星期六有親戚到訪,一行四人之後想食個下午茶,咁啱要去始創心中買啲嘢,經過見到夏麵館,餐牌都幾吸引,就撳張飛等位,大概15分鐘可以安排入座。入舖頭時都需要量體溫同用酒精搓手液。一坐低先知原來有下午茶餐,價錢比正價平少少同多杯飲品,選擇都算唔少,而且仲可以升級加啲小食。當日分別叫咗4個餐如下:-1.青菜煨麵 – 湯頭白雪雪,味道香濃,調味適中。青菜應該係小唐菜粒,食落爽口清甜,一啲油都冇,感覺清新健康。麵質都屬少少煙韌彈牙,浸耐咗湯都唔會太發脹同變糊。2.嫩雞煨麵 – 基本同以上個青菜煨麵係一模一樣,只不過多咗啲冇醃過味嘅雞丁肉粒,雞粒唔嚡口,不過又未算嫩。3.香辣牛肉麵 – 湯頭顏色清澈味唔濃,一啲都冇辣嘅感覺。牛肉味淡,肉質唔韌,食落都冇黐牙,不過牛味欠奉。反而牛筋入味軟滑。4.排骨擔擔麵 - 排骨(炸豬扒)同擔擔麵分開上,擔擔麵湯濃稠,花生味重,而且食落辣味就慢慢滲出嚟,都幾野味。排骨(炸豬扒)粉漿厚,豬扒肉薄,炸皮味道完全掩蓋豬嘅肉味。所有麵底都係同一款。升級小食追加咗:-5.豆沙鍋餅 (半份) - 皮厚硬而唔脆,豆沙餡少,而且冇豆沙應有嘅紅豆香,甜度都比較淡。6.小籠包 (4件)

當日分別叫咗4個餐如下:-

青菜煨麵

香辣牛肉麵

排骨擔擔麵

所有麵底都係同一款。

升級小食追加咗:-

豆沙鍋餅

6.小籠包 (4件) - 小籠包皮略厚,包內有適量湯汁,湯汁味道淡,肉餡都幾大,調味恰到好處,仲食到豬肉應有嘅味道。
小籠包

7.油菜 (一份) – 烚菜芯鮮爽口清甜,不過不失。
烚菜芯

跟餐飲品4杯豆漿,豆香一般,勝在微甜。

食物比較一般以下,份量都好足夠。雖然價錢唔屬於太貴,不過覺得咁嘅價格唔應該係咁嘅食物質素。環境就檯與檯之間距離都唔太密,舒適度都係一般。而服務就呼喚極都冇服務員應你,態度都幾敷衍。
2020-11-07
見到始創中心有一間都幾多人排隊嘅上海菜,決定試吓。點知食物嘅質素可以,但係服務就奇差😡第一轉嘅食物上菜速度唔算太快,但起碼嚟齊,食完主菜後,我地想加單,但又唔想浪費紙張,於是就舉手叫職員A加一份雷沙湯丸,職員A就大叫另一個職員,xx枱加一份雷沙湯丸。點知等左一陣都未有食物送上,我地再叫另一個職員B落單,點知職員B仲搞笑,佢話佢地冇呢樣野食...咁我地就要喺餐牌上指比職員B,話佢知佢地有呢樣食物提供!再等左陣見仲未有得食,我地又示意職員C,佢竟然問我地係咪落單叫左豆沙鍋餅🤦🏻‍♂️真係吹到啤一聲... 到最後比錢埋單,已經比哂信用卡,再一次等左勁耐都冇人攞返張單嚟簽,但眼見後過我地埋單嘅人都已經走哂,真係火都嚟🔥🔥🔥我地最終出埋去收銀處,原來佢地已經埋好單,放左我張卡喺一角,而冇人處理。 🍴 水煮桂花魚 (全條) ($228) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 味道好香,唔算太辣,肉質好嫩滑。雖則話係全條,但感覺唔係好多肉。 🍴 排骨擔擔麵 ($65) ⭐️⭐️⭐️ 排骨炸得有d乾,肉質有少少鞋,但好在擔擔麵份量適中,微辣而且好惹味。 🍴 蟹粉小籠包 (2隻) ($38) ⭐️⭐️⭐️💫 皮唔算好厚,d湯汁同蟹粉好濃味,唔錯

🍴 水煮桂花魚 (全條) ($228) ⭐️⭐️⭐️⭐️
水煮桂花魚 (全條)

🍴 排骨擔擔麵 ($65) ⭐️⭐️⭐️

🍴 蟹粉小籠包 (2隻) ($38) ⭐️⭐️⭐️💫
皮唔算好厚,d湯汁同蟹粉好濃味,唔錯!
蟹粉小籠包 (2隻)

🍴 擂沙湯丸 ($32) ⭐️⭐️⭐️⭐️
好食,味道正宗,做甜品一流!
擂沙湯丸

..............................
夏麵館

服務👨🏻‍🍳: ⭐️
衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
2020-10-11
水煮桂花魚 (全條)
蟹粉小籠包 (2隻)
擂沙湯丸
  • 蟹粉小籠包
  • 排骨擔擔麵
  • 水煮桂花魚
2020-11-11 0 瀏覽
遲放工到夏麵館買外賣,同經理講要蔥爆牛肉。點知佢大聲話蔥爆牛肉係小菜唔係晚餐。我一時間沒明,佢好不耐煩甩俾我個“晚餐menu”。我睇上邊都有蔥爆牛肉,追問有咩分別?佢話佢好忙叫我等。整個過程好似佢係我老闆咁我真係大開眼界第一次見呢種待客之道,轉身離去,以後再不會光臨
外賣自取
2020-10-22 212 瀏覽
我是面館長期食客,見到不平想講下, 經理不懂管理,只懂鬧員工,見到客人投訴反而同客鬥鬧, 員工無禮反而隻眼開隻眼閉, 雖然嘈交主角唔係我, 但見到佢咁嘅態度我都食唔落, 員工個個都怕佢, 佢一唔喺度個個反而禮貌又加講笑開心工作, 面館真係越嚟越差
2020-09-21 407 瀏覽
麻醬拌麵 $36$36黎講份量算幾多,芝麻醬非常濃郁而且好足,整個麵都能夠沾滿醬汁🤤🤤上海麵亦彈牙。呢個簡單配搭冇得輸👍🏻黑醋話梅骨 $78肉同骨嘅比例適中,每粒都沾滿醬汁夠曬入味😋而黑醋同話梅嘅味都平衡得好好👍🏻唔會話一方特別搶。份量​亦好足,炎炎夏日開胃之選!生煎包 $36外皮略嫌唔夠脆口。豬肉餡料肉味唔重,不過叫做保留到肉汁唔會太乾。豆沙鍋餅 $36餅皮唔夠鬆脆之餘更過厚過硬🤢豆沙餡料唔會太甜但質感偏滑身冇乜𡁻口,而且份量實在太少,可以唔洗叫喇🥴
麻醬拌麵 $36
上海麵亦彈牙。呢個簡單配搭冇得輸👍🏻

黑醋話梅骨 $78
肉同骨嘅比例適中,每粒都沾滿醬汁夠曬入味😋

生煎包 $36
外皮略嫌唔夠脆口。
豬肉餡料肉味唔重,不過叫做保留到肉汁唔會太乾。

豆沙鍋餅 $36
餅皮唔夠鬆脆之餘更過厚過硬🤢
2020-06-16 632 瀏覽
今日突然好想食上海野,醒起太子有間夏麵館都幾抵食,所以今日就黎食下先😋😋😋金牌菜肉炒飯,好大碟,有白菜🥬,鹹肉,炒飯粒粒分明,又夠乾身,唔錯唔錯👍🏻👍🏻煎鍋貼,鍋貼大大隻,餡料甚多,肉質Juicy 菜肉雲吞淮山麵,送黎嗰陣心諗一定食唔哂,因為好大碗,好在有媽咪一齊share 食,菜肉雲吞好味,麵又夠爽口高力豆沙,炸得唔會太油膩,豆沙甜度適中,充滿蛋香,抵讚👍🏻👍🏻

煎鍋貼,鍋貼大大隻,餡料甚多,肉質Juicy

2020-06-15 375 瀏覽
2/5普通擔擔面,不好吃的排骨,紅油抄手也還好。朋友的瑤柱蛋白炒飯反而炒得不錯,就是鹹了一點。Ordinary dandan noodles, bad pork ribs, and red oil dumplings are fine. My friend's fried rice with scallop protein was fried well, but it was a bit salty.#queenbeoly_comdine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
2/5

2020-05-31 443 瀏覽
花雕醉雞 $66酒味夠濃,亦好香花雕味。雞件浸的時間夠耐,都幾醉架。而且用上瘦雞,冇乜肥膏,食得更健康。唯一係雞肉全熟了,個人比較偏好生生地,口感會更滑。蔥爆牛肉 $78有大葱、竹筍一齊爆炒牛肉,香氣十足。牛肉大片有口感又量多,送飯一流的。百頁小唐菜苗 $52上湯浸小唐菜,尚算合時,都幾鮮甜好味。百頁夠多,香豆味,亦好索湯,愈食愈滋味。雪菜肉絲麵 $42我最喜愛的傳統上海菜之一,雪菜肉絲做得幾好,味濃而不咸。濃湯好好味,而上海麵又軟硬適中。呢個價錢仲要一大碗,夠曬兩人食,好抵。鮮肉小籠包$38算得上是皮薄饀靚的小籠包,入面仲有好多熱湯/肉汁,熱辣辣要小心食呀!上海春卷 $28新鮮熱辣辣的炸春捲,夠脆口,唔油膩,而且內饀豐富。二十八蚊有三條,真心抵。唯一不足是二人枱細左D,而餸菜份量又偏大,同時叫幾款餸感覺會迫迫
花雕醉雞 $66
酒味夠濃,亦好香花雕味。雞件浸的時間夠耐,都幾醉架。
而且用上瘦雞,冇乜肥膏,食得更健康。
唯一係雞肉全熟了,個人比較偏好生生地,口感會更滑。

蔥爆牛肉 $78
有大葱、竹筍一齊爆炒牛肉,香氣十足。
牛肉大片有口感又量多,送飯一流的。

百頁小唐菜苗 $52
上湯浸小唐菜,尚算合時,都幾鮮甜好味。

百頁夠多,香豆味,亦好索湯,愈食愈滋味。

雪菜肉絲麵 $42
呢個價錢仲要一大碗,夠曬兩人食,好抵。

鮮肉小籠包$38

上海春卷 $28

2020-05-27 255 瀏覽
前2日好趕咁喺呢度識咗一個晚餐,由於舖頭就快關門,9:30就關,於是啲侍應姐姐都好快幫我哋落咗單。我哋叫咗五樣嘢,好快就嚟齊。不過因為要好快咁食,費事阻人收工,所以只係影咗兩張相。呢個排骨擔擔麵係幾好食嘅,個豬扒好大份,個面湯底好濃郁啊!呢個素鵝就比較乾左少少,如果啲皮少啲,裏面啲餡多啲就會好少少啦。另外,我哋仲食咗小龍包,不過包皮比較厚,所以我覺得麻麻地好食。而令我覺得最好味嘅,係雷沙湯丸!!!!上到枱嘅時候係熱辣辣嘅!而裏面嘅芝麻餡料好夠!埋單二百幾蚊咋
我哋叫咗五樣嘢,好快就嚟齊。
不過因為要好快咁食,費事阻人收工,所以只係影咗兩張相。
排骨擔擔麵

呢個排骨擔擔麵係幾好食嘅,個豬扒好大份,個面湯底好濃郁啊!

素鵝

而令我覺得最好味嘅,係雷沙湯丸!!!!
上到枱嘅時候係熱辣辣嘅!
而裏面嘅芝麻餡料好夠!

埋單二百幾蚊咋
排骨擔擔麵
平日下午三點半截單,今日星期六,過左下午三點三都有得食。按門口屏幕取籌,等位等了幾分鐘,留意到:有裝修,西餐設計,(兩個人)除非被安排坐在一邊的卡位,坐位會有點擠,但算乾淨企理。跟 “灣仔369”一樣,不會願意山長水遠走來這裏吃飯。- 兩位茶- 下午茶餐:排骨擔擔麵 + 熱豆漿 + 紅油抄手- 韭黃炒鱔糊- 加一服務費,$189正常排骨跟菜飯的配搭會比擔擔麵好一點,但如果想要飯的話,兩個人可以選蛋白炒飯。
平日下午三點半截單,今日星期六,過左下午三點三都有得食。

- 兩位茶
- 下午茶餐:排骨擔擔麵 + 熱豆漿 + 紅油抄手
- 韭黃炒鱔糊
- 加一服務費,$189

2020-05-23
2020-05-16 1676 瀏覽
麵館窗旁是四人卡位,其落地窗可看到餐廳外。而餐廳中間有一張高長枱,可容納約十二人。午餐時間頗多人,我們等了約十分鐘才入座。甫坐下即點了四個午市自選套餐,午市套餐包括一款點心/涼菜、 一款主食和一杯飲品。當中以下幾款是我比較喜歡的食物。菜肉餛飩麵($56),餛飩頗大隻,餛飩皮非常滑,餡料足,所以吃下去很有肉質的口感。湯、麵和餛飩味道都很清淡,麵煙靭彈牙是加分之處。嫩雞煨麵($62),雞粒非常軟滑。湯底相對餛飩麵濃稠,味道濃郁,麵比較軟稔,能微微掛上湯汁。喜歡吃軟稔麵的人或長者,點這個比較適合。紅油抄手(3隻),其它餐廳的紅油抄手都很辣,但這裏的紅油抄手只有微辣。皮滑而不會沾上太多油份,相對清淡。蒜香四季豆,最普通的前菜卻是我最喜歡的食物。四季豆非常新鮮爽脆。雖然四季豆拌着稔蒜粒和極少量辣椒粒,仍不會覺得濃味和辣,值到吃下辣椒粒,才會帶出微辣。涼拌粉皮,夏日涼拌小食首選,粉皮滑中帶點煙靭,拌上醬汁,清涼開胃。如果一個人吃完一碟粉皮,便會吃不下主食。四喜烤夫是正宗的上海菜,也與上述其它食物有着不一樣的味道,味道較濃,帶點甜味。蜂窩狀的烤夫軟中帶爽。整體來說份量頗多,五至六個人吃四個餐也可以。
菜肉餛飩麵

嫩雞煨麵

紅油抄手(3隻)

蒜香四季豆

涼拌粉皮

四喜烤夫

整體來說份量頗多,五至六個人吃四個餐也可以。味道比較清淡,適合喜歡吃淡味的人。 夏麵館官網有齊餐單,不同分店有不同價錢。
題外話/補充資料: 加一服務費,午市茶芥每位$4
2020-05-07
菜肉餛飩麵
嫩雞煨麵
紅油抄手(3隻)
蒜香四季豆
涼拌粉皮
四喜烤夫
2020-05-10 240 瀏覽
又引證好評唔知點黎太熱懶得去咁遠諗住近近地坐間舒服少少嘅上海野假日2點鐘都有下午茶餐諗住都ok喎賣相都過得去啦 但食落就知伏雪菜肉絲炒年糕,咸到👎🏻👎🏻👎🏻回鍋肉粗炒,普通豆板醬炒👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻排骨擔擔麵,個湯稀到無味👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻已經無心機食落去,生煎包屋企人話都好一般,乾唔juicy。難食到要邊食邊打劣評嘅地步睇住客人一堆接一推咁入經理對客人嘅態度真心一絕,聽到佢以下內容「你係出面等下」(要量體溫都可以客氣少少)「假期得呢啲同呢個 呢個無 你自己諗下啦」即係服務行業嘅態度口吻真係唔應該太掘埋單都有番啲禮貌 但唔足以令我唔滿意呢一餐😤😤😤
又引證好評唔知點黎

太熱懶得去咁遠
諗住近近地坐間舒服少少嘅上海野
假日2點鐘都有下午茶餐諗住都ok喎
賣相都過得去啦 但食落就知伏

雪菜肉絲炒年糕,咸到👎🏻👎🏻👎🏻
回鍋肉粗炒,普通豆板醬炒👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
排骨擔擔麵,個湯稀到無味👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
已經無心機食落去,生煎包屋企人話都好一般,乾唔juicy。

難食到要邊食邊打劣評嘅地步
睇住客人一堆接一推咁入
經理對客人嘅態度真心一絕,
聽到佢以下內容
「你係出面等下」(要量體溫都可以客氣少少)
「假期得呢啲同呢個 呢個無 你自己諗下啦」
即係服務行業嘅態度口吻真係唔應該太掘
埋單都有番啲禮貌 但唔足以令我唔滿意呢一餐😤😤😤
2020-05-06 236 瀏覽
夏麵館的出品,勉強可以,只是勝在位置方便,在太子始創中心內,鄰近地鐵站。因為有一位朋友晚來,所以先點了一份生煎飽和小籠包,邊吃邊等。我們是以Eatigo訂座,享有10%折扣,但服務員說只限正價餐牌,套餐沒有優惠。在我們結帳的時候,卻說因為點了套餐,所以全單不能打折,這樣有欠公允。他們的套餐,確實便宜,我們三人點了四人套餐,可能因為晚上8:00多才用餐,大家肚子餓,所以全部光盤行動。整體菜式只是一般,不會太差,但也不是突出,只能說飽肚而矣。題外話,始創中心有做推廣,晚市惠顧$500或以上,送贈$100優惠券,只可到指定餐廳消費時使用。

整體菜式只是一般,不會太差,但也不是突出,只能說飽肚而矣。

上海沙麵
回鍋肉
宋嫂魚羹
水煮魚
桂花拉糕
本身都幾鐘意食上海菜,呢日下午茶時段嚟點左個套餐--小籠包同上海擔擔麵配豆漿,茶錢另計。平時食小籠包一籠最少都4件,少人食既話其他菜就唔可以點咁多。呢度下午茶叫套餐人少少食都得,一次過食鐘意既菜,分量剛剛好。可能太耐冇食上海菜,食完呢餐都幾滿足。

可能太耐冇食上海菜,食完呢餐都幾滿足。

2020-03-20 350 瀏覽
這家餐廳不只是食麵,而是吃上海菜菜館。這已不是我們第一次來了,這次我和另外一個朋友過來吃。叫了一碗五小碟。朋友很喜歡食吃酸菜魚,於是也叫了一盤。🍲五小碟海蜇頭、雞絲粉皮、糖醋排骨、腐皮卷、烤麩。分量比我們想的要多,而且很便宜,才$115。如果兩個人來吃,能吃五款小吃,真的滿足了我們這種貪心的小饞嘴。每一款小吃的水準都不錯,挺好吃的。🍲酸菜魚酸菜魚將四川的做法,有很多紅辣椒乾和紅油,桂花魚的魚肉嫩滑,配上了芽菜和唐芹菜,很好吃。
🍲五小碟
🍲酸菜魚