今日行下The ONE,就見到依間餐廳,就入黎食。以下係部分餐牌:我地叫左L1醬油海藻烏冬,芝麻蛋捲,咖哩炸雞飯,抹茶軟雪糕芭菲,抹茶窩夫同兩杯茶。依個係醬油海藻烏冬,裏面有烏冬,沙律同加州卷。醬油海藻烏冬嘅烏冬有好濃烈嘅海藻味,叉燒好痳,湯底好濃郁加州卷好食,完全吾輸比出面專食壽司嘅餐廳咖哩炸雞飯。我叫左甜咖哩,一d都吾辣炸雞熱辣辣,好嫩滑!一啖咖哩飯+一啖炸雞,perfect!芝麻卷芝麻味超濃,最鐘意芝麻嘅吾好放過!個蛋捲好軟棉棉上者係抹茶軟雪糕芭菲。軟雪糕抹茶味吾算太濃,配上紅豆、白玉、果仁等一齊食,吾會咁漏而下者係抹茶窩夫,抹茶雪糕相比軟雪糕較濃味,窩夫熱辣辣,一啖雪糕一啖窩夫,Good左邊係伯爵紅茶,好香,好消濟。右邊係草莓紅茶,草莓味聞落去好濃,但飲落去又吾會好甜,超喜歡
今日行下The ONE,就見到依間餐廳,就入黎食。
以下係部分餐牌:

加州卷好食,完全吾輸比出面專食壽司嘅餐廳

咖哩炸雞飯。我叫左甜咖哩,一d都吾辣
炸雞熱辣辣,好嫩滑!一啖咖哩飯+一啖炸雞,perfect!

芝麻卷
芝麻味超濃,最鐘意芝麻嘅吾好放過!個蛋捲好軟棉棉

尖沙咀The One商場,聽聞這商場有間好出名食抹茶甜品的日式西餐廳-宏Hiroshi,由於我太太是超級抹茶迷,所以今日就同佢試試。😘😘餐廳位於商場五樓,扶手向左望便見到大大間舖,門面非常寬濶,放了兩個大大的凍櫃,裡頭有很多不同口味的蛋糕🎂🍰😍(當然抹茶味最多),看到都十分興奮、勁流口水💦,十今期侍。😄進入店內,這裡座位很多,裝修好有日本feel,簡約而舒適。由於過了午飯最繁忙時段,所以可以慢慢悠閒地享受這一餐。😉😊看看餐牌,這裡除了主打甜品外,原來還有烏冬、拉麵和咖喱飯,經店員極力推介他們這裡很受歡迎的得獎食品-海藻烏冬,所以也叫了一碗醬油海藻烏冬試下。🍲海藻烏冬,店主特別由日本引入,純日本國內生產的小麥粉,含有豐富的食物纖維、多酚、褐藻糖膠、維生素、 纖維質的海藻所製成,營養價值豐富,非常健康有益的,其它店是沒有的。試過後,又真係較特別。麵質超彈身,食落 煙煙韌韌,加上一粒粒的海藻,非常新鮮。湯底的醬油不太濃味,較清淡,沒有搶掉海藻鮮甜的味道。而跟餸的叉燒肉質結實,渗透了湯底的味道,食完也不需飲水解渴,果然係好介紹,健康又美味。😋😋至於另一款鱈魚飯套餐也十分美味,鱈魚滿是醬汁,鋪

試過後,又真係較特別。麵質超彈身,食落
醬油海藻烏冬

至於另一款鱈魚飯套餐也十分美味,鱈魚滿是醬汁,鋪上了密密麻麻的芝麻,吃起來非常香口。而且鱈魚邊煎得香脆,加上魚質嫩滑,啖啖肉好滿足。唯一美中不足是鱈魚份量不夠多,食完不夠喉。而套餐跟麵也是海藻烏冬,超煙韌,口感彈牙。😋😋👍
鱈魚飯套餐

至於跟餐的飲品,一杯是青蘋果沙冰🍧,另一杯當然是抹茶味的宇治抹茶奶🍵。😄
這杯青檸果沙冰用新鮮青蘋果即制,清香味濃,不太甜,非常清爽怡人,好飲。👍👍😋
青蘋果沙冰

而宇治抹茶奶,抹茶味濃回甘,不苦不澀,用上日本顶級鮮奶冲成,飲落口感細腻,非常甘香嫩滑。😋
宇治抹茶奶

吃個主餐,當然是我們最期待的甜品,抹茶。對!全是抹茶,勁正。😂😂
先來兩件蛋糕,香草蛋卷和抹茶蛋卷,好食都不得了,香草蛋卷蛋糕質感超軟,中間有忌廉好香滑,加上用上新鮮士多啤梨,味道鮮甜而清香。忌廉好香滑,蛋糕新鮮。至於抹茶蛋卷抹一定要食,抹茶味濃度適中,店長表示抹茶都是採用茶葉最高價值的葉柄磨練而成,所以非常甘香,味道純正,不會帶苦澀味。加上蛋糕高質較軟,甜道適中,完全配合芯醇的抹茶味,食完齒頰留香,非常滿足。😋😋😋😋😋

香草蛋卷和抹茶蛋卷

嘆完超正的抹茶蛋卷,當然不要放過品嚐
抹茶軟雪糕芭菲,雪糕勁軟滑,用了顶級鮮奶來打到勁滑,抹茶品不用多講,味道香甜爽滑。而當中配料好有心思,令味道昇華到更高層次,配料有紅豆粒、 抹茶啫喱、薄脆餅、靚杏仁、白玉……等等,而底層更是薄薄蛋糕,方便索哂d溶了等d雪糕溶了都不會成攤水在底,諗得非常週到。要讚!👍👍👍

抹茶軟雪糕芭菲

最後,由於食了咁多凍的甜品,所以點番兩杯皇室特級紅茶, 茶味可口濃厚,茶香獨特,優雅大方。在此舒適環境下有此享受,人生一大樂事。😄😄
皇室特級紅茶

這餐廳無論在烏冬、蛋糕、甜品和紅茶方面,都着重高品質,令食物做到很高水準,食完回味無窮。至於店員方面,也很專業,招呼週到,殷勤細心。非常好!😊😊
2017-06-13
抹茶軟雪糕芭菲
皇室特級紅茶
  • 醬油海藻烏冬麵
2017-06-13 42 瀏覽
又同女朋友是新野嚕,今次想食麵食,咁岩又行開The One ,所以就醒來試吓啦。上網睇呢間野好多都係介紹同埋推介食沒刷蛋捲,所以今次我哋都想試吓佢哋嘅蛋捲。佢哋嘅嘢食都幾多選擇,佢哋個特價餐真係幾抵食,仲要係全日供應。佢哋一個就係海藻烏冬配甜品餐,另外一款就係飯麵甜品餐。我就叫左一個照燒雞飯套餐,配芝麻小蛋捲,以女朋友就叫左日本產溫泉蛋海藻烏冬配抹茶蛋捲。而佢哋每一日都會有唔同嘅茶今日就送咗個高級斯里蘭卡紅茶,好香好龍味,飲到咁上下佢幫你加番啲熱水。烏冬好彈牙同爽,湯好濃味但日落唔似味精湯要不停飲水!飯就係用日本新瀉米產既,都幾精瀅通透,加上照燒雞汁,食落口好軟熟好好味。女朋友個溫泉蛋烏冬,個蛋係半熟蛋,好重蛋味,似係日本食既溫泉蛋咁最後就係重點,甜品啦!我哋叫咗個抺茶雪糕拿破崙, 佢拿破崙面頭嗰層真係好脆同好甜,而抹茶雪糕就有啲似Haagen-Dazs嘅抹雪糕,而個蛋捲全個都係抺茶製,包括個海綿蛋糕同啲cream ,食落口好重抹茶味但又唔係好甜,讚
2017-06-08
2017-06-10 2454 瀏覽
難得放半日假,所以同媽咪去尖沙咀行街,係the one行左一陣,經過“宏“嘅餐廳門外, 櫥窗 嘅蛋糕好吸引, 望到入邊裝修簡潔,紅白色對比強烈,加上自然光透入餐廳內,分外明亮。餐檯之間嘅空間亦都唔會太緊密,咁就試下喇記得朋友講話呢度烏冬好味,打開本Menu都有詳細介紹烏冬,係由日本出產嘅小麥粉加海藻 制成, 所以烏冬 嘅顏色唔係一般嘅白色,而係淺啡色,有豐富嘅食物纖維之餘, 仲彈牙。係日本羅左獎添。可以配熱湯,涼拌,撈麵同拉麵湯底濃湯。天婦羅野菜冷烏冬$89天氣真係好熱呀,對熱食根本提唔起興趣,所以點左一個野菜天婦冷烏冬。一層厚厚的紫菜鋪係烏冬上面,刀功唔錯,切得好幼細, 撈埋落啲烏冬一齊食,淡淡紫菜味好香 。主角天婦羅野菜,蘿蔔切得好幼細, 粉漿好薄,食落唔會糊口 特別要讚一讚大廚煮烏冬嘅時間拿捏得非常好,每一條麵條都爽滑彈牙。海藻烏冬套餐$99 一碗烏冬(五款選擇)+一件蛋糕(六款選擇)+一杯斯里蘭卡嘅紅茶呢個套餐係全日供應架,喺尖沙咀黎講,呢個價錢真係好抵食,望一望窗外嘅景色,心曠神怡。鹽味海藻烏冬$78鹽味烏冬嗰個湯底都好清,一問之下原來湯底用木魚花煮咗8小時,油分不到,真係食
檯之間嘅空間亦都唔會太緊密,咁就試下喇

天婦羅野菜冷烏冬$89

海藻烏冬套餐$99

鹽味海藻烏冬$78
  鹽味海藻烏冬
攞奬烏冬

鹽味烏冬嗰個湯底都好清,一問之下原來湯底用木魚花煮咗8小時,油分不到,真係食到飲到淡淡嘅海鹽味, 最啱減肥嘅女士。

滴漏咖啡$60
滴漏咖啡

媽咪揀咗一杯熱嘅滴漏咖啡,試一啖after taste 強,味道帶甘甜,好客嘅店員又同我地介紹,呢一款咖啡一秒一滴,一小時先有一公升,真係要飲靚咖啡,都需要一啲耐性。

今日雖然冇叫到,不過呢一個餐好抵食。海藻烏冬套餐$99

整體感覺

呢一餐飯食得好開心
由餐廳嘅環境到食物嘅質素。全部令人滿意。順帶一提服務仲非常好

值得再光顧多一次
  鹽味海藻烏冬
攞奬烏冬
滴漏咖啡
  • 冷烏冬
2017-06-09 80 瀏覽
Lunch本來想食其實餐廳,見12點呢間無人就入左去。一心諗住食個綠茶卷但係估唔到個意粉都幾好食,係好特別既海藻麵。帶子都好大粒,唔使等位食物質素都中上,為左綠茶卷會再黎。
2017-06-09
2017-06-09 64 瀏覽
食完飯睇完戲,諗住去食下糖水之前聽個同事講呢間既抹茶甜品好好食,所以就去試下啦我地兩個一人叫左一個蛋卷,一個抺茶蛋卷,一個黑芝麻蛋卷!幾好食,啲cream唔覺得漏,但個味好重,不錯!
食完飯睇完戲,諗住去食下糖水
之前聽個同事講呢間既抹茶甜品好好食,所以就去試下啦
我地兩個一人叫左一個蛋卷,一個抺茶蛋卷,一個黑芝麻蛋卷!
幾好食,啲cream唔覺得漏,但個味好重,不錯!
2017-06-08
2017-06-08 1819 瀏覽
尖沙咀其實都幾多野食, 不過今日同男朋友睇完戲廢事行就黎左呢間日本餐廳一直以為呢度只係食抺茶甜品, 一睇之下先發覺原來有正餐食嫁! 食完飯仲可以叫返個甜品食, 岩晒我呢d中意食甜品但又唔想去死果幾間甜品舖~~~食完係門口睇返先知呢間係入選左係openrice既飯店! 想留肚食甜品, 又想咩都試…最後叫左一個炸豬扒飯套餐 $130呢個套餐比較多野食, 附送一個沙律, 一杯紅茶 + 一件蛋卷, 套餐黎講份量都幾多而且仲有埋甜品除左炸豬扒飯 仲有一個海藻烏冬海藻烏冬感覺有d似喬麥麵, 海藻烏冬軟硬適中, 唔會過軟身湯品入喉帶點鹹香, 食起來都幾惹味! 炸豬扒飯都有幾多蔬菜佐底, 炸豬扒雖然外層係炸, 不過食既時候已經失凡左肥卜卜既口感了~~未知係咪因為上面沾有醬汁關係而喪失左脆身既口感, 如果炸豬扒另上效果一定更佳!雖然豬扒唔係脆身, 但豬扒唔會過份干身, 呢一點我幾欣賞! 男朋友order左呢個辣咖哩叉燒飯 $98呢個份量真係好足夠一個男仔食, 除左飯多之外咖哩汁都好多! 整個碟子差不多有一大半都係被咖哩汁包圍住, 份量足以滿足中意撈汁食飯既人!! 咖哩汁質地有一點厚度, 唔會太稀的! 而
食完係門口睇返先知呢間係入選左係openrice既飯店!

想留肚食甜品, 又想咩都試…
最後叫左一個炸豬扒飯套餐 $130

海藻烏冬感覺有d似喬麥麵, 海藻烏冬軟硬適中, 唔會過軟身
湯品入喉帶點鹹香, 食起來都幾惹味!

雖然豬扒唔係脆身, 但豬扒唔會過份干身, 呢一點我幾欣賞!

男朋友order左呢個辣咖哩叉燒飯 $98
呢個份量真係好足夠一個男仔食, 除左飯多之外咖哩汁都好多!

咖哩汁質地有一點厚度, 唔會太稀的! 而且味道都幾香, 不過叫左辣咖哩味道都唔辣, 連我都食到~
叉燒係日式叉燒, 配上咖哩汁一齊食都幾搭!

青蘋果沙冰味道好青甜, 沙冰口質都幾有份量, 而且味道一d都唔假~ 男朋友都好中意呢個沙冰

最後跟餐叫左一件抺茶蛋卷
抺茶蛋卷整件都係抺茶香, 連cream都係抺茶味 cream做得好滑身, 但整體唔會過份濃味而搶奪左蛋糕既香味, 小小既蛋糕都已經有咁好質素!
難怪個個都叫呢個抺茶蛋卷喇, 真係大讚!

不過一件蛋卷又點可能滿足到我呢個甜品控呀! 最後再叫多個小甜品

咖啡凍巧克力慕思芭菲(小) $48
4層不同口感既咖啡凍, 最好要一口氣插入底, 咁就可以一次過食晒4種口感
最底既咖啡凍味道都幾濃, 配上上面既慕思同巧克力慕思中和返咖啡凍既濃味, 入口好滑身好creamy
同男朋友2個都係咁搶食, 真係好後悔冇叫個大size!!!!

今餐真係食得好滿足呢!! 下次如果再睇呢度睇戲一定會再黎食佢地既甜品!!!

2017-06-06
  • 咖啡凍巧克力慕思芭菲
  • 抺茶蛋卷
2017-06-04 242 瀏覽
端午節假期出左尖沙咀想搵個地方坐得舒服同朋友食個飯黎到Openrice勁多好評的人氣日本餐廳6點都冇乜人 大把位 環境都幾靜幾舒服 以為係自助式但原來都係有人serve既當然必叫最人氣抺茶蛋卷啦!一食就知冇介紹錯,好香濃抺茶味無論蛋糕定cream都咁濃,蛋糕好moist好鬆軟,cream一啲都唔漏好smooth,雖然價錢偏貴但真係好好食,絕對滿足我呢個抺茶控!呢度除左甜點,亦有主食既,海藻意粉係凍食,其實完全唔似意粉,係好日式個種麵不過係幾煙韌,醬油汁同普通冷麵汁一模一樣,個麵口感係幾好但冇餸有啲寡,整體一般。又係抺茶!呢個都冇令我失望,好新鮮好鬆脆而且個窩夫本身都係抺茶味,好正,雪糕一般但配窩夫真係一流,煉奶就有啲多餘可以唔要,份量啱啱好夠哂2個食。呢度的甜品非常好,主食就一般可以選擇食完晚飯先黎食甜品,想搵個地方坐得耐傾下計都係唔錯的選擇。
端午節假期出左尖沙咀想搵個地方坐得舒服同朋友食個飯

溫泉蛋海藻意粉

2017-05-30
抹茶蛋卷
抹茶窩夫
很久前剛開張果陣食過tea,呢日黎尖沙咀行街就再開返,不過係晚餐,味道依然不錯,嘿嘿照燒雞飯+海藻烏冬+甜品 係套餐黎的,d飯係日本米,粒粒分明既珍珠米,軟綿綿既彈性,很不錯!雞就鍾意個汁甜甜地,雞肉都滑既,唔會乾爭爭!嘿嘿至於海藻烏冬,個麵質好爽滑,個湯幾清新,個人覺得一味甜一味咸咸地既湯烏冬都幾夾!嘿嘿這是士多啤梨cake, 勁軟綿綿,奶油香滑!蛋香,口感濕滑!草莓又甜!很不錯!嘿嘿很多人都必食既抹茶味蛋捲!一樣綿滑,抹菜味幽香,味道不死甜,嘿嘿這是朋友的燒牛肉套餐,洋蔥夠淋夠入味,比起多間連鎖店既牛肉專門店,牛味更特出,朋友一樣大讚個海藻烏冬,嘿嘿轉左個抹茶牛奶,好好飲!!好滑!嘿嘿
很久前剛開張果陣食過tea,呢日黎尖沙咀行街
就再開返,不過係晚餐,味道依然不錯,嘿嘿

照燒雞飯+海藻烏冬+甜品 係套餐黎的,

d飯係日本米,粒粒分明既珍珠米,軟綿綿既彈性,很不錯!

雞就鍾意個汁甜甜地,雞肉都滑既,唔會乾爭爭!嘿嘿

至於海藻烏冬,個麵質好爽滑,

個湯幾清新,個人覺得一味甜一味咸咸地既湯烏冬都幾夾!嘿嘿

這是士多啤梨cake, 勁軟綿綿,奶油香滑!

蛋香,口感濕滑!草莓又甜!很不錯!嘿嘿

很多人都必食既抹茶味蛋捲!

一樣綿滑,抹菜味幽香,味道不死甜,嘿嘿

這是朋友的燒牛肉套餐,洋蔥夠淋夠入味,

比起多間連鎖店既牛肉專門店,牛味更特出,

朋友一樣大讚個海藻烏冬,嘿嘿
轉左個抹茶牛奶,好好飲!!好滑!嘿嘿
2017-06-03
2017-06-02 821 瀏覽
The cafe 's selling point Organic Healthy Natural famous fresh green tea ☕️ 39$ a potBut included in the lunch set fried seafood green tea noodles set I have been a green tea fan The meal is really worthy experience Yet Delicious Japanese tasteful cakes 🎂 A must!Sesame rollYummy 😋 with cream and smelly sesame my friend chose strawberry 🍓 sweet cream roll Also appreciate that smaller pieceafter our meal sets We have two green tea ice cream dessertsA la carte 1/ green tea iced Napoleons 4 pieces
The cafe 's selling point

A la carte
1/ green tea iced Napoleons
4 pieces in a plate 98$
Real fresh plus delicious 😋
2/ green tea ice cream parfait
Sweet coated banana 🍌

• 和風海鮮海藻麵意粉
  • 煙三文魚海藻烏冬
  • 初茶
2017-05-31 88 瀏覽
抹茶甜品已經成為近年一大熱潮,總次啲甜品有「抹茶」字眼就一定好多食想去試lol,原本自己本身都麻麻地抹茶,但食落又真系上左癮,系有佢既吸引力好多人去試佢既抹茶卷,但我就麻麻地有興趣,反而揀左芭菲;芭菲不論系外型同味道方面不嬲都好討人喜歡,又高又多料。首先講左雪糕先,抹茶味吾濃,只有好多甜味,令人失望下層既蕨餅會好少少,煙煙韌韌咁我幾中意,不過只系外型系綠色,並冇乜抹茶味。再下層有白朱古力醬、脆片等等,食落都算match總括黎講不過不失,冇人地講到咁好。

首先講左雪糕先,抹茶味吾濃,只有好多甜味,令人失望

京都宇治抹茶芭菲

總括黎講不過不失,冇人地講到咁好。
2017-05-31
2017-05-28 116 瀏覽
尖沙咀各式食店林林總總,想與朋友舒適傾談,這食店是絕對適合!中午時段來到,首先被店面聞名的抹茶蛋糕所吸引,心想一定要食!店內感覺舒適自在,有靠窗邊位,亦有面向商店的開陽位。從餐牌已感受到店主對食的要求,所選用的食材都是對身體有益。午餐選擇繁多,只是套餐也用上一點時間去鑽研,最後點了:1) 醬油海藻烏冬麵餐,配抹茶蛋卷及英式紅茶 2) 咖哩蝦天婦羅飯餐,配英式紅茶及追加士多啤利蛋卷。先端來兩杯紅茶(紅茶是由斯里蘭卡空運到港) ,先嚐一口,茶香帶有清新淡雅的味道,入口順滑,即使不添加糖也很好喝,不苦澀!此店茶類種類眾多,讓顧客有多重選擇!這道咖哩飯,非讚不可!可選甜口或中辣,不好辣又想食咖哩的,甜口是不二之選。新潟特產 -- 米,今趟不用到日本都能食到當地特產!新潟米彈牙程度比珍珠米更勝一籌!咖哩濃杰度適中,馬鈴薯質感柔軟,基本上不用主菜(蝦天婦羅) 已能成為一道美味的單點,食來醒胃,增進食慾!推介!從menu 得知,此店的烏冬麵是由100%純日本國內出產的小麥粉和含有豐富的食物纖維,維生素等海藻合製而成。醬油湯底味鮮甘香,叉燒肉質軟嫩, 不肥不乾,麵質彈牙,很滿意!細心的店員會在食客完
店內感覺舒適自在,有靠窗邊位,亦有面向商店的開陽位。

細心的店員會在食客完成主菜後送來蛋卷。抹茶蛋卷有著濃濃的抹茶香,但卻不會有苦澀感,蛋卷口感綿密細緻,是兼具口感及健康概念的蛋糕!

士多啤利蛋卷,嘩!美味到非筆墨形容,來自日本的士多啤利新鮮鮮甜,味道香濃,滲透至軟棉棉又濕濕的蛋糕之中,與幼滑忌廉相融,真的令人回味無窮!

食完蛋卷,像開了另一個胃!品一口茶,繼續食甜品!與朋友share了抹茶芭菲,這個9層芭菲真利害!最頂層是很香牛油味的薄脆,脆得卞卞聲。第2層是抹茶雪糕,之後是煙煙韌韌的抹茶糯米,白朱古力,抹茶啫喱,牛乳雪糕及粟米片,多至另外兩層是甚麼都忘記了,總之就是好好味,每一層都各有風味,溶化後配合一起吃又好match❣

想一提的是,給我們share用的雪糕杯都是經過雪藏,以保存雪糕温度,減慢溶化時間,這麼貼心的服務,真的要大讚!

離開前再買了士多啤利蛋卷及朱古力蛋卷,與家人在家繼續品嚐!

此店的每一款美食都做得非常出色,由進店一刻至離開,都感受到店主的用心經營,難怪被選為今年度最優秀尖沙咀區開飯熱店,絕對是實至名歸!聽說將會於黃埔開設另一分店呢!恭喜恭喜!

午餐
  • 京都宇治抹茶芭菲
  • 草莓蛋卷
  • 咖哩飯
2017-05-25 106 瀏覽
作為抹茶迷,當然要黎宏試下,蛋卷之前食過,好好味。今次就試吓佢哋個綠茶雪糕啦😀。抹茶雪糕唔知道係店員比多左,定係平時都係咁大杯呢,我覺得份量好足夠,食落好香綠茶同奶香味,覺得好好食,不過價錢貴左少少,但係過下口癮都好嘅,因為真係幾好食😋。
抹茶雪糕
2017-05-25 107 瀏覽
有一個身為抹茶控嘅朋友,真係會無時無刻拉你陪佢尋覓好食嘅抺茶產品~今次就陪朋友泥呢間已經喺香港抺茶界好出名嘅宏。六點幾七點去到餐廳,未到飯點,所以人客唔太多,唔洗等位就入得。餐廳係偏向現代化嘅設計,有少少櫻花等和風元素。因為有少少肚餓,所以就點咗一個份量比較多嘅銀鱈魚套餐,除咗主菜嘅銀鱈魚飯,仲有一碗小海藻烏冬同沙律,絕對夠飽!銀鱈魚外表煎到微脆,薄薄一層,唔會熱氣,肉質鮮嫩,加埋微甜嘅秘制燒汁同芝麻香,陪飯一流!小海藻烏冬雖然除咗海藻,就冇其他配料,但勝咗海藻份量多,湯汁亦夠濃味,食落唔會好單調。而朋友點咗和風海鮮海藻意粉,份量都好多,包咗一大碟意粉,仲有2件卷品同小沙律是。意粉嘅海鮮係大蝦同大扇貝,蝦身已經預先脫殻,食嘅時候唔洗驚整髒雙手,好貼心!而意粉嘅調味好濃郁,夠哂入味。另外,兩個主菜包埋嘅小甜品亦深得我心,草莓小蛋卷同芝麻卷,草莓鮮甜,芝麻香濃,而海棉蛋糕鬆軟!飲品方面,就叫咗一個宇治抹茶奶,就連平時不太喜歡抹茶產品嘅我,都覺得呢杯野飲值得一試。抺茶味濃郁,但唔會有茶嘅苦澀味,帶有少少甘甜,而奶香亦好充足,記得趁熱飲!幾時都話,女仔食甜品係有第二個胃,食咗咁多野,朋友仲好似

幾時都話,女仔食甜品係有第二個胃,食咗咁多野,朋友仲好似唔夠喉咁,要點多一個咖啡朱古力慕思小芭菲。未食就已經見到芭菲由不同層數材料組成,有咖啡朱古力慕絲、海棉蛋糕、忌廉、啫喱,咖啡同朱古力味香濃,食落好有層次,加上,慕絲部分打得好細滑。
2017-05-24 143 瀏覽
抹茶控又要出動喇,之前聽過朋友提起過呢間,今日剛巧出黎TST,辦完正事就食埋Dinner先返家。開系The One商場入面,裝潢既質素無須質疑,整體潔淨,明亮光鮮,幾舒適。除左一般既定食主菜套餐外,最重點一定系各式各樣既甜品,款式超級多,但呢版抹茶甜品就系重點推介。差唔多次次食親日本野都會食吉列豬扒,炸粉夠薄,黏得住豬扒而唔會皮肉分離,肉都夠厚,肉質okay但稍欠肉汁,整體合格。海澡烏冬都幾有特色,質感夠爽彈而唔會有粉粉既感覺,搭配清甜醬油湯底,味道唔會太搶,清清地唔錯!跟餐仲有個抹茶小蛋卷,單點的話要$15,內到外由抹茶cream/ 抹茶蛋糕/ 抹茶粉所組成,質感鬆軟creamy,抹茶清甜不澀,味道唔太濃,飯後食岩岩好。天氣甘熱飲沙冰一流,抹茶濃度屬中級,味道唔甜,唔會覺得好似飲緊糖水甘,反而更為著重於茶味rather than甜度,減肥人士都不感罪過。為今晚帶黎完美句號,三塊抹茶窩夫加煉奶,窩夫夾心全都系抹茶,茶味濃而香甜,加多少少抹茶雪糕夾黎食,真系超級滿足囉! on side仲有塊香脆既抹茶曲奇同栗子醬。

吉列豬扒飯配海澡烏冬&沙律

海澡烏冬