2023-04-16
上FB/IG見到朋友同事喺日本分享美食相,真係見到都開心,但唔駛羨慕喎~今晚我就去咗銅鑼灣嘅高級燒肉放題餐廳【宮崎肉本舖】,全部食材日本直送,喺香港都食到日本味道。餐廳以和風裝潢,望向維園感覺舒坦,部份卡位私密度高,同朋友/情侶歡聚或者招待客人都好合適。我哋食嘅係$998嘅【宮崎A5桜花牛極上放題】 ,店家每月由自家櫻花農場獨家進口日本總冠軍宮崎牛 —— A5櫻花牛。相信去日本都唔係度度都食到。入座冇耐店員就奉上一大盤櫻花牛啦,有齊肉後腿肉、外後腿肉、五花腩、肩口肉、牛肋肉、和尚頭、前腿肉、壽喜燒、肩里肌、肉眼。每片都肉色粉嫩佈滿雪花紋,真係望見都興奮呀。我哋由薄至厚去燒,口感、油脂比例、味道各有特色。可以蘸鹽、Wasabi、自家製燒肉汁、味噌汁食,味道更加多變。壽喜燒、肩里肌、肉眼脂肪最豐富,亦都最難控制火候,所以呢部份由店員幫忙。蘸壽喜燒汁食,口感更軟滑,食落入口即化,滿口油香蛋香。除咗牛肉,仲可以任點牛內臟,是日和牛內臟係【牛肝】【牛沙瓜(牛胃)】,兩款都好罕有,而且經過師傅處理更易入口,值得一試。唔好掛住食牛,來自日本嘅本地雞肉同黑豚肉都係頂級㗎~想食得多就要食得有策略,當然