2020-01-29
日本直送<白神山水>烹調既刺身菜式會唔會好食啲呢 今晚book左omakase同好朋友食餐尾牙先🧛♂️餐廳坐位好闊落 環境輕鬆伴隨輕快音樂感覺好舒適🧝♂️ 廚師既幽默感令到成餐飯生色不少🧚♂️配碟既柚子蘿蔔清新開胃 尤其係柚子味夠哂突出🧚♂️先上個熟食 - 白子松🧛♂️露海膽蒸蛋 用上季節性既白松露 蒸得好香好滑 材料好豐盛 仲有大大塊鱈魚係入面 吸哂精華好甜🧚♂️廚師既介紹認真生鬼 全場最靚嘅北海道帶子已經係我手 除咗鮮甜 仲好紮實/實肉柱貝位厚肉彈牙!🧜♂️拖羅好肥美 入口飽滿 食起唔會有筋 超好食🧝♂️象拔蚌原條切條 從來都未咁豪邁地食過 仲保證新鮮因為餐廳有自家魚缸 即撈即切 爽口!除左刺身 連壽司都食得出廚師既心血🧚♂️昆布左口魚 面頭仲有舊燒過既左口魚裙邊 入口帶smoky味 廚師話呢個做法由一位日本老人家師傅傳授多年心血🧛♂️ 入口(昆布左口魚火炙)三種味道都食到 唔會搶到互相嘅味道 少啲功夫都未必做到🧞♂️赤身。。上路🧚♂️ 魚肉呈現鮮艷既紅色 一啲都唔酸 厚切更食到肉質 實而有咬口鯖魚雖然唔係昂貴食材 但要整成壽司都唔係咁容易廚師燒熟鯖魚既程度岩岩好
配碟既柚子蘿蔔清新開胃 尤其係柚子味夠哂突出🧚♂️
拖羅好肥美 入口飽滿 食起唔會有筋 超好食🧝♂️
除左刺身 連壽司都食得出廚師既心血🧚♂️
鯖魚雖然唔係昂貴食材 但要整成壽司都唔係咁容易廚師燒熟鯖魚既程度岩岩好 外稔內軟 一啲都唔腥🧞♂️
伊佐木魚皮燒得好煙韌 又可以帶出魚嘅鮮味 令油脂四溢而不膩
廚師話 蜆湯麵豉湯整到悶 創新地煮出和牛湯 用六十度慢煮九個小時 和牛重牛花 入口即融 飲完暖笠笠🧚♂️