2007-03-31 7 瀏覽
翻修後再來,原定的schedule非這裡,foodcourt的好處是沒時間的同時可任由同事自由發揮,自己可抽身點個烏冬去。看著師傅將麵糰拉起然後推鬆,此情此景,自手打烏冬屋結業後,要看,就只有這裡。冷烏冬,依舊的不夠濕不夠凍,不少心的將配料全倒入木魚汁中,結果是全程淨吃烏冬,軟熟而煙韌,如舊的水準。烏冬之後,清理掉關東煮,同事指著不知明物說是芋頭或魚蛋嗎?笑說是日本料理中最無性格最唔吸味之物,蒟蒻。

2007-02-28 9 瀏覽
有日行開,見評價唔錯,又唔貴,當然要試啦叫一客烏冬+什么滑蛋牛肉飯.一食烏冬,嘩嘩~好好味呀>_<雖然只有烏冬同湯,但好好味,烏冬好彈牙,d湯又清,讚!!其食完烏冬都飽嫁啦,但仲有滑蛋牛肉飯,又好好味,雖然一路食一路飽,但都食得曬^^在美食廣場食,環境,服務,清潔都知唔會好好嫁啦.但都接受到.但偶然食平平地又咁好味的晚餐,好好呀^^
有日行開,見評價唔錯,又唔貴,當然要試啦
2007-01-21 6 瀏覽
6/1(六) 2pm長假期後的首個週末,荷包重創是後遺症之一;跟男友於海港城會合,順勢於其food court覓食,舒緩另一後遺症-肚滿腸肥.見此烏冬店人山人海,自己也湊湊熱鬧.到此店買了$48的八爪魚丸烏冬套餐.湯烏冬--此處以師傅即席手打的烏冬打招徠,扁身烏冬口感挺滑溜,而且帶麵粉香,雖不及冷烏冬般超有咬口,但配以稍清淡的醬油湯底同吃亦不錯!附送的竹輪及炸魚卷則給比下去!八爪魚丸--一客3粒,八爪魚丸外型飽滿,內裏的八爪魚粒富彈牙口感;舖上活潑的木魚絲,蘸上甜酸交疊的醬汁,水準之作!漬蘿蔔--3-4件的漬蘿蔔質地較腍身,入口清甜無渣,味道完全對辦!於food court內能覓到一家出品有板有眼的店子,可說是有點意料之外的收穫!
6/1(六) 2pm

2007-01-21 17 瀏覽
係網上面見到好多網友對富久保既手打烏久有好多好評...我決定係裝修後去試左一次...係2007年1月20日同友人係富久保叫左個關東煮烏冬餐...一開始當然先食烏冬先...點知一口咬落去...以為d烏冬未煮熟...好硬...唔只我果碗...我友人果碗都係...真係好失望...唔只個烏冬唔得...連個餐附送既飯團同腐皮壽司都唔係好得...先講個飯團...d飯好乾...裡面有d似雪菜既餡...得有餡既部份先有味...腐皮壽司既腐皮就一般...但d飯同飯團d飯的確不相白仲....難食!!值得一讚既係佢地個關東煮...佢地既關東煮有蛋...白蘿蔔...薯仔...蒟蒻...同一條類似獅子狗既物體...白蘿蔔同薯仔勁入味...白蘿蔔仲要冇渣...配合有WASAB既miso醬...正丫...蒟蒻同蛋都係一般...不過果條類似獅子狗既物體真係只溶係口唔溶係手...有d霉既感覺...總結就係:呢度既烏冬我唔會再黎...希望佢既關東煮可以散賣就好....

2006-12-23 18 瀏覽
係Citysuper 有咁傳統日本食店是非常難, 烏東及八爪魚丸都非常好味,值得推介一下。
2006-12-12 14 瀏覽
來買玩具之夜,先吃點東西.老公食韓國鍋飯,我食烏冬.因不太餓,只點了個:海帶烏冬- 烏冬食落其實份量幾多.失望是口感好實,並不像煙韌的手打烏冬!可能我等了一會才吃,烏冬有點乾,好易斷呢.幸好海帶幾多,食得出是靚貨..湯底亦清得來好濃..(好難形容)總言而之,湯幾好味啦!吃後,覺得烏冬好重麵粉...好飽呀!! 38,都不知其實值不值..? 下次和老公試試他們的定食先...個個都是叫這些,可能會抵一點!
來買玩具之夜,先吃點東西.

老公食韓國鍋飯,我食烏冬.因不太餓,只點了個:

2006-11-18 26 瀏覽
昨晚和簡生到海港城選購朋友結婚禮物, 順便在這裹Foodcourt晚餐, 選了Triple-O和富久保手打烏冬, 則邊有個師傅在現塲打烏冬,我order了烏冬咖喱飯套餐, 有一碗清湯烏冬,湯底幾清甜清香,唔油,烏冬真係好滑好彈牙..但個咖喱飯就好唔得,咖喱汁,飯和上面四小件炸豬扒,是微暖的,個汁唔香,豬扒好似炸咗放係渡成日咁,又乾又凍好難食...我見佢有燒丸子賣,但個樣唔係幾好,相信亦不是他的專長,下次還是剩烏冬算啦!
2006-10-07 15 瀏覽
前幾日同個fd黎試下呢度既手打烏冬, 一食之下真係唔錯!烏冬煙un, 又唔係好似'遊'果邊d烏冬咁硬, 同埋個湯底飲落去有好香既木魚味!不過果度既八爪魚丸就真係一殷, 太多粉啦>.<
不過果度既八爪魚丸就真係一殷, 太多粉啦>.<
2006-09-25 16 瀏覽
去到先至知,原來就係八爪魚丸那一間,之前吃過兩次八爪魚丸,都唔知有烏冬食,今次就係睇完開飯喇,特地去找它,今次去到當然點了烏冬,但都有食我很愛吃的八爪魚丸先講烏冬,我就覺得言過其實,唔夠彈,不過吃過兩口之後想到,應該是師傅煮得過火,因為外面太淋,但中間還有些咬勁,所以我想不是面本身的問題,但係就要勁彈個八爪魚丸,燒出來的粉團ok,醬汁都ok,但點可能10粒丸,有8粒唔係用so而係用個頭(唔係so我就覺得係頭),一d都唔彈牙,我真係未食過八爪魚丸會係咁,之前佢唔係咁,好失望
2006-08-25 14 瀏覽
昨日mami提議到tst食lunch此店好評如潮,又怎能不來探探虛實呢?記得眾食友對該店的冷烏冬讚不絕口,不試實在對不起自己,而mami則叫了一客雞蛋烏冬冷烏冬的醬汁亦比較咸了點兒,問題不大跟餐的3顆takoyaki是母親大人想要食的自己只食了一個,覺得所路上賣的沒什麼特別沒有專程來試的必要總括來說,這兒的手打烏冬非常的彈牙,但冷食的話略嫌比較硬身相比之下,mami要的雞蛋烏冬比較"淋"身,加上有蛋汁的扶持,令烏冬散發著淡淡的蛋香,口感亦因此而變得更滑,是絕對的美味這次的笑面是給mami的雞蛋烏冬的有機會會再來,但來的話也是點熱食的湯烏冬了
昨日mami提議到tst食lunch
此店好評如潮,又怎能不來探探虛實呢?

冷烏冬的醬汁亦比較咸了點兒,問題不大
跟餐的3顆takoyaki是母親大人想要食的
自己只食了一個,覺得所路上賣的沒什麼特別
沒有專程來試的必要

總括來說,
這兒的手打烏冬非常的彈牙,但冷食的話略嫌比較硬身
是絕對的美味

這次的笑面是給mami的雞蛋烏冬的

有機會會再來,但來的話也是點熱食的湯烏冬了
2006-08-06 6 瀏覽
烏冬對偶來說有一分情意結,在OR之初,是透過烏冬建立起關係的,對此物無疑是有著一份執著。記得第二篇食評時記烏冬,之後間唔中都會來試試,兩年多了,水準或浮或沉,有驚亦有喜,是日與同事來試試,介紹出色的烏冬給他。叫了冷烏冬,而同事亦一樣,見他望著配料不明所以,然後倒在烏冬上又將汁倒到烏冬上,來個日式撈烏冬,竹蓆上又是醬汁又是配料,好不壯觀。問他好吃嗎,他道「I think is ok」,心想若你平日「食」(真的是吃呀!)少些煙草,應該唔止ok。是日的烏冬,軟熟而充滿著麥味,是水準之作,只嫌不夠濕及冷,沒有加醬汁,齋吃著清爽的烏冬,已心滿意足。因為烏冬,而走上飲食之途。

2006-07-31 10 瀏覽
琴日去海港城食富久保手打烏冬,買左一個滑蛋豬扒烏冬餐\,55蚊好多野食呀,好抵。一個細碗的滑蛋豬扒飯,一個烏冬,一杯日本茶。首先講個烏冬,不愧\係用手打烏冬來作主打,口感極好,彈牙得黎硬度o岩o岩好。湯底清清地,但絕不是清得無味o個种,反而同個烏冬配合得好好。雖然係foot court, 但我就覺得水準仲高過一d食烏冬的鋪頭。滑蛋豬扒飯味道較普通,但都唔算差。下次經過citysuper一定要再食~~~~
2006-07-11 13 瀏覽
Compare with the one at Fortress Hill, this shop can be said OK. But one day, around 3 mths ago, I had lunch at city supper with my colleague.Both of us alsoo had Udon. But that afternoon, our stomach didn't feel well.I like to eat Udon so much, but if I can, i like to go to the Fortress Hill one more.

2006-06-19 12 瀏覽
6/10/2006 (星期六)真係好好食趁要0係附近上seminar﹐所以之前就plan定dinner break0黎試試凍食烏冬。當晚阿sir臨時決定個break只得25分鐘﹐因為這樣可以早些放我地走。無所謂啦﹐反正係凍食﹐25分鐘都應該夠時間﹐上次食過上湯烏冬﹐我嫌個湯比較鹹。今次個凍食烏冬比上湯烏冬還要好食﹐可能係無放湯的關係(定係心裡因素?)﹐烏東本身食落比上次的更煙韌﹐勁有口感。我覺得這個烏冬0係夏天食絕對係一個非常好的選擇。墨魚丸都OK﹐感覺唔錯。遺憾0既係只有太少時間﹐未能好好享受整個過程﹐好快地食完就要走﹐不過好肯定0既係....I'll be back...
6/10/2006 (星期六)

真係好好食
2006-06-02 16 瀏覽
(30/5)逛街後,想起這裡,要試試,因本人喜歡烏冬多過拉麵很多倍,還要是手打貨,沒有可能錯過。叫了個冷烏東餐,腐皮壽司只是本人鬥氣試試,相信下次還是叫章魚燒,一般貨色;配料葱、薑、芝麻,混合烏東醬汁,很香很濃味,不過朋友說略咸,清點也可以;烏冬入口,整條長度比兒時吃的鞋帶糖更長,與街貨有極大差別,既軟亦實,入口有些實質但有彈力的感覺,而每咬一口,沒有那種一口粉,整條是平均實實的,相信是有功夫才能成之。而四方柱體的烏冬,手切實在是不容易,切得平均實在難得。很快便完餐,因真的欲罷不能,沒有想過Food court可以吃到這等貨色。真的如某食友提及,絕對有想試足各款味道的感覺,而我下次試試清湯烏冬也不錯。
(30/5)