♥放工換了一套好些少的裝束,然後朋友帶我去了這間高级日本料理餐廳,慶祝我地既紀念日😊。餐廳位於中環的高尚區,環境一流舒服,有室內有外飲酒暢談。室外環境都好靚,都是櫻花包圍著。室內環境更好,有梳化,高枱,酒吧位選擇。坐得舒服又高級。一入到去,大家不要以為一定好貴!爆多的海膽三文魚籽丼都只係$158.😍!其他東西大部份都不過$100.真係睇到都心心眼。可以放膽去叫! 😊美食當前,黎到咁有feel的餐廳,當然要叫左支酒黎飲下😊餐廳有很多款既酒類提供。食日本野就叫左支清酒喇:!🍶天領 岐阜九藏 純米大吟釀 🍶睇個名咁長就知…有幾勁🍶 飲杯!😀飲落去都好易入口,好香既清酒味。帶有少少甜味,都岩我飲!🍸Gindara saikyoyaki:62'C 西京銀雪魚🐟 肉質真係好嫩滑😋!西京醬汁調味,味道有少少甜。銀雪魚的魚皮食落有dd脆身!真係好好味且魚鮮味重。好鐘意呢道菜。👍Uni lkura Don ♥海膽三文魚籽丼:睇見都流口水!!超多海膽,再配有三文魚籽!海膽味好濃郁重味。唔會有陣苦澀味!好新鮮。再配埋粒粒既三文魚籽連飯食,唔需要加豉油都已經好夠味!👍😋正!Aburi Sake 火炙三文魚

美食當前,黎到咁有feel的餐廳,當然要叫左支酒黎飲下😊
餐廳有很多款既酒類提供。食日本野就叫左支清酒喇:!

🍶天領 岐阜九藏 純米大吟釀 🍶
睇個名咁長就知…有幾勁🍶 飲杯!😀
飲落去都好易入口,好香既清酒味。帶有少少甜味,都岩我飲!🍸

Uni lkura Don ♥海膽三文魚籽丼:

睇見都流口水!!超多海膽,再配有三文魚籽!
海膽味好濃郁重味。唔會有陣苦澀味!好新鮮。

Aburi Sake 火炙三文魚刺身 🍣

同平時食的火炙三文魚有點不同,佢只係燒一燒過外圍,所以唔會話好熟,食落唔會乾!保持到三文魚刺身既口感仲有陣火炙既香味!😀

Asari miso shiru 海蜆麵豉湯☕

刺身壽司,還是喜歡叫碗麵豉湯暖一暖個胃。
這裡的麵豉湯加了海蜆,令到個湯鮮味十足,好鮮甜!而且味道唔會好鹹飲完唔會覺得口渴。

Tenkei Gunkan 三色特色壽司🍣:

每件壽司下面都放有一塊紫菜。
魚子醬海膽壽司!同頭先食到既海膽一樣,咁好味!一啖放入口,口感太豐富!好幸福😍
秘製帶子飛魚籽壽司,食落甜甜地,加點飛魚籽既鹹味。又幾好味喎!
蔥粒吞拿魚壽司:正正常常,同平時食到既差唔多。

Kobe beef udon 半熟牛肉烏冬🍲

呢個烏冬都幾好味。湯底加有蘿蔔蓉同昆布,烏冬好濃味,索哂d湯底!烏冬質感亦好彈牙!😋
半熟牛肉亦好重牛味,唔會好鞋!幾好👍

最後仲叫左個甜品也很美:

🍧🌸 櫻花水信玄餅🌸🍧
成個櫻花係入面好少食到,好特別!!
岩哂女仔🤳🤳來一個happy ending. ♥

呢間餐廳既CP值真的很高!食得好滿意,下次會再來!😊👍
2018-08-07 70 瀏覽
呢排返工成日ot咁辛苦 趁難得一日可以準時收工 緊係把握機會約下朋友仔偷閒chill一chill啦~朋友仔介紹我黎試下呢間叫做天慶既日式餐廳 佢就係中環既心臟位置 最方便中環既一眾打工仔~一搭lift上到去 即刻就見到TENKEI亮麗既招牌 黑黑既背景 即時感受到一股神秘既氣氛入到去之後發現雖然呢間係日式餐廳 但職員反而係西人為主 仲設有bar 既位置 所以整體感覺反而係似西式餐廳坐低望望menu 坦白講我唔係好識睇個menu不過都睇到好多係日式餐廳常見菜式既字眼 哈哈~好彩朋友仔早有做定功課 諗好食咩 所以我都交比佢話事喇~首先黎既係一枝神秘既dirtwater~ 原本都唔知係咩野味 飲落去勁有驚喜 睇落好似普通梳打水咁 原來係可樂味嫁但係飲落夠可樂味得黎又不失原本飲可樂既爽快感 都幾奇妙 真係要試過先知~朋友仔揀左呢杯非一般既Me Love Oolong Time~ 朋友話有檸檬同青蘋果既香味 同本身烏龍既濃香配合得岩岩好好快就有野食喇~呢3件精緻既壽司 我最欣賞就係海膽果一件海膽非常清甜 令人想一食再食之後再黎個大大隻熱辣辣燒魷魚 同隨附既沙律醬相當合拍 oishi!! 我本身就
坐低望望menu 坦白講我唔係好識睇個menu

好快就有野食喇~呢3件精緻既壽司 我最欣賞就係海膽果一件
海膽非常清甜 令人想一食再食

我本身就最鍾意食牛肉烏冬 而佢絕對冇令我失望 烏冬爽口 牛肉煮得幼嫩又唔會太熟 湯底亦都好清甜

朋友主打就揀左呢碗海鮮飯 用料絕對唔孤寒 我最欣賞係果幾粒肥美既帶子 大滿足

呢粒櫻花水晶大福一出場 大家即時變心心眼
 靚到真係唔捨得食 哈哈 最後由我忍痛下手
清香既大福配合糖漿 仲好似有少少酒香 真係滿滿既日本風味

最後享受埋個桃味雪葩 比起雪糕少一份膩既感覺 甜度岩岩好 為成餐晚飯劃上完美句號

呢間餐廳食物質素好之餘 座位同環境都非常舒適 絕對係喜愛日本菜同埋酒吧風格既三五知己好去處
2018-07-25
2018-08-06 101 瀏覽
細心的男友打算在我生日前夕和正日都跟我一起過,我就全權讓他安排晚餐。生日前夕,他竟然帶我來了中環,看起來那麼高級的餐廳!早知就不要穿得那麼悠閑啦!這裡的環境寬闊,燈光好有情調,還有輕快的音樂,座位又舒適,好嘆啦!西式的環境,吃的是日本fusion料理!打開餐牌,價錢竟然是平常日本餐廳的價錢?讓我有點驚訝。喜歡喝酒的朋友有褔了,因酒水的款式比食物多一倍呢!我點了竹林白桃妃果酒,入口有香甜桃味,到後段就感受到烈、悍的感覺,始終是清酒底,配上冰的感覺會沒那麼強烈。男友點了Hitachino Nest Craft Beer Seasonal Brew, 原來是配合了夏天的風情,有清香的果味,後段甘香,比我那杯更易入口呢!小吃方面,我們點了Shishito Pepper,是用鹽炒香的小青椒,味道清新帶點甘味,加上杏仁片、脆脆和奶滑的蛋醬,味道和口感都相當豐富。Squid Ika 是燒原條魷魚,配了酸酸的蛋黃醬和薑蓉豉油。咬下去爽囗彈牙,能吃得出用料新鮮!兩款醬汁各適其適,我較喜歡幼滑的蛋黃醬。肉類的小食有Pork Belly Lettuce Wrap作代表,一大盤端上來,有一大碟生菜,還有三款漬

竹林白桃妃果酒

Shishito Pepper

Squid Ika

肉類的小食有Pork Belly Lettuce Wrap作代表,一大盤端上來,有一大碟生菜,還有三款漬物,炸雲吞皮,主角豬肉和一碟蘋果蓉汁。
Pork Belly Lettuce Wraps

全部加起來一起吃是有點難度的,但口感層次分明!烤豬腩肉燒得香口,一點也不油膩,不錯呢!

然後到我的重點uni ikura don, 這樣多海膽和三文魚子只要158!這價錢在普通的日本餐廳都未必吃得到!三文魚子一咬下去就爆發香濃鮮味,充滿整個口腔的感覺好幸褔!海膽呢,更是鮮甜無比,好正好正!!我吃了一口更誇張地倒在男友肩上呢

再誇張的是,這碗的刺身量比飯多!平常我吃刺身飯都是大啖刺身小啖飯,但用這種吃法吃這一碗,竟然還有好多三文魚子沒飯送!可想而知用料真的好豐盛!
Uni Ikura Don

Kobe beef udon是特意點給不吃刺身的男友吃的,深啡色充滿海帶味的湯底內,放了大量海帶、菠菜、蔥等配料。
Kobe Beef Udon

主角神户牛肉有數大片,都是五成熟左右。外邊較熟和香,中心部分還是粉紅的,嫩滑又多汁,牛味好重,又是正到暈!烏冬是半透明的白色,滑溜又彈牙,吸收了湯汁,味道濃郁。

差不多吃完時,店員推Matcha churros, 是用了大量抹茶粉包裹著小條"鬼佬油炸鬼",點底部的白朱古力醬吃,味道先苦後甜,質感外酥脆內柔軟,果然不錯!
Matcha Churros

雖然鄰枱也有一大班客人為友人慶生,但是我和男友倆靜靜的,慢慢享受美酒佳餚的慶生方式好溫馨寫意啊!
2018-07-24
  • UniIkuraDon
  • PorkBellyLettuceWraps
  • SquidIka
  • ShishitoPepper
  • HitachinoNestCraftBeerSeasonalBrew
2018-08-05 73 瀏覽
Happy Friday收工後過左去中環站附近新開的天慶吃日本餐,跟平常的日本餐廳有的和風感覺不一樣,天慶以暗黑色燈光為主調,餐廳裝潢予人型格高尚的感覺,適合包場作慶祝或生日派對之用先點左個Tenkei Edamame枝豆粒粒都好飽滿,好食啊Fish & Chips炸魚薯條呢度既炸魚比較小巧細塊,岩哂女士一口吃掉。薯片則係新鮮即炸所以好酥脆Tenkei Gunkan分別有辣吞拿魚、帶子、同埋海膽,辣吞拿魚夠新鮮,海膽好鮮甜Squid Ika燒魷魚圈魷魚圈燒得軟林,一點都唔韌,點蛋黃醬冇得輸啊Scallop Crudo牛油果配刺身帶子帶子味道鮮味甘甜,搭配軟滑牛油果都幾match,對我黎講係個創新食法Aburi Sake炙燒三文魚輕輕炙燒過的三文魚帶魚香,軟滑油潤富脂香,正正的Matcha Soba抹茶冷麵抹茶冷麵的抹茶味不重,像是普通冷麵,感覺都幾清新Gindara Saikyoyaki銀鱈魚西京燒外皮燒得略爲過火了一點,幸好內裏的魚肉依然很嫩滑,甜甜的,點蛋黃醬食一流Combo Seafood Don雜錦海鮮丼內裡有三文魚、帶子、海膽、吞拿魚等等。厚切刺身鮮甜味美,加上帶醋香的日本產

先點左個Tenkei Edamame枝豆
粒粒都好飽滿,好食啊

Fish & Chips炸魚薯條

Tenkei Gunkan
分別有辣吞拿魚、帶子、同埋海膽,辣吞拿魚夠新鮮,海膽好鮮甜

Squid Ika燒魷魚圈
魷魚圈燒得軟林,一點都唔韌,點蛋黃醬冇得輸啊

Scallop Crudo牛油果配刺身帶子

Aburi Sake炙燒三文魚
輕輕炙燒過的三文魚帶魚香,軟滑油潤富脂香,正正的

Matcha Soba抹茶冷麵
抹茶冷麵的抹茶味不重,像是普通冷麵,感覺都幾清新

Gindara Saikyoyaki銀鱈魚西京燒

Combo Seafood Don雜錦海鮮丼
內裡有三文魚、帶子、海膽、吞拿魚等等。厚切刺身鮮甜味美,加上帶醋香的日本產珍珠米,大滿足的啊
放工去左搵個地方同媽媽chill下~~~有係中環番工嘅朋友推介呢間新開嘅日式嘅fusion bar! .裝修大致上同平時嘅bar一樣 不過呢度地方好闊落 包左大廈嘅一整層 聽店員介紹出面仲有戶外嘅露台 感覺真係好舒服好悠閒~岩哂放工黎Happy Hour!.呢度野食係走日本fusion菜感覺 好多款佐酒小食!我同媽媽當然即刻叫杯野飲先啦~ 店員介紹左人氣嘅Breakfast at Kiffany’s ($128) 呢款係用prosecco做底酒 加上一啲水果嘅果香 非常易入口💕而另外叫左一款係Momotoro ($148) 呢款相對酒味較濃 中間亦滲出微微桃味 唔錯~~~.把酒期間我地又試左幾款日式小食Maguro Avocado Tartare ($98)呢個係用上吞拿魚蓉同我最愛嘅牛油果整成他他 入口清新 用埋上面嘅紫薯脆片一齊食好過癮~.Tenkei Gunkan ($98)係呢度嘅招牌!有海膽、帶子、吞拿魚小軍艦一口一粒 外型太討喜☺️ 必須讚係呢度嘅魚生非常新鮮 完全無雪味 食到魚生本來嘅魚香同味道👍🏻.Scallop Crudo ($128)滿滿刺身帶子肉 爽甜新鮮!中間夾左

呢度野食係走日本fusion菜感覺 好多款佐酒小食!
Cocktail

把酒期間我地又試左幾款日式小食
Maguro Avocado Tartare ($98)
Maguro  Avocado  Tartare

Tenkei Gunkan ($98)
係呢度嘅招牌!有海膽、帶子、吞拿魚小軍艦
Tenkei Gunkan

Scallop Crudo ($128)
滿滿刺身帶子肉 爽甜新鮮!中間夾左牛油果蓉 非常開胃啊~岩哂我同媽媽呢兩個帶子控~
Scallop  Crudo

Uni Ikura Don ($158)
海膽份量毫不吝嗇 再加埋超級多嘅脆卜卜三文魚籽~底下用嘅係正宗日本菜嘅醋飯 甚是驚喜!同媽媽分享一碗都覺得好滿足~~~❤️
Uni  Ikura  Don

Mochi ($88)
最後叫左整晚最滿意嘅燒麻糬 麻糬非常煙韌 燒香左外層再淋上蜜糖醬同加上黃豆粉 真係好好味~
連平時唔係好鍾意食甜品嘅媽媽都食到津津入味!
建議仲可以加上雲呢拿雪糕一齊食 有冰火嘅雙重感覺👅👀
Mochi

地方咁大好適合包場開party 而且外國店員服務非常好 會好熱心介紹menu推介嘅野食!
Cocktail
Maguro  Avocado  Tartare
Scallop  Crudo
Uni  Ikura  Don
2018-08-05 74 瀏覽
有時候工作壓力好大,工作量也很多,一直都做唔停。放工後什麼都不想說,衹是想找一間坐得舒服 環境優美, 播放著輕快的音樂,又可以品嚐一些不是平時可以食到的令到緊張的情緒可以放鬆。朋友特意找來一間蘭桂坊新開的日本菜天慶聚聚舊。因為餐廳在蘭桂坊大廈,大多是遊客外國人,所以餐牌都是英文的。Daikon salad 最近很熱門的羽衣甘藍和紅椰菜,幾特別又健康,炸雲吞皮條不夠脆口。Clam soup 麵豉湯但係佢祇有兩嚿蜆肉。本來諗住唔推介嘅,但係飲落去個味道同平時飲嗰個麵豉湯好唔同。原來佢係白麵豉湯。飲落去好似有啲酒糟味,第一次飲到啲咁正宗嘅日本湯。Scallop crudo牛油果好新鮮, 帶子上面有一啲紅椒青椒的醬。帶子配上牛油果好新鮮,再加上放在帶子上面的芽菜應該是自家種的,清草味較濃。旁邊嗰啲一點點係千島沙律醬同埋酸酸的乳酪醬。Maguro Avocado吞拿魚其實都尚算新鮮,但係紫薯片唔夠脆,成個口感略嫌差咗一點。食完呢兩個菜我特別喜歡食牛油果了。牛油果原來配刺身係咁好食個喎。Aburi Saba鯖魚切到半吋厚。入口後有點魚腥味但係好快比鯖魚嘅油分掩蓋。豉油上全都是鯖魚的魚油。Uni I
朋友特意找來一間蘭桂坊新開的日本菜天慶聚聚舊。

Daikon salad

Clam soup

Scallop crudo

旁邊嗰啲一點點係千島沙律醬同埋酸酸的乳酪醬。

Maguro Avocado

Aburi Saba
鯖魚切到半吋厚。入口後有點魚腥味但係好快比鯖魚嘅油分掩蓋。
豉油上全都是鯖魚的魚油。

Uni Ikura Don
海膽加三文魚籽飯。海膽非常新鮮。海膽放入口中鮮味在口中擴展, 很少食到這麼新鮮的海膽。

Squid ika
燒魷魚好味。首先條魷魚要好新鮮,因為如果條魷魚唔新鮮,你咬極都咬唔完,好似食緊香口膠咁,但係新鮮嘅魷魚你會咬開d肉,同埋好柔軟好有彈性,非常推薦一個燒魷魚。

Yaki Udon
雞肉烏冬係帶有一點甜味,紅椒同青椒加埋啲洋蔥炒嘅稻庭烏冬。有啲炸天婦羅碎灑在烏冬上面但係佢係有啲淋淋,所以就一般般啦。不過我中意佢個醤, 炒得好好食。而且分量都算大架,一定飽肚。

最後食埋個甜品, 完美結束。

Sherbet
白桃味雪芭, 清新的味道,冰冷的快感,減掉之前主菜的油膩。

Mizu Shingen Monchi
睇落好靚,影相一流,但係味道一般,還是雪芭好。

努力工作,都是為食餐好。所以要努力工作早點收工多啲食好嘢,放鬆心情。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8.5
衛生:8.5
服務:8.5
價錢: 8
舒適度:8.5
總分:8.5

2018-08-05 58 瀏覽
是晚要同總公司開CON CALL, 無得收工....好彩老細好好人話叫我同另一個同事去食飯先食咩都得, 可以CLAIM返公司, 係有大食大既情況下, 梗係要去食好野啦!今次我地試下天慶, 知新開左無耐但已經有唔少好評!出電梯已經見到個好靚既門口!坐低個位好舒服, 空間感好夠, 傾下計一流!因為餐廳係外國開的..掛? 所以MENU都係英文, 好彩我地讀書冇偷懶, 都大約估到係咩黎既!Eko Brewery Organic White Cola- $40因為小妹唔係好飲得, 就聽職員介紹飲D杯, 睇落似水, 飲落似可樂+有D青檸味, 好特別!Shizuka-$118同事就飲D杯, 佢話酒味都幾濃下, 真材實料咁話!Tenkei Edamame-$48支豆都幾新鮮下, 加埋少少鹽去煮, 好開胃, 唔怪得日本人咁鐘意食!Matcha Soba-$88D個soba 口感幾實在, 有淡淡既抹茶味, 係咁熱既夏天食係精神既!Beer Battered Fish & Chips- $118D個炸魚, 夠鬆脆, 幾香口, 岩晒飲酒吹水既時候食!Gindara Saikyoyaki-$198D個應該就係我
是晚要同總公司開CON CALL, 無得收工....
好彩老細好好人話叫我同另一個同事去食飯先
食咩都得, 可以CLAIM返公司,
係有大食大既情況下, 梗係要去食好野啦!

今次我地試下天慶, 知新開左無耐但已經有唔少好評!

出電梯已經見到個好靚既門口!

坐低個位好舒服, 空間感好夠, 傾下計一流!

Shizuka-$118
同事就飲D杯, 佢話酒味都幾濃下, 真材實料咁話!

Tenkei Edamame-$48

Matcha Soba-$88

D個炸魚, 夠鬆脆, 幾香口, 岩晒飲酒吹水既時候食!

Gindara Saikyoyaki-$198
D個應該就係我認知的銀雪魚西京燒啦, 食落魚肉好嫩滑, 個皮既油肥好香, 好好味

Mochi-$88
D個年糕好煙韌, 唔算好甜, 都幾好味, 加埋雪糕真係透心涼!正呀喂!

總結黎講, 服務好好, 食物唔錯, 再加上環境一流, 同埋重點係, 八人以下係免加一的! 真心正!
2018-07-25
2018-08-03 2522 瀏覽
雖然中環的夜晚人潮已大減,但若然想找個寧靜、價錢合理、又可以久坐的地方食飯傾計,都要花一點心思搜尋,今晚找到這家新開的天慶,我認為是中環的奇葩,環境高級,不收加一,食物出色,性價比真心高! 踏入餐廳,感覺耳目一新,非一般的品味裝潢,洋化中隱藏日本元素,大都會氣息洋溢,氣質配合設址中環這個國際金融中心,估計出自日藉設計師之手! 若然我是金融才俊,絕對有來對地方的感覺!服務殷勤,令人有賓至如歸之感,不時都會問及你的需要,但保持不被打擾的空間,恰到好處! 在完全沒有被要求點酒水及食品的壓力下,我們可以休閒地兩款兩款慢慢點菜加菜,少有機會可以如此自在慢活,難得八人以下更不收加一服務費,簡直是難得的異象! 酒牌用iPad,款式不少,酒水疑似主打。 反而餐牌只有兩頁紙,全英語項目,簡而精。別以為只能來吃環境,食物質素意想不到的出色,無論創意、造型及味道皆難以投訴!流連忘返整個晚上,我們共吃了10款。 Daikon Salad  日本蘿蔔又名大根,改了個好名身價隨之提高,大根相比我們的蘿蔔較甜而辛辣味較低,所以用來做沙律討好。 這道大根沙律與常吃到的沙律元素不一樣,除了羅馬生菜之外,

若然我是金融才俊,絕對有來對地方的感覺!

酒牌用iPad,款式不少,酒水疑似主打。

反而餐牌只有兩頁紙,全英語項目,簡而精。

流連忘返整個晚上,我們共吃了10款。

Daikon Salad
這道大根沙律與常吃到的沙律元素不一樣,除了羅馬生菜之外,有香脆的炸雲吞皮條及紫菜絲,伴以日本和麻醬,開胃爽脆,尤其脆條生色不少。

Tenkei Gunkan
招牌菜式,一客三件新派迷你壽司,並非放件刺身在頂端咁基本,而是重新包裝,配上含素菜及芥末餡料的飯團。

Tenkei Gunkan
三款不同,分別有辛辣吞拿魚蓉、帶子及海膽,一口一件,每件皆有層次。

Maguro Avocado Tartare
三層不同顏色的組合,頂端是香脆的紫薯片,中央是牛油果,下層吞拿魚蓉刺身,底部配上青瓜片洋蔥,伴以柚子汁調味。

Maguro Avocado Tartare
具鮮嫩甜美及香脆辛口於一身,美貌與美味並重。

Aburi Hamachi
再來一道刺身,賣相新形象。

Aburi Hamachi
油甘魚刺身配合三文魚子、橘子汁、生洋蔥、炸蒜片及紫菜,入口如在吃沙律的感覺,清新得來又複雜刺激。

Beer Battered Fish & Chips
炸得非常香脆,吃得出魚肉鮮嫩有汁,炸物不油膩,啤酒醬汁特別,味道配合,整體有水準。

Gindara Saikyoyaki
62。C 低溫料理的銀雪魚肉質果然非常鮮嫩滑溜,魚皮香脆,調以麵鼓醬,味道濃郁。

Pork Belly Lettuce Wraps
本來可以簡單的烤豬腩肉,出場很有排頭,一道菜五小碟,酸蘿蔔前菜鴛鴦配、炸雲吞皮脆條、豬腩肉片、生菜及醬汁。

Pork Belly Lettuce Wraps
五花腩肉金黃焦香,四周香脆中央肉嫩。

Pork Belly Lettuce Wraps
配合酸蘿蔔,肥美口感中的酸香有助減膩,加上炸雲吞皮增層次,組合與別不同,無論是以生菜包着吃或淨吃都香口美味。

Kobe Beef Udon $148

Kobe Beef Udon
最後一道和牛湯烏冬,份量竟然如此足,有六片和牛,半個碗面的紫菜,四分一碗面的炸蒜及青蔥粒。

Kobe Beef Udon
牛肉片粉紅香嫩、半生熟,烏冬質素不錯,湯頭美味。

Macha Churros

Macha Churros
特別的玻璃碗子,炸得香脆。

Mizu Shingen Mochi

Mizu Shingen Mochi
漂亮晶瑩的水信玄餅真是唔捨得食,通透見花朵,入口即化,如水般滑走,清甜可口。

完美的一餐,幾乎找不到投訴之處,尤其適合打算長夜慢談、飲嘢傾計兼食好啲啲的好去處。
2018-07-23
Kobe Beef Udon
係阿媽做嘢附近即係中環區開咗一間新嘅日式居酒屋,主打特色日本食品同埋不同嘅酒精類飲品。有露天座位Tenkei Gunkan$98總共有三款不同的壽司🍣有魚、海膽呀等,賣相已經非常吸睛,而且入口味道都比較香,不會太濃郁,飯個size同埋軟硬度啱啱好。Maguro Avocado$128牛油果吞拿魚兩個配搭真係唔錯,食落去唔會太乾而且好清新好Fresh。上面仲有幾塊番薯脆片更加有鹹香。Combo Seafood Don$178幾款不同的海鮮刺身,包括有三文魚、吞拿魚、甜蝦、帶子、海膽應有盡有。而且啲刺身無論刀工定係新鮮程度都非常唔錯!特別係帶子真係好大粒珍寶帶子好鮮甜。啲飯其實都幾多㗎~Gindara Saikyoyaki $198銀鱈魚睇過表面已經反晒光,望落去非常之滑,當然食落去都係非常之滑,油分十足。本身就咁食已經好有甜香嘅味道。Kobe Beef Udon$148神戶牛嘅烏冬個牛當然係重點!中心仲係紅紅地色,所以咬落去其實好鬆化同埋好香嘅牛味,襯熱食就更加好啦。下面嘅到庭烏冬都唔錯啊, size好大一定夠飽。Japanese Seasonal Sherbet$58今次食呢個係桃味嘅

有露天座位

Tenkei Gunkan$98

Maguro Avocado$128

Combo Seafood Don$178

Gindara Saikyoyaki $198

Kobe Beef Udon$148

Japanese Seasonal Sherbet$58
今次食呢個係桃味嘅雪芭,透心涼而且甜香十足很好吃。

Mizu Shingen Mochi$78
呢個就係傳說中嘅日本水信玄餅,大大粒透明好似水咁樣,但係甜甜地嘅,中間有一道花都可以食,酸酸甜甜咁較為清新。

47 Ronin $148
June Liqueuer, Fresh Green Grapes, Fresh Lemon, Pineapple Juice, Elderflower Syrup, Sparkling Plum Wine

Breakfast at Kiffany’s $128
Ocho Tequila Curado, Umeshu, Orange Syrup, Home-made Cranberry Marmalade

飲品方面我哋就叫咗兩杯雞尾酒,兩杯都幾正喎!第一杯就清新啲嘅菠蘿同檸檬味為主;第二杯就係都好清新,紅莓同橙嘅香味都好突出。
2018-07-28 76 瀏覽
一直以來我對酒吧式嘅餐廳都不會抱太大期望只是覺得去飲杯野食下少少小食而已是日工作繁忙朋友專登車我過來這間位於安慶台3樓的酒吧日本菜吃飯休息一下來到之後我完全改觀餐廳燈光偏暗感覺浪漫現正值世界盃想睇波嘅人士完全符合佢哋店中間有個很大嘅電視機完全滿足到波友們嘅需要另外仲有一個outdoor 的地方感覺亦非常舒適食物方面選擇以酒吧來說其實都不少先來一個大根沙律大根爽口沙律菜新鮮配上份量岩岩好既沙律醬👍🏻我們叫了一個海膽魚子Don想不到兩樣都非常鮮甜一點腥味也沒有而且價格亦非常合理都是$160左右質素我應為好過好多刺身飯店Combo Don刺身新鮮但個人覺得都係海膽魚子Don贏燒魷魚燒得幾香既送酒小食Mochi 這個甜品超讚外層炸得脆脆的內裡軟軟仲帶點熱配埋雪糕食簡直係prefect match❤️這裏真是一個gathering聊天的好地方呢到仲有包場服務如果生日、公司party 也不失為一個好選擇🤗🤗
一直以來我對酒吧式嘅餐廳都不會抱太大期望

配埋雪糕食簡直係prefect match❤️

這裏真是一個gathering
聊天的好地方

呢到仲有包場服務
如果生日、公司party 也不失為一個好選擇🤗🤗
2018-07-27 1253 瀏覽
人越大開始不怎樣去酒吧,因為不喜歡地方嘈吵、煙味濃烈、品流複雜……可是這夜竟然被我遇上一間完全沒有以上問題之餘還優點處處的酒吧餐廳,驚喜萬分!這間食肆集酒吧和日本料理居酒屋於一身,絕對有別於一般酒吧,不但完全不嘈雜和沒半點煙味,而且地方超大超高級,裝潢設計極之優雅而具格調氣派,感覺十分高尚脫俗。店內設有超大熒幕、表演舞台、吧枱、企枱、高枱、戶外露天座位,最喜歡的是有不少大大張又軟綿綿的沙發,座位非常寬敞,舒適寫意到一坐下會不捨得走,環境一絕,好適合包場搞派對或大型聚會。連飲品餐牌都十分特別,用上熒幕顯示屏,在暗暗的環境裡一打開餐牌便發光,好神奇。店員的服務亦佳,態度良好又親切有禮,上菜收碟等事事快手殷勤效率高,每逢送上食物時更會熱情地用心介紹菜式,也會在適當時候主動遞上所需物品如額外餐具、調味料、牙簽等,細心周到,很是欣賞。原以為酒吧的食物會較一般,怎料完全喜出望外,這店不但不是交行貨,反而所有食物均是非常高質,還有超多創新fusion菜式,好有特色!Tenkei Gunkan賣相精緻高貴,鮮甜無比的海膽配上魚子醬美味無窮;入口溶化的吞拿魚蓉帶微辣,十分惹味;帶子口感嫩滑拌上醬汁味道好

Tenkei Gunkan賣相精緻高貴,鮮甜無比的海膽配上魚子醬美味無窮;入口溶化的吞拿魚蓉帶微辣,十分惹味;帶子口感嫩滑拌上醬汁味道好正!

Scallop Crudo活像一件藝術品,多片新鮮滑溜的帶子配上大量牛油果蓉,口感好豐富,味道也十分清新,滋味十足又好開胃,碟上裝飾的一點點沙律汁也不能錯過,沾一沾已非常美味,確是好睇又好食。

Aburi Sake是外圍炙燒過的三文魚刺身,口感好特別,有燒香味又能保持肉質嫩滑,鮮味仍然又夠肥美。

Uni Ikura Don海膽魚籽丼超級棒!魚籽多到佈滿整個飯,粒粒新鮮脹卜卜;海膽的份量也極度多,一排排厚厚的超多層,毫不吝嗇!而且色澤漂亮,極度新鮮又creamy,鮮甜美味到每一啖都好滿足,令人回味無窮!如此優質足料的海膽丼竟然只需一百五十多元,絕不能錯過!

Combo Seafood Don賣相吸引,多種刺身包括三文魚腩、帶子、虎蝦、吞拿魚、魷魚、魚籽等樣樣新鮮厚切,鮮味十足,相當豐富。

Gindara Saikyoyaki 銀鱈魚西京燒好出色!魚肉好厚身,外皮燒得香脆,肉質超級嫩滑,醬汁帶有甜味調得非常出色,每一啖魚肉都入哂味,再沾上非一般的超滋味沙律醬,好食到令我不捨得將之吃完!

Mizu Shingen Mochi是日本傳統水信玄餅,賣相極美麗,晶瑩通透,包著一朵粉紅色櫻花,和風味濃。質感比啫喱更滑溜,配以抹茶和茉莉花味的楓糖漿,甜度適中,好特別。

47 Ronin 賣相精美而又好喝的果酒,酒精味不會太濃烈,好易入口,甜度恰到好處,味道帶有層次。

菠蘿汁好有水準,像是新鮮榨成一樣,菠蘿味濃郁,清甜美味,不會好稀,正!

每天工作營營役役,放工後總會想約下朋友、同事盡訴心中話、聊聊天。中環「飲野」的地方雖然多,但多數位於地舖,比較多人、嘈雜,聽對方說話都有些困難。最近蝴蝶結姐姐就在中環的安慶臺發現了一間新開的特色日本菜,型格時尚的裝潢,與一般日本菜餐廳截然不同,其中奢華風格的酒吧枱絕對是拍照打卡位。室內之外,亦可選擇露天座位,櫻花樹下用餐是另一番感覺呢!招待我們的是熱情有禮的外國侍應,如果沒有什麼點菜頭緒,可由他們推介菜式。餐廳主要以輕食為主,亦有壽司、粉麵食,配上美酒,就是最佳的配搭啦!個人特別喜歡喝梅酒,剛好餐廳就有幾款日本梅酒選擇,這杯是熊野山里備長炭熟成梅酒,梅子和酒精的比例剛剛好,對女士來說非常易入口。又或者Cocktail Tenkei Sour,是餐廳的招牌飲品,表層的泡泡有點鹹味,喝下去又會帶點酸甜,相信女生會頗受落的。前菜:柚子鹽枝豆、黑醋雜菜沙律沙律菜爽脆清甜,相當新鮮小食:牛油果帶子、油甘魚刺身將牛油果打成蓉,配合帶子的食法幾新穎主菜:水晶煎餃子、西京燒銀鱈魚餃子煎得金黃薄脆,餡料豐富。銀鱈魚肉質鮮嫩,滲着西京燒醬的滋味麵食:抹茶蕎麥麵、雞肉雜菜炒烏冬將蛋、香蔥、芥茉醬撈勻,倒落豉

室內之外,亦可選擇露天座位,櫻花樹下用餐是另一番感覺呢!

前菜:柚子鹽枝豆、黑醋雜菜沙律
沙律菜爽脆清甜,相當新鮮

小食:牛油果帶子、油甘魚刺身
將牛油果打成蓉,配合帶子的食法幾新穎

主菜:水晶煎餃子、西京燒銀鱈魚
餃子煎得金黃薄脆,餡料豐富。
銀鱈魚肉質鮮嫩,滲着西京燒醬的滋味

麵食:抹茶蕎麥麵、雞肉雜菜炒烏冬
將蛋、香蔥、芥茉醬撈勻,倒落豉油,拌抹茶蕎麥麵一齊食,口感特別。

甜品:櫻花水晶大福,大福晶瑩剔透,藏着櫻花一株,美得不捨得吃啊!忍心取少量試試,那味道份外清新怡人,拌楓糖漿吃,又昇華至另一層次。

不得不提的是餐廳的梳化櫈真是坐得很舒服,而且8人以下不收服務費,多叫杯飲品也盡可放心,罕見中環的餐廳會免收服務費呢!與三五知己,把酒聊天,確是大家放工後、假日消磨的好地方啊!
2018-07-17
3 分鐘 (堂食)
2018-07-25 940 瀏覽
今晚去了中環的居酒屋,與其說居酒屋,其實是食日本菜的酒吧,餐廳有高枱亦有梳化位,還有大螢幕可觀賞球類比賽。Tenryo Gifu Kyukura Junmai Daiginjo (天領岐阜九藏純米大吟釀) - 先來小酌一杯,這款純米大吟釀香醇清香,帶花香味,非常順滑。Tenkei Gunkan (軍艦) -三款軍艦分別是辣吞拿魚,海膽及帶子,十分精緻。海膽非常鮮甜 ; 帶子上放了鹹香的魚籽,鮮味提升 ; 微辣的吞拿魚味道突出,各具特色。Scallop Crudo - 軟滑的牛油果蓉上鋪滿了鮮甜的帶子及三文魚籽,再放上清新爽口的日本豆芽,味道口感層次豐富。Wagyu Gyoza (和牛餃子) -有別於平時食到用豬肉作餡料的日式餃子,和牛餃子更鬆軟,味道亦較香濃。Combo Seafood Don -大廚精選的七款海鮮丼,有赤蝦,三文魚,魚籽,吞拿魚,魷魚等,賣相吸引。赤蝦彈牙鮮甜,三文魚籽脆口充滿鹹香,三文魚肥美,其他食材亦新鮮。想不到酒吧格局的 fusion 日本菜不比傳統日式餐廳遜色,邊把酒談歡邊享受美食,一舉多得。

先來小酌一杯,這款純米大吟釀香醇清香,帶花香味,非常順滑。

Tenkei Gunkan (軍艦) -

Scallop Crudo -

Wagyu Gyoza (和牛餃子) -

Combo Seafood Don -

2018-07-25 109 瀏覽
Happy Friday 當然唔會放工返屋企啦!一定會約朋友放工後到 Landmark window shopping 一下,然後通常會找個地方吃飯講是非,當我地睇完好貴紅底鞋之後,往前行嘅時候無意中發現左一個好正嘅地方。蘭桂坊附近的天慶。食飯連happy hour,天慶可以話係居酒屋x精緻西日料理。地方非常大之餘還有戶外露台位置讓情侶談心,有 DJ 打碟,絕對是飲嘢放鬆好地方!經理講英文,好鬼熱情,傾計嘅時候話有興趣可以包場,如果成班fan一齊玩一定好 hyper室內裝修舒服,格調高貴,我地好享受大 sofa 座椅,聊天實在暢快,全場都係靚仔靚女,眼睛都可以食冰淇淋。來到酒吧氣氛咁好當然要點杯酒坐低飲杯嘢先,我還是較喜歡果味汔酒,我點了Same & Tonics。Butterfly Pea Flower $98,酒味都不濃,少少甜好香! 紫色超美!女生一定會喜歡的。Homemade lotus root kimchi $48 用嚟送酒辣辣地幾開胃。Tenki Gunkan $98,三件圓轆轆的壽司,分別是海膽、帶子和吞拿魚,賣相可愛攞滿分,味道也很好啊! 精緻得有點像藝術品。繼續再來

酒味都不濃,少少甜好香! 紫色超美!女生一定會喜歡的。

繼續再來的都是開胃菜式 maguro avocado $128,中文大概是牛油果金槍魚他他。 金槍魚切碎 mix 牛油果蓉,每一口都好清新。而且份量大,女生們 share 食得好開心。on top 的炸紫薯片有花瓣的感覺,一囗 creamy 另一口脆脆,味道層次即時 up!

beer battered fish and chips $118,啤酒炸魚薯片乎。我是第一次吃啤酒炸魚,味道十分特別,滿口都是啤酒的清香,外脆內軟,一點都不油膩。

Sashimi Don ($128) 色彩鮮艷,刺身有光澤。

Uni ikura don ($158),海膽丼是我的最愛,新鮮甜美,海膽鋪滿了壽司飯,uni tower 一樣夠震撼,價錢抵食。

大家都吃得飽飽的,甜品選了些特別的,Mizu Shingen Mochi $78。漂亮的水信玄餅,中間的櫻花唔止靚仲可以食。超美 der ~ 味道fresh 又唔會太甜,仲有啲酒味,店員果然沒有介紹錯!

Mochi $88,雲尼拿味雪糕配上熱辣辣炸過的麻薯,口感煙靭,一冰一火,完美的句號。

同埋估唔到中環竟然有地方唔使加一,少於8人是免收 10% 服務費。環境好,食物質素高,而且店員又好Nice。Once you’ve been here . For sure you will come back !!! 我哋已經約定八月之星生日會就一於係 Tenkei 搞啦
  • Butterfly Pea Flower
  • maguro avocado
  • Tenki Gunkan
  • beer battered fish and chips
  • Uni ikura don
  • Mizu Shingen Mochi
2018-07-23 921 瀏覽
早陣子跟同事放工後到中環買東西,買完想找個地方吃飯談天,於是我們到了天慶這個日式西餐酒吧餐廳吃晚飯!餐廳非常大,還有戶外露台位置,也有大電視播著體育比賽,絕對是relax好地方!原來這裡還有包場服務!這裡的菜式也絕不單調,我們都選了好幾款試試!來到酒吧當然要點杯酒,女生還是較喜歡果酒,我們分別點了蜜柑酒和蜜桃酒,兩款的酒味都不濃,蜜桃味較甜,蜜柑都好香!Scallop Crudo整齊排列的刺身帶子下有牛油果蓉,帶子鮮甜,牛油果香滑柔軟,混合了檸檬汁,微酸,開胃!Tenkei Gunkan三件壽司的的骰骰,像小飯團,分別是海膽、帶子和辣味吞拿魚,每件壽司飯下還有一塊紫菜,賣相滿分,味道也很好!Asari Miso Shiru這個是蜆湯,清甜,蜆肉飽滿,湯裡還有冰菜,很特別!Aburi Hamachi灸燒過的油甘魚刺身,加上三文魚子,還有點酸汁調味,層次豐富!Renko tempura第一次吃連藕天婦羅,感覺有點像中菜!哈哈!連藕中間夾著肉碎,點上辣醬油很惹味!uni ikura don這個海膽三文魚子丼實在太犯規,粒粒三文魚子飽滿脹卜卜,每口都有咸鮮味,海膽份量很多,很鮮甜,價錢都只是1
原來這裡還有包場服務!
這裡的菜式也絕不單調,我們都選了好幾款試試!

Scallop Crudo

Asari Miso Shiru

這個是蜆湯,清甜,蜆肉飽滿,湯裡還有冰菜,很特別!

Renko tempura

uni ikura don

這個海膽三文魚子丼實在太犯規,粒粒三文魚子飽滿脹卜卜,每口都有咸鮮味,海膽份量很多,很鮮甜,價錢都只是158,好抵食!
最後點了甜品,桃味雪葩超甜又解渴!
2018-07-20