餐廳: 大滾友火鍋 (美新大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-11-06 44 瀏覽
大埔嘅《大滾友》打邊爐真係一流😋 坐得舒服,而且冷氣好夠,就算打邊爐都唔會熱辣辣!我哋叫咗花膠雞湯鍋(半隻),裡面有好多花膠同雞。滾起嚟嘅金黃色雞湯真係好香濃,一碗就足以令你回味無窮😍另外我哋仲叫咗大滾友牛肉拼盤(細),牛肉種類有好多,兩個人食可試到多款唔同肉款🥩🥢仲有伊比利亞橡果豬,豬肉質地鮮美,搭配火鍋湯底真係唔錯!海鮮叫咗鮑魚,兩隻一份。鮑魚鮮嫩,口感彈牙!另外和牛墨魚丸,四粒一份。墨魚丸彈牙入邊有和牛,真係一口咬落去好有滿足感!而家又係時候食啲蔬菜🥬🤣我哋叫咗大滾友雜菜拼盤。蔬菜新鮮靚色,勁多菜款,份量4人食都夠!最後仲有火焰焦糖豆腐花,店員會喺你面前點火,火炙後焦糖脆卜卜,豆腐花有豆香又夠滑。一桶兩個人食都唔會嫌多😋打完邊爐食埋個甜品真係滿足晒!

🥢仲有伊比利亞橡果豬,豬肉質地鮮美,搭配火鍋湯底真係唔錯!

海鮮叫咗鮑魚,兩隻一份。鮑魚鮮嫩,口感彈牙!

打完邊爐食埋個甜品真係滿足晒!
2023-11-01 844 瀏覽
傳說有五指山困住孫悟空,今有排骨山留住你個胃🤣大滾友火鍋嘅湯底創意9分,味道10分😍環境:7/10店鋪以中式宮廷風格,中國風味濃厚,門口位置龍椅比大家瘋狂打卡📸大人小朋友都啱哂食物:8/101️⃣排骨山濃湯 $318📣重點推介📣視覺效果滿分,用排骨整咗一個仙境出嚟,泰式酸辣湯底,排骨入晒味,仲可以啜埋骨髓🤤2️⃣牛肉拼盤(細)$418有7款唔同牛部位選擇,當中有牛小排牛粒等耳熟能詳嘅款色,估唔到連牛黃喉都有,牛魔王🐮一定唔可以放過,雖然話係細拼盤,但份量一啲都唔細,每款牛最少有4-5塊😝3️⃣伊比利亞橡果豬 $168牛嘅質素好,豬🐷都冇比下去,肉質爽口而味香,橡果豬嘅脂肪比例啱啱好,值得一試‼️4️⃣大滾友雜菜拼盤 $98打邊爐剩係食肉唔得嫁,雜菜拼盤🥗幫到你,拼盤份量多又多款式,啱哂唔同人嘅口味👍🏿5️⃣手打鵝肝墨汁墨魚丸 - 四粒 $72依個組合睇落幾新奇,墨魚丸中間有一粒鵝肝做餡料,味道幾特別,可以一試😜6️⃣即炸黃金響鈴 $88即叫即炸😱響鈴炸得勁鬆脆,仲有大量鹹蛋黃碎痴係表面,非常惹味,浸湯就吸收湯底精華,正😘P.S 食埋個🔥火焰焦糖原桶豆腐花為呢餐飯劃上完美句號💗💰性價比:7.5/10 人均600左

環境:7/10

5️⃣手打鵝肝墨汁墨魚丸 - 四粒 $72
6️⃣即炸黃金響鈴 $88
P.S 食埋個🔥火焰焦糖原桶豆腐花為呢餐飯劃上完美句號💗

💰性價比:7.5/10
人均600左右,我地兩個人眼闊肚窄🤦🏿‍♂️叫嘅份量真係3-4人都食到,人均價錢$400~
牛肉拼盤(細)
即炸黃金響鈴
排骨山濃湯
手打鵝肝墨汁墨魚丸 - 四粒
2023-10-26 60 瀏覽
聽朋友介紹說大埔新開了間超級正的火鍋店,我和男朋友下了班便驅車前往。一踏入餐厅,就被满满的宫廷风餐厅震惊到,氛围感很强。我們這次點了半只花膠雞,雞湯非常的鮮美。牛肉質地非常好,蔬菜拼盤份量十足。而我最喜歡的是伊比利亞橡果豬,自己一個人可以吃一整盤。特別值得推介的是手打鵝肝墨汁墨魚丸。墨魚丸部分非常彈牙,而且還能吃到小粒的墨魚,口感十足。中心的鵝肝油香十足,加上墨汁的獨特味道,真的必須一試😋另外一個不能錯過的,就是即炸蛋黃響鈴。響鈴炸得非常鬆脆,當中的鹹蛋黃令其本身已經是非常可口的美食。泡一泡湯,味道更加提升,鬆脆的質感還能保持着,真是讓我一個接一個的吃。

2023-10-24 32 瀏覽
大滾友新火鍋大埔開新分店,其宮廷式的設計富有特色,當然去探店一回!小食即炸洋蔥圈:即炸,每一口都讓人著迷。洋蔥的甜味和酥脆的外層絕對是一絕。大滾友牛肉拼盤 (細):牛肉拼盤以鮮嫩的牛肉為主角,搭配了多款不同部位的牛肉切片。每一片牛肉都保持了其原汁原味,口感柔軟。伊比利亞橡果豬:這是一種特別鮮美的豬肉,來自於伊比利亞橡果豬的肉。它的肉質鮮嫩多汁,口感豐富。搭配火鍋食用,可以帶來獨特的風味和口感。大滾友雜菜拼盤:肉類在火鍋中重要,這家店也提供了豐富的蔬菜選擇,包括新鮮的時令蔬菜和多款香菇。這道雜菜拼盤讓你在享受火鍋的同時也能攝取健康的維生素和纖維。玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻):湯底使用高級花膠和鮮嫩的雞肉一同熬煮而成,湯底濃郁鮮美。每一口湯都深地滲透著雞肉和花膠的香氣,絕對是一大亮點。自家製足料竹蔗茅根:竹蔗茅根係火鍋配搭,尤其熱天消暑。手打蟹子鮮蝦丸・四粒:以新鮮的蟹肉和鮮蝦為基礎,手工打造而成。丸子口感彈牙,肉汁濃郁,每一口都能品嚐到豐富的海鮮風味。總而言之,大滾友新火鍋大埔分店食材鮮味,價錢合理,環境富特色,值得舌尖一遊,讓妳仿佛在皇宮聖殿享受美食!

小食即炸洋蔥圈:
即炸,每一口都讓人著迷。洋蔥的甜味和酥脆的外層絕對是一絕。

大滾友牛肉拼盤 (細):
伊比利亞橡果豬:

這是一種特別鮮美的豬肉

大滾友雜菜拼盤:

玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋 (半隻):

自家製足料竹蔗茅根:
竹蔗茅根係火鍋配搭,尤其熱天消暑。

手打蟹子鮮蝦丸・四粒:

2023-10-24 57 瀏覽
✍️餐點介紹——🌟主食🍽️——◽️花雕雞湯鍋(半隻) 🐔HK$318評論:別人的湯底根本不知道是用粉調的還是真的熬的,這間直接不演了現場加半隻雞進鍋裡😮那個湯頭真的非常的鮮美且濃郁,我朋友說原本她以為媽媽煮的是她喝過最好喝的,結果喝到這間的湯覺得媽媽敗北了🤣我們後面煮完東西關火沒多久上面就結了薄薄的膠原蛋白,可見整鍋湯都是滿滿的精華!個人覺得來這間是必點這個湯底🫶🏻◽️大滾友牛肉拼盤(細)🐮HK$418評論:裡面的牛肉真的不得了有安格斯牛小排、手切牛頸脊、牛展、牛黃喉、牛舌花、雪花肥牛,各個牛的部位都在這個拼盤裡面了!不但拍照顏值非常高也能一次吃不同的口感🤩個人最愛安格斯牛小排跟牛黃喉,安格斯牛小排油花分布非常均勻,吃起來肥瘦適中沾上蒜蓉醬油根本是絕配(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)牛黃喉就很像脆管那樣吃起來脆脆的帶有一點嚼勁,在鍋裡煮大概2~3分鐘吸飽了花雕雞湯汁,吃起來非常多汁超滿足的☺️◽️櫻花蝦豬肉丸(4粒)🦐HK$72評論:這個丸子是豬肉漿裡面包滿了櫻花蝦,放下去煮看起來就很像平常我們在用蝦漿那樣😂自己還是比較愛自己弄,才能享受那個刮啊刮的樂趣ʕ •ᴥ•ʔ有沒有人懂我…吃起來有滿滿的豬肉味,櫻花蝦增加了整
✍️餐點介紹——

🌟主食🍽️——
◽️花雕雞湯鍋(半隻) 🐔HK$318

◽️大滾友牛肉拼盤(細)🐮HK$418

◽️櫻花蝦豬肉丸(4粒)🦐HK$72
評論:這個丸子是豬肉漿裡面包滿了櫻花蝦,放下去煮看起來就很像平常我們在用蝦漿那樣😂自己還是比較愛自己弄,才能享受那個刮啊刮的樂趣ʕ •ᴥ•ʔ有沒有人懂我…吃起來有滿滿的豬肉味,櫻花蝦增加了整個口感的豐富度,但要控制一下丟下去的時間不然會吃起來有點老

◽️伊比利亞橡果豬🐷HK$168
評論:伊比利亞橡果豬就很像豬界的日本和牛,算是豬裡面很高貴的品種,切下來超像牛肉的🤣我還以為我點了兩盤一樣的東西,仔細品嚐的話會吃出淡淡的果香,絲毫不輸給吃和牛的爽感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)完全是不一樣的享受

◽️大滾友雜菜拼盤HK$98
評論:這個雜菜拼盤我覺得就能實現蔬菜🥬自由了,裡面的品項超級多,而且有我最愛的娃娃菜跟蓮藕,個人覺得CP值超高,非常推薦直接點這個就不用選擇困難選要吃什麼青菜了,裡面的菜都是大部分人都吃的,沒有什麼香菜、茄子🍆那種東西🙄️

◽️自家製竹蔗茅根HK$78
評論:這個超級大壺的,一定夠兩個人喝到吃完所有東西,重點是超解渴也超消暑的!吃完很多肉覺得很膩的時候喝上一杯完全就可以一直吃,根本就是店家來讓我們點更多東西的神器…

🫵惟翔碎念✊

這次來到這間是宮廷式火鍋店,店內充滿宮廷風的建築元素,整個會覺得到一個皇宮吃飯的感覺🤣而且店內空間很大,用餐體驗非常的好!他們真的唯一的缺點就是離市區太遠了…我上網查了一下他的分店都在比較偏的地方,我在猜應該是因為市中心房租太貴(?不然他們一定會超紅🤣

除了他們的裝潢很漂亮之外東西也非常的好吃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我點了這麼多東西沒有一個東西踩雷的!尤其是那個湯底讓我非常驚艷~很想打包回家研究他怎麼煮的哈哈哈哈,雖然整體價錢算小貴,但很適合情侶聚餐或是帶家人過來吃!整體品質真的蠻高的🫶🏻在這裡推薦給大家~
惟翔推薦品項:其實我上面點的東西我都推薦!
惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌕🌗(滿分5分)
2023-10-22 549 瀏覽
6大2小,嚟大滾友食番餐好既,今次影得好少相,因為地方太過迫,加上又要攪左小朋友先,所以食材冇點影。花膠雞鍋造型100分,雞係熟左既 ,似貴妃雞咁款,花膠都算多/都厚身/普通貨,十幾件,湯既味道就一般般。$488一隻。木瓜龍躉片鍋魚湯都濃/正常唔咸,中規中矩,冇驚喜。新鮮熟木瓜甜,魚片正常。極品四國牛肉拼盆及澳洲和牛牛肉唔算好頂級,都刨得幾厚身,澳洲和牛少少油香,一試無防。$688及$400+-手打牛丸/蝦丸味道及質感都100分,爽彈鮮。雲吞都係新鮮貨/味道唔錯,推介。象拔蚌及油甘魚刺身象拔蚌 $888/約斤半,唔算好鮮甜,都爽口既,另加$300(已經平左原價$200)有15-20片油甘刺身,冇魚油香,d魚肉又唔夠白身,唔好食。我食出嚟係咁......可能張貨就價掛........唔值!熟食:黃金響鈴,麻辣魚皮,炸洋蔥圈等等都好味。總括食材同價錢唔太成正比,一半係比食材,一半比裝飾,另外佢全部都係長枱,出出入入極之唔方便,我就唔太欣賞。埋單折左(會員折扣)$4300+,冇飲酒。淨係嗌左幾渣竹蔗水同5-6支烏龍茶。

花膠雞鍋

木瓜龍躉片鍋

極品四國牛肉拼盆及澳洲和牛

手打牛丸/蝦丸

味道及質感都100分,爽彈鮮。

雲吞

都係新鮮貨/味道唔錯,推介。

象拔蚌及油甘魚刺身

熟食:黃金響鈴,麻辣魚皮,炸洋蔥圈等等都好味。

埋單折左(會員折扣)$4300+,冇飲酒。
淨係嗌左幾渣竹蔗水同5-6支烏龍茶。

2023-10-14
2023-10-19 24 瀏覽
大滾友終於開到嚟大埔喇🎉🎉!作為荃灣工作💼家住大埔🏠嘅小編,簡直開心到痴左線🤪。放工又可以係荃灣食😝放假又可以係大埔食食🤭大埔店位於舊墟直街,呢條街唔算太長,但勝在食肆林立。湯底都係叫左我強烈推介嘅花膠雞湯底🥘塊花膠大過出名大餅臉嘅小編🫢首先花膠同雞係同湯底分開上😋,店員亦都建議等湯底滾起之後,先放花膠同雞,等再滾起可以試下啖湯先。個種鮮甜,簡直非筆墨難以形容😍黑松露蟹肉餃🥟濃濃嘅黑松露配上啖啖蟹肉🦀,加上餃子皮做到非常薄🤤,性價比極高。大滾友牛肉拼盤(細)🐮🐮🐮,一次可以試晒七個唔同嘅部位,牛肉肉味濃厚,紋理清晰,岩晒牛魔王🐮🐮。伊比利亞橡果猪🐷,脂肪滲透豬肉入面, 紋理清晰可見😮。肉脂味慢慢滲入口腔🤤,而且唔會帶豬肉臊味🤗。大滾友雜菜拼盤🥗🥗,拼盤包含生菜,油麥菜,娃娃菜,金針菇,木耳,蕃茄🍅粟米🌽等。再同朋友點左一杯藍妹生啤🍺🍺一杯stella生啤🍺🍺,吹下水,分享下大家嘅近況,好好咁享受一下。最後嚟埋火焰🔥豆腐花,為是日晚餐劃上完美句號。

最後嚟埋火焰🔥豆腐花,為是日晚餐劃上完美句號。

2023-10-17 29 瀏覽
最近見到大埔新開咗間火鍋店,見前排打完個風,天氣都開始入秋了,又是一個打邊爐嘅季節!首先湯底方面,我選擇了花膠雞湯鍋,火鍋散發出濃郁的雞湯香氣,湯底呈黃金色清澈透明,喝起來鮮美滋味,再加上大大件嘅花膠,真係極足料,而雞肉嫩滑多汁,讓人回味無窮。伊比利亞橡果豬必點食物之一,豬肉質地鮮嫩,帶有橡果的香氣,入口即融。豬肉經過特殊的飼養和處理,每一啖都充滿了肉汁和豐富的口感,值得一試。大滾友雜菜拼盤包含了粟米、生菜、金菇菜、娃娃菜、油墨菜、蕃茄等等,相當豐富自家製足料竹蔗茅根用中式茶壺承載住的竹蔗茅根,味道清甜帶清新口感,好適合打邊爐順面下一下火。大滾友牛肉拼盤鐘意食牛嘅一定唔可以錯過啦!拼盤包含了本地手切牛頸脊、安格斯牛小排、牛展、牛舌花、牛黃喉、牛肉粒和頂級雪花肥牛。每一種牛肉都經過精心挑選和處理,肉質鮮嫩多汁,口感細膩。不同部位的牛肉帶來了豐富的口感和獨特的風味,係幾正嘅!新鮮鮑魚上碟時仲見到鮑魚仲識郁,可見真係非常新鮮。鮑魚入口鮮嫩彈牙,為火鍋增添了一份奢華感。手打蟹子鮮蝦丸鮮蝦丸上充滿粒粒的蟹籽,口感彈牙鮮甜可口,蟹籽更帶來了濃郁的海鮮風味火焰焦糖豆腐花店員在豆腐花上灑上黃糖再點火,

自家製足料竹蔗茅根

大滾友牛肉拼盤

新鮮鮑魚

手打蟹子鮮蝦丸

火焰焦糖豆腐花
店員在豆腐花上灑上黃糖再點火,為豆腐花增添了焦香。
豆腐花綿密細軟,口感滑順,而上面的焦糖裹著一層金黃色的焦糖,增添了一份獨特的口感和香甜。
2023-10-14 19 瀏覽
大滾友喺香港都開咗一段時間,不過自己一直都冇試過,難得有時間就同朋友嚟做座上客,餐廳裝修都幾有心思,而且有啲位置仲可以影相打卡。食物方面提供多款特色湯底,例如有龍躉片木瓜魚湯底、排骨山濃湯湯底、消暑冬瓜瑤柱鍋湯底等等,朋友好奇想試下排骨山做嘅湯底,所以就揀咗呢款。排骨山濃湯 (細 / $318) : 排骨山上枱時煙霧彌漫,用上金色龍頭鍋承載,成個感覺即刻高級晒,排骨份量好多之餘又勁多肉食。大滾友牛肉拼盤(細) ($418) : 朋友非常鐘意食牛,咩部位都想食,所以叫咗個細牛肉拼盤一次滿足晒佢嘅慾望。伊比利亞橡果豬 ($168) 肥瘦適中,口感同味道都非常正,係其他地方真係未食過。黑松露蟹肉餃 ($108 / 6 粒) : 每粒都係肥嘟嘟超多餡嘅餃子。因為打邊爐都較熱氣,所以叫咗大滾友雜菜拼盤 ($98) 同竹蔗茅根 ($78) 健康下,雜菜拼盤亦都幾豐富咩蔬菜都有啲。最後食埋透心涼嘅火焰焦糖豆腐花,非常滿足咁離開。
最後食埋透心涼嘅火焰焦糖豆腐花,非常滿足咁離開。
2023-10-14 65 瀏覽
今日收工同朋友約左係屋企附近既大滾友打邊爐打卡位超多 宮廷裝修好靚岩晒鍾意打卡既朋友仔-玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋湯底好多選擇 今次揀左花膠雞半隻個湯超好飲 店員幫我地剪左啲花膠落去滾左陣就飲得 飲完先再放啲雞落去煮左陣我同朋友都忍唔住係咁飲😋-大滾友牛肉拼盤(細)牛肉拼盤有好多部位 雖然係細但份量完住唔小 拼盤分別九有牛小排 牛黃喉牛舌 雪花肥牛等等肥牛油脂分布得好平均 呢個拼盤真心推介👍🏻-伊比利亞橡果豬豬好大塊好肥美 肉質嫩滑易咬淥一淥又食得 -手打蟹子鮮蝦丸•四粒手打丸超彈牙 加上有蟹子鋪面口感豐富 有4粒8粒比你簡人多人少都可以試下-新鮮鮑魚鮑魚好新鮮 轉個頭就食得擺盤好靚 打卡一流-大滾友雜菜拼盤呢個蔬菜拼盤都幾大份想食多啲款可以試下叫呢個油麥菜娃娃菜金菇仲有紫淮山同粟米 😍蔬菜類都好新鮮值得一讚-自家製足料竹蔗茅根個壺好特別 啱晒用嚟打卡竹蔗茅根清清甜甜潤喉驚打邊爐熱氣可以叫呢個試吓👍🏻-火焰焦糖豆腐花食到好飽都忍唔住叫咗個豆腐花試吓因為好想影相😍豆腐花一嚟到店員先淋上糖漿糖粉之後就會用火燒熱表層等啲火熄咗就食得啦 外面少少暖暖哋有糖漿關係開始變得有少少脆豆腐花都夠滑身 成兜
今日收工同朋友約左係屋企附近既大滾友打邊爐

個湯超好飲 店員幫我地剪左啲花膠落去
滾左陣就飲得 飲完先再放啲雞落去
煮左陣我同朋友都忍唔住係咁飲😋
玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋

-大滾友牛肉拼盤(細)
牛肉拼盤有好多部位 雖然係細

四個人都夠食👍👍

2023-10-12
玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋
火焰焦糖豆腐花
大滾友火鍋嘅裝潢風格充滿中國宮廷風,亭台樓閣,古色古香,別樹一格👍 門口當眼位置有「大滾友」牌匾,仲有張龍椅喺度, 係好有趣嘅打卡位,可以俾大家一嘗做「九五至尊」,自high下輕鬆下🤣玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻) $318不惜成本選用上大量三黃雞🐔 三黃係指羽毛黃、腳黃和嘴黃,肉質细嫩、皮薄、脂肪適量,肉味鮮甜😍 三黃雞已經係半熟,淥多3分鐘就食得,保持嫩滑口感,好貼心嘅安排!! 鮮甜嘅花膠雞湯用上6小時烹調,配合大大塊厚身花膠,除咗雞味濃郁之外,個湯仲好有營養,含有大量骨膠原!! 天氣涼左飲落暖胃好舒服,對女士仲有美容功效添,而店員都温馨提示我地,不妨飲多幾碗湯先加火鍋料,因為花膠雞湯可以無限添加😎👍🏻大滾友牛肉拼盤 (細) $418包括頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花🐂 每款牛嘅味道口感都好正,又各具特色!! 頂級安格斯牛小排,屬於肋眼部位,位於牛胸腹上方,而肋眼係由第5到第8肋骨,呢個部位好少運動,所以油花非常豐富而且肉質超軟諗👍 用嚟打邊爐散發出油香,牛味濃肉質甜美!! 牛黃喉又叫做心管,牛黃喉煮2至3分鐘就食得。涮好嘅牛黃喉吸收

玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻) $318

👍🏻大滾友牛肉拼盤 (細) $418
包括頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花🐂 每款牛嘅味道口感都好正,又各具特色!! 頂級安格斯牛小排,屬於肋眼部位,位於牛胸腹上方,而肋眼係由第5到第8肋骨,呢個部位好少運動,所以油花非常豐富而且肉質超軟諗👍 用嚟打邊爐散發出油香,牛味濃肉質甜美!! 牛黃喉又叫做心管,牛黃喉煮2至3分鐘就食得。涮好嘅牛黃喉吸收了湯汁的鮮美,而且口感脆口,特別美味😋

伊比利亞橡果豬 $168
伊比利亞橡果豬由出生開始就喺原野中自由活動,被餵以橡果與香草,活動空間充足,所以肉質特別滋味甜美。再配合鮮甜花膠雞湯,油脂遇熱融化,香氣顯著,肉味得到提昇,正‼️

大滾友雜菜拼盤 $98
食咗咁多肉,當然要食番啲菜平衡下😎款款菜都想食?一於嗌個雜菜拼盤,份量大﹑新鮮又多元化,包括有蕃茄﹑金菇﹑娃娃菜﹑生菜﹑油麥菜、粟米、淮山🥬 吸收曬湯汁的精華,超鮮甜!!

南非鮮鮑魚(兩隻) $98
南非鮑魚嘅肉厚爽口有嚼勁,鮮味十足😍 打邊爐記得計時烚5分鐘就得,太熟就會破壞爽口彈牙嘅口感😎

手打鵝肝墨汁墨魚丸·四粒 $72
因為係全手打,特別爽口彈牙,加上有原粒鵝肝喺墨魚丸中間,味道鮮甜特別,值得encore🤩

怕打邊爐熱氣,當然要嗌一渣自家製足料竹蔗茅根 ($78) 清甜解渴,最適合打邊爐飲👍 值得一提店內除咗裝潢古色古香,餐具例如火鍋爐、飲品樽、豉油樽都充滿宮廷風,打卡一流📸
2023-10-05
5 分鐘 (堂食)
  • 大滾友雜菜拼盤
  • 大滾友牛肉拼盤
前排同朋友無意間發現咗大埔一間火鍋店驚喜十足先講佢既店舖設計一入門口已經感覺到好grand門口右手邊有一「龍座」打卡位,超級特別一打開「聖旨」,就係會員既promotion擺設座位佈置都富麗堂皇連茶壺水杯牙纖筒都係設計獨特令人賞心悅目,好有穿透感花膠雞湯火鍋湯底已經睇得出好有誠意成塊花膠喺您面前剪開 半隻雞比晒您,夠足料花膠食得出係優質品質 煲一陣已經令本身已經好濃既雞湯鮮味大大提升我地飲咗成4碗湯先開始打邊爐雞夠滑,好嫩,而且啖啖肉,好好味牛肉拼盤 必叫‼️拼盤有齊 牛頸脊、安格斯牛小排、牛腱、牛舌花、牛黃喉、安格斯牛肉粒、頂級雪花肥牛等牛既唔同部位可以一次過試晒我最中意就係牛頸脊未落鍋已經感覺佢高質雪花分佈幾靚食落超級好味,入口即溶,唔使醬料加持入口已經食到滿滿既牛脂香味,回味無窮鵝肝手打墨汁墨丸見佢好特別,我抱住試下既心態叫咗原來係墨丸包住鵝肝味道好夾 不過食既時候都係分開咗鵝肝油香融入墨丸,食到唔同層次感伊比利亞橡果豬 一啲都好韌,肉薄薄一片 肉質好,豬味突出大滾友雜菜拼盤 呢個菜盤都幾驚喜有好多種類既新鮮菜選料不錯,芋頭萵筍呢啲比較唔大路既都有而且好好食,尤其芋頭,好新鮮好甜好
前排同朋友無意間發現咗大埔一間火鍋

驚喜十足
先講佢既店舖設計
一入門口已經感覺到好grand
門口右手邊有一「龍座」打卡位,超級特別
一打開「聖旨」,就係會員既promotion

擺設座位佈置都富麗堂皇
連茶壺水杯牙纖筒都係設計獨特
令人賞心悅目,好有穿透感

花膠雞湯
火鍋湯底已經睇得出好有誠意
成塊花膠喺您面前剪開
半隻雞比晒您,夠足料
花膠食得出係優質品質

煲一陣已經令本身已經好濃既雞湯鮮味大大提升
我地飲咗成4碗湯先開始打邊爐
雞夠滑,好嫩,而且啖啖肉,好好味

牛肉拼盤 必叫‼️
可以一次過試晒
我最中意就係牛頸脊
未落鍋已經感覺佢高質
雪花分佈幾靚
食落超級好味,入口即溶,唔使醬料加持
入口已經食到滿滿既牛脂香味,回味無窮

鵝肝手打墨汁墨丸
見佢好特別,我抱住試下既心態叫咗
原來係墨丸包住鵝肝
味道好夾 不過食既時候都係分開咗
鵝肝油香融入墨丸,食到唔同層次感

伊比利亞橡果豬
一啲都好韌,肉薄薄一片
肉質好,豬味突出

呢個菜盤都幾驚喜
有好多種類既新鮮菜
選料不錯,芋頭萵筍呢啲比較唔大路既都有
而且好好食,尤其芋頭,好新鮮好甜好好味

火焰焦糖豆腐花 必叫
好爽好味😋

整體我覺得係好有回憶既一餐
餐廳派頭十足 服務非常周到
感覺置身係華麗宮殿食緊野咁
野食基本上都係水準之上,幾驚喜
不過都係一分錢一分貨
好適合生日,特別日子過去打卡
包您心情滿載而歸
  • 火焰焦糖豆腐花
  • 花膠雞湯
  • 牛肉拼盤
2023-10-04 358 瀏覽
-大滾友火鍋🍽️-之前係元朗已經見過超多人等位但因為冇book食唔到😩今次去開大埔超級城原來附近有大滾友即刻要book枱試下個花膠雞😍-花膠雞湯鍋(半隻)呢個招牌花膠雞湯真係必點鍋底🍲個湯底金黃色未飲都feel到佢好入味😋店員之後拎左盤雞同花膠黎😍2大塊勁厚既花膠成張被咁蓋住隻雞🤣打邊爐前記得飲多幾碗花膠雞湯超濃小編未食就飲左3碗😌d雞就算滾左一陣都唔會好老👍-大滾友牛肉拼盤 (細)雖然係細拼盤但其實超多佢有成7款牛每款有成5塊其實3-4人都夠食😂全部牛都好新鮮竟然有黃喉第一次食好爽脆😋-伊比利亞橡果豬豚肉肥瘦分佈好好唔會有好夠肥膏😉厚薄亦切到岩岩好唔會食太多肉搞到個口膩哂🤣-手打鵝肝墨汁墨魚丸呢個真係必點!本身個手打墨魚丸🦑已經好好味勁彈牙又香墨魚味😋如果鐘意食鵝肝就更加要點😉-龍蝦餃呢個比想像中好味因為入面真係有龍蝦肉🦞不過就應該係小龍蝦黎🤣但都好甜肉質又夠彈👍-大滾友蔬菜拼盤食左咁多野要食反d蔬菜🥬解下膩🤣個花膠雞湯真係配咩都咁夾👍淥完d菜全部勁甜!-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#
大滾友火鍋🍽️

花膠雞湯鍋(半隻)

大滾友牛肉拼盤 (細)

手打鵝肝墨汁墨魚丸

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_大埔
#foodieluveat_火鍋
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #大埔 #大埔超級城 #大埔火鍋 #打邊爐 #火鍋 #花膠雞煲 #特式火鍋底 #大滾友
2023-09-30
2023-10-03 148 瀏覽
今日約左2個朋友一齊黎大滾友慶祝生日,梗係book返間無論裝修定係食物上都好有水準既大滾友啦之前食過佢地既花膠雞煲真係好正今次決定再encore花膠雞湯(半隻)黎到已經聞到濃濃既味,金黃色既湯底,店員先叫我地慢慢嘆個湯先,之後店員會幫我地剪開塊花膠扒,最後雞件放落去滾3分鐘就食得花膠雞湯用左三黃雞去煲所以飲落真係比起出面既再香濃好多而我地前前後後飲左3,4碗都冇覺得好口渴,果然真材實料雞件就咁滾左3分鐘,食落好嫩滑大滾友牛肉拼盤(細)拼盤分別有安格斯牛小排,安格斯牛肉粒,牛頸脊,牛腱,牛舌花,牛黃喉,頂級雪花肥牛各種唔同牛既部位,一次過試哂最特別係牛黃喉,因為唔係度度有得食就咁灼幾秒就食得,由於個湯底本身都好夠味所以都冇再特別要點豉油鵝肝手打墨汁墨丸手打墨丸包住鵝肝粒成件事好夾,鵝肝既油香融入左墨丸墨丸入面仲有墨魚粒粒,好彈牙伊比利亞橡果豬Menu介紹係豬中的和牛級果然食落係不但肥美,肉味係好濃郁日本廣島蠔一放底已經聞到好香蠔味隻隻肥大飽滿大滾友雜菜拼盤菜盤有好多唔同新鮮菜最驚喜係有萵筍同埋紫淮山每款菜份量都好多夾埋個湯底超正竹蔗茅根偏甜左少少最後食埋個火焰焦糖豆腐花店員幫我地灑左糖之
今日約左2個朋友一齊黎大滾友慶祝生日,
梗係book返間無論裝修定係食物上都好有水準既大滾友啦
之前食過佢地既花膠雞煲真係好正
今次決定再encore

花膠雞湯(半隻)
黎到已經聞到濃濃既味,金黃色既湯底,

花膠雞湯用左三黃雞去煲
所以飲落真係比起出面既再香濃好多
而我地前前後後飲左3,4碗都冇覺得好口渴,
果然真材實料
雞件就咁滾左3分鐘,食落好嫩滑

大滾友牛肉拼盤(細)
各種唔同牛既部位,一次過試哂
最特別係牛黃喉,因為唔係度度有得食
就咁灼幾秒就食得,由於個湯底本身都好夠味
所以都冇再特別要點豉油

鵝肝手打墨汁墨丸
手打墨丸包住鵝肝粒
成件事好夾,鵝肝既油香融入左墨丸
墨丸入面仲有墨魚粒粒,好彈牙

Menu介紹係豬中的和牛級
果然食落係不但肥美,肉味係好濃郁

日本廣島蠔

竹蔗茅根
偏甜左少少

最後食埋個火焰焦糖豆腐花
店員幫我地灑左糖之後再讚一讚酒
咁樣燒完之後,D糖勁焦香
同埋估唔到火鍋店既豆腐花竟然做到咁滑
為朋友生日飯畫左完美既句號

• 花膠雞煲
2023-09-16 53 瀏覽
大滾友之夜一入到餐廳有就種懷舊嘅感覺我哋今日一行四人就食咗兩個二人餐⭐️花膠雞湯首先先落左花膠落超濃郁湯底 可以先試左個超甜湯底 再落雞 煮3-4分鐘就岩岩好食得⭐️冬瓜盅湯底呢個湯底超足料 有成大個冬瓜 職員會幫手切開幾份比大家易啲分 湯好鮮甜 湯入面亦有好多款海鮮之後職員就上左牛肉拼盤 當中有7款唔同嘅牛肉部位 樣樣都係即叫即切 肉味香濃 另外亦有 豚肉 響鈴 自選餃子 自選丸類 同蔬菜拼盤最後就以火焰豆腐花作結職員會加上黃糖同烈酒 然後再點火去燒融黃糖 令糖同豆腐花融為一體 味道比單單落糖更加好食 對湯底好有要求嘅你 大滾友一定滿足到你📍大滾友大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖
大滾友之夜

一入到餐廳有就種懷舊嘅感覺