2013-03-19 917 瀏覽
追月晚同姑姐一家共5人去了九龍城搵左間出名的大邊爐da bino 火鍋店打邊爐.地面門口細小, 要行樓梯上, 有代客拍車, 方便駕車人士$40/2小時, 樓上坐位不多,下圖一眼睇晒, 但算舒適 , 聽講好似再入間房有d位.姑姐想試象拔蚌, 揀了條2斤9, 好似廿幾蚊兩, sashimi 極之鮮, 不可生食部位恰一恰亦十分爽甜!! 依度出名手切本地肥牛, 不過今次揀左安格斯肥牛(大) 2百幾元碟, 雪花均混, 開邊切, 牛香十足, 肉質淋得黎有咬口, 個個食完都讚!! 一碟好快掃清, encore.鴛鴦火鍋湯底 - 一邊麻辣, 但不麻, 辣度不算強, 對我就剛剛好. 一邊瑤柱冬瓜, 啱晒想打邊爐又怕熱氣人士, 湯底有不少瑤柱粒, 而兩邊都有大大舊豬骨.四色餃 - 鮮蝦水餃、素菜餃、西洋菜餃、莧菜帶子餃, 我特別喜歡last 的莧菜帶子餃, 莧菜唔會好似韮菜餃咁大陣味, 亦唔會好似菠菜容易淋, 加上帶子更顯爽口.四寶丸 - 我至愛, 彈牙好味!埋單$2100/, 份量剛剛好, 最緊要個個都讚有水準, 一分錢一分貨無錯o既.
四寶丸 - 我至愛, 彈牙好味!

2012-10-03
20 分鐘 (堂食)
  • 象拔蚌
2012-07-07 742 瀏覽
今日好想打邊爐,見呢間店係open rice好評不少,於是走來試下。三秒腐皮最正係可以叫半份,的確唔錯,值得一試。牛肉叫左手切肉眼,呢個堅係正!不過成$188,係貴d,不過真係好食。貴花蚌,四式餃都好味。價錢算中上,不過食物質數ok,會再幫襯!
  • 四式餃,手切肉眼肥牛
2012-07-04 602 瀏覽
上星期打風,中午還是風平浪靜,入夜之後開始風雲變色,晚餐時間仍然未發出八號強風訊號,所以我們就打算吃完晚餐才回家,當然我們也不敢走得遠。印象之中步入夏天之後,只去朋友家吃過一次火鍋(雞煲不算),見今天大風又下雨著,涼涼的又想去吃火鍋。雖然九龍城的火鍋店很多,可是這家是其中一家鬆弛最愛去的,這是我第二次來,上一次也是鬆弛帶我來吃聖誕大餐。天氣不穩定的晚上,火鍋店仍然人氣高企,剛好我們到達的時候有一張吉檯。一坐下就急不及待先點湯底,本來打算點個麻辣火鍋,不過想起上次吃那個金瓜牛肉粒湯底也清甜好吃,最後就決定再吃一次。金瓜牛柳粒湯底($68)。一開始湯底味道很清,有點偏淡,不過再多煮一會兒,金瓜的甜和豬骨的濃郁都慢慢滾出來之後,就會變得很好喝。金瓜很甜,質感不是粉粉的而是一絲絲的,是高品質的南瓜;牛柳粒一開始就要吃,油脂豐腴,牛肉味濃,肉質嫰滑鬆化,就算煮久了一會兒也不會太乾太靭;裡面清甜的秘密還有蕃茄、豆腐和椰菜,而且價錢並不貴,絕對值得一試。三秒腐皮半份($25)。這裡的炸腐皮和沙田盛記同樣都是自家製的,水準不遑多讓,記得上一次我們兩個人點了一份,而一份是有八件,所以有點吃不消,始終炸腐
上星期打風,中午還是風平浪靜,入夜之後開始風雲變色,晚餐時間仍然未發出八號強風訊號,所以我們就打算吃完晚餐才回家,當然我們也不敢走得遠。印象之中步入夏天之後,只去朋友家吃過一次火鍋雞煲不算),見今天大風又下雨著,涼涼的又想去吃火鍋。雖然九龍城的火鍋店很多,可是這家是其中一家鬆弛最愛去的,這是我第二次來,上一次也是鬆弛帶我來吃聖誕大餐。

三秒腐皮半份($25)。這裡的炸腐皮和沙田盛記同樣都是自家製的,水準不遑多讓,記得上一次我們兩個人點了一份,而一份是有八件,所以有點吃不消,始終炸腐皮吃得多也會覺得滯。這一次我們先問一下,原來是可以點半份的,實在太貼心了。炸腐皮夠鬆化,層數多而且夠薄,吃起上來也不會覺得太油膩,豆味又濃,不得不點。
金錢牛展($68)。自從上一次在荃灣隱世牛火鍋食堂吃到超好吃的牛展之後,一直念念不忘,可是至今仍然未找到比那裡好吃的牛展。有見這裡的火鍋料水準不俗,就點了一份來試試,果然賣相很對版,入口彈牙有嚼勁,與平常追棒的那些雪花肥牛相比,是另一種享受,只是肉味始終沒有荃灣那邊般濃。
蟶子皇兩隻($72)。這裡有魚池養海鮮,所以海鮮都是即點即劏的,非常新鮮。蟶子皇很爽甜,肉質肥厚,無沙,$36一隻不算太貴。
四色餃($52)。分別有鮮蝦水餃、巧制素菜餃、時令西洋菜餃、莧菜帶子餃。其實這裡丸類和餃類都出名的,不過兩個人吃不了那麼多,上次吃了丸,這次就吃餃。這裡包的餃都是皮薄的,而四款餃之中我愛吃莧菜帶子餃,吃到帶子的鮮甜味,和莧菜夾得很好;水餃的餡料很飽滿,裡面的木耳絲特別爽脆,鮮蝦又夠彈牙;餘下的兩款餃也很出色。
芥醬酸菜兩位($30),特別要介紹一下這裡的酸菜,其實我一向都不太愛吃酸菜,不過這裡所用的不是什麼紅蘿蔔或椰菜或蕎頭之類的,而且青木瓜或青芒果之類的,切成薄片,爽口帶酸甜,味道清新,特別是吃完熱辣的東西之後,吃一片立刻降火,罕有地我把它清碟了。

在眾多九龍城火鍋之中,這裡的價位算是中價,可是整體質素卻相當有水準,而且座位算寬敞舒服,另外人多的話可以訂房,不過我不知道有沒有最低消費,訂座前最好問清楚。
2011-12-05 381 瀏覽
去年冬天,已經想來大邊爐試下,無奈每次訂座也說滿座,今年趁還未涷定,早點兒來試試,終於可以一償心願大邊爐位於二樓舖位,座位不多,我們五個人被領到房間坐下,與鄰座只有一位之隔,太近,Dislike侍應跟著送上調味盤讓我們自行挑選,調味料有蒜蓉, 䓤粒,沙爹,椒粒和菜莆,各人可跟自己口味調配,是個不錯的安排;安頓好後,便開始點菜,我們叫了一個鴛鴦鍋,一邊是海底椰子雞,一邊則選了個蟹鍋;海底椰子雞很淡,沒有雞味,用來打邊爐略嫌遜色;蟹鍋一邊味道較鮮,原仔花蟹上,很鮮甜火鍋菜料有:手切安格斯肥牛(例牌):肥廋均勻,入湯三五秒即食,牛味濃而不膩,吃多了也不自覺手切肉眼邊肥牛(例牌):較為厚身,肉味濃,口感亦很好;三秒腐皮:聞名不如見面,比想像更好食,真的只要三秒,不能多,亦不可少四寶丸:全部新鮮肉類打成,有墨魚丸,蝦丸,豬肉丸和牛肉丸,各有特色,是個不錯的拼盤鮮炸魚角:類似魚片頭,普通;白鱔片:很新鮮的魚片,切得頗為薄,不能淥得過久,否則便會失去鮮味西洋菜帶子餃;每個餃都包有半粒帶子,西洋菜包前應已去水,所以沒有了菜鯹味,頗為吸引的一碟菜餃澳洲帶子;略為細隻,帶子還是日本的好吃自制蝦滑:超爽口彈

;蟹鍋一邊味道較鮮,原仔花蟹上,很鮮甜
火鍋菜料有:
手切肉眼邊肥牛(例牌):較為厚身,肉味濃,口感亦很好;
三秒腐皮(前), 肉眼邊肥牛(後)

四寶丸(右), 鮮炸魚角(左)
鮮炸魚角:類似魚片頭,普通;
白鱔片(前), 西洋菜帶子餃(後)

澳洲帶子;略為細隻,帶子還是日本的好吃
澳洲帶子(前), 自制蝦滑(後)
自制蝦滑:超爽口彈牙,必試之選

海蝦:身型略小的中蝦,不夠蝦滑出色,可以不點;
新鮮雞片:雞肉嫩滑,跟牛相對又有另一番滋味,不過若不是好肉者,可以先點牛肉,肚皮還有空位才再考盧雞件
炸芋條和粟米:芋條很粉,打邊爐吃一絕;粟米普通,不夠甜;
這日埋單每人消費$340,並不便宜,卻是物有所值!
2011-11-23
三秒腐皮(前), 肉眼邊肥牛(後)
四寶丸(右), 鮮炸魚角(左)
白鱔片(前), 西洋菜帶子餃(後)
澳洲帶子(前), 自制蝦滑(後)
  • 肉眼邊肥牛
  • 蝦滑
2011-04-23 281 瀏覽
這是我們第一次來的,4大1小,在6:00鐘已到門口,未有客,我們是第一檯客,地方小, 但坐位環境舒服, 服務也ok, 有問必答, 我們叫了:1)肉眼邊肥牛例牌, 肉味香, 質感滑, 好味, $1382)安格斯肥牛例牌, 有趙頭, 雖然冇肉眼邊甘香, 但覺得更好味, $1183)墨丸拼梅菜豬肉丸, 墨丸彈牙, 豬肉丸也不錯, $424)海鮮蛋角, 裏面有蝦, 帶子, 杞子, 估不到浸淋了也好味, $585)鮮蝦水餃 ,ok, $306)炸枝竹 ,ok, $287)山水豆腐, ok, $208)唐生菜, ok, $289)魚容麵, 是鯪魚肉, 頗淋, 普通, $3210)三秒腐皮, 冇特別, 名過於實, $4811)蓮藕片, ok , $2812)沙爹拼冬瓜搖柱湯底, $64仲有茶芥酸菜, $70, total:$774我覺得抵食, 因為上個月去樓下稻香, (又係Sat), 食7:00鐘正价時段, 3大1小, 埋單也要$660, 仲要吾飽同無甘新鮮

1)肉眼邊肥牛例牌, 肉味香, 質感滑, 好味, $138

仲有茶芥酸菜, $70, total:$774

2011-04-23
(非會員)
2011-01-08 188 瀏覽
好耐之前有個朋友推介過此店, 起初聽到個店名都冇乜信心, 過了成大半年先決心一試!門口不顯眼, 又要行一條大樓梯, 感覺不太好!環境尚算舒適, 整潔, 服務也過得去...當然要試吓最有名氣的 "海底椰雞湯底"....果然唔錯!材料也相當新鮮, 賣相乾淨, 絕對冇令人失望!但是最令本人不高興反而是當晚此店的老板在請客, 一大班中年男人又飲又叫, 非常嘈吵, 令人反感!

門口不顯眼, 又要行一條大樓梯, 感覺不太好!

環境尚算舒適, 整潔, 服務也過得去...

當然要試吓最有名氣的 "海底椰雞湯底"....果然唔錯!

材料也相當新鮮, 賣相乾淨, 絕對冇令人失望!

2011-01-06
  • 海底椰雞湯底
2010-11-18 144 瀏覽
訂咗位係「Da BINO」到打邊爐,要上二樓無電梯,行動不便者免問。 環境較靜,坐得舒服,服務亦不錯。 選擇唔算多,但足料好味道,樣樣都新鮮, 人頭約$240一個,飽得很,okok! 推介三秒腐皮、西洋菜餃、蝦水餃、丸、烏冬和炸魚皮。 最後一首生日歌為這個聚會增添了少少歡樂嘅氣氛,希望朋友仔M先生會喜歡啦!
2010-11-17
慶祝紀念
生日
  • 西洋菜餃
  • 蝦水餃
2010-06-20 96 瀏覽
食物湯底--->芫西皮蛋無味....但係個沙爹湯底咸到無人有!豉油又咸!!!!!!!野飲--->竹蔗芧根水淡而無味....同飲水無咩分別!!3秒腐皮---->同普通腐皮一樣...好似仲要比普通腐皮難食...鱔片--->普通安格斯牛--->無牛味....是但在街市買都好食過佢....桶蠔---> 一PAT野!!服務Waiter,,,,發緊夢!!!!叫左十幾次都唔拎野黎~呢間真係一句講晒....真係請都唔好去~~
食物
野飲--->竹蔗芧根水淡而無味....同飲水無咩分別!!
鱔片--->普通
桶蠔---> 一PAT野!!
Waiter,,,,發緊夢!!!!
叫左十幾次都唔拎野黎~

呢間真係一句講晒....真係請都唔好去~~
2010-06-20
慶祝紀念
父親節
2010-04-08 81 瀏覽
是日與朋友團聚,一行6人到大邊爐吃火鍋.共點了手切肥牛,安格斯肥牛,花膠仔,蝦丸墨丸,水餃,三秒腐皮,桂花蚌等材料很新鮮,安格斯肥牛入口即溶,腐皮很脆口..地方雖小,但較寧靜可容易傾偈..唔錯
是日與朋友團聚,一行6人到大邊爐吃火鍋
材料很新鮮,安格斯肥牛入口即溶,腐皮很脆口..

地方雖小,但較寧靜可容易傾偈..唔錯
2010-04-07
2010-04-06 28 瀏覽
有朋友提議黎DA BINO GATHERING,預早幾日打黎BOOK位, 由於前兩日又去左對面食過甜品,都識得點黎點走 (因為我真係九龍城路盲)六點半上去拎位開爐, 由於唔想太熱氣, 要左海底椰雞煲, 個湯既味唔同平日打邊邊, 真係十足自己屋企煲湯個隻味, 拎黎打邊爐同淨飲都好要左手切安格斯,手切肉眼邊,同埋馬尾牛, 前者味道OK, 中間味道一流, 後者最有嚼頭. 各有優點.份量亦好滿意.招牌牛丸同墨魚丸好好食, 蝦膠釀魚肚都幾得. 海鮮蛋角麻麻地. 腐竹夠長夠大條, 拎黎吸海底椰湯係一流. 西洋菜餃味道不錯. 不過講到尾絕對唔少得三秒腐皮,真係浸三秒好了, 浸得太耐就無左個香口鬆脆質感. 皇帝菜洗得乾淨,連湯食不錯.由於店子比較細,可以擺既檯唔多,但坐落唔會覺得好迫. 服務亦算周到, 值得再黎既選擇~!
2010-04-05
  • 牛丸
  • 手切肉眼邊牛肉
2010-03-12 25 瀏覽
霹靂泡飯係一碗有皮蛋, 炸魚皮, 香芹的脆脆飯, 比你自己畢d火鍋湯去泡. 我地一邊食一邊研究...究竟d脆飯係點樣做既呢? 炸? 唔似, 因為浸完碗湯一d都唔油. 炒? 點可能炒到d飯咁脆呀? 食完成碗, d脆飯都冇浸腍到喎. 烘? d飯一粒粒散開又唔會好焦, 又唔似... 算啦, 都係諗唔倒, 總之就very good!稻庭烏冬淥完之後烏冬澄微微半透明, 煙韌得黎非常之滑, 比食開既急凍烏冬還要正!以上兩樣滄海遺珠, 其他網友好多都有介紹了.再一次多謝哂 Helen (邊食邊吹水, 唔經唔覺原來坐左成4粒鐘, 好誇張!)
霹靂泡飯

稻庭烏冬

以上兩樣滄海遺珠, 其他網友好多都有介紹了.

再一次多謝哂 Helen
(邊食邊吹水, 唔經唔覺原來坐左成4粒鐘, 好誇張!)
2010-03-11
2010-02-16 79 瀏覽
十二月一個星期五的晚上,冬風凜凜,以一頓打邊爐作為慶祝一個週末的開始也不壞吧?這間大邊爐在我心中的位置很高,起碼在學生時代,是覺得這是一間很高消費的火鍋店,也心想未來找到份好工才可光顧的樣子。原來,一開始我將它神化了。一上到去,原來地方不算很大,但總算企理。看著幾個大小魚缸,感覺自己和身處在海鮮酒家沒兩樣,再看店內的佈置和擺設,這不就真是酒家的格局了?看看餐牌,心理放下心頭大凶石,只可以說,若不點海鮮,這兒是貴不了多少的。不點海鮮,可是會錯過了不少美食。帶子朋友猛說很甜很鮮,手就不停的夾起再放湯後再放落口,嗯,的確是這樣子。是這樣的,這兒的帶子切成薄片,放湯不消一會就可進食,但又不失口感和味道,讚。美國桶蠔桶蠔的體積的確頗大,一看便知是肥美,放一下湯,嗯,不出所料,果然是蠔味頗濃,精神為之一振,正。花膠仔花膠仔切成小份,又是放一放湯,不得了,雖則膠味甚微,但口感頗爽,不自覺也吃了多份。其他牛肉粒和安格斯牛水準就較一般,牛味不濃,肉質是諗但比起方榮記可說是差了不少。三秒腐皮特登Encore多一碟,為了是想多享受一下那三秒的快樂。說它是三秒腐皮,果真是對的,三秒是煮它的最佳時間,吃時剛好又

不點海鮮,可是會錯過了不少美食。

帶子

美國桶蠔

三秒腐皮
特登Encore多一碟,為了是想多享受一下那三秒的快樂。說它是三秒腐皮,果真是對的,三秒是煮它的最佳時間,吃時剛好又穌又軟,油香四溢。

最後一提那海底椰湯底,味甜不混濁,吃前別忘了要喝啖湯呀!

服務快而準,又令人感到賓至如歸,連阿姐都好好傾,驚喜。

Encore。
花膠仔和牛肉粒
2009-12-18
花膠仔和牛肉粒
  • 腐皮
2009-02-03 43 瀏覽
2009年1月慶祝生日+天寒地凍, 有啥比跟溫婉細心的Harley車神一起打邊爐更溫暖幸福! 所以當車神提議來九龍城打邊爐時, 我當然是歡天喜地了~大邊爐去年來過一次, 環境相當舒適, 服務好, 食物也有一定水準, 是價錢略貴了一點.食物介紹:湯底又是我最喜愛的海底椰湯底, 這個是海底椰青雞湯底, 十分鮮美, 喝完又喝! 湯底還包了魚唇, 爽滑美味. 尚有鬆化甘香的牛腩, 正~火煱配料手切牛 - 手切肉眼片肥牛一早售完, 要了次一級的, 看樣子以為很不濟, 但其實除牛肉味稍薄外, 倒算嫩滑呢!海鮮蛋角 - 未見過, 貪玩的叫來試試, 味道普通, 比較油, 可以不試.手打蝦丸拼墨魚丸 - 蝦丸鬆軟鮮味, 墨魚丸爽甜彈牙, 不是最好, 但也很不錯了.白鱔片 - 是吃過最鮮甜的鱔片, 追加了一客.三秒腐皮 - 全晚最期待的一味, 新鮮炸起, 上檯還是熱熱的, 聞起來很香, 酥脆不油, 比上次出色, 滿足~唧唧魚麵 - 是鯪魚肉來的, 湯底這麼鮮甜, 當然要做個湯麵來吃~唐蒿 - 新鮮~兩個人, 一面談心, 一面滾著東西吃, 一面凝視著湯窩中徐徐升起的煙霧...比起在疾風中飛馳, 是另一番的浪
2009年1月

食物介紹:

湯底

火煱配料

白鱔片 - 是吃過最鮮甜的鱔片, 追加了一客.

唐蒿 - 新鮮~

兩個人, 一面談心, 一面滾著東西吃, 一面凝視著湯窩中徐徐升起的煙霧...比起在疾風中飛馳, 是另一番的浪漫.

謝謝車神! 這一夜, 我會好好記住 ^_^
其貌不揚, 但味道還可以的手切牛
必吃的三秒腐皮
  • 白鱔片
(非會員)
2008-12-31 16 瀏覽
材料新鮮, 所用o既湯底"海底椰椰青雞湯"真係落足料, 清甜無比.真心服務, 即使價錢不便宜都覺得值回票價. 開心~可惜好多海鮮都很早售罄, 未能食得盡興.
真心服務, 即使價錢不便宜都覺得值回票價. 開心~

可惜好多海鮮都很早售罄, 未能食得盡興.
  • 海底椰椰青雞湯
2008-12-22 29 瀏覽
湯底要了冬瓜瑤柱湯,冬瓜瑤柱好足料,瑤柱好多,可當湯飲3秒腐皮真的唔錯,脆脆的~~~火鍋料品質普遍都不錯,食物都好新鮮,但本人覺得選擇不多店鋪空間不大,得好小座位,人多最好訂座
湯底要了冬瓜瑤柱湯,冬瓜瑤柱好足料,瑤柱好多,可當湯飲

3秒腐皮真的唔錯,脆脆的~~~

火鍋料品質普遍都不錯,食物都好新鮮,但本人覺得選擇不多

店鋪空間不大,得好小座位,人多最好訂座
  • 3秒腐皮
  • 冬瓜瑤柱湯底