2014-02-23 3161 瀏覽
今日經過K11, 見時間尚早,便試下成日排長龍嘅大都烤鴨。二個人點了半隻片皮鴨,鴨肉炒飯同𧐢油磨菇。點菜時,原先order了炒鴨鬆,過了半分鐘,想將鴨鬆改作炒飯,店中嘅女服務員立刻黑面,話唔知改唔改到,之後話ok。個炒飯有分二人同四人分量。二個人當然叫二人分量,女服務員聴到我叫二人分量後,不停強調二人分量好細碟,唔夠食。但我已叫了其他餸,而且餐牌上明明是寫着二人分量,如果根本係唔夠兩個人食,點解餐牌寫二人分量,真是令人費解?片皮鴨上桌時,吃了一口,完全是沒有溫度的,亦沒有鴨味。蒙著眼食嘅話,完全講唔出食緊乜嘢。我叫了點菜嘅女侍應同佢反應d片皮鴨是凍的,她沒有説什麼,話換過一碟。半分鐘後,另一碟片皮鴨換上來,分量少了,再吃一囗都是沒有溫度。我完全唔明再換一碟凍的片皮鴨是什麼意思?我再叫經理來反映,我叫她自己試下d片皮鴨,她問我是想換另一碟還是想cacel?我説我只想反咉,她說會同廚房講。之後再上了一個迷你版嘅鴨肉飯,味道不過不失,但已沒有什麼心情吃下去,只想匆匆結賬離開!今次嘅用餐經驗可算經典,連招牌菜都可弄至如斯地步,服務員嘅惡劣態度亦一絕。這餐吃唔飽嘅飯埋單都要四百元。
今日經過K11, 見時間尚早,便試下成日排長龍嘅大都烤鴨。

2014-02-21
20 分鐘 (堂食)
2014-02-17 2600 瀏覽
我由細到大都中意食烤鴨但系要遇到令我回味無窮心yok yok嘅就只有呢間大都烤鴨呀雞湯味好濃食落口雞湯嘅味道湧出尼而且啲粥同一般嘅粥好吾同吾系煮到一patpat咁而系一粒粒食落去口感十足 份量亦都量中!值得推薦去得啲中式酒家一定會叫嘅系小籠包啦!入面嘅肉汁好夠食落去會爆出尼仲好熱不過個包就厚左少少好似有啲粉咁但系都吾系話有咩嚴重影響嘅呢間最有名就系鴨!!!!!!我地只系叫左半隻份量好足夠卑3個人...啲皮好薄將啲鴨同四種配料仲有醬加埋真系真都無人有而且啲油又吾系好多呀!真系吾錯

雞湯味好濃食落口雞湯嘅味道湧出尼
份量亦都量中!值得推薦

而且啲油又吾系好多呀!真系吾錯
25 分鐘 (堂食)
  • 雞蓉小米粥
  • 大都烤鴨
2014-02-14 2742 瀏覽
同兩位朋友去食她們的BIRTHDAY DINNER,兩位朋友同時都話要食片皮鴨,一心諗住去鹿嗚春,但冇位,所以第二選擇就來這裡了打來BOOK位只有早段有位,6點入座8點半要交枱,咁都食啦! 6點準時到逹,3人安排坐卡位小籠包~~~OK啦,皮厚左少少,湯汁都足夠的千絲豆腐羹~~~味道都OK的,幸好夠熱 辣子雞~~~成碟野都只係見到辣椒,一定唔多過5件雞,仲要D雞細到睇唔到架,可以叫係辣子雞碎囉...... 片皮鴨~~~ 鴨烤好後先給我們看看再去片鴨,成碟鴨最厲害係冇味的,鴨無鴨味,葱無葱味鴨菘叉子燒餅~~~件燒餅超細件,鴨菘又係冇味架!這餐飯真好唔抵食,全餐都好似食緊冇味餐咁......

6點準時到逹,3人安排坐卡位
小籠包
小籠包~~~OK啦,皮厚左少少,湯汁都足夠的
千絲豆腐羹
千絲豆腐羹~~~味道都OK的,幸好夠熱
辣子雞
片皮鴨配料
鴨菘叉子燒餅
鴨菘叉子燒餅~~~件燒餅超細件,鴨菘又係冇味架!

這餐飯真好唔抵食,全餐都好似食緊冇味餐咁......
2013-12-13
2014-02-08 2584 瀏覽
農曆年間到尖沙咀食烤鴨,年前已到過大都烤鴨,期待。我們一行六人,要了一隻鴨,兩食選擇鴨鬆麥包,再選多款前菜、主菜及點心。鎮江餚肉味道香濃,蠔油磨菇刀功一流。烤鴨先來半隻,一碟有半隻皮?不可能吧。須知之前先比我哋睇過隻鴨,不小的喔。味道亦遜色,無鴨香,跟住再來另一半隻已沒有希望。年糕紅燒肉味道麻麻,肉質嚡肥油不融化,唔合格。小籠包無肉味,芝麻餅亦不香。食品走了樣,可惜可惜。
蠔油蘑菇
鎮江餚肉
鴨鬆麥包
年糕紅燒肉
開水白菜
小籠包
題外話/補充資料: 注 : 鄰近尖沙咀地鐵站及尖東地鐵站,K11提供時租車位。
2014-02-02
蠔油蘑菇
鎮江餚肉
2014-01-06 1847 瀏覽
第一次光顧後,念念不忘那鴉片魚頭及不肥膩的烤鴨。跟朋友分享,他們嚷著也要試試,為了遷就週末,等了三星期。我們本打算散叫,牡丹蝦仁,烤鴨,鴉片魚頭,花膠津白湯,六人餐全都有,所以我們就點了六人餐。六個前菜,最愛蠔油磨菇及牡丹蝦仁,蝦仁彈牙,鮮甜,淡淡的麻油香,磨菇刀章令磨菇有更多横切面吸收蠔油汁,酸魚比我上次吃的薰魚好,好像吃乾身的咕嚕魚柳,至於酸蘿蔔及肴肉則一般,醉雞沒有上次點的醉鴿好食。上前菜,發生了一個飯局中的第一件趣事,友人中一位男生看到六前菜,呆了一呆,我即刻明白,解釋給他聽,這些只是前菜,不需擔心不夠飽。烤鴨上菜,忘了拍照,後來友人what's apps他拍的照給我,哈哈,他真是快到我們都沒有發現就拍了照。烤鴨真的很好,對於不喜肥油的人士,真是正合心意。花膠湯很好,很滿足,友人話要加點,我制止他,還有許多食物未上。當鴉片魚頭上,賣相令他們不起筷,我給他們起了魚肉,他們品嚐後,驚嘆,讚不絕口,我是一個不喜吃魚的人,但這鴉片魚頭真是非點不可。很飽,所以竹笙豆腐顯得遜色,但小籠包及鍋貼也吃清,炒飯真是沒有本事吃,只好打包。甜品除了驢打滾,其他都很出色。是一頓很滿足的晚餐。
甜品除了驢打滾,其他都很出色。

是一頓很滿足的晚餐。
2014-01-04
  • 蠔油磨菇
  • 牡丹蝦仁
  • 大都烤鴨
  • 鴉片魚頭
2013-12-13 1599 瀏覽
西班牙客要吃烤鴨,平時去開漢京樓,現在沒了,便試試新地方。一向不太喜歡兩輪晚飯時間,趕頭趕命,所以挑了八時多booking, 可惜到了還要等,dislike!烤鴨:無驚喜,頗油,肥膏太好,幸而還脆口。最敗筆是粉皮,濕濕的,手感和口感同樣差。芝麻烤餅:因為包鴨片的皮實在太差,用了烤餅代替,夠香脆乾身有咬口,推介!小籠包:普通蠔油蘑菇:刀工不得不讚,味道清甜。牡丹蝦仁:又一考刀功之作,但一點兒蝦味也沒有。水晶鴨舌:西班牙客的最愛,樣子討好,鴨舌去骨易入口,味道清新。豆沙卷:甜度適中。鴨子look甜品:名字忘了,不太像鴨子,太甜,不喜歡。
西班牙客要吃烤鴨,平時去開漢京樓,現在沒了,便試試新地方。

小籠包:普通

蠔油蘑菇:刀工不得不讚,味道清甜。

牡丹蝦仁:又一考刀功之作,但一點兒蝦味也沒有。

豆沙卷:甜度適中。

鴨子look甜品:名字忘了,不太像鴨子,太甜,不喜歡。
20 分鐘 (堂食)
  • 芝麻燒餅
  • 蠔油磨菇
  • 水晶鴨舌
2013-11-18 1484 瀏覽
好鐘意食北京烤鴨,最近食過大都烤鴨覺得唔錯,今晚再食過。鐘意食大都嘅烤鴨因為烤鴨出色,配料特別(哈蜜瓜、沙糖)水晶鴨舌:我唔食鴨舌,朋友話係jelly + 鴨舌,好味海鮮湯燴魚:湯好鮮又夠濃味,令魚味更濃水煮白菜:其實唔係水,係上湯,唔理好唔好食,賣相贏晒另環境都幾舒服,不過建議要訂枱,如果唔係有排等
好鐘意食北京烤鴨,最近食過大都烤鴨覺得唔錯,今晚再食過。
大都烤鴨
鐘意食大都嘅烤鴨因為烤鴨出色,配料特別(哈蜜瓜、沙糖)
水晶鴨舌:我唔食鴨舌,朋友話係jelly + 鴨舌,好味
海鮮湯燴魚:湯好鮮又夠濃味,令魚味更濃
水煮白菜:其實唔係水,係上湯,唔理好唔好食,賣相贏晒

另環境都幾舒服,不過建議要訂枱,如果唔係有排等
2013-09-12
10 分鐘 (堂食)
2013-11-10 1259 瀏覽
逾期待是否會逾失望?終於有機會一嘗這常滿的店鋪。六時半到,八時要交枱。好:菜牌內的照片精美。見習女侍應反應快及服務好。片皮鴨的確皮脆且去肥糕。乾煸四季豆有鑊氣。可以好些:醉雞香但韌。片皮鴨鴨肉味淡,冇鴨香。總的而言,普通。如要再去,可考慮不叫片皮鴨。
逾期待是否會逾失望?

終於有機會一嘗這常滿的店鋪。六時半到,八時要交枱。

大都烤鴨
乾煸四季豆有鑊氣。
乾煸四季豆
可以好些:醉雞香但韌。片皮鴨鴨肉味淡,冇鴨香。

總的而言,普通。如要再去,可考慮不叫片皮鴨。
2013-10-27
午市大都烤鴨午市時間要左個有半隻片皮鴨嘅2人套餐,3個人食。$488,另外收茶位費同加一。小菜有醬醃蘿蔔乾同蝦仁,自己不嬲都中意蘿蔔亁,呢度又整得5會太咸,配埋冷菜清清地嘅蝦仁,幾好,但份量又少,好5抵,食蘿蔔乾。4個小籠包,湯汁好飲,5會太油,d肉無異味,做得幾好。半隻片皮鴨連肉上,之前都食過一次,片皮鴨份量5多,但呢度會幫你除去d肥膏,肉都係,呢個做法好好,我中意無咁油。直情用埋伴碟嘅生菜包埋肉食,自製生菜包。鴨肉架,個醬汁濃郁,偏濃味,但鴨肉嫩滑,無要飯配會覺得咸。份量依然好少。仲有個花膠湯,同開水白菜。得兩棵,賣相精緻。總體尼講,大都烤鴨嘅食物質素賣相別緻,質素都高,但量太少,真係賺到盡。之後仲去左smile yogurt食左杯halloween2013,有南瓜蓉,正

午市大都烤鴨
4個小籠包,湯汁好飲,5會太油,d肉無異味,做得幾好。
仲有個花膠湯,同開水白菜。得兩棵,賣相精緻。
2013-10-30
2013-10-14 798 瀏覽
因為買咗鴻星嘅membership,所以成日都幫襯。今次點咗啲之前未食過嘅菜,有驚喜喎!最驚喜係酸菜魚,又酸又麻又辣,個湯底好正,如果配埋米線就一流!有好多酸菜同雜菌,魚片都有啲鮮味喎,唔係雪到無晒味!讚!梁溪小魚都唔錯喎,炸到脆卜卜,好香口。蔥油拌麵,麵條同炒麵嘅麵係一樣嘅,好滑身, 蔥先炸過,好香。片皮鴨同個泡飯依舊好正!
因為買咗鴻星嘅membership,所以成日都幫襯。
今次點咗啲之前未食過嘅菜,有驚喜喎!

有好多酸菜同雜菌,魚片都有啲鮮味喎,唔係雪到無晒味!讚!
酸菜魚
梁溪小魚都唔錯喎,炸到脆卜卜,好香口。
梁溪小魚
蔥油拌麵
片皮鴨同個泡飯依舊好正!
用餐優惠
其他
酸菜魚
梁溪小魚
蔥油拌麵
2013-08-15 858 瀏覽
整頓飯由於套餐只供六位用,而這店似乎全部只適合三五人聚會,不適合大伙兒再來食,但我們又想今次多試一些菜,所以沒叫兩份套餐,只在套餐外加多幾位湯和個別位上的食品,再另加一些菜,先說後加的菜再講套餐的單尾吧,後加菜式如下:~芝麻餅-外表芝麻香,包皮脆,內裏韮菜饀熱騰騰的青香,令口感層次起了非常多變化;水晶鴨舌-用肉凍包著一個完全退骨的鴨舌,入口先嘗到肉凍如啫喱般的清爽,再咬到鴨舌嚐到肉的脆爽,加上清甜的味道,這菜真是鬼斧神功;鴨肉未麥包-將鴨架的肉打碎,加入菇碎等炒香,味道只是一般,但可等客人自行釀入麥包內一齊食,料多少適隋專便;一支獨秀-這菜是此晚的遺憾,因為跟本沒上,而經理的解釋是早已做好,只是遺忘了,真令人費解;以下是套餐的單尾炒飯-用咸蛋黃做調味,加入蝦仁做的炒飯,味覺上非常咸香,蝦仁也爽口,但蝦仁真晨太少了,數到得七、八隻;窩貼-全晚覺得最差的食品,窩貼底太燶,還見沾有黑色的鑊撈,而本身的窩貼皮也太厚,只有饀料還算有肉汁,尚算鮮味;小籠包-皮薄而靭,夾著頂部拿起來真的像鞦韆,內裡肉湯也充足,入口鮮甜的咸覺實在令人回味。最後是預訂的壽包-真的很一般的鴻星壽包,非常普通,蛋黃無油,蓮
鴨肉未麥包
窩貼
窩貼
最後是預訂的壽包
壽包
-真的很一般的鴻星壽包,非常普通,蛋黃無油,蓮蓉算夠滑,但包皮質地鬆軟度未算理想。
整頓飯食品算是非常好,職員在禮貌上亦算令人受落,但整體運作就真的給人一個混亂感覺了。
2013-08-04
2013-08-15 687 瀏覽
太座一家人話食生日飯,我當然開心,由太座親自訂了這店,事前還預訂了得獎菜"一枝獨秀"和壽包,一行十一人未夠八點已到齊,等了五分鐘才可入坐,入到去一看,坐長檯?食中菜喎,頭同尾都唔知點講嘢,D食物又要左傳右傳,成個氣氛即時比佢破壞咗!擾攘一番後,安排坐下就叫菜,看不明菜牌內的意思再問職員,職員態度很好,建議我們叫六位套餐再加其他想食的菜,想落也ok,但處理就非常混亂,叫紅酒開錯白酒,預訂的得獎菜"一枝獨秀"結果沒上。服務態度幾好都無用,運作混亂,安排不周!以下首先是套餐內的食品:~醬蘿白-味清香,甜而爽口;餚肉-面層清爽不膩,底層淋而香,口感層次分明;酸魚-魚肉沾粉炸後再上糖醋,用類似咕嚕的做法,入口面香脆,內嫩滑,更味帶甜酸,醒胃了得;蠔油磨菇-盡顯師父刀功,但味道偏咸一點,磨菇卻頗爽口;牡丹蝦仁-味偏淡一點,但仍可嘗到蝦的一點鮮甜,入口彈牙;醉雞-酒香濃郁,雞肉嫩滑;烤鴨-鴨肉嫩皮脆,淨食也不覺膩,用傳統包餅皮加蔥絲等食更覺濃濃鴨味中夾附清香;花膠津白湯-原隻花膠筒上,入口富膠質有噬口得嚟又夠淋,個湯明顯用金華火腿加花膠燉成,絕非味精,湯清甜中帶濃濃的花膠香;烤魚頭-個人對魚頭興趣不
的食品:~
醬蘿白
醬籮匐
-味清香,甜而爽口;
餚肉
餚肉
-面層清爽不膩,底層淋而香,口感層次分明;
酸魚
酸魚
蠔油磨菇
-盡顯師父刀功,但味道偏咸一點,磨菇卻頗爽口;
牡丹蝦仁
牡丹蝦仁
-味偏淡一點,但仍可嘗到蝦的一點鮮甜,入口彈牙;
醉雞
醉雞
-酒香濃郁,雞肉嫩滑;
烤鴨
烤鴨
烤魚頭
烤魚頭
-個人對魚頭興趣不大,只見一大個魚頭用薑蔥炆煮,挑了一片肉嚐試,也覺非常入味,魚面肉也嫩滑;
竹笙豆腐
竹笙豆腐
-無花巧,竹笙用高湯煨透,放在豆腐上,倍以小棠菜和毛豆,再灑上茨汁,清淡中帶香甜,是一道上佳素菜,如放在一開始時先食就更佳;
餐內主菜的食物基本上不差,至於單尾和後加的菜,會在下集再作評論。
2013-08-04
  • 花膠津白湯
2013-07-22 917 瀏覽
因為人數多,所以提前個多月已訂位。但去到告訴侍應訂了12位,他竟一臉驚訝地回應:「訂咗位呀?」擾讓一輪,侍應告訴我們執緊枱了,其實是他們請其他顧客調枱,即是真的漏了我們的預訂吧!(但我們看到留位簿有我們的reservation)由於是由細枱拼為長枱,所以侍應自動把某些食物分成兩碟上枱,這值得一讚先點了蠔油蘑菇和肴肉,蘑菇刀工出色,麻油味略嫌過重但也頗美味。點了干扁四季豆和牛肉四季豆,兩款都有水準,朋友說估不到這店子煮牛肉也有一手。本身是點了鴛鴦湯飯的,侍應覆單都正確,可是卻來了荷葉飯,不過這飯也很好味,只是不是原個上枱(這道菜沒有分為兩碟的),所以初時都不知是甚麼,賣相較遜。片皮鴨分為兩碟上枱,喜歡它有四種配菜,而且除了海鮮醬還有砂糖,片皮鴨醮上砂糖真是十分相配由於是慶祝朋友生日,所以買了樓下的Luna cheesecake,要解凍所以並沒有叫侍應雪蛋糕。飯後待我們點了甜品,我們把蛋糕拿出來放上枱面,其中一位侍應立刻過來看一眼,並即時走到收銀機前入數,不用數分鐘更print了帳單請我們結帳(我們並未叫埋單)。雖然沒叫他們雪蛋糕而他們亦沒有切餅,但我們都預了會給予切餅費的,但也不用做得如

(我們並未叫埋單)。雖然沒叫他們雪蛋糕而他們亦沒有切餅,但我們都預了會給予切餅費的,但也不用做得如此核突吧?朋友早前已問了切餅費是$10,但看到帳單卻原來是每位$10......請問這每位$10你們又為我們做了甚麼呢?
蠔油磨菇和肴肉
干扁四季豆
鴨肉麥包
鍋貼
荷葉飯
鴨舌
芋條和驢打滾
2013-07-20
10 分鐘 (堂食)
干扁四季豆
鴨舌
芋條和驢打滾
2013-07-06 203 瀏覽
我同 10 個新同事o個日咁啱o係 k11 做完野, 就來左呢間食午餐 ~我見午市 65 蚊 set 有 雞絲粉皮 同 雲吞面 同 豆漿, 在尖沙咀來講, 價錢都算 OK ... 點知....雞絲粉皮, 勁細碟, 碟係用隻裝豉油的碟, 你可以想像有幾細碟 !!!雲吞麵 又非常一般, 得幾粒超細雲吞 ...我試過同事的擔擔面, 都幾 SPICY 下 !!! 唔好 SPICY 的千奇咪叫食到呢度已經感覺麻麻~ 仲要埋單比預算貴左 10 蚊有多 !!! 唔係我計少左加 1 , 而係佢茶錢 10 蚊, 再加一 !!!!! 好 ANGRY !!! 我估佢餐牌有寫 (應該都唔係顯眼位) ! 不過o個日我地趕時間所以都無仔細睇! i cant believe that it has more positive than negative when i read openrice afterwards! Maybe it duck's dishes are okay/good, but i certain do NOT recommend people to have lunch here !! in

雲吞麵 又非常一般, 得幾粒超細雲吞 ...

i cant believe that it has more positive than negative when i read openrice afterwards! Maybe it duck's dishes are okay/good, but i certain do NOT recommend people to have lunch here !! in TST, you will have other better choices in this $hkd 80 - 90 price range.

2013-07-04
$82.5
2013-06-07 197 瀏覽
開業兩年多,據說天天爆場,於是就早一星期慕名訂位一試.現場果然人頭湧湧,沒有訂位的朋友怕且都要失望而回.店家走型格新派路線,木裝飾品點題之餘,亦頗特別.仔細觀察,鋪位不算大,但就聰明的劃分成二人四人卡位檯,大檯數目其實只有三數張,這,也算是迎合現今人口結構,核心家庭,三倆知己,最重要的,是可以吸納情侶客,是晚一行五人,原本訂位時只有卡座,不過店方見我們人數較多,為我們轉去其中一張大檯,僅此謝過他們的貼心照顧.是晚菜色:開水白菜:津白切成蓮花狀,見刀章,味道亦清淡,可以吃出蔬菜的味道,同上湯亦匹配.水晶鴨舌:鴨舌藏在晶瑩的膏狀內,賣相美妙.蠔油蘑菇:居然令我聯想起日本鰻魚既千切法,賣相真的無話可說,味道亦鮮甜.牡丹蝦仁:青瓜同蝦仁薄切,又系刀工表現.山藥淮山:鮮淮山蘸上兩款不同的果漿汁,甜甜的,非常有新鮮感烤鴨:對於怕肥的朋友,這裡的烤鴨一定適合你,因為片去了脂肪的部分,但我老爸之類的舊式人就比較喜歡油香濃一點的,店家的取向應該系走新派食法,亦要照顧健康潮流吧.每點一份烤鴨,都可以點選鴨架十食的其中一款,又系一個gimmck.我們就選了鴨肉包.味道是較為重的一道菜,但熱燙可口,不錯.蔥烤
開業兩年多,據說天天爆場,於是就早一星期慕名訂位一試.

現場果然人頭湧湧,沒有訂位的朋友怕且都要失望而回.

是晚菜色:

水晶鴨舌:鴨舌藏在晶瑩的膏狀內,賣相美妙.
牡丹蝦仁:青瓜同蝦仁薄切,又系刀工表現.
山藥淮山:鮮淮山蘸上兩款不同的果漿汁,甜甜的,非常有新鮮感

蔥烤魚頭
有驚喜,店員表示魚從俄羅斯運來,果然份量驚人,薑蔥的份量極多,汁水都好好味,我老爸最欣賞
甜品:
金陵驢打滾:名堂好架勢,其實系紅豆糯米卷,煙韌得呢,唔會太甜。

燕麥脆脆:炸得幾香,燕麥又聽落健康,減輕罪惡感.
總結:由店面裝潢,菜單,份量,都經過精心設計,迎合潮流,確實是相當聰明.
2013-05-17