2007-09-08
7-9-2007同朋友行街, 行行0下索性0係度食dinner, 叫了個牛肉烏冬定食.牛肉烏冬(見圖) 賣相一般, 湯底超油... d 湯飲落味道尚可, 不過兩0野就好口渴, 睇0黎人造味精幾勁. 牛肉係肥牛碎, 多肥少肉, 味道尚可, 個人就覺得太多肥了. 烏冬反而唔錯, 咬落煙韌彈牙, 相信真係「手打」, 因為粗幼不一.定食仲跟了兩件腐皮壽司, 過大size 的壽司飯只係帶了「腐皮帽」而唔係用腐皮包冚, 亦欠了酸薑, 唔得. 另外有汁煮蘿白, 幾腍幾入味, 不個係暖的, 感覺都幾麻麻.Counter 個阿嬸d 禮貌都幾令人費解, display 度寫住牛肉定食係「J」, 我落單就講要「J」, 點知個阿嬸0既反應係好大0既疑惑, 皺晒眉頭, 加上好大聲的「咩呀!?!?!?」. 嚇死我, 仲以為我講錯d 乜0野insult 親佢!雖然各方面都認真麻麻, 不過烏冬食得出誠意, 可以一試的.
雖然各方面都認真麻麻, 不過烏冬食得出誠意, 可以一試的.