2008-02-13 18 瀏覽
上次點了串燒,海南雞飯等.這之nicole跟woody便點了咖喱雞,另點了咖喱角和法式麵包來點咖喱吃,最後便點了這裡最出名的海南雞飯了。這次真的很失望!我想我下次也不會再到這裡了...首先..咖喱雞的味道普通,而那些法式麵包好像隔夜般....咖喱角的味道是不錯的,但我覺得價錢稍貴!海南雞飯的質素總算維持到現在....但我們吃過咖喱雞後,約半小時也沒有食物送上來,我們催了那些侍應兩三次,再等了十分鐘?!海南雞飯才來‧咖喱角又是這樣,唉。我想他們必定要為此改善改善呢!
上次點了串燒,海南雞飯等.

這之nicole跟woody便點了咖喱雞,
另點了咖喱角和法式麵包來點咖喱吃,
最後便點了這裡最出名的海南雞飯了。

這次真的很失望!
我想我下次也不會再到這裡了...
首先..咖喱雞的味道普通,
而那些法式麵包好像隔夜般....
咖喱角的味道是不錯的,但我覺得價錢稍貴!
海南雞飯的質素總算維持到現在....

但我們吃過咖喱雞後,約半小時也沒有食物送上來,
我們催了那些侍應兩三次,再等了十分鐘?!
海南雞飯才來‧咖喱角又是這樣,唉。
我想他們必定要為此改善改善呢!
2008-01-31 8 瀏覽
星期六lunch比較少人所以黎左呢到試下,都預左係茶餐廳feel,所以無咩特別要求!點左海南雞飯(雞滑,但油飯唔香),串燒拼盤(ok,個醬好味),叻沙(餸都算多,但味唔夠),咖哩牛腩(一d都唔辣,而且無乜汁),薄餅(幾好味,似酥皮咁)
2008-01-30 5 瀏覽
已經很久沒有來~~~今次與幾位朋友來吃午飯~點了幾個菜式,覺得味道不是特別可口,只算是一般而已~~這裡的東西大多數不辣的~~就算咖哩也不辣~~叻沙也不辣~~沙爹串燒不辣~~對不吃辣的我當然是很好的選擇~~~~

2008-01-24 8 瀏覽
因為之前睇左某飲食雜誌介紹,話點好味!昨天下午一點正,一家四口去幫襯,有個肥肥的女侍應叫了很多次都無回應,唯有叫過第二個,個果又話自己有幾忙,唔肯幫我地落單,最後要出動女收銀員來幫手落單!叫左:(1)海南雞飯~~~我無食(因我唔食雞)爸媽及妹妹都話d 雞肉幾好味,但雞肉凍冰冰的,一d熱氣都無!(2)蝦麵~~~只有一隻蝦的蝦麵,麵的味道一般,蝦湯ok。(3)薄餅~~~原來係脆卜卜的,並非平時食開馬拉式的薄餅,味道一般。(4)肉骨茶~~~只係暖的,並非熱騰騰的,湯唔熱邊好飲,味道麻麻,我自己煲的仲好飲過佢。(5)咖哩菜~~~其實係黃咖哩粉絲、黃芽白、豆卜、青豆角,味道幾正宗,送薄餅幾唔錯。(6)咖哩魚~~~嘩,鬼咁大條,係紅咖哩。味道亦ok。(7)沙爹雞~~~爸媽及妹妹話d雞肉好軟熟,好好味。(5)沙爹牛~~~有d硬,味道稍差。第一味來的是簿餅,簿餅和我們一起等咖哩魚及咖哩菜,幾乎等到日落,等到人地lunch time的OL走晒才來!
因為之前睇左某飲食雜誌介紹,話點好味!
昨天下午一點正,一家四口去幫襯,
有個肥肥的女侍應叫了很多次都無回應,
唯有叫過第二個,個果又話自己有幾忙,
唔肯幫我地落單,
最後要出動女收銀員來幫手落單!

叫左:
(1)海南雞飯~~~我無食(因我唔食雞)
爸媽及妹妹都話d 雞肉幾好味,
但雞肉凍冰冰的,一d熱氣都無!
(2)蝦麵~~~只有一隻蝦的蝦麵,麵的味道一般,
蝦湯ok。
(3)薄餅~~~原來係脆卜卜的,
並非平時食開馬拉式的薄餅,味道一般。
(4)肉骨茶~~~只係暖的,並非熱騰騰的,
湯唔熱邊好飲,味道麻麻,我自己煲的仲好飲過佢。
(5)咖哩菜~~~其實係黃咖哩粉絲、黃芽白、豆卜、
青豆角,味道幾正宗,送薄餅幾唔錯。
(6)咖哩魚~~~嘩,鬼咁大條,係紅咖哩。味道亦ok。
(7)沙爹雞~~~爸媽及妹妹話d雞肉好軟熟,好好味。
(5)沙爹牛~~~有d硬,味道稍差。
第一味來的是簿餅,
簿餅和我們一起等咖哩魚及咖哩菜,幾乎等到日落,
等到人地lunch time的OL走晒才來!
2008-01-23 4 瀏覽
星期日九時多同幾個朋友一齊去呢間食下,因為佢既海南雞飯都幾好食,去到點左一客海南雞,菜,沙爹串(雞牛豬),咖哩牛腩同一個炒河炒,他的海南雞飯其實都不錯啦,不過到十點二左右,有一個阿姑走黎同我地講你地仲要唔要d野,個時我地的碟上仲有食物,不用說都知還未食完吧,我們說要,那個阿姑就話啦,其實我地十點已經收鋪架啦,咁你地十點收鋪既話,我地九點幾黎到就同我地講聲話我地十點就收鋪啦,我地叫晒野到十點二先黎同我地講話收鋪,叫人點食得咁快喎,同埋座位都幾迫下,食物除左海南雞飯都叫ok其他都係麻麻地!!!
2008-01-21 6 瀏覽
兩個人叫了海南雞半隻,但係去完骨後,三兩啖已消滅了。雞好滑,但好似無咩味。辣通菜,唔辣,又係無咩味,如果唔連蝦米一齊的話,好似灼菜咁。沙嗲都幾好,但都算細串,唔知點解兩個人居然食完係唔飽,唔通我地兩個人太大食。

2008-01-14 4 瀏覽
食左叻沙($30),串燒($30),海南雞飯($35)叻沙: 唔夠椰汁味, 太少米粉, 餸就算多串燒: 食落口唔係幾分得出係咩肉, 醬幾好食, 有d花生粒架海南雞飯: 雞好滑, 但真係冇咩味, d油飯普通la, 泥黃色既, 唔似其他餐廳係金黃色根本呢間野係冇咩服務, 點解要加一呢@@
食左叻沙($30),串燒($30),海南雞飯($35)

叻沙: 唔夠椰汁味, 太少米粉, 餸就算多

根本呢間野係冇咩服務, 點解要加一呢@@
2008-01-13 14 瀏覽
之前因為這裡的笑臉,都試過外賣海南雞飯,但很令我失望,說真的自己就不會再來了,但友人想來試,就俾多次機會呢度啦!叫左海南雞飯,炒蘿白糕,串燒半打,馬拉盞通菜海南雞飯~咦?似乎堂食的好點喎!還是他們的質數一時時呢?雞無雞味但都算滑,飯就都係唔得,好像加了黃色的白飯,只有色沒有味...三色醬都係得薑蓉好d,個湯我無飲,友人只是飲了少許,估計不太好炒蘿白糕~呢個不錯啊,好香,幾野味,但蘿白糕都是粉多蘿白少串燒半打~要了雞和豬,燒得干了點,但都未至於鞋到食唔到,點d沙嗲醬食都唔差,個沙嗲醬幾好食馬拉盞通菜~味道係唔差的,但太多油了,雖知炒菜會油膩點,但都唔係咁多吧!!總括來說海南雞飯還是不要來這裡吃,亦不要抱太大期望來!!
叫左海南雞飯,炒蘿白糕,串燒半打,馬拉盞通菜
炒蘿白糕~呢個不錯啊,好香,幾野味,但蘿白糕都是粉多蘿白少
總括來說海南雞飯還是不要來這裡吃,亦不要抱太大期望來!!
2008-01-12 336 瀏覽
1/10 9點幾與3個朋友到達點了1)海南雞飯, 雞無雞味, 只得滑,香飯唔夠香2)星洲炒蘿白糕,蘿白唔夠實3)咖哩牛腩, 牛腩少薯仔多但又唔夠入味4)沙爹未夠水準5)連bread都唔好食,唔香唔脆以上食物全唔夠熱,暖暖的, 好難食最後點摩摩渣渣話有但只得凍的,我們叫了2碗,但來的是熱的西米露!!d待應態度麻麻間野都幾迫下坐得唔係好舒服
1/10 9點幾與3個朋友到達點了
1)海南雞飯, 雞無雞味, 只得滑,香飯唔夠香
2)星洲炒蘿白糕,蘿白唔夠實
3)咖哩牛腩, 牛腩少薯仔多但又唔夠入味
4)沙爹未夠水準
5)連bread都唔好食,唔香唔脆

以上食物全唔夠熱,暖暖的, 好難食
最後點摩摩渣渣話有但只得凍的,我們叫了2碗,
但來的是熱的西米露!!

d待應態度麻麻
間野都幾迫下
坐得唔係好舒服
特登過OPENRICE既TST NO.1尖東好時(都搵左一段時間)...滿心期待海南雞飯唔夠勝利小廚好味(當然,呢度服務態度好好多)海南雞飯- D雞好普通..又凍+ D飯怪怪地..好油總之對個海南雞飯好失望!好彩叫左一個試下先!馬拉盞通菜唔錯...份量足夠!串燒都幾好呀!價錢都幾經濟實惠!!呢間小店係唔錯不過唔會再特登去食啦...如果想食海南雞飯都係勝利小廚好食D
海南雞飯- D雞好普通..又凍+ D飯怪怪地..好油
總之對個海南雞飯好失望!
好彩叫左一個試下先!

馬拉盞通菜唔錯...份量足夠!
串燒都幾好呀!
價錢都幾經濟實惠!!

呢間小店係唔錯
不過唔會再特登去食啦...
如果想食海南雞飯都係勝利小廚好食D
2008-01-12 3 瀏覽
之前已經黎過好多次, 每次黎都會叫海南雞飯~今次都唔例外, 海南雞飯等左一陣就到, 都算幾快手~個湯好普通, 冇咩特別~油飯非常之香, 雞已經去左骨and都幾滑~個三個醬就普通左d~但係個雞同d油飯一齊食已經好好味~ 如果d醬再改良下應該更加好~
之前已經黎過好多次, 每次黎都會叫海南雞飯~
今次都唔例外, 海南雞飯等左一陣就到, 都算幾快手~
個湯好普通, 冇咩特別~
油飯非常之香, 雞已經去左骨and都幾滑~
個三個醬就普通左d~
2008-01-10 5 瀏覽
一月十日(星期四),同老公仔行完海旁就黎呢度開大餐喇!!本身book左8點,但早到左!去到都幾好唔洗等位!叫左:海南雞飯,個飯比起上次o係魚尾獅食正好多呀!d雞又滑!不過我唔係雞皮!老公食得好滋味呢!辣通菜,好彩唔係咁辣!不過好大碟同埋好多蝦米!好食呀!仲有星洲炒蘿白糕,不過蘿白唔夠實實d好味好多!而且又有炒蛋同蝦!!!!又食雞蛋喇老公!!!同埋-.-比老公叫左兩杯凍奶茶,好彩係少甜!!!!!!>.<正呀呢餐!最重要既係同心愛的人食~好幸福呢!!!
一月十日(星期四),同老公仔行完海旁就黎呢度開大餐喇!!

本身book左8點,但早到左!

去到都幾好唔洗等位!

叫左:

辣通菜,好彩唔係咁辣!不過好大碟同埋好多蝦米!好食呀!

正呀呢餐!
最重要既係同心愛的人食~好幸福呢!!!
2008-01-10 3 瀏覽
日我男朋友帶我去,之前知出名架啦....叫個1. 海南雞飯,好耐先到,不過個雞一般,但個飯同湯就好味2.咖哩雞同薄餅, 好好味,同埋唔辣,好香咖哩...正3.菜, ok啦, 不過貴少少總括都好好味,同埋好抵食,30幾蚊有一個餐...抵....食多幾次都抵啦....
日我男朋友帶我去,之前知出名架啦....

叫個

1. 海南雞飯,好耐先到,不過個雞一般,但個飯同湯就好味

2.咖哩雞同薄餅, 好好味,同埋唔辣,好香咖哩...正

3.菜, ok啦, 不過貴少少

2008-01-07 8 瀏覽
其實好食既野, 只要唔好成日食, 都會keep住o個種「好味」o既感覺, 我己經好耐冇去食了.佢地o既海南雞, 真係好滑好好味, 好有雞味, 海南雞已去骨, 啖啖肉,o的肉質又嫩, 我最愛佢o既薑蓉同甜豉油, 薑蓉弄得很碎, 甜豉油又好香甜, 同雞一齊食真係好滋味. 喇沙, 上檯果時真係好香o架, 呢碗o野o既主角唔係米粉同其他材料, 而係o個個椰漿湯底, 喜歡椰汁味既必定喜歡, 食呢類湯粉麵好少有種"香"o既感覺, 咁除o左椰汁之外仲有好多配料啦, 有豆卜啦, 魚丸啦, 當然仲有米粉同麵啦, D麵本身都煮得唔錯, 有咬口, D湯仲比我一飲而盡o添. 呢味係咖哩魚, 條魚係成半條上o既唔知乜o野魚, 不過我覺得味道只係一般因為我係唔鍾意食魚o架.圖中呢碟好似叫星洲炒飯, 份量都ok大碟o架, 差唔多有四碗份量, 未上檯已經聞到有好濃烈o既蛋香味, 飯帶有小小濕潤兼有光澤, 配料有蝦仔, 切o左絲o既鮮魷魚, 魚蛋絲同芽菜, 再加少少辣粉, 我估佢加o左D蝦湯落去炒, 因我食倒有啖啖蝦o既鮮味. 呢間就係"好時沙嗲".

呢間就係"好時沙嗲".
海南雞
喇沙
星洲炒飯
2008-01-07 17 瀏覽
日, 看到一本過期的飲食雜誌, 其中一個專訪就是此店. 今天, 終到訪了啦! 當我在尖東向一大廈保安員查問時, 他竟有點啞口, 也不能明確告訴我要怎麼走. 可幸, 最終都找到了, 也嘗到美食. 先說環境, 可能十二時多到達, 人流仍不太多, 不擁擠; 店員有禮; 格局簡單, 冷氣很"恆", 沒雜誌說會滴水那麼可怕. 依雜誌推介, 叫了一個海南雞飯及一碗福建蝦湯麵, 三數分鐘後已到齊. 海南雞真的是三油雞, 無骨, 好滑啊!!!而且還有一碗清湯送.福建蝦湯麵是滿滿的一大碗, 有一隻蝦及四粒肉丸. 吃時才知碗內還有不少芽菜及通菜, 肉丸混有馬蹄, 麵的質感很好. 至於湯底, 我向來在外都絶少品嚐. 不過雜誌說它的湯底是如此如此, 而吃麵時又好像無平日那些粥麵檔的味精, 就試試. 真的甜啊! 兩人很快就清了飯及麵啦! 吃畢還叫了個甜品, 也不俗! 加一後, 九十多元. 當真如雜誌形容, 快餐店的價錢, 但出品就"高幾皮"啦! 真後悔當年不懂到這裏啦! 後記: 當日差不多桌桌都叫雞飯!另雜誌寫, 蝦湯麵中午開售, 約只有三十多碗, 晚市來可能已售罄.

三樣共$35
福建蝦湯麵