2017-05-24 137 瀏覽
今日放工走左去同朋友食宏,講起宏平日多數都係買佢地甜品回家食,好少有時間走入餐廳食野。而朋友又一直都想去食宏的甜品,最後就決定去佢地的餐廳食個晚飯啦。佢地門口其實有得買蛋糕,而且口味又多,我平時都會買一D回家食~入到餐廳,人流都已經好多啦,我地一坐落當然就係要睇下食D咩啦,估唔到佢地食物的款式都多,有我最愛既烏冬咁熱的天氣我既首選一定會係冷烏冬,同朋友每人叫個一個套餐,套餐包括沙律、主食、甜品和飲品。我叫左個日本野菜天婦羅冷烏冬,佢地的烏冬好特別同平時食開的唔同,由海澡製成,送上來的時間冷烏冬的下面會放上冰塊,令麵食落口有凍的感覺,夏天食最為合適烏冬彈牙又有口感,天婦羅由紅蘿蔔和蕃薯製成,炸得香脆,一D都唔油膩。朋友的醬油海澡烏冬,熱食的烏冬朋友話口感都係彈牙,唔會煮得好淋,湯底唔會過鹹味道岩岩好,叉燒大塊又唔靭。跟餐的甜品係草莓小蛋卷,忌廉軟滑仲有一粒細細粒的草莓,蛋卷鬆軟日本草莓沙冰,滿滿的草莓味道朋友的草莓香紅茶最後我地仲要點埋雪糕,真係好滿足,香草牛奶軟雪糕芭菲,濃濃的香草牛奶味道,加上大量的新鮮生果,底層有鬆軟的蛋糕和杏仁片,仲有我超愛食的糯米團煙煙靭靭抹茶軟雪糕芭菲,濃濃的

日本草莓沙冰,滿滿的草莓味道

朋友的草莓香紅茶

抹茶軟雪糕芭菲,濃濃的抹茶雪糕,最岩喜歡抹茶的朋友
  • 日本野菜天婦羅冷烏冬
  • 香草牛奶軟雪糕芭菲
  • 抹茶軟雪糕芭菲
睇完戲諗住同朋友食少少野先走,見呢間無咩人就諗住可以坐底下計。打開食牌睇都算偏貴,叫左D甜品、烏冬同埋加哩飯套飺,以為應該有番咁上下保證啦。點知!食落就好似將一堆食材加左D滾水咁既味,無咩廚藝可言。D甜品,其實同係美心買件蛋go差唔多,只係有個地方俾你坐底食咁解。待應就一般般啦,好似唔多理你咁,我地有我地傾,待應有待應自己傾咁,可能仲傾得多過我地。見宜家有唔少食店,都係當食品加工廠咁做,無咩話講廚藝講服務咁。雖然呢間係日本野食,但係個D野食同服務都係幾茶飺廳。算啦,叫做飽左肚,不過就唔想再試啦。

2017-05-19
2017-05-23 103 瀏覽
同朋友看戲之前被這店鋪的甜品廚窗吸引而在這𥚃吃午餐。這𥚃出名吃海藻烏冬。100%純日本國內出產小麥粉和海藻造成的。最後我叫左燒鱈魚飯套餐,又可以食飯又可以食烏冬仲有呢度出面的抺茶卷蛋同錫蘭紅茶吖!正先講海藻烏冬,好特別又爽口!燒鱈魚也十分香滑。下次會點烏冬套餐因為個烏冬好味要吃碗大的。另外一個值得欣賞是它的茶。我叫了earl grey cornflower tea,佛手柑味加少許小麥味好清甜,好滿足。甜品除了抹茶卷還點了抹茶軟雪糕芭菲。個人認為這裡甜品是必吃的,特別是抹茶控。這兩款甜品抺茶味都十分香濃。芭菲一層層的,旁邊有超大粒的紅豆、厥餅和玉子,吃到底有杏仁片和海棉蛋糕,口感十足!

同朋友看戲之前被這店鋪的甜品廚窗吸引而在這𥚃吃午餐。

2017-05-18
5 分鐘 (堂食)
  • 抹茶軟雪糕芭菲
  • 醬油海藻烏冬麵
  • 抹茶小蛋卷
這裏簡直是抹茶控的國度 今日第一次黎食發現原來午餐咁抵食尖沙咀區包甜品紅茶都係99蚊和風海鮮海藻意粉 $99太好食了 係我食過最幼既意粉佢地所有麵類包括烏冬、意粉、拉麵製作過程都加入海藻!增加纖維超健康係得佢地先有依隻麵咋 加入海藻既意粉超香!而且好彈牙 感覺好特別跟餐仲有沙律同加州卷2件 仲要有蛋卷一件!可以揀抹茶蛋卷喔太太太抵食了我仲點左個清淡又不失美味既海藻烏冬醬油海藻烏冬麵 $99烏冬版同樣加入海藻 食落口感煙韌 醬油味係較淡口味 鍾意濃味啲可以揀味噌湯底叉燒都好軟滑雖然樣子真的很像蕎麥麵 但它是海藻麵!一樣包甜品飲品喔烤雞水耕菜沙律 $85原來不是烤雞 是煎的 薄薄的雞扒 肉質非常嫩滑 雞油流在沙律菜中 令其更香更美味!醬汁揀左柚子味 非常清新!南瓜甜糯的味道在口中散發!正呀 但只有幾粒哈哈到了甜品環節我呢個抹茶控一個人吃四份甜品沒問題><! 覺得自己太幸福了抹茶軟雪糕芭菲 $88抹茶味比奶味濃 超軟滑!但就溶得較快 上面有塊薄煎餅 牛油味重紅豆粒甜度吾重 抹茶啫喱苦中帶甘白玉煙韌而且都有好多粒下面原來吾係粟米片!係杏仁脆餅!好好好脆 浸左雪糕都咁脆最底仲有原
這裏簡直是抹茶控的國度 今日第一次黎食
發現原來午餐咁抵食
尖沙咀區包甜品紅茶都係99蚊
和風海鮮海藻意粉
和風海鮮海藻意粉 $99
太好食了 係我食過最幼既意粉
佢地所有麵類包括烏冬、意粉、拉麵
製作過程都加入海藻!增加纖維超健康

醬油海藻烏冬麵 $99

烏冬版同樣加入海藻 食落口感煙韌
醬油味係較淡口味 鍾意濃味啲可以揀味噌湯底
叉燒都好軟滑
雖然樣子真的很像蕎麥麵 但它是海藻麵!
一樣包甜品飲品喔

抹茶味比奶味濃 超軟滑!但就溶得較快
上面有塊薄煎餅 牛油味重
紅豆粒甜度吾重 抹茶啫喱苦中帶甘
白玉煙韌而且都有好多粒

下面原來吾係粟米片!係杏仁脆餅!
好好好脆 浸左雪糕都咁脆
最底仲有原味蛋卷 被抹茶浸過另有一番風味

兩件蛋卷係跟餐送的喔

抹茶甜品Set B $198
京都宇治抹茶蛋糕 北海道牛奶抹茶雪糕 抹茶水晶糕 抹茶布甸 抹茶曲奇
一次過滿足我所有願望!
中間球雪糕抹茶味比軟雪糕更濃 而且無甘易溶
果然名不虛傳
芝麻味蛋卷也不賴呀
芝麻cream係重點 特濃芝麻味 又軟滑
不過我覺得蛋糕方面可以再鬆軟啲><
兩款都值得一試!
由於全部抹茶類甜品都吾會好甜 而係苦中帶甘 所以一次過食左咁多款都吾會話好膩
不過我真的吃太飽了

最後飲杯宇治抹茶奶 $40 今次抹茶控激安大滿足!
宇治抹茶奶
這根本是個令抹茶控發瘋的地方
環境設計同空間感仲要夠大同靚,坐到我好舒服呀
2017-05-22
午餐
和風海鮮海藻意粉
醬油海藻烏冬麵
抹茶甜品Set B
宇治抹茶奶
2017-05-22 120 瀏覽
跟不少留言食家一樣,我有幸在這店還蟄伏於佐敦街頭的時候曾光顧過一、兩次,當時縱使覺得晚餐有點兒貴,不過感覺是間值得推薦、可以再來的小店。自從她升格到大商場後,今次是首次用餐,雖未說得上想尋回當年的美好回憶,但確確實實把我對「宏」的印象,從天堂打到了地獄去。 首先必須撇開食物質素,先說店員的服務態度。我自認為自己是個相當隨和、理解店員也有個人情緒的顧客,亦自問對店員禮貌客氣,可是當全店店員都板起一張臉、送餐時隨便將餐點放在桌邊、不按鐘就沒有店員在樓面、一聲「唔該」、「謝謝」都沒有說過,還要在顧客點餐時晦氣地一句「冇XX wo」堵過來,連「唔好意思」都不懂說一聲,我實在找不到不生氣的理由。 已經谷了半肚子氣,食物的質素更是「火上加油」!我點的生姜豚肉蓋飯,豚肉倒也沒甚麼,重點問題是米飯。餐牌上標榜店鋪使用新潟米,我必須鄭重地表示——如果他們確實是用新潟米的話,煩請收手吧,別再糟蹋人家的米了!!廚房煮飯的時候必定是加了過過過多的水,整碗飯只能用「黏」字來形容,是兩顆米粒黏在一起而看不見黏逢的那種黏……(某程度上豚肉的醬汁應該加重了黏的情況,或許其他配料的蓋飯會較好) 其實這家「宏」是不是只「

首先必須撇開食物質素,先說店員的服務態度。

生姜豚肉蓋飯定食

已經谷了半肚子氣,食物的質素更是「火上加油」!

生姜豚肉蓋飯

其實這家「宏」是不是只「買起」了舊店的甜品師傅?因為最後來的甜品:抹茶蛋卷是整個餐點的唯一一點暗光,總算勾起我一點回憶(否則我也不知道自己在吃的是「宏」),可惜已經沒有用了~
2017-05-13
2017-05-22 971 瀏覽
相約友人吃好西位於The One既宏聽左好耐,好出名既綠茶甜品今日終於可以一試Blue Monday....所以lunch 要對自己好d12點就黎到,餐廳未到旺場時間可以舒舒服服食個靚飯餐廳環境唔錯,位於5樓,望落景觀闊落lunch set 尚算抵食,99元有3樣野食最緊要係有綠茶蛋捲叫左個豚肉烏冬餐份量好足,豚肉飯既飯最吸引!用左日本靚米去煮,彷彿置身於日本 而個烏冬就更加係店舖的招牌食物海草烏冬,是香港獨有的!店主專登係日本引入!目的是提供更建康既烏冬給客人品嚐烏冬10分清甜,口味比較淡!是不錯之選友人叫了個鱈魚定食,我也試了一塊魚調味足夠,魚夠滑,但相比起豚肉,個人認為豚肉較吸引跟餐附送紅茶!這不是普通的紅茶,而是形貴空運回來的草莓紅茶好香既草莓香卻不失茶味好啦! 第二個胃出現甜品時間一人一件,唔需要爭好鬆軟既蛋捲綠茶味道濃郁,中間的cream 很軟滑好快就食完一件甜品控既我們 再散叫一個綠茶甜品層次感好豐富!最底層有一件海棉蛋糕,中間有香脆可口的餅乾,然後上層就是濃郁的綠茶軟雪糕仲有丸子及紅豆作為點綴好滿足!喜歡佢既層次感!更喜歡綠茶的味道而且整個甜品不會有死甜的感覺!整體感覺
相約友人吃好西

最緊要係有綠茶蛋捲

叫左個豚肉烏冬餐

而個烏冬就更加係店舖的招牌食物

烏冬10分清甜,口味比較淡!是不錯之選

友人叫了個鱈魚定食,我也試了一塊魚
調味足夠,魚夠滑,但相比起豚肉,個人認為豚肉較吸引

跟餐附送紅茶!這不是普通的紅茶,而是形貴空運回來的草莓紅茶
好香既草莓香卻不失茶味

好啦! 第二個胃出現

甜品時間

一人一件,唔需要爭

好鬆軟既蛋捲
綠茶味道濃郁,中間的cream 很軟滑
好快就食完一件

甜品控既我們 再散叫一個綠茶甜品

仲有丸子及紅豆作為點綴

好滿足!喜歡佢既層次感!更喜歡綠茶的味道
而且整個甜品不會有死甜的感覺!

整體感覺十分良好!會再幫襯的餐廳

2017-05-22
2017-05-20 99 瀏覽
星期六7:20pm 去到、空位多多,就知呢間野可能有伏。 點知真係中伏,突位咁多,店員堅持要我地兩個搭枱。中間咁多四人位唔比坐,okay。 跟住有個店員話,可以坐,但之後都要搭枱,咁我地答應。點知另一個店員就堅持要我地搭枱,咁咪搭囉。30 秒後有一對母女入坐,店員安排佢地坐四人枱。見到就覺得唔公平,問店員佢地有幾多人,店員話個。 即刻決定唔食走,呢間餐廳安排咁差,請都唔想係度食。 伏店一間。 之前黎過 2 次,之後唔會再黎
星期六7:20pm 去到、空位多多,就知呢間野可能有伏。

跟住有個店員話,可以坐,但之後都要搭枱,咁我地答應。

點知另一個店員就堅持要我地搭枱,咁咪搭囉。

30 秒後有一對母女入坐,店員安排佢地坐四人枱。

見到就覺得唔公平,問店員佢地有幾多人,店員話個。

之前黎過 2 次,之後唔會再黎
2017-05-20
2017-05-18 89 瀏覽
I went there for lunch. I had a good expectation as it has many good comments on Openrice. However, I was very disappointed with the food and service. The cod was small and not tasty with lots of bones. The sauce on the cod was heavy and oily and the cod itself had no taste. The waitresses and the cashier were not willing to speak and stood emotionless. Maybe the desserts and udon are tasty and I ordered the wrong food. In all, I will never go again.
2017-05-17 1274 瀏覽
今日約咗男朋友行尖沙咀,行開The one 有 好多嘢食,咁啱又係食飯時間,見到這間日式餐廳好光猛,好舒服,見到廚窗又有好多蛋糕好吸引。便和男朋友進去坐了個 舒服的卡位。見到有兩個餐牌,一個係主食,一個是甜品及飲品的餐牌我和男友叫了兩個套餐。套餐除了飯還有這裏出名的海藻烏冬。什菜沙律還有一件小蛋卷,4種口味揀一款先嚟了個燒鱈魚飯套餐 有2 件鱈魚,沾滿了醬汁,好味。鱈魚好嫩滑,啖啖肉加了芝麻好香口,醬汁伴埋飯和鱈魚一起食,好配合,全碗飯都食晒沙律菜配以小蕃茄和粟米。加了些麻雀醬好清新。海藻烏冬真是見到一粒粒的海藻,令舍有營養所以不是平是見到白白的烏冬。好彈牙,感覺好新鮮,不似是急涷的烏冬。湯底是醬油湯底,不會搶了海藻的味道.份量雖然不是太多,但加埋碗飯就好足夠跟餐甜品我選擇了士多啤梨小蛋卷 小蛋卷,當吃完一碗飯和烏冬後,份量正好。我揀了士多啤梨味。蛋糕係清蛋糕,中間有忌廉和新鮮士多啤梨。好吸引。忌廉好香滑,蛋糕新鮮。 好快就吃完餐茶是斯里蘭卡紅茶。今日係草莓紅茶,餐廳用了玻璃杯裝住,見到茶葉的顏色,茶是很清晰的,飲下有好香的草莓味而男友就叫了雜錦天婦羅套餐 雜錦意思是不同種類,這裏是用

見到有兩個餐牌,一個係主食,一個是甜品及飲品的餐牌

先嚟了個燒鱈魚飯套餐
燒鱈魚飯套餐

沙律菜配以小蕃茄和粟米。加了些麻雀醬好清新。
海藻烏冬
跟餐甜品我選擇了士多啤梨小蛋卷

而男友就叫了雜錦天婦羅套餐
雜錦天婦羅套餐

雜錦意思是不同種類,這裏是用上了大蝦,秋葵.茄子,長青椒。天婦羅粉不會太厚,天婦羅秋葵第一次食,好特別,沒有潺,只覺得爽,炸完好唔同。茄子和長青椒都好新鮮顏色翠綠,蔬菜都有好多種食法..大蝦天婦羅大大隻又爽口彈牙,可惜得一隻,哈哈。

熱斯里蘭卡紅茶(草莓味紅茶)
抹茶小蛋卷
平時食的抹茶會有點苦,但這裏沒有這種感覺。反而感覺有清清的綠茶味,中間的抹茶毛士好香滑,一啖放在口內,慢慢在溶合,好滿足,蛋糕好軟滑。

雖然好飽但都要叫返個甜品先至完美。當然又係叫咗個依道出名的抹茶甜品啦。叫了抹茶軟雪糕芭菲
抹茶軟雪糕芭菲

香滑嘅抹茶軟雪糕,同樣沒有苦澀味,除了雪糕還有紅荳,杏仁片,抹茶涷,糯米團。好豐富。糯米團煙煙靭靭,抹茶涷口感有點像涼粉,好得意,最特別的就是杏仁片,好多份量,每一啖都係杏仁的香味。一杯甜品,已有咁多種唔同的口感,有軟,有彈牙,有香口,好滿足

食完這個甜品,我和男人都抱住個肚離開.離開時,留意到門口售買的卷蛋,有我們剛才吃的味道,下次可以買回家中吃
燒鱈魚飯套餐
雜錦天婦羅套餐
2017-05-17 96 瀏覽
今日下午來到呢間主打"天然食材無添加"的日式食肆,過咗食晏時間,就來一個"抹茶系列甜品 set A"。餐廳用五顏六色的幾何圖形裝飾門面和吸頂燈,用紅色來裝飾座椅,墻上掛著彩色的日本服飾,所有這些都給人以明快的感覺😜。"抹茶系列甜品 set A ",出品的賣相精緻,且所有品種都是 mini size ,女士也絕對食得落。😍先食易熔的"抹茶雪糕拿破侖",上下兩層酥皮不油膩勁香脆,配抹茶雪糕口感一流,是全 set 中最好味的。跟著食"抹茶 Macaron ",甜度很高,需要借助嗰杯"京都宇治抹茶奶配白玉丸子"一起食,解咗D甜味。再食"抹茶小蛋捲",不太甜不太膩,口感清新。最後食嗰個非抹茶味的"北海道 3.7 牛奶布甸",想講一句:如果布甸都配抹茶味的就超贊了😄。

抹茶系列甜品 set A

抹茶雪糕拿破侖

抹茶 Macaron

京都宇治抹茶奶

白玉丸子

再食"抹茶小蛋捲",不太甜不太膩,口感清新。
抹茶小蛋捲

北海道 3.7 牛奶布甸

2017-05-17
抹茶系列甜品 set A
2017-05-12 296 瀏覽
這家餐廳以前位於佐敦,以它的抹茶甜品而出名,我一直都想試試它的甜品,可惜一直沒有機會,這天跟友人在尖沙咀逛街後便決定來這裡 tea 一 tea~單看餐廳外的甜品櫃各式各樣的甜品已垂涎三尺了餐廳闊落開揚,座位舒服,能坐整個下午因為未吃午餐,所以也叫了點主食。這個套餐有烏冬配一款餸、沙律、前菜(兩件壽司)和飲品,都只是$99,超抵食!冷烏冬的底部有一整碟冰粒,能保持低溫。麵條似蕎麥麵而非烏冬,稍為硬身,所以吃下去也很有質感。用以點冷麵的鰹魚汁甚鹹,所以麵稍微點一下就夠了。天婦羅的賣相特別,因為包含蘿蔔和蕃薯以致一絲絲的,不是太油膩,但就不夠脆。咖哩飯的份量驚人,不單是白飯多,咖哩汁也很多。白飯是珍珠米所以非常黏,咖哩汁不是很辣,內有肉粒和薯仔,其份量與白飯混起來非常足夠。這個抹茶蛋卷是跟套餐的,甜度剛好又帶點苦澀,非常 creamy。不止是 cream,連蛋糕也是抹茶味和灑上了抹茶粉,鬆軟的蛋糕配綿綿的抹茶 cream,滿口都是抹茶味~份量來說,當飯後甜品剛好~這個的餡料超多,一層層的,先有一塊焦糖餅乾置頂,可以醮下面的抹茶雪糕。抹茶雪糕完全滲透出綠茶柔軟,不太甜。下一層是抹茶mochi,

單看餐廳外的甜品櫃各式各樣的甜品已垂涎三尺了
餐廳闊落開揚,座位舒服,能坐整個下午
日本野菜天婦羅冷海藻烏冬
咖哩炸豬扒飯
抹茶芭菲
這個的餡料超多,一層層的,先有一塊焦糖餅乾置頂,可以醮下面的抹茶雪糕。抹茶雪糕完全滲透出綠茶柔軟,不太甜。下一層是抹茶mochi,令抹茶味更突出。 再下面是抹茶啫喱,有點澀,帶出抹茶的原汁原味。下面還有鮮忌廉、煉奶、蛋糕粒和粟米脆脆。個人就稍嫌忌廉和煉奶太多,但整個甜品吃下去依然富有質感,盡顯抹茶的風味~

2017-05-09
日本野菜天婦羅冷海藻烏冬
抹茶芭菲
2017-05-11 158 瀏覽
這天約了網店店主在尖沙咀交收,交收前打算一個人悠悠地吃個午餐看到宏有些頗划算的套餐,又可以坐得舒服,便決定在這裡用餐。餐廳向街的那面裝了大玻璃,向商場的那面則只有圍欄,沒有牆。整體空間感不俗,街外透進來的自然光令我感到很舒服可點單點或套餐,套餐比較划算,有主食、甜品及茶。套餐的選擇也不少,有烏冬、咖喱飯、定食等的系列,價錢各有不同。我點的烏冬套餐是特價套餐,$99,有醬油海藻烏冬、抺茶蛋卷和草苺紅茶。醬油海藻烏冬:原來會配送沙律和加洲卷烏冬湯底雖是醬油湯底,但鹹度剛好,不會過鹹。海藻烏冬與平日吃的烏冬有點不同,賣相有點像蕎麥麵,但較蕎麥麵有口感。那兩塊叉燒口感鬆軟,不靭不膩抺茶蛋卷:貴為這裡的名物,果然沒令人失望,綠茶味很清香,蛋糕既濕潤又綿密,忌廉很滑,如果再多放點忌廉就更好了草苺紅茶:跟餐的紅茶,聞起來有淡淡的草苺香~抺茶軟雪糕芭菲:吃完上面那個套餐後,坐了一會,又心思思想吃個抺茶雪糕,就點了這個芭菲這看似平平無奇的芭菲很有驚喜~插在芭菲上的曲奇甜甜的,很好吃;湯圓很煙靭;紅豆夠飽滿。雪糕底下的,原以為要粟米片或米通,但原來是杏仁片,頓時感覺很健康以為杏仁片已是最底的一層,原來下面
看到宏有些頗划算的套餐,又可以坐得舒服,便決定在這裡用餐。

醬油海藻烏冬套餐

醬油海藻烏冬

醬油海藻烏冬:原來會配送沙律和加洲卷

抺茶蛋卷

草苺紅茶

草苺紅茶:跟餐的紅茶,聞起來有淡淡的草苺香~

抺茶軟雪糕芭菲

以為杏仁片已是最底的一層,原來下面還有一層蛋糕
這蛋糕本是原味,但吸收了溶化的雪糕變成濕潤的綠茶味蛋糕,很好味

就這樣,在餐廳悠悠地吃個午餐,再悠悠地坐一會才走,很寫意~
醬油海藻烏冬套餐
醬油海藻烏冬
抺茶蛋卷
抺茶軟雪糕芭菲
  • 京都抺茶芭菲
2017-05-08 109 瀏覽
次次行過The One呢間嘢都好多人,難得今日放假,終於可以嚟試下! 女人都係鍾意食甜嘢,我都係畀佢嘅甜品吸引 咁岩係閒日嘅lunch,未係好多人,坐得幾舒服。我同朋友一人叫咗一個lumch set, 除咗有主菜仲有個小小嘅甜品。 呢個朋友叫嘅牛肉丼,好得意嘅係原來佢又有飯又有烏冬。 啲牛肉好嫩,洋蔥炒得好甜好林,再加埋啲芝蔴同埋蔥嘅香味,真係幾好食!仲有重點係! 個飯用咗珍珠米,真係超甜!啖啖都覺得好香甜!我就叫咗個鯖魚飯烏冬。 除咗個魚煎得好香之後,特別好欣賞個烏冬。呢個海草小麥烏冬係呢度最出名嘅!上面啲 海苔薄薄哋,煮得硬度適宜。 烏冬唔會好似平時咁樣咁厚身, 反而有啲似食緊麵咁,但係就依然保持到烏冬嗰種煙韌嘅程度, 而且有啲小麥嘅香滑, 個人覺得幾正。 係有少少唔係好習慣,又食飯又食烏冬咁樣。 最後結果啲飯都係食唔曬。食完正餐緊係要食甜品!我叫咗個芝麻小蛋捲,個friend就叫咗個抹茶小蛋捲。 兩個都勁正,完全有嗰種食物嘅原材料味道。 最重要嘅就係佢嘅甜品唔會太甜!因為唔夠喉,所以額外叫多咗個甜品拼盤。 果然係以抹茶做主題嘅餐廳,佢哋既抹茶做得好出色! 呢個拼盤有兩粒六抹茶 m
女人都係鍾意食甜嘢,我都係畀佢嘅甜品吸引
咁岩係閒日嘅lunch,未係好多人,坐得幾舒服。

因為唔夠喉,所以額外叫多咗個甜品拼盤。 果然係以抹茶做主題嘅餐廳,佢哋既抹茶做得好出色! 呢個拼盤有兩粒六抹茶 macaroon,3.6牛乳布甸,抹茶小丸子,抹茶拿破崙,同埋一個抹茶小蛋捲。 每樣都各有特色,特別係個3.6牛乳布甸,牛奶嘅味道超級香!而且macaroon都唔會太甜好鬆化

加拿破崙餅乾好鬆化,再加埋抹茶嘅雪糕,好好味!

2017-05-03 254 瀏覽
今晚同朋友去呢間餐廳食飯聚舊,點了咖哩飯,醬汁內嘅薯仔及味道食落似超市賣嘅咖哩屋,做日本菜餐廳却做不出咖哩菜式有點兒過份,再加上賣相不吸引,好似無heart去做食物,飯又散開晒,以咁嘅價錢真是不值,如果是真的,希望佢地檢討一下,如要做長線飲食是不能欺騙食客味蕾,因為不改善客人不會再幫趁,不過要讚一下,綠茶蛋糕做得好綿又滑,不會太甜,甜度恰當,又食到綠茶的香味,希望佢地作出改善,因為其他食物唔差,好似浪費左間餐廳,又喺咁好地段
2017-05-02
  • 抹茶蛋卷
2017-04-26 234 瀏覽
位於尖沙咀的宏,是一間以抹茶為主題的餐廳。最愛抹茶的我,今晚和媽媽來到吃晩餐。吃完後,我又飛啦。媽媽面對這些驚喜已見怪不怪,大慨已感到無奈吧,哈哈由於旅遊將至,心情極佳,吃了不少東西哦咖喱蝦天婦羅飯$118套餐包括主食和蛋卷(+$20大/+$20小)。忽然發覺,好久沒吃咖喱飯了。看到那張深啡色的咖喱飯圖片,好像聞到咖喱的味道,二話不說,我就要這個啦!宏的咖喱呈深啡色,可選甘甜或辛辣囗味。色深濃稠的咖喱醬,有點像自已買得到的調理包,微辣甜甜,很快便吃光所有米飯了雜錦天婦科飯和烏冬套餐$170套餐包括主食和蛋卷(+$10大/免費小)。有不少人告訴過我,覺得日本菜又飯又麵的組合很奇怪。我是澱粉控,覺得澱粉能給身體能量。我一點都不奇怪,還很喜歡呢天婦羅包括大蝦,茄子,秋葵等等,天婦科炸得乾軟,跟一般的專賣炸天婦羅店不一樣大蝦彈牙,質素不錯。海澡烏冬囗感滑溜,一下子又吃光了。原味蛋卷$30單點的蛋卷要$30,跟餐只需$10/20。原味蛋卷首次嚐試,厚重且甚有重量,質感較抹茶龢芝麻扎實一點點,厚綿飽肚哦。芝麻蛋卷單點的蛋卷要$30,跟餐只需$10/20。芝麻蛋卷曾嚐過一次,芝麻味依舊濃郁,味香特出
位於尖沙咀的宏,是一間以抹茶為主題的餐廳。

最愛抹茶的我,今晚和媽媽來到吃晩餐。

由於旅遊將至,心情極佳,吃了不少東西哦

咖喱蝦天婦羅飯$118

套餐包括主食和蛋卷(+$20大/+$20小)。

忽然發覺,好久沒吃咖喱飯了。

宏的咖喱呈深啡色,可選甘甜或辛辣囗味。

雜錦天婦科飯和烏冬套餐$170

套餐包括主食和蛋卷(+$10大/免費小)。

有不少人告訴過我,覺得日本菜又飯又麵的組合很奇怪。

大蝦彈牙,質素不錯。

海澡烏冬囗感滑溜,一下子又吃光了。

原味蛋卷$30

單點的蛋卷要$30,跟餐只需$10/20。

芝麻蛋卷

單點的蛋卷要$30,跟餐只需$10/20。
芝麻蛋卷曾嚐過一次,芝麻味依舊濃郁,味香特出,忌廉軟滑,正正子

話明心情好,當然要追加兩個大甜品才可以吧

香草牛奶軟雪糕芭菲$88

經理哥哥推介這杯芭菲,他說如果飯後有飽意可以吃軟雪糕不吃一球球,較為不膩。
其實我未飽,但未知過軟的,就嚐嚐吧。

香草牛奶芭菲有薄甜曲奇,蝴蝶酥,奇異果,紅桑子,焦糖香蕉

雪糕水感較高,稠身成狀,味道有點像乳酪雪糕,哈哈。

抹茶甜品套餐A $160

套餐A包括: 抹茶雪糕拿破崙兩件,抹茶小蛋卷,抹茶杏仁餅兩件,3.7牛奶布甸,京都抹茶奶配白玉丸子。每種東西都有,好滿足哦

抹蛋蛋卷質感鬆軟,囗感綿綿,宏的抹茶雖沒有濃得令人驚喜的感覺,但是普遍人都能接受的抹茶味道哦。

杏仁餅酥脆,以甜為主。

好像是首次嚐3.7的牛奶,一般都是3.6呢,哈哈。滑身布丁配少少紅豆,味道不俗。

最好吃的是抹茶雪糕拿破崙,果然是招牌呢

抹茶雪糕濃甘苦澀,拿破崙皮甜蜜蜜,好好吃哦。
2017-04-24