2007-09-12 36 瀏覽
喺心情超差既情況下進食...炸豬扒烏冬定食$63烏冬有點un...但不至於話好味道"登"一聲果隻,湯底飲頭2啖幾好味,但之後返屋企就慘啦,口渴咗成晚,墨魚丸不過不失,蘿蔔算淋甜,但微暖..最好味係塊炸豬扒,熱辣辣有肉汁...但63蚊,我就覺得唔值,叫做試過囉!
喺心情超差既情況下進食...

炸豬扒烏冬定食$63

但63蚊,我就覺得唔值,叫做試過囉!
2K
2007-09-08 17 瀏覽
7-9-2007同朋友行街, 行行0下索性0係度食dinner, 叫了個牛肉烏冬定食.牛肉烏冬(見圖) 賣相一般, 湯底超油... d 湯飲落味道尚可, 不過兩0野就好口渴, 睇0黎人造味精幾勁. 牛肉係肥牛碎, 多肥少肉, 味道尚可, 個人就覺得太多肥了. 烏冬反而唔錯, 咬落煙韌彈牙, 相信真係「手打」, 因為粗幼不一.定食仲跟了兩件腐皮壽司, 過大size 的壽司飯只係帶了「腐皮帽」而唔係用腐皮包冚, 亦欠了酸薑, 唔得. 另外有汁煮蘿白, 幾腍幾入味, 不個係暖的, 感覺都幾麻麻.Counter 個阿嬸d 禮貌都幾令人費解, display 度寫住牛肉定食係「J」, 我落單就講要「J」, 點知個阿嬸0既反應係好大0既疑惑, 皺晒眉頭, 加上好大聲的「咩呀!?!?!?」. 嚇死我, 仲以為我講錯d 乜0野insult 親佢!雖然各方面都認真麻麻, 不過烏冬食得出誠意, 可以一試的.
7-9-2007

雖然各方面都認真麻麻, 不過烏冬食得出誠意, 可以一試的.
2007-08-24
曾經在Gateway上班達4年之久的我, 幫襯了Citysuper的Food Court無數次, 但從沒有興趣去試這家烏冬店, 上星期看雜誌說此為本港碩果僅存的新鮮手打烏冬店, 頓感自己有眼不識泰山之餘, 也立即找來跟我同樣喜歡吃冷烏冬的表妹一同前往品嚐!聽到我們的號碼, 終於把冷烏冬捧在手上時, 其實感覺不算大的. 我們每人點了一份冷烏冬定食, 有沙拉有八爪魚丸和冷烏冬一盤, 沙拉的青菜蕃茄一般, 而那日式薯仔沙拉則做得很不錯, 可惜兩, 三口便已經"了結"它了=p 而八爪魚丸沒有以前(很多年前)的美味, 不過也不過不失, 記得以前是熱得要先替小丸子開個洞, 讓它的熱氣散去一點後才可食用, 否則一定燙到舌頭, 但現在的不用了, 只是暖暖的, 不知為何總覺得怪怪的, 不過仍可接受.至於主角冷烏冬, 不知是否真的新鮮打出來的關係還是過冷河不足, 入口沒有很涼快的感覺, 不過口感的確很好, 非常煙靭, 不愧為新鮮打手烏冬! $58有一個如此豐富的set, 還可以吃到師傅日日新鮮手打的讚岐烏冬麵, 個人覺得絕對食得過!

2007-08-19 17 瀏覽
專登來試其烏冬,幸好沒有失望,烏冬軟滑彈牙而不失煙韌。早知簡簡單單的一碗湯烏冬已令人滿足,就不用叫天婦羅烏冬定食。說是即叫即炸,不過幾件天婦羅都是腍軟的,不合格。笑臉是給烏冬的。
專登來試其烏冬,幸好沒有失望,烏冬軟滑彈牙而不失煙韌。

說是即叫即炸,不過幾件天婦羅都是腍軟的,不合格。

笑臉是給烏冬的。
2007-08-16 5 瀏覽
又來了這裡晚餐, 今次揀了這裡. 好一段日子沒有來了, 這美食廣場都有不小變動, 但係這裡依舊屹立不倒.文迪不喜烏冬, 就要一個飯一個烏冬分吃.燒牛肉飯定食$51: 6分, 感覺上還比不上吉野家的牛肉飯, 肉質只係一般, 部份過老了. 加上無乜醬汁, 乾爭爭的, 麻麻. 另外有三粒燒八爪魚球, 跟築地熱辣辣的比較, 當然有所不及, 入面的八爪魚只係微暖, 溫溫吞吞, 層粉厚了點, 個汁又太杰.燒八爪魚球烏冬定食$48: 8分, 那三粒燒八爪魚球不再另評了. 手打烏冬係這裡的招牌, 小弟較愛湯烏冬多過冷烏冬, 所以都係要了湯烏冬, 仍舊有水準, 一條條四方長柱體的烏冬, 彈牙, 口感實在. 當然, 還是喜歡思憶橫丁的多一點.係香港, 這裡的烏冬仲係值得一試的.

文迪不喜烏冬, 就要一個飯一個烏冬分吃.

係香港, 這裡的烏冬仲係值得一試的.
2007-08-10 26 瀏覽
是屆電影節看過最佳的一齣竟是這最輕巧的小品動畫橙色的好奇狸貓如取如攜地俘虜了大大小小男男女女的心果真離奇啊一小時輕鬆的電影旅程後還未到中午也來一個輕巧的早/午餐Citysuper的foodcourt時常有新意這裡的主打是手打烏冬日本男師傅加香港的女師傅輪流表演手打和燒墨魚丸點了一個豬扒烏冬餐有齊烏冬和墨魚丸再加一件即炸豬排和蘿蔔麵豉湯可惜豬排是唯一滿意的作品炸得香脆又熱騰騰烏冬卻打得不太均勻條大條細的也不太夠滑還有點硬清湯底味道也是一般可能是失手吧墨魚丸就已攤凍了丸皮也有點軟了蘿蔔甜甜的當然不是車品品那種甜心蘿蔔吧整體來說和期望有些許差別不過份量剛剛仔心情好時吃也可放它一馬完場後舒了一口氣也幸好沒有選錯戲希望小貓有為那時的你打打氣吧http://www.komaneko.com/index.shtml
是屆電影節看過最佳的一齣

也幸好沒有選錯戲
希望小貓有為那時的你打打氣吧
(非會員)
2007-08-06 3 瀏覽
烏冬的確真材實料,不過薑蓉太老,前菜沙律也是麻麻,章魚丸不錯。圖片:http://x66.xanga.com/db1c1555d0035136195424/w99869667.jpg

圖片:
2007-07-26 7 瀏覽
作為讚崎烏冬的忠實粉絲, 沒兩週最少吃一次, 昨晚mr. wong問我晚餐想吃什麼, 哈哈哈....不要問啦好不好.. .日式沙拉冷烏冬: 試新o野. 基本上跟冷烏冬沒分別, 但就多了很多很新鮮的疏菜, 有番茄, 生菜, 菠菜, 筍絲, 紅蘿蔔絲, 青瓜絲&粒....可想而知配料雖是素, 但絕不媽虎。可選熱食或冷食, 我當然選冷啦。烏冬已放進日本醬油去,跟淨冷吃有別。也因此醬油稍為淡, 但風味依然。令外隨沙拉奉一小盒日式salad dressing, 味道酸酸帶濃麻油香, 很開胃的呀. 價錢比淨冷烏冬多$10而已, 但就多了好多新鮮疏菜...吃得我非常"飽滿", 抵吃呀.

, 抵吃呀.
2007-07-18 10 瀏覽
夜晚飽飽地,同個fd 2個share一個滑蛋吉列豬定食,都幾抵,有烏冬同一盒飯佢d烏冬係個師傅手打既,我覺得佢邊打邊笑,好似做得好滿足咁,我食都食得開心d^ ^ 不過講真,可能心理作用!食落總係覺得彈牙同好咬d!overall都ok..下次稔住試冷烏冬!
overall都ok..下次稔住試冷烏冬!
2007-07-11 17 瀏覽
突然好想簡簡單單的食個冷烏冬, 沒其他! 由公司來這裏絕對方便, 捉男友陪同是也!一客冷烏冬, 一客叉燒拉麵.冷烏冬外表並不齊整, 手造之作! 食落煙有口感, 好鍾意. 其實一早已看到師傅在"啪啪"的打麵, 已加分!! 配上濃淡得宜的醬汁及炒香了的芝麻(建議不要加太多芝麻), 讚!! 跟餐墨丸小丸子也不, 但要趁熱, 外皮淋了便影響口感.男友的拉麵不過不失. 當然來這裏, 是為冷烏冬嘛!

一客冷烏冬, 一客叉燒拉麵.

男友的拉麵不過不失. 當然來這裏, 是為冷烏冬嘛!
2007-05-31 11 瀏覽
咁既price, 食咁既quality既野, 一d都唔值食左個curry 烏冬, curry既味道, 淡, 又唔香, 得個辣字
咁既price, 食咁既quality既野, 一d都唔值
2007-05-20 6 瀏覽
Focaccino滿意tea後,精神抖擻的繼續行街-->時光飛快的過!轉眼間,又來到晚餐時間,就試試享負盛名的富久保手打烏冬吧! 想試真味,所以要了冷烏冬定食,除烏冬外還有三粒燒墨魚丸,以及不協調的沙律。 雖然「九唔搭八」,不過沙律味道是不錯的,特別是加入少許麻油增加滋味。 然後是要趁熱吃的墨魚丸,軟軟熟熟的小丸子,加上木魚味道不差,如果要彈就是不夠熱辣辣。 終於到主角:冷烏冬。浸過冷冷的醬油,一吃,哇,口感真的很煙韌,極彈牙,質感絕對拎滿分。不過味道較清較寡,我又不覺得特別好吃。或者,湯烏冬會更適合我吧! 最後,在笑與ok臉之間揀後者,是因為food court很多人,很不好坐;尤其週末時節,我不會再來。

雖然「九唔搭八」,不過沙律味道是不錯的,特別是加
入少許麻油增加滋味。

2007-05-18 23 瀏覽
噚日隔離食完拉麵,今日就過食烏東.今日叫個章魚小丸子烏東,章魚小丸子有三粒,丸子好似未熟,入面有D水,個醬都唔好味,食三粒乜都夠,烏東比想像中滑,個湯都好清,不過我自己衰,落好多天婦羅粒落碗湯度,所以好難淨飲個湯,另外我又怕自己唔夠飽,又叫多個天婦羅,總之唔叫啦,其實都夠飽,個天婦羅好多油,全部都薄薄一片,個餐仲有幾片仔蘿蔔,凍凍,所以我無食到,仲有杯茶,都幾豐富!
噚日隔離食完拉麵,今日就過食烏東.
今日叫個章魚小丸子烏東,章魚小丸子有三粒,
丸子好似未熟,入面有D水,個醬都唔好味,食三粒乜都夠,
烏東比想像中滑,個湯都好清,不過我自己衰,
落好多天婦羅粒落碗湯度,所以好難淨飲個湯,
另外我又怕自己唔夠飽,又叫多個天婦羅,
總之唔叫啦,其實都夠飽,個天婦羅好多油,
全部都薄薄一片,個餐仲有幾片仔蘿蔔,
凍凍,所以我無食到,仲有杯茶,都幾豐富!
2007-04-22 26 瀏覽
早說過在香港食手打烏冬的店不多,也不要指望日本料理店會專誠請位日籍師傅來打一碗才賣幾十元的烏冬。1)冷烏冬冷烏冬是今次的目標,而且是惟一的目標。個人覺得要品嚐到烏冬的真味,非要淨食不可,不要湯也不要其他材料,只是一客冷烏冬加冷麵醬油就足夠了。富久保的烏冬是即打的,見日藉師傅拍拍聲的打起來,保證新鮮又夠嚼勁。烏冬一條一條長長的沒有剪斷,保留原條上,口感非常好,堅實之餘又有彈性,芝麻是炒過的,惟紫菜在未放冷麵醬油前已經不再脆。2)鱆魚燒丸有點失望的是,這個燒丸外面的粉太腍,失去了應有的彈性,而且不結實,只是放在碟也會下塌,搖搖欲墜。鱆魚不太肥美,與外皮不太配合,目魚粉啎夠,只有那個與師傅無關的醬汁算是像樣。還記得上次食到手打烏冬應該是在尖沙嘴的「遊食」,的確不敢恭維。不見有師傅即場打製,而且烏冬的質量跟這裡比,差天共地。這裡的5分只是給予烏冬的。

1)冷烏冬
2)鱆魚燒丸

2007-04-20 8 瀏覽
一直有為這裡的烏冬捧場。還記得有一段時間退步了,後來又回復當年勇!到今晚再心血來潮想念他的烏冬..見天氣有點悶悶,就試試冷吃的吧!冷烏冬:另有蔥段,薑茸,和炒香過的芝麻跟隨冷食醬油汁。炒過的芝麻原來可以那麼香,那麼突出。跟淡味的烏冬實在很配。最可惜醬油不夠咸,還有再冰點會更理想。烏冬非常的煙"un", 口感好棒!!比以前更出色了!份量多,吃完好飽,好滿足=)

見天氣有點悶悶,就試試冷吃的吧!