2017-04-18 309 瀏覽
星期六的下午可以放假,實在很難得,當然要好好利用這個下午。今次選擇了這間位於尖沙咀的餐廳,原因是剛才工作關係我還未吃午飯,而這間餐廳的一個套餐有麵類和甜品供我選擇,這樣可以填飽我的肚子,又可以嘗嘗我喜愛的甜品,吃飽了又可以去shopping, 滿足我所有願望。我吃的套餐叫「海藻烏冬配甜品特價餐」,我點了醬油海藻烏冬麵和抹茶蛋卷,套餐送了一杯草莓香紅茶和沙律。烏冬麵軟硬度適中,份量足夠,醬油不會太咸,味道不錯。而蛋卷抹茶味很濃,cream很軟滑,吃完感到很滿足。
下午茶
2017-04-18 192 瀏覽
好久以前就已經慕名到訪宏在佐敦的舊店地舖,個卷蛋驚為天人,而家搬左入商場咁耐都係第一次黎食咋。先食個正餐打下底先哈哈。我的至愛雜錦天婦羅有大大隻天婦羅炸蝦同埋雜錦蔬菜,仲有好少見到的天婦羅秋葵,健康健康跟餐就已經有宏 signature 的抹茶蛋卷!同之前食一樣咁好味抹茶愛好者一定要食呢個阿!雖然食到好飽,但係甜品有第二個胃裝哈哈。一場黎到宏,意猶未盡,一定要點佢地嘅甜點試下呢~我叫左香草牛奶軟雪糕芭菲,好大碗,好多配料後面仲有隻焦糖香蕉!so perfect~朋友點了抹茶芭菲,都是好大一杯超正。啲雪糕有啲溶左係枱,諗住由佢😂,店員見到都好主動幫手抹左佢,我地有啲唔好意思哈哈呢杯一樣咁足料偷吃左個糯米丸子同一啖抹茶雪糕,好濃好好味,呢兩款都推薦
先食個正餐打下底先哈哈。我的至愛雜錦天婦羅
抹茶愛好者一定要食呢個阿!
後面仲有隻焦糖香蕉!so perfect~
朋友點了抹茶芭菲,都是好大一杯
呢杯一樣咁足料
偷吃左個糯米丸子同一啖抹茶雪糕,好濃好好味,呢兩款都推薦
  • 抹茶軟雪糕芭菲
  • 香草牛奶軟雪糕芭菲
2017-04-18 168 瀏覽
「宏」依間餐廳行the one 都會經過幾次,今次終於有機會試下喇~叫左個set, 溫泉蛋海藻烏冬+配甜品+飲品海藻麵唔錯口感幾好,溫泉蛋不過不失,輕食之選,唔會太飽肚朋友叫嘅咖喱叉燒飯,合格,但性價比麻麻,份量唔算多跟set叫嘅抹茶蛋捲抹茶味係好濃郁,我朋友覺得唔錯,但我覺得麻麻地,食落唔夠soft、太濕環境同服務方面真係麻麻地,枱同枱距離之間太近,咁啱隔離枱講野大聲,成餐飯都食得好辛苦,完全唔適合傾計,另外侍應態度一般,叫左幾次先有反應,可能人手唔夠啦坦白講句,整體上似高級少少嘅茶餐廳,性價比好一般

叫左個set, 溫泉蛋海藻烏冬+配甜品+飲品
溫泉蛋海藻烏冬
海藻麵唔錯
口感幾好,溫泉蛋不過不失,輕食之選,唔會太飽肚
咖哩叉燒飯
朋友叫嘅咖喱叉燒飯,合格,但性價比麻麻,份量唔算多
抹茶蛋捲
跟set叫嘅抹茶蛋捲

坦白講句,整體上似高級少少嘅茶餐廳,性價比好一般
2017-04-17 249 瀏覽
對於我來說,這家給我最深印象的是「抹茶蛋卷」!剛好這天來到尖沙咀 THE ONE附近,又要苦惱吃什麼做晚餐的時候,就突然想去這裡了~反正也是很久沒來過~而且也不用等位嘛~~還有全日供應的套餐~這已經包括了主食+飲品+甜品,當中的甜品更是有5款可以選擇的喔不過飲品則是只有紅茶,這天的則是英式早餐紅茶如果飲得不濃的朋友~建議不要讓茶包浸泡得太久,因為飲下去會有點點苦澀!我的這個套餐是海藻烏冬配甜品特價餐 ($99)選了 - 醬油海藻烏冬 - 雖然湯底很濃味,但稍微覺得鹹了點 > <製作成乾烏冬時加入了海藻~看到烏冬上那些一點點的就是喲,但吃起來其實沒有海藻的味道~入口亦是爽滑的那種。這不是淨烏冬來喲~有配很軟嫩的叉燒,也算頗厚身的!套餐亦有很開胃的沙律。我家那位點的則是另一款套餐 - 飯麵甜品餐,這個會稍微貴一點。雜錦天婦羅飯套餐+海藻烏冬+甜品(3選1款小蛋卷)+飲品 ($170)這個份量會比前者的套餐多一點,大概是合食量比較大一點的~另外餐牌上有註明是使用日本米喲最後終於來到甜品時間了!!我點的當然是抹茶蛋卷!!蛋糕很鬆軟~吃落也有淡淡的抹茶香。抹茶忌廉則很幼滑,吃起來
對於我來說,這家給我最深印象的是「抹茶蛋卷」!

反正也是很久沒來過~而且也不用等位嘛~~

不過飲品則是只有紅茶,這天的則是英式早餐紅茶

英式早餐紅茶
我的這個套餐是海藻烏冬配甜品特價餐 ($99)

這不是淨烏冬來喲~有配很軟嫩的叉燒,也算頗厚身的!

套餐亦有很開胃的沙律。
醬油海藻烏冬

雜錦天婦羅飯套餐
最後終於來到甜品時間了!!我點的當然是抹茶蛋卷!!

蛋糕很鬆軟~吃落也有淡淡的抹茶香。抹茶忌廉則很幼滑,吃起來不會膩的~能吃到抹茶的層次感

整體來說不會太甜,也不會太苦澀就是喔
抹茶蛋卷
另外喜歡吃芝麻的話,可以選 芝麻小蛋卷!!

這個的芝麻味很香濃~吃起來會有點像在吃芝麻糊那種的濃郁程度耶~
芝麻小蛋卷
2017-04-06
芝麻小蛋卷
2017-04-17 142 瀏覽
今朝因工事要去一趟尖沙咀,午飯就決定到就近的The One 商場搵食。商場門口特設兩台升降機,午飯時段可乘此電梯直達四樓,在商場四至五樓有各種餐廳,每一間都很有特色。仔細檢視過後,由於我和同事都想試下抹茶,又想食得健康D,最後決定在日式餐廳午膳。炸豬扒飯套餐豬扒是鮮炸的,咬落很香很脆口。米飯是軟軟的,很易入口。沙律菜很清新,伴以日式醬汁,倍感滋味。海藻烏冬麵質鬆軟,“雪” 一聲滑入口中。味噌海藻烏冬麵是同事點的,聽他說湯底清甜,帶濃濃面豉味,叉燒較為淋身,肥瘦分佈均勻。蛋白餅我和同事分享這兩件蛋白餅,一人一件。我食的百利甜酒蛋白餅,甜甜地又有點酒味,口感好特別。抹茶蛋卷綠茶味濃,卷蛋質感鬆軟,好似咬緊棉花,非常滋味草莓香紅茶紅茶是斯里蘭卡出品的,苦澀味中混和了一點草莓香,感覺很清新品嘗完這幾款菜式後,我和同事覺得未夠喉,於是點多兩款甜品。抹茶軟雪糕芭菲第一次食抹茶軟雪糕,雪糕軟滑又帶綠茶清香,沒想到抹茶原來可以這麼好味!抹茶甜品Set A呢個set 有各式各樣抹茶甜品,其中包括抹茶雪糕拿破倫,抹茶蛋卷,法式抹茶杏仁餅,北海道3.7牛奶布甸,京都宇治抹茶奶配白玉丸子,超多款式選擇,抹茶控
炸豬扒飯套餐

豬扒是鮮炸的,咬落很香很脆口。米飯是軟軟的,很易入口。

沙律菜很清新,伴以日式醬汁,倍感滋味。

海藻烏冬麵質鬆軟,“雪” 一聲滑入口中。
味噌海藻烏冬麵

蛋白餅

口感好特別。
抹茶蛋卷

綠茶味濃,卷蛋質感鬆軟,好似咬緊棉花,

非常滋味
草莓香紅茶

紅茶是斯里蘭卡出品的,苦澀味中混和了一點草莓香,感覺很清新
品嘗完這幾款菜式後,我和同事覺得未夠喉,於是點多兩款甜品

抹茶軟雪糕芭菲

抹茶甜品Set A

呢個set 有各式各樣抹茶甜品,其中包括抹茶雪糕拿破倫,抹茶蛋卷,法式抹茶杏仁餅,北海道3.7牛奶布甸,京都宇治抹茶奶配白玉丸子,超多款式選擇,抹茶控人仕必定愛不釋手。
2017-04-10
午餐
2017-04-17 133 瀏覽
一早已經久聞宏嘅大名,今次就專登同朋友黎呢度食下lunch啦叫左一個豚生姜燒飯套餐配草莓香紅茶~即刻黎試下! 我本身就係已經好鍾意飲茶嘅人,而呢杯草莓香紅茶真係完全令我驚喜萬分!士多啤梨味勁濃,甜香味撲面,但甜中帶點紅茶嘅烘焙香味道上只有帶少少甜,主要都係紅茶嘅味道,一啲都唔苦,齒頰留香難怪會成為皇室嘅御用茶,飲完真係一試難忘豚生姜燒飯套餐仲包左餐廳主打嘅海藻烏冬同沙律~當然要試下烏冬先啦海藻烏冬應該係係製作過程中加左海藻落去,麵條彈牙爽口之餘仲帶有非常清新嘅海帶味天氣熱去食一碗絕對感覺一流,味道比較清淡,仲好健康添!不愧為主打菜!豚生姜燒飯亦都相當唔錯,豚肉切到好薄,微微照焦雞肉味重但都好吸收晒洋蔥嘅甜香,肉質嫩都多汁,肥瘦均勻燒汁都好完整咁滲到落飯底,保證粒粒飯都沾到感覺絕對唔失色於烏冬呢~ 最後當然要試下好出名嘅抹茶小蛋卷!我本身麻麻地食cream,但呢個抹茶cream真係超級不得了一啲都唔膩,只係帶淡淡嘅抹茶香,唔會太甜或太苦,味道清新蛋糕亦非常有彈性~同樣唔怕太甜從未試過咁快食完一件cake呢~以上呢幾項就組成一個套餐啦,食完真係飽到不得了!但都忍唔住口叫多個宇治抹茶軟雪糕芭

叫左一個豚生姜燒飯套餐配草莓香紅茶~即刻黎試下!

士多啤梨味勁濃,甜香味撲面,但甜中帶點紅茶嘅烘焙香

難怪會成為皇室嘅御用茶,飲完真係一試難忘

豚生姜燒飯亦都相當唔錯,豚肉切到好薄,微微照焦

雞肉味重但都好吸收晒洋蔥嘅甜香,肉質嫩都多汁,肥瘦均勻

燒汁都好完整咁滲到落飯底,保證粒粒飯都沾到

感覺絕對唔失色於烏冬呢~

最後當然要試下好出名嘅抹茶小蛋卷!

一啲都唔膩,只係帶淡淡嘅抹茶香,唔會太甜或太苦,味道清新

蛋糕亦非常有彈性~同樣唔怕太甜

從未試過咁快食完一件cake呢~

以上呢幾項就組成一個套餐啦,食完真係飽到不得了!

但都忍唔住口叫多個宇治抹茶軟雪糕芭菲~
首先就係絕對好評宇治抹茶雪糕!

茶味清甜唔會太濃,仲有淡淡地嘅奶味,非常香

口感非常滑,溫度適中,入口即溶~

配料都各有特色,有啲煙韌彈牙,有啲好似蒟蒻咁爽口軟林,但全部味道都比較淡,可以突出番雪糕味道~

不過就希望啲杏仁脆脆唔好只係放係底,食到最後先知,覺得灑在雪糕面一齊食會更加有口感!

個人覺得呢個價位可以試到咁多野真係一絕!

員工服務又好,必須推介呢間餐廳
2017-04-14
2017-04-16 163 瀏覽
睇完醫生,就直接去醫吓個肚,因為要飲多日苦茶,所以想選一間 SET 餐係出名跟甜品的餐廳,响受苦之前甜番次。打開主餐牌,餐款真係五花八門,因為我們覺得幾肚餓,所以我們都選了飯餐。他點的係 銀鱈魚飯套餐,呢舊銀鱈魚睇落以為係一舊紅肉,但其實肉質滑滑的,表面加咗芝麻,煎得寧舍香脆。而我呢個的係 和風牛肉飯套餐,將牛肉汁倒入飯中,連飯連牛肉一齊食,牛肉好美味不特止,我留意到 d 飯係粒粒圓碌碌,呢間店真係用日本米來煮,真係好正宗的日式套餐。我們一路食埋套餐中的海藻烏冬及沙律,一邊飲著斯里蘭卡紅茶,寫意得很,很有中產品味生活的感覺。而呢間餐廳的甜品在網絡是很出名,所以它的 SIGNATURE 蛋卷點都要試吓~ 亦都係我來呢間餐廳的原因。我們分別選了 香草味 和 黑芝麻味 share 來食,食落兩種味道是好香濃,中間 pat cream 仲好滑,但又唔太甜,真係超好食,推介~

2017-04-10
$148.5 (晚餐)
2017-04-16 1213 瀏覽
太晚幫襯阻收工不想提供服務?大前天一行八人晚飯完21:30見還早 宏 那天收 23:00 終於可以去試,誰不知取票後服務員帶位入坐前問完人數交代只餘下甜品,我們OK都因為是為甜品而來,服務員再著我們等一會因要執枱,等了一會服務員再跟我們說:「每人最低消費$60」,態度明顯差了(不想做生意?)我們說無問題,結果還得等,因枱還沒執好,最後多等一會,我們決定離開到別家去...
太晚幫襯阻收工不想提供服務?

大前天一行八人晚飯完21:30見還早
宏 那天收 23:00 終於可以去試,
誰不知取票後服務員帶位入坐前
問完人數交代只餘下甜品
我們OK都因為是為甜品而來,
服務員再著我們等一會因要執枱,
等了一會服務員再跟我們說:
「每人最低消費$60」,
態度明顯差了(不想做生意?)
我們說無問題,結果還得等,因枱還沒執好,
最後多等一會,我們決定離開到別家去...
2017-04-14 141 瀏覽
I must say this is the worst service restaurant I have ever been to in Hong Kong. Surprising it's not s local place. NO ONE ECER SMILED. They act like they really don't want you to be there. All the cakes are served with plastic wraps still on them so when you unwrap them there is no where to put those sticky wrappers but on the table and make a mess. They don't bring you any milk or sugar unless you ask and don't give you a spoon unless you ask. Lazy, rude and indifferent service. I will never

Lazy, rude and indifferent service. I will never recommend this to anyone. Under the Japanese name but not the Japanese service.
2017-04-14
2017-04-12 147 瀏覽
黎到the one食晚餐!係門口俾LEE到個餐牌吸引左,套餐價錢不錯!有主食有野飲同甜品!怕唔夠飽所以揀左呢個 R4 飯麵套餐!餐廳夠光猛坐得幾舒適!好快就上菜!照燒雞飯套餐!先食左沙律同海藻烏冬!海藻烏冬第一次食,幾有𡁻勁,配上海苔口味岩我!照燒雞飯個照燒汁幾入味,個雞又軟淋!個碗好大,食到底仲有好多飯天氣熱叫左個青蘋果沙冰,我好怕嗌LEE D 係好假GE藥水味,不過好彩呢到杯野酸酸甜甜,個味好清新!D沙冰幫我隔溫不少!甜品選左芝麻味!其貌不揚但係非常之好食!個中間個芝麻忌廉好滑好香芝麻味!唔會死甜!唔鐘意食甜品GE我都覺得
怕唔夠飽所以揀左呢個 R4 飯麵套餐!
餐廳夠光猛坐得幾舒適!
2017-04-08 166 瀏覽
同老公食晏,行過見到有位,待應求其帶你入去,只拋下一句「只可以坐90分鐘」,個Menu 一片混亂,字又細又難睇。點餐時只可以選熱茶,本來menu上可以三選一,但佢地話今日只有一款喎⋯最後我點咗個溫泉蛋烏東套餐,烏東食落似soba,又食唔飽,個沙律求其過KFC... 老公個豬扒飯定烏東定食,豬扒飯係冇蛋冇汁的⋯😭蛋糕就可以啦⋯冇特別⋯最大鑊係要搭枱,唔好意思都冇講一句,送餐時又冇禮貌啲單一嘢就拋上你張枱,我以為自己去咗茶餐廳⋯To conclude, 食品唔掂,人又唔掂,又唔係平,不會再來。

蛋糕就可以啦⋯冇特別⋯

2017-04-07 198 瀏覽
揾食飯團又出動喇.. 今次我地兩個女仔基本上食咩都得.. 不過都未食正餐就已經有食甜品的打算.. 又要去啲就腳點.. 最後揀左地點方便而且有正餐亦有甜品嘅宏度食喇.. 一打開Menu 選擇的確不算多.. 每一個餐多是同類型分別不太.. 不過就正正因為咁佢地係標榜麵條是由日本海藻整成的.. 一聽就知天然健康喇.. 每個餐都會有飲品, 主食及甜品.. 而且服務員都會細心講解.. 斯里蘭卡紅茶及宇治抹茶奶: 紅茶是跟茶有架.. 這杯紅茶都普通可能第一次沖茶味較濃.. 欣賞的是當飲完服務員會好貼心嘅幫你加水.. 另加點了抹茶奶.. 哈哈.. 感覺就係green tea espresso.. 細細杯抹茶味香濃都只留係口.. 適合一眾綠茶控呢.. 日本產溫泉蛋海藻烏冬: 這個輕食套餐看似沒什麼重點.. 其實精華就在溫泉蛋及麵底本身.. 溫泉蛋成隻都好creamy.. 好滑.. 而麵條都幼身.. 有點似擔擔麵.. 口感也不錯.. 沙律就沒什麼特別.. 燒鱈魚飯套餐: 鱈魚飯日本珍珠米底加燒汁鱈魚配菜.. 而且汁不多.. 所有材料感覺輕盈天然無添加.. 塊鱈魚煎得很香又帶有少少脆又保留到鱈魚的味道..
斯里蘭卡紅茶及宇治抹茶奶
日本產溫泉蛋海藻烏冬
燒鱈魚飯套餐: 鱈魚飯日本珍珠米底加燒汁鱈魚配菜.. 而且汁不多.. 所有材料感覺輕盈天然無添加.. 塊鱈魚煎得很香又帶有少少脆又保留到鱈魚的味道.. 哈哈.. 不過略嫌鱈魚份量少了點.. 兩個女仔一人一塊就無了..
燒鱈魚飯套餐
海藻烏冬
雜錦天婦羅: 天婦羅係外面食都整到脆卜卜.. 但日本食過就係淋身不太脆的.. 而呢個感覺就似係日本食嗰隻咁..
雜錦天婦羅
抹茶蛋卷及草莓蛋卷: 跟餐有抹茶卷有啖啖綠茶味蛋糕加Mousse.. 而且甜度亦恰到好處.. 相對草莓蛋卷就較普通.. 但賣相的確不俗..
抹茶蛋卷及草莓蛋卷
宇治抹茶軟雪糕芭菲: 紅豆好大粒而且味道一流再配上香濃的綠茶雪糕.. 太幸福了嘛..
宇治抹茶軟雪糕芭菲
雖然睇到張單之後係呆左下.. 不過以質素及服務來說卻是令我喜出望外架.. 而且亦無限入座時間.. 最適合一大班閨蜜傾心事..
不過男仕去食就真係未必夠飽喇..
2017-03-06
斯里蘭卡紅茶及宇治抹茶奶
日本產溫泉蛋海藻烏冬
燒鱈魚飯套餐
海藻烏冬
抹茶蛋卷及草莓蛋卷
宇治抹茶軟雪糕芭菲
2017-04-05 139 瀏覽
今次介紹咗依間佢同其他姐妹丟低我去happy嗰時食嘅餐廳。聲稱個抹茶卷超好食。咁我又睇吓係咪咁正。先嚟叫咗個煙三文魚冷烏冬。個烏冬好煙靭。其實個烏冬似冷麵多啲比較幼身。個source好清新。但得一舊三文魚囉加埋個沙律食好refreshing。另外叫咗個豚肉飯。原來都有烏冬。不過係熱嘅。熱食都好好食仍然煙靭。豚肉飯個燒汁比其他地方嗰啲更香。指定飲品係士多啤梨茶。茶有士多啤梨味期待以久嘅抹茶卷終於出場喇。蛋糕鬆軟得嚟又唔會食完好似無食咁。個抹茶cream真係好正又creamy又濃厚又幼滑又夠抹茶味。可以話係Mingorr食過數一數二好味嘅cream。又唔太甜。成個口都充斥住抹茶味依間餐廳真係好不錯。以為得甜品好食。但正食都唔差。係啲餸少啲囉同略嫌貴。環境不錯。
今次
加埋個沙律食好refreshing。
指定飲品係士多啤梨茶。茶有士多啤梨味
又creamy又濃厚又幼滑又夠抹茶味。

2017-04-02
$131.5 (午餐)
2017-04-04 139 瀏覽
我係2月11號去的,因為考試合格,朋友請食飯。我地約去行街,行到時間差唔多,再去搵餐廳的...同朋友係尖沙咀行街,去到 the one 的時候,覺得差唔多到食飯時間,所以就一齊去食晚餐。我叫左一個晚市套餐。先講嗰個沙律,有好多種唔同嘅蔬菜。蔬菜好新鮮好爽口,係一個好好嘅前菜。之後去到嗰個麵,海藻烏冬,有好多紫菜。麵幾爽口,質地比較特別。炸豬扒飯,嗰個白飯好好味,比平時嘅米飽滿啲,食落質感好好。食完正餐,到我最期待嘅甜品。抹茶卷甜度適中,抹茶味香濃,蛋糕嘅質地綿密,中間的cream,香滑,食咁多忌廉唔會覺得好膩。

2017-04-04 115 瀏覽
/<宏 Hiroshi>🍵抹茶窩夫($68)💚配: 日本抹茶雪糕,抹茶曲奇,栗子蓉▪️☝🏾️依個價錢算係依到比較平民合理嘅抹茶甜品🙈🌸抹茶雪糕球以雪糕泥講,陣茶味偏弱,唔夠香濃😣🌸甜品有3塊抹茶味嘅窩夫餅,食落有淡淡抹茶香😻外脆內軟😁🌸表面淋左d煉乳,杏仁碎片同糖粉,為窩夫增添多陣甜絲絲嘅奶香😌但同時過多都蓋過陣茶味同影響窩夫嘅香脆度,但...🙌個蘸醬手癮又泥料😩🌸旁邊仲有栗子蓉同heavy cream配搭,栗子蓉質感稠身但軟滑🙂天然栗子味,甜度不高。奶油忌廉質感就幾厚實,我覺得有d甜膩。🌸抹茶曲奇幾酥脆,而且有茶味😺但會比d煉乳浸到淋左。🍛🐖咖哩炸豬扒飯($108)配: 斯里蘭卡紅茶☕️/沙律/ 黑芝麻小卷(+$10)▪️👉🏾咖哩有得揀甘口/中辣,揀左中辣但一d都5辣,都係偏甜嘅😣仲有d鹹。👉🏾而且衰d講句,真係好似買一盒即開即食"咖喱屋"個類食品嘅咖哩味😂佢仲要無乜配料係入面,得幾粒好細嘅薯仔丁同2粒肉丁。。🌸炸豬扒就炸得幾香脆,炸皮不算厚,但份量就偏少左d。🐖豬扒嘅肉質偏紮實,調味比較淡。🌸整體其實5難食,但5值依個價位🤔🍵抹茶軟雪糕芭菲($88)▪️💚考慮左抹茶芭菲同依個

<宏 Hiroshi>

🍵抹茶窩夫($68)

💚配: 日本抹茶雪糕,抹茶曲奇,栗子蓉

☝🏾️依個價錢算係依到比較平民合理嘅抹茶甜品🙈

🌸抹茶雪糕球以雪糕泥講,陣茶味偏弱,唔夠香濃😣

🌸甜品有3塊抹茶味嘅窩夫餅,食落有淡淡抹茶香😻外脆內軟😁

🌸抹茶曲奇幾酥脆,而且有茶味😺但會比d煉乳浸到淋左。
🍛🐖咖哩炸豬扒飯($108)

配: 斯里蘭卡紅茶☕️/沙律/ 黑芝麻小卷(+$10)

▪️

🌸炸豬扒就炸得幾香脆,炸皮不算厚,但份量就偏少左d。

🐖豬扒嘅肉質偏紮實,調味比較淡。

🌸整體其實5難食,但5值依個價位🤔
🍵抹茶軟雪糕芭菲($88)

▪️

💚考慮左抹茶芭菲同依個軟雪糕芭菲好耐,抹茶芭菲仲要平($10)又大杯d,軟雪糕就新嘅🤔

👉🏾最後揀左個以前未食過嘅軟雪糕,抹茶味比雪糕球個隻香濃d,但我覺得好似via個個抹茶雪糕好食d🙈

🌸我好仲2插係表面個大塊薄脆😻每次都搶泥食,又脆又香。

🌸就咁睇好似無高高嘅抹茶芭菲咁多料,但其實內有乾坤☝🏾️😏

🌸肉眼見到嘅有紅豆顆粒,白玉,抹茶果凍,紅豆應該係自家製,無好甜嘅糖水味,粒粒粉嫩口感😁白玉就非常煙韌,口感恰到好處👍🏽抹茶果凍,嫩滑有茶香。

🌸藏底嘅有d杏仁糖脆片,份量都幾多,口感偏硬脆,甜甜地又富果仁香。

🌸最後仲有層海綿蛋糕🍰鬆軟,而且溶左嘅雪糕會滲入個蛋糕入面,變左有d抹茶味,口感更濕潤。
#hkfoodie #hkfood #hkeat #wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #hiroshi #宏 #theone #matcha