2022-11-15 126 瀏覽
位於尖沙咀的酸菜魚, 疫情前其實蠻常去深圳吃酸菜魚,姚姚酸菜魚在深圳已經略為聞名,所以得知進駐香港時便果斷去吃了,有點懷念酸菜魚獨有的酸酸辣辣味道;店舖的裝修和深圳一樣,主打Tiffany blue顏色,很有特色姚姚酸菜魚 (2人份) $288酸菜魚用陶瓷盤上菜,賣相已經很搶眼;酸菜的酸度適中,味道十分濃郁,而湯底加入大量花椒八角及籐椒粒,十分惹味;魚片方面,魚肉很厚肉,但不失嫩滑,很好吃!一口湯,一口魚片,十分開胃!但略嫌湯底有點太油,如果能減少油分會更容易入口;我點了少辣,不會太嗆鼻,酸辣度很剛好,拌飯一流麻辣口水雞 $88麻辣口水雞上碟時用一盤紅油浸著,本來很擔心會太辣,但結果辣度適中;雞肉醃得很入味,加配芝麻十分香口,麻辣真的十分惹味,因此真的會越吃越上癮 多多桃膠椰奶 $48最後點了一杯椰奶,果然吃酸辣麻辣的菜式時真的要搭配一杯奶類飲品,椰奶加酸菜魚,真的天作之合!桃膠份量很多,最後喝光還剩有大量桃膠,真材實料,很滿足

姚姚酸菜魚 (2人份) $288

麻辣口水雞 $88

多多桃膠椰奶 $48
餐廳人流絡繹不絕就算平日八點幾去到都好多人排隊門口位置有熊頭魚公仔,好得意而店內掛畫都以熊頭魚為主並以Tiffany Blue 為主色調店內環境闊落,空間感大,座位舒適用QR Code落單十分方便!! —-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 麻辣香鍋 $257脆皮肥腸|花菜|蓮藕片|秀珍菇|豬頸肉同樣可以自由選擇辣度麻度酸度,少油鹽自由選擇配料,最少五樣一上枱肥妹呆左,比想像中大盤表面滿滿辣椒,麻辣香味撲鼻,食指大動每款配料都入味,麻麻辣辣辣得過癮,香口入味🌶️🌶️脆皮肥腸外脆內煙韌;豬頸肉爽彈花菜同蓮藕片爽脆;秀珍菇仲好Juicy✾ 姚姚酸菜魚拼水煮牛肉 $308酸菜魚同水煮牛肥妹愛吃,見到雙拼當然要叫啦🤭可以自由選擇辣度麻度酸度,仲可以揀少油少鹽添鍋底下有小蠟燭,保持食物溫度🌡️酸菜魚採用新鮮鱸魚,無骨啖啖肉肉質嫩滑厚實, 唔會一夾就散而酸菜正宗水東芥菜,經24天發酵醃製所以會更爽脆!!湯底酸辣辣,好開胃❤️酸爽惹味水煮牛牛肉大大塊鮮嫩軟腍,非常入味配料仲有芽菜同Q彈寛粉兩樣都吸收湯底精華,辣勁十足👍🏻
餐廳人流絡繹不絕
就算平日八點幾去到都好多人排隊
門口位置有熊頭魚公仔,好得意
而店內掛畫都以熊頭魚為主
並以Tiffany Blue 為主色調
店內環境闊落,空間感大,座位舒適
用QR Code落單十分方便!!

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 麻辣香鍋 $257
脆皮肥腸|花菜|蓮藕片|秀珍菇|豬頸肉
同樣可以自由選擇辣度麻度酸度,少油鹽
自由選擇配料,最少五樣
一上枱肥妹呆左,比想像中大盤
表面滿滿辣椒,麻辣香味撲鼻,食指大動
每款配料都入味,麻麻辣辣
辣得過癮,香口入味🌶️🌶️
脆皮肥腸外脆內煙韌;豬頸肉爽彈
花菜同蓮藕片爽脆;秀珍菇仲好Juicy

✾ 姚姚酸菜魚拼水煮牛肉 $308
酸菜魚同水煮牛肥妹愛吃,見到雙拼當然要叫啦🤭
可以自由選擇辣度麻度酸度,仲可以揀少油少鹽添
鍋底下有小蠟燭,保持食物溫度🌡️

酸菜魚採用新鮮鱸魚,無骨啖啖肉
肉質嫩滑厚實, 唔會一夾就散
而酸菜正宗水東芥菜,經24天發酵醃製
所以會更爽脆!!
湯底酸辣辣,好開胃❤️酸爽惹味

水煮牛牛肉大大塊鮮嫩軟腍,非常入味
配料仲有芽菜同Q彈寛粉
兩樣都吸收湯底精華,辣勁十足👍🏻
  • 姚姚酸菜魚拼水煮牛肉
  • 麻辣香鍋
2022-11-13 71 瀏覽
海港城除了買鞋,其實還有好多美食呀! 今次發現一間酸菜魚餐廳,平日排隊都好多人,尤其是7:00pm後,所以要提早到呀!餐廳要走到海港城港威商場最後段,差不多要到中港城呀!餐廳裝修新穎,座位非常闊落,光線很充足,整體環境很舒服!今次,愛玩小生跟朋友專程來到吃酸菜魚,在餐廳餐牌才發現,原來可以雙拼的,所以我們立刻選擇,酸菜魚及水煮牛肉!一上枱,就發現非常大碟,相信酸菜魚使用了半條新鮮魚肉,就連魚頭都有呀!魚片比較新鮮,彈牙亦香滑,酸菜湯底大有很多麻子,少少微辣,仍然可以入口,不錯!至於水煮牛肉,牛肉片非常嫩滑,而且帶有肉汁,似乎都是使用新鮮牛肉!每片牛肉吸收了香辣海底,少少油膩,但辣味令人胃口大開,愈食愈吸引呀!最後,建議必食是餐廳的甜品—紅豆烏龍冰粉!冰粉有點似仙草口感,但味道仍是青香的經典凍頂烏龍茶口味,甘甜可口,配上紅豆少少甜味,一碗都唔夠喉呀!超好味!姚姚酸菜魚尖沙咀海港城港威商場二樓2307號舖

尖沙咀海港城港威商場二樓2307號舖
2022-11-13 80 瀏覽
依間唔接受book位,只可以walk in.去到門口已經好多人等緊排隊入座。不過慶幸嘅係可以拎到飛唔洗白行一趟。入到去已經減少左好多人手工序,透過QR code自助落单, 自由搭配辣度、麻度、酸度,需唔需要走特别配料或增加配料,唔洗擔心姐姐聽錯oder ,完全按照自己口味去搭配。上菜嘅時候機器人會自己送餐去到你張檯面前、成個過程都幾得意。酸菜魚以及麻辣香鍋都好正宗。完全味道係鮮香麻辣,極力推薦俾鍾意食辣嘅人!🐟姚姚酸菜魚-2人份量💰288 雖然係二人份量但係份量完全足夠三個人食。除此之外,仲可以搭配其它嘅配料。姚姚主打每條魚都身分證,有政府認證,源頭日日新鮮。魚肉入口嫩滑,配搭爽脆酸菜加配泰國香米白飯真係勁開胃。麻辣香鍋底💰48 可以自由搭配辣度,自選配菜。我哋選左正常辣度,配料揀金針菇、魔芋絲、蓮藕片,萵筍片、魷魚。金針菇以及魔芋絲比較吸收辣味,滿滿食落,真係非常辣,但亦都覺得食得好爽。

🐟姚姚酸菜魚-2人份量💰288

麻辣香鍋底💰48

• 姚姚酸菜魚
2022-11-12 93 瀏覽
天氣涼涼地,搵啲熱辣辣嘅嘢食下!見到呢個酸菜魚就試試,外表裝修簡約 Tiffany Blue色調,坐位寛度都OK 概!當然要叫個主菜: 二人份量的酸菜魚,可以自己選擇辣度、酸度,喜歡用可以另外加配料!味道酸酸地都有少少辣,魚的份量都算多,口感都滑滑的!麻辣豬手 :都係揀咗少辣 ,成個視覺效果唔錯色彩繽紛,味道好濃郁,唔係太辣有少少麻辣味,豬手炆得好諗,感覺好有骨膠原,唔錯!大約有 6舊豬手!黃金脆炸小酥肉:十分之香口野味,香香脆脆咁!傳統擔擔拌麵:同平時食嘅擔擔面唔同,由於係拌麵水冇咁多,冇咗麻醬,有輕微嘅麻辣味,麵就有少少口感,唔會太諗,都幾特色!食完當然要整個 紅糖糍粑,可以選多黑糖,多黃豆粉,放低嘅時候熱辣辣,煙煙韌韌 ,口感十足!
天氣涼涼地,搵啲熱辣辣嘅嘢食下!

味道酸酸地都有少少辣,魚的份量都算多,口感都滑滑的!

大約有 6舊豬手!

黃金脆炸小酥肉:十分之香口野味,香香脆脆咁!

2022-11-11 79 瀏覽
餐廳以湖水綠為主色調,牆身和餐椅都係湖水綠,連杯、碟、水壼都襯曬色,帶出新鮮的視角效果。餐廳提供茶水,熱氣騰騰先暖一暖身。酸菜魚拼水煮牛肉:酸菜魚片採用鱸魚,切片,無骨,口感非常滑嫩。水煮牛肉嫩滑不韌,香辣味出色。有豆芽和寬薯粉做底,份量十足。麻辣香鍋:配料多到眼花撩亂,每款價錢由38-55不等。最後揀咗五款配菜,包括:牛柏葉、豬手、田雞、花菜和蓮藕片。牛柏葉爽口有嚼勁,越嚼越香。豬手本身用滷水汁加工,相當入味肉質淋嫩,奇怪地食豬皮都唔覺得有油貳的感覺。田雞吸收左香鍋嘅辣味。蓮藕片做到好乾身,厚度適中,外辣內甜。花菜煮到恰到好處,不會過淋又不會過硬,入味得黎又仍然保持口感。芝麻更加帶出香味。蓮藕厚度適中,非常爽口,識嘅過程中不小心咬中一個麻椒,包你精神爽利。沙棘原汁:酸酸甜甜的口感。人生第一次飲,心生好奇,普查一下,原來沙棘係一種古老的植物,源自青藏高原。營養丰富,含多種維他命,礦物質,抗氧化物,Omega - 3,6,9、及稀有的Omega-7。有助改善心腦血管問題。

餐廳提供茶水,熱氣騰騰先暖一暖身。

酸菜魚拼水煮牛肉:

牛柏葉爽口有嚼勁,越嚼越香。

2022-11-11 1648 瀏覽
自從開張之後一直都好人氣既姚姚酸菜魚,難得今日我同朋友早收工,就避開最多最多人既時間黎到,唔使排隊就有得食喇。😂姚姚酸菜魚 酸菜魚可以自由選擇麻度辣度,仲可以選少油少鹽之類。一大盤入面有2條新鮮既鱸魚,見到個金黃色既湯底仲落左好多香料配料。怕辣既我地選擇左最低既辣度,不過可能盤魚一路有個小火爐加熱住,食落都好火辣辣,不過味道方面係好惹味既。魚肉片去好哂骨,口感十分滑溜。麻辣豬手上到枱見到紅噹噹勁多辣椒,不過食落又還好喎。都有成5,6件豬手,可以同朋友開心share,豬手煮得好入味,食落質感軟稔又啖啖骨膠原。熗炒手撕蓮白菜塊塊白菜好大塊又炒得好爽脆,加埋蒜頭同辣椒一齊炒更惹味。彩虹烏龍冰粉我地覺得除左酸菜魚之外都係必食既item。顏色十分之靚,鋪滿左黑芝麻,花生碎,紅豆,提子乾等等配料,底下係茶咪好香濃既烏龍茶冰粉,味道微甜。食完火辣辣既酸菜魚再食冰涼既冰粉解辣真係好爽。沙棘原汁我地另外再order左2杯飲品,係好少見聽完個名都唔知係咩既沙棘原汁。 查一查原來係好高營養既超級食物黎,飲落十分之濃郁,酸酸甜甜,有d似橙汁。。。姚姚酸菜魚 (港威商場)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓

麻辣豬手

熗炒手撕蓮白菜

塊塊白菜好大塊又炒得好爽脆,加埋蒜頭同辣椒一齊炒更惹味。

沙棘原汁

姚姚酸菜魚 (港威商場)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖

姚姚酸菜魚 (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場二樓2307號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━開店即惹來大量關注 以致平日夜晚都大排長龍😅 老實講我覺得冇海港城coupon就可以唔洗特登黎試 真係無乜驚喜🫢━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥙 缽缽什錦 $88 +10% ▶︎ 入面有無骨鳳爪 雞腎 鴨腸 底下仲鋪咗藕片同海帶▶︎ 紅油睇落好紅 但實際上唔係好辣 甚至連辣油香都欠奉 因此啲配料唔係好入味🤏🏻好味指數:●●◐○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥔 酸辣土豆絲 $58 +10% ▶︎ 一開始以為係熱炒嘅 但係上到嚟先發覺係涼拌嘅 ▶︎ 味道偏清淡 仍然唔係好辣 都唔夠酸好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐟 姚姚酸菜魚拼番茄魚 $308 +10% ▶︎ 拎上嚟就感覺到分量夠大 個盆算係有深度 下面有蠟燭以免東食物凍咗 不過莫名覺得魚唔夠熱 入口只係微溫 個人比較鐘意熱辣辣嗰種🤔▶︎ 番茄魚入面有魚片 番茄 仲有粉絲 個人認為番茄味都有嘅 但係唔夠濃 湯係幾好飲但係會越

姚姚酸菜魚 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場二樓2307號舖

好味指數:●●●○○
酸辣土豆絲

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🐟 姚姚酸菜魚拼番茄魚 $308 +10%
▶︎ 番茄魚入面有魚片 番茄 仲有粉絲 個人認為番茄味都有嘅 但係唔夠濃 湯係幾好飲但係會越飲越口渴😵‍💫
▶︎ 酸菜魚入面就有魚片 酸菜 蘿蔔 加咗酸但係唔係好感覺到 香港應該有唔少店比呢間出色🫢
▶︎ 兩邊嘅魚片都幾厚身同滑嫩 不過都係正常發揮 不過不失
好味指數:●●●○○
姚姚酸菜魚拼番茄魚

🍧 彩虹烏龍冰粉 $48 +10%
▶︎ 冰粉仲驚喜過酸菜魚😅 上嚟嘅賣相不錯 每樣配料排列得整整齊齊 有芝麻 花生碎 小丸子 紅豆 酒釀 提子乾 椰奶 同冰粉
▶︎ 單獨試各種配料同攪勻食都有唔同風味👍🏻 冰粉本身冇甜味 只係靠提子乾 紅豆 同小丸子嘅甜味 椰奶增加咗奶香 芝麻同花生碎就增加咗口感同香味 至於酒糟有少許酸味同酒味
▶︎ 整體食落好清爽 唔算太甜 絕對可以解膩😍
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(晚餐)
今餐快樂指數😋: ⑥③/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘 (前提係有coupon)
環境: 🟦🟦⬜️⬜️⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔅🔅
再訪意願: ❤️🤍🤍🤍🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: 佢落單一定要用微信嚟掃QR code🤨 墻上又寫得好有誤導性 最後要問返店員先落到單😅
彩虹烏龍冰粉
第一次食嘅時候因為食唔晒所以打包左返屋企,點知媽媽食完話好好食,過幾日再問我可唔可以去買返屋企俾佢食😂😂//第一次 堂食姚姚酸菜魚拼水煮牛 $308四川回鍋肉 $88椒麻皮蛋 $58🌟搶炒手撕蓮白菜 $58香港頭條(油條)$38特級米飯 $15手打檸檬茶 $38//第二次 外賣自取 🌟姚姚酸菜魚拼邂風塘大蝦 $308🌟辣子雞軟骨肥腸 $198🌟熗炒手撕蓮白菜 $68傳統擔擔拌麵 兔芫茜 $68寬薯粉條 $38🌟鮮奶紅茶凍少甜 $38第一次去嘅時候係為咗用海港城嘅現金券所以喺海港城食飯😂(消費券圈套好成功)咁就去咗哩間酸菜魚~食緊嗰陣收到幾個朋友reply問我等咗幾耐。。我先知原來呢間嘢平時好多人排隊🤣🤣我咁啱6點3左右去攞飛~去咗個廁所再去借咗個叉電器…等咗5分鐘就有得入🤣🤣🤣❤️裝修同餐具大多數都係Tiffany色,幾靚幾舒服,食物味道都真係幾好,我覺得係我喺香港食過最好食嘅酸菜魚🤪🤪但份量好大碟,要打包返屋企比爸爸媽媽分擔😂😂不過佢哋食咗都話好好食👍🏻👍🏻外賣都唔影響食物嘅質素,雖然我有喺屋企翻熱個酸菜魚,但係避風塘大蝦辣子雞軟骨肥腸都非常好食,好惹味!反而擔擔面就唔好食~不得不提個

//第一次 堂食

🌟熗炒手撕蓮白菜 $68
傳統擔擔拌麵 兔芫茜 $68
寬薯粉條 $38
🌟鮮奶紅茶凍少甜 $38

外賣都唔影響食物嘅質素,雖然我有喺屋企翻熱個酸菜魚,但係避風塘大蝦辣子雞軟骨肥腸都非常好食,好惹味!反而擔擔面就唔好食~不得不提個鮮奶紅茶凍少甜真係非常好飲,我應該之後經過都會再去買返杯外帶!

整體嚟講,如果我想食酸菜魚嘅話我會再去黎間❤️

📌海港城港威商場2樓 2307號鋪
營業時間: 11:30-21:30
姚姚酸菜魚拼水煮牛
姚姚酸菜魚拼邂風塘大蝦
2022-09-16
20 分鐘 (外賣自取)
姚姚酸菜魚拼邂風塘大蝦
  • 姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦
  • 鮮奶紅茶凍少甜
  • 辣子雞軟骨肥腸
  • 熗炒手撕蓮白菜
2022-11-06 298 瀏覽
去海港城用商場coupon消費,最抵食莫過於去姚姚,可以每$300平$100好抵,招牌菜酸菜魚啖啖魚肉無骨,不只是大人喜愛,小朋友都鍾意,想要幾酸幾辣多油少油或另加配料自己選擇,如果人少少但又想食多款菜式,還可以叫鴛鴦拼。這裡連茶都香過人,每飲一啖,聞到的濃濃香桃味,令人陶醉,茶位已包,任斟不客氣。小點都好出色,萵筍絲爽甜多水份,䦞滑喉嚨。彩虹烏龍冰粉,好大碗。食店好識做,比多7個餐具,我們7個大人小朋友Share 好滿足,令整個川菜品嚐之行,畫上完滿的句號。

小點都好出色,萵筍絲爽甜多水份,䦞滑喉嚨。

臘味炒飯
  • 酸菜魚
  • 新鮮水果烏龍茶
  • 涼拌萵筍絲
2022-11-05 65 瀏覽
想來姚姚酸菜魚好久了每次都因為長長的人龍而卻步終於下定決心訂位來吃了😝姚姚酸菜魚(2人份)❗️摸着良心推薦 太好吃啦😋值得一提的是 店選用有身份証的魚可以溯源出產地 原材料有品質保證食得更安心😍另一靈魂配角新酸菜則來自水東更脆更健康帶淡淡清香🥒還可以少油,少鹽,免蒜👍🏻辣度選了正常🌶能讓很能吃辣的老公和沒那麼能吃辣的我😳都超滿意的 非常神奇🤤主食配了寬薯粉條 充分吸收美味醬汁又夠彈牙😋麻麻辣辣口水雞又一招牌菜🎖(實物比菜單上的照片好看😝)香辣而不油膩雞肉嫩滑有口感😋彩虹烏龍冰粉🌈在香港太難吃到冰粉了 這邊還是烏龍口味的打卡一流 份量夠二至三人📍尖沙咀海港城港威商場二樓 2307號鋪
想來姚姚酸菜魚好久了
每次都因為長長的人龍而卻步
終於下定決心訂位來吃了😝

姚姚酸菜魚(2人份)
❗️摸着良心推薦 太好吃啦😋

值得一提的是 店選用有身份証的魚
可以溯源出產地 原材料有品質保證
食得更安心😍
另一靈魂配角新酸菜則來自水東
更脆更健康帶淡淡清香🥒

還可以少油,少鹽,免蒜👍🏻
辣度選了正常🌶
能讓很能吃辣的老公和沒那麼能吃辣的我😳
都超滿意的 非常神奇🤤
主食配了寬薯粉條 充分吸收美味醬汁又夠彈牙😋

麻麻辣辣口水雞
又一招牌菜🎖
(實物比菜單上的照片好看😝)
香辣而不油膩雞肉嫩滑有口感😋

彩虹烏龍冰粉🌈
在香港太難吃到冰粉了 這邊還是烏龍口味的
打卡一流 份量夠二至三人

📍尖沙咀海港城港威商場二樓 2307號鋪
2022-11-03 109 瀏覽
近年真係有好多唔同既酸菜魚餐廳出現,自問都試過唔少以不唔同數字做餐廳名系列既酸菜魚,例如十三少、十二味、十十酸菜魚等等⋯⋯ 今次就試下同佢地應該唔同系列既 姚姚酸菜魚 啦。一個好特別既味道,從未食過既香味,依種香料味唔算好濃,但就完美覆蓋左肉味,所以有少少其實唔太知食緊咩肉,而肉既質感亦都已經去到好似比鬆肉粉改變左一樣。佢既炸漿係唔錯既,唔會太厚,亦到幾脆。整體係好香口,有少少略咸,送酒既程度啦,亦唔係唔好食,只係唔太知食緊咩。以為會好辣,但其實又唔會,食落只有香味連小辣都唔算,反而感覺可以有少少辣度去刺激一下。同一般依種處理既鳳爪一樣,質地係好爽,冇乜鳳爪本身既味但香料就入晒味。會忍唔住係咁食,食到後面就會開始麻住個咀喇,依種多麻少辣的確幾過引。佢既酸菜魚除左一盤過都係酸菜魚之外,仲有好多唔同既組合,眼見已經要食放湯既酸菜魚,另一邊就試下避風塘大蝦。先講下個蝦,風味其實幾好,不過絕對唔係避風塘,避風塘係以炸蒜味出眾聞名,但明顯依個係用大量乾辣椒,實質其實係辣子雞果種辣子底料,除左一般底料,你會發現有一種平時唔會見到既薯條,係幾有創意既,但薯條唔脆,又好油咁,其實都幾唔好食,而個蝦就真
黃金脆炸小酥肉

姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦

佢既酸菜魚除左一盤過都係酸菜魚之外,仲有好多唔同既組合,眼見已經要食放湯既酸菜魚,另一邊就試下避風塘大蝦。先講下個蝦,風味其實幾好,不過絕對唔係避風塘,避風塘係以炸蒜味出眾聞名,但明顯依個係用大量乾辣椒,實質其實係辣子雞果種辣子底料,除左一般底料,你會發現有一種平時唔會見到既薯條,係幾有創意既,但薯條唔脆,又好油咁,其實都幾唔好食,而個蝦就真係唔太新鮮,雖然調味唔錯,但入面既食物就認真麻麻地。
黎到酸菜魚,魚入口好滑身,但就好腥,酸菜同辣味都冇辦法蓋過個腥味。第2個重點,湯底,缺乏魚味,酸菜香亦冇乜,只可以算係普通高湯。反而另一個重點酸菜既處理係唔差,酸味淡淡,但相當既香。佢仲可以加唔同配菜入去,今次加左粉絲,量都算對得住個價錢,粉絲吸左湯汁好好味,佢本身冇薯粉係底,所以加粉絲都係一個幾好既選擇。

環境黎講真係好有食酸菜魚既感覺,服務上今次既體驗唔太好,每次上菜都邀請👦🏻起一起身,相當唔方便。而野食方面,主打既酸菜魚真係麻麻地,其他野食亦唔算有好大記憶點,所以都未必會再去試了。
2022-11-01 55 瀏覽
同朋友之前喺內地有見過呢間都有諗過食,近排先知原來香港尖沙咀都開咗,即刻約埋朋友去食,叫咗姚姚酸菜魚拼大蝦,份量好大😂不過酸菜居多,魚好滑同無骨另外蝦都好入味又大隻,食到停唔到口。之後點咗個乾窩魷魚午餐肉腩肉豬耳,辣度啱啱好,不過午餐肉又真係少咗啲,一人一舊都無曬了,最後甜品彩虹烏龍冰粉,個樣用嚟打咭真係一流,全部攪拌完之後食陣味酸甜又有野咬口,類似食芋圓咁,一個都夠4個人食,好有返大陸食野個feel。款式好多下次要再食其他。
5 分鐘 (堂食)
2022-11-01 65 瀏覽
Lunch time又同同事去海港城周圍搵嘢食🤭星期一嘅姚姚酸菜魚特別多人排隊🥺我哋一台四人,叫咗一大盤雙拼,酸菜魚拼水煮牛肉😎🌟🌟🌟🌟另外嗌咗個,麻辣汁豬耳🤤🌟🌟🌟🌟味道唔錯,如果份量再多啲就好啦🤣令我嗌咗個菜,呢個份量就真係少,差唔多要$100😱有少少唔係咁抵食。不過好彩,仲用得harbour city coupons 😎最後嗌咗彩虹烏龍冰粉,之前嚟過幾次都無食呢個,今次試咗都唔錯👍🏻

我哋一台四人,叫咗一大盤雙拼,酸菜魚拼水煮牛肉😎🌟🌟🌟🌟

• 彩虹烏龍冰粉
🐟姚姚酸菜魚拼番茄魚- 魚有一點腥 酸菜魚湯配魚比較好吃 番茄魚沒那麼好吃會更偏醒一點 我們還另外加了肥牛進番茄湯里 超級好吃!🐔藤椒無骨雞爪-很香麻麻辣辣的雞爪 超級開胃下飯🦐宮爆蝦球-醬汁甜甜的很好吃 蝦很新鮮 不會炸的太硬🥚椒麻皮蛋-很普通的皮蛋 不推薦🥛姚姚脆奶-炸鮮奶外皮不會太厚 裡面鮮奶暖暖的 不過沒什麼亮點 可叫可不叫🥣彩虹烏龍冰粉- 彩虹冰粉拍照真的很好看 不過裡面有酒釀 個人感覺有點毀了這個冰粉 酒釀味道超級無敵濃 喜歡的朋友還是可以嘗試一下的 不喜歡酒釀的朋友一定要選擇別加!
🐔藤椒無骨雞爪-很香麻麻辣辣的雞爪 超級開胃下飯
🦐宮爆蝦球-醬汁甜甜的很好吃 蝦很新鮮 不會炸的太硬