2008-04-26 6 瀏覽
前幾日去食,叫左個C 餐-- 烏冬配八爪魚丸前菜:好重麻油味,略賺甜左少少。同埋,佢既份量少左d ~ 或者可能係個發泡膠兜比較大,所以感覺上佢好少咯。烏冬:好彈牙,同埋個湯底幾清,值得一讚,但我覺得佢可以加多少少料... 始終佢唔算平,感覺唔係咁抵食。。八爪魚丸(三粒):一般啦﹗好似惠康果種Style,淋身...都有口感的。如果$48 在city super 內都唔算好貴,但硬係覺得餐既食物都係的的色色咁. 稍為大食少少既都會嫌唔夠。雖然話佢d 烏冬出名,但唔會吸引到你成日去食咯。
前幾日去食,叫左個C 餐-- 烏冬配八爪魚丸

2008-04-21 16 瀏覽
還記得第一次光顧這店的時候,吃下去第一口手打烏冬的口感,到現在仍然牢牢記著。還有當師傳注意到你在望著他造麵時而報以親切的笑容,實在不像是一般在foodcourt中的店所能找到的。每次在等待時都會望著師傳不斷地猜著麵團,他那熟練的手法,跟表演性質的拉麵示範完全是兩回事。今天點了的有:親子(滑蛋雞)飯配烏冬、滑蛋豬扒飯配烏冬和烤肉烏冬~各位如果想在午飯時來品嘗,時間越早越好,因為一到了十二時半過後,這裡都常常擠得水洩不通。先說親子飯,雞肉沒有怎麼醃製,不過仍有一點點雞肉味道。豬扒的炸粉完全吸收了甜醬油的甜味,肉身沒有用上梳打因而咬勁仍在。烤肉看上去有點"乾",用的是火窩的肥牛肉。不過,此店的主打是烏冬,所以對於其他食物質素會偏低是"情有可原"的。回說烏冬,麵身軟而彈牙,咬下去那份煙韌只有是手打的才會有。還有就是表層微微吸收了湯底的味道,輕輕啜一下麵條,便整條"滑"下去肚子了。還有的就是別忘了去拿免費供應的配菜(已調味的海帶),位置在出菜的左手邊,還有七味粉等等。不到60蚊的價錢,就能嘗到如此質素,超價耶~

不到60蚊的價錢,就能嘗到如此質素,超價耶~
親子飯配烏冬+燒墨魚丸
炸豬扒飯配烏冬
烤肉飯配烏冬
2008-04-16 33 瀏覽
四月十三日(星期日)同老公仔食第二餐晚餐!好啦,我suggest黎呢度架!因為見到U magazine講到咁好!就不妨一試啦!citysuper既fdcourt好多人,呢度更加係啦!我地叫左個凍烏冬同埋A餐,係牛肉湯烏冬!個凍烏冬都唔錯,手整真係唔同d!幾彈牙!而湯烏冬都幾好!個八爪魚ballball都幾好食呢,唔漏!老公還是覺得赤丸好味!我就覺得差唔多啦!不過呢度貴d同埋坐得冇咁舒服!不過好既就係見到個日本叔叔o係度整,好似開心d!!仲有叫飛既小姐...唔知佢講咩!!!佢up完個no.之後係講d咩呢,我地兩老聽左好多次都唔sure佢講緊咩....-.-
四月十三日(星期日)

citysuper既fdcourt好多人,呢度更加係啦!

我地叫左個凍烏冬同埋A餐,係牛肉湯烏冬!

個凍烏冬都唔錯,手整真係唔同d!幾彈牙!

而湯烏冬都幾好!個八爪魚ballball都幾好食呢,唔漏!

2008-04-15 14 瀏覽
在香港的標明為手打烏冬店,已經不多,海港城的富久保,是其中之一間.手打烏冬比機製的更煙齦,更有口感,不是那些包裝飛機貨,一口粉的貨色.上次吃冷烏冬,今次就放湯,簡單地要個雞蛋烏冬,剛開舖之故,見到店員將剛炸起的天婦羅放在面前,就要多個野菜天婦羅.放湯同冷吃沒有兩樣,一樣充滿煙齦有致的口感,雞蛋的蛋油混合了清湯,倍添層次.剛炸起的天婦羅,脆漿不厚,吃落香脆,而且還吃到內裏野菜的香甜.市面已不多手打烏冬店,這間富久保,顯得更加珍貴.香港人一味崇日,吃日本菜分分鐘多過吃本土菜,為何手打烏冬,在香港一向難以發圍?希望不要步年前炮台山的手打烏冬店後塵吧.

希望不要步年前炮台山的手打烏冬店後塵吧.

2008-04-15 14 瀏覽
當日原想食下尖沙咀某樓上café,但係最終覺得佢太貴同冇咩特別,都係寧願俾幾大蚊食個包裝得靚d既food court!叫左關東煮烏冬同豬扒飯烏冬,連杯綠茶同兩件腐皮壽司都唔過$50,抵過樓上café喇。豬扒飯就冇特別,就係塞得飽你個肚。關東煮香港比較少地方有得食,不過就覺得佢加pat芥辣破壞左佢既味道。佢既烏冬都算彈牙,咁既價錢算可以喇。

富久保烏冬
2008-03-26 5 瀏覽
喜歡食清湯底的烏冬,富久保的海帶烏冬是我的最愛!烏冬彈牙不在話下,麵上面有超多海帶,配湯麵恰恰好!以38價錢來說,我覺得已經很超值!至於其他配料,唔好意思,我無試過亦唔打算試啦,怕會失望呀,因為望落賣相麻麻地。
喜歡食清湯底的烏冬,富久保的海帶烏冬是我的最愛!
2008-03-25 5 瀏覽
就近公司,打風落雨都食下food court.自從新港food court執咗,迫住黎Harbour City呢個.其實呢度d野係一般.富久保,只有烏冬係滑同質感好好. 但係配料唔得,天婦羅一早炸定,食落去淋pat pat. 湯底又無味. 至於其他關冬煮,都係麻麻地. 一個set成50-60蚊,都幾貴下.
就近公司,打風落雨都食下food court.

至於其他關冬煮,都係麻麻地.
一個set成50-60蚊,都幾貴下.

2008-03-20 15 瀏覽
來這裡搵食,見到富久保,一心想試試這曾經在OpenRice薄有名氣的手打烏冬店。點了一個牛肉烏冬套餐,先喝一口湯,普通味精湯般很咸,完全不想再喝第2口。再試烏冬,當然是比即食烏冬好,但以手打烏冬來說很普通,沒有那種真正爽口彈牙的感覺,即使在香港也可以有很多吃到更好的手打烏冬的選擇。服務環境就不值一提,因為這裡只是一個Food Court,但以近$60的價錢卻差不多可以到館子吃更好的手打烏冬。

2008-03-20 11 瀏覽
喺citysuper foodcourt食野,揀左好耐,都係食番烏冬,因為個set仲有八爪魚丸食!味道唔太差,略有缺點,首先,個手打烏冬湯底比較甜,雖然日本人既烏冬通常都係咁,但佢地既似乎甜過頭!八爪魚丸唔夠熱,但係入面既八爪魚粒都幾大件!好既係佢地d烏冬幾滑,幾好食,份量唔會少,唔使再買其他野食!

八爪魚丸唔夠熱,但係入面既八爪魚粒都幾大件!

2008-02-25 20 瀏覽
我同老公是富久保的常客,每一至兩星期都會去吃他們的烏冬一次。他們的烏冬是在food fair現場手打的,口感好煙韌,30幾元一碗上湯烏冬,真是不錯!今次我們吃了雞肉飯+上湯烏冬定食,大概是$53,都幾豐富。P.S.我們發現富久保的烏冬由幾個日籍師父(老板?)輪流打, 當中以一個年紀較老的男師父打的烏冬最好。大家不妨留意一下!
今次我們吃了雞肉飯+上湯烏冬定食,大概是$53,都幾豐富。

雞肉飯+上湯烏冬定食
2008-02-05 16 瀏覽
滑蛋豬扒飯+冷烏冬套餐;個豬扒飯真係好正d蛋好滑好多汁真係一流.個冷烏冬都唔錯叫做彈牙個汁都好正加上芝麻好香..值得再去.
2008-02-05 6 瀏覽
10分新鮮+煙齗嘅烏冬. best udon in hk so far!但係關冬煮就一般啦.
但係關冬煮就一般啦.
2008-02-02 3 瀏覽
上去citysuper個foodcourt食,我通常都係食日本野!呢間烏冬都已經唔係第一次幫襯了,食親都係個set,有碗烏冬加隻奄春旦,再加一碟燒墨魚丸!佢個烏冬幾滑,但係我認為個湯比較甜,無咁好味,墨魚丸味道較清淡,無築地咁好味!不過以foodcourt嚟講味道又唔算太差,所以我有時都會幫襯!

2007-12-28 69 瀏覽
2007 年11 月04 日星期日【晴】今日本來想上堂架..... 不過冇地方上=.= 所以去左大興南輕鐵站接完老婆, 買左個墨丸河, 油菜( 菜心) 同去左樓下間佳餚廚房買左盒燒鴨紅腸飯做午餐(^(00)^) 後就搭66X 出旺角..... 去到旺角, 老婆就話要去旺角中心換返佢上個星期買左但係太窄唔著o既牛仔褲( 一定係有人肥左啦, 哈哈 ) 去到間鋪個阿嬸好質疑老婆係幾時買=.=? 望住個應該係mark 住邊日賣過邊款o既牛仔褲o既月曆喃喃自語咁講果日都冇賣到果款牛仔褲不過最後都換得倒..... 之後去左小蜜蜂度夾糖糖(^(00)^) 有人限住限住咁唔比我買咁多呀(=(00)=)" 不過都每款夾左少少o黎食呀~~ (^(00)^) 跟住去朗豪坊睇Laosmiddle 袋bor ( 有人睇中左個Laosmiddle 袋想做佢o既聖誕禮物呀^^~ ) 途中經過小肥羊火鍋順便睇下之前家玲講過o既火鍋湯包(@(00)@)! 不過都冇o既@@" 繼續前往朗豪坊..... 入到朗豪坊就去左美食坊睇下有冇新店進駐@@ 都冇o既@@" 之後老婆就拉左我去Laosmiddle 專門店睇Laosmi
2007 年11 月04 日星期日【晴】

今日本來想上堂架.....
不過冇地方上=.=

去到間鋪個阿嬸好質疑老婆係幾時買=.=?
不過最後都換得倒.....
之後去左小蜜蜂度夾糖糖(^(00)^)
有人限住限住咁唔比我買咁多呀(=(00)=)"
不過都每款夾左少少o黎食呀~~ (^(00)^)

不過都冇o既@@"

繼續前往朗豪坊.....
入到朗豪坊就去左美食坊睇下有冇新店進駐@@
都冇o既@@"
之後老婆就拉左我去Laosmiddle 專門店睇Laosmiddle 袋@@
之前睇中左果個袋賣晒bor..... ( 個sales 話已經冇晒貨lu.....有人冇新袋用, 哈哈^^" )
我叫左個sales 幫我o地check 電腦睇其他分店仲有冇貨@@
等左好耐先人幫我o地check
佢check 完話其他分店都已經冇晒黑色, 得返綠色咋.....
叫我o地落住D 訂先, 過幾日再送個袋比我o地bor.....
老婆就話鐘意綠色多過黑色( 我覺得黑色先係至靚o既@@! )
梗係唔好啦, 綠色都唔靚o既=.="
所以就拉左老婆行第二度lu..... ( 有人一出門口就扁晒嘴呀-[]-" )

為左返扁晒嘴o既老婆就去又左Wonderland 度玩摘彩虹^^
老婆摘唔中bor
而我又同下次一樣一摘就中左^^
不過今次得細獎
個職員姐姐比左張" 一分" 飛我o地( 可以儲多D 分換高級D o既獎品)
不過我o地都係揀換左支橙色螢光筆( 個場幾旺我bor, 次次都有獎^^~ )
送左比老婆即刻笑返喇

跟住出返去想搵四寶丸食(@(00)@)
行過另一間Laosmiddle 專門店就入左去睇@@
比我見倒個紫紅色Laosmiddle 袋@@ ( 睇中左果個@@! )
睇下睇下都覺得幾靚丫@@
所以就碌卡用埋D Cash Dollars 買左個紫紅色Laosmiddle 袋比老婆^^ ( 冇晒錢錢lu +0+" )
老婆即刻笑到四萬咁口呀

之後終於有得食o野喇(^(00)^)
買左杯藍莓沙冰加左串咖喱魚蛋(^(00)^) ( 咖喱魚蛋都加左價呀, 以前三蚊串加到食加四蚊串呀(>(00)<)" )
藍莓沙冰---甜甜地, 又冇上次杯菠蘿沙冰咁甜, 都OK 好飲(^(00)^)
咖喱魚蛋---如果有得加埋甜醬就仲好味呀(^(00)^)
好快咁食完後就去旺角地鐵站搭地鐵去尖沙咀.....

去到尖沙咀地鐵站見時間上早就諗住行下Citisuper.....
途經海防道時撞見小肥鴨呀@@ ( 一身鮮紫紅色運動服, 後面果個一定係佢男友啦@@! )
我同佢各扮睇唔見對方就繼續呈反方向行@@+

去到Citisuper 就入左去至吸引o既超級市場睇有咩好東東買@@
行下行下見倒Uncle 呀@@ ( 以前起Citisuper 內o既Capital 做識o既, 佢係Citisuper o既保安阿頭o黎架@0@! )
不過因為太耐冇見, 佢唔認得我lu..... @@"
之後行左去睇今晚食乜(@(00)@)
到家玲之前介紹o既富久保手打烏冬大顯身手@@ ( 今晚一定要試下先(^(00)^)~ )
印度薄餅餐都好似好好味咁(^(00)^)~
唔知老婆想食咩呢(^(00)^)?

再行左陣, 就開始細選今晚o既晚餐lu (@(00)@)
我揀左家玲之前介紹果間富久保手打烏冬o既咖喱定食(^(00)^)
老婆本來揀左食泰式少米粉, 不過因為第二間有汽水送, 所以改左食三絲炒檬粉加芬達橙汁(^(00)^)
咖喱定食: 咖喱豬扒飯加湯烏冬
咖喱豬扒飯---同普通日本咖喱冇咩分別, 都OK 好味, 不過吉烈豬扒太薄同乾左少少, 扣左D 分(=(00)=)
湯烏冬---烏冬好煙韌, 同三上日本料理一樣都好好味(^(00)^), 不過醬油湯底好普通, (=(00)=)
三絲炒檬粉---紅蘿蔔絲, 青椒絲, 火腿絲, 豬肉絲, 蛋絲加洋蔥絲少成o既檬粉, 味道麻麻(=(00)=), 下次唔會再叫囉.....

食完後見隔離對男女食完飯都食銅鑼燒就同老婆都買返個o黎試(^(00)^)
我買左個朱古力銅鑼燒食( 頭先聽隔離個女仔講話朱古力銅鑼燒好食bor, 所以買o黎試下(^(00)^)~ )
點知一試就覺得加熱左o既朱古力加上銅鑼燒味道麻麻地(>(00)<)"

跟住去行海運大廈( 準備一陣去Pizza Hut 買pizza 比惡人太太食(^(00)^)! )
去到海運大廈行左大大間o既Gigasport 後就搭電梯去到一個未行過o既新商場( 可能係我見識少@@" )
個新商場有好多新奇o既o野賣, 真係咩都有咁架@@!
我o地仲撞見Victor 同佢個" 神秘" 女友@@ ( " 神秘" 女友高高地長頭髮囉@@ ) ( 我o地起佢o地附近行過幾次Victor 都見唔倒我o地@@" )
行左陣, 老婆話累bor..... =.=
所以就去左Pizza Hut, 老婆買左件至尊pizza 比惡人太太做宵夜(^(00)^)
之後就行去星光大道果邊o既260X 巴士站搭巴士返屋企lu.....

送完老婆返屋企再返屋企.....
試左啖至尊pizza 係好味bor (^(00)^) ( Pizza Hut 出品o既pizza 係好味D o既(^(00)^) )
2007-12-19 8 瀏覽
淋ge ge, 一pat 粉. 仲要收成$30 八粒! 從來都未試過咁被騙!