2019-09-09
今晚家人揀咗一間比較有特色嘅火鍋店,餐廳的裝潢比較「中國·宮廷式」,好故色故鄉,連Menu都好似奏摺咁,好有feel 🙌🏻今晚試咗《泰式冬陰公卜卜蜆》湯底,叫咗「小辣」。湯鍋一上枱好有仙氣😹因為用咗乾冰,所以有出煙嘅效果。另外湯鍋有龍頭在旁,氣勢十足😆先試一啖湯底,冬陰公湯底惹味濃郁,加上用了香茅帶出番個味道,一試完個湯底已經停唔到口,飲了大約2碗🤤,而且裏面嘅卜卜蜆份量好多亦夠大隻,入口鮮甜👍🏻火鍋配料方面,分別點了:半熟五花腩、手切本地牛肉(肉的油脂分佈平均,食得出係靚肉)、魚滑雙拼(黑松露魚滑、瑤柱乾貝滑)、油麥菜、萵苣、珊瑚桂花蚌雙拼(溫提:呢個不需滾得太耐,一滾便可撈起,入口爽彈。)今餐價錢稍貴,但食材新鮮,味道不錯。我覺得食材是對得住價錢的👍🏻