2023-06-04 128 瀏覽
終於有時間黎試下呢間宮崎肉本舖😋一入到黎,個裝修已經好唔錯,d staff都好有禮貌,好好服務👍呢度都有唔同價錢既放題選擇,包括998 898等,而我就揀左998既餐試試佢首先會黎個大拼盤,之後自己可以再order鍾意食既部位。我個人就非常之喜歡食和尚頭,油脂超豐富,真係做到入口即融,d油脂都好香,如果鍾意油脂豐富既人,一定會好鍾意❤️牛肋肉都好正,油脂相比和尚頭少d,但係就多左少少咬口,多左層口感,加埋少少醬汁,真心好食!肉眼扒就可以叫staff幫你燒埋,燒一陣就可以食,帶少少生,個人覺得仲好食!非常之嫩,油脂亦好足夠😋鍾意無咁多油脂既人可以食內後腿肉同外後腿肉,因為d肉好嫩,食得出個質素好好,好美味☺️炸蠔,燒蠔都好好食😋絕對不會失望蟹膏都好推薦,d海鮮都好值得食☺️
終於有時間黎試下呢間宮崎肉本舖😋

炸蠔,燒蠔都好好食😋絕對不會失望

蟹膏都好推薦,d海鮮都好值得食☺️
2023-06-04 64 瀏覽
九州A5和牛西冷鍋 (120g) $598牛肉油分脂肪極高,入口即溶,牛味相對無咁重,配料有冬菇、豆腐、京蔥、竹輪、魚糕,配上壽喜燒汁,加上和牛既油分,湯濃郁口感昇華到另一層次。一直有爐熱住保持食物溫度,但火又唔會大滾,所以唔會熱傷,由於火細,和牛要煮時間耐少少本舖温泉玉子A5和牛蓋飯定食 $138 雖然主食係飯本來以為和牛唔會多,但真實牛肉份量非常多,a5 牛夠油夠香令到飯都充滿牛香味,配上特製醬汁,唔會油膩

本舖温泉玉子A5和牛蓋飯定食 $138

2023-06-02 76 瀏覽
呢間位於銅鑼灣嘅《宮崎肉本舖》主打頂級A5桜花牛燒肉放題,除咗燒肉之外,午市仲有其他套餐供應,例如今日我同朋友叫嘅呢兩款鍋物定食😋╰☆ 九州A5和牛西冷鍋 (120g) $598A5和牛西冷有四大片,脂肪同油花豐富,完美降霜,牛味極重,口感軟嫩 ,仲入口即溶╰☆ 九州A5和牛壽喜燒鍋(100g) $498同樣有四大片,油花超靚😍 口感軟嫩,加上壽喜燒沾上生雞蛋嚟更加突出牛肉嘅甜味同軟嫩嘅口感每個鍋物定食都會有埋是日前菜、茶碗蒸-飲品/甜品

╰☆ 九州A5和牛西冷鍋 (120g) $598

╰☆ 九州A5和牛壽喜燒鍋(100g) $498
同樣有四大片,油花超靚😍 口感軟嫩,
加上壽喜燒沾上生雞蛋嚟更加突出牛肉嘅甜味同軟嫩嘅口感

每個鍋物定食都會有埋是日前菜、茶碗蒸

-飲品/甜品
是日一人行銅鑼灣,來到此間主打頂級A5和牛的餐廳,餐廳環境清雅,每個座位之間有間隔,私隱度較高。這次職員安排我坐面對著綠蔭的小房間,十分雅緻餐廳除了燒肉外還有火鍋可以選擇,當日想吃火鍋,於是選擇了九州A5西冷和牛套餐,包括前菜(肉醬豆腐)+湯+茶碗蒸+四大片牛肉+壽喜鍋物配菜+茶+甜品或飲品開餐前先試試冷盤和茶碗蒸,湯品。肉醬惹味青瓜豆腐清爽開胃;湯的豆腐味和骨湯味濃;茶碗蒸內有軟糯的白果,還有粒粒鹹鮮味的魚籽,蛋亦蒸得很軟滑前菜和湯品已令我十分滿意,到重頭戲A5級西冷牛肉,其實用肉眼看已知道牛肉油花佔比極高,放入壽喜鍋煮到剛好後夾起,配上提供的wasabi和豉油和飯食,油脂馬上隨著舌頭和牙齒的咬合而充滿口腔牛味濃,油脂重,入口即化,好享受啊!!!和粒粒飽滿的白飯絕配,食完一塊牛肉馬上用綠茶清清口腔,吃點配菜再來下一塊品嘗完牛肉後,餐廳會送上柚子雪糕作為整頓的結尾,安排亦十分貼切,可以清清味蕾,中和爆棚油脂帶來的膩感於是又是一餐滿足,享受,驚艷的一餐牛肉質素真的不錯,絕對要再來試試燒肉

油脂馬上隨著舌頭和牙齒的咬合而充滿口腔

於是又是一餐滿足,享受,驚艷的一餐
牛肉質素真的不錯,絕對要再來試試燒肉
2023-05-30 63 瀏覽
喺維園游完水超肚餓同朋友搵到附近呢間日式餐廳入到嚟嘅環境好舒服仲有落地玻璃睇哂成個天后維園除咗燒肉放題原來午市都有好多款定食套餐✨味噌鮮魚湯趁熱飲完全無鯹味✨茶碗蒸面層添上晶瑩通透嘅三文魚籽配上滑嘟嘟嘅口感,蛋香十足✨九州A5和牛西冷鍋和牛嘅油花均勻,口感軟腍入口即溶嘅口感✨九州A5和牛壽喜燒鍋鍋裡面放滿唔同嘅蔬菜冬菇.魚蛋.仲有滑嘟嘟嘅豆腐配上香甜嘅壽喜燒湯底✨甜品冰凍嘅柚子雪糕裡面充滿粒粒柚子果肉同柚子皮非常完美的一餐

喺維園游完水超肚餓

✨味噌鮮魚湯
趁熱飲完全無鯹味

✨茶碗蒸
面層添上晶瑩通透嘅三文魚籽
配上滑嘟嘟嘅口感,蛋香十足

✨九州A5和牛西冷鍋
和牛嘅油花均勻,口感軟腍

入口即溶嘅口感

裡面充滿粒粒柚子果肉同柚子皮
非常完美的一餐
2023-05-30
午餐
這間主打食和牛燒肉店,放題 有 幾個 套餐 選擇, 698蚊, 898蚊, 998蚊 ,一 百 二 十 分鐘 任食,老實講,爭果100幾十,一係唔食,一係食盡佢,我就梗係揀咗最貴嘅套餐$998一位嗰個,放題單品多好多選擇😍😍😍😍大家真係可以唔好食晏晝過嚟,食盡佢🫢🫢🫢🫢❤️❤️和牛來自自家的櫻花牧場,餐廳可以看到維多利亞公園的景色🌹🌹有十款和牛慢慢食!每樣和牛都好有油花,入口即化🥳🥳🥳單點食物種類有好多,我揀了以下😍😍😍牛腸(2件)平時好少有機會食,今日終於試到,原來都幾爽口蟹味噌甲羅燒(2人份)這個真的是必要, 二人份原來得一個甲羅燒🤣最後叫咗兩個,好好食好鮮🤗🤗黑七味雞腎(4件)燒得啱啱好,唔硬!😍😍雞冠(辛口)4件又係出面好少有機會食,好爽口呢燒汁雞心(4件)好好味😋🥳本身已經調味好咗,好食到之後再叫多次櫻花蝦蛋黃醬帆立貝(1件)白汁芝士帆立貝(1件)如果鍾意食海鮮,不妨試吓,帆立貝都好鮮味🤗🤗白桃乳酸梳打青蘋果乳酸梳打唔算好甜, 好清新😋😋

每樣和牛都好有油花,入口即化🥳🥳🥳

單點食物種類有好多,我揀了以下😍😍😍
牛腸(2件)
平時好少有機會食,今日終於試到,原來都幾爽口

蟹味噌甲羅燒(2人份)

黑七味雞腎(4件)
燒得啱啱好,唔硬!😍😍
雞冠(辛口)4件
又係出面好少有機會食,好爽口呢

燒汁雞心(4件)
好好味😋🥳本身已經調味好咗,好食到之後再叫多次

櫻花蝦蛋黃醬帆立貝(1件)
白汁芝士帆立貝(1件)
如果鍾意食海鮮,不妨試吓,帆立貝都好鮮味🤗🤗

白桃乳酸梳打
青蘋果乳酸梳打
唔算好甜, 好清新😋😋
2023-05-29 60 瀏覽
上個星期六中午去了銅鑼灣糖街Suger+ 6樓的「宮崎肉本舖」食A5和牛放題,120分鐘任食任飲,可以說是人生中第一次食過最高質素的和牛!😍餐廳的和牛肉部位非常多選擇,肉眼、五花腩、肩口肉、肩里肌、牛肋肉等等應有盡有,而且每塊和牛的油脂分布都恰到好處,完美無瑕。肉眼更是極品中的極品,口感柔軟,入口即化,讓我回味無窮!😋除左和牛,這裡還提供了豚肉、雞肉等等的燒烤配料,其中最出色的當屬甲羅燒,燒得恰到好處,香氣四溢,令我一口接一口地吃不停!🤤除了燒烤,這裡還有其他的日式料理、甜品和飲品,性價比極高!絕對推薦大家來這裡一試,絕對不會失望!👍而且餐廳座位夠多又寬躺,每枱私隱度高,而且窗外景色優美,一路睇住開楊景觀一路燒烤無得輸。

2023-05-25 71 瀏覽
我就揀咗1300果個set,體驗非常差。入門口都冇人招呼,可能因為太忙,假假哋都係日料餐廳,客人幫襯完都冇人送下。啲肉其實得個肥膩,食幾舊已經覺得好膩滯,拉麵居然仲未熟。店員態度好差囖,一啲都唔夠醒目,次次換烤盤都要人叫先識do
啲肉其實得個肥膩,食幾舊已經覺得好膩滯,拉麵居然仲未熟。
店員態度好差囖,一啲都唔夠醒目,次次換烤盤都要人叫先識do
2023-05-23 73 瀏覽
今日同好朋友慶祝生日,帶佢黎銅鑼灣食宮崎肉本舖嘅高級自助日本牛肉放題宮崎肉本舖係一間銅鑼灣嘅日本牛肉餐廳,佢嘅肉質有高品質同埋好美味,咁就好有名啦。我去到嗰陣食咗佢哋嘅高級自助日本牛肉,真係一個超級難忘嘅食肆體驗啊。先嚟講下佢哋嘅服務啦。佢哋啲服務員非常友善同埋專業,笑容常在,個個都好細心。佢哋會將肉切成啲一口嘅細粒,方便客人食用,仲有好多款醬料同埋調味料,俾客人可以按照自己嘅口味嚟調味肉類。再嚟講下我哋最期待嘅嘢——肉類啦。宮崎肉本舖嘅牛肉係A5等級嘅宮崎和黑毛和牛,肉質好鮮美,口感好豐富。佢哋啲肉質非常柔軟,每咬一口就會散發出濃郁嘅肉汁同埋牛肉嘅香氣,令人回味無窮。我哋仲可以揀唔同嘅部位,例如外後腿肉、內後腿肉、肩里肌、肩口肉、五花腩和牛肋肉的宮崎牛等等,每個部位嘅口感同風味都有啲唔同。最後,講返啲價錢啦。宮崎肉本舖嘅高級自助日本牛肉唔係好平啦,但係佢哋嘅食物同服務絕對係物超所值嘅啦。如果你想要一個豪華嘅食肆體驗,咁呢個地方絕對係值得一試嘅啦。宮崎肉本舖這店的小食也十分出色, 由前菜沙律到小食明太子雞翼,甲羅燒, 甜品柚子雪芭及雪糕都是日本的好好味😋, 總之,我對宮崎肉本舖嘅高級自

最後,講返啲價錢啦。宮崎肉本舖嘅高級自助

宮崎肉本舖這店的小食也十分出色, 由前菜沙律到小食明太子雞翼,甲羅燒, 甜品柚子雪芭及雪糕都是日本的好好味😋, 總之,我對宮崎肉本舖嘅高級自助日本牛肉嘅體驗非常滿意。呢度嘅肉質同服務都非常優秀,令我哋度過咗一個好美好嘅晚上。如果你係一個牛肉愛好者,我好推薦你黎嗰度試下啦。
2023-05-22 62 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨極上鍋物體驗-宮崎肉本舖 🇭🇰 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+6樓 🇭🇰-☀️落地大玻璃可望住維園景, 我地就坐左近門口大卡位超闊落!☀️每張枱都有燒肉網同set左燒肉岩鹽, 燒肉醬等等, 但我地今日就食左鍋物lunch set-🥩 九州A5和牛壽喜燒鍋 (100g) $498💯100g聽落好似好少, 但都有4大塊; 肉質比較扎實, 但又好嫩滑💯油脂好subtle咁分佈係塊和牛上面, 配上有少少味噌既壽喜燒汁係超正-🐂 九州A5和牛西冷鍋 (120g) $598✨超級薄切, 油份多到係會透光, 但食落係唔會覺得膩✨一定要讚! 鍋物入面好幾塊超滑超香豆味既豆腐好正🤤-🍲 鍋物定食💯定食包括前菜, 麵豉湯, 茶碗蒸, 天然飯, 甜品💯前菜係味噌豆腐, 超重手味噌肉碎鋪係滑嘟嘟豆腐上面, 面頭丙加少少蔥花同花生碎好香💯甜品可選柚子雪糕或自家制3.6特濃牛乳奶凍 (+$12); 柚子雪糕質地似sorbet仲有柚子碎食落好清新; 牛乳奶凍好滑好香奶味超動L😆
👧🏻😋👅🍽✨
極上鍋物體驗
宮崎肉本舖
🇭🇰 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+6樓 🇭🇰

🥩
九州A5和牛壽喜燒鍋 (100g) $498

🐂
九州A5和牛西冷鍋 (120g) $598
✨超級薄切, 油份多到係會透光, 但食落係唔會覺得膩
✨一定要讚! 鍋物入面好幾塊超滑超香豆味既豆腐好正🤤

🍲
鍋物定食
💯定食包括前菜, 麵豉湯, 茶碗蒸, 天然飯, 甜品

2023-05-21 47 瀏覽
出開銅記就試下同事推薦嘅壽喜燒鍋。餐廳景觀開揚,卡位開常闊落,成張檯坐到8至10個人。定食套餐包括前菜, 麵豉湯, 茶碗蒸, 飯, 甜品。前菜係辣味噌肉碎豆腐配青瓜。不嬲抗拒好重豆味嘅豆腐,香濃味噌味偏重令我食到滑捋捋豆腐。茶碗蒸有菇、白果同三文魚籽。魚籽令香滑嘅蒸蛋鮮味更突出。九州A5和牛壽喜燒鍋 (100g) $498我比較喜歡呢個壽喜燒肉,佢嘅肉質較厚實,油花分佈均勻,食落較滑,仲食到濃郁嘅和牛味香氣。配上特製蛋汁係可以食好多碗飯。九州A5和牛西冷鍋 (120g) $598油花好豐富,食落更較滑,入口即溶。鍋物配菜有冬菇、芽菜、豆腐、椰菜同竹輪,非常豐富,材料充分吸收曬湯底嘅鮮甜。甜品分別有柚子雪糕同3.6牛乳奶凍。兩個味道都好出色,為呢個午餐作出完美句號。

出開銅記就試下同事推薦嘅壽喜燒鍋。
餐廳景觀開揚,卡位開常闊落,成張檯坐到8至10個人。

定食套餐包括前菜, 麵豉湯, 茶碗蒸, 飯, 甜品

茶碗蒸有菇、白果同三文魚籽。魚籽令香滑嘅蒸蛋鮮味更突出。

九州A5和牛壽喜燒鍋 (100g) $498
配上特製蛋汁係可以食好多碗飯。

九州A5和牛西冷鍋 (120g) $598
油花好豐富,食落更較滑,入口即溶。

2023-05-21 51 瀏覽
午市鍋物定食包括有前菜、茶碗蒸、麵豉湯、鍋物、白飯、飲品或甜品。前菜有辣牛肉碎豆腐加青瓜,兩者味道相當配合,豆腐入口嫩滑,牛肉碎牛味濃郁。茶碗蒸蛋味香濃,口感嫩滑。今次揀咗九洲福岡名物 - 博多和牛牛腸鍋,顧名思義呢個鍋物以牛腸為主角,除咗牛腸外,還有少量牛腩,肉質軟腍,以醬油味嘅湯底熬煮,並加入大量椰菜和芽菜,濃郁肉香結合清甜蔬菜,令人滋味無窮。甜品係柚子雪葩,味道非常清新,作這餐嘅完結,十分滿足。

甜品係柚子雪葩,味道非常清新,作這餐嘅完結,十分滿足。
唔知大家知唔知道和牛界最高殊榮係咩牛肉呢!登登登登,開估係宮崎A5 櫻花牛!原來是以霜降度比例標準區分,有12個級別,而宮崎A5 櫻花牛的霜降油花正正達到就12級!油花分佈佳質素極高!原來銅鑼灣有櫻花牛放題($998) ,體驗頂級和牛滋味!多達60款食材,兩小時任食分鐘!可以欣賞維園風光.$998 放題有10個和牛部位拼盤,餐廳第一輪先上全部部位包括 1️⃣西冷2️⃣和尚頭3️⃣前腿肉 4️⃣肩里肌5️⃣肩口肉 6️⃣内後腿肉 7️⃣五花腩 8️⃣牛肋肉 9️⃣外後腿肉 1️⃣0️⃣壽喜燒而且其中有六款仲可以refill!而西冷同壽喜燒霜降油花比例超高,因此會由店員代燒!要大讚店員好專業!燒得岩岩好,完全無浪費一塊靚肉👍🏻👍🏻👍🏻😳最喜歡西冷!好驚艷,肉質細膩且柔嫩,油花豐富,油香滿溢,牛肉味在口腔爆發~甚至完勝我在日本光顧的神戶和牛~壽喜燒都大大塊,甜味適中,入口即溶牛味同樣濃郁相當驚喜!另外,當中的和尚頭,前腿肉都令人想一食再食!另外單品食物嘅種類都好多!有多達60款!例如有限定及稀有部位例如和牛内臟,黑豚,甲羅燒,地雞⋯⋯⋯我自己就幾鍾意內臟種類嘅單品!最令人驚喜的是和牛餃子🥟估唔到內餡用料都咁講究!總共encore 左四

1️⃣西冷2️⃣和尚頭3️⃣前腿肉
4️⃣肩里肌5️⃣肩口肉 6️⃣内後腿肉
7️⃣五花腩 8️⃣牛肋肉 9️⃣外後腿肉
1️⃣0️⃣壽喜燒

壽喜燒都大大塊,甜味適中,入口即溶牛味同樣濃郁相當驚喜!

另外,當中的和尚頭,前腿肉都令人想一食再食!

最令人驚喜的是和牛餃子🥟估唔到內餡用料都咁講究!總共encore 左四次!

之後當然要點甜品完美作結!尤其柚子雪葩,吃完肥膩邪惡的美味和牛,柚子雪葩幫你輕輕口腔,感覺輕盈點!

2023-05-17 62 瀏覽
今次就去咗銅鑼灣嘅日本過江龍餐廳食午餐,餐廳採用宮崎牧場飼養嘅A5和牛,以燒肉放題形式供應,所有食材均由日本直送。但因為午餐時間緊迫關係,今次就無機會食燒肉放題,不過佢地嘅午市定食都一樣咁高質架!午市鍋物定食包括有前菜、茶碗蒸、麵豉湯、鍋物、白飯、飲品或甜品。前菜/茶碗蒸/麵豉湯前菜係辣牛肉碎豆腐加青瓜,豆腐入口嫩滑牛肉碎牛味濃郁,兩者相當配合。茶碗蒸入口順滑,蛋味香濃。九州A5和牛西冷鍋套餐有四大塊A5和牛西冷,雪花豐富且均勻,肉質軟綿細密,入口即溶,配菜有冬菇、竹輪、豆腐、椰菜等,吸收曬湯汁嘅味道,係呢一刻有個烏冬就完美。

前菜/茶碗蒸/麵豉湯

九州A5和牛西冷鍋
唔該你,我嚟寫一篇宮崎肉本舖嘅食評啦。呢間餐廳係一間高級放題嘅日本牛肉餐廳,喺銅鑼灣,好啱啱哋肉食愛好者嘅心水選擇。先講下呢間餐廳嘅裝修同氣氛啦。宮崎肉本舖嘅設計簡潔大方,以木材同啡色為主調,好現代化啦,加上好高級嘅感覺。啲位好大,好明亮,空氣流通,真係好舒服。再嚟就係菜單啦。宮崎肉本舖有好多唔同部位嘅牛肉,包括外後腿肉、內後腿肉、肩里肌、肩口肉、五花腩和牛肋肉的宮崎牛等等。每款肉都有唔同嘅風味同口感,但全部都係好鮮美嘅。餐廳係用高級嘅炭火燒烤方式,每塊肉都燒得啱啱好,外脆內嫩,啲汁又豐富。除咗炭火燒烤,餐廳仲有其他方式嚟食用牛肉,例如刺身、壽司等等。放題服務都係餐廳嘅亮點之一。唔同種類嘅牛肉可以無限量供應,你可以盡情嚐盡唔同嘅味道。仲有其他配菜同飲品,例如沙律、蔬菜、米飯、湯同酒水等等,真係令整個用餐體驗更加豐富。最後講下服務啦。宮崎肉本舖嘅服務好周到細心,啲服務員好友善,有專業嘅建議同服務。餐廳環境舒適,氣氛輕鬆,真係令人覺得開心同滿足。總之,宮崎肉本舖係一間非常值得推介嘅高級放題日本牛肉餐廳。餐廳嘅環境、菜式同服務全部都好出色,真係一個讓人感到滿足同開心嘅用餐體驗。如果你係一個肉

每款肉都有唔同嘅風味同口感,但全部都係好鮮美嘅。餐廳係用高級嘅炭火燒烤方式,每塊肉都燒得啱啱好,外脆內嫩,啲汁又豐富。除咗炭火燒烤,餐廳仲有其他方式嚟食用牛肉,例如刺身壽司等等。

總之,宮崎肉本舖係一間非常值得推介嘅高級放題日本牛肉餐廳。餐廳嘅環境、菜式同服務全部都好出色,真係一個讓人感到滿足同開心嘅用餐體驗。如果你係一個肉食愛好者,不妨嚟到宮崎肉本舖試下啦。