在一次同事慶生去過鑽石山的【夏麵館】晚餐,點了個鮮肉小籠包整體來說價錢合理之外小籠包質素新鮮多汁,再度萌上吃上海菜的念頭。剛好在一個美麗的星期六跟媽媽到旺角逛街吃飯,而媽媽前幾天也説過想食上海菜,那就到太子的【夏麵館】一度再試他們的晚餐吧。【夏麵館】身為連鎖店分店都唔少,相信都唔會陌生,太子呢間位於始創中心一樓,相對來說呢間開張不算太耐,有種新人事新感覺。餐廳既設計同其他分店不一,因為加襯亮麗鮮豔既顏色及用了鏡子帶出了另一種主題能覺,有種劃時代的風味喔。去到門口見始創中心呢間【夏麵館】佈置以粉藍色為主調,再配合一點點舊上海風的裝潢,頗有特色。原來呢間係第6間分店黎呢。門口仲見到呢幅五六十年代的畫,好有感覺。而入面裝修清雅,淡色得黎有點古色香味,同以往既【夏麵館】好唔同!難度是想打較年輕的線路?更加追上現代健康飲食新潮流???整體裝潢不錯,坐位舒服...打開餐牌款式多多,【夏麵館】既款式標榜少油少調味亦係唔用味精的麵館之一!我地好快就揀好了...過了一會...就到啦...食上海菜點可以無小籠包呢!應該是必點吧?鮮肉小籠包(4隻) $38【夏麵館】推岀既係鮮肉小籠包,入面塞滿滿豬肉加上鎖定
在一次同事慶生去過鑽石山的【夏麵館】晚餐,點了個鮮肉小籠包

門口仲見到呢幅五六十年代的畫,好有感覺。

難度是想打較年輕的線路?更加追上現代健康飲食新潮流???
整體裝潢不錯,坐位舒服...

我地好快就揀好了...過了一會...就到啦...

食上海菜點可以無小籠包呢!應該是必點吧?
鮮肉小籠包(4隻) $38
【夏麵館】推岀既係鮮肉小籠包,入面塞滿滿豬肉加上鎖定既肉汁,食落非常juicy
鮮肉小籠包(4隻)
最緊要係夾起都唔會穿,一咬開肉汁完美迸然而出...呢個好重要呀,真正既皮薄多汁...絕對合格有餘。真係會食過反尋味
鮮肉小籠包(4隻)

不少上海人家中必備的下廚配料...
雪菜炒粉皮 $55
雪菜與味道清淡的粉皮可謂最佳配搭,簡單的材料即可炒出下飯的小菜。
雪菜炒粉皮
用帶有鹹香的雪菜配合上味道清淡的粉皮製成既簡單又美味既雪菜炒粉皮,食既時候仲稍微感覺到一點點既麻油香,濃而不膩感覺唔錯。鲜香爽口
熱爆燻魚 $56
上海燻魚演變至今又稱上海熱爆燻魚,聽聞既可冷吃又可熱吃呢!

呢度上海菜算有名氣啦,用白肉魚既草魚起肉切成厚魚片,再放入油炸起,浸泡在獨有既醬汁內,外層香脆,裏面既魚肉柔軟有口感,醬汁味道帶點點酸味,還算不錯。
熱爆燻魚

主打無味精自家製麵條當然要試試麵吧!

三鮮煨麵 $60
之前食過幾次都未曾試過煨麵,今次就揀返個三鮮煨麵開心同媽練Share,麵既份量挺多的,兩個人叫一碗加兩三道小菜都夠晒飽。
三鮮煨麵
呈奶白色既湯底,味道偏清淡,透岀微微清香既奶味,配上海鮮配料,感覺幾健康岩口味。

三鮮煨麵

另外見到Menu都有新野食可能係秋天將至,又到了食蟹的時候,【夏麵館】都推出了一些蟹粉菜式,下次可以順道一試呢!
同媽練悠悠閒閒食一餐,慢慢嘆,不用過份的豐富,只要有好吃又對胃口的就夠了!

其實人生就本該如此啊!不是嗎?
熱爆燻魚
  • 鮮肉小籠包
2018-11-16 107 瀏覽
今日陪個朋友去太子嗰頭試婚紗,試完之後佢就提議去始創新開既夏麵館食,因為呢個朋友一向喜歡食上海菜😅黎到等左一陣就被安排入座啦!👏 店員全部都好有禮貌, 會問我哋坐啲高身嘅檯櫈有冇問題 👍我哋兩個人叫咗一個蟹粉炒年糕,排骨擔擔麵,乾扁四季豆一齊share,而我自己另外加咗一個鮮魚羹😊鮮魚羹好快到咗, 我叫咗一位份量, 因為呢個朋友唔太喜歡湯類嘅製品🙈 個魚羹好足料👍 真係食到唔少既魚喺裏面,唔腥,仲有啲冬菇同荀,口感豐富😋乾扁四季豆唔算整得好乾身,唔辣,份量幾多,唔會太油,咸度適中😀個排骨擔擔麵個碗超級大😮 我哋揀左少辣同轉咗做淮山麵健康啲😅 辣度接受到,麵身爽口,偏幼,仲有好香既花生湯底👍排骨脆口~而蟹粉炒年糕既蟹粉好香蟹糕味,年糕好煙韌😊呢度裝修幾摩登,服務幾好,晚餐人均百零蚊係可接受嘅價錢,唔錯,希望食物水準同店員服務會keep到 👏
宋嫂鮮魚羹 (位)
乾煸四季豆
排骨擔擔麵
蟹粉炒年糕
而蟹粉炒年糕既蟹粉好香蟹糕味,年糕好煙韌😊
2018-11-15
5 分鐘 (堂食)
宋嫂鮮魚羹 (位)
乾煸四季豆
排骨擔擔麵
蟹粉炒年糕
  • 鮮魚羹
2018-11-15 48 瀏覽
今日要去始創買嘢,就選了食夏麵館。之前去過鑽石山的,太子這間係第一次去的。兩個人,點了鮮肉小籠包,回鍋肉粗炒和砂鍋雲吞雞。小籠包:皮太厚,餡的味道還可以。回鍋肉粗炒:好味,原本怕回鍋肉會好肥,但又唔會喎,還有椰菜,青紅椒,豆腐乾做配料,粗麵唔會淋,味道好好。砂鍋雲吞雞:有半隻雞,5-6粒雲吞,白白的湯都好飲,全部飲哂,之後沒有覺得口渴,應該沒有落太多味精。整體覺得ok, menu還有好多選擇的,會想下次再幫襯。
兩個人,點了鮮肉小籠包,回鍋肉粗炒和砂鍋雲吞雞。
小籠包:皮太厚,餡的味道還可以。

整體覺得ok, menu還有好多選擇的,會想下次再幫襯
2018-11-15
2 分鐘 (堂食)
2018-11-15 47 瀏覽
最愛上海菜的我,當然要來夏麵館。有驚喜~有驚喜~我喜歡它的店舖裝修簡單舒適。一般的上海菜的份量都是很少的,但這家的份量很足。吃上海菜我一定會點小籠包,特別是蟹粉小籠包。它這個蟹粉小籠包很不錯,包子裡的湯汁很有肉跟蟹的鮮甜,而且皮夠薄。這個椒鹽小黃魚不小喔,我們兩個人一人一條剛剛好,味道很好,外脆內軟蒜子肉。還有這個蟹粉伴麵很棒,這個蟹粉醬很鮮很濃郁。拌麵吃很搭配。當然不少得甜品 “榴連高力”, 外面脆裡面軟,蛋白不會很甜,包著裡面的榴連肉,好吃。
最愛上海菜的我,當然要來夏麵館。有驚喜~有驚喜~

我喜歡它的店舖裝修簡單舒適。

一般的上海菜的份量都是很少的,但這家的份量很足。
吃上海菜我一定會點小籠包,特別是蟹粉小籠包。

還有這個蟹粉伴麵很棒,這個蟹粉醬很鮮很濃郁。拌麵吃很搭配。

2018-11-14 43 瀏覽
今天下班時侯突然收到家裡打來的電話說晚上沒有飯吃,我就馬上約同事去旺角吃晚飯,二話不說就邀請同事吃一間環境時尚裝修舒服的上海菜餐廳。去到餐廳門口已經有很大的餐牌介紹現在秋天最時令的大閘蟹和菜式推薦。我們入坐後點了:蘇式東坡肉$78東坡肉用一個細細的瓦煲盛放,打開蓋一陣陣燶郁撲鼻的香味傳出,吃下去第一層豬肥膏一點不膩,第二層豬肉煮得也很淋,如果真的覺得只吃東坡肉膩,它還配上少許蔬菜可以中和一翻鮮肉小籠包 $38必吃的小籠包,來到時侯熱呼呼咬下去滿滿的湯汁都流出來,肉餡亦有很多肉汁再配上黑醋,簡直是傳統絕配上海擔擔麵 $46擔擔麵煮得剛剛好,其麵條質感細滑不會太淋或不硬!擔擔麵上層還伴著少許豬肉碎和蔥花再配上惹味湯料,每吃一口都叫味蕾跳躍

我們入坐後點了:
蘇式東坡肉$78

鮮肉小籠包 $38

上海擔擔麵 $46
2018-11-07
2018-11-14 39 瀏覽
之前在始創中心吃飯時,路過發現有間夏麵館,知道它的上海菜很出名,今晚便提早來吃飯,想不到六点鐘門外已經有人等位。這裡裝修光猛,座位寛敞,適合家聚。花雕醉雞。酒味濃郁,雞肉嫩滑,很久沒有吃到這麼好味的花雕醉雞了。油燜小竹筍。竹荀味道帶少許甜,肉質鮮嫩,是一道美味的小吃。上海春卷。外皮炸得鬆脆,點些淅醋味道更皆。如果春卷的餡料再多一點就更好。排骨擔擔麵。排骨不算厚身,因為我比較喜歡啖啖肉的排骨。不過擔擔麵很有驚喜,份量多之餘,花生香味濃郁,麵質硬度適中,足夠三人份量。醃篤鮮。大部分喜愛吃上海菜都會吃酸辣湯,不過這個醃篤鮮是上海菜的時令特色菜,用春筍、鹹肉和鮮豬肉,置於文火上慢燉,無需添加鹽,講究原汁原味。湯的味道帶點鹹香,味道一流,可惜豬肉比較肥和硬,如果可以炆煮多一會更好。

這裡裝修光猛,座位寛敞,適合家聚。

花雕醉雞。
酒味濃郁,雞肉嫩滑,很久沒有吃到這麼好味的花雕醉雞了。

油燜小竹筍。
竹荀味道帶少許甜,肉質鮮嫩,是一道美味的小吃。

上海春卷。

排骨擔擔麵。

醃篤鮮。

2018-11-13 73 瀏覽
呢日一行二人喺始創行完街就嚟到位於1樓嘅夏麵館醫肚。點餐紙上面夠晒多選擇。夏味燻蛋 (隻) ($13) - 先點隻燻蛋食下。燻得夠入味,咬落軟身彈牙,蛋黄流心,蛋味香濃,水準之作!鎮江水晶肉 ($55) - 水晶肉不肥不膩,口感爽口彈牙,鮮味中略帶酥香,配上香醋食就更鮮美。水煮魚 ($108) - 魚塊無骨又大件,份量足,口感爽口滑溜,除咗魚塊仲加有大豆芽及粉皮,香、麻、辣中帶有大豆芽的回酣味,過癮又滋味。唐芹水餃麵 ($50) - 鮮!不論係湯底定水餃都十分鮮味,麵身滑溜彈牙得嚟帶少少煙靱,令人印象深刻!上海擔擔麵 ($46) - 蔴醬味香濃,湯底嘅稀稠程度剛好,掛到麵身又唔會有黏口嘅感覺,又係另一出色之作!總括嚟講呢度食物味美,服務有禮、坐得舒服,絕對係個唔錯嘅選擇!
呢日一行二人喺始創行完街就嚟到位於1樓嘅夏麵館醫肚。

點餐紙上面夠晒多選擇。

2018-11-12 132 瀏覽
今日放假同老公去左太子行街順路係尼邊食晚餐尼間位於始創中心既上海菜館超大間而且裝修非常新潮6點鐘開始晚市,今日雖然平日但7點多已經坐滿一半人了坐低職員已一早上定茶了,尼到上菜速度超快,岩岩落完單就有得食啦來到食上海菜當然要食小籠包啦叫左個《鮮肉小籠包》$38新鮮上碟仲有煙出小籠包吾算多湯汁但就勝在佢既肉非常鮮味,肉帶少少筋所以會有咬口《生煎包》$36尼到既生煎包非常健康,一點都不油膩,豬肉亦非常新鮮,個皮吾太燶,當然鐘意食得清既朋友會岩食,但個人比較食得香口一點既話皮再煎得脆少少口感會更好。另外叫左《雞絲粉皮》$52雞絲加上青瓜,花生醬🥜同小麥撈粉皮非常惹味同花生醬非常香,另外粉皮整得非常爽口食落夠晒入味但又吾會膩之後叫左個《蟹粉拌麵》$78蟹粉同麵分開上,方便個人食法而我當然全部撈暈咁食啦蟹粉非常鮮,入面仲有好多蟹肉,以往食既蟹粉都偏鹹,尼間無咁重口味帶到蟹肉既鮮味麵都夠彈同爽另外最鐘意食佢尼個《夏味燻蛋》$24 兩隻蛋燻得超靚,個黃整得恰好入口仲有回香最後必食既《豆沙鍋餅》$36上海野必食既甜品之一尼到個豆沙皮口感又同其他上海店不太相同,不是脆口的,是有種綿綿既感覺再包住豆沙蓉,豆
今日放假同老公去左太子行街順路係尼邊食晚餐

另外叫左《雞絲粉皮》$52

食落夠晒入味但又吾會膩

之後叫左個《蟹粉拌麵》$78
蟹粉拌麵

蟹粉同麵分開上,方便個人食法
而我當然全部撈暈咁食啦

麵都夠彈同爽

另外最鐘意食佢尼個《夏味燻蛋》$24 兩隻
夏味燻蛋

蛋燻得超靚,個黃整得恰好入口仲有回香

最後必食既《豆沙鍋餅》$36
豆沙鍋餅

上海野必食既甜品之一
尼到個豆沙皮口感又同其他上海店不太相同,不是脆口的,是有種綿綿既感覺再包住豆沙蓉,豆沙蓉吾會太甜做飯後甜品確實不錯之選,不太油膩也較為健康。但個人就比較喜歡煎得脆一點既皮

整體店既食物都不錯,最緊要又係一間好抵食既上海菜館,座位非常舒適,上菜速度快。
2018-11-07
夏味燻蛋
2018-11-11 64 瀏覽
今日來旺角的一間上海小食店夏麵館,餐廳主打上海菜,招牌菜式有水煮魚,蟹粉小寵包,蒜泥白肉,紅油抄手,花雕醉雞,還有擔擔麵,回鍋肉粗炒...等。餐廳裝修清雅,充滿了上海風格。尤其是門口見到的那幅五六十年代的畫,更令人回想起經典電影上海灘的年代。花雕醉雞$66。酒味濃厚,一入口,濃濃的花雕酒味已充滿口腔,雞吸收了花雕酒,非常香酒味,喜酒人仕更是必試回鍋肉粗炒$64。回鍋肉粗炒有青紅椒,椰菜,回鍋肉,豆干...等。主角回鍋肉是非常正的肥瘦均勻適中的腩肉,很大件,連平時怕肥而不怎麼食腩肉的我和太太,也將回鍋肉食個清光。至於整個粗炒,粗麵㚒著配菜食,有口感又美味。鮮肉小籠包四隻$38。上海菜怎少得了小籠包,鮮肉小籠包裡面非常多汁,男仕一口一個最正。蟹粉小籠包兩隻$38。喜歡食蟹的我,怎少得了叫蟹粉小籠包,雖然比起一般的鮮肉小籠包貴了一倍,但食完後你才會知什麼叫物有所值,蟹粉小籠包裡面材料充足,裡面見到有金黃及帶墨綠的蟹糕,真的是令人回味。

餐廳裝修清雅,充滿了上海風格。

花雕醉雞$66。

回鍋肉粗炒$64。
回鍋肉粗炒有青紅椒,椰菜,回鍋肉,豆干...等。
至於整個粗炒,粗麵㚒著配菜食,有口感又美味。

鮮肉小籠包四隻$38。

蟹粉小籠包兩隻$38。

2018-11-10 52 瀏覽
今晚約左閨蜜慶祝生日,我地約左係哩間新開的夏麵館食飯。我地叫左美味海蜇 $60個海蜇味道很不俗。鹹味和麻油味配搭剛好,有香又爽口!糖醋蝦球$118蝦球很大隻。肉質彈牙唔梅無雪味。甜味和酸味調較得不錯,容易入口不會太酸或太甜。配菜有青椒,紅椒,菠蘿和大量洋蔥。雪菜毛豆百頁 $55百頁是豆類製品,毛豆營養豐富。此菜色味道比較淡。屬健康之選。津白肉絲炒年糕 $62年糕片煙煙 un un 很Q很嚼口,有大量肉絲和椰菜在裡面口感豐富。奈何落得太多生抽,味道比較鹹。鮮肉小籠包 四件 $38食上海菜必試菜色。皮薄餡靚,肉汁豐富,很好吃!和朋友 he he ha ha 暢談又一餐。邊食邊傾時間過得特別快。這裏環境服務皆不錯,茶位$4/位連加一每人大約$180也值得!
今晚約左閨蜜慶祝生日,我地約左係哩間新開的夏麵館食飯。

我地叫左

美味海蜇 $60
個海蜇味道很不俗。鹹味和麻油味配搭剛好,有香又爽口!

糖醋蝦球$118

雪菜毛豆百頁 $55

津白肉絲炒年糕 $62

鮮肉小籠包 四件 $38
食上海菜必試菜色。皮薄餡靚,肉汁豐富,很好吃!

• 美味海哲
  • 糖醋蝦球
  • 鮮肉小籠包
2018-11-10 52 瀏覽
上海菜糸最岩一家大細食的餐館,健康又美味,現在夏麵館在交通方便的太子始創中心開左分店了,真的十分便利。一定要食排骨擔擔麵,記得要揀懷山麵,系夏麵館的特色,面身Q彈,加入懷山的面勁健康,會穩定血糖,糖尿病患者都可以放心食用。口感就爽滑,勁道十足。面湯夠味,建議品嚐。酥炸排骨,肥瘦岩岩好,份量十足,送麵一流,勁抵食。油燜小竹筍,口感嫩滑,一d渣都冇,好食!一定要試!虎皮素鵝,比想像中要炸得酥脆,咬開口間系金針菇,真的很有「肉」的質感!夏味薰蛋,糖心蛋去到邊都會受歡迎,呢度糖心蛋有薰味,風味別具一格。瑤柱蛋白炒飯,份量十足,飯身乾爽,蛋白瑤柱粒粒香。

口感就爽滑,勁道十足。

面湯夠味,建議品嚐。

酥炸排骨,肥瘦岩岩好,份量十足,送麵一流,勁抵食。

油燜小竹筍,口感嫩滑,一d渣都冇,好食!一定要試!

瑤柱蛋白炒飯,份量十足,飯身乾爽,蛋白瑤柱粒粒香。
2018-11-09
  • 油燜小竹筍
  • 虎皮素鵝
  • 排骨擔擔麵
2018-11-09 65 瀏覽
今日同舊同學出太子買野順便聚舊,見到哩間夏麵館裝修都唔錯價錢又幾實惠,就入左去食個晚飯。我地叫左,宋嫂鮮魚羹 例牌 $80原來例牌份量很多!侍應話例牌係4人份量。湯裡有魚蓉,荀絲,黑目耳等,食材豐富。 加點紅醋味道馬上提升!上海醬鴨 $60點菜紙上寫這個是上海名菜,夏麵館推介,所以我地點左來試一試。  鴨肉鬆軟,肉質唔錯有肉味,個醬很香濃很正。黃金蝦球 $118哩個蝦球超好味!滿滿的鹹蛋黃醬包滿大大隻的蝦球,鹹蛋黃味道香濃,蝦球肉質鮮美彈牙,份量亦多。大大滿足!鮮肉小籠包 4隻 $38一淡咬落去肉汁四濺在口裡,皮薄餡靚,同學亦讚不絕口!豆沙鍋餅 $36飯後甜品。豆沙餡又香又滑。餅皮又薄又脆。廚房師傅功力真不錯👍!食完餐返又飽又滿足。實屬不錯的上海菜!

我地叫左,

宋嫂鮮魚羹 例牌 $80

上海醬鴨 $60

黃金蝦球 $118

鮮肉小籠包 4隻 $38
一淡咬落去肉汁四濺在口裡,皮薄餡靚,同學亦讚不絕口!

豆沙鍋餅 $36

食完餐返又飽又滿足。實屬不錯的上海菜!

2018-10-31
10 分鐘 (堂食)
  • 黃金蝦球
  • 豆沙鍋餅
2018-11-09 40 瀏覽
無意中發現太子開左間夏麵館喎,暑假時同姨甥試過其他分店,佢勁like個口水雞,所以今晚就帶媽咪嚟試下🤭。頭盤點左冰凍爽脆嘅拍黃瓜,青瓜夠脆又夠凍,好啱用嚟清清口。個口水雞同之前係另一間分店食嘅味道有啲唔同, 呢間有咁辣,仲有份量較少,媽咪覺得辣度剛好, 但我就覺得唔夠刺激😜。時席蟹季,雖然我地怕滯,但都忍唔住要應應節點了蟹粉小籠包😍,蟹味都幾濃郁,味道唔錯,包裡面嘅湯汁好香👍。見佢有香煎小黃魚,家陣係香港食上海菜都唔係一定食到, 所以即點一份,媽咪最愛上海嘅香煎小黃魚😁,呢度做得很不錯喎, 煎得夠香脆但肉質仍然keep到嫩口, 味道又唔會過鹹, 難怪媽咪食得津津有味啦😁

2018-11-05
  • 蟹粉小籠包
2018-11-09 65 瀏覽
第一次聽到夏麵館的名字,以為是普通粉麵店,原來是一間大有來頭的上海菜館,主打無味精自家製麵條。餐廳佈置以粉藍色為主調,配合古色古香的裝潢,頗有特色。夏味醺蛋 $24/2隻 先來一客最愛的煙醺溏心蛋。蛋黃香軟幼滑,唯不夠溏心,煙醺味倒是蠻香。糖醋魚塊 $72大大塊魚柳,份量十足;輕輕炸過的魚塊外層微脆,內裡嫩滑,糖醋醬均勻地裹著每一塊魚柳,酸甜開胃,非常好吃!排骨擔擔麵 $65+轉淮山麵$5沒想過那麼大碗!完全是二人份。麵條可選淋麵或煙韌,湯底可選少辣或大辣,悉隨尊便。淮山麵爽滑幼細,湯底帶紅辣椒油的辛辣、芝麻醬的香濃,粒粒肉碎更添口感。說是排骨,其實肉比骨多,啖啖肉;淺炸過後香酥而不油膩,調味適中。蟹粉小籠包 $38/2隻 一咬開肉汁迸然而出,蟹粉鹹香,味道可以更濃。家常煎餅 $26 本以為是像薄罉般煙韌,原來更像蔥油餅,新鮮煎起,香脆可口,明明有點飽卻吃了一塊又一塊。香煎南瓜餅 $28最後來一客傳統甜點,淡淡南瓜味,口感非常煙韌軟糯,其實不用灑糖霜,本來已經很香甜。一直對京滬菜情有獨鍾,還有很多菜式想試,例如松鼠魚、糖醋排骨及蔥油麵,下次再來!餐牌
餐廳佈置以粉藍色為主調,配合古色古香的裝潢,頗有特色。
夏味醺蛋 $24/2隻
夏味醺蛋
先來一客最愛的煙醺溏心蛋。
夏味醺蛋
蛋黃香軟幼滑,唯不夠溏心,煙醺味倒是蠻香。

糖醋魚塊 $72
糖醋魚塊

排骨擔擔麵 $65+轉淮山麵$5

蟹粉小籠包 $38/2隻
蟹粉小籠包
一咬開肉汁迸然而出,蟹粉鹹香,味道可以更濃。

家常煎餅 $26
家常煎餅

香煎南瓜餅 $28
香煎南瓜餅

餐牌
糖醋魚塊
香煎南瓜餅
2018-11-09 74 瀏覽
喺呢度番工一段時間,都無圍意有間上海野,係個同事上個禮拜食過,話係開左無耐我先知。喺商場一樓角落位,餐廳都幾大,但我地七點零鐘來到,係要等位咁濟,真利害。剛好有人埋單,我地就被安排到最尾嘅卡位,坐得舒服。店員招呼都幾勤快,後來見到又開始等位,我地食完都急急腳走,費事阻住。menu有D套餐,有小食、飯麵、前菜咁,份量都幾多,不過睇番我地想自由D,揀D想食嘅野,所以就決定散嗌。點左兩肉一菜、一份小食,連同埋茶位,大概每人百五蚊,其實幾抵食,三個人都夠。鮮肉小籠包一份四隻,上枱昅食都唔會熱到辣咀,湯汁多又鮮甜,皮都唔算厚啦,唔錯。水煮牛肉好好食,鐘意食麻麻辣辣野嘅唔好錯過原本仲掙扎點牛肉定魚,下次要試埋魚先得,好正。牛肉份量都幾多,滿滿一大碗,牛肉片厚薄適中,勁入味,都有少少辣,食得過癮除左牛肉,裡面仲有粉皮同豆芽,索哂D辣汁,真係好入味!蒜蓉炒白菜仔簡單好食,呢度係真係生炒,唔似有D餐廳會烚熟左先再落鍋,所以口感仲幾爽。椒鹽豬排骨份量都幾多,豬排鬆軟,都唔算厚粉,幾好送飯,不過椒鹽味唔重。都係推薦水煮牛肉,正。白飯唔知道咁大碗,哈哈。

水煮牛肉好好食,鐘意食麻麻辣辣野嘅唔好錯過
原本仲掙扎點牛肉定魚,下次要試埋魚先得,好正。

除左牛肉,裡面仲有粉皮同豆芽,索哂D辣汁,真係好入味!

白飯唔知道咁大碗,哈哈。