2014-02-23 3161 瀏覽
今日經過K11, 見時間尚早,便試下成日排長龍嘅大都烤鴨。二個人點了半隻片皮鴨,鴨肉炒飯同𧐢油磨菇。點菜時,原先order了炒鴨鬆,過了半分鐘,想將鴨鬆改作炒飯,店中嘅女服務員立刻黑面,話唔知改唔改到,之後話ok。個炒飯有分二人同四人分量。二個人當然叫二人分量,女服務員聴到我叫二人分量後,不停強調二人分量好細碟,唔夠食。但我已叫了其他餸,而且餐牌上明明是寫着二人分量,如果根本係唔夠兩個人食,點解餐牌寫二人分量,真是令人費解?片皮鴨上桌時,吃了一口,完全是沒有溫度的,亦沒有鴨味。蒙著眼食嘅話,完全講唔出食緊乜嘢。我叫了點菜嘅女侍應同佢反應d片皮鴨是凍的,她沒有説什麼,話換過一碟。半分鐘後,另一碟片皮鴨換上來,分量少了,再吃一囗都是沒有溫度。我完全唔明再換一碟凍的片皮鴨是什麼意思?我再叫經理來反映,我叫她自己試下d片皮鴨,她問我是想換另一碟還是想cacel?我説我只想反咉,她說會同廚房講。之後再上了一個迷你版嘅鴨肉飯,味道不過不失,但已沒有什麼心情吃下去,只想匆匆結賬離開!今次嘅用餐經驗可算經典,連招牌菜都可弄至如斯地步,服務員嘅惡劣態度亦一絕。這餐吃唔飽嘅飯埋單都要四百元。
今日經過K11, 見時間尚早,便試下成日排長龍嘅大都烤鴨。

2014-02-21
20 分鐘 (堂食)