2008-05-28 10 瀏覽
先幾日去食好時沙嗲,唔算勁多人,去到都有位! 如果係尖東站出差唔多一出就係! 唔係想像中咁難搵~試左個海南雞飯同串燒,海南雞飯好有雞味唔點醬都好有味~我反而覺得d醬麻麻地岩食~d油飯都好好味!串燒同醬又幾好味~略嫌串燒份量太少~唔多抵食總括黎講幾抵食同會再有下次~
總括黎講幾抵食同會再有下次~
  • 海南雞飯
2008-05-26 8 瀏覽
平心而論, 以$36蚊一客海南雞飯嚟講, 佢已經做得好好味, 我食過$50幾$60蚊嗰d仲差過佢好鬼多…..海南雞飯係必叫之食物, d雞好滑 (不過當然無乜雞味啦, $36一客無可能仲用新鮮雞啦, right?) & 油飯都好入味, d豉油醬汁已經有所改善, 因為上次去d豉油好”稀”, 咁我都有反映吓自己既意見, 唔知係咪佢地都有檢討過呢! 一個月後再去已經改善咗啦, 唔錯唔錯…… 另外巴東牛肉, 星洲炒蘿蔔糕都好好食, 我反而欣賞蘿蔔糕入面d蛋, 好正, 沙爹有時就唔係好夠熱囉, 但醬汁係ok既.

$50-70 (晚餐)
  • 海南雞飯
  • 巴東牛肉
2008-05-26 10 瀏覽
2008.05.25晚上6:30左右去到 ‘好時沙嗲’,人客好少.可能係因為早左少少啦.環境方面:一般啦.唔係好大.門口仲有好多位.都算乾淨2個人點左3樣野:1.海南雞飯,好失望,仲以為會好好食,結果同出面冇分別.只可以話$36就不過不失啦.2.串燒飯,有4串串燒,分別係一條腸,一件蝦,兩串雞, 腸仔都係串燒又真係有d奇怪.蝦都好大隻,不過好似好唔新鮮咁.好奇怪,雞就一般啦.3.黑糯米 $12: 又幾好食.總結而言. 2個人食左$95, 唔會有下次.
2008.05.25
環境方面:一般啦.唔係好大.門口仲有好多位.都算乾淨
2個人點左3樣野:
蝦都好大隻,不過好似好唔新鮮咁.好奇怪,雞就一般啦.
3.黑糯米 $12: 又幾好食.

總結而言. 2個人食左$95, 唔會有下次.
(非會員)
2008-05-25 14 瀏覽
之前聽朋友話好時啲海南雞飯唔錯,所以同老豆媽子嚟食,間餐廳位置幾吊腳,所以好久先嗢到,一入嚟,二話不說就叫咗,海南雞飯兩份(每份$36)同埋豬/牛/雞串半打($35),個海南雞飯嚟到,個油飯未食到聞到陣陣香味,食落去味道唔錯,但個海南雞味道幾淡,要點醬汁先有味,個湯味道唔錯,味道同媽子煲啲味道叉唔多,啲串燒味道幾甜,但啲肉唔實,賣單$123(巳加一)(平均每人$41)
  • 油飯
2008-05-24 11 瀏覽
海南雞飯真係OK好食!!而且價錢相當平!! ($36)不過串燒就令人好失望凍冰冰的
海南雞飯真係OK好食!!
而且價錢相當平!! ($36)

不過串燒就令人好失望
凍冰冰的
2008-05-18 16 瀏覽
近來忽然好喜歡吃海南雞飯。因為聽演唱會, 之前跟朋友到這家店吃飯。因為人多, 我們三人被迫坐在店外的行人走廊。朋友說這裡的沙嗲配麵包不錯, 於是我們點了沙嗲配麵包、XO醬炒蘿蔔糕和海南雞飯。這裡的沙嗲確實不錯, 如果麵包可以再烤多一點會更好。至於海南雞飯, 雞算滑溜嫩口, 油飯也算香 (只是份量較少), 加上三款醬汁,$35 算是十分平易。
近來忽然好喜歡吃海南雞飯。

2008-05-18 6 瀏覽
前幾日食,都幾唔就腳海南雞 - 都幾好味,armarm熟又夠嫩,都有d雞味嘅炒菜 - 夠味,不過太咸咖哩牛腩 - 個咖哩有椰香,都係好味嘅蘿蔔糕 - 無蘿蔔嘅!?又無味,最好食係d碎...串燒 - 牛豬都ok,雞反而唔得,同埋牛同豬出奇地一樣味咁油飯當然好食laoverall野都好食地下好油好滑,又極多人食完就走無問題同女仔食or想傾計就唔當然多好
前幾日食,都幾唔就腳

海南雞 - 都幾好味,armarm熟又夠嫩,都有d雞味嘅
炒菜 - 夠味,不過太咸
咖哩牛腩 - 個咖哩有椰香,都係好味嘅
蘿蔔糕 - 無蘿蔔嘅!?又無味,最好食係d碎...
串燒 - 牛豬都ok,雞反而唔得,同埋牛同豬出奇地一樣味咁
油飯當然好食la

overall野都好食
地下好油好滑,又極多人

食完就走無問題
同女仔食or想傾計就唔當然多好
  • 海南雞
2008-04-28 39 瀏覽
食過3次好時,問我呀媽先知原來好多年前係叫沙嗲屋,佢話當年炒蘿蔔糕好好食頭兩次都係同同學食,上個星期五就一家三口食啦~平心而論,我覺得海南雞水準算ok啦,只係唔太夠雞肉味,但都夠滑同埋個油飯味道唔錯,3款醬料都幾正宗好笑係之前睇到有人話佢d海南雞唔夠熱喎,但正宗海南雞係凍ga喎-___-"之前睇呢度d食評話d串燒好乾,所以專登叫一客半打,唔知係我好彩定點,d串燒夠熱同埋味道調得幾好喎,唔會話分唔到邊d係雞邊d係牛我呀媽就話炒蘿蔔糕係比起當年退步,依家蘿蔔糕太軟身,但味道都尚可咖哩蟹反而有d驚喜,因為100蚊(好似係100蚊掛)左右,但隻蟹除肉質結實之餘,味道都好鮮甜,咖哩味唔會奪去蟹本身味道但不得不提就係我地碗肉骨茶同埋炒菜入面竟然有鋼絲刷碎片=口="樓面有個好似話得下事呀叔即刻過同我地say sorry,話會入去鬧下洗碗d人要小心d同埋換過碗俾我地不過其實呢度d service都唔係太差,發現碎片之前個呀叔都有同我地搭訕同埋介紹下邊d好食,我地問waitress有無濕紙巾,佢話無,但係之後都幾張濕水餐巾俾我地抹手3個人埋單大約430大元,食以下食物肉骨茶x2海南雞半隻油飯x1咖哩蟹x
頭兩次都係同同學食,上個星期五就一家三口食啦~

3個人埋單大約430大元,食以下食物
串燒半打
薄餅x1
炒菜x1
炒蘿蔔糕x1

如果唔係鋼絲刷碎片,我諗我對好時印象會更好-___-"因為碎片隨時可以整傷oesophagus @@"
(非會員)
2008-04-28 6 瀏覽
前兩晚同男友去食好時, 叫左以下dishes:1) 海南雞飯- 飯無香味, 雞唔滑. 完全唔係傳說中咁好味. 快餐店好味過佢. 我地一碗飯都食唔晒. 好失望!2) 福建湯蝦麵- 只有一隻蝦, 湯無蝦味, 解味都無, 只係味精湯一碗, 超難食! 唔係有蝦就叫蝦麵架! 完全係一碗普通車仔麵! 3) 蝦糕什菜沙律(rojak) - 蝦糕太少, 用黎襯托既花生粒太多. 而且rojak既靈魂- 菠蘿都無一塊, 真係叫唔上係一碟rojak!!!咁樣既野食左$131! 好唔值! 唔好味之餘仲要比服務費...有咩服務可言呢?!!
前兩晚同男友去食好時, 叫左以下dishes:

是晚偕伊人去聽場音樂會,開場前來了這裡吃晚餐,順理成章讓筆者終有機會一試這間在開飯云云食評裡得到最多好評的食店之一了。先說海南雞飯,湯幾清甜和油飯亦算甘香,至於雞也夠滑溜嫩口,不用其跟餐的三款醬汁已很好吃了,$35 一客來論簡直是物超所值。次說半打有齊牛、豬和雞的串燒($35),吃不出三者有什麼大分別,跟配的醬汁也是一般。三說咖哩牛腩($40),也是一般貨色,九記的咖哩好味很多。四說一客四塊的baguette,雖則$10 一客,但它的出現可以說是給這餐來了個畫蛇添足。最後談甜品,一客黑糯米($12),一客椰汁糯米($12),各有所長,尚算不錯。其實,還想試一些炒粉麵,下次有機會再試吧。值得一提的是,在這個百物騰貴的時代,這間沙嗲食店仍是以大眾化價錢及有素質的食物作招萊,的確是值得一讚。

其實,還想試一些炒粉麵,下次有機會再試吧。

2008-04-22 6 瀏覽
終於有機會和朋友試這間餐廳,不過都只係浪得虛名﹗海南雞都做得唔錯,不過就敗筆於他的三款醬汁,毫無味道,齌吃雞不點醬汁都還好味﹗油飯都幾好味,不過色澤暗瓦。沙嗲串燒真係不知所謂,串燒走油走到乾晒,沙嗲醬又唔好食。炒蘿白糕,當你食過酒樓的炒蘿白糕,你就會覺得唔好食,得個甜字,配菜的蛋又炒到黑媽媽。啲侍應喺到趕客,食完就拿拿淋收晒你啲野。真係可以話無下次。
終於有機會和朋友試這間餐廳,不過都只係浪得虛名﹗
沙嗲串燒真係不知所謂,串燒走油走到乾晒,沙嗲醬又唔好食。
侍應喺到趕客,食完就拿拿淋收晒你啲野。
真係可以話無下次。
2008-04-19 16 瀏覽
一行4人食左兩個海南雞飯~~d雞好滑~不過跟飯既湯就麻麻地一打串燒~~幾好味魚丸,豬肉丸粉絲湯~普通炒芥蘭~我覺得幾好味~~好爽~不過有朋友話生生地~~炸豆腐~上台熱辣辣~嘩~~d豆腐好滑~跟豆腐個醬都ok不過好難搵呀...哈...因為好唔顯眼有機會會再去既~
一行4人
食左兩個海南雞飯~~d雞好滑~不過跟飯既湯就麻麻地
一打串燒~~幾好味
魚丸,豬肉丸粉絲湯~普通
炒芥蘭~我覺得幾好味~~好爽~不過有朋友話生生地~~
炸豆腐~上台熱辣辣~嘩~~d豆腐好滑~跟豆腐個醬都ok

不過好難搵呀...哈...
因為好唔顯眼

有機會會再去既~
2008-04-17 20 瀏覽
特登出到尖沙咀買野比老婆,去一去吃海南雞先,order半打串燒,一客雞飯,仲有一隻辣椒蟹。海南雞好滑,油飯保持一向上佳水準,$30半打串燒,$5一串又好食,平到笑。不得不提個只係賣$100大元星洲辣椒蟹,蟹肉鮮甜,個汁好味到暈,我仲特登叫多個白飯撈汁食,一路食一路點頭,回味無窮。下次試塭個胡椒蟹先。
下次試塭個胡椒蟹先。
2008-04-17 24 瀏覽
這裹午飯和晚午都很多人,最好的時間是每天十二時半前或一時半後,吃得比較舒服,來裹例牌菜海南雞飯,雞很滑,但雞味不足,好處是份量足,很滿足!油飯很不錯,不大油但很夠味,狂人沙巴提提你,吃豬要吃肥,吃雞要連皮。
2008-04-13 7 瀏覽
未食過一間這麼差的態度, 店舖位於商業大廈的閣樓位置, 不是在附近上班的人也不知這裡位置. 食個午餐\都要受氣, 何解?老闆及老闆娘很友善的態度, 但內裡只有2位侍應小姐極為差,分別是1位化濃妝, 另1位是大嬸, 2位的態度都極為惡劣. 叫她幫忙清潔檯面, 回我們, 等陣, 唔得閑, 但其實佢\地在清理沒有人坐的檯. 大嬸一路清潔檯子一路罵, 莫非她有狂嘈症?好了, 清潔完之後, 到濃妝小姐落單, 黑晒面!係咁催, 快d....清潔完檯子後, 檯面的紙張放底就行了去, 重要同我地講:自己分左佢\. 分餐\具又係咁.到來了一個\"炒籮白糕\", 同事食後發覺是\"酸\" 的, 同澴妝講, 佢\回我地: 講野大聲d, 一片好心, 如大聲講只會令其他客人對他們的食物有所懷疑, 佢\取回之後, 又沒有告訴我們是\"取消\" 或是\"補回\" 一碟給我們. 食得差不多時, 又補回給我們.總括來講, 不會再到這裡食飯, 大家聚餐\為何要勞氣.又不是全世界得佢\一間有得食的名廚. 我也不是食家. 2位小姐, 檢討一下吧~~ 加了10% 的服務費, 服務些什麼給客人?
大嬸一路清潔檯子一路罵, 莫非她有狂嘈症?
好了, 清潔完之後, 到濃妝小姐落單, 黑晒面!

2位小姐, 檢討一下吧~~
加了10% 的服務費, 服務些什麼給客人?