餐廳: 大滾友火鍋
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
= = = = = = = = = = = = = = =ms.C 鍾意火鍋的程度真是和非一般的愛,每當想不到吃什麼,第一時間想到的就是火鍋。過年前要和朋友聚一聚,當然又係吃火鍋,今次和朋友就去了元朗「大滾友」。 - - - - - - - - - - - - - - - - -「大滾友」以中國宮廷風格裝修,除了裝修古色古香,連火鍋、碗碟、器皿都是宮廷風,配套做足。 - - - - - - - - - - - - - - - - -火鍋首要是湯底,「大滾友」鍋底選擇多樣,點了櫻唇半開 - 特色卜卜蜆。上枱時加入了乾冰,煙霧瀰漫,同時用上了高煙囪鍋,十分有氣派,影相打卡一流。卜卜蜆鍋底用上大量芹菜,蜆量亦都十分多,蜆肉大粒鮮味。 - - - - - - - - - - - - - - - - -火鍋料的選擇也很多,單是餃類還是丸類至少有5類以上,「大滾友」的火鍋有半份或是全份選擇,更加有提供拼盤,絕對適合ms.C這些三心兩意既人。 - - - - - - - - - - - - - - - - -大滾友牛肉拼盤(大)- 一個拼盤友齊多款不同的牛肉,牛肉肉質柔嫩,而且肥瘦適中,看得到牛肉的

= = = = = = = = = = = = = = =

特色卜卜蜆

卜卜蜆鍋底用上大量芹菜,蜆量亦都十分多,蜆肉大粒鮮味。

大滾友牛肉拼盤(大)-
大滾友牛肉拼盤

一個拼盤友齊多款不同的牛肉,牛肉肉質柔嫩,而且肥瘦適中,看得到牛肉的油花分布均勻,入口肉鮮濃香,油脂甘香。

大滾友肉丸拼盤(十粒) -
大滾友肉丸拼盤

5款丸中較喜歡鵝肝墨魚丸,有咬口,食得出墨魚粒粒外,更有一小粒鵝肝在中間,鵝肝油香帶出墨魚鮮味。
鵝肝墨魚丸

大滾友餃子拼盤(八粒)-

當中較特別的是「鳳尾鮮蝦雲吞」,用上原隻連尾的鮮蝦,入品鮮味十足。
鳳尾鮮蝦雲吞

新鮮鵝腸 - 整個冰塔圍繞著鵝腸,鵝腸新鮮肥美,只要一灼,油香十足。

友人叫了一壺「自家製足料竹蔗茅根」都是用上了中式味的壺,入口清甜,飲多2杯也不會太甜膩。
自家製足料竹蔗茅根

#火鍋 #講女搵食團 #ms.Cammy #卡咪黃 #元朗 #大滾友火鍋 #美食 #元朗美食

大滾友火鍋
鳳尾鮮蝦雲吞
自家製足料竹蔗茅根
3K
2020-01-23 60 瀏覽
元朗美食何其多,是晚同朋友到了食街的大滾友打邊爐,店內裝修很中國風,型!餐具乾淨~中間的是牙籤筒,咁個鼎又係用黎做咩的呢?餐牌,餐紙,豉油壺等都花了不少心思。乾冰另到店內煙霧彌漫,好有氣氛呀,哈哈~湯底點了蕃茄湯,茄味鮮甜,加了幾轉清湯依然有著濃濃的茄味,勁。打邊爐至愛肥牛,點了呢款雪花牛肉,一睇就知靚牛啦,牛味十足,肥瘦適中,好正。仲點左牛肉粒,同樣好有牛味,即使滾耐左都唔會韌㗎。蟹籽墨魚丸入面有一粒粒嘅墨魚肉粒,爽口彈牙無得彈。粟米係打邊爐必備嘅,超甜粟仲要吸滿湯汁,正啊!蓮藕片脆嫩松露蟹肉餃唔講得笑,全部係蟹肉,極鮮甜濃郁蟹味帶松露香,超正!仲有至愛嘅紅薯粉,最後吸晒湯嘅精華勁好味。好味好味,高質靚料火鍋店,適合三五知己吹吹水,食好西!
餐具乾淨~
中間的是牙籤筒,咁個鼎又係用黎做咩的呢?
餐牌,餐紙,豉油壺等都花了不少心思。
乾冰另到店內煙霧彌漫,好有氣氛呀,哈哈~
仲點左牛肉粒,同樣好有牛味,即使滾耐左都唔會韌㗎。
蟹籽墨魚丸入面有一粒粒嘅墨魚肉粒,爽口彈牙無得彈。
粟米係打邊爐必備嘅,超甜粟仲要吸滿湯汁,正啊!
蓮藕片脆嫩
仲有至愛嘅紅薯粉,最後吸晒湯嘅精華勁好味。

好味好味,高質靚料火鍋店,適合三五知己吹吹水,食好西!
2020-01-12
$400 (宵夜)
2020-01-22 44 瀏覽
湯底都幾多選擇 今次點左個花膠雞湯底一上鍋底 已經嘩一聲 仙氣十足🌬因為佢擺左啲食用乾冰係湯入面 首先歎個湯 唔知點解顏色超級黃 但味道 超!級!正!飲左兩碗😋同時有個staff係到剪花膠 啲花膠好夠膠前菜咸蛋黃即炸響鈴 熱辣辣脆卜卜我好鐘意咸蛋黃既野所以好鐘意🤤飲完湯就食雞 海鮮 牛 個湯愈滾愈正叫左個大海鮮拼盤同大牛拼盤每個$498 價錢算合理 因為啲食材係高質既 唯一美中不足就係有啲海鮮例如蟶子鮑魚得兩隻我地三個人唔夠分🤣🤣仲叫左個餃餃拼盤 staff話係自家特登野有隻真蝦既蝦餃幾新奇但味道就...唔岩我口味囉哈哈哈
湯底都幾多選擇 今次點左個花膠雞湯底
仲叫左個餃餃拼盤 staff話係自家特登野
有隻真蝦既蝦餃幾新奇
但味道就...唔岩我口味囉哈哈哈

2020-01-20 21 瀏覽
冬瓜盅做湯底你試過未?其實我自己就好鍾意食冬瓜盅,見佢咁特別,於是就嚟試下。呢度以宮廷做主題,連俾個餐牌你都係要傳聖旨,岩晒本宮嘅風格。佢個冬瓜盅湯底都好鮮甜,我哋一開始已經每人飲咗一碗湯先,佢入邊仲有啲素翅,雞肉,蟹柳同蝦,而且佢個冬瓜都好清甜,完全冇根亦都冇渣。因為想嘅時候佢擺咗啲乾冰落去所以會有煙霧離漫嘅效果,幫你影完晒相就會有職員嚟幫你切返開個冬瓜。我哋嗌左個牛肉細拼盤,入邊有好多唔同部位,而最特別嘅係有一樣野叫做牛胸油,佢真係牛胸部嘅脂肪,以為會油林林一pat嘢咁,但原來食落都幾爽口仲有淡淡的香味。另外佢仲有牛舌,手切肥牛,和牛,牛展同肥牛。本人最喜歡嘅係佢嘅手切肥牛,好腍好香,超好食。另外仲有嘅係瘦啲嘅和牛,啲肉質都好嫩,淥極唔會老。海鮮我就嗌咗個蠔,未淥就好大粒。淥完都一樣咁大粒,唔縮水,依舊肥美,而且好鮮味。然後仲有一個餃子拼盤,入邊有蟹黃餃,蝦餃,韭菜餃同黑松露餃。佢呢度嘅蝦餃幾特別,包左成隻蝦入去。咬開仲有包啲豬肉,隻蝦都好新鮮好彈牙。蔬菜類我就嗌咗水蓮,好少地方有得食,所以其實我都唔係好知道要淥幾耐,只係冇見過所以嗌嚟試下。然後蘿蔔佢呢度係有雕花嘅,我以為係成個蘿

海鮮我就嗌咗個蠔,未淥就好大粒。

淥完都一樣咁大粒,唔縮水,依舊肥美,而且好鮮味。

咬開仲有包啲豬肉,隻蝦都好新鮮好彈牙。

然後蘿蔔佢呢度係有雕花嘅,我以為係成個蘿蔔雕成公仔,原來只係變成一個花嘅形狀,還好啦,前面切幼左嘅地方好快熟,但後邊冇切嘅地方就有排煮。

飲品方面我哋就帶咗個竹蔗茅根,睇係咁細壺,原來都可以倒到四杯,味道唔錯,唔會好甜,岩岩好。

兩個人食咗$1000,已有主題嘅打邊爐來講都差唔多係呢個價錢。
2020-01-19
$500 (宵夜)
2020-01-17 29 瀏覽
天氣驟降又是時候食火鍋!擺盤如宮廷般豪華的大滾友,一直好想試。價錢走中高路線,向前行一條街便有百多塊一位的任飲任食火鍋,而這裡依然絡繹不絕,必有個人之處!建議訂座,或是過2130 walk in,不然就要有心理準備坐在街邊(雖然這樣別有一番風味。)坐室內的好處就是像個皇宮,店內約20坐位左右,其實頗擠迫的。入枱式電磁爐,沒明火,感覺上就比較安全。調味架整潔,當中有秘製蔥油,必試必試!沾甚麼都多一份香味!湯底$200起,當中有幾款相當豪華如花膠雞,卜卜蜆等,也有較平實的,我們點了這個蕃茄豬軟骨,上桌是白煙四起,內藏幾顆乾冰,氣勢十足(笑)立即嘗一碗湯,超級香濃!我最欣賞它沒味精!肉類選擇極多,各類等級的和牛和牛的部位不缺,想食豪華可以極盡豪華,親民一點的可以試我這盤雪花肥牛,其實已經好好味,厚薄適中。涮一涮就可以吃了~靚料零舍不同!大滾友所有火鍋料都真材實料,不用怕中伏,即時是粟米都好甜好爽!響鈴更是即叫即做,必食之選!手打丸好彈牙,墨魚丸內吃到一粒粒墨魚肉。黑松露蟹肉雲吞蟹味超級香濃,內裡是一絲一絲的蟹肉,不過咬開了一半我就不拍照了(笑)這裡有比較少見的蔬菜,水蓮在台北涮涮鍋見過,這裡

調味架整潔,當中有秘製蔥油,必試必試!沾甚麼都多一份香味!

涮一涮就可以吃了~靚料零舍不同!

這裡有比較少見的蔬菜,水蓮在台北涮涮鍋見過,這裡索價 $68,未試過的可以一試,口感有點像韭菜花的莖,卻沒韭菜花的草青味。

這裡點一份火鍋料,份量約夠3~4人用(我覺得)多人吃就可以多點幾款。若然想吃得精緻又想吃得飽,大概預$500一位左右,值不值得見人見志。不過肯定的是大滾友不乏支持者,看來經濟不景似乎並不盡是如此,至少元朗區並不見太大影響。
我覺得呢度嘅裝修環境好有特色而且呢度嘅食物賣相都好靚🥰仲有個鍋😹超有特色 真心推薦呢間高質火鍋👍🏼呢度嘅老闆好好人好幽默😝最鍾意食呢度嘅卜卜蜆煲同花膠雞湯湯底仲有呢度嘅牛肉同海鮮都好新鮮🥰👍🏼
我覺得呢度嘅裝修環境好有特色
而且呢度嘅食物賣相都好靚🥰
仲有個鍋😹超有特色
真心推薦呢間高質火鍋👍🏼
呢度嘅老闆好好人好幽默😝
最鍾意食呢度嘅卜卜蜆煲同花膠雞湯湯底
仲有呢度嘅牛肉同海鮮都好新鮮🥰👍🏼
再來 “大滾友” ,雖價錢比出面稍貴,但食物質素是否與價錢成正比是,才是重點!試過吃平價任食火鍋,各種丸類食材都跟凍肉店購買的無異,但就要花好幾百元就會吃到一肚火!因此, 貴但品質好,就自然覺得物超所值!本想清淡一點,可惜芫荽湯都沒有了,就轉叫了 番茄豬骨湯底 ,湯底非常足配,滿滿番茄豬骨,一點都不浪費!所以在拾下拾下前,要先來一碗湯~嘩!超滿足啊!是次我們主要點各類拼盆為主,經精心計算還是覺得多加小小錢就有拼盆,且可多嘗幾款,是頗化算的, 而的確也沒錯!不過多幾個人,就剛好了!大滾友雜菜拼盤 大滾友肉丸拼盆 這個值得推介,每款丸都具有特色亦非常好味,全都是手打,如芫荽豬肉丸,牛丸,蟹子墨魚丸等等,都非常出色,而且大大粒,好味道啊! 日本黑豚肉 黑豚肉同樣出色及新鮮! 大滾友即炸響鈴 即炸響鈴是這間餐廳必食的,特別推介即炸黃金響鈴,不論是滾幾下才吃,還是即時食,都非常香鹹蛋黃味,值得一試! 大滾友牛肉拼盤喜歡吃牛的你絕對要試這個牛肉拼盤,有超過五款不同牛肉部位供嘗試,以這個價錢來說,能試到多款不同部位的牛肉, 十分化算。最後,餐廳送了一款甜品,為整頓晚餐畫上完美句號。總結,平均二人吃了

嘩!超滿足啊!

大滾友雜菜拼盤

大滾友肉丸拼盆

日本黑豚肉
黑豚肉同樣出色及新鮮!

大滾友即炸響鈴

大滾友牛肉拼盤

最後,餐廳送了一款甜品,為整頓晚餐畫上完美句號。

總結,
平均二人吃了$500多,吃到要捧着肚子走的,滿滿的滿足感。
2020-01-07 32 瀏覽
之前去附近食飯時見到呢間餐廳排晒隊,今次過嚟試一試。裝修好有古代feel,侍應安排左4人卡位,寬敞舒適。侍應先拿來調味料給客人自己調配,必試自家製蔥油。選了卜卜蜆湯底,蜆既份量好多,湯底似油鹽水,味道不錯。點了一個牛拼盤,賣相夠派頭,而且非常新鮮,但推介的飛驒牛不是特別出色,其他牛比他好。黃金響鈴剛炸好的,夠香脆,但咸蛋黃味唔夠。各種手打丸質素非常高,夠彈牙。餃類方面就比較麻麻,係韭菜餃較為好少少,可能另外三款推介餃唔岩我口味吧。鵝肥令我有驚喜,非常肥美。店舖有提供啤酒同清酒,叫左兩款啤酒,較喜歡1664。
。店舖有提供啤酒同清酒,叫左兩款啤酒,較喜歡1664。
  • 特色卜卜蜆鍋
  • 大滾友牛肉拼盤
2020-01-06 2103 瀏覽
天氣一凍,就想打邊爐,今次揀咗呢間位於元朗鳳攸南街嘅《大滾友》。中國宮廷風格裝修 ,古色古香得嚟又有氣派。湯底選擇多樣, 款款個名都改得十分盞鬼。玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 (半隻$288)- 上枱時湯底不斷噴出煙霧,賣相相當吸晴。湯底雞味濃郁,味道十分鮮甜。上枱時雞肉約七成熟,焯三數分鐘後食落肉質非常嫩滑, 花膠厚身,爽口得呢帶黏口, 呢個湯底真係色、香、味俱全。酒香陳年花雕浸牛展 ($118)- 色澤鮮紅,肉質爽嫩, 加上花雕酒香,我個人十分喜愛。日本廣島蠔 ($88)- 蠔身飽滿,蠔味濃郁。韭菜豬肉餃($78)- 餃皮薄得嚟帶點煙韌,以鮮甜嘅豬肉加上香口韭菜做餡,相當好食。油麥菜 ($38)- 新鮮大份天地一號($18)- 味道酸酸甜甜,好飲又消滯。最後嘆埋餐廳送嘅木瓜糖水,今餐真係食得相當滿足!

中國宮廷風格裝修 ,古色古香得嚟又有氣派。

湯底選擇多樣, 款款個名都改得十分盞鬼。

日本廣島蠔 ($88)- 蠔身飽滿,蠔味濃郁。

油麥菜 ($38)- 新鮮大份

天地一號($18)- 味道酸酸甜甜,好飲又消滯。

最後嘆埋餐廳送嘅木瓜糖水,今餐真係食得相當滿足!

• 玲瓏浮凸花膠雞湯鍋
  • 酒香花雕浸牛肉
2019-12-30 40 瀏覽
行完街街,同朋友仔搵食,天氣涼涼地又係打邊爐嘅時候,經過見到呢間大滾友,俾佢嘅特色裝修吸引左入去。好,坐低睇吓有咩好食先。加下醬料,啲食具都好靚好有特色,好有古典中國風。麻辣鴨血鍋,個鍋一嚟到,好有仙氣啊,個鍋係金色龍頭鍋,冇得輸。鴨血好爽口,湯底夠麻夠香,正!新鮮海蝦,除咗造型好靚,海蝦食落新鮮,味道鮮甜。珊瑚蚌,顏色呈鮮橙,色澤光亮,口感新鮮爽脆,唔錯。爽脆豬潤,咬落唔會好粉,有豬潤味。酒香陳年花雕浸牛肉,牛肉唔韌,有少少酒香。菠菜,菜新鮮夠嫩,一放落個湯底度,吸收晒麻辣精華,好刺激!日本稻庭烏冬,有兩個烏冬,份量都夠木瓜雪耳糖水,甜度適中,雪耳有少少糊,最尾食埋呢個糖水滋潤返,麻辣味一掃而空!

好,坐低睇吓有咩好食先。

加下醬料,啲食具都好靚好有特色,好有古典中國風。

新鮮海蝦,除咗造型好靚,海蝦食落新鮮,味道鮮甜。

珊瑚蚌,顏色呈鮮橙,色澤光亮,口感新鮮爽脆,唔錯。

爽脆豬潤,咬落唔會好粉,有豬潤味。

酒香陳年花雕浸牛肉,牛肉唔韌,有少少酒香。

菠菜,菜新鮮夠嫩,一放落個湯底度,吸收晒麻辣精華,好刺激!

日本稻庭烏冬,有兩個烏冬,份量都夠

2019-12-29 716 瀏覽
餐廳的風格走古代宮廷風,不論裝修、座位、餐具器皿都帶有該原素。值得留意的是店主為食材所取的名稱非常有趣,而且食材質素甚高、款式豐富,是朋友聚餐的好選擇。其中幾款是我認為值得推薦的餸菜。特色卜卜蜆鍋• 極力推薦給喜歡吃蜆的朋友✨湯底極之鮮甜,蜆的份量絕不吝嗇同時蜆肉十分新鮮,還有我喜愛的芫荽也是佈滿整個鍋。• 建議在未放食材之前,可以先嘗一下湯底,嘗試一下最原始的鮮味。宮廷醬芥• 除了有普通的醬料香菜等選擇,還有他們特製的香油,非常建議跟醬油拌在一起。大滾友牛肉拼盤• 令人驚艷的拼盤,附上不同的牛部位:牛舌片、骰子牛肉粒等⋯⋯整體都非常香嫩,其中令我印象最深刻的是牛骨髓,極之爽口、口感也很獨特。• 我們四人點的雖然是小份,但已經滿足吃牛肉的慾望。瑤柱乾貝滑、手打黑松露墨魚滑雙拼• 墨魚滑的口感爽口、充滿彈性。• 其中瑤柱乾貝的味道十分突出,而且份量甚多,基乎每一口都可以吃到瑤柱肉。• 黑松露味同樣非常突出,跟墨魚滑很匹配,不過松露味不是我喜歡的每款。陳年花雕醉雞• 雞的肉質嫩滑無比,但是花雕酒味不算濃郁,可能被湯底的味道遮蓋了。即炸黃金響玲• 邪惡之軸心的一款食物✨炸得極之香脆,没有油膱

大滾友牛肉拼盤
• 我們四人點的雖然是小份,但已經滿足吃牛肉的慾望。

瑤柱乾貝滑、手打黑松露墨魚滑

瑤柱乾貝滑、手打黑松露墨魚滑雙拼
• 墨魚滑的口感爽口、充滿彈性。

陳年花雕醉雞

即炸黃金響玲
• 邪惡之軸心的一款食物✨炸得極之香脆,没有油膱味,同時咸蛋黃均勻分布在響玲裡,十分香口!
• 我覺得不用浸湯,保持鬆脆的狀態更加好吃,也可能應該這款湯底不適合吧。

西班牙黑毛豬
• 肉質香軟、同時帶有少少咬口,同樣可以吸收湯底的鮮味,令黑毛豬的肉香更為明顯。

蜂巢冰豆腐
• 我認為吃火鍋其中一款必點之選,尤其遇上高質湯底的時候。
• 豆腐質感緊緻,像海綿一樣充分吸收了湯底的精華在內,配合豆腐的豆香,令味道更加豐富。

珊瑚、桂花蚌雙拼
• 十分新鮮、口感極之爽脆,因為蜆肉湯底的關係,味道非常匹配!

整體而言食材質素都十分滿意,跟價錢成正比,而且店員也非常有禮,會協助和解答食材的一切。

瑤柱乾貝滑、手打黑松露墨魚滑
  • 即炸黃金響鈴
  • 珊瑚、桂花蚌雙拼
2019-12-29 69 瀏覽
今日入元朗搵朋友聚個舊,佢介紹我食呢間,九半後有8折,都好多人下,不過十幾分鐘都入到座,可以諗定想嗌咩食先。我話想食蜆,所以嗌左泰式冬陰公卜卜蜆鍋,一上個鍋覺得陣容鼎盛,啲蜆都幾大隻又多,起碼三十幾隻,仲要好鮮,食到啲殻搭到勁高,都幾抵。另外嗌左鮮鮑魚,係幾鮮,咬落去有啲彈性,軟硬適中。桂花蚌爽口彈牙帶點鮮味。鵝腸脆爽滑嫩,燙幾秒鐘,微微打捲既狀態係最好,唔洗鬆開筷子,煮老左就會無咁好食。蟹子鮮蝦滑,爽口彈牙,蟹子痴住左係蝦滑上面令佢食落有口感,好鮮嫩。豬頸肉油脂唔多,肉中帶有軟筋,口感軟嫩,不過相比起其他野食就顯得無咁特別。手打鮮牛丸比起普通牛丸軟身啲,但保留左牛肉本身個種鮮嫩的口感。最後有個甜品送,揀左朱古力奶凍,味道還可以。

泰式冬陰公卜卜蜆鍋

另外嗌左鮮鮑魚,係幾鮮,咬落去有啲彈性,軟硬適中。
鮮飽魚

桂花蚌爽口彈牙帶點鮮味。
桂花蚌

新鮮鵝腸

手打蟹子蝦滑

豬頸肉

手打鮮牛丸  八粒

最後有個甜品送,揀左朱古力奶凍,味道還可以。
甜品   朱古力奶凍
2019-12-23
15 分鐘 (堂食)
泰式冬陰公卜卜蜆鍋
鮮飽魚
桂花蚌
新鮮鵝腸
手打蟹子蝦滑
豬頸肉
手打鮮牛丸  八粒
2019-12-22 1151 瀏覽
元朗食肆林立,最近經過鳳攸南街發現呢間新開的火鍋店,被佢嘅店名同裝修吸引咗,於是就入去試吓店名充滿玩味,裝修佈置以至餐具都是古色古香甫坐下就每枱送上蕎頭一碟及遞上醬料一盤,按自己喜好調製,特別推薦餐廳自家製的蔥蒜香油,非常惹味,一定要試(醬料費每人二十)魚水之歡·胡椒酸菜魚鍋上枱時以乾冰營造仙氣效果,之後再加添湯底魚肉連埋魚皮上,肉質嫩滑無骨,魚皮爽彈膠質豐富,豬肚清洗乾淨無味而且軟腍彈牙,配搭酸辣醒胃的胡椒酸菜湯底,鮮味無窮大滾友牛肉拼盤(大)有牛頸脊、牛肉粒、安格斯、牛舌粒、牛、牛邊抓、牛胸尖等不同部位,一次過食到爽脆、嫩滑、有嚼勁及油脂豐腴的不同肉質感鬼馬油炸鬼油炸鬼釀滿鮮滑彈牙的墨魚滑,面頭再鋪滿脆脆的蟹籽,打火鍋一流,油炸鬼盡吸湯底,非常惹味唐生菜唐生菜翠綠爽甜,打火鍋首選大滾友餃子拼盤·八粒包括蟹黃餃、黑松露蟹肉餃、韮菜豬肉餃及鳳尾鮮蝦雲吞四款各兩粒,所有餃子都是人手包製,粒粒混圓飽滿,皮薄餡鮮大滾友肉丸拼盤·十粒有蟹籽墨魚丸、豬肉丸、牛肉丸、鵝肝墨魚丸、蟹籽鮮蝦丸五款各兩粒,全部人手打製,鮮爽彈牙,尤以鵝肝墨魚丸最出色,配搭新穎味道很夾即炸黃金響鈴即叫即炸,加咗咸蛋黃炸

店名充滿玩味,裝修佈置以至餐具都是古色古香

魚水之歡·胡椒酸菜魚鍋

上枱時以乾冰營造仙氣效果,之後再加添湯底

大滾友牛肉拼盤(大)

鬼馬油炸鬼

唐生菜

唐生菜翠綠爽甜,打火鍋首選

大滾友餃子拼盤·八粒

大滾友肉丸拼盤·十粒

即炸黃金響鈴

即叫即炸,加咗咸蛋黃炸的響鈴入口酥脆,蛋黃味濃,建議輕灼幾秒即可入口

薯粉

薯粉滑而不會過韌,易咬而不會過腍,吸汁好吃

鴨血

鴨血處理得很女無腥味,口感軟滑略帶煙韌

2019-12-10
  • 大滾友肉丸拼盤·十粒
  • 大滾友牛肉拼盤(大)
  • 魚水之歡·胡椒酸菜魚鍋
  • 黃金響鈴
2019-12-16 747 瀏覽
最近經過元朗行完形點去左附近鳳攸南街搵食餐廳木製裝潢古式古香;早鳥優惠晚上七點半前離座全單八折醬介每位二十;醬油以及基本配料齊備;推薦蔥蒜香油濃香惹味魚水之歡:胡椒酸菜魚鍋龍紋鍋爐配搭乾冰效果煙霧繚繞宮廷氣派恢宏魚肉嫩滑清鮮配搭酸菜酸香醒胃而且豬肚清洗乾淨配搭胡椒微辛溫腸暖胃冬日時令推薦大滾友牛肉拼盤(大)港幣五百左右可以嚐試十款牛肉部位而且份量足夠六人享用選擇困難症患者群必點;牛肉肉質柔嫩肉鮮濃香而且油花均勻油脂豐腴甘香大滾友餃子拼盤 · 八粒四款餃類每款乘二總共八粒;餃子整體皮薄透光而且餡料飽滿;鳳尾鮮蝦雲吞選用原隻鮮蝦包製蝦尾連殼外露賣相精緻大滾友肉丸拼盤 · 十粒五款手打肉丸各兩粒;牛肉以及豬肉肉丸渾圓碩大而且質感緊實同時肉汁豐富;墨魚以及蝦丸手打起膠爽口彈牙配搭蟹子或者鵝肝層次豐富唐生菜唐生菜色澤翠綠而且爽脆清嫩而且膳食纖維豐富消滯減膩即炸黃金響鈴響鈴即炸稍微浸燙依然酥脆配搭大量鹹蛋黃蓉沙軟油潤邪惡鬼馬油炸鬼墨魚膠滑爽彈鮮甜配搭油條金黃鬆脆同時吸滿湯汁鴨血鴨血處理恰當無血腥味而且質感相對豬紅細嫩柔韌薯粉薯粉扁新偏寬經過烹煮晶瑩剔透而且口感軟滑煙韌
最近經過元朗行完形點去左附近鳳攸南街搵食

餐廳木製裝潢古式古香;早鳥優惠晚上七點半前離座全單八折

醬介每位二十;醬油以及基本配料齊備;推薦蔥蒜香油濃香惹味

魚水之歡:胡椒酸菜魚鍋

龍紋鍋爐配搭乾冰效果煙霧繚繞宮廷氣派恢宏

大滾友牛肉拼盤(大)

大滾友餃子拼盤 · 八粒

薯粉

薯粉扁新偏寬經過烹煮晶瑩剔透而且口感軟滑煙韌
2019-12-10
  • 魚水之歡:胡椒酸菜魚鍋
  • 大滾友牛肉拼盤(大)
  • 大滾友餃子拼盤 · 八粒
  • 大滾友肉丸拼盤 · 十粒
  • 即炸黃金響鈴
2019-12-11 76 瀏覽
到元朗和老友一齊晚餐,見鳳攸南街9號好順利大廈一座地下大滾友火鍋的門前有人排隊,裝修俱古代宮廷風格,菜單、牙簽筒和食具都很有特色,醬、配料也有六種,我最愛吃是酸喬頭,我們點左花膠雞煲全隻,龍頭形手柄的鍋很美觀,真是有身處宮廷的感覺,服務員幫手剪成小塊放入鍋煮三分鐘即可食用,再放入雞件煮一分鐘,湯底清甜雞肉嫩滑,有雞味,真不錯👍。蟹黃餃,有蟹肉、蟹膏很香。豬腰,爽爽地。牛骨髓,很滑。芋頭,很粉。這餐我們都很滿意。
菜單、牙簽筒和食具都很有特色,
醬、配料也有六種,我最愛吃是酸喬頭,我們點左
蟹黃餃,有蟹肉、蟹膏很香。
豬腰,爽爽地。牛骨髓,很滑。芋頭,很粉。這餐我們都很滿意。

• 花膠雞煲
  • 蟹黃餃