2008-07-09 46 瀏覽
如果唔係朋友介紹,我都唔會諗過,原來呢個商場會有間食店囉。我個星係星期六去,因為我朋友同我講左會有好多人,所以我預先訂左位啦。去到,比我想像中少人。上菜上得好快...只係D姐姐可能太多野做,我同佢地講野,至少要3次以上先GET到啦。同埋本身我想食粉絲蟹,點知...我到埋單先話比我知...原來我去到既時候已經沽清...呢樣就真係唔係幾好啦...因為我好祈待架嘛。不過我會再ENCORE既,下次一定要食到今次我同我男朋友,點左烤餅(有點油),咖哩雞(好味,唔搶喉,只係煮得太夠火分唔出雞同薯仔),串燒(好好味,肉唔會太乾。個汁VY GD),叻沙 (好香榔子味,份量好足夠),炒通菜(好香好惹味呢!!),雞油飯(因為食唔到海南雞,所以要識下個飯,好好味呀)...兩個人點左甘多野,好似好CRAZY(大部份都係我叫好肚餓既男朋友食曬...不過埋單都係200多。我覺得好抵食呀..
如果唔係朋友介紹,我都唔會諗過,原來呢個商場會有間食店囉。
去到,比我想像中少人。
...因為我好祈待架嘛。
不過我會再ENCORE既,下次一定要食到
分唔出雞同薯仔),串燒(好好味,肉唔會太乾。個汁VY GD
...不過埋單都係200多。我覺得好抵食呀..
串燒
叻沙
咖哩雞
串燒
叻沙
咖哩雞
  • 串燒,雞油飯
2008-07-05 10 瀏覽
星期一放假出左去尖東食野。係openrice介紹得一間餐廳"好時沙嗲"。最出名就係呢樣海南雞飯,成完飯都用雞油攪暈又滑又香。海南雞又唔老又新鮮同好滑。同叫左耶汁咖喱雞,佢的秘製咖喱好香好重味到。D汁拿埋黎捞飯真係一流。食得太飽啦諗住試 "秘製沙爹串燒" 同 "薄餅"都冇叫到食唔落啦,唯有下次有機會再食。
星期一放假出左去尖東食野。
係openrice介紹得一間餐廳"好時沙嗲"。

最出名就係呢樣海南雞飯,成完飯都用雞油攪暈又滑又香。

海南雞又唔老又新鮮同好滑。

同叫左耶汁咖喱雞,佢的秘製咖喱好香好重味到。
D汁拿埋黎捞飯真係一流。

食得太飽啦諗住試 "秘製沙爹串燒" 同 "薄餅"
都冇叫到食唔落啦,唯有下次有機會再食。
2008-06-28 47 瀏覽
間唔中都會黎好時食飯呢度確係一個不錯的聚腳點,價錢又 ok~效率都幾快,不過快係無用的,食物gei 質素先係先決條件。同埋已經唔係第一次發現呢度成日拎d 凍左gei 串燒比人食喇,仲燒得幾"鞋",唔知係因為本身燒到過左火,定係本身d 食材唔新鮮....好彩佢個秘製醬令d 串燒起死回生。

間唔中都會黎好時食飯
呢度確係一個不錯的聚腳點,價錢又 ok~

效率都幾快,不過快係無用的,食物gei 質素先係先決條件。
唔知係因為本身燒到過左火,定係本身d 食材唔新鮮....
好彩佢個秘製醬令d 串燒起死回生。
2008-06-26 2 瀏覽
來到門口, 見到其貌不揚的好時沙嗲... 滿心期待坐低睇左2睇就叫野食1) 海南雞飯好快黎! 飯好香 夠油味不過雞無乜味... 湯就一般啦2) 沙嗲叫得好時沙嗲... 沙嗲應該最出名掛豬牛雞都試晒, 都幾好~3) 叻沙最遲上但最好味!!!!!香香的椰汁味, 食半碗岩岩好!!配料又足~ CONCLUSION:TST來講的平民餐廳不過食唔慣味精的朋友就預左會好口渴
來到門口, 見到其貌不揚的好時沙嗲... 滿心期待
坐低睇左2睇就叫野食

1) 海南雞飯
好快黎! 飯好香 夠油味
不過雞無乜味... 湯就一般啦

2) 沙嗲
叫得好時沙嗲... 沙嗲應該最出名掛
豬牛雞都試晒, 都幾好~

3) 叻沙
最遲上但最好味!!!!!
香香的椰汁味, 食半碗岩岩好!!
配料又足~

CONCLUSION:
TST來講的平民餐廳
不過食唔慣味精的朋友就預左會好口渴
2008-06-25 5 瀏覽
前幾日上open rice睇食評,見到呢間係尖沙咀口啤最好,所以特登同女朋友放假出黎試下,個位置超難搵,基本上普通人搵唔到,入到去見到個環境好似茶餐聽咁.....心諗.....唔通俾人昆?1.海南雞飯----------主打招牌菜,食落又唔係話想像中咁正,不過都值得一試,原因可能係價錢問題,$36,所以抵食!2.馬拉盞炒芥難------幾好,好大碟3.粉絲蟹-----呢個好好呢,隻蟹係新鮮蟹,仲有加左d白胡椒粒,好青好好味總結----兩個人食左210蚊,向尖東來講算抵,d野又平又大碟,但坐得唔係幾舒服,因為個場好細

2.馬拉盞炒芥難------幾好,好大碟

2008-06-24 9 瀏覽
一個月前光顧這裏一次,回味無窮,所以舊地重遊。今次我和女友Order了:、馬拉盞炒芥蘭、架喱蝦。先講串燒蝦雞飯。首先抵食!三十多元有兩個雞串以及一串燒大蝦。燒大蝦好好味,上面個不知名的醬汁跟蝦配得很好,沙嗲雞都好好吃。一個笑面!馬拉盞炒芥蘭。雖然都不錯但沒有上次好吃,菜炒得不夠熱,少了鑊氣,份量也好像少了點。一個OK!架喱蝦。首先六十元才得兩隻大蝦,唔扺!(串燒蝦雞飯三十多元已經有一隻!)架喱汁沒有架喱香卻有一陣蕃茄酸味,好怪……。一個喊!所以整體而言,一個OK啦!
一個月前光顧這裏一次,回味無窮,所以舊地重遊。

今次我和女友Order了:、馬拉盞炒芥蘭、架喱蝦。

所以整體而言,一個OK啦!
  • 串燒蝦雞飯
上一次來己經係差不多半年前既事...那時既味道仍然非常懷念來之前看看近期的食評, 有點擔心, 是否已經今時唔同往日?即管再試, 今次叫左:凍奶茶, 不得不提, 呢度既凍奶茶甚有水準, 僅次於勝香園!海南雞飯, 雞油飯仍能保持水準, 不過d雞唔知係咪受到禽流感影響, 無以前甘有雞味, 不過如果加埋d醬一齊食都仍是可以入得口既...辣通菜, 係我地指定要試既菜, d通菜炒得啱啱好, 食落好爽口, 而且有蝦米, 好好既配搭喇沙米粉, 係今次來的最大發現, 個湯底夠濃夠味, 真係好"喇沙", 用料亦都好足, 如果用米線或都玻璃粉就會perfect!難得的是, 呢度咁偏僻, 個商場又咁靜, 仍然有咁多人捧場, 可見這裡毫不簡單...而且價錢相當低, 係難"尋"的一間好食肆!
上一次來己經係差不多半年前既事...那時既味道仍然非常懷念

來之前看看近期的食評, 有點擔心, 是否已經今時唔同往日?

即管再試, 今次叫左:

, 不過如果加埋d醬一齊食都仍是可以入得口既...

好喇沙的喇沙米粉!!!
好喇沙的喇沙米粉!!!
  • 辣通菜
  • 喇沙米粉
2008-06-22 16 瀏覽
尋日又去食好時, 差唔多一個月食一次, 今次同我男朋友啲屋企人去食, 不過佢屋企人好麻煩, 同佢地食乜都有野講, 佢地只係鍾意食美心大酒樓同沙角村大排檔...今次同佢地去食, 佢地又話有野咬, 又偏僻, 廁所又污穢...今次我地食左1/ 海南雞半隻 + 2碗油反 (啲雞ok, 但啲反有啲硬, 同埋唔叫set係冇湯跟...)2/ 胡椒蟹 (香港點都唔及singapore食咁好食)3/ 炒貴刁 (幾好味, 我地最後仲叫多碟tim)4/ 串燒半打 (普通啦)5/ 炒蘿蔔糕 (我覺得幾好味, 差唔多每次都叫, 但佢屋企人話都唔知係乜, 只係食左少少, 係咁叫個工人食)6/ 炒通菜 (好味)7/ 咖喱雞 +白反同薄餅(個雞同薄餅都唔好食)Total 6個大人同2個小朋友,食左500蚊

今次我地食左

2/ 胡椒蟹 (香港點都唔及singapore食咁好食)
3/ 炒貴刁 (幾好味, 我地最後仲叫多碟tim)
4/ 串燒半打 (普通啦)
6/ 炒通菜 (好味)
7/ 咖喱雞 +白反同薄餅(個雞同薄餅都唔好食)

Total 6個大人同2個小朋友,食左500蚊
2008-06-18 24 瀏覽
晚黑決定食好時沙爹,想來很久了~ 畢竟是TST最多好評的餐廳,是時候1試~餐廳在好時中心2樓,所以以好時起名?商場人流很少,餐廳也很隱蔽~ 要靠指示牌才能找到搵到餐廳後的景象突然1變,寧靜的商場就這個角落頭人頭湧湧~ 大雨夜6點幾便爆滿要坐去另外的房間~ 環境不是很好,希望食物素質真的能扳回1城~ 掃下餐牌,其實心已有屬書上介紹的馳名的海南雞飯以及叻沙各來1份,另加個炒蘿蔔糕,全部都幾抵食的海南雞沒有塗上油,所以賣相只屬1般~ 也不夠雞味~ 姜蓉很特別,與出面食到的不同雞油飯倒是不錯~ 很香很夠味非常開胃~ 而跟的湯則屬普通的味精湯,無muc特別~叻沙其實就係椰汁咖哩米粉~ 椰子味道夠曬濃郁又傑~ 味道很特別,也是調味調得與眾不同料更是落到足,鮮蝦、魚蛋、豆卜也很入味,很不錯~ 但不是人人都頂得順陣味過於濃郁變到越食越膩~ 好快便執飽個肚~ 炒蘿蔔糕熱辣辣炒出離感覺很不錯,有落鮮蝦調料非常豐富,很香~ 可惜蘿蔔糕炒得太軟熟,如果糕身表面能香脆1些便非常好了可能是迎合大衆的需求吧~ 買單12x,算好抵食的,以價錢來說水準算不錯了~

上星期同朋友去呢間食lunch,我見個個講呢間海南雞飯正,咁我梗係要去識下啦!!去到唔係好多人,坐底後就點個海南雞飯,我見枱枱都係點呢個。來到後,先食舊雞,一食,估計是雪雞,冰鮮雞都不是。所以無難味一d都唔出其。同之前大家講的一樣。再來一口飯,呢個真係good,好香雞油味,色水亦較其他海南雞飯的飯深色,這個有驚喜。只可惜雞太失色!!!!但真係好平,三十幾蚊一個海南雞飯!!
2008-06-17 14 瀏覽
同朋友仔來個油尖旺的約會,第一站先來尖咀。海南雞飯 : 飯很好,有咬口,每粒飯都沾滿香油;雞件雖然多數是胸位,但都幾滑,而且去埋骨,方便食客。不過皮肉分離,而且無雞味,雖然明知咁既價錢唔會有靚雞,但無諗過會咁差。雞湯就鮮甜味美,飲完一D都唔口乾。福建蝦湯麵 : 某食評講呢款蝦湯麵中午開售,只有三十多碗。見佢係limited,心諗一定好好食架啦,點知勁普通。一隻蝦同四粒肉丸,蝦肉勁鞋,幸而肉丸夠彈牙,似係自家製。初時見佢大大碗,以為一定好多麵,點知原來碗底鋪左好多芽菜通菜,夠曬健康。
同朋友仔來個油尖旺的約會,第一站先來尖咀。

2008-06-14 6 瀏覽
十多二十年前,同一位置,也曾有過一間東南亞餐廳,當年的炒蘿白糕,是一絕。聞說現時老闆正是當日廚師。闊別多年,重臨故地,商場模樣依舊,深啡色的主調,矮禿禿的樓層,黃澄澄的燈光,垂垂老已,卻自成一國過活,如同被封存於玻璃球内,跳過時間洗禮,間絕外界騷擾。選了當年常點的菜式:炒蘿白糕、沙爹、馬拉盞炒通菜和海南雞飯。不消三兩分鐘,沙爹居然已能上桌。心知不妙,必定是預先做好再返熱,果然如此,豬肉還熱,雞肉僅是微暖。沙爹醬亦屬一般,獨花生味濃,欠缺應有的辛香層次,味道單調。回想當年,尖沙咀有一上樓餐廳名曰爪哇,串燒是用小炭爐烤焙上枱,那種風味,更甚的,是做食物那份心意,已難重現。跟着海南雞飯亦到,這是前後不到五分鐘的事。雞肉涼凍,味寡,皮肉分離,雞皮厚滯,毫不爽脆,肉不至韌,但絕不能稱作嫩滑。醬油味淡,只具顔色,鹹香甘甜欠奉。有味飯香氣撲鼻,但飯身欠缺光澤,想是下雞湯或雞粉弄成,雞油香料恐缺。炒蘿白糕份量可觀,除蘿白糕外,還有蛋絲蝦仁等等,可惜蘿白糕下粉過多,質地軟腍,口感欠佳。尤可嘆者,是味道分離,蘿白糕還蘿白糕,配料還配料,互不入味。炒通菜最後才到,應是唯一認真落鑊炒一炒的菜式。馬拉盞惹味,通
炒通菜最後才到,應是唯一認真落鑊炒一炒的菜式。馬拉盞惹味,通菜爽脆,也是較爲像樣的一碟。
通觀全院,滿座是年輕男女。此店受歡迎,原因之一,應是價錢相宜。像以上四餸,只收一百一十多元,實在廉宜。但食物質數如此強差人意,作爲食店,亦非長遠之計。
*200th*
PS:此次懷舊,懷出個失望來。有時,過去的,真真要讓他過去。。。

2008-06-04 18 瀏覽
日期:二零零八年五月三十一日時間:下午一時地點:好時沙嗲人物:我食物:海南雞飯蔡欄說:「食物美味與否,在於比較。」從比較累積的經驗便成為個人的主觀標準,一大票的主觀標準經時間的驗證,便成為了相對客觀的準則,即味道的普世價值了。隨著年月的累積,這些普世價值便成了所謂的「正宗」。而正宗之所以重要和為人所堅執,是因為正宗意味著味道獲得大多數人認同和稱道。然而,正宗從不是我所嚮往的,因為文化和口味往往隨著時間的消逝,而變得不合時宜,所以,正宗很多時未必是「現代人」杯茶。我的足跡未及星洲及海南省,沒有機會品嚐正宗的海南雞飯,嘴饞的我只是閒來沒事做,找點好吃的以搔嘴癢。好時沙嗲是間東南亞食店,售賣串燒、喇吵等,還有個著名的海南雞飯。雖然沒有到過海南島和新加坡等地,也沒有吃過正宗的海南雞飯,但在冰鮮雞和速食的年代,顯然不太可能找到以正宗手法烹煮海南雞的店子。這這個年頭,我們只能吃上相對較好的海南雞飯。好時沙嗲如普遍食店一樣以冰鮮雞侍客,雞淡而無味,這也難怪,才三十多元的套餐,有飯及湯,雞還能要求是新鮮的嗎?雞不鮮是香港吃雞的普遍問題,可是黃亮的油飯才是最致命,油飯煮得過軟過爛,吃時「黏」得叫人難受,
日期:二零零八年五月三十一日
時間:下午一時
地點:好時沙嗲
人物:我
食物:海南雞飯

好時沙嗲是間東南亞食店,售賣串燒、喇吵等,還有個著名的海南雞飯。雖然沒有到過海南島和新加坡等地,也沒有吃過正宗的海南雞飯,但在冰鮮雞和速食的年代,顯然不太可能找到以正宗手法烹煮海南雞的店子。這這個年頭,我們只能吃上相對較好的海南雞飯。好時沙嗲如普遍食店一樣以冰鮮雞侍客,雞淡而無味,這也難怪,才三十多元的套餐,有飯及湯,雞還能要求是新鮮的嗎?雞不鮮是香港吃雞的普遍問題,可是黃亮的油飯才是最致命,油飯煮得過軟過爛,吃時「黏」得叫人難受,先不講求正宗,也不奢望能在飯中吃到炸得略焦的乾蔥粒,只是這既黏稠且油膩的油飯,已使人食味缺缺,幸好配上椰菜雞湯,可把「黏稠」的飯粒一「衝」而下,然而,這使人只記得椰菜雞湯的功能,卻把雞湯的味道忘記得一乾二淨。海南雞飯配上醬油、薑蔥泥和甜辣醬以供食客享用,讓「貪心」的食客一次過吃上三種口味,「醬油」和「甜辣醬」能為淡淡的雞件增添點點色彩,倒是不錯,只是有點本末倒置而已,而薑蔥泥則被攪絆機打得稀爛,沒有了薑蔥的口感,應該是東南亞特色的薑蔥泥,可是無論味道和口感都與港式燒味的薑蔥蓉差太遠了。

食店的每份海南雞也分別分得脾和胸各數件,倒是個公平而又有心思的做法,比起「要脾加五元」的做法更合情合理。

「食物美味與否,在於比較」,在比較之下,我才回想起上環的金葉海南餐廳的海南雞飯 (海南式食法),的確算是不錯,在大家也不正宗的情況下,正宗與否已不再值得爭辯,始終食物新鮮味美才是重要。

p.s. 好時中心附近的商場都很有「富貴逼人來」和「家有囍事」的感覺,令人懷念的燈泡升降機,也令人懷念的香港。
2008-06-02 11 瀏覽
見好評多就來嘗嘗了馳名的海南雞飯$36果然名不虛傳呀.哈哈.喜歡油飯的香味..價位相宜!還有抄蘿蔔糕$39都不賴!香香軟軟的,很可口不過什麼:叻沙: $40 (椰汁咖哩米粉)就平平了..所以吃剩..椰青*$18不甜呢.還未當造吧?不過和朋友在這裡飯聚感覺不錯.環境尚可,有點星馬風味,會再來.
見好評多就來嘗嘗了

還有抄蘿蔔糕$39都不賴!香香軟軟的,很可口
椰青*$18不甜呢.還未當造吧?
  • 海南雞飯
  • 抄蘿蔔糕
2008-05-30 22 瀏覽
出色的海南雞飯外,這裡的叻沙也很精彩。店東欣姐是個大好人,幫襯了幾次,知自己喜歡喝解辣的椰汁,每次來都會送上椰青,主理廚部的弟弟也很有心而認真地作菜,雞湯與蒜頭爆過的雞油煲的雞油飯,夠香,雖然時而過濕,然而每次來都會吃,每次也很滿意,是本地高水準的雞油飯。二人來,吃了半碗雞油飯,順道試埋叻沙,將一煲蝦湯同另一煲咖喱汁撈埋,下些蝦、魚蛋、油麵,湯底濃稠,辛香的叻沙不搶蝦鮮,喝過叫人感動。走前與欣姐閒談一會,笑言若魚蛋換上生魚片,應該更貼近老師傅家鄉味道吧。真的欣賞與喜歡的餐廳不多,這裡是其中之一。
出色的海南雞飯外,這裡的叻沙也很精彩。

真的欣賞與喜歡的餐廳不多,這裡是其中之一。
極喜歡蝦湯底叻沙
真正好味的雞油飯