2018-09-14 51 瀏覽
今日好姊妹提議黎食呢間野,睇到d 相都好吸引🤤🤤一入到黎覺得環境好靚,又唔算多人,可以方便我地傾計👍🏻👍🏻望住個餐牌有好幾野都想食,我地就一人揀一樣可以互相試下😋😋一叫完就上左個沙律,之後仲有前菜,兩款都好好食,個豆腐上面有d 牛油果好夾。個青搞配芝麻醬同埋有d 炸脆脆好好食。跟住就黎個主菜啦,個炸物set d 野全部熱辣辣,炸得岩岩好,d 雞入面仲有汁,好好味。另一個係比目魚set, 但我唔記得左影相,個魚都好食,但我鐘意炸物多d😋😋
今日好姊妹提議黎食呢間野,睇到d 相都好吸引🤤🤤

一入到黎覺得環境好靚,又唔算多人,可以方便我地傾計👍🏻👍🏻

望住個餐牌有好幾野都想食,我地就一人揀一樣可以互相試下😋😋

2018-09-06 73 瀏覽
上兩個星期同朋友慶祝生日,朋友話要食豪D就黎中環食呢間居酒屋,其實我覺得都唔算係居鬼屋,似Bar & restaurant多D!scallop crudo 128呢個matching好新奇有趣,真係未試過帆立貝配牛油果🥑咁樣食,原來味道都幾夾,牛油果有D油分令帆立貝刺身加多D油脂,食落多左個層次。Combo seafood Don $158淨係刺身種類都有五六種,帆立貝同三文魚都幾大塊,又幾新鮮。日本壽司豉油同wasabi都好值得讚,鮮磨wasabi都唔算好辣,但同個飯好夾。Chicken karaage呢個炸雞🍗都幾有驚喜,粒粒都大粒同埋好juicy!同個醬好夾架~

scallop crudo 128

Combo seafood Don $158

Chicken karaage
2018-09-03 57 瀏覽
好耐冇同個兩姊妹出去傾心事,琴晚其中一個姊妹生日我同佢去咗蘭桂坊慶祝,佢諗住我同佢一齊去蒲,其實我同佢去一間日式嘅餐廳食日本菜慶祝間餐廳新開張冇幾耐,主要都係日本菜,但上到去佢嘅佈置都十足西餐嘅格局幾有特色,原來老闆係外國人頭盤我哋叫咗個創作壽司 海膽、帶子同埋辣吞拿魚,海膽梗係留返俾壽星女 我食咗辣吞拿魚 食入口即溶好香個三文魚子海膽丼,因為頭先嗰個真係唔夠喉,海膽真係好鮮甜,三文魚子都好正因為每一粒都有質感,入口時三文魚子爆開晒 牛油果蓉帶子刺身,我覺得牛油果味蓋過帶子嘅鮮味,不過呢個配搭幾有創意 神戶牛烏冬牛肉味好香,烏冬又有口感 煙煙韌韌 炸雞炸剛好,外皮酥脆雞肉嫩火炙三文魚 外邊輕輕燒過裏面仍然保持刺身嘅感覺 西京銀雪魚我地覺得真係好好食肉質鮮嫩魚皮香脆師傅調配醬汁味道帶甜我地叫咗一杯蘋果梳打 、菠蘿汁 今晚真係好開心成晚同個friend又食又傾
好耐冇同個兩姊妹出去傾心事,琴晚其中一個姊妹生日

頭盤我哋叫咗個創作壽司
神戶牛烏冬牛肉味好香,烏冬又有口感 煙煙韌韌
炸雞炸剛好,外皮酥脆雞肉嫩
火炙三文魚 外邊輕輕燒過裏面仍然保持刺身嘅感覺

西京銀雪魚我地覺得真係好好食
肉質鮮嫩魚皮香脆
師傅調配醬汁味道帶甜
2018-09-03 63 瀏覽
同閨蜜慶祝生日梗係要食餐好既,今次我地就揀左係中環食日本菜既酒吧Cocktail既味道唔錯,而且賣相好靚帶子加牛油果蓉,帶子既鮮甜加軟滑牛油果醬入口有層次底層吞拿魚蓉加中間既牛油果,味道好夾好好味Mizuna gobo salad 食落好清新爽口青椒仔,帶有少少辣味炸雞熱辣辣上碟,好香脆炸魚加薯片,炸魚味道唔錯,好香口烤豬頸肉,包埋生菜唔會覺得肥膩刺身丼,刺身好新鮮,尤其海膽好鮮甜冷蕎麥麵,麵質爽口彈牙,配埋冷麵汁好好味最後order埋甜品,雪糕加糯米糍,煙韌好味
Cocktail既味道唔錯,而且賣相好靚
帶子加牛油果蓉,帶子既鮮甜加軟滑牛油果醬入口有層次
底層吞拿魚蓉加中間既牛油果,味道好夾好好味
Mizuna gobo salad 食落好清新
爽口青椒仔,帶有少少辣味
炸雞熱辣辣上碟,好香脆
炸魚加薯片,炸魚味道唔錯,好香口
烤豬頸肉,包埋生菜唔會覺得肥膩
刺身丼,刺身好新鮮,尤其海膽好鮮甜
冷蕎麥麵,麵質爽口彈牙,配埋冷麵汁好好味
最後order埋甜品,雪糕加糯米糍,煙韌好味
最近心情麻麻,所以同朋友去食日本野,同佢一齊傾下心事~我喜歡呢間餐廳,屬於酒吧格局的日本餐廳,空間感闊落,傾計都冇人打擾~我地亦都叫左好多野食一齊分享~Uni lkura Don $158 係海膽三文魚籽飯,食材新鮮,三文魚籽每粒漲卜卜,色澤通透,海膽亦很鮮美,不過我覺得飯有D唔夠味,可以落多少少醋~ Tenkei Gunkan $98 係辣吞拿魚壽司、帶子壽司同海膽壽司 吞拿魚蓉軟綿又帶點辣勁 呢個就唔太食得出帶子~但帶子上放上了三文魚籽提鮮,別具用心 海膽美味!三款當中,最吸引是這個~ Aburi Hamachi $138 油甘魚厚切美味,燒到微熟,都係第一次咁食,底下仲有D洋蔥,層次豐富~ shishito Pepper $68 好少食青椒仔,但每一條都整得好好食,十分爽脆,佐酒就岩晒~ Maguro Avocado $128 吞拿魚他他賣相好吸引,分別有紫薯片、芫荽、蘿蔔片、牛油果同吞拿魚粒,味道不錯!! Gindara Saikyoyaki $198 魚很香,帶微焦亦不會煮得太老,唔點沙律醬更食到魚既鮮味!! 原本以為係細細粒既mochi,..m
最近心情麻麻,所以同朋友去食日本野,同佢一齊傾下心事~

Uni lkura Don $158

Tenkei Gunkan $98
係辣吞拿魚壽司、帶子壽司同海膽壽司

吞拿魚蓉軟綿又帶點辣勁

呢個就唔太食得出帶子~但帶子上放上了三文魚籽提鮮,別具用心
海膽美味!三款當中,最吸引是這個~

Aburi Hamachi $138

shishito Pepper $68

好少食青椒仔,但每一條都整得好好食,十分爽脆,佐酒就岩晒~

Maguro Avocado $128

Gindara Saikyoyaki $198
魚很香,帶微焦亦不會煮得太老,唔點沙律醬更食到魚既鮮味!!

原本以為係細細粒既mochi,..mochi外脆內軟,冰火交替,食完好飽呢~

Meet up with a friend who works in Central area in a usual weekday after work, and this place was recommended by her. The restaurant is not hard to find. It locates inside a building near LKF. There are quite a few people grabbing a glass of wine or liquor chitchatting. Looking at the menu in English-Japanese translated words would be a bit struggling as the word itself doesn’t really explain what the ingredients are unless you know Japanese. Would be better if the menu includes photos for each
Looking at the menu in English-Japanese translated words would be a bit struggling as the word itself doesn’t really explain what the ingredients are unless you know Japanese. Would be better if the menu includes photos for each dish or more self-explanatory words on the dish on the menu. The restaurant serves as a bar with fusion Japanese food. The food is tasty and fresh with a good amount of portion yet the price is reasonable.
Maguro Avocado Tartare: A nicely decorated dish presented in cylinder tower shape. The base is packed with shredded maguro tuna, then level up with diced avocado and the upper layer with few pieces of purple potato chips. Love the combination of mashed tuna and fresh avocado in a mix, great match and the healthier chips gives a mouthful of crispness.
Tenkei Gunkan: A plate contains 3 pieces of seasoned rice top with sashimi (sea urchin, scallop and shredded tuna) that are like gunkan roll. The rice below is seasoned and mixed with shredded seaweed. Personally, rating for 3 kinds of toppings would be urchin, tuna then scallop. Fresh and strong urchin taste enriches the plain rice itself. Shredded tuna is similar as well. Scallop doesn’t have much taste itself, so comparatively it will be my least favorite among all.
Squid Ika: Grilled squid with some mayo, green leek, shredded ginger is surprisingly great combination in all. Barely eat grilled food with ginger, but it comes with a refreshing taste together when I tasted this. I like how it remain juicy yet not completely grilled to the point that it becomes dried out.
Uni Ikura Don: Ikura is quite salty itself, so it is more preferable to eat together with the rice. As a sea urchin lover, I always love ordering dish with sea urchin whenever I see such option on the menu in a restaurant. I crave for rich sea urchin taste and I am glad that this kind does satisfied me as well. The sea urchin is rich and a bit creamy texture. Bottom with cucumber with heavenly taste of sea urchin definitely makes a great combination in terms of the texture and taste.
Overall, the food are fresh and quality with great atmosphere for some happy hour drinks. I enjoy the food art on how they present the food. Also, it is a great place for gatherings and parties!
2018-08-27 56 瀏覽
這晚放工後,朋友帶我來到中環新開的型格日本餐廳Tenkei,餐廳不在地舖,如非朋友帶路,真的未必留意到呢!上到去只覺別有洞天,餐廳地方很大,裝潢極有格調,難怪剛開張已經吸引不少人來!menu只有兩頁紙,選擇不算多,但食物主要是fusion形式,揉合不同食材和煮法,頗有新意!Scallop Crudo ($128)成品分上層,底層是幼滑的牛油果蓉,舖上柔軟鮮味的帆立貝及芽菜,口感很有層次,佐以酸酸甜甜的柚子蘋果醬汁,平衡了牛油果的膩。 Aburi Hamachi($138)旗魚配上香脆的蒜片以及鹹香的三文魚籽,配搭創新,卻產生不錯的火花,好吃!Uni Ikura Don($158)原先以為這個價錢在中環食丼,size一定會超迷你, 想不到成品份量十足,和其他丼飯店差不多!海膽和三文魚籽份量慷慨,海膽鮮甜味美,入口軟滑,三文魚籽晶瑩飽滿,鹹香滿溢!Emperor Tenkei's Don($178)有七款廚師精選的刺身,每款都厚切肥美,用料新鮮。而且選擇多多,吃完大滿足!Kobe Beef Udon ($148)烏冬是手打的,口感特別彈牙滑溜,神戶牛肉也當然名不虛傳,肉質細緻,肉味香濃,牛

Scallop Crudo ($128)

Aburi Hamachi($138)

Uni Ikura Don($158)

Emperor Tenkei's Don($178)

Kobe Beef Udon ($148)
烏冬是手打的,口感特別彈牙滑溜,神戶牛肉也當然名不虛傳,肉質細緻,肉味香濃,牛魔王萬勿錯過。

Tenkei價錢合理,食物高質,又可以久坐,舒服自在地食飯聊天,絕對推薦給在中環上班的人喔!
2018-08-22 74 瀏覽
作為一個吃貨,經常跟男友四岀去各式餐廳食好東西~那天我剛好要去中環去席品牌活動,男朋友就放工過來接我去一齊食飯,我就無意中發現中環新開左間餐廳,主要是以日本菜為主,説到日本菜,我倆當然二話不説去會一會佢啦!呢間日本餐廳有別於一般的日式居酒屋,上到去以為去錯地方,佈置好耳目一新,西餐廳的格局~有情調的昏暗環境,也設有洒吧,唔認真看看Menu都以為去左食西餐的地方~ 而洋化中又帶點日式的設計,十分富設計感!這裡以日本菜為主,但Menu全是以英文為主,感覺好高尚!另有Drink Menu,有各式酒類或無酒精類都有!Scallop Crudo 帶子刺身 $128帶子刺身上面伴上豆苗,而下面包裹著牛油果醬,好有心思的伴碟,有耳目一新的感覺,口感特別,上碟擺盤都好有心思~帶子鮮嫩,配上豆苗及牛油果醬成個感覺好清新!Miso Tofu 冷豆腐 $58醬汁豆腐是冷盤,上面有牛油果醬,豆腐好滑身,口感好特別,下面咸咸的醬汁,味道幾清新!Tenkei Gunkan 創作壽司 $98 這碟是創作壽司軍艦,整到成個波形咁,一口一粒~特別在壽司飯是混入素菜及芥末的,以頂端就分別放上海膽、帆立貝及辣果呑拿魚蓉,味

作為一個吃貨,經常跟男友四岀去各式餐廳食好東西~

這裡以日本菜為主,但Menu全是以英文為主,感覺好高尚!

另有Drink Menu,有各式酒類或無酒精類都有!

Scallop Crudo 帶子刺身 $128
帶子鮮嫩,配上豆苗及牛油果醬成個感覺好清新!

Miso Tofu 冷豆腐 $58

Tenkei Gunkan 創作壽司 $98

這碟是創作壽司軍艦,整到成個波形咁,一口一粒~

特別在壽司飯是混入素菜及芥末的,以頂端就分別放上海膽、帆立貝及辣果呑拿魚蓉,味道鮮甜,十分有口感,好特別!

Aburi Sake 炙燒三文魚 $88

炙燒三文魚表面微微燒過,食落好香口,三文魚味濃郁,有好香的魚油味,啖啖肉!

Asari Miso Shiru 蜆肉味噌湯 $68

味噌湯好鮮甜,入面除左有蜆肉外,仲有幾條菜,好爽口~

Maitaki Konsome-Supu 味噌湯 $58

另外仲叫左個普通,仲有不少配料,有不少菇菌絲,好有口感,菇菌味濃!

Combo Seafood Don 海鮮丼 $178
這是男友的海鮮丼,上面有有三文魚、吞拿魚、吞拿魚蓉同大甜蝦~

剌身都好新鮮,肉質鮮美嫩口,而值得一讚是大甜蝦已經去埋蝦腸,讚!

Kobe Beef Udon 神戶牛烏冬 $148

這碗非一般的烏冬,配上高質的神戶牛,湯底好清甜,神戶牛牛味濃郁,烏冬煙靭有口感!

Japanese Seasonal Sherbet $58
甜品我就點左個雪芭,係桃味雪芭,桃味濃郁,上面仲有桃個果蓉,濃縮到好似食緊個桃咁~

Mochi $88

至於呢個係熱食,是日式年糕,配上溫呢嗱雪糕,一冷一熱剌激味蕾,配上側邊的黃豆粉同蜜糖,十分美味,日式年糕口感煙靭!
2018-07-31
2018-08-21 68 瀏覽
今晚想食日本野,朋友就提議去試呢間新餐廳😍😍😍所以已經期待左一個晏晝😝😝呢個吞拿魚他他好特別,上面有啲紫薯乾仲有牛油果蓉,所以食落口感好豐富忘記了係咩魚,四片魚生都略略燒過,食起嚟都幾清新..一盒三件壽司,分別有唔同嘅味道,就係吞拿魚壽司,海膽壽司,帶子壽司呢個海膽三文魚籽飯都好抵食,海膽鮮甜,三文魚籽又帶鹹鮮同朋友唔打唔撞叫咗呢個青椒仔,味道甜甜地,唔會有苦澀味呢個魚勁好食,非常之嫩滑最後仲叫咗兩個甜品,一個蜜桃說吧,冰凍清新,另一個係燒年糕,比想像中大舊,所以食落有啲飽~

忘記了係咩魚,四片魚生都略略燒過,食起嚟都幾清新..

呢個海膽三文魚籽飯都好抵食,海膽鮮甜,三文魚籽又帶鹹鮮

同朋友唔打唔撞叫咗呢個青椒仔,味道甜甜地,唔會有苦澀味

呢個魚勁好食,非常之嫩滑

2018-08-21 1980 瀏覽
今日終於見識到日式酒吧係點樣,比我感覺係有點神秘好多種類嘅酒,排列勁齊整這兒燈光較昏暗,所以飲品MENU採用咗燈箱設計效果,好讓我地清楚睇到有咩飲呢 !本來被安排在較入的ORDER TABLE,但因為有所調動,最後被安排轉檯去出尐的位置賣相不錯的MomoToro HK$148內裡混合了日本白桃酒 + 果茸 + 香檳,杯外還加了一小束花,增添美感 !純米梅酒 (前) $110竹林白桃妃果酒 (後) $98Maguro Avocado $128除了主要的吞拿魚同牛油果外,仲有紅洋蔥、香荽、小蘿蔔、柚子醋、紫薯脆脆Tenkei Gundan $98三款口味係:辣吞拿魚/帆立貝/海膽,一口一啖剛好 !Beer Battered Fish & Chips $118唔怕熱氣的話,炸魚薯條絕對是配酒是不錯的選擇Renkon Tempura $88蓮藕釀入豬肉的天婦羅,吃時記得要醮一醮特調醬汁同吃,微微香辣 !Pork Belly Lettuce Wraps $128五花肉生菜包,類似去食韓燒咁燒完尐肉再用生菜包住食五花肉雖然脂肪多,但燒過後香氣四溢,用生菜包住食減低肥膩感依個炸雲吞皮係加埋落生菜包一

今日終於見識到日式酒吧係點樣,比我感覺係有點神秘

好多種類嘅酒,排列勁齊整

MOMOTORO

Maguro  Avocado Tartare

Maguro Avocado $128

Tenjei  Gunkan

Tenkei Gundan $98
三款口味係:辣吞拿魚/帆立貝/海膽,一口一啖剛好 !

Beer  Battered  Fish  &  Chips

唔怕熱氣的話,炸魚薯條絕對是配酒是不錯的選擇

Renkon  Tempura

Renkon Tempura $88

Pork  Belly  Lettuce  Wraps

Pork Belly Lettuce Wraps $128
五花肉生菜包,類似去食韓燒咁燒完尐肉再用生菜包住食

Pork  Belly

五花肉雖然脂肪多,但燒過後香氣四溢,用生菜包住食減低肥膩感

Wonton  Chips
依個炸雲吞皮係加埋落生菜包一齊的,加添脆口 !

Mochi

MOCHI $88
日式炸年糕條再配上雲尼拿雪糕,煙煙韌韌年糕熱辣辣加上凍冰冰既雪糕,一冷一熱。
mochi
題外話/補充資料: 情侶約會或三五知己相聚也是個不錯的地方 !
2018-08-04
5 分鐘 (堂食)
Maguro  Avocado Tartare
Tenjei  Gunkan
Renkon  Tempura
Pork  Belly  Lettuce  Wraps
Pork  Belly
Wonton  Chips
mochi
有位舊朋友係中環番工,放工後順利成章係個一帶搵食。大概夜晚七點鐘左右上到天慶,場內顧客唔算太多。初初到達餐廳一度以為去錯地方,因為裝修並非傳統一般日式料理居酒屋,入到門口就見到酒吧兼DJ打碟位置,十分現代化。特別一提,在場侍應都非常國際化,呢點都係其中一個混淆我嘅原因。所以就算你覺得唔妥,但其實你無去錯地方咖! 廢話少講,菜單當然都係英文混雜日式英文拼音,所以建議去之前睇定食評相,預先有個大概想食乜會比較好。最後我地前菜、小食、麵飯、甜品、飲品都分別有柯打到。最先到達嘅係飲品,我地分別柯打咗蘋果汁(Apple Juice)同白可樂(Eko Brewery & Organic White Cola Soda)。蘋果汁非常新鮮感覺無添加糖,味道夠天然,清清甜甜加冰消暑又解渴,我覺得除咗茶之外,果汁都係非常適合食日本野時飲。至於淺嚐咗一口白可樂,味道猶似食可樂糖白色部分嘅口味,相對上無咁甜,幾好飲。接住前菜到,分別有天慶枝豆(Tenkei Edamame)、芝麻醬小棠菜(Gomae)、舞茸蘑菇清湯(Maitaki Konsome-Supu)。枝豆用最簡單嘅方法,水煮熟再加入柚子鹽,天然嘅鹽味

Apple Juices
Eko Brewery & Organic White Cola   Soda

Tenkei Edamame
Gomae

接住前菜到,分別有天慶枝豆(Tenkei Edamame)、芝麻醬小棠菜(Gomae)、舞茸蘑菇清湯(Maitaki Konsome-Supu)。枝豆用最簡單嘅方法,水煮熟再加入柚子鹽,天然嘅鹽味帶微酸甜嘅柚子香幫料理提味;第一次食,個人覺得又幾有風味,厚重嘅豆味配酒感覺一流。然後菇湯嘅湯底以木魚及舞茸菇熬製煮成,入口清甜順喉,散發淡淡嘅鮮菇味道。
Maitaki Konsome-supu
Matcha Soba

之後係抹茶蕎麥麵(Matcha Soba)、三點天慶卷(Tenkei Gunkan)、豬肉蓮藕餅(Renkon Tempura)。蕎麥麵賣相吸引份量適中,先將旁邊嘅山葵蓉、蔥粒同鵪春蛋放入冷麵汁,再將冷麵點蘸進食,帶抹茶味嘅蕎麥麵沾上少少山葵辣味,清清地唔會覺得溜,感覺健康。至於天慶卷分別有辣味吞拿魚、帆立貝、海膽三種口味,味道正正同冷麵成對比,強烈而且有層次,除咗刺身既有嘅味道,壽司飯裡混合咗素菜及芥末餡料去製作,味道豐富且感覺新鮮,餐單必選而且建議可以每人一份,因為真係幾好食!而豬肉蓮藕餅,有家嘅感覺,蓮藕爽脆配搭豬肉,點蘸佢嘅醋醬汁,令人更開胃。
Tenkei Gunkan
Renkon Tempura

然後有乾辣椒絲炸雞(Chicken Karaage)、吞拿魚牛油果餅(Maguro Avocade)、刺身丼飯(Combo Seafood Don)。炸雞處理得好好,外皮乾身但內裡雞肉保持肉汁,夾埋面上辣椒絲再點蘸芥末蛋黃醬,不俗!至於吞拿魚牛油果餅可以話係終日賣相第一,以三層組合製成:底層吞拿魚刺生粒、中層係牛油果蓉、頂端插住紫薯片,伴柚子汁調味。食法並無特定,較為西式一點則可以拎一片紫薯片,不些少牛油果再不一羹吞拿魚係上面一齊食,濃郁嘅牛油果味以及吞拿魚魚油香,食完齒頰流香,值得推薦。
Chicken Karaage
Maguro Avocade

Combo Seafood Don
最後以抹茶吉事果(Matcha Churros)作結,第一次食呢款甜品感覺有趣,入口外面酥脆,裡面軟嫩,抹茶口味唔算太特出,但除咗可以點旁邊嘅抹茶粉外,容器底下仲有煉奶可以點蘸,不油膩嘅一款輕食。
Matcha Churros
總結,餐廳食物水準喜出望外,而且位於中環區嘅呢個價錢定價唔算好貴,服務周到;唯一不足之處係DJ音樂過於嘈雜同刺耳,能夠理解呢個係餐廳想予人現代又時尚感嘅風格,但坐耐咗少不免感到煩厭同頭痛,坐得唔太舒服。一班人食厭傳統日本菜,呢間新式日本料理居酒屋,絕對係唔錯嘅選擇。
  • Tenkei Gunkan
  • Maguro Avocado Tartare
2018-08-12 193 瀏覽
天慶是我近期在蘭桂坊覓食之中最深得我心的餐廳。有別於一般酒吧, 呢到仲係一間日本料理居酒屋, 睇波飲酒食日本野當然不在話下, 又有indoor 同outdoor area可以揀黎坐, 想食煙的可以到戶外露天座位呼吸, 而室內設計也甚具氣派, 時尚而不俗套, 大熒幕、表演舞台等等應有盡有, 也有大張的梳化及一系列的卡座, 寬敞舒適, 適合一大班朋友搞party或者大型聚會! 和朋友來的是一個平日無波睇第二天還要番工的晚上, 這裡即變身成可以久坐的食飯把酒談心,  寧靜而又價錢合理的居酒屋。 前菜: 自家製蓮藕泡菜最喜歡餐廳自家製的食物, 因為出面一定做唔到, 蓮藕泡菜酸中帶咸, 蓮藕仍然保持爽脆的口感, 泡菜味道清新得黎又唔會過酸, 開胃爽脆, 正好喚醒味蕾要準備開始食野了! on top 的炸蓮藕片, 味道層次即時昇華Scallop Crudo 帶子刺身配牛油果蓉新鮮鮮甜的帶子刺身, 配以香滑柔軟的牛油果蓉, 口感豐富, 加上新鮮的豆芽苗. 味道十分清新, 兩種不同味道的沙律醬, 是裝飾, 也是佐汁, 嘗起來非常美味開胃、清新又新鮮。Emperor Seafood Don話明Emper
天慶是我近期在蘭桂坊覓食之中最深得我心的餐廳。
又有indoor 同outdoor area可以揀黎坐,
想食煙的可以到戶外露天座位呼吸,
也有大張的梳化及一系列的卡座, 寬敞舒適,
適合一大班朋友搞party或者大型聚會!

和朋友來的是一個平日無波睇第二天還要番工的晚上,

前菜: 自家製蓮藕泡菜

最喜歡餐廳自家製的食物, 因為出面一定做唔到,
自家製蓮藕泡菜

蓮藕泡菜酸中帶咸, 蓮藕仍然保持爽脆的口感,
自家製蓮藕泡菜

on top 的炸蓮藕片, 味道層次即時昇華

Scallop Crudo 帶子刺身配牛油果蓉

新鮮鮮甜的帶子刺身, 配以香滑柔軟的牛油果蓉, 口感豐富,
Scallop Crudo 帶子刺身配牛油果蓉

加上新鮮的豆芽苗. 味道十分清新,
Scallop Crudo 帶子刺身配牛油果蓉

兩種不同味道的沙律醬, 是裝飾, 也是佐汁,
Scallop Crudo 帶子刺身配牛油果蓉

嘗起來非常美味開胃、清新又新鮮。

Emperor Seafood Don

話明Emperor, 梗係超級豐盛,
Emperor Seafood Don

餐廳嚴選當天最新鮮的食材刺身, 包括帶子、吞拿魚、魷魚、吞拿魚蓉、三文魚、魚籽和虎蝦等等,
Emperor Seafood Don

看得出刺身有光澤, 用料優質, 賣相吸引,
Emperor Seafood Don

鮮味十足, 令人回味不已。

Beer Battered Fish & Chips

即叫即炸, 以啤酒調校成炸漿製作炸魚,
Beer Battered Fish & Chips

魚肉炸得非常香脆, 切開有煙熱辣辣, 而且厚而多汁, 炸後仍然能夠保留肉汁但不會感覺油膩,
Beer Battered Fish & Chips

入口外脆內軟, 醬汁味道十分特別, 配上曬上紫菜碎的薯片, 是把酒談心必然之選。
唯一美中不足的是薯片有少許炸得過燶。

抹茶蕎麥麵

夏天當然要吃冰涼消暑的食物, 這裡的抹茶蕎麥麵有淡淡的茶香,
抹茶蕎麥麵

麵身較爽口, 軟硬度也適中,
在醬汁加入芥末、葱和鵪鶉蛋, 沾上濃濃的鰹魚汁,
抹茶蕎麥麵

令人忍不住要大叫うまい(美味的意思)!
抹茶蕎麥麵

光吃冷麵或許較單調, 配上炸天婦羅就讓冷麵昇華不少, 是一道有水準的抹茶蕎麥麵.

這裡的銀鱈魚西京燒是以62。C 低溫煮成的,
Gindara Saikyoyaki

銀雪魚肉質鮮嫩滑溜, 魚皮燒得香脆, 肉質味道非常濃郁,
而且以麵鼓醬煮成的醬汁帶少許微甜味,
Gindara Saikyoyaki

整體而言, 燒得出色之餘, 讓人再三回味。

Macha Churros

抹茶西班牙油條, 每條大概是一隻手指的長度, 即叫即炸新鮮熱辣,
抹茶味不算太濃, 但帶有少許苦味,
Macha Churros

沾上白朱古力, 感覺又是另一層次,
唯一美中不足的是白朱古力不太夠,再多一點的話, 會更感滿足!

Mizu Shingen Mochi

是日本傳統的水信玄餅, 晶瑩通透, 如水一般,
內裡的粉紅櫻花吃下就如吃雲耳一般清潤,

配以茉莉花味的楓糖漿,清甜可口,
賣相美麗, 讓人感覺幸福滿瀉。

總括而言, 天慶環境寧靜舒適, 是把酒談心的好地方,
而且食物款色多又高質, 店員的服務亦親切有禮, 試一次包你愛上。
2018-08-08 117 瀏覽
一講安慶臺,大家一定會諗起飲酒同跳舞,隨住年紀愈來愈大,年少輕狂的地方已經有好一陣子無黎過玩,今日從臨,同樣唔係黎玩,係為左同閏蜜有個靚靚地方飲杯酒傾下計餐廳開得係呢棟大廈,裝修點都會MOODY D,現場有DJ打碟,氣氛輕鬆好鐘意佢個發光電子DRINK MENU,睇得清楚又靚,呢度係食日本菜,食物選擇簡而精,簡單D反而我更喜歡47 RONIN ($148)、KIRBY! ($118)兩個女仔,都係叫COCKTAIL比較岩,兩款COCKTAIL都果味十足,非常易入口,只係帶有少少酒精味道MIZUNA GOBO SALAD ($78)沙律係比較清新的組合,DRESSING都唔會太濃,最特別係有日本蕪菁WAGYU GYOZA ($88)用和牛做成的餃子,肉味較用豬肉濃,而且和牛的關係,所以油香亦比較重,餃子用上傳統做法,有一層麵粉薄脆做底,餃子皮好薄,整體做得好好GINDARA SAIKYOYAKI ($198)呢道鱈魚係用左62度慢煮手法,面層加左麵豉醬,由於係慢煮的關係,魚質比一般的更滑KOBE BEEF UDON ($148)神戶牛都可以叫做最出名出產牛肉吧,牛肉煮到5成熟,又嫩牛肉味
47 RONIN ($148)、KIRBY! ($118)
MIZUNA GOBO SALAD ($78)
WAGYU GYOZA ($88)
GINDARA SAIKYOYAKI ($198)
KOBE BEEF UDON ($148)
神戶牛都可以叫做最出名出產牛肉吧,牛肉煮到5成熟,又嫩牛肉味又濃,烏冬十分十分滑,連湯底都特別美味
COMBO SEAFOOD DON ($178)
向來貪心的我叫COMBO DON就最好不過,有多款刺身,全部都好新鮮肥美,DON果然係一樣又簡單又非常美味的食品
MOCHI ($88)
我好鐘意食MOCHI,喜歡煙煙韌韌的那種感覺,而呢碟MOCHI就完全滿足到我,煙韌到可以做到拉絲效果,強逼症患者表示十分滿足

餐廳仲有室外AREA,呼吸人士就最岩係出面飲野傾計啦
2018-07-20
2018-08-08 111 瀏覽
又到月尾,成班同事辛苦左成個月,老闆決定請大家食飯,地點選擇咗公司附近嘅一間日本餐廳,地點算好方便,因為樓上樓下都係熟悉嘅地方,入左餐廳地方都算好寬敞,我哋一行六人坐咗係一張大 sofa ,好relax一嚟到首先叫咗幾多個signature壽司,我特別鍾意Tenkei Gunkan, 海膽同帶子都好鮮甜,而且份量算多,海膽入口即溶感覺好正另外煎餃子都煎得好出色,入邊係和牛,餃子包住啲肉汁而且外表香脆,點埋佢個醬汁好惹味,但記得一定要趁熱食魚生飯刺身好新鮮,而且個份量都算好多,性價比好高燒鱈魚超滑超鮮甜!有小小麵豉醬汁!好正!最後大家要試下個 Sherbet,佢整得好滑而且上面個汁好配合,成個擺設都好靚

魚生飯刺身好新鮮,而且個份量都算好多,性價比好高

燒鱈魚超滑超鮮甜!有小小麵豉醬汁!好正!

One of the perks of having friends who work in Central is that they always notify me when there’re great new restaurants in this very prime district of HK. And tonight after work, we headed to this new Japanese restaurant for an early dinner.I loved the ambience as soon as I stepped into Tenkei- no deafening background music, no bright light shining, but comfy sofas and a nice, dimmed environment for customers to enjoy their food while sharing chats and laughters among their pals.The menu was in

The menu was in a mix of Japanese and English so we took some time to translate those Jap words to English so we could order lol

The tenkei gunkan ($98) was the first to arrive. The very delicate pieces of sushi with uni, scallop and tuna were almost too cute to eat! I liked the idea of using a piece of cucumber in the sushi which gave it a refreshing taste while getting rid of any fishy taste of the sashimi. Very clever. My favourite was obviously the uni sushi, which was very fresh with the texture between a half-boiled egg and foie gras. 👍🏻
Tenkei  Gunkan

The aburi sake ($88) consisted of 4 pieces of salmon sashimi. They had an interesting texture as only one side of the salmon was burnt while the rest were raw. The heated and cold surfaces put together gave an exciting taste.
Aburi  sake

This kobe beef udon ($148) here was my favourite dish of the night. First, the kobe beef was as good as it could be👍🏻 No wonder kobe beef has always been dubbed one of the 3 top brands of Japanese meat. The rich flavour, tender and well-marbled texture of the delicate meat were simply amazing. The udon was very smooth and elastic too. Very high quality as a whole!
Kobe  beef  udon

The tenkei don ($128) my friend had was also pretty good. The 3 kinds of sashimi (salmon, tuna & scallop) were all fresh and the cool sashimi went really well with the hot rice underneath. And it was really cheap considering its good quality and huge portion!
Tenkei  Don

We also loved the chicken karaage ($88) and grilled squid ($98) very much. The chicken was served extremely hot as if it was just taken out from the oil, yet it wasn’t very oily when tasted. The chicken meat was very tender, not chewy at all. The grilled squid was also perfectly seasoned. I literally had to compete with my friend to eat that as it was really good!👍🏻😂
Chicken  karaage
Squid  ika
Me  Loce  Oolong  Time

Every great meal ends with a sweet note. And this sweet but refreshing peach sorbet was definitely a great finishing note of
Peach  Sorbet

As a whole, I think Tenkei offers a wide selection of Japanese food of very good quality at reasonable prices. Would recommend this place for grabbing a bite before hitting the bars in LKF!
Kobe  beef  udon
Tenkei  Don