2017-05-24
今日放工走左去同朋友食宏,講起宏平日多數都係買佢地甜品回家食,好少有時間走入餐廳食野。而朋友又一直都想去食宏的甜品,最後就決定去佢地的餐廳食個晚飯啦。佢地門口其實有得買蛋糕,而且口味又多,我平時都會買一D回家食~入到餐廳,人流都已經好多啦,我地一坐落當然就係要睇下食D咩啦,估唔到佢地食物的款式都多,有我最愛既烏冬咁熱的天氣我既首選一定會係冷烏冬,同朋友每人叫個一個套餐,套餐包括沙律、主食、甜品和飲品。我叫左個日本野菜天婦羅冷烏冬,佢地的烏冬好特別同平時食開的唔同,由海澡製成,送上來的時間冷烏冬的下面會放上冰塊,令麵食落口有凍的感覺,夏天食最為合適烏冬彈牙又有口感,天婦羅由紅蘿蔔和蕃薯製成,炸得香脆,一D都唔油膩。朋友的醬油海澡烏冬,熱食的烏冬朋友話口感都係彈牙,唔會煮得好淋,湯底唔會過鹹味道岩岩好,叉燒大塊又唔靭。跟餐的甜品係草莓小蛋卷,忌廉軟滑仲有一粒細細粒的草莓,蛋卷鬆軟日本草莓沙冰,滿滿的草莓味道朋友的草莓香紅茶最後我地仲要點埋雪糕,真係好滿足,香草牛奶軟雪糕芭菲,濃濃的香草牛奶味道,加上大量的新鮮生果,底層有鬆軟的蛋糕和杏仁片,仲有我超愛食的糯米團煙煙靭靭抹茶軟雪糕芭菲,濃濃的
日本草莓沙冰,滿滿的草莓味道
朋友的草莓香紅茶
抹茶軟雪糕芭菲,濃濃的抹茶雪糕,最岩喜歡抹茶的朋友