2022-11-03 82 瀏覽
近年真係有好多唔同既酸菜魚餐廳出現,自問都試過唔少以不唔同數字做餐廳名系列既酸菜魚,例如十三少、十二味、十十酸菜魚等等⋯⋯ 今次就試下同佢地應該唔同系列既 姚姚酸菜魚 啦。一個好特別既味道,從未食過既香味,依種香料味唔算好濃,但就完美覆蓋左肉味,所以有少少其實唔太知食緊咩肉,而肉既質感亦都已經去到好似比鬆肉粉改變左一樣。佢既炸漿係唔錯既,唔會太厚,亦到幾脆。整體係好香口,有少少略咸,送酒既程度啦,亦唔係唔好食,只係唔太知食緊咩。以為會好辣,但其實又唔會,食落只有香味連小辣都唔算,反而感覺可以有少少辣度去刺激一下。同一般依種處理既鳳爪一樣,質地係好爽,冇乜鳳爪本身既味但香料就入晒味。會忍唔住係咁食,食到後面就會開始麻住個咀喇,依種多麻少辣的確幾過引。佢既酸菜魚除左一盤過都係酸菜魚之外,仲有好多唔同既組合,眼見已經要食放湯既酸菜魚,另一邊就試下避風塘大蝦。先講下個蝦,風味其實幾好,不過絕對唔係避風塘,避風塘係以炸蒜味出眾聞名,但明顯依個係用大量乾辣椒,實質其實係辣子雞果種辣子底料,除左一般底料,你會發現有一種平時唔會見到既薯條,係幾有創意既,但薯條唔脆,又好油咁,其實都幾唔好食,而個蝦就真
黃金脆炸小酥肉

藤椒無骨鳳爪

姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦

佢既酸菜魚除左一盤過都係酸菜魚之外,仲有好多唔同既組合,眼見已經要食放湯既酸菜魚,另一邊就試下避風塘大蝦。先講下個蝦,風味其實幾好,不過絕對唔係避風塘,避風塘係以炸蒜味出眾聞名,但明顯依個係用大量乾辣椒,實質其實係辣子雞果種辣子底料,除左一般底料,你會發現有一種平時唔會見到既薯條,係幾有創意既,但薯條唔脆,又好油咁,其實都幾唔好食,而個蝦就真係唔太新鮮,雖然調味唔錯,但入面既食物就認真麻麻地。
黎到酸菜魚,魚入口好滑身,但就好腥,酸菜同辣味都冇辦法蓋過個腥味。第2個重點,湯底,缺乏魚味,酸菜香亦冇乜,只可以算係普通高湯。反而另一個重點酸菜既處理係唔差,酸味淡淡,但相當既香。佢仲可以加唔同配菜入去,今次加左粉絲,量都算對得住個價錢,粉絲吸左湯汁好好味,佢本身冇薯粉係底,所以加粉絲都係一個幾好既選擇。

環境黎講真係好有食酸菜魚既感覺,服務上今次既體驗唔太好,每次上菜都邀請👦🏻起一起身,相當唔方便。而野食方面,主打既酸菜魚真係麻麻地,其他野食亦唔算有好大記憶點,所以都未必會再去試了。
藤椒無骨鳳爪