餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2019-09-07 8117 瀏覽
#小秘書 呢晚約咗 #孫太 食 #生日飯🥳 適逢係 #星期五 嘅晚上,街外嘅人特別多,#千辛萬苦 先可以上到車,由 #金鐘站 過去 #尖沙咀,比預期時間遲大到😅好在我一早已經喺 大都烤鴨 訂咗位,唔使 #主角 喺街等😉 最終我遲咗廿分鐘嚟到餐廳,大家大致上已經諗好食乜🍚 我咁就得人,當然係無意見😚 嚟到「大都」當然要試吓佢哋嘅 #烤鴨 啦。不過我哋得三個人,就要半隻試吓先🥢 #師傅 手功精巧,可以薄薄將鴨皮片出,薄到就連毛孔都見到🤩 一層皮、一層肉、再加 #京蔥 #配菜 同 #甜醬,夾喺 #麼麼皮 入面,無油膩嘅感覺,層次感豐富👍🏻 之後我哋仲有叫咗 #小籠包、#素餃🥟 一樣皮薄餡靚👍🏻 至於 #醉雞、#剁椒什菌鮮淮山 就無咩特別,我覺得後者汁醬太濃... 一般啦!最後 #主角 要求加個 #蝦仁炒飯,無諗過 #師傅 會加埋 #咸旦黃 落去炒,雖然真係炒得幾 #乾身 同 #香口 嘅... 不過就 #膽固醇爆煲 囉😅埋單嘅時候,我哋先知道原來用 #銀聯卡 係有75折㗎🤩 諗住可以慳返一筆啦... 點知人哋張 #銀聯卡 過咗期、#ApplePay 又話唔Support😅 #侍應 見我哋咁失望

埋單嘅時候,我哋先知道原來用 #銀聯卡 係有75折㗎🤩 諗住可以慳返一筆啦... 點知人哋張 #銀聯卡 過咗期、#ApplePay 又話唔Support😅 #侍應 見我哋咁失望,補句話可以用 WeChat 微信 - 香港 比錢㗎... 不過無折囉🤨 係咪玩嘢先?
2019-09-06
2020-01-01 0 瀏覽
除夕相約舊同事飯聚,揀咗依間餐館試試。我本人一向鍾意食片皮鴨,故此有一定期望。先講餐館環境,係幾高檔舒適。至於服務,都不過不失。食物路喎,最值得一提嘅,就係一坐低就有嘅前菜:生果小食!真心覺得特別嘅,唔係一般嘅酸菜、花生,係哈蜜瓜同提子!好食!但埋單時發現,原來每位要$15,唔係化???我地5個人,淨係兩碟細細碟嘅生果前菜已經收咗我哋$75加一!?另茶錢每位$15。主菜方面,片皮鴨好味嘅。其他就正常水準,沒有驚喜亦沒有失望!甜品反而有驚喜,貝勒燕麥番薯好好食,推介!👍🏼
除夕相約舊同事飯聚,揀咗依間餐館試試。

我本人一向鍾意食片皮鴨,故此有一定期望。

先講餐館環境,係幾高檔舒適。至於服務,都不過不失。

主菜方面,片皮鴨好味嘅。

其他就正常水準,沒有驚喜亦沒有失望!

甜品反而有驚喜,貝勒燕麥番薯好好食,推介!👍🏼
2019-12-31
2019-12-30 0 瀏覽
好耐冇食過咁有水準既片皮鴨。。。見佢舖仔細細。。都知要訂定位不過真係好彩有試。。真心好味因為得兩條友。叫得三樣野。。半隻烤鴨。皮脆肉味燶。調料。醬汁恰到好處叉子燒餅。配鴨肉粒。炒得好好。又香又夠燶味小籠包。好多汁。係好味既女女突然想食片皮鴨。不過之前食過幾間都麻麻。美中。咩琴。都唔係好得尖沙咀呢間真係性價最高。會再食食物:超值。想試多D款式環境:多卡位。有大枱。舒服總括:好味。底食。正。。。。。。。
好耐冇食過咁有水準既片皮鴨。。。
見佢舖仔細細。。都知要訂定位
不過真係好彩有試。。真心好味
因為得兩條友。叫得三樣野。。
半隻烤鴨。皮脆肉味燶。調料。醬汁恰到好處
叉子燒餅。配鴨肉粒。炒得好好。又香又夠燶味
小籠包。好多汁。係好味既
尖沙咀呢間真係性價最高。會再食
食物:超值。想試多D款式
環境:多卡位。有大枱。舒服
總括:好味。底食。正。。。。。。。
2019-12-23 417 瀏覽
First of all, 係香港主打做烤鴨的餐廳其實不太多。🤩🤩🤩🤩 自己本身都中意食烤鴨食間「大都」佢地係用左北京嫩鴨,🧄🧅🥒🌶仲有明火掛爐 - open kitchen(果木燻烤) 你係門口都睇到佢地整野食。感覺係幾衛生既做法因為赤裸裸報比客人睇到🍽 十分好食落去肉質會更細嫩,肥而不膩!鴨香:❤️❤️❤️❤️/5整體味道:💜💜💜💜💜/5配料:💛💛💛/5堂片鴨係伴埋秘製醬汁佐料,獨有口味,唔係度度都食到!菜式揉合傳統與創新,係幾有驚喜

🤩🤩🤩🤩 自己本身都中意食烤鴨

食間「大都」佢地係用左北京嫩鴨,🧄🧅🥒🌶
仲有明火掛爐 - open kitchen(果木燻烤)
你係門口都睇到佢地整野食。
感覺係幾衛生既做法
因為赤裸裸報比客人睇到🍽 十分好

食落去肉質會更細嫩,肥而不膩!

鴨香:❤️❤️❤️❤️/5
整體味道:💜💜💜💜💜/5
配料:💛💛💛/5

堂片鴨係伴埋秘製醬汁佐料,獨有口味,唔係度度都食到!

菜式揉合傳統與創新,係幾有驚喜
2019-12-21 382 瀏覽
叫了一隻招牌片皮鴨,片皮鴨的皮很熱,每一塊都有點心紙蓋好,超有心!但鴨的其他部份另食就要加錢先有,唔平架所以冇另外加。小籠包皮好薄,朋友都覺得好味!如果現在銀聯信用卡仲有75折,平了很多!
2019-12-19
  • 烤鴨
  • 淮揚灌湯小籠包
同一班朋友聚會,大家都想食中式菜, 尤其想食片皮鴨。成日聽人講乜乜鴨子物物鴨子既餐廳,乜香港除咗X X鴨子餐廳,就冇其他食片皮鴨嘅餐廳咩?好彩上嚟OpenRice搵到呢間大都烤鴨!餐廳質素唔錯,服務普通,價錢中上唔算平,不過都適合大夥兒食飯嘅!放啲相俾大家睇睇先!個人最喜歡係豆皮卷,腐皮中間包裹着蔬菜,腐皮大一點點脆口,不會太淋身,好驚喜!反而他們的賣點烤鴨就一般般了,感覺任何一間烤鴨店都能食到這個質素其他菜式都OK嘅,中上水準

放啲相俾大家睇睇先!

其他菜式都OK嘅,中上水準

2019-12-14
團年飯
2019-12-12 633 瀏覽
心血來潮無啦啦想食片皮鴨,朋友介紹下就去左試呢間。先黎一個口水雞,佢唔會雞皮配埋一大舊肥膏果d,非常好,醬汁好惹味👍🏻片皮鴨皮同肉分開,個皮係脆既,絕對唔會食落去肉多過皮,有驚喜👍🏻👍🏻包住鴨的皮都好薄!值得讚,一定要去試下。荷葉飯,好香荷葉味,飯裡都好足料,好多肉。這個係花膠魚翅唔知咩,唔記得個名,呢度菜幾有新鮮感,不過不失啦,可以一試,但唔會再叫第二次🙊試其他野好過。不過不失,沒什麼特別。仲有個小籠包,忘記影相,皮薄又多汁,好味👍🏻👍🏻👍🏻讚讚讚成餐六個人食,請埋生日果個食都係三百有找,性價比高,會再幫襯!
心血來潮無啦啦想食片皮鴨,朋友介紹下就去左試呢間。

荷葉飯,好香荷葉味,飯裡都好足料,好多肉。

不過不失,沒什麼特別。

仲有個小籠包,忘記影相,皮薄又多汁,好味👍🏻👍🏻👍🏻讚讚讚

2019-12-09
  • 淮揚灌湯小籠包
  • 烤北京填鴨
  • 荷葉包鴨飯
2019-11-08 1336 瀏覽
突然間好想好想食小籠包同埋片皮鴨,諗住搵間坐得舒服D嘅中菜,所以就決定咗【大都烤鴨】喇😋【烤北京填鴨】每塊片皮鴨咬落去都脆卜卜,好似食緊紫菜咁🤣而且鴨肉好嫩,一d都唔韌,果然係招牌菜👍🏼【淮揚灌湯小籠包】上枱熱辣辣出晒煙嘅小籠包,望到都流晒口水🤤🤤🤤咬開表皮,入面嘅湯汁多到接近滿瀉😮豬肉餡鮮甜夠juicy,正呀😍【荷葉包鴨飯】每啖飯都充滿荷葉香,而且好足料有好多鴨肉🤩

【荷葉包鴨飯】每啖飯都充滿荷葉香,而且好足料有好多鴨肉🤩
荷葉包鴨飯
荷葉包鴨飯
2019-10-21 1314 瀏覽
呢晚去紅館睇演唱所以去左尖沙咀食飯又想食片皮鴨...所以去左k11 大都烤鴨因為一收工就去拎位..加上時間仲早所以唔多人雖然有套餐.但唔係樣樣岩食所以決定散嗌小食叫左雞絲粉皮由於太肚餓關係..好快已經食清光小籠包好多湯汁好味烤北京填鴨重點黎喇..熱辣辣仲入口即溶..好滿足酸菜魚呢個湯就偏鹹咗少少...送飯就剛剛好三絲伊麵好大碟..又唔會太淋..不錯乾煸四季豆呢個就好似周圍食都差唔多咁.係好食既貝勒燕麥番薯呢個甜品最驚喜.熱辣辣外面又脆口...蕃薯食落又唔乾
呢晚去紅館睇演唱所以去左尖沙咀食飯

呢個就好似周圍食都差唔多咁.係好食既

貝勒燕麥番薯
呢個甜品最驚喜.熱辣辣外面又脆口...蕃薯食落又唔乾

2019-10-20 961 瀏覽
依加同朋友聚餐真的不太容易,難得一班老友話照舊,所以朋友介紹這間❤️大都烤鴨!有名你叫:大都烤鴨必定要點烤鴨啦,真的不錯,皮脆肉滑,只可惜叫了一隻🦆份量唔太多!松子魚🐟也好好味,只係不夠熱!
2019-10-04
信用卡優惠
2019-10-01 1447 瀏覽
朋友叙會揀左這間「大都烤鴨」,餐廳位置有小小難找,在暗角位內。以物其名,當然我地要試試烤鴨,味覺果然不錯皮上一點肥膏也沒有,而且十分噿口,配上熱熱地的包皮 但當包皮凍左就no good, 所以要快食。叉子燒餅 ,是以鴨肉切成細粒炒成 ,再配合燒餅或生菜享用,當時先來生菜加鴨肉,食後感覺新鮮感,由於燒餅等了太久,就向待應追追,她竟然說柯打錯了,因為只能配上燒餅或生菜,最後也有補上燒餅,但她即時收起我們餘下的2片生菜(感覺不夠大方,相信她收起也是掉的😧)
但當包皮凍左就no good, 所以要快食。
烤鴨
四季豆
水晶鴨舌
大乾媽茄子牛聊
叉子燒餅
烤鴨
四季豆
2019-09-30 669 瀏覽
生日成家人食飯,我地想食中菜,睇咗好幾間,決定嚟「大都烤鴨」,見到網上有啲負評,但想同大家講,我地食過又覺得幾好食喎!😳即刻講下招牌菜「北京烤鴨」我哋五個人叫咗半隻,食完都覺得好滿意。雖然每人得兩三塊唔係好夠喉,但係塊塊都好高質,個烤鴨好嫩滑,外脆內軟,好有鴨味,連埋個夠晒薄嘅皮,加上唔同嘅配料,只蘿蔔絲、青瓜絲、蜜瓜、京蔥、仲要加上自家製嘅京醬,口感非常之好,暫時係我係香港食過最好食嘅片皮鴨啊!🥰🥰之後要介紹嘅就係「江南松子魚」食落去甜甜酸酸,好開胃,個魚炸得好好食,再用上新鮮嘅菠蘿,盡顯心思!🤣另外我哋將個片皮鴨嘅肉,整咗做肉碎,配埋芝麻餡餅,將餡料放入餅入邊,連埋一齊食,口感好豐富,一方面食到鹹鹹地嘅鴨肉,另一方面食到香脆嘅芝麻餅🥳我會將呢間中菜推介俾大家,價錢方面唔算好貴,嘢食亦都好高質,暫時食每一樣野都有好嘅水準!😆👍🏻

2019-09-11
  • 烤北京填鴨
  • 芝麻餅
2019-09-24 489 瀏覽
從來冇想過片皮鴨都可以有咁多種食法:水晶鵝肝片皮鴨拿破崙紅梅片皮鴨烤北京填鴨4個人最後傳統d都系叫咗一隻烤北京填鴨, 小籠包,金沙蝦仁炒飯。先講片皮鴨,上枱既時候總共2大碟,每碟都分開皮和肉,配菜都有四款,至於佢塊烤鴨餅,竟然每塊之間都有用一張紙分隔開,保證唔會兩塊黐實,超細心,醬汁除咗甜醬之外還有砂糖, 幾樣野配合埋一齊一d油膩感都冇,正小籠包質素普通,皮薄但係好容易穿。金沙蝦仁炒飯都知一定有鹹蛋炒,見佢賣相炒得十分乾身,一啖食落下估吾到系超多鹹蛋蓉,令到喉嚨超乾涸,要即刻狂飲水😂
從來冇想過片皮鴨都可以有咁多種食法:
水晶鵝肝片皮鴨
拿破崙紅梅片皮鴨
烤北京填鴨

小籠包質素普通,皮薄但係好容易穿。

• 大都烤鴨
2019-09-20 412 瀏覽
同朋友食飯 揀左呢間想試好耐既餐廳銀聯卡有promote 主餐牌75折 本來想叫傳統半隻片皮鴨 見佢餐牌有隻拿破倫紅梅片皮鴨 就試下點知勁唔抵 $358 得8舊上菜已經凍哂 感覺十分一般 仲衰過美心個隻🙄另外叫左個鴨碎夾餅 反而個鴨碎好好味😝其他上海菜有驚喜黃金炒飯 好重蛋黃味 蝦又多😍醉雞都好出色 花鵰味好重 🙂另外小籠包湯好多☺雞絲粉皮 生煎包 水準都好高😋31/8
同朋友食飯 揀左呢間想試好耐既餐廳

另外小籠包湯好多☺
雞絲粉皮 生煎包 水準都好高😋

31/8
2019-09-11 671 瀏覽
其實好多年前間店岩岩開果陣我幫襯過幾次,果時冇乜客人,套餐價錢平過依加一半。最近因為好想食片皮鴨,原本想去果間好臭串吾接受walk in客,所以我決定再去依間。排隊等左半個鐘頭終於有位,上菜速度好快。水晶鴨舌,冇軟骨架喎,外層舊啫喱係鴨湯黎架,幾好食。水晶鴨肝片皮鴨,純粹為新鮮感而叫,以前都冇依款菜式,可能我太耐冇幫襯。塊皮脆到咬落有聲,鴨肝外圍俾鴨湯啫喱包住,味道濃郁。鴨絲湯羹,依個湯由開業到依加仲有提供,基本上係幾好飲,鴨絲多湯底濃。茄子炒鴨件,其實係因為我想食茄子先叫,鴨肉比較實。最後埋單有75折優惠,當堂好抵!
水晶鴨舌,冇軟骨架喎,外層舊啫喱係鴨湯黎架,幾好食。
水晶鴨舌

茄子炒鴨件,其實係因為我想食茄子先叫,鴨肉比較實。

最後埋單有75折優惠,當堂好抵!
水晶鴨肝片皮鴨
2019-06-01