2021-06-04 44 瀏覽
After finishing my exercise, I was just too hungry to dine out for dinner tonight. I decided to grab some food and take home for dinner. While walking to the nearest MTR, I chanced upon this takeaway stall and was attracted by their wide range of food available. Guzzle was located at Waterloo Road, just beside Yau Ma Tei MTR. Being just a take-away stall, they offered a wide range of snacks such as sandwich, rice, fries, siu mai, pancake and drinks etc.  Their barley and luo han guo drink were s

Their barley and luo han guo drink were sweet and cooling, perfect during this hot and humid weather. It was boiled by themselves, thus it was of healthy version.

Minced beef with egg, cheese and spring onion sandwich - It was presented nicely, being cut in half and placed in a nice box, for easy eating. Bread was soft and the chef was generous with the fillings, with the egg cooked till very soft and smooth, and minced beef was tender and flavourful. It was cheesy as well.

Signature shredded chicken rice - It was their signature dish, with generous portion of shredded chicken placed on top of the rice. Mala sauce was provided to go along with it, making it flavourful and spicy. Shredded chicken was chewy and smooth and rice was fragrant as well.
2021-06-04 62 瀏覽
呢間小食店超級方便,地點就係油麻地地鐵站B2出口,一出黎會見到,又可以whatsapp落定單,可以提早15分鐘落單,時間預計得好的話就可以一出站就可以拿到美食啦👏兩個字方便,最適合我呢d唔鍾意等嘅人😁食物方便:都有超級多選擇,lunch set同dinner都有,小食都有好款唔同多士,款多份量足。香蔥芝士咸牛肉滑蛋治(烘底+$2)$32烘底外脆內軟,入面嘅料超級多,芝士滑蛋絕配,咸牛肉係我鍾意嘅味道,不會死咸,加上香蔥口感更加freah 同健康。薯條鹽酥雞雙拼 千島醬+蜜糖芥末醬 $22好正,薯條係新鮮薯仔🥔炸出黎✨鹽酥雞配上呢兩樣醬料 超級好味😍

食物方便:

香蔥芝士咸牛肉滑蛋治(烘底+$2)$32

薯條鹽酥雞雙拼 千島醬+蜜糖芥末醬 $22

2021-05-29 48 瀏覽
《大吃。大喝。任我行》油麻地,一個充滿美食的地方,究竟哪兒才有好的地道的民間小食呢?而好吃的小食是否一定要隱世呢?隱世的小食又如何令人找到而可以大快耳頣?一個人踱步,由油麻地百老滙電影中心行到果欄,再由果欄行到油麻地戲院,經過形形式式的小商店,轉過小彎,走入橫巷,有間轉角小店叫"大吃大喝",與我今日的心意完全吻合,我內心的吶喊正是要痛快地吃一頓,大吃大嚼,大飽吃福……找尋出隱世的好小食。此刻感覺就是遇上1941的女神,心怦然跳躍,吞下唾液,眨了眼,走上前,一鼓作氣,向她問好。1. 芋泥肉鬆三文治 : 是新品,新上市的產品,芋泥遇上肉鬆又會是怎樣呢?但已難掩內在的期盼,點了一份,三寸厚已烘邊的麵包夾著傾瀉出來的芋泥,而芋泥上也有情深依附的肉鬆部隊,拿上手,嚐一口,芋泥好似是一層膠水鎖著肉鬆,令它不會跌到在地上,兩者口感出奇地夾,完全沒半點違和感,我吃出有台灣大呷芋頭的味道,肉鬆也很香口,令我可以痛快淋灕地吃著,這種感覺掉了很久了。留下半塊三文治,給我的1941女神,如果幻想可以成真,世界會是甜的。2.士林台式香酥蛋餅 : 自疫情後,很久很久沒吃過蛋餅了,這個蛋餅飄來的濃濃蛋香……蛋香的香
《大吃。大喝。任我行》

蛋香的香先進擊我的鼻子

長型的蛋餅沾上沙拉的醬

內裡藏有火腿芝士與肉鬆

餅皮又香又酥脆拉出芝絲

咀嚼時內裡的料子熱哄哄

堪稱台灣十大小食實名歸

吃了半份已飽了八成了,口也不覺肥膩,衹覺幸福的飽暖感,我形容給女神整個品嚐的歷程,她也微笑給了一個讚。

3.薯條鹽酥鷄雙併 : 來一個邪惡的炸,這邪惡的炸真的不可以貌相,炸粉不多,炸出來的粗薯條不油不膩,配上蜜糖芥末及他他醬,口感已到了另一層次,是口感提升的境域,薯條炸得好食,可遇不可求。而鹽酥鷄又是另一震撼之作,皮脆內熱,仍可吃出肉汁,試問塵世間如何可以令女神融化呢?正是鹽酥鷄的嫩及真誠的肉質,可惜,女神减肥中,衹吃了一小口,喝了樽仔奶茶,由心笑了出來,展現出腰果眼,月亮嘴的神韻。

感謝⇒找到隱世小店

感恩⇒食物的幸福感

感動⇒女神也有感覺
2021-05-26 63 瀏覽
今日出嚟油麻地,一出鐵路上地面見到呢間小食店嘅三文治好吸引。食物款式有別於一般小食店,竟然飯類都有好多款。口痕痕...揀咗「香濃沙嗲牛肉滑蛋治」加咗我最喜愛嘅...芫茜。拎到上手好有份量,厚厚嘅三文治,可以包著咁多餡料,滑嘟嘟嘅雞蛋好juicy, 好多片沙嗲牛肉,味道好濃郁。難怪是主打招牌菜式。「士林台式香酥蛋餅」內裡夾著好多煙肉.拉絲芝士.黑椒蘑菇,勁足料。面層佈滿沙律醬,更惹味。「椒鹽炸燒賣」外層脆卜卜嘅燒賣,灑上椒鹽更加惹味。「炸紫蕃薯餅」清甜紫薯,熱辣辣,外脆內軟綿綿,乾爽唔會太油。「脆炸鮮蝦角」貌似咖哩角嘅外表,咬開是鮮蝦,脆卜卜。yummy喜歡呢度嘅飲品都是自家製「鮮檸檬茶」唔會太甜「樽仔奶茶」香滑,重拾兒時飲開嘅奶茶味道😋
食物款式有別於一般小食店,竟然飯類都有好多款。

「士林台式香酥蛋餅」

「椒鹽炸燒賣」
外層脆卜卜嘅燒賣,灑上椒鹽更加惹味。

「炸紫蕃薯餅」
清甜紫薯,熱辣辣,外脆內軟綿綿,乾爽唔會太油。

「脆炸鮮蝦角」
貌似咖哩角嘅外表,咬開是鮮蝦,脆卜卜。yummy

喜歡呢度嘅飲品都是自家製
「鮮檸檬茶」唔會太甜
「樽仔奶茶」香滑,重拾兒時飲開嘅奶茶味道😋
2021-05-25
  • 香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治
  • 炸紫蕃薯餅
  • 椒鹽炸燒賣
  • 士林台式香酥蛋餅
2021-05-22 44 瀏覽
大吃大喝 - 街頭小食系列今日介紹一間位於油麻地的街頭小食小店,位於街角的位置,每次經過時都人頭湧湧,大排長龍,小店主打厚切三文治、台灣蛋餅和手撕雞。厚切三文治首先當然要試試人氣小食三文治,名副其實的厚切三文治,麵包和餡料的厚度是一比一,吃起來是超有口感,又有份量。更加一讚是三文治放在紙盒上,加上膠蓋蓋着,外賣帶回家的話麵包也不會變塌,而且包裝精緻。牛油果碎蛋三文治軟腍的牛油果加上碎蛋沙律,健康又好味。芋泥肉鬆三文治台灣人氣的三文治,綿綿的芋頭泥蓉加上香甜的肉鬆。樽仔薏米水清清地,非常解膩的薏米水。樽仔羅漢果水清甜清新的羅漢果水。薯條鹽酥雞雙拼 即叫即炸的粗薯條加上風味十足的鹽酥雞,配上蜜糖芥茉醬、千島醬。
大吃大喝 - 街頭小食系列

厚切三文治

牛油果碎蛋三文治
軟腍的牛油果加上碎蛋沙律,健康又好味。

芋泥肉鬆三文治
台灣人氣的三文治,綿綿的芋頭泥蓉加上香甜的肉鬆。

樽仔薏米水
清清地,非常解膩的薏米水。

樽仔羅漢果水
清甜清新的羅漢果水。

薯條鹽酥雞雙拼

外賣自取
2021-05-20 46 瀏覽
這間小食店早前已經有留意到,因為他們竟然有加入芫茜的三文治,是芫茜控的福音!小食店有多款食物可以選擇,包括三文治、蛋餅、飯類等等,十分多選擇!香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治加芫茜,麵包鬆軟,而且是厚身麵包,沙嗲牛肉味道濃郁,牛肉嫩滑,滑蛋嫩滑,整份三文治都有香濃的芫茜味,是芫茜控的福音!牛油果碎蛋三文治,碎蛋沙律味道惹味,而且蛋肉不會很碎,較有口感!牛油果配上碎蛋一齊食味道特別match!薯條鹽酥雞雙拼,這個雙拼可以揀選兩個醬料,而我就揀選了蜜糖芥末和千島醬!薯條雖然不是粗薯條,但都外脆內軟,加上有蜜糖芥末醬,更能刺激味蕾!鹽酥雞外層脆卜卜,雞肉嫩滑,加上椒鹽粉都很夠,十分惹味!樽仔薏米水,跟餐可以$5便飲到,有大量薏米於樽底,味道很清,很適合這個又熱又濕的天氣飲用,可以去水腫!樽仔羅漢果水,有淡淡的羅漢果味,味道不會很甜,飲落涼涼地很舒服!
2021-05-18
10 分鐘 (外賣自取)
2021-05-17 42 瀏覽
今晚要到油麻地開緊急會議,同事好細心,預訂「大吃大喝」嘅外賣三文治到會場食,通知我係油麻地地鐵站B2出口就可以取,因為三文治是即叫即製,所以要等十分鐘左右,預早電小店就不用再等啦🥰🥰厚切餐肉芫荽炒蛋三文治 $25香煎厚切午餐肉香脆、芫荽炒蛋嫩滑,大件抵食好滿足👍👍台式香酥蛋餅 $35/三款香酥蛋餅包住火腿,黑椒蘑菇、芝士,加上沙律醬,好味小食之選😋😋鹽酥脆薯條🍟跟歺 $10薯條炸得香脆加上藍紋芝士及蜜糖芥茉,鹹鹹香香,甜甜蜜蜜,食唔停😋😋一口鹽酥雞 $18/份雞粒酥脆,熱辣辣😋😋自家製飲品跟餐. $5/each鮮榨檸檬茶、茶底濃、熟薏米水唔太甜👍

厚切餐肉芫荽炒蛋三文治 $25
香煎厚切午餐肉香脆、芫荽炒蛋嫩滑,大件抵食好滿足👍👍

台式香酥蛋餅 $35/三款

鹽酥脆薯條🍟跟歺 $10

一口鹽酥雞 $18/份
雞粒酥脆,熱辣辣😋😋

自家製飲品跟餐. $5/each
鮮榨檸檬茶、茶底濃、熟薏米水唔太甜👍
2021-05-16
早兩日出左OT錢, 於是今日小妹就拎住E筆生果金💵去果欄買水果😆!買完落地鐵站果陣見到間小食店好多人排隊, 於是就去望下🤭🌟樽仔奶茶茶味濃, 奶味香, 飲落幾滑而且唔太甜🌟薏米水薏米味好濃, 甜度適中幾解渴🌟 香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治🐂🍳🥪小妹加左芫茜同烘左底😍, 三文治即叫即製, 一打開個盒烘底麵包味好香, 咬落去外層幾脆, 麵包厚度適中鬆軟幾煙韌, 饀料足料足量, 沙嗲牛肉味道濃郁但同時都食到清新嘅荽茜味🤭, 牛肉口感柔軟入味, 炒蛋嫩滑而且有蛋汁幾好味!🌟芋泥肉鬆三文治🥪小妹都有叫烘底, 同樣入口鬆脆, 芋泥入面仲有一粒粒嘅芋頭, 加埋肉鬆, 咸咸甜甜, 口感豐富!🌟藍紋芝士蜜糖芥末薯條🧀🍯🍟薯條香脆加埋芝士同蜜糖芥末好邪惡😈🌟一口鹽酥雞🐔酥脆可口, 咬落去幾juicy!

🌟樽仔奶茶
茶味濃, 奶味香, 飲落幾滑而且唔太甜
🌟薏米水
薏米味好濃, 甜度適中幾解渴

🌟 香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治🐂🍳🥪

🌟芋泥肉鬆三文治🥪

🌟藍紋芝士蜜糖芥末薯條🧀🍯🍟
薯條香脆加埋芝士同蜜糖芥末好邪惡😈

🌟一口鹽酥雞🐔
酥脆可口, 咬落去幾juicy!
2021-05-15
  • 香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治
2021-05-15 1140 瀏覽
2021年5月8日 星期六今日晏晝同老婆喺油麻地食完嘢之後就喺附近行吓街,原本打算返屋企買餸煮飯,點知突然間老婆話佢啲親戚有家庭聚會,叫我哋都一齊上去行路經過嘅時候見到呢一間餐廳好似新開張,而且都有好多人排隊,於是即管行過去睇吓有咩好食,橫掂咁岩有少少肚餓餐廳主要係賣小食,例如台式蛋餅、炸物、三文治等等,亦都有主食,就好似手撕雞飯同汁燒肥牛煎蛋飯,都幾多花款,而且價錢唔算太貴仲見到期間限定有芋泥肉鬆三文治,好似好吸引咁,都不過係$30,所以即時叫左,再另外加少少食物買任何野食加$5可以要自家製香滑奶茶同檸檬薏米水,真係好平,而且都唔細支,飲落夠晒冰凍,奶茶幾滑溜,奶味幾重,而薏米水就好消暑,消甜有檸檬味食物方面我哋拎到返親戚屋企先打開來食,一打開嘅時候食物仍然係熱熱地,先來有炸雞粒配炸薯條,炸得好香脆,雞肉仍然保持幼嫩,薯條上面就有蜜糖芥末汁,點埋一齊食都幾惹味之後當然有芋泥肉鬆三文治,我哋加咗烘底,所以外皮有少少焦,好脆,中間既芋泥肉鬆無諗過會咁厚,仲厚過麵包,味道好足夠,冇諗到芋泥同肉鬆又幾夾,好彩有人一齊share,如果唔係一個人一定食到好飽最後仲有黑椒蘑菇台式蛋餅,店員話係新口
2021年5月8日 星期六

最後仲有黑椒蘑菇台式蛋餅,店員話係新口味,食落去嘅時候果然好重黑椒味,而且每啖都食到蘑菇同粟米,裏面仲有芝士添,餡料好足夠

特別要一提店員服務好好,會好細心解釋食物,同建議我哋食咩好
2021-05-08
10 分鐘 (外賣自取)
2021-05-10 640 瀏覽
經過油麻地地鐵附近, 在轉角位看見有一間小店。 竟然推出了我小朋友最喜歡的芋泥三文治,二不話說打算外賣回家享用。 我還叫了一個手撕雞飯, 店員細心的詢問我會不會吃芫茜?我說很喜歡的:)他說三文治給我烘底,手撕雞飯的芝麻醬汁是自家調制的,十分適合小朋友。芋泥肉鬆三文治這是我吃過最棒的三文治,烘底香脆餡料特厚,芋泥加上豬肉鬆,香軟咸度適中,十分有台式風味。大小朋友都喜歡~打開手撕雞飯, 鋪滿我最喜愛的 芫茜,十分驚喜。店主說平常的手撕雞飯是沒有加芫茜的,但我沒想過會給我這麼足料。 醬汁是分開兩個小的細盒盛載著, 一盒是芝麻醬另一盒是辣椒油 ,十分細心。小朋友也可以吃不辣的手撕雞飯了。 芝麻醬是自家製的, 芝麻味特別香濃。 手撕雞肉特別嫩滑,很用心制作。另外, 估不到店內各種飲品也是店主特制鮮調的~有羅漢果水、豆漿、意米水……我order了鮮檸檬茶,內裡還有粒粒檸檬肉,味道十分清新。
經過油麻地地鐵附近, 在轉角位看見有一間小店。

• 三文治
平時喺旺角區返工,返工前真係諗爆頭都諗唔到食咩早餐好🤣上網見到依一間三文治有好多唔同款式都幾適合做早餐所以就試吓😆見到佢哋新推出呢一個芋泥肉鬆,外型好似唔錯好有台灣感覺,就試吓佢😛店員同我講而家出埋台式鹽酥雞,買開嘢食可以用優惠價加購,所以我就要埋😆加一份椒鹽炸燒賣同佢地自家製嘅奶茶☕️🤤芋泥味道濃郁,有唔少芋頭粒增加口感,配合鬆軟嘅麵包🤤又夠飽肚又好味😋同埋豬肉餸嘅份量都唔少!食一份已經係超滿足🤣全部嘢食都係即叫即整,佢哋嘅燒賣外脆內煙靭🤤而鹽酥雞細細粒咁,好方便進食入邊嘅雞肉都炸得啱啱好唔會太乾身!奶茶係港式奶茶,佢冇加到冰,所以奶茶味會相對濃烈!做早餐一流,夠晒醒神😉佢哋仲有其他飯食,有機會一定會試埋佢哋其他嘢食🤤❤️如果大家唔想等都可以打定電話去落單,咁就可以節省等候時間❤️
平時喺旺角區返工,返工前真係諗爆頭都諗唔到食咩早餐好🤣
上網見到依一間三文治有好多唔同款式
都幾適合做早餐所以就試吓😆

芋泥味道濃郁,

入邊嘅雞肉都炸得啱啱好唔會太乾身!

20 分鐘 (堂食)
$30 (早餐)
2021-05-09 84 瀏覽
最近呢間爆餡三文治好hit😆,有報導介紹過。口味有成十幾款,比較特別既口味有花生醬肉鬆、羽衣甘藍碎蛋、涼瓜粒炒蛋。要講到招牌口味,當然就係勁芫茜炒蛋餐肉三文治,可惜我對芫茜既接受度真係太低🙄。所以就揀咗另一款香蔥牛肉芝士滑蛋三文治,聽落個名都幾吸引,就決定試佢😂。因為新鮮即整,熱辣辣,所以味道一定唔會差。好欣賞佢既白方包,咬落超級鬆軟☺️。味道上,唔洗講呢個配搭,點會難食,蔥、鹹牛肉同滑蛋既比例恰到好處,仲要咁厚餡,冇得輸👍🏻!而且夾得好實,唔會一啖咬落去就散晒,口感超豐富,唔會乾爭爭,好食。整體嚟講,相比起市面嘅三文治,呢間絕對係高質,雖然食落又未至於勁驚喜,但要我再encore我都會願意架😄。

外賣自取
2021-05-07 80 瀏覽
一出油麻地B站,便看到大吃大喝,地理位置很方面。餐點全即叫即製,下單後靜候外賣。小食的種類繁多,即製厚切三文治,台式香酥煎蛋餅,人氣的小食炸物,當然也有飯麵類。為厚三文治而來,芋泥肉鬆三文治。新鮮芋泥甜度低,芋泥很幼滑綿密,灑上肉鬆很搭配,爆餡足料極滿足。自家製特調飲料,跟餐加配才五元。密封樽裝的驚喜,凍檸茶茶色深褐,甜度低茶底醇厚。炸物小吃少不了,點客椒鹽炸燒賣,調味得宜有風味,炸得金黃香酥脆,小吃自然多滋味。
一出油麻地B站,
便看到大吃大喝,
地理位置很方面。
餐點全即叫即製,
下單後靜候外賣。

小食的種類繁多,
即製厚切三文治,
台式香酥煎蛋餅,
人氣的小食炸物,
當然也有飯麵類。

為厚三文治而來,
芋泥肉鬆三文治。
新鮮芋泥甜度低,
芋泥很幼滑綿密,
灑上肉鬆很搭配,
爆餡足料極滿足。

自家製特調飲料,
跟餐加配才五元。
密封樽裝的驚喜,
凍檸茶茶色深褐,
甜度低茶底醇厚。

炸物小吃少不了,
點客椒鹽炸燒賣,
調味得宜有風味,
炸得金黃香酥脆,
小吃自然多滋味。
  • 椒鹽炸燒賣
2021-05-05 50 瀏覽
呢日同朋友去踩單車,出發前先到屋企附近買返件三文治填飽個肚。呢間食店除左有三文字,仲有好多唔同既街頭小食,平時路過有時都會忍唔住買啲小食。呢度既三文字25蚊一個,份量幾大份,非常厚身。我地一人點左一個即製厚切三文治。我點左厚切餐肉蛋三文治,份三文治既包係厚切既,炒蛋好嫩滑,餐肉煎得幾惹味,唔錯!朋友點左番茄生菜蛋三文治,呢個就比較健康啲,有蔬菜。除左三文治之外,我地仲點左個炸燒賣,好邪惡啊,食完之後要做多啲運動先得!

呢度既三文字25蚊一個,份量幾大份,非常厚身。
朋友點左番茄生菜蛋三文治,呢個就比較健康啲,有蔬菜。
2021-05-05 46 瀏覽
Bookmarked了這家三文治很久了, 位置就在我家附近但到現在都未試過真是罪過。原本一心來試勁茜炒蛋加午餐肉厚切三文治。但去到見到有新品上市, 是芋泥肉鬆三文治, 即時轉軚,因為我超吃愛芋頭。店員說我好彩, 因為這款是期間限定, 而且是今天才開賣。還建議我烘底, 這樣三文治入口更香脆。我另外加了份薯條跟他們自製的樽仔奶茶,自行配搭成套餐😅。不過店員話其實他們都準備推下午茶套餐,到時更方便優惠。芋泥肉鬆三文治非常台式,三文治內餡非常多,但層層分明, 芋泥沒台灣吃的甜,應是店家特別調低了甜度, 所以配上肉鬆,甜咸互相配合得恰到好處,吃了整份都不會膩。薯條粗身有薯味, 有五款醬汁可以選配, 我今次就選了千島汁及蜜糖芥末。樽仔奶茶只是加五元其實算扯, 雖然不是太順滑, 但茶味夠濃不會太甜,配超多餡料的三文治剛好。

2021-05-04