2023-11-13
大滾友火鍋 (美新大廈) (大埔)今次去開大埔搵食, 見到呢間火鍋店個名大滾友幾盞鬼🤣 而且裝修方面都幾吸引,有嗰種中式宮廷風嘅感覺,門口嗰邊有一張龍椅同聖旨捲軸睇落非常有特色✨牛肉拼盤(細)($398)呢一個拼盤有晒好多唔同牛嘅部位,牛腱x牛頸脊x安格斯和牛x牛舌x牛柳粒,其中最鐘意新鮮牛胸爽同安格斯和牛,牛胸口感爽清而且帶有少少嘅牛油脂香味,安格斯和牛算幾大塊,而且肉質嫩身雪花嘅油脂食落去入口即化蟹黃餃($78)真正嘅皮薄餡多,食落去啖啖蟹黃而且蟹黃味非常濃郁👍🏻櫻花蝦豬肉丸($72)食落去口感爽口彈牙,丸鋪左櫻花蝦令到鮮味更上另一個層次伊比利亞橡果豬($168)同樣有着雪花嘅油脂紋而且食落一啲都唔會騷🤤大滾友雜菜拼盤($98)呢個集材拼盤有好多唔同嘅生菜x油麥菜x娃娃菜x蕃茄x木耳x粟米自家製竹蔗茅根($78)個壺好靚好有特色,用嚟打卡絕對冇問題。竹蔗茅根好清甜,配黎打邊爐一流,又吾會怕好熱氣☺️火焰豆腐花食到幾飽都好都一定要叫埋個豆腐花食啊!超中意🤤店員會先將豆腐花淋上糖漿,之後就會用火燒熱表層,等啲火熄咗就可以食得啦😳表面會熱熱地,啲糖漿會變到脆卜卜,好似焦糖咁,配合埋豆腐花一
牛肉拼盤(細)($398)
蟹黃餃($78)
真正嘅皮薄餡多,食落去啖啖蟹黃而且蟹黃味非常濃郁👍🏻
櫻花蝦豬肉丸($72)
食落去口感爽口彈牙,丸鋪左櫻花蝦令到鮮味更上另一個層次
伊比利亞橡果豬($168)
同樣有着雪花嘅油脂紋而且食落一啲都唔會騷🤤
大滾友雜菜拼盤($98)
自家製竹蔗茅根($78)
火焰豆腐花
食到幾飽都好都一定要叫埋個豆腐花食啊!超中意🤤
表面會熱熱地,啲糖漿會變到脆卜卜,好似焦糖咁,配合埋豆腐花一口食,又香又甜啊,而且豆腐花都好滑身,份量又大,兩個人食啱啱好!
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖