最近放假同朋友出左去cwb行街😍晏就想食燒肉既我地 去左呢間高質燒肉食90分鐘放題🙌🏻午市除左有燒肉放題外 亦有午市套餐供應 價錢合理🥰呢到既環境寬敞 位置唔多 座位坐得舒服 有落地玻璃睇到維園景 成個感覺好舒服 雖然每枱都無抽煙機 但系一啲都唔焗促💓🔸九洲A5和牛特選放題🔸一坐頭店員會先上頭盤 頭盤裏面有A5和牛後頸肉、雞頸肉、雞腿肉、豬腩肉、野菜等 和牛後腿肉既油花好靚 都算大塊 無乜油膩位 食落好重牛味 食完可以再encore🙌🏻🙌🏻值得一讚佢地既雞頸肉 平時街外食個啲好瘦削 無乜肉 呢個好粗身又啖啖肉🙌🏻放題仲有大約60款美食任食 有炸物、前菜沙律、燒物、飯麵類、甜品等 每一款都好高質 我哋大部份都叫咗泥試吓😂前菜有幾款好出色 有冷豆腐海老沙律同蟹肉沙律都好驚喜 好開胃 細細舊好出色 仲有枝豆、螺肉、淮山松葉蟹肉沙律等選擇 款式好多🥰有幾款特別出色嘅 真係可以再encore💓▫️香草牛油廣島蠔大隻飽滿 燒完出泥好香口 唔腥🙌🏻▫️自家製A5和牛餃子好彩友人有叫到 好好食😍 餡料香口飽滿 份量好足▫️雜錦天婦羅天婦羅裏面有冬菇、青椒、番薯、茄子、天婦羅蝦 估唔到有驚喜 平時食放題點會

🔸九洲A5和牛特選放題🔸

有幾款特別出色嘅 真係可以再encore💓
▫️香草牛油廣島蠔
大隻飽滿 燒完出泥好香口 唔腥🙌🏻
▫️自家製A5和牛餃子
好彩友人有叫到 好好食😍 餡料香口飽滿 份量好足
▫️雜錦天婦羅
天婦羅裏面有冬菇、青椒、番薯、茄子、天婦羅蝦 估唔到有驚喜 平時食放題點會食天婦羅😂呢款個炸粉好薄 唔會好油膩 真係想瘋狂叫多碟😂
▫️和牛米餅
好新奇得意 和牛好多汁 配埋脆卜卜嘅米餅就一流!

除咗呢幾款特別出色嘅之外 其他啲食材都好新鮮 有芝士燒帆立貝、鮮魚味噌湯、魷魚、吉列炸蠔、雞皮餃子、雞肉腸等

▫️甜品方面
佢哋都幾多款式 有佢哋嘅自家製奶凍 香滑奶香味重 細細杯可以再encore 友人話佢哋嘅雲呢拿雪糕好出色😍香甜解膩 仲有柚子雪糕、芝士蛋糕、朱古力泡芙等 食到最後食返個甜品就好滿足😍
2023-04-23
2023-04-24 76 瀏覽
餐廳係來自日本九州,結合日本本店及姊妹店的精髓每月從宮崎自家櫻花農場,以「一頭牛」採購方式,獨家引入得獎無數的 A5 櫻花牛讓大家可以由赤身至霜降,一次嘗遍 10 種部位,重新認識 A5 和牛的味道最近仲推出多款 A5 和牛特選放題,今次就去試一試,回味係日本既感覺餐廳裝修以和風木系為主,座位寬闊,而且有大量包廂卡位,窗口位置仲可以觀賞維園靚景,食得非常 relax 食物方面 :特選放題包括一份有和牛牛腿肉拼盤,包括和牛牛腿肉、黑豚五花肉、黑豚上肩肉、雞腿肉及蔬菜可以每款品嘗,之後再點選自己喜愛既肉類和牛牛腿肉 : 後腿部份油脂比較豐富,整體肉味濃郁而油紋分佈均勻鹿兒島黑豚 : 黑豚肉脂肪均勻,肉色粉紅而油脂帶白,柔軟鬆化,五花腩及上肩肉都有柚子味噌、辛口、生薑、黑七味、鹽葱五種口味新潟地雞 : 雞肉脂肪量低,肉質爽口嫩滑,仲有濃郁雞味,除左自家製香草醬味,仲有鹽葱、辛口、柚子味噌口味新潟地雞(內臟) : 除左雞肉外,最特別有燒完爽脆既雞皮、爽口雞腎、味道濃厚質地柔軟既雞肝、燒汁雞心及脆脆的雞冠,雞冠真係第一次食,非常有驚喜日本直送海產 : 有大大卷的日本辣汁魷魚、白汁芝士帆立貝及魚肉
餐廳係來自日本九州,結合日本本店及姊妹店的精髓

食物方面 :

可以每款品嘗,之後再點選自己喜愛既肉類

日本直送海產 : 有大大卷的日本辣汁魷魚、白汁芝士帆立貝及魚肉紮實既北海道一汐赤魚,海鮮夠曬鮮味
雜錦天婦羅 : 鐘意食天婦羅既朋友又可以點一份雜錦天婦羅,炸得香脆
米飯 : 覺得剩係食肉太油膩,仲可以點選日本米使用既松葉蟹肉茶漬飯及海膽蟹肉脆米魚湯泡飯
小食 : 食日本野一定要食枝豆,另外仲有冷豆腐海老沙律、胡麻豆腐菠菜沙律、淮山松葉蟹肉沙律等輕盈小食都非常有質素

飲品 : 除左汽水及冰茶,仲有夠曬冰凍既白桃乳酸梳打及荔枝乳酸梳打

甜品 : 有柚子雪糕、日式芝士撻、朱古力泡芙、自家制 3.6 特濃牛乳奶凍多款甜品,仲有一款岩大家口味,為一餐美味既放題作一個完美既總結
2023-04-23
2023-04-24 80 瀏覽
最近去左間新開燒肉放題窗邊位景觀開揚 坐擁維港景色餐廳仲有幾間私人包廂 今次Lunch Time去揀左九州A5和牛放題🔸九州A5和牛放題 $498/位 先讚一讚,用明火去燒所以火力好猛。呢個套餐可以係90分鐘內仼食超過60款菜式,套餐會先上一份頭盤,頭盤有齊各款豬、牛!牛肉係九州A5和牛後腿肉,肉質選擇唔算多,但仲有多款熟食、海鮮選擇。雞頸肉比較係燒肉店少見,超好味。邪惡之選仲有燒雞皮同雞皮餃子!雞皮燒到脆卜卜勁有咬口!比較特別嘅仲有自家製和牛餃子、山賊汁九洲和牛米餅、櫻花蝦蛋黃醬帆立貝、香草牛油廣島蠔、北海道一汐赤魚。甜品都有唔少選擇,有朱古力泡芺、雪糕、芝士撻、柚子雪芭、牛奶奶凍,推介3.6牛奶奶凍
最近去左間新開燒肉放題

🔸九州A5和牛放題 $498/位

2023-04-22
午餐
2023-04-23 80 瀏覽
呢晚來到宮崎肉本舖食A5和牛放題😍聽到都興奮😆環境超舒服大大梳化位私隱度高,居高臨下靚景下食燒肉,正😎.🌟 宮崎A5桜花牛放題 $998/1位有 4款A5桜花牛:稀有部位和尚頭、前腿肉、西冷扒或肉眼扒,和任點6款 A5楼花牛:外後腿肉、內後腿肉、肩里肌、肩口肉、五花腩、牛肋肉,全部都超級正!真的入口即溶、細滑,滿滿和牛油脂太幸福🥰真的非常高質的頂級和牛🤤仲有專人幫我地燒😌.其實仲有好多其他野任點,但我地食和牛已經飽左大半😂特別介紹蟹味噌甲羅燒,燒完完搭米通食好正!同要點盤沙律🥗解膩🤣青蘋果乳酸梳打都好好飲清新夾和牛,食到最後一定要點甜品!奶凍細滑充滿奶香,柚子雪糕自家制,真的好好食😋

🌟 宮崎A5桜花牛放題 $998/1位

2023-04-22 136 瀏覽
又係我最愛既燒肉!! 今次去咗銅鑼灣Sugar + 食廈既呢間宮崎肉本舖食咗佢地A5 櫻花牛,佢地既宮崎牛由自家櫻花牧場供應,所以質素絕對有保證!同埋餐廳環境都好正,有一格格雙人位私密度高,仲可以望到少少海景(維園景) 好啱情侶去食 (因為男人都食得飽HAHAHA) 晚市放題 2 小時有 3 款價位:$698 / $898/ $998,$998 set 有 10 個和牛部位餐廳會先黎一盤有晒全部部位: 大塊西冷/和尚頭/前腿肉/壽喜燒/肩里肌/肩口肉/牛肋肉/五花腩/內後腿肉同外後腿肉。頭 4 款只有一份,後 6 款可以無限 refill~~店員建議順序由右至左,西冷同壽喜燒油脂太勁,一燒係十級大火,大家要叫店員幫手!! 📍牛肉短評老實講,每一個部位都好正,一大塊西冷入口即化肉質細嫩不得了,和尚頭呢個稀有部位肉質都係極柔軟📍60款食品試完咁多款和牛,就試埋其他既沙律小食,因為和牛係主力,所以60樣我都真係試唔到好多..當中推薦一啲驚喜 items 啦~📍和牛小食A5和牛餃子山賊汁九州和牛米餅📍海鮮蟹味噌甲羅燒—呢個一定必點!好少放題會包呢樣係其中一個回本位香草牛油廣島蠔—海鮮控都推薦

📍牛肉短評

蒜香魷魚

📍其他肉類
免治雞肉棒/雞皮餃子

📍主食-海膽蟹肉脆米魚湯泡飯
有牛烏冬同海鮮泡飯,我揀咗呢個! 嘩好正海膽加蟹肉,配埋脆米黎食好夾

📍沙律/小食
冷豆腐海老沙律/蕃薯芝士脆脆

📍甜品
必食自家製3.6特濃牛乳奶凍 另外柚子雪糕都正
2023-04-21 113 瀏覽
位於銅鑼灣糖街嘅新食廈sugar+雲集左多間特色嘅中西日韓餐廳繼上次去過頂層嘅鐵板燒之後今日又去到另一間燒肉放題又係好正環境靚之餘食物好高質而且上openrice仲有優惠做緊添!同樣望向維園而因為今次餐廳比較低層景觀就無咁開揚但都可以望到翠綠樹木景今日我地食嘅係九州A5和牛特選放題頭盤先上係一個有齊豬、牛、雞肉嘅拼盤侍應先介紹每款肉食同提示我地要新鮮食用避免鮮食喺室溫暴露太耐個牛赤身超好味!勁肥嫩有入口即溶嘅感覺😍可能呢款係限定食完無得再添另外嘅豬五花同雞頸肉都正仲有得encore!九洲A5和牛後腿肉油花一樣好靚絕無欺場任食!即使牛肉只得一款放題但其實其他選擇都好足夠總共有60款飲品同甜品都一樣任食每樣試一次都可以飽到似懷孕😂😂俾你地睇下我食左幾多野每樣都好有水準!小食、沙律、炸物、飯麵湯等等都好好食燒肉質素同樣高雞類仲有雞頸肉等等少見選擇👍雖然係放題但食物擺盤都好精美食物份量細小可以每樣試少少👍令人超滿足呀!餐廳全部都係卡座夠晒privacy仲有幾個望窗嘅卡座情侶撐枱腳必選又有客室想私人宴會都無問題趁有優惠,大家都唔好錯過呀!
位於銅鑼灣糖街嘅新食廈sugar+
雲集左多間特色嘅中西日韓餐廳
繼上次去過頂層嘅鐵板燒之後
今日又去到另一間燒肉放題
又係好正
環境靚之餘
食物好高質
而且上openrice仲有優惠做緊添!

同樣望向維園
而因為今次餐廳比較低層
景觀就無咁開揚
但都可以望到翠綠樹木景

今日我地食嘅係九州A5和牛特選放題

頭盤先上
係一個有齊豬、牛、雞肉嘅拼盤
侍應先介紹每款肉食同提示我地要新鮮食用
避免鮮食喺室溫暴露太耐
個牛赤身超好味!
勁肥嫩
有入口即溶嘅感覺😍
可能呢款係限定
食完無得再添

另外嘅豬五花同雞頸肉都正
仲有得encore!

九洲A5和牛後腿肉

總共有60款
飲品同甜品都一樣任食
每樣試一次都可以飽到似懷孕😂😂

俾你地睇下我食左幾多野

每樣都好有水準!
小食、沙律、炸物、飯麵湯等等都好好食
燒肉質素同樣高

仲有幾個望窗嘅卡座
情侶撐枱腳必選
又有客室
想私人宴會都無問題

趁有優惠,大家都唔好錯過呀!
2023-04-16
午餐
  • 雜錦天婦羅
2023-04-20 87 瀏覽
銅鑼灣日式燒烤-宮崎肉本舖🔥結合日本本店及姊妹店嘅精髓🇯🇵本舖主打最上乘嘅A5宫崎牛燒肉放題🐮店舖每月都會獨家引入屢 獲殊榮嘅A5桜花牛🐄讓食客可以品嘗到日本頂級和牛滋味🥳除咗和牛之外,放題亦會供 應和牛內臟、黑 豚、地雞等60款食物選擇🤩全部都用上日本產時令食材,致力帶嚟最地道嘅口味🇯🇵店內特設半開放式及日式榻榻米包廂,適合各種聚會需求🤩盡情享受日式燒肉滋味🫶🏻今次我哋試咗宮崎A5桜花牛極上放題😍分別有4款A5桜花牛:稀有部位和尚頭、前腿肉、西冷扒或肉眼扒 (廚師發辦)、壽喜燒(附雞蛋一隻)🐮以及任點6款A5桜花牛:外後腿肉、內後腿肉、肩里肌、肩口肉、五花腩、牛肋肉🐮店舖獨家進口嘅A5桜花牛🐄每年只出產數十隻,相當矜貴🤩經過日本職人嘅細心培育,每隻牛嘅油花分布標準BMS均達10級,又因食用多種天然飼料嘅關係,肉質份外幼嫩,油脂分布特別幼細,且脂肪溶點與人體體溫相若,故入口油香特別強烈😝客人可以由赤身至霜降開始食,口味從輕到重,一次嘗遍10種不同部位,細味日本頂級嘅宮崎牛🐮西冷扒貴價霜降部位,肉質細嫩且油脂分布呈大理石花紋,入口即溶🤤和尚頭坊間甚少供應嘅稀有部位,取自後腿嘅根部,質地軟

西冷扒
貴價霜降部位,肉質細嫩且油脂分布呈大理石花紋,入口即溶🤤

和尚頭
坊間甚少供應嘅稀有部位,取自後腿嘅根部,質地軟嫩,肉味純正👍🏻

放題有都多達60款食物,可以食足120分鐘😛當中必試精選放題單品,全日本食材使用:是日和牛内臟(三款)、淮山松葉蟹肉沙律、明太子牛油雜菌、蟹味噌甲羅燒(配米餅)、地雞頸肉、自 家製香草醬地雞腿肉、黑豚腩肉、北海道一汐赤魚、香草牛油廣島蠔、A5宮崎牛一之藏 拉麵、自家製A5和牛餃子、七味雞腎🤩樣樣都好吸引🥳雞肉用上新潟、熊本地雞🐔雞肉脂肪量含量較低,肉質爽口嫩滑,入口嘗到濃郁雞味😚豬肉用上青森、鹿兒島黑豚🐷肉色粉紅而油脂帶白,柔軟鬆化🤩明火燒烤可令油脂半溶,逼出香氣☺️

上星期五同老公出銅鑼灣行街拍拖👫Lunch Time想食啲美味嘅日本和牛於是搜尋下附近有冇咩正嘢🤪比我發現咗呢間位於Sugar+ 6樓嘅宮崎肉本舖原來店舖早於去年疫情期間已經由日本登錄香港只係我一直都無留意到🫣⁡我哋到達餐廳大約13:00客人唔算太多可能始終係上樓舖未有太多人知(包括我😅)見到餐廳接待位擺住好多Awards應該唔差卦😆而且餐廳裝修環境都好唔錯落地玻璃窗令室內光線都相當充足仲有幾間日式獨立房而我哋就被安排坐喺一張寬躺嘅卡位都幾好幾舒服😌⁡坐低睇睇menu就點咗每人一份$98激安燒肉定食(因為夜晚要同美肌密友BBQ所以食light d🤪)但係估唔到呢個價錢嘅定食竟然咁豐富😍包括兩片A5 #桜花牛 , 雞肉, 蔬菜, 茶碗蒸, 冷奴, 味噌湯+汽水/雪芭另外仲點了一客黑松露煎餃子🥟⁡唔好以為咁平水準差喎😳日本過江龍燒肉果然係特別高水準😋整個定食無論係飯、配菜、湯定肉味道都係ichiban💯我同老公都讚口不絕🤭⁡咁正嘅餐廳我即時上網查一下佢嘅背景原來佢係一間擁有自家牧場,源自九州宮崎縣嘅店😱喺日本當地少少出名,係燒肉品牌YAKINIKU-FACTORY旗下嘅中價和牛燒肉放題店佢
上星期五同老公出銅鑼灣行街拍拖👫
Lunch Time想食啲美味嘅日本和牛
於是搜尋下附近有冇咩正嘢🤪
比我發現咗呢間位於Sugar+ 6樓嘅宮崎肉本舖
原來店舖早於去年疫情期間已經由日本登錄香港
只係我一直都無留意到🫣

我哋到達餐廳大約13:00客人唔算太多
可能始終係上樓舖未有太多人知(包括我😅)
見到餐廳接待位擺住好多Awards應該唔差卦😆

但係估唔到呢個價錢嘅定食竟然咁豐富😍
另外仲點了一客黑松露煎餃子🥟

唔好以為咁平水準差喎😳
日本過江龍燒肉果然係特別高水準😋
整個定食無論係飯、配菜、湯定肉味道都係ichiban💯
我同老公都讚口不絕🤭

咁正嘅餐廳我即時上網查一下佢嘅背景
原來佢係一間擁有自家牧場,源自九州宮崎縣嘅店😱
佢最大特色就係由自家嘅櫻花牧場供應宮崎牛
唔怪之得質素咁高啦😍

我哋食得津津有味之餘已經決定下次要試埋dinner喇🤣😂🤣
要試吓櫻花和牛嘅極罕部位🤤
超期待❤️
2023-04-14
2023-04-18 80 瀏覽
仲未有得去日本,今次豪少少試下宮崎肉本舖,貪佢所有食材全日本直送,當中宮崎A5桜花牛仲係自家農場養殖,聽到都覺得吸引!🤩呢款放題好豐富,除咗A5桜花牛外,仲有鹿兒島黑豚、地雞、海鮮及蔬菜等,多款單品超過60款!先講主菜,有10款不同部位:五花腩、牛肋肉、肩口肉、肩里肌、內後腿肉、外後腿肉(呢6款可以任食),另外肉眼扒、壽喜燒、和尚頭、前腿肉(呢4款只上一次);望落去都見到雪花好靚,油脂豐富,尤其最愛大大塊西冷肉眼扒🤤 會有店員代勞燒好,保證唔會嘥咗塊肉🤭 肉質嫩滑、食落入口即溶👍🏻👍🏻因為日本直送,我就即管試吓平時只會在日本食嘅雞冠,識落非常爽口,似雞軟骨,但雞味更香濃,非常驚喜!另外蟹味噌甲羅燒同牛內臟,燒起來都好好味;小食方面,吉列廣島蠔同幾款沙律都唔錯~ 最後食埋柚子雪葩就大滿足了❤️

2023-04-02
1K
這裏真是絕對令人回味嘅選擇,雖然銅鑼灣都有好多唔同嘅選擇,但這裡一個價錢就可以在120分鐘內盡情享用高質素嘅食材,餐廳地點方便,環境優雅清靜。頭盤是宮崎A5楼花牛,已包括了十款宮崎A5楼花不同部位每款牛肉上面都放了名牌,不同部位既油脂分佈各有不同,一次過可以每款品賞,讓你食完好可以再encore。當中店員建議先燒了右至左位置較紅嘅肩口肉、牛肋肉、前腿肉、内後腿肉、外後腿肉、五花腩、和尚頭等先燒,各有其獨特的口感和風味,但都係充滿油脂同牛肉味道十分香濃!再由店員協助將原塊肉眼、壽喜燒、肩里肌在鐵板上燒,店員用兩三下手勢就將個幾塊和牛燒熟並剪開分上,入口個種只容許在口中溶化嘅感覺超正!當燒緊頭盤嘅和牛時已經開始準備追加食物,因可以無限追加6款宮崎A5櫻花牛外,還有無限添加60款日本食材和牛內藏、沙律、小菜、雞肉、豚肉、海產、野菜、飯麵類、甜品、飲品通通都有!淮山松葉蟹肉沙律,用上清新淮山加上鮮甜蟹肉配搭,十分適合清清燒牛後嘅肥膩;胡麻豆腐菠菜沙律內嘅豆腐十分軟滑,加上香濃胡麻同菠菜口味十分配合!和風蕃茄入口多汁鮮甜,十分醒胃!蟹味噌甲羅燒真係必點之選,蟹膏蟹肉夠曬足料放滿了整個甲羅內,燒完
蟹味噌甲羅燒真係必點之選,蟹膏蟹肉夠曬足料放滿了整個甲羅內,燒完還可以配上香脆米餅入口,蟹膏味道超級濃郁,真係食多幾個都已經回本!
吉列廣島蠔外面香脆,咬開肥美嘅蠔肉即時湧出
日式黑豚芝士腸燒完皮脆外,咬開肉汁豐富!
日式免治雞肉軟骨棒,口感十分豐富
雞冠辛口十分爽口入味
鹿兒島黑豚上肩肉配以黑七味豚肉的香氣更加突出,黑七味增添了一些微辣的口感
已調味嘅日本魷魚入味之餘亦十分爽口!
北海道一汐赤魚,店員提醒要燒有魚皮個邊,魚肉鮮嫩細緻彈牙!
白汁芝士帆立貝同樣已由師傅調好味道,入口帆立貝肉柔嫩多汁,配上濃郁的芝士醬汁,口感豐富
海膽蟹肉脆脆米魚湯泡飯,新鮮的蟹肉和海膽,配上鬆脆的脆脆米,味道豐富而且鮮美!
自家制3.6特濃牛乳奶凍,數量有限,入口充滿香濃牛乳味入口十分香滑!
日本製抹茶雪糕,抹茶味道超級濃郁香滑!
柚子雪糕,亦十分出色,酸酸甜甜柚子同樣香濃
整晚都係十分忙碌,落單再燒,樣樣食物質素都十分之高,同埋出菜快,所以可以不停地享受這裡嘅美食!甜品一定要留肚食!
2023-04-16 443 瀏覽
上FB/IG見到朋友同事喺日本分享美食相,真係見到都開心,但唔駛羨慕喎~今晚我就去咗銅鑼灣嘅高級燒肉放題餐廳【宮崎肉本舖】,全部食材日本直送,喺香港都食到日本味道。餐廳以和風裝潢,望向維園感覺舒坦,部份卡位私密度高,同朋友/情侶歡聚或者招待客人都好合適。我哋食嘅係$998嘅【宮崎A5桜花牛極上放題】 ,店家每月由自家櫻花農場獨家進口日本總冠軍宮崎牛 —— A5櫻花牛。相信去日本都唔係度度都食到。入座冇耐店員就奉上一大盤櫻花牛啦,有齊肉後腿肉、外後腿肉、五花腩、肩口肉、牛肋肉、和尚頭、前腿肉、壽喜燒、肩里肌、肉眼。每片都肉色粉嫩佈滿雪花紋,真係望見都興奮呀。我哋由薄至厚去燒,口感、油脂比例、味道各有特色。可以蘸鹽、Wasabi、自家製燒肉汁、味噌汁食,味道更加多變。壽喜燒、肩里肌、肉眼脂肪最豐富,亦都最難控制火候,所以呢部份由店員幫忙。蘸壽喜燒汁食,口感更軟滑,食落入口即化,滿口油香蛋香。除咗牛肉,仲可以任點牛內臟,是日和牛內臟係【牛肝】【牛沙瓜(牛胃)】,兩款都好罕有,而且經過師傅處理更易入口,值得一試。唔好掛住食牛,來自日本嘅本地雞肉同黑豚肉都係頂級㗎~想食得多就要食得有策略,當然

想食得多就要食得有策略,當然要叫沙律,均衡營養又減低膩感。【宮崎肉本舖和風沙律】酸酸哋又涼爽,夠開胃先可以持續戰鬥。
要回本,任點海鮮是常識吧。【帆立貝】有白汁芝士同櫻花蝦蛋黃醬兩款口味,惹味鮮甜;【甲羅燒】將鵪鶉蛋混入蟹膏蟹肉蟹籽,濃郁蟹味加嫩滑口感,出面食要六七十蚊一個㗎;【香草牛油廣島蠔】大大隻,鮮蠔味十足。
另一推介係【和牛一之藏拉麵】,以牛骨長時間熬製,牛尾軟腍;細細碗唔怕食到好飽。
飲品首推【乳酸梳打】,出去飲都$40-50一杯,我哋叫咗巨峰同白桃味,邊燒肉邊飲,冷熱衝擊,爽呀~亦可以選擇飲熱玄米茶,解吓膩。
最後就到甜品,必點限量嘅【自家制3.6特濃牛乳】牛乳味濃郁,口感軟滑。仲有【森永軟雪糕】都不容錯過。
幸福感滿滿嘅一餐~
2023-04-15 399 瀏覽
銅鑼灣到處都係高樓難得係呢度可以搵到間面向維園,視野超廣闊的餐廳今日的靠窗位置已滿但另一邊的廂位亦非常舒適呢度以食A5和牛出名,正正經經食一餐放題起碼698起。但依家推出了lunch set, 假日都係98蚊, 食個環境都抵套裝包有味噌鮮魚湯,茶碗蒸,是日前菜(肉燥青瓜豆腐),天然飯湯雖然是魚湯,但無腥味,味噌味亦很適合,唔會好咸茶碗蒸加上蛋花和三文魚籽,賣相很靚。飯叫天然飯,唔太明白即係乜😅不過是我鐘意的軟軟口感肉燥豆腐是味道最濃的,用黎送飯好正套裝有分和牛和黑豚, 和牛和熊本地雞肉都係厚切,雖然有醃過,但調味不會太濃和牛既油脂分佈好細緻。輕燒幾下就好嫩滑黑豚肉由多種醃料而成(柚子味噌、辛口、生薑、黑七味、鹽葱),肉色粉嫩雞腿肉的醃料亦很多(自家製香草醬、鹽葱、辛口、柚子味噌),香草味很清新,和雞肉很匹配。食左20分鐘度, 侍應姐姐同我地講,肉要快燒,放室溫太耐唔好。即刻拿拿臨燒埋最後一塊肉🤣🫣 好彩個lunch set 得5塊肉😅A5黑松露和牛餃子餃子皮超薄,入面d肉餡超豐滿,好juicy . 套餐跟飲品(可樂)或柚子雪芭柚子雪芭味道很清新,唔會太甜。食完燒肉後食番一個可以清下油膩
銅鑼灣到處都係高樓
難得係呢度可以搵到間面向維園,視野超廣闊的餐廳

今日的靠窗位置已滿
但另一邊的廂位亦非常舒適

湯雖然是魚湯,但無腥味,味噌味亦很適合,唔會好咸
茶碗蒸加上蛋花和三文魚籽,賣相很靚。
飯叫天然飯,唔太明白即係乜😅不過是我鐘意的軟軟口感
肉燥豆腐是味道最濃的,用黎送飯好正

套裝有分和牛和黑豚, 和牛和熊本地雞

肉都係厚切,雖然有醃過,但調味不會太濃

和牛既油脂分佈好細緻。輕燒幾下就好嫩滑

🫣 好彩個lunch set 得5塊肉😅

A5黑松露和牛餃子
餃子皮超薄,入面d肉餡超豐滿,好juicy .

套餐跟飲品(可樂)或柚子雪芭
柚子雪芭味道很清新,唔會太甜。食完燒肉後食番一個可以清下油膩和飽滯感

可惜飲品只有可樂揀,餐廳亦沒有提供熱茶。

餐廳的服務非常殷勤。可能做開放題的關係,侍應不停來回穿梭收碟。有感打破了寧靜安逸的感覺。
令放假既心情都變得緊張起來🥺

2023-04-15
2023-04-12 84 瀏覽
銅鑼灣咁多好嘢食,今次揀咗間日本人氣燒肉店宮崎肉嘅香港店,餐廳環境非常乾淨,今次可以坐到窗口位,對住維多利亞公園食嘢非常賞心悅目~今日我喺中午1:00嚟食飯,都非常多人食,我叫咗個$498 放題套餐,有A5和牛後腿肉任食,真係相當抵!除左和牛,仲有豚肉同雞肉食,豚肉有五花腩,黑豚上肩肉,又有幾種唔同調味揀,可以試完再揀自己鐘意既味度encore ,另外雞肉好好嫩滑!叫得放題就點止燒肉,呢度既熟食都好出色,重點推介和牛辛口餃子,辣得好過癮,但小心辣汁爆出黎~另外炸蠔、天婦羅都唔錯,仲有白汁芝士焗帆立貝都好好食,如果係唔夠飽,仲有烏冬同埋湯飯可以食,叫咗個海膽蟹肉脆脆米魚湯泡飯,口感好特別,海膽都好有鮮味。另外,飲品方面有唔同嘅日本茶同埋梳打,叫咗荔枝乳酸梳打同巨峰乳酸梳打,都幾好飲!甜品方面就叫咗雪糕同埋牛乳奶凍,個雲呢拿雪糕係人哋出面買廿幾蚊杯果啲日本直送雪糕,跟住去食多幾個都抵番!

外賣送餐
2023-04-12 104 瀏覽
今晚牛魔王出動~ 約咗朋友食豪啲食靚啲! 去咗銅鑼灣皇室堡附近嘅「宮崎肉本舖」食【宮崎A5桜花牛極上放題】 $998/位,有日本冠軍宮崎牛,香港獨家進口嘅A5櫻花牛呀,門口附近就已經見到唔少奬杯喇。 餐廳地方寛敞,有卡位,而我哋就揀咗私密度比較高嘅半開方式箱座。 打頭陣嘅頭盤實在太震撼,鮮紅粉嫩嘅肉色,全部佈滿雪花紋。 我由下而上,右至左咁食上去,肉後腿肉、外後腿肉、五花腩、肩口肉、牛肋肉、和尚頭、前腿肉、壽喜燒、肩里肌、肉眼每個部位都用木牌標註清晰。 一放上燒網,已經火光閃閃,因為油脂實在有豐富喇,燒一陣就食得,入口甘香滋味。 壽喜燒、肩里肌、肉眼由店員幫我地燒,一邊望住火光,一邊聞住燒肉香味,好期待!壽喜燒肉捲起,再蘸雞蛋食,非常嫩滑。 肉眼就最大塊,燒完店員幫我地剪開擺盤,好細心~ 我鍾意加少少wasabi同岩鹽食,已經可以帶出和牛本身嘅鮮甜。食咗多個牛嘅部位,連香港好少有得食嘅牛內臟都有喎,牛肝同牛沙瓜(牛胃),第一次食,味道好獨突。一路燒一路要食啲蔬菜,宮崎肉本舖和風沙律必點,沙律汁夠酸又可以減低膩感。乳酸梳打配燒肉就最啱,冰凍開胃,巨峰同白桃味都好香甜。 海鮮必食有甲羅燒,

乳酸梳打配燒肉就最啱,冰凍開胃,巨峰同白桃味都好香甜。
海鮮必食有甲羅燒,蟹籽、蟹肉、蟹膏,加一隻鵪鶉蛋去燒,濃郁鮮香!大大粒嘅帆立貝,有白汁芝士同櫻花蝦蛋黃醬兩款口味,都唔錯。 香草牛油廣島蠔煮完都依然飽滿多汁,蠔味香濃。
主食有和牛一之藏拉麵,個湯係用牛骨熬製好多個鐘,足料用心。
甜品食咗限量嘅自家制3.6特濃牛乳、朱古力泡芙、雲呢拿雪糕,唔會太甜,甜而不膩。
喺香港都可以食到咁高級嘅燒肉放題,仲要全部都係日本食材,實在太幸福,值呀!
2023-04-12 53 瀏覽
好耐無食燒肉放題喇,一食就要搵返間高質素嘅,今次嚟到銅鑼灣嘅宮崎肉本舖,餐廳裝修日式感覺,光猛整潔,坐窗口位仲可以望到維園景色,好舒服~今次午餐嚟食放題,揀咗$498 嘅「九州A5和牛特選放題」,可以任食多款肉類,包括九州A5和牛後腿肉,呢款肉真係回本位,油花靚,食落軟嫩,肉味香濃~另外嘅鹿兒島黑豚上肩肉都唔錯,肉質柔軟細膩,薄燒易熟~雞爽肉,揀咗鹽蔥醃味,非常爽口,肉質爽彈,不斷追加~~除咗肉類,有好多海鮮可以落單,廣島蠔用牛油香草煮好多汁鮮美~芝士帆立貝,香濃美味~兩款餃子熱辣辣飽滿足料好食~有黑松露香味~仲有部分放題單點,可以加錢揀靚肉食~食物種類仲有天婦羅,包羅萬有,十分滿足~

另外嘅鹿兒島黑豚上肩肉都唔錯,肉質柔軟細膩,薄燒易熟~

雞爽肉,揀咗鹽蔥醃味,非常爽口,肉質爽彈,不斷追加~~

芝士帆立貝,香濃美味~

兩款餃子熱辣辣飽滿足料好食~有黑松露香味~

仲有部分放題單點,可以加錢揀靚肉食~

食物種類仲有天婦羅,包羅萬有,十分滿足~