2022-12-11 101 瀏覽
這家壽喜燒專門店位於銅鑼灣店面不大但風格考究 顧客圍在吧臺坐一圈所有菜品由師傅即場製作可以看出店長對於食材及料理方式有嚴格的要求~午市和朋友每人點了一份lunch set關西風味壽喜燒和我印象中的“關東”壽喜燒不同不是鍋物而是鐵板 可以細心品嚐每一道菜品~刺身三點👍🏼肉厚鮮甜 入口即化茶碗蒸👍🏼蒸蛋搭配三文魚籽 味道適中塩煎牛舌👍🏼搭配淡雪鹽 辣椒蘿蔔肉 洋蔥條一起吃口感更加舒適和牛👍🏼肉類分別搭配時令蔬菜和壽喜燒醬汁 口味較為濃郁 蘸生蛋汁 肉質更加滑嫩順口烏冬面👍🏼舞茸菇清湯👍🏼水信玄餅👍🏼Q彈軟嫩的水晶球搭配黑糖醬和黃豆粉一起入口
這家壽喜燒專門店位於銅鑼灣

搭配黑糖醬和黃豆粉一起入口
水信玄餅

水信玄餅
2022-12-06 763 瀏覽
好耐好耐冇食壽喜燒啦! 所以一直好期待今晚同朋友既約會☺️☺️ 全店都係打巴枱嘅位置,所以完全可以欣賞到廚師嘅手藝🥰 今次分別揀左兩個set 🔸Deluxe Wagyu Set $980 🔸Premium Wagyu Set $680 兩個新Set 嘅牛肉其實係一樣嘅,分別在於Deluxe Wagyu Set 多左個刺身三點同埋海膽和牛他他🤤🔸前菜三點▪️好精美嘅擺盤啦!有磯煮鮑魚,鮟鱇魚肝同埋白粟米🤤3款都好好味呀👍🏻👍🏻尤其鍾意個粟米,甜到不得了😍🔸海之幸刺身三點 (deluxe set)▪️最鍾意個拖羅,滿滿的油脂香味🤤🔸海膽和牛他他 ▪️和牛他他非常新鮮,另外伴有海膽,鵪鶉蛋,黑魚子醬一齊食,混合起來味道香濃👍🏻👍🏻🔸蒸物▪️黑色嘅茶碗蒸你食過未?我就真係第一次食啦! 墨魚汁非常鮮味,又香,加上滑到不得了嘅蒸蛋,每一啖都係享受😋😋🔸美國熟成牛▪️用了21天熟成的牛肉,牛既味道濃郁,上蛋汁食,更加別有一番風味❤️ 該熟成櫃就放咗喺旁邊,大家去食飯嘅時候都可以睇到㗎😄 🔸日本和牛肉眼▪️肉眼油份較重,入口即溶,真係幸福嘅味道啊😊😊 🔸日本和牛西冷 ▪️和牛西冷就比較瘦一啲,但一樣咁好味😋肉味濃👍🏻🔸牛
巴枱嘅位置,所以完全可以欣賞到廚師嘅手藝🥰

今次分別揀左兩個set
🔸Deluxe Wagyu Set $980
🔸Premium Wagyu Set $680

🔸前菜三點

🔸海之幸刺身三點 (deluxe set)
▪️最鍾意個拖羅,滿滿的油脂香味🤤

🔸海膽和牛他他

🔸蒸物

🔸美國熟成牛

🔸日本和牛肉眼
▪️肉眼油份較重,入口即溶,真係幸福嘅味道啊😊😊

🔸日本和牛西冷
▪️和牛西冷就比較瘦一啲,但一樣咁好味😋肉味濃👍🏻

🔸牛舌
牛舌芯煮得剛剛好,軟嫩爽口,配上淡雪鹽、辣蘿蔔蓉、大蔥、生洋蔥等等,實在令到味蕾大受衝擊😋😋😋

😋😋牛肉嘅味道都非常好,另外仲會配上蛋汁,蔬菜同埋飯嚟食,因為牛實在太好食啦,我都忍唔住添左碗飯🤣🤣🤣

🔸季節野菜盛盒
▪️一路食牛嘅時候佢會一路整唔同嘅蔬菜俾大家配黎食,蔬菜都給滿咗壽喜燒汁,好正😋

🔸烏冬
▪️用剛剛煮完壽喜燒嘅鍋黎炒烏冬,入味,雖然已經好飽,但係我都食晒🤣🤣

🔸 食事- 滿溢筋子釜飯
▪️可以揀飯或者烏冬,黑松露蟹肉虎飯非常香,最後再加上三文魚子,充滿鹹香嘅三文魚子,撈埋啲飯一齊食,真係好正啊😄
師傅仲擺咗一大碗碗碗嘅三文魚子係我地面前,如果唔夠,可以任意拎嚟配飯食😋😋

🔸汁物(湯)
▪️以舞松茸同瑤柱煮成既清湯,飲落去好清甜,非常適合喺食到咁上下嘅時候,清一清味蕾👍🏻

🔸甜品
▪️甜品係水信玄餅配上黑糖汁同黃豆粉食,另外仲有清新嘅柚子雪糕,結束左今日完美嘅一餐😋😋

🔸食食吓見到隔籬枱飲清酒,自己都忍唔住,係店家推薦下,我哋叫咗一支細嘅嚟share🍶 $258

過左愉快嘅一晚⭐️
2022-11-28
  • 日本和牛西冷
  • 日本和牛肉眼
  • 美國熟成肉眼
  • 茶碗蒸
2022-12-05 73 瀏覽
今晚下午在銅鑼灣吃午飯,這間是壽喜燒專門店,朋友最喜歡吃壽喜燒。餐牌所見,有午市套餐,也可以點其他主食。刺身三點有三種刺身,建議先吃帆立貝,再吃深海吃魚,最後吃拖羅。因為拖羅入口魚味濃郁一些。茶碗蒸茶碗蒸入口暖笠笠,冬天吃最適合不過。壽喜燒提供每人一隻生雞蛋,吃到差不多也會幫你再續。首先吃精選和牛肉眼,二人餐一齊分享,可以一次過吃肉眼和和牛西冷。兩款和牛口感都很滑,很美味。塩煎牛舌牛舌很爽脆,我最喜歡吃牛舌,因為口感最爽,又不會很油膩。時令野菜四點有四款蔬菜都很爽甜。御飯一口肉一口飯,吃起來十分滋味。舞茸菇清湯清湯沒有加額外調味料,喝起來很清淡。是日甜品最後吃日式甜品,信餅很吸睛,裡面還有一朵花,很可愛。

餐牌所見,有午市套餐,也可以點其他主食。

刺身三點

有三種刺身,建議先吃帆立貝,再吃深海吃魚,最後吃拖羅。

因為拖羅入口魚味濃郁一些。

茶碗蒸

茶碗蒸入口暖笠笠,冬天吃最適合不過。

壽喜燒提供每人一隻生雞蛋,吃到差不多也會幫你再續。

兩款和牛口感都很滑,很美味。

塩煎牛舌

牛舌很爽脆,我最喜歡吃牛舌,因為口感最爽,又不會很油膩。

時令野菜四點

有四款蔬菜都很爽甜。

御飯

一口肉一口飯,吃起來十分滋味。

舞茸菇清湯

清湯沒有加額外調味料,喝起來很清淡。

是日甜品

最後吃日式甜品,信餅很吸睛,裡面還有一朵花,很可愛。
2022-12-02 52 瀏覽
許久沒吃日本餐了,今日下午有時間,便和朋友一起吃個豐富的日本料理。餐廳面積不大,大約有十八個座位,最好預訂座位,因為座位不多。餐廳有全日午市套餐,價錢由$900多起,但午市價錢就親民很多,豐富的午市套餐一位只要$400多。⭐️刺身三點有帆立貝、深海池魚和拖羅。店員指先吃帆立貝再吃拖羅。帆立貝入口請冰爽柔嫩。池魚入口爽脆,魚味雖然不算突出,但淡淡魚味的很美味。中拖羅既有油脂又不失魚味。⭐️茶碗蒸熱騰騰的三文魚籽茶碗蒸,頂層有三文魚籽點綴,香滑蛋裡還有香菇,吃起來暖呼呼的。之後是關西風壽喜燒,蘸生雞蛋吃,很美味。師傅現在盤上塗上動物油脂,之後開始烹飪牛肉。精選和牛肉眼大約五成熟,表面有滿滿的雪花,實在很肥美。入口油脂較多,口感很嫩。精選和牛西冷的肉味突出,入口味道濃重。⭐️塩煎牛舌澳洲牛舌芯加上洋蔥、鹽和辣蘿蔔蓉,大約七成熟,入口爽脆,加上洋蔥蘿蔔蓉可以解膩。日本黑豚西冷片,伊比利豬口感雖然沒有牛肉滑,入口也很鬆化,但勝在一次過可以享受牛肉和豬肉的口感。⭐️時令野菜四點芋絲等四種蔬菜,吃完肉之後要吃蔬菜。⭐️烏冬烏冬不是煮烏冬,是加上醬油炒飯烏冬,烏冬吃起來彈牙,很滋味。⭐️舞茸菇清湯吃完飯後喝一口舞

⭐️刺身三點

有帆立貝、深海池魚和拖羅。店員指先吃帆立貝再吃拖羅。

帆立貝入口請冰爽柔嫩。
池魚入口爽脆,魚味雖然不算突出,但淡淡魚味的很美味。

中拖羅既有油脂又不失魚味。

⭐️茶碗蒸

之後是關西風壽喜燒,蘸生雞蛋吃,很美味。

師傅現在盤上塗上動物油脂,之後開始烹飪牛肉。

精選和牛西冷的肉味突出,入口味道濃重。

⭐️塩煎牛舌

⭐️時令野菜四點
芋絲等四種蔬菜,吃完肉之後要吃蔬菜。

⭐️烏冬

⭐️舞茸菇清湯

吃完飯後喝一口舞茸菇,入口清淡,一掃口腔裡的味道。

⭐️是日甜品
水信玄餅呈水滴型,晶瑩剔透。

外型吸睛,裡面還有一朵花。加上黃豆粉,入口就像果凍,
2022-11-29 38 瀏覽
♨️壽兵衛銅鑼灣駱克道487號駱克駅12樓@jyubeihk ♥️銅鑼灣駱克駅雲集咗好多美食,今次試咗12樓既壽兵衛關西壽喜燒專門店,一入店內裝修簡緻,員工服務有禮,食物高質又豐富,上菜速度拿捏得幾準唔使等太耐又唔會過急,輕輕鬆鬆享受咗一餐美食😋兵之膳🔷刺身三點北海道帆立貝,深海池魚及拖羅,三樣都極度新鮮美味🔷茶碗蒸充滿蛋香又滑溜加上三文魚子更突顯鮮味🔷鹽煎牛舌心爽口得黎牛香味好濃,加少許辣椒蘿蔔蓉更絕配,而且個醬汁更顯功力👍🏻🔷和牛肉眼A4和牛肉眼,充滿油脂香味,油脂分布較多🔷和牛西冷A4和牛西冷,肉質比肉眼實淨啲,肉味亦濃郁啲🔷野菜四點食肉又點少得食下菜平衡返油膩感,尤其南瓜真係好甜🔷美國熟成肉眼21日熟成肉眼好咬口,肉味濃又軟滑🔷惠比壽雞腿滑溜溜的雞腿,送飯都一流🔷御飯新鮮日本生雞蛋,點下肉再食啖飯真係冇得彈🔷舞茸菇清湯清清地都幾好飲🔷甜品黑糖水信玄餅,好似一個水晶球咁靚,真係有啲唔捨得食,黑糖漿味道出眾,而且一向喜歡黃豆粉嘅味道,所以呢個甜品我比高分👍🏻食物:8.5/10抵食:8/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant
♨️壽兵衛
銅鑼灣駱克道487號駱克駅12樓
@jyubeihk

🔷刺身三點
北海道帆立貝,深海池魚及拖羅,三樣都極度新鮮美味
🔷茶碗蒸
充滿蛋香又滑溜加上三文魚子更突顯鮮味
🔷鹽煎牛舌心
🔷和牛肉眼
A4和牛肉眼,充滿油脂香味,油脂分布較多
🔷和牛西冷
A4和牛西冷,肉質比肉眼實淨啲,肉味亦濃郁啲
🔷野菜四點
食肉又點少得食下菜平衡返油膩感,尤其南瓜真係好甜
🔷美國熟成肉眼
21日熟成肉眼好咬口,肉味濃又軟滑
🔷惠比壽雞腿
滑溜溜的雞腿,送飯都一流
🔷御飯
新鮮日本生雞蛋,點下肉再食啖飯真係冇得彈
🔷舞茸菇清湯
清清地都幾好飲
🔷甜品

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #關西壽喜燒 #壽喜燒 #和牛 #21日熟成牛 #拖羅 #信玄餅 #牛舌心 #食好西 #好好吃
2022-11-26 626 瀏覽
太座安排了這頓日式關西風壽喜燒,聞說煮法先用牛脂燒香扁鍋,然後煎牛肉、再倒入醬汁,肉同菜輪流煮,所以關西壽喜燒嘅牛肉就比較香口👏全店皆為吧枱座位,每位客人都可一邊欣賞廚帥手藝一邊享用美食😊從多款午市套餐中點了兩份: 兵之膳,可以一次食四種肉刺身三點(北海道帆立貝,鮫鰈魚,大拖羅),用料有水準,鮮味足😋茶碗蒸,蛋鋪上三文魚籽,添加鹹香味道,蛋蒸得啱啱好,嫩滑可口😋鹽煎牛舌,煎得到位,配上洋蔥絲,特製微辣蘿蔔蓉及柚子醋,甘甜爽脆😋主角是四款肉食以關西風壽喜燒:厨師推介先嘗三至四成熟日本和牛肉眼及日本和牛西冷,同一種煮汁食到兩種牛肉質感,沾上生蛋䊢更顯牛肉嫩滑感😋和牛過後,便是肉味濃的美國二十一日熟成牛肉眼和日本黑豚西冷,按厨師意見八成熟更顯肉味😋野菜四點( 南瓜,春菊,绍菜, 蒟蒻),煑好後作肉食伴碟配菜👏烏冬熱騰騰灑面芝麻香氣散溢,伴肉食好拍擋😋舞茸菇清湯,清淡鲜甜,正好輕化肉食重味👏水玄信餅作甜品作结,入口滑溜,甜度適中,加點黃豆粉更有味😋

從多款午市套餐中點了兩份: 兵之膳,可以一次食四種肉

鹽煎牛脷

主角是四款肉食以關西風壽喜燒:
厨師推介先嘗三至四成熟

美國熟成牛肉眼

日本黑豚西冷

烏冬熱騰騰灑面芝麻香氣散溢,伴肉食好拍擋😋
烏冬

舞茸菇清湯,清淡鲜甜,正好輕化肉食重味👏
舞茸菇清湯

水玄信餅作甜品作结,入口滑溜,甜度適中,加點黃豆粉更有味😋
水玄信餅

• 炒烏冬
  • 野菜四點
  • 鹽煎牛舌
2022-11-25 421 瀏覽
今午來到銅鑼灣一間主打傳統關西風喜壽燒的日本餐廳,一進入壽兵衛已看見一座乾式熟成櫃,盛載了三種不同年份的美國熟成肉眼(自家熟成牛肉)。 這裡佈置簡單優雅, 地方不算大卻有著落地玻璃窗優勢,釆光度充足。先來杯蘋果梳打🍹再選了套餐~兵之膳:先來了刺身三點🥢北海道帆立貝~肥美可口又大大粒;鮫鰈魚~ 肉質緊實爽脆丶細嫩鮮味; 大拖羅~油脂甘香丶入囗即溶;真是不時不食的一度菜;茶碗蒸🥢三文鱼子茶碗蒸,當三文鱼子在你嘴里爆开時, 鲜甜的味道立刻覆蓋你的味蕾,妙極!關西風壽喜燒🥢鹽煎牛舌~把牛舌配上洋蔥和蘿蔔蓉再放秘製醋,入味又彈牙,精選和牛肉眼及精選和牛西冷~肉質柔軟丶油脂豐富卻不膩口,蘸上蛋汁吃很溫潤。日本黑豚西冷片~八成熟烹調的黑豚西冷片,嫩滑不油膩;時令野菜四點🥢先用牛肥脂起鍋再放野菜,惹味可口;舞茸菇清湯🥢清潤呀!最後來了水玄信餅作甜品🥢透明如水晶,入囗即溶,非常清香,這道甜品就此完結這頓滋味午餐。

先來杯蘋果梳打🍹再選了
套餐~兵之膳:

日本黑豚西冷片~八成熟烹調的黑豚西冷片,嫩滑不油膩;

時令野菜四點🥢先用牛肥脂起鍋再放野菜,惹味可口;

舞茸菇清湯🥢清潤呀!

最後來了水玄信餅作甜品🥢透明如水晶,入囗即溶,非常清香,

這道甜品就此完結這頓滋味午餐。
  • 刺身三點
  • 美國熟成肉眼
  • 和牛西冷
  • 牛舌
壽兵衛|銅鑼灣 家姐知我鍾意食牛帶我來這壽喜燒餐廳🐮餐廳環境非常舒服,和風設計❤️午餐有多個選擇,價錢相宜🥰我地決定就選個最豐富嘅兵之膳套餐!  刺身三點 -深海池魚+黑魚子+ 大拖羅+帆立貝 帆立貝好鮮甜, 深海池魚好新鮮🐠拖羅入口即溶😋😋  茶碗蒸 -我蒸蛋好嫩滑,好香蛋味!仲有大大粒三文魚子係面🤤我自己整唔到咁好食嘅😆  關西風壽喜燒:  和牛肉眼 和牛好香,入口即溶油脂分布均勻 配上蛋黃一隻沾同米係用日本「一見鍾情米」米好有米香,配飯一流  美國熟成肉眼 美國牛不會太油膩,好重牛味!都係會配蛋黃同飯🍚  塩煎牛舌👅 用淡雪鹽配上辣椒蘿蔔肉,食時連洋蔥一齊食牛味更突出!口感彈! 時令野菜四點 菜都係帶壽喜汁,一食定唔到口,因我好喜歡濃味菜🥬  炒烏冬 帶有剛剛牛油脂香味加壽喜燒醬汁炒,好香濃好食!  舞茸菇清湯 食完牛肉飲返配清湯化解一下和牛嘅油脂岩哂!  甜品 水玄信餅-好似水晶球🔮好靚😍清甜!配黃豆粉食更好食🤤午餐餐牌佢地新出嘅套餐仲有聖誕大餐!一定會再來食食物有質素,服務好!地方舒服!

關西風壽喜燒:
和牛肉眼

炒烏冬 帶有剛剛牛油脂香味加壽喜燒醬汁炒,好香濃好食!

舞茸菇清湯 食完牛肉飲返配清湯化解一下和牛嘅油脂岩哂!

甜品 水玄信餅-好似水晶球🔮好靚😍清甜!配黃豆粉食更好食🤤
午餐餐牌

佢地新出嘅套餐

仲有聖誕大餐!

一定會再來食
食物有質素,服務好!地方舒服!
2022-11-24
  • 塩煎牛舌
  • 關西風壽喜燒
2022-11-25 38 瀏覽
開關後,眼見很多朋友都飛日本旅行吃美食,不是說飛就飛,還未能起行的我們,就在香港吃高質的日本料理,一解想念日本之愁。壽兵衛主打傳統關西壽喜燒,採用日本食材,店內全部座位都是吧枱,師傅在面前近距離即煮即食,VIP級極緻享受。今晚和朋友來選擇了Deluxe Wagyu Set $980和Premium Wagyu Set $680,看兩set的內容,一定是前者比較吸引,但分享來吃嘗試一下也不錯。前菜三點精美的三小碟擺盤,磯煮鮑魚甜甜的,口感爽彈,濃郁鮑魚香,鮟鱇魚肝配上酸汁很開胃,白粟米冰涼爽口粒粒爆汁清甜。海之幸刺身三點(deluxe set)分別有帆立貝、深海池魚和拖羅,切口平滑,飛機貨的刺身新鮮且肉質細膩,二人分享淺嚐也足夠。海膽和牛他他(deluxe set)很吸引的一個組合,有和牛他他、海膽、鵪鶉蛋黃、黑魚子醬,攪拌了後一起吃,海和陸竟然如此合拍,黑魚子醬的鹹香帶起整個味产,水晶梨清甜而份量多。蒸物平常omakase吃慣的蒸蛋,這裡很驚喜的竟變湊出三文魚子八爪魚墨汁蒸蛋,黑黑的外表,我很醜但很溫柔,未吃已聞到墨魚汁的鮮味,入口更嚐出濃郁的味道,覺得這道菜很難得吃到也心機之作。美國

前菜三點

海之幸刺身三點(deluxe set)

海膽和牛他他(deluxe set)

蒸物

美國熟成牛、日本和牛肉眼、日本和牛西冷(premium set)
美國熟成牛放在熟成櫃21日,以溫度風乾它,肉味更濃,包京蔥、日本萬能蔥、配上淡雪鹽吃,可平衡味道。日本肉眼則油份較重,鮨香滿滿入口即溶,日本和牛西冷相對和牛較瘦,肉味比較重,壽喜燒醬汁濃稠味道甜甜鹹鹹。

牛舌(premium set)
牛舌芯是牛舌中最嫩的部分,配上淡雪鹽、辣蘿蔔蓉、萬能蔥、生洋蔥、柚子汁,味道層次豐富,牛舌爽嫩。

季節野菜盛盒
部分野菜已取用作配襯牛來煮吃,其餘的洋蔥、娃娃菜、冬菇、心內美蘿蔔、青蘋果、蒟蒻等就分兩次煮來吃,吃日本的蔬菜是一種享受,而且款式多可吸收不同營養。

御飯(premium set)
選用岩手縣的一見鍾情米,口感煙靭,配上牛肉吃十分夾,也可減膩。

滿溢筋子釜飯(deluxe set)
店員拿來了一大碗的三文魚子,十分震撼,不夠可以自行添加,黑松露釜飯加入蟹肉及枝豆等,十分香,雖然很飽也忍不住的吃,而醃過的三文魚子味道鹹鮮,我們覺得一匙已夠,不貪心了。

湯頭呈透明,看似平平無其,卻喝到一種舒服的甜味,且無油,原來用舞松茸、木魚、瑤柱等煮成。

甜品
簡單的柚子雪葩配泡芙,柚子口味清新,可以清清口腔濃郁的味道,很舒服。

一邊吃一邊想像自己在日本,這個環境可吃SUKIYAKI自己在香港很少吃,反而見到朋友在日本吃相似的東西,不用飛也可以吃到,而且價錢合理,選擇慶祝生日也不錯,看到有甜品碟畫公仔的服務呢。值得一提的是很欣賞這裡的碗碟,全都很精美又細心配搭過,享受更高一層次。
2022-11-24 34 瀏覽
最近天氣轉涼少少最好就係食一啲熱辣辣嘅嘢,早兩日同媽媽去食咗壽喜燒,而且質素相當高,一個套餐份量多,仲有A5和牛同埋刺身😍將座位是高枱,可以睇住廚師為客人精心準備美食,服務態度好,每一度菜都有詳細解釋。頭盤是凍鮑魚、日本粟米、豆腐涼食,喚醒口腔味蕾,開開胃。刺身有深海池魚、帆立貝、拖羅,拖羅非常肥美,油脂感足。再來是和牛他他,混合了水晶梨 和北海道馬糞海膽,再加上鵪鶉蛋令口感更加順滑。墨準三文魚子蒸蛋,黑漆漆的蒸蛋我也是頭一次吃,墨汁會令蛋滑好多,加左墨魚仔增添口感。開始壽喜燒部份,第一道美國牛 配紅蛋,慢慢喚醒食肉獸嘅慾望,牛舌灑上淡雪鹽,配辣蘿蔔蓉 柚子醋吊味,提升鮮味。接下來是重頭戲,國產A4級牛 油脂分布多點,更加嫩滑,A4西冷,牛味重點,油脂相對少點 。最後是甜品雪笆泡芙和水玄餅,清新不膩,為呢餐畫上完美嘅句號。

頭盤是凍鮑魚、日本粟米、豆腐涼食,喚醒口腔味蕾,開開胃。

刺身有深海池魚、帆立貝、拖羅,拖羅非常肥美,油脂感足。

2022-11-22
今日同朋友一齊去銅鑼灣食壽喜燒午餐。壽兵衛地點好方便,地鐵C出口過對面就地了。研究了一會餐牌,我們叫了兵之膳($468)。選了不同肉類一起食,可以試下不同種類。🐟刺身三點🥚茶碗蒸 🐂牛舌心 🐂同朋友分別選了:美國熟成肉眼 ·日本和牛西冷 🐂 同朋友分別選了:日本和牛肉眼 ·日本黑豚西冷🥬時令野菜四點🍜烏冬🍄舞茸菇清湯🌸黑糖水信玄餅以下為大家逐一介紹:-1️⃣🐟刺身三點刺身包括北海道凡立貝、拖羅及深海池魚。凡立貝肥美鮮甜,大大粒、脹卜卜。拖羅魚油甘香細膩。深海池魚肉質細膩爽口帶油份。三款刺身都好新鮮。2️⃣🥚茶碗蒸魚子茶碗蒸。雞蛋蒸得夠滑嫩,魚子都算多汁美味。3️⃣🐂牛舌心牛舌心是牛舌中間的肉心,是最嫩滑嘅位置。口感爽脆得來油香味濃。配上柚子醋及辣椒蘿蔔蓉。令味道更多層次。高質。4️⃣&5️⃣&6️⃣🐂 關西風壽喜燒— 日本和牛肉眼、日本和牛西冷、美國熟成肉眼呢度用了關西煮法,先用牛油沾鍋後,放肉下去煎烤。 之後才開始放其他料,然後慢慢調味。 牛肉方面,我們選了:-🐮 日本和牛肉眼(A4)— 來自牛胸肋附近嘅肉,油脂比較多。🐮日本和牛西冷(A4)— 是牛後腰脊柱兩側的肉,肉質細嫩。🐮美國熟成肉眼— 21日熟成牛

🐟刺身三點
🍜烏冬

以下為大家逐一介紹:-
1️⃣🐟刺身三點
2️⃣🥚茶碗蒸
魚子茶碗蒸。雞蛋蒸得夠滑嫩,魚子都算多汁美味。
牛舌心
3️⃣🐂牛舌心

日本和牛西冷
🐮日本和牛西冷(A4)— 是牛後腰脊柱兩側的肉,肉質細嫩。
美國熟成肉眼
🐮美國熟成肉眼— 21日熟成牛。熟成可以利用牛肉本身帶有的酵素破壞肌肉的結締組織,令肉質更加軟嫩。

試完之後,我覺得最好食的係日本和牛肉眼。霜降雪花紋理清晰。入口油花豐富、口感順滑,有少少入口即容效果。牛肉味道最重的係美國熟成肉眼。色澤最深。肉質厚實、味道香濃。配上日本新鮮雞蛋,味道更上一層樓。可以一次過試幾種唔同種類,感覺好好! 不知道大家又喜歡那一種呢?
7️⃣🐷日本黑豚西冷
肉汁豐富、口感鬆軟有彈性。
8️⃣🥬時令野菜四點
春菊、津白、芋絲及蘿蔔加上壽喜燒汁,甜甜地都幾好食。
9️⃣🍜烏冬
廚師會主動問佢想食濃味或淡咪。煮一陣後又會比我地試味。因為係特別調制,所以味道很合心。烏冬口感好煙靭。好味道!
🔟🍄舞茸菇清湯
溫度夠熱、味道清清地、有少少菇味。可以一解油膩感。
1️⃣1️⃣🌸黑糖水信玄餅
賣相漂亮。黑糖味好濃郁,裏面有少少話梅肉,甜鹹交集。食落都好滿足。

我哋今次兩個人食,策略性叫咗唔同款嘅肉類。令整體感覺更抵食。可以成為口袋飯店。
牛舌心
2022-11-21 199 瀏覽
對於呢一餐的評價好高,除咗食物的質素,仲有服務和價錢,都會令我想再去一次。是次用餐係星期六的中午,我地叫咗兵之膳,比其他午餐豐富,價錢只是$468,包刺身三點、茶碗蒸、關西壽喜燒(有鹽煎牛舌、二選一:精選和牛肉眼或精選和牛西冷、時令野菜四點、三選一:美國熟成肉眼或日本黑豚西冷片或惠比壽雞腿肉、御飯或烏冬、舞茸菇清湯和是日甜品。兵之膳係一個相對原整的日式壽喜燒體驗。由於我地兩個人樣樣肉都想試下,猶豫不決嘅時候,店員好主動同我地講,可以share,煮好之後可以將啲肉一開二❤️如是者,我地除咗三選一的惠比壽雞腿肉無食到之外,樣樣都試到,仲食到每一款牛的分別。除此之外,都好開心遇到招待我地的店員,佢對每一款肉都好熟悉,可以清楚同我地講解佢地的分別同特質。而控制火候都好好,做到我地要的五成熟,調味方面,煮烏冬的時候可以㨂濃味同淡味,先試味,如果覺得太濃,可以要求淡味d,店員會調味,表現非常貼心❤️刺身三點 - 帶子、拖羅、深海池魚茶碗蒸鹽煎牛舌 - 配上蔥花同柚子醋,感覺清新和牛肉眼 - 油脂分布比較多,重油脂香,比較軟熟和牛西冷 - 肉味比較濃,口感比肉眼結實時令野菜四點美國熟成肉眼 - 21日熟

刺身三點 - 帶子、拖羅、深海池魚

茶碗蒸

鹽煎牛舌 - 配上蔥花同柚子醋,感覺清新
鹽煎牛舌

和牛肉眼 - 油脂分布比較多,重油脂香,比較軟熟
和牛肉眼

和牛西冷 - 肉味比較濃,口感比肉眼結實
和牛西冷

美國熟成肉眼 - 21日熟成,帶鹹味,肉味濃

是日甜品 - 水信玄餅
2022-11-19
鹽煎牛舌
和牛西冷
2022-11-19 50 瀏覽
2022年11月6日 星期日見網上對呢間餐廳都有唔錯既評價,所以一早已經預約左呢日晏晝同老婆黎食去到坐低之後再睇返餐牌,發現有幾個唔同嘅套餐,除咗午市套餐之外,仲可以叫兵之膳,裏面包咗前菜、刺身、壽喜燒同茶碗蒸等等,菜式好豐富,又唔需要諗食咩,所以決定同老婆每人叫一個餐等左一陣,刺身就送到,分別有北海道帆立貝、深海池魚同拖羅,店員建議我哋由帆立貝開始食,之後食池魚再食拖羅,因為味道由淡到濃,帆立貝好彈牙,而且夠晒大粒,不過最驚喜嘅係拖羅,因為睇見紋理已經好靚,食落去真係入口即溶,雖然係有少少筋,不過唔算太難咬開之後有茶碗蒸,蒸蛋蒸得好滑溜,裏面仲有好多配料,例如魚蛋、冬菇、三文魚籽等等,每一啖嘅味道都好豐富,食完成個肚已經暖晒之後就有精選和牛肉眼同西冷,師傅拎出嚟既時候當堂嚇咗一跳,因為每一塊好大塊,而且脂肪嘅分布好平均,師傅話會用壽喜燒嘅方法燒熟呢一個係塩煎牛舌,厚身得黎又唔韌,上面仲有蘿蔔蓉可以解膩之後精選和牛肉眼就燒好左,燒得好香,食落去幸福感即時湧上塊面,牛肉味好濃郁,食完之後個口仍然殘留住牛肉嘅香味,肉同脂肪嘅比例好平均,所以質感好平衡跟住有日本黑豚西冷片,燒得岩岩好,唔會過
2022年11月6日 星期日

呢一個係塩煎牛舌,厚身得黎又唔韌,上面仲有蘿蔔蓉可以解膩

跟住有日本黑豚西冷片,燒得岩岩好,唔會過熟之餘,黑豚味幾突出,醬汁同黑豚幾夾,食落去唔會太鹹

再黎有和牛西冷,感覺同和牛肉眼差不多,不過更加有咬口同更有濃烈既肉味,芋絲浸咗醬汁之後好好食,用黎送飯一流!!

跟住師傅將美國熟成肉眼牛同烏冬炒埋一齊,上面再加上芝麻,未食已經聞到好香,烏冬好幼滑同彈牙,熟成肉眼同和牛又真係好唔同,比較煙靭,但係冇想像中咁難咬開,脂肪唔算太多

食完主菜之後再飲個舞茸菇清湯,油膩嘅感覺即時解除,而且個湯真係好清新,有菇嘅清香

最後再黎埋甜品水信玄餅,裡面有櫻花,加埋醬汁,味道甜甜地,作為完結唔錯

埋單雖然有啲貴,不過係物有所值既,感覺好似係日本食左一餐咁!!
2022-11-06
2022-11-19 32 瀏覽
今天老公帶了我到這間日本餐廳吃午餐,餐廳環境非常寧靜,而且套餐都有幾個選擇,豐儉由人, 十分不錯我們點了兩個兵之膳,當中有刺身三點,包括北海道帆立貝、深海池魚、拖羅刺身都好新鮮,帆立貝在厚實,甘甜肥美! 深海池魚味道較濃,油脂豐富,最後拖羅入口即溶,令人回味!茶碗蒸裡面有好多海鮮,而且仲有三文魚子鋪在上面,非常鮮味,蒸蛋非常嫩滑,每一啖都食到有海鮮的鮮味,絕對是食過最好食的茶碗蒸之一!之後是關西風壽喜燒系列鹽燒牛舌牛舌燒得好香,肉質厚而不韌,口感彈而實在,味道香濃,連洋蔥一起吃食到牛的味道和洋蔥的甜味!精選和牛肉眼 和牛肉眼我們選了師父推薦的半熟 ,的確燒得十分好食,入口即溶肉汁豐富, 而且牛肉眼不會切得太薄,整塊用在口中非常實在!精選和牛西冷和牛西冷的味道比較濃郁大一點跟食落沒有牛肉眼那麼腍,但勝在牛香強烈, 每一口也非常有咬勁,令人滿足!日本黑豚西冷片黑豚肉西冷口感比和牛結實, 味道較清,能清晰吃到壽喜燒的味道,伴隨蔬菜一起吃,感覺清甜師傅善用每一種蔬菜類配搭肉食, 無論是南瓜、甘荀、大白菜還是皇帝菜,還有芋絲, 都能吸收壽喜燒醬汁的精華和肉的鮮甜味道! 令整個食物味道更加豐富!值

我們點了兩個兵之膳,當中有

刺身三點,包括北海道帆立貝、深海池魚、拖羅

之後是關西風壽喜燒系列

鹽燒牛舌

精選和牛肉眼

精選和牛西冷

日本黑豚西冷片

師傅善用每一種蔬菜類配搭肉食, 無論是南瓜、甘荀、大白菜還是皇帝菜,還有芋絲, 都能吸收壽喜燒醬汁的精華和肉的鮮甜味道! 令整個食物味道更加豐富!值得一讚!

美國熟成肉眼炒烏冬

師傅建議最後把熟成肉眼和烏冬一起炒, 令烏冬吃起上來不會太單調,而且中和一下油膩感

舞松茸清湯

最後舞松茸清湯是十分淡淡清甜,解膩之選,舞松茸香而不搶風頭, 放在最後也不失色

櫻花漬水信玄餅

優雅脫俗的甜品, 黃豆粉和黑糖漿 的配搭真是絕配
  • A4和牛肉眼
  • 日本和牛西冷
  • 牛舌
最近铜锣湾发现一家宝藏和牛🥩寿喜烧!其美味程度是我回家还在回味、想立刻二刷的程度!整个餐厅一共只有8桌围绕着中岛,最多接纳16人看来店家很有自信每天都能满座、不需翻台每桌前都有一个铁板+厨师,店内竟然8个厨师!最有趣的是亲眼见证各种食材在面前排列组合从出锅到入口绝对是及时行乐不用延迟满足前菜、寿司三点都是日料常客,就不多介绍啦海胆和牛塔塔用了雪梨做底,足见店家用心茶碗蒸也很有新意的用了墨鱼汁增味我们是选了980和680的set,两个套餐的牛肉部位各有不同,厨师居然根据不同牛肉,给我们配了红、黄两种生鸡蛋。配料也超级考究,根据不同肉的做法,分别搭配蒜片、淡雪盐、葱花、辣萝卜等等。刚落座时厨师就端出来一盆青菜,就连青菜的分量都是精心设计过的!每道牛肉都搭配不同青菜,整餐吃完后,全部青菜刚刚好用完!最后的釜饭,厨师特别介绍是从我们落座时开始蒸煮,吃到尾声时火候刚好,配料用了黑松露青豆三文鱼籽,超级大方的端了一整碗三文鱼籽出来,让我们自己添加,说是可以无限追加的‼️甜品也是超级有创意,一整颗花朵在里面,简直不舍得戳开,配了黑糖和黄豆粉,还有一份清新的柚子雪糕,为这场味觉与视觉的盛宴画上完美句号。
最近铜锣湾发现一家宝藏和牛🥩寿喜烧!
其美味程度是我回家还在回味、想立刻二刷的程度!

整个餐厅一共只有8桌围绕着中岛,最多接纳16人
看来店家很有自信每天都能满座、不需翻台
每桌前都有一个铁板+厨师,店内竟然8个厨师!
最有趣的是亲眼见证各种食材在面前排列组合
从出锅到入口绝对是及时行乐不用延迟满足

前菜、寿司三点都是日料常客,就不多介绍啦

海胆和牛塔塔用了雪梨做底,足见店家用心

茶碗蒸也很有新意的用了墨鱼汁增味