餐廳: 大滾友火鍋
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-08-07 641 瀏覽
通常打邊爐都係為左瘋狂食肉,今次呢間有少少唔同,我諗好多人都同我一樣係為咗個湯鍋而來俾得咁上下價錢當然有返咁上下既服務一坐低就有芥菜調味盤奉上,好似大爺咁等人服侍~同一般火鍋店唔同,呢度既湯鍋真係有主食,而唔剩指得湯水,今次我地就揀左胡椒酸菜魚。店員會將鍋捧上,當場淋上湯汁,白煙一湧而上就哂派頭用料亦唔講得少,魚片選用斑塊,夠哂嫩身肥美,配埋胡椒酸菜同豬肚,鮮甜惹味。前菜點左款麻辣牛𦟌,麻多於辣,如果再辣啲會更香口惹味。山水豆腐雖為軟豆腐,但質感挺身,作為火鍋配料唔會好易散鳳尾蝦雲吞第一次見,係用原隻蝦碌連尾加上豬肉包成,真係有食梗鮮蝦既感覺美中不足係雲吞皮偏厚,入口有粉感。大推黑松露墨魚滑黑松露味十足,魚膠彈牙有咬口。手打牛丸都係必點之選質感一夾就知係人手打成。非常非常非常鮮嫩多汁而且好重鮮牛肉味,食過番尋味!臨尾仲有糖水送,出現得正及時,木瓜雪耳夠哂滋潤解渴,味道清甜,一解打邊爐後既油膩。

俾得咁上下價錢當然有返咁上下既服務
一坐低就有芥菜調味盤奉上,好似大爺咁等人服侍~

胡椒酸菜魚鍋

店員會將鍋捧上,當場淋上湯汁,白煙一湧而上就哂派頭

麻辣牛𦟌

前菜點左款麻辣牛𦟌,麻多於辣,如果再辣啲會更香口惹味。
鳳尾鮮蝦雲吞(四隻)

山水豆腐雖為軟豆腐,但質感挺身,作為火鍋配料唔會好易散

鳳尾鮮蝦雲吞

美中不足係雲吞皮偏厚,入口有粉感。
手打黑松露墨魚滑

大推黑松露墨魚滑
黑松露味十足,魚膠彈牙有咬口。
手打鮮牛丸(八粒)
手打牛丸都係必點之選
質感一夾就知係人手打成。
手打鮮牛丸

非常非常非常鮮嫩多汁
而且好重鮮牛肉味,食過番尋味!
木瓜雪耳
2019-08-07
鳳尾鮮蝦雲吞
手打黑松露墨魚滑
手打鮮牛丸(八粒)
手打鮮牛丸
2019-08-07 24 瀏覽
放工後,幾個同事約咗打邊爐,就近選咗呢間大滾友火鍋,店內環境精緻,裝修很中國風,餐具都有龍頭。點咗花膠雞湯鍋,湯底濃厚,花膠份量夠足,營養好豐富。珊瑚桂花蚌雙拼,份量唔算多,但非常鮮甜肥美。雪花牛肉,雪花分佈平均,牛味濃鬱,口感鮮嫩。也食咗手打松露墨魚滑,黃金響鈴,聖子皇,白鱔片同埋大滾友雜菜拼盤,整體味道仲唔錯。仲有甜品送,木瓜雪耳糖水,好清甜爽口!
點咗花膠雞湯鍋,湯底濃厚,花膠份量夠足,營養好豐富。
珊瑚桂花蚌雙拼,份量唔算多,但非常鮮甜肥美。
雪花牛肉,雪花分佈平均,牛味濃鬱,口感鮮嫩。
仲有甜品送,木瓜雪耳糖水,好清甜爽口!
個friend鍾意飲花膠雞湯又鍾意食火鍋~呢間就可以滿足到佢啦🤤餐廳係以古色古香嘅宮廷做主題,有貴賓嘅感覺👸開頭以為係茶,原來係豉油😛個湯一上枱🥣真係嘩咗一聲😍除咗個煲靚之外,啲湯嘅色都好吸引🥰仲要一上枱已經聞到好香嘅雞湯味🐥職員一早幫我哋放左花膠落湯度,因為佢想我哋飲咗個花膠湯先,飲咗第一啖我同個friend都異口同聲話好好飲😱唔怪得之湯係主打試咗個酒浸牛肉,因為唔係成日見到,建議如果鍾意酒味濃嘅,要遲啲先食,等佢浸耐d~呢個黃金響鈴其實係嗌錯咗,不過錯有錯著😛原來鹹蛋配響鈴係好好味🥰不過食多2件就好漏😆甜酸苦辣丸~建議大家要試👍手打丸好多鋪頭都有~但係呢個我第一次見,同埋每一粒都配合返佢嘅主題~ 食得出師傅嘅心思同創意雜菜拼盤🌽🥬真係有多款菜~食得出新鮮同好甜😍平時覺得叫菜拼盤唔抵~但呢個真心👍飲品叫咗竹蔗茅根, 兩個人飲,飲唔曬~ 可能因為飲咗太多湯😜最後送咗個木瓜雪耳糖水做總結, 味道ok略嫌甜咗少少~

餐廳係以古色古香嘅宮廷做主題,有貴賓嘅感覺👸

開頭以為係茶,原來係豉油😛
花膠雞湯鍋

酒香花雕浸牛肉

黃金響鈴

甜酸苦辣丸

雜菜拼盤

竹蔗茅根

最後送咗個木瓜雪耳糖水做總結, 味道ok略嫌甜咗少少~
2019-08-04 32 瀏覽
其實打邊爐真係唔分季節基本上唔同以前冬天先會打邊爐依家係一年四季都會打邊爐,家庭主婦懶人之選上網睇到e間好出名 ,之前經開元朗都見到好多人等位不過晚晚都會full booking今次醒目預早幾日book定當然要食過最出名嘅花膠雞湯煲啦呢個真係好好食,但我唔記得叫咩名 大約係油炸鬼餃子皮薄餡靚仲有新鮮嘅珊瑚蚌即炸響鈴正卜卜脆呢個日本黑豚肉都好好食呀老闆今次介紹咗我哋食本地牛 , 真係唔錯食左咁多熱氣野, 當然要飲返杯1664 解渴
其實打邊爐真係唔分季節

基本上唔同以前冬天先會打邊爐
依家係一年四季都會打邊爐,家庭主婦懶人之選

上網睇到e間好出名 ,之前經開元朗都見到好多人等位
不過晚晚都會full booking
今次醒目預早幾日book定

當然要食過最出名嘅花膠雞湯煲啦

呢個真係好好食
,但我唔記得叫咩名 大約係油炸鬼

餃子皮薄餡靚

仲有新鮮嘅珊瑚蚌

即炸響鈴正卜卜脆

呢個日本黑豚肉都好好食呀

老闆今次介紹咗我哋食本地牛 , 真係唔錯

食左咁多熱氣野, 當然要飲返杯1664 解渴
2019-07-29 538 瀏覽
近日元朗經常見報,港九新界人也注意多了元朗市中心的去處,其實元朗已不再是昔日只賣老婆餅,黃牛周圍走的偏遠老地方了。無論遊行也好、旅行也好、橫行也好....民以食為天,就算天氣熱得令人難受,也要找一個值得去的落腳點補充一下腳力。位於鳳攸南街的大滾友,就正正是一群鐘意滾嘅食家必到的地方。大滾友內裝修,充滿古代宮廷格調的中國特色主題,雕花式的木屏風間隔卡位,有如皇帝聖旨餐牌有趣特別。前菜,麻辣青瓜醬料費另加$20,醬料齊全,最緊要試它一瓶自家的辣香油。特別欣賞餐廳的餐桌設計,二人座位空間感剛好只能放湯鍋碗碟,但勝在每檯旁邊都有幾層木架供擺放火鍋材料之餘,亦係一個相機食先的理想平檯。慢慢放入材料慢慢品嚐是理想的擺設。自家製竹蔗茅根$58皇帝級的紫砂壺裝上清淡解渴的竹蔗茅根水,一瓶大慨有6-7杯供2-3人足夠解渴。湯底叫了我同內子也非常喜愛的: 花膠雞湯鍋(半隻)其他還有有辣酒花螺、胡椒酸菜魚、泰式冬陰功海鮮、冬瓜瑤柱等。濃香雞湯龍頭大鍋上檯,店員先將已半熟的花膠剪開,放入老火雞湯中,然後建議先將花膠泡熟,飲一飲原汁原味的頭啖湯,雞味非常濃郁,花膠份量足料得誇張,我們基本上每人喝了三大碗原味湯。

近日元朗經常見報,
港九新界人也注意多了元朗市中心的去處,
其實元朗已不再是昔日只賣老婆餅,
黃牛周圍走的偏遠老地方了。

無論遊行也好、旅行也好、橫行也好....
民以食為天,就算天氣熱得令人難受,
也要找一個值得去的落腳點補充一下腳力。
位於鳳攸南街的大滾友,
就正正是一群鐘意滾嘅食家必到的地方。

大滾友內裝修,充滿古代宮廷格調的中國特色主題,
雕花式的木屏風間隔卡位,
有如皇帝聖旨餐牌有趣特別。

前菜,麻辣青瓜
醬料費另加$20,醬料齊全,
最緊要試它一瓶自家的辣香油。

特別欣賞餐廳的餐桌設計,
二人座位空間感剛好只能放湯鍋碗碟,
但勝在每檯旁邊都有幾層木架供擺放火鍋材料之餘,
亦係一個相機食先的理想平檯。
慢慢放入材料慢慢品嚐是理想的擺設。

自家製竹蔗茅根$58
皇帝級的紫砂壺裝上清淡解渴的竹蔗茅根水,
一瓶大慨有6-7杯供2-3人足夠解渴。

湯底叫了我同內子也非常喜愛的: 花膠雞湯鍋(半隻)
其他還有有辣酒花螺、胡椒酸菜魚、
泰式冬陰功海鮮、冬瓜瑤柱等。

濃香雞湯龍頭大鍋上檯,
店員先將已半熟的花膠剪開,
放入老火雞湯中,然後建議先將花膠泡熟,
飲一飲原汁原味的頭啖湯,雞味非常濃郁,
花膠份量足料得誇張,
我們基本上每人喝了三大碗原味湯。
花膠厚身爽口彈牙,是女士們最愛的滋陰養血、
潤膚養顏的果效,當然要吸收到盡頭。

店員溫馨提示,由於雞肉本身已經有七成熟,
所以輕輕再滾熟兩分鐘就可以進食,
免得令雞肉過老不滑。

即炸黃金響鈴$68,這個是絕對必叫的推介!
話明即炸,一上檯熱香非常,
脆卜卜加上超級濃烈的鹹蛋味掛在響鈴上,
無論浸湯前或浸湯後都香脆鬆化,美味非常。

珊瑚蚌桂花蚌雙拼
爽口鮮美,兩款海鮮點上醬料豉油後格外鮮美。
最後加上一客粉絲更吸盡這餐的花膠雞湯精華。

日本廣島蠔$88,必叫的第二推介!
美觀的擺設奉上,顯得主體材料的名貴,
蠔味好滿意,是新鮮已解凍的急凍廣島蠔,
蠔身大隻,就算滾完一段時間,
也不會太縮水的真正廣島蠔。

酒香花雕浸牛展$118
有別於花雕雞,花雕浸牛肉是第一次食的特別款式,
上菜時店員將花雕酒淋上牛展,浸泡一後時間後,
牛展盡情吸收了酒香味,
牛展意外地肉質夠腍,柔軟嫩滑,脂肪分佈適中。

甜品有兩款選擇: 奶凍及木瓜雪耳,
女士當然是選熱的木瓜雪耳,
而一粒粒朱古力加上奶凍上我就較喜歡凍食甜品

記住記住5:00-7:30pm是有折頭的,
強烈建議如果肚子早點餓的話,
一定要選這個超級優惠時段,
優惠差距足足可以叫多一個火鍋料的~

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

這是一間位處民居的火鍋小店,裝修帶點摩登中國風,面積雖小,但是餐桌、座椅木架處處都顯示出火鍋店的高格調。-這家店最特色的地方是每樣湯底和火鍋料均改上令人面紅心跳的名字,曾經我因為這些名字而打消進入點餐的念頭,因為覺得呢個地方好似唔係好正經😂,但朋友次次經過都話想試,今次終於找到機會鼓起勇氣入去一試究竟,原來是劃紙點餐的,所以不會尷尬。-調料有多種選擇,整齊乾淨。仲有一碟餐前小食,青瓜辣度足,很開胃。-湯底有成10款選擇,款款都落足料,一啲都唔頹!選擇好多,款款都好吸引,好難選擇呢😂還好最後店員過來推介,最後我選了泰式冬蔭公卜卜蜆鍋($198)。淨湯底來說,單價唔平,但係見到實物後就知物超所值,除咗賣相靚,隨時仲放咗個乾冰在面頭,形成仙氣,打卡一流。冬陰公湯比起一般泰國餐廳飲到的冬陰公不輸蝕,超級足料,有超級多蜆,食到最尾都仲有!我對這個湯底非常滿意,推介比喜歡食辣同埋蜆的人。-另外呢度嘅火鍋料,無論賣相、質素都係水準以上,所以算係一分錢一分貨,係值得比呢個價錢。大滾友肉丸拼盤($128/10粒),全部都係手打丸,款款都足料彈牙,好好味!尤其喜歡蝦丸、墨丸、牛丸,基本上同食緊蝦/墨魚/牛

大滾友肉丸拼盤($128/10粒),全部都係手打丸,款款都足料彈牙,好好味!尤其喜歡蝦丸、墨丸、牛丸,基本上同食緊蝦/墨魚/牛無分別,鮮味十足。

黑松露蟹肉餃($78/4粒),裏面滿是蟹肉,黑松露味較淡,蟹味較突出!

因為得兩個人食,只點了日本黑豚肉($88),如果有四個人以上來食,一定會點佢嘅牛肉拼盤,賣相超級吸引,而且看得出質素應該有保證!豚肉擺盤也很漂亮,色澤新鮮,肉質軟嫩!

即炸黃金響鈴($68)也是推介菜之一,即炸出來熱辣辣脆卜卜,鹹蛋味超級濃!!超正!不過留意番係有少少油膩㗎,因為有鹹蛋黃嘅油。

最後食返個蔬菜拼盤平衡一下,十級推薦這個蔬菜拼盤,種類甚多,除咗菜類,連淮山、粟米、萵筍、蓮藕都有!
整體我覺得呢度算係元朗數一數二的高質火鍋店!
2019-07-16 47 瀏覽
最近入左元朗打邊爐~坐西鐵到元朗站,行過去十分鐘左右,我地經形點行過去,嘆住冷氣非常舒服,位置舊區,遠遠就睇到「大滾友」既招牌。所有餐具裝修很中國風,連筷子碟碗,甚至豉油壺同鍋都有龍頭。基本既調味料都有齊~更有少見嘅芝麻,加入醬汁特別香。有不少湯底選擇冬瓜瑤柱、花膠雞湯...等,我地㨂左花膠雞,2個人,叫左半隻雞😋留返個胃食其他,上枱先落花膠滾起就先飲湯,已經好濃郁雞湯味,花膠份量十足,飲完再加雞件落去,就唔怕雞肉過老,保持滑,正。酒香花雕浸牛展,俾個名吸引左,決定叫黎試下,上枱侍應係我地面前加入花雕酒淋上牛展,飄出煙🤣勁吸晴,再提我地浸三個字再下鍋,勁!食落口仲保持到花雕香味,愛花雕既必試。本來想叫聖子皇,點知當日冇貨~所以叫左珊瑚蚌桂花蚌雙拼,分量不算多,每樣四塊左右,但非常肥美,鮮甜好味。仲有甜品送,木瓜雪耳糖水,好清甜,食完熱氣野可以潤一潤,好爽。

有不少湯底選擇冬瓜瑤柱、花膠雞湯...等,

2019-07-16 40 瀏覽
雖然天氣相當炎熱,但係絕對唔會減低我對打邊爐嘅熱愛,呢日就約埋三兩知己,嚟到元朗鳳攸南街嘅《大滾友》烚下烚下。餐廳裝修走中國風,古色古香,雅緻漂亮。玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 ($288/半隻) - 雞窩湯底嘅雞味相當濃郁,餐廳喺湯底內加有少許南瓜,令湯底顏色更靚、味道更鮮甜及更有質感。當然要飲返兩碗,再加湯底打邊爐啦😋湯底跟有嘅花膠都好足量,厚身彈牙,女士們最愛!雞肉上枱時已經煮到約七成熟,所以淥兩分鐘就食得,口感嫩滑得嚟有雞味👍手切本地牛肉 ($348) - 相當新鮮,色澤鮮紅,爽身中帶點咬口,牛味濃郁得嚟充滿牛肉鮮味。日本廣島蠔 ($88) - 新鮮脹卜卜,爽口creamy,蠔味滿瀉!羊肉片 ($58) - 有羊肉嘅鮮甜味而且唔會過韁。即炸黃金響鈴 ($68) - 即叫即炸,熱辣辣上枱,有鹹蛋黃香味得嚟唔會太鹹,口感香脆鬆化。娃娃菜 ($28) - 娃娃菜索咗滿雞湯後就更鮮甜。日本稻庭烏冬 ($28) - 滑溜嘅稻庭烏冬同個雞湯底相當夾。最後食埋餐廳送嘅雪耳木瓜糖水,真係相當滿足!

餐廳裝修走中國風,古色古香,雅緻漂亮。

湯底跟有嘅花膠都好足量,厚身彈牙,女士們最愛!

羊肉片 ($58) - 有羊肉嘅鮮甜味而且唔會過韁。

娃娃菜 ($28) - 娃娃菜索咗滿雞湯後就更鮮甜。

最後食埋餐廳送嘅雪耳木瓜糖水,真係相當滿足!

2019-07-16 36 瀏覽
見到有間 好有中國feel 既火鍋店,於是入去試下。不錯!入座後會有一碟拍青瓜小食,醬料都算齊全。我地四個人食,叫左半隻花膠雞湯底。$288蚊有花膠同半隻雞,價錢不貴了。等了大約20分鐘,主角出場了,湯底十分鮮濃,飲得出真材實料,花膠亦有很多塊,雞的份量亦不少。我地四個都飲左兩碗湯先開始打邊爐,真係好好飲!另外,加湯亦會加番雞湯,保持味道一致。牛肉拼盤 $398肉的份量適中,肥牛很香,切得很薄,大約滾十多秒就可以品嘗了。牛柳粒肉味很濃!肉丸拼盤一共有五款丸,不是大量採購的肉丸,很新鮮,彈牙!配烏冬同雞湯食一流!餃子拼盤共有四款餃子,用料十足,餡料很香!特別推介原隻蝦餃!很獨特響鈴拼盤非常新鮮,咸蛋黃香味十足,配花膠雞湯亦好配合最後叫左杯1664生啤,人均消費大約$380,但計番環境同新鮮食材,這價錢亦不算昂貴吧!
見到有間 好有中國feel 既火鍋店,於是入去試下。不錯!

入座後會有一碟拍青瓜小食,醬料都算齊全。

牛肉拼盤 $398

肉丸拼盤

餃子拼盤
共有四款餃子,用料十足,餡料很香!特別推介原隻蝦餃!很獨特

響鈴拼盤
非常新鮮,咸蛋黃香味十足,配花膠雞湯亦好配合

2019-07-16 22 瀏覽
元朗食街鳳攸南,識食就梗係呢度食!街坊聚頭,地膽食店,一流組合。大滾友裝修陳設古色古香,餐具精緻,甚有特色。宮廷醬芥,色式俱備,每位盛謂 $20 😍😍火鍋點少得靚湯底,是夜選了花膠雞湯鍋,雞半隻 $288,金黃色上湯,加了少量南瓜蓉,色澤甜味質感都得以提升,值得偷師!上好的湯底,先飲為敬 😂😂😂足料半隻肥雞,已經七成熟,快滾兩分鍾即可。雞肉保持鮮嫩,瞬間都搶吃光了。火鍋重頭戲,手切本地牛肉 $348,雖然不算便宜,但絕對一分錢一分貨,肉香質腍有咬口,肥瘦分明,一級手切貨色。白鱔片 $88,遇著飯友海鮮敏感,只能以鱔片頂一頂海鮮癮,鱔片肥美新鮮,無得輸!唐生菜 $28,平日多數點蔬菜籃,貪其樣樣有,但今晚特別想吃生菜,來個生菜獨獨籃。目測新鮮嫩綠,特別有胃口。即炸黃金響鈴 $68,邪惡度爆燈的小食,令人停不了口,連涮兩件。蛋黃咸香,腐皮鬆脆,欲罷不能。厚切午餐肉 $48,又是深得我心的食材,炸過更香口,更適合火鍋。新鮮甜粟米 $38,粟米也是近期偏愛,這碟略嫌未算超甜,聊勝於無!竹蔗茅根 $58,這麼有氣勢的茅根水,確實值回票價!至於味道,清涼淡口,屬解渴佳品。木瓜雪耳羮,免費甜品,味道

木瓜雪耳羮,免費甜品,味道質量都屬可收費級數,超賺超讚。

價錢公道,味道上佳,良朋歡聚,邊食邊聊,賞心樂事!
2019-07-13 45 瀏覽
呢間正野,選擇種類多, 肉質好, 海鮮鮮甜,服務又好❤️ Tried this restaurant out for the first time, amazing service, the food was spectacular. We enjoyed the overall experience very much. Definitely will come back again. We received beyond what we paid for, therefore, a big thank you for all the staffs.
2019-07-12
慶祝紀念
生日
  • 手打蟹子蝦滑
  • 大滾友牛肉拼盤
  • 黃金響鈴
2019-07-12 30 瀏覽
元朗雞地。 優質火鍋。難得一家人出嚟食嘢,唔使諗打邊爐最方便銅製造的龍頭火鍋爐,非常霸氣, 鋪仔細細,估唔到裝修到咁古色古香和企理。我們被安排坐卡位坐得頗舒服,店員服務態度都很好這間餐廳的湯底選擇非常多,而且全部都唔係普通既湯底咁簡單!例如有辣酒花螺、胡椒酸菜魚、泰式冬陰功海鮮、冬瓜瑤柱等等,真係樣樣都好想試!最後揀左好耐先揀定花膠雞湯鍋。黎到果然冇令我地失望!湯底雞味非常濃郁,就咁飲已經超鮮甜,同老火靚湯冇分別呀!另外仲有花膠同雞另上,花膠爽口、雞軟滑,正 👍👍👍牛肉拼盤:有七款,本地手切、雪花肥牛、安格斯、牛脷、牛𦟌,牛柳粒同牛胸尖。牛胸尖係平時好少食嘅,但原來係好爽脆!整理黎講,個拼盤是很不錯,堅有牛味!鵝肝蟹子墨魚丸,鵝肝墨魚丸咬到一半仲見到鵝肝流緊油,配搭新穎味道都唔錯珊瑚蚌桂花蚌雙拼,味道正常即炸黃金響鈴:呢個好好食!必食!上枱嗰陣,真係脆熱㗎最後仲會送甜品添,木瓜雪耳糖水就好清甜👍👍👍
元朗雞地。 優質火鍋

難得一家人出嚟食嘢,唔使諗打邊爐最方便
銅製造的龍頭火鍋爐,非常霸氣,

👍👍👍

珊瑚蚌桂花蚌雙拼,味道正常

即炸黃金響鈴:呢個好好食!必食!上枱嗰陣,真係脆熱㗎

最後仲會送甜品添,木瓜雪耳糖水就好清甜👍👍👍
  • 黃金響鈴
2019-07-11 22 瀏覽
這段時間因工作關系,來多了元朗,所以附近的餐廳都比較熟悉,鳳攸南街好順利大廈的大滾友想試很久了,今日終於有時間來大滾食火鍋了。餐廳經過隻見到門口都很特色,原來裡面裝修令人感覺舒適又雅緻。餐廳主打:花膠雞湯、生猛海鮮、手切牛...等。花膠雞湯鍋$288半隻花膠雞湯鍋,花㬔及雞份量都非常足,侍㒣先放花膠落去鍋內滾,然後再放雞,令湯底充滿骨膠原及雞湯味道,非常鮮甜。日本廣島蠔$88日本廣島蠔,白雪雪,肥嘟嘟,又淋又有蠔味,ㄡ好味又扺食喎。脆鯇腩片$88脆鯇腩片,果真全是腩片,非常脆口,魚味鮮甜。最後餐廳送上一個雪耳木瓜糖水,甜度剛剛好,清甜又夠滋潤。

餐廳主打:花膠雞湯、生猛海鮮、手切牛...等。

花膠雞湯鍋$288半隻

日本廣島蠔$88
日本廣島蠔,白雪雪,肥嘟嘟,又淋又有蠔味,ㄡ好味又扺食喎。

脆鯇腩片$88
脆鯇腩片,果真全是腩片,非常脆口,魚味鮮甜。

最後餐廳送上一個雪耳木瓜糖水,甜度剛剛好,清甜又夠滋潤。

2019-07-08 47 瀏覽
元朗人食飯,朋友推薦大滾友,質素係元朗算數一數二!花膠雞湯鍋 $288,店長千叮萬囑要飲晒啲湯先好打邊爐。黃油雞配上花膠,湯底膠質和雞味都很重!平日經常飲開靚湯的朋友都大讚!大滾友牛內拼盤$398拼盤用上六款牛,肉質鮮嫩,牛肉脂肪分布平均,質量很高!推介牛舌,牛味很重,牛胸尖很爽口!大滾友餃子拼盤 $128 八粒大大粒的先制餃子🥟,粒粒脹卜卜,餡料也很特別,蟹黃餃和黑松露蟹肉餃用料十足,風靡鮮蝦雲吞亦是用上原隻海蝦,很少地方吃得到!1664 生啤,用上冰杯,很夠汽!最尾有冰糖雪耳木瓜糖水贈送👍人均消費大概三百多元,能食到咁高質既食材,很不錯吧!

元朗人食飯,朋友推薦大滾友,質素係元朗算數一數二!

大滾友牛內拼盤$398

大滾友餃子拼盤 $128

1664 生啤,用上冰杯,很夠汽!

最尾有冰糖雪耳木瓜糖水贈送👍

人均消費大概三百多元,能食到咁高質既食材,很不錯吧!
  • 大滾友餃子拼盤
  • 大滾友牛肉拼盤
2019-07-01 59 瀏覽
今日又去咗元朗打羽毛球 打完之後同朋友梗係去食番餐好嘅慰勞下自己啦見到呢間大滾友 我同朋友都好想試 因為入面嘅裝修真係非常之靚 好有中國風 係一間傳統嘅中國食店餐牌嘅選擇亦都非常之多 其中海鮮類係呢間鋪頭嘅招牌菜式我哋叫咗個藥膳醉雞鍋 個湯亦都非常之濃郁 雞肉好鮮嫩 雞味亦都好重之後就叫咗個白鱔片 白鱔係淡水魚裏面 其中一個最好食嘅種類 我個人非常之鍾意食 之後有海鮮拼盤 有生蝦 扇貝 鮑魚 廣島蠔同一條石斑魚 青口等等嘅海鮮 全部都非常之新鮮鮮甜 值得一讚最後就叫個安格斯牛肉 油脂分佈非常之均勻 好靚 而且牛肉味十分之重 係一種頂級嘅牛肉總體而言 呢一餐令人非常之滿足

餐牌嘅選擇亦都非常之多 其中海鮮類係呢間鋪頭嘅招牌菜式

總體而言 呢一餐令人非常之滿足