餐廳: 壹.01
資訊:

2022-03-17 49 瀏覽
觀塘真係好多好西食最近又開左間新既台式餐廳😎最重要既係有蛋餅 仲要有芋泥味🥰蛋餅控加芋泥控就梗係要去試下😋🥭芒果魯肉飯 $58一睇成個組合好似好奇怪咁😂又咸又甜但食落又唔錯🧐魯肉肥瘦平均配上芒果側邊有啲平時食魯肉飯唔會見到既配料 eg麵筋甜甜地咁所以個飯食落唔會覺得好肥膩😇成個配搭都幾新穎😉👍🏻推薦指數4.2/5🥢拉絲芝士火腿蛋餅 $35哩款蛋餅皮感覺上唔同平時食開既蛋餅皮係比較薄脆路線既唔係煙韌個款芝士拉絲超強👍🏻基本上芝士火腿哩個組合都一定夾自己覺得如果可以加埋肉鬆落去既話就會更出色😋😋Btw唔知係咪食得太快定點食到最後都仲拉到絲😎😎👍🏻👍🏻推薦指數4/5🥢芋泥肉鬆蛋餅 $35就係為左哩款先黎蛋餅皮同上一樣行薄脆路線不過哩款會加左麻糬落去增加煙韌度但自己覺得個麻糬未去到十分煙韌🤧如果可以有咬口啲就好個餡係常見既芋泥肉鬆組合但食個時覺得肉鬆有少少搶過左芋泥🧐🧐芋泥既味唔係太出芋泥量放番多啲可能會好啲😉👍🏻推薦指數3.5/5🥛零冰手作芋頭鮮奶 $24見佢哩排做緊半價覺得超抵既我梗係即刻嗌番杯先😎芋泥好足料而且都幾綿密☺️奶就正常平時個種成杯飲落都幾飽肚😂👍🏻推薦指數3.5/5
觀塘真係好多好西食

奶就正常平時個種
成杯飲落都幾飽肚😂
👍🏻推薦指數3.5/5
2022-03-14 73 瀏覽
位於觀塘嘅呢間台式小店💛推出夏日三重優惠指定時段堂食及外賣可享九折優惠🈹而特飲亦有半價抵食夾大件,大家必定要試吓呀!-🥚邪惡蛋之戀(特價$39,原價$49)呢款芋泥肉鬆麻糬蛋餅足料大份咬落外層脆口,入口口感飽滿濃濃嘅芋頭香配上鹹香肉鬆芋頭迷必愛喔💜🍴台北夜市小食拼盤($36)一次過食晒3款台灣經典小食好味又滿足呀😋包括有蜜汁台灣腸、花枝丸及鹽酥雞台灣腸肉汁豐富最讚嘅係面頭搽咗好多蜜糖🍯花枝丸大粒爽彈👍🏻鹽酥雞外層香脆炸粉唔會好厚,鹹香惹味喔!🐮辣椒大蔥牛肉飯($55)好鐘意每塊牛肉都大大件肥瘦比例平均配菜有櫻花蝦、辣椒、洋蔥等都算幾多餸,CP值超高呀❣️值得一提嘅係...可以揀多牛汁/多飯/少飯不另加收費㗎🥰🐽蜜汁紫菜排骨飯($60)排骨大大塊,賣相勁吸引📸咬落香脆有咬口配上蜜汁,味道幾特別!揀咗多紫菜真係鋪滿白飯面頭😍出手夠豪爽,啖啖都食到有紫菜超級滿足喔🥰🧋古早奶茶(特價大$18,少甜)茶味濃郁突出奶味比較淡個人鍾意重茶味嘅奶茶所以覺得幾好飲喔💕🥤古早紅茶(特價大$16,少甜)茶味濃郁香醇清滯開胃,好啱呢排嘅天氣飲呀🌞
位於觀塘嘅呢間台式小店💛
推出夏日三重優惠
指定時段堂食及外賣可享九折優惠🈹
而特飲亦有半價
抵食夾大件,大家必定要試吓呀!

🥚邪惡蛋之戀(特價$39,原價$49)
呢款芋泥肉鬆麻糬蛋餅足料大份
咬落外層脆口,入口口感飽滿
濃濃嘅芋頭香配上鹹香肉鬆
芋頭迷必愛喔💜

🍴台北夜市小食拼盤($36)
一次過食晒3款台灣經典小食
好味又滿足呀😋
包括有蜜汁台灣腸、花枝丸及鹽酥雞
台灣腸肉汁豐富
最讚嘅係面頭搽咗好多蜜糖🍯
花枝丸大粒爽彈👍🏻
鹽酥雞外層香脆
炸粉唔會好厚,鹹香惹味喔!

🐮辣椒大蔥牛肉飯($55)
好鐘意每塊牛肉都大大件
肥瘦比例平均
配菜有櫻花蝦、辣椒、洋蔥等
都算幾多餸,CP值超高呀❣️
值得一提嘅係...
可以揀多牛汁/多飯/少飯
不另加收費㗎🥰

🐽蜜汁紫菜排骨飯($60)
排骨大大塊,賣相勁吸引📸
咬落香脆有咬口
配上蜜汁,味道幾特別!
揀咗多紫菜
真係鋪滿白飯面頭😍
出手夠豪爽,啖啖都食到有紫菜
超級滿足喔🥰

🧋古早奶茶(特價大$18,少甜)
茶味濃郁突出
奶味比較淡
個人鍾意重茶味嘅奶茶
所以覺得幾好飲喔💕

🥤古早紅茶(特價大$16,少甜)
茶味濃郁香醇
清滯開胃,好啱呢排嘅天氣飲呀🌞
2022-03-10 63 瀏覽
🍚香蔥紫菜手撕雞飯 $57飯有啲過黏 口感麻麻手撕雞算滑表面有好多蔥花紫菜飯面亦淋咗啲醬汁更加惹味不過令飯底更濕🐽薑蔥蜜汁排骨飯 $58排骨厚肉因為無用鬆肉粉所以肉質鬆軟有嚼勁可惜薑蔥係生嘅而且白飯唔太熱所以撈埋都唔太夾。🐔特盛椒蔥手撕雞便當 $75便當多咗5款配料酸菜帶鹹酸味但唔會太過芋泥球質地超綿密甜度自然台灣腸鵪鶉蛋雜菜正常水準🥛豆漿 $9入口滑順唔會有顆粒感而且甜度偏低幾推薦
🍚香蔥紫菜手撕雞飯 $57
因為無用鬆肉粉
所以肉質鬆軟有嚼勁
可惜薑蔥係生嘅
而且白飯唔太熱
所以撈埋都唔太夾。
特盛椒蔥手撕雞便當

薑蔥排骨飯
特盛椒蔥手撕雞便當
豆漿
2022-03-05 35 瀏覽
裝修乾淨又企理觀塘的人氣小店❤️外賣都要豐富啲!同埋2:30之後有九折優惠!👍🏻 全手作芋頭鮮奶呢款真係佢哋嘅招牌鮮奶搭配芋頭係最好味😋人手製作真材實料👍🏻 台北夜市小食拼盤每樣小食我同朋友都好鍾意拼盤就真係最啱我哋啦❤️台灣腸、花枝丸和鹽酥雞,最鍾意台灣腸煎炸得夠香,非常惹味👍🏻芝士熔岩蛋捲用心製作創意料理我覺得一定要熱辣辣嘅時候食最好芝士真係好邪惡啊🤣口感煙韌紫菜蜜汁排骨飯、牛肉飯、薑蔥蜜汁酥炸排骨飯由於我哋比較大食所以可以要多飯同埋分享唔同嘅餸都唔錯啊排骨夠酥脆好味😋排骨好入味而且酥炸夠正💚
裝修乾淨又企理
觀塘的人氣小店❤️

外賣都要豐富啲!
同埋2:30之後有九折優惠!
👍🏻 全手作芋頭鮮奶
呢款真係佢哋嘅招牌
鮮奶搭配芋頭係最好味😋
人手製作真材實料

👍🏻 台北夜市小食拼盤
每樣小食我同朋友都好鍾意
拼盤就真係最啱我哋啦❤️
台灣腸、花枝丸和鹽酥雞,最鍾意台灣腸
煎炸得夠香,非常惹味

👍🏻芝士熔岩蛋捲
用心製作創意料理
我覺得一定要熱辣辣嘅時候食最好
芝士真係好邪惡啊🤣口感煙韌

紫菜蜜汁排骨飯、牛肉飯、薑蔥蜜汁酥炸排骨飯
由於我哋比較大食所以可以要多飯
同埋分享唔同嘅餸都唔錯啊
排骨夠酥脆好味😋
排骨好入味而且酥炸夠正💚
芋泥控一定要bookmark這間觀塘的人氣小店🌟店主打新式創意台灣料理,好有heart價錢又親民而且環境乾淨企理,坐得舒服仲有free wifi任用外賣自取/ 下午2:30後仲有九折,真係好抵食🥰▪️芒果魯肉飯 唔係講笑,呢個組合真係第一次食🤣但味道又出奇地夾,芒果粒新鮮甜甜地中和返口感較膩同咸味的魯肉飯,幾好食🥭▫️手撕雞便當 便當內有份量不少的手撕雞😍 仲有好多配料真係啖啖肉,雖然已叫少飯但食完後都好滿足💕▫️雙檸冬瓜茶 (大) 特飲半價 冬瓜茶的味道甘甜,檸檬嘅酸味令味道更清新好fresh幾解渴,是另一個必點item😆▪️邪惡蛋之戀 呢個手作芋泥肉鬆麻糬蛋餅係must try item😈‼️因為蛋餅外層酥脆,內裡包住足料的芋泥、麻糬和肉鬆口感煙韌,味道甜甜的,但又唔會覺得甜膩而且這是蛋餅師親手自製的,很特別🥰是很用心製作嘅小食,好少係出面可以食到的喜歡芋泥的朋友必定不能錯過💜▫️台北夜市小食拼盤 由於每樣小食都想食,所以揀左拼盤😆$36拼盤有齊台灣腸、花枝丸和鹽酥雞,好抵食!而且煎炸得香口,花枝丸是我的最愛💕▪️全手作芋頭鮮奶(中) 特飲半價 同是芋泥控一定要點的芋頭鮮奶💜芋泥跟鮮奶的比
芋泥控一定要bookmark這間觀塘的人氣小店🌟
店主打新式創意台灣料理,好有heart價錢又親民
而且環境乾淨企理,坐得舒服仲有free wifi任用
外賣自取/ 下午2:30後仲有九折,真係好抵食🥰

▪️芒果魯肉飯 [少飯]
唔係講笑,呢個組合真係第一次食🤣
但味道又出奇地夾,芒果粒新鮮甜甜地
中和返口感較膩同咸味的魯肉飯,幾好食🥭

▫️手撕雞便當 [少飯]
便當內有份量不少的手撕雞😍 仲有好多配料
真係啖啖肉,雖然已叫少飯但食完後都好滿足💕

▫️雙檸冬瓜茶 [少甜, 少冰] (大) 特飲半價
冬瓜茶的味道甘甜,檸檬嘅酸味令味道更清新
好fresh幾解渴,是另一個必點item😆

手撕雞便當

▪️邪惡蛋之戀
呢個手作芋泥肉鬆麻糬蛋餅係must try item😈‼️
因為蛋餅外層酥脆,內裡包住足料的芋泥、麻糬和肉鬆
口感煙韌,味道甜甜的,但又唔會覺得甜膩
而且這是蛋餅師親手自製的,很特別🥰
是很用心製作嘅小食,好少係出面可以食到的
喜歡芋泥的朋友必定不能錯過💜
邪惡蛋之戀

▫️台北夜市小食拼盤
由於每樣小食都想食,所以揀左拼盤😆
$36拼盤有齊台灣腸、花枝丸和鹽酥雞,好抵食!
而且煎炸得香口,花枝丸是我的最愛💕

▪️全手作芋頭鮮奶(中) 特飲半價
同是芋泥控一定要點的芋頭鮮奶💜
芋泥跟鮮奶的比例1:1,非常足料和甜度剛好
鮮奶的奶味幾重同建議用飲管攪散啲芋泥先一齊飲
飲完除左好飽之外,心靈上亦覺得好滿足🥰
全手作芋頭鮮奶

手撕雞便當
邪惡蛋之戀
全手作芋頭鮮奶
  • 雙檸冬瓜茶
꧁壹.𝟬𝟭💛 ꧂疫情下的營運成本大幅上漲好多小店都寧願停業可想而知繼續營業的小店舖承受多大壓力當日去食店嗰時就見識到史上最冷清嘅觀塘附近幾間食店都無開 就連譚仔都拍烏蠅🥲如果怕堂食有傳播風險 都可以選擇幫襯黃店外賣呀大家係ꜰᴏᴏᴅᴘᴀɴᴅᴀ同ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ都會揾到呢間台式餐廳嫁♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎❥ 壹.𝟬𝟭芒果魯肉飯 $𝟱𝟴超創新配搭!聽落有啲九唔搭八 食落又覺得幾得意魯肉用上五花腩 煮完仍然見到分層 肥瘦適中不太油膩👍🏻飯係用上珍珠米但水太多 好濕….❥ 香葱紫菜牛肉飯 $𝟱𝟴比較和風的味道 牛肉分量都頗多 洋葱味甜❥ 台北夜市小食拼盤 $𝟯𝟲台灣腸好有台灣風味😍 鍾意佢唔係切到臘腸咁爽實嘅口感仲有蜜味😋鹽酥雞炸得酥脆 夠乾爽 唔會皮肉分離非常惹味令人食唔停口😋炸花枝丸就正常發揮啦~❥ 芋泥肉鬆蛋餅 $𝟯𝟱蛋餅食得出係自家調製 口感夠煙韌 外層仲有一片脆脆薄皮唔係用葱油餅加蛋hea整(大佬嗰啲叫手抓餅咪扮蛋餅😡)平時比較喜歡食鹹蛋餅 不過當日咁啱售罄呢款就略嫌味道較淡 如果你係芋泥控的話我會比較推薦試芋泥鮮奶❥ 手作芋頭鮮奶 $𝟭𝟵 (𝗦

꧁壹.𝟬𝟭💛 ꧂

❥ 壹.𝟬𝟭芒果魯肉飯 $𝟱𝟴

超創新配搭!
聽落有啲九唔搭八 食落又覺得幾得意
魯肉用上五花腩 煮完仍然見到分層 肥瘦適中不太油膩👍🏻
飯係用上珍珠米但水太多 好濕….

❥ 香葱紫菜牛肉飯 $𝟱𝟴

比較和風的味道 牛肉分量都頗多 洋葱味甜

❥ 台北夜市小食拼盤 $𝟯𝟲

台灣腸好有台灣風味😍 鍾意佢唔係切到臘腸咁
爽實嘅口感仲有蜜味😋
鹽酥雞炸得酥脆 夠乾爽 唔會皮肉分離
非常惹味令人食唔停口😋

炸花枝丸就正常發揮啦~

❥ 芋泥肉鬆蛋餅 $𝟯𝟱

蛋餅食得出係自家調製 口感夠煙韌 外層仲有一片脆脆薄皮
唔係用葱油餅加蛋hea整(大佬嗰啲叫手抓餅咪扮蛋餅😡)
平時比較喜歡食鹹蛋餅 不過當日咁啱售罄

呢款就略嫌味道較淡
如果你係芋泥控的話我會比較推薦試芋泥鮮奶

❥ 手作芋頭鮮奶 $𝟭𝟵 (𝗦)
芋泥打得好綿得黎又保留到少少口感
甜度適中唔會蓋過天然芋頭味
飲得出真係用上鮮奶 而唔係奶精
半價後價錢好抵飲!

❥ 古早奶茶 $𝟭𝟴 (𝗟)
飲台式飲品必要少甜😂正常甜度通常甜到糖尿
今次個少甜終於真係少甜 茶味出番黎 ʟɪᴋᴇ ɪᴛ ♡´・ᴗ・`♡

💬 小店做緊外賣及2:30ᴘᴍ後九折優惠 仲要無限時任坐 ᴡɪꜰɪ任用添呀

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7.8/10 👱🏻‍♀️7.7/10

📍 壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
#cty_黃店
#cty_觀塘
#cty_台式
  • 全手作芋頭鮮奶
  • 台北夜市小食拼盤
由於兵仔個日真係好想食台灣蛋餅,可以喺呢間台灣餐廳嗌左兩款蛋餅而且而家佢有外賣自取九折優惠,所以都幾吸引㗎~分別叫咗《芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅》及《拉絲芝士火腿蛋餅》!2個九折咗係$44,份量都好多,一個鹹一個甜甜地,啱啱好唔會太膩芋頭肉鬆脆皮麻薯蛋餅賣相十分吸引,芋頭控一定要食!佢哋係全手作芋泥,加入埋肉鬆調返個味同少少脆口的感覺,再加埋麻糬做到爆餡感覺,好足料芋泥甜度適中,同肉鬆麻薯都好夾,食多幾舊都無問題!另外拉絲芝士火腿蛋餅都十分出色,爆餡嘅芝士配埋鹹香的火腿,呢個配搭一定冇死,同啲醬汁都好夾令人食完想係咁食!下次會再encore!頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
而且而家佢有外賣自取九折優惠,所以都幾吸引㗎~

芋泥甜度適中,同肉鬆麻薯都好夾,食多幾舊都無問題!

令人食完想係咁食!下次會再encore!

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 芋泥肉鬆蛋餅
🍁【蜜汁紫菜排骨飯】$60排骨真係好酥脆 而且都超大塊肉質都好鬆軟 仲有蜜汁所以甜甜地🥰呢個飯嘅菜仲用左薑整所以唔食薑嘅人要留意一下係排骨嘅底都加咗啲魯肉可以撈飯食😋-🍁【風琴豆腐牛肉飯】$55有超多嘅牛肉 而且佢哋都薄切🥰不過如果啲牛肉濕潤多少少就更加好風琴豆腐超級吸汁 好入味撈飯一流😍-🍁【蘇子手撕雞】$25啲雞都好嫩口 不過就有啲啲乾再加左啲藜麥同埋青瓜絲不過整體都好食😍-🍁【芋頭肉鬆脆皮麻薯蛋餅】$39紫色嘅芋頭蛋餅好吸引蛋餅外皮食落去真係好酥脆 脆卜卜芋頭同肉鬆嘅味道都好分明食完之後點解大家都一定會點嚟食🤩一定要試!-🍁【拉絲芝士火腿蛋餅】$39蛋餅上面有啲千島醬一叉落去有拉絲嘅效果 超多芝士不過個人都係比較鍾意食芋頭肉鬆蛋餅🤣-🍁【大豆漿】$13豆漿比較冇咁甜正常發揮🤣-🍁【手作芋頭鮮奶】$24原價要$48 而家跟餐叫$24芋泥同奶唔會撈勻所以食到真材實料嘅芋泥😎但係亦都唔會打散晒啲芋泥 所以食到芋頭粒😍-🍁【整體】估唔到星期六嘅中午都咁多人環境幾舒適 而且仲有免費Wi-Fi提供😚不過要留意嘅係因為蛋餅即叫即整所以等候時間可能比較耐最推薦一定係手作芋頭鮮奶同芋頭肉鬆蛋餅真係

🍁【蜜汁紫菜排骨飯】$60

最推薦一定係手作芋頭鮮奶同芋頭肉鬆蛋餅
真係好特別同好出色😍
而且店員都好熱情好客 讚!🥳
2022-02-25 38 瀏覽
係蛋餅啊😍去台灣必食,幾時先可以飛😭唯有點2份解下相思邪惡蛋之戀 芋泥肉鬆蛋餅芋頭口味係我最愛😍加埋肉鬆提升香氣同口感,正👍🏻拉絲芝士🧀火腿蛋餅呢個邪惡既組合一定係冇得輸啦💯503牛肉便當🍱勁勁勁多牛肉啊,入哂味又多汁,啱哂食肉獸🤩配埋台灣腸、雪菜仲有鵪鶉蛋🥚101芒果魯肉飯要點返個清甜d既飯嚟解油膩,呢個有芒果酸酸甜甜,配魯肉一齊食好夾👍🏻雙檸🍋冬瓜茶 & 全手作芋頭鮮奶最怕呢d飲品太甜,但呢兩杯甜度啱啱好💯飲落冇乜罪惡感
係蛋餅啊😍去台灣必食,幾時先可以飛😭唯有點2份解下相思

邪惡蛋之戀 芋泥肉鬆蛋餅
芋頭口味係我最愛😍加埋肉鬆提升香氣同口感,正👍🏻

拉絲芝士🧀火腿蛋餅
呢個邪惡既組合一定係冇得輸啦💯

503牛肉便當🍱

101芒果魯肉飯

雙檸🍋冬瓜茶 & 全手作芋頭鮮奶
最怕呢d飲品太甜,但呢兩杯甜度啱啱好💯飲落冇乜罪惡感
530牛肉便當
101芒果滷肉飯
530牛肉便當
101芒果滷肉飯
芒果魯肉飯 ($58) 7.5/10芒果🥭同魯肉都好多,魯肉有肥有瘦,同埋偏大粒,食落有口感,唔會太鹹👍🏻芒果唔係當造日子,所以唔係超級甜,但又唔會好酸,撈埋魯肉飯食幾fresh🌱另外,麵筋都幾特別,甜甜地,又有口感,似薄片魷魚乾味道,整體黎講幾好食😋蜜汁紫菜排骨飯 ($60) 6/10唔知係咪驚整淋啲排骨,所以落好少蜜汁,但最後變到兩頭唔到岸,炸排骨冇蜜汁味🍯而又唔酥脆。好彩排骨下面有少少魯肉同紫菜調味,如果唔係個飯真係好dry 💧同埋雖然多蔥,但啲蔥唔係好香,所以存在感好低🥲台北夜市小食拼盤($36) 7/10小食拼盤有台灣腸,花枝丸,同埋鹽酥雞,整體黎幾好食😋 台灣腸唔係細細條個隻,好甜好juicy,鹽酥雞都唔錯有好輕微嘅辣🌶。而花枝丸有成三粒,味道都正常,夠熱夠脆🔥全手作芋頭鮮奶(中)(半價:$24) 6.5/10芋頭鮮奶好香芋頭味,芋泥入面加咗好多芋頭,芋泥大部份都幾順滑,食落唔會好甜,感覺好真材實料。但飲到最尾有幾粒芋頭粒太大舊,又唔夠粉,大粒到飲管都吸唔到🥤Extra comment:•其他foodie話蛋餅夜晚/星期六先有,但一至五冇乜客個陣都可能有,閒兩點左右埋單先出
($58) 7.5/10

蜜汁紫菜排骨飯
($60) 6/10

($36) 7/10

(半價:$24) 6.5/10

Extra comment:
•其他foodie話蛋餅夜晚/星期六先有,但一至五冇乜客個陣都可能有,閒兩點左右埋單先出黎,無緣相見👋🏻
蜜汁紫菜排骨飯
2022-02-22
2022-02-22 27 瀏覽
小店由幾位90後合伙,標榜無味精台式料理!🙂 拉絲芝士火腿蛋餅$44可能係外賣,啲芝士硬哂冇拉絲🥲🥲 蛋餅吾似平時食開既質感,呢款蛋餅皮吾算煙韌,味道就正正常常😊熱豆奶(中)$9 正常豆奶味道,不過吾會太甜,中杯都好大杯! 精選二人套餐(包2款主食,2款小食及2款飲品)$126😊5.01.蜜汁酥炸排骨便當+$9(原價$59)排骨稍為過火少少,食落較為乾身,味道偏濃味,不過便當超大份,亦有鵪鶉蛋、台灣腸同蔬菜,所以都好豐富😊1.04.香蔥紫菜魯肉飯+$4(原價$54)平時啲魯肉飯都係得魯肉,小店就加左海量既紫菜,送飯一流。魯肉亦肥瘦適中,不過醬汁稍為咸左少少😊台灣夜市小食拼盤+$21(原價$32)拼盤有台灣腸、鹽酥雞、花枝丸,一次過滿足你三個願望。鹽酥雞嫩滑加上椒鹽都好惹味,不過凍左個皮淋左可惜了。花枝丸有好多墨魚係好食! 😊魯肉汁蔬菜+$3蔬菜加上魯肉汁令味道吾會單調,不過便當入面都有菜可以試下其他小食😋零冰手作芋頭鮮奶(中)+$14呢款飲品真心正!底部係海量既芋頭加埋澳洲牛奶,每一啖都飲到芋頭,好爽!😊生薑桂圓紅棗茶+$9係凍凍既天氣飲番杯即刻暖反哂! 飲落吾算太甜,有清淡桂圓同紅棗
小店由幾位90後合伙,標榜無味精台式料理!

🙂 拉絲芝士火腿蛋餅$44

😊熱豆奶(中)$9
正常豆奶味道,不過吾會太甜,中杯都好大杯!

精選二人套餐
(包2款主食,2款小食及2款飲品)$126

😊5.01.蜜汁酥炸排骨便當+$9(原價$59)

😊1.04.香蔥紫菜魯肉飯+$4(原價$54)

😊台灣夜市小食拼盤+$21(原價$32)

😊魯肉汁蔬菜+$3

😋零冰手作芋頭鮮奶(中)+$14

😊生薑桂圓紅棗茶+$9
係凍凍既天氣飲番杯即刻暖反哂! 飲落吾算太甜,有清淡桂圓同紅棗味,不過可以多少少生薑就會更昇華啦!

Ps 外賣自取及下袖2:30後有9折優惠!!
近排天氣凍左好多,大家要保重身體🥰🥰

抵食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:⭐️⭐️⭐️
員工態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境裝飾:⭐️⭐️⭐️
衛生情況:⭐️⭐️⭐️
食過返尋味:⭐️⭐️⭐️

(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
2022-02-21 51 瀏覽
中海日升中心美食雲集 好多高質小店呀!今次呢間台式小店已經bookmark咗好耐😆可能係90後店主 個menu入面嘅嘢同一般台式菜有少少唔同🤙🏻全部都好啱胃口 好想試~🤤------------------------------💖蜜汁紫菜排骨飯 $60呢個排骨飯超正夾抵食!一打開就見到勁量既紫菜密鋪喺飯面 加上厚切嘅酥脆排骨🤩配料就有甜麵筋、花生同椰菜配料吸曬蜜汁 甜甜地咁好好味~💖椒蔥魯肉飯 $58好新穎嘅配搭 椒蔥就係辣椒同大蔥🧅切咗好多片生嘅大蔥 食落爽甜又唔會話辣撘埋辣椒一齊食魯肉飯 辣辣地咁又幾開胃平時食開嘅魯肉飯都係用豬五花為主但佢呢個魯肉係以瘦肉為主 食落唔會油膩 大讚! 👍🏻💖芋泥肉鬆蛋餅 $35食台灣嘢必食嘅就係蛋餅!🧇佢煙靭嘅餅皮真係好好味佢竟然有芋泥肉鬆呢隻味!芋泥同肉鬆呢個組合真係冇得彈~平時都係食芋泥肉鬆吐司 蛋餅都係第一次試呢個餅皮有啲似蔥油餅 偏酥脆芋泥同肉鬆一甜一鹹 加埋個餅皮嘅口感🥴好特別亦好好好正!💖酥炸花枝丸 $15一份有三粒 佢係用椒鹽黎調味🧂食落有少少似鹽酥雞 好香脆💖0冰手作芋泥鮮奶(大) $48芋泥鮮奶好好飲 奶味好香全鮮奶冇加糖 所以唔
中海日升中心美食雲集 好多高質小店呀!
今次呢間台式小店已經bookmark咗好耐😆
全部都好啱胃口 好想試~🤤
💖蜜汁紫菜排骨飯 $60
呢個排骨飯超正夾抵食!
一打開就見到勁量既紫菜密鋪喺飯面
加上厚切嘅酥脆排骨🤩
配料就有甜麵筋、花生同椰菜
配料吸曬蜜汁 甜甜地咁好好味~

💖椒蔥魯肉飯 $58
食落唔會油膩 大讚! 👍🏻

💖芋泥肉鬆蛋餅 $35
食台灣嘢必食嘅就係蛋餅!🧇
佢煙靭嘅餅皮真係好好味
佢竟然有芋泥肉鬆呢隻味!
芋泥同肉鬆呢個組合真係冇得彈~
平時都係食芋泥肉鬆吐司 蛋餅都係第一次試
呢個餅皮有啲似蔥油餅 偏酥脆
芋泥同肉鬆一甜一鹹 加埋個餅皮嘅口感🥴
好特別亦好好好正!

💖酥炸花枝丸 $15

食到粒粒芋泥 勁creamy
芋泥控一定要試!✨✨

💖古早紅茶(大) $33🍵
紅茶就正正常常 不過不失
走甜之後亦好濃茶香 解油膩飽滯不錯~
今次係去買外賣 因為叫咗蛋餅
即叫即整 所以都要等一陣
如果唔係好快就會有得拎 個速度超快!

呢排冇晚市堂食 唔想自己煮又諗唔到食咩嘅話🌀
可以喺到買返個外賣返去食 快靚正!
佢哋宜家晚市有9折優惠 飲品仲有半價💥
咁高質 絕對值得一試!
2022-02-20 31 瀏覽
呢晚喺apm行完街,發現附近商廈嘅呢間台式餐廳都幾吸引,仲可以用foodpanda自取好方便~👍🏼🇹🇼買咗幾款便當/小食番去做晚飯~ 排骨便當同特盛薑蔥牛肉便當都係超大份,而且好多料~ 配料比較特別嘅係有鵪鶉蛋,仲有麵筋同花生🥜 排骨調味幾好而且肉唔韌😋小食我會推介夜市小食拼盤,$36有齊花枝丸/鹽酥雞/台灣腸,係超抵食!芋泥肉鬆麻糬蛋餅則是邪惡打卡之選~📸整體來講呢間餐廳嘅食物質素唔錯、選擇多樣化而且性價比高,2:30pm後更有9折優惠~ 黎開觀塘嘅話絕對要試吓!😚

外賣自取
今次去試一間好特色嘅台灣菜👍🏼仲要係一班年輕人開嘅舖頭,當然要去捧場啦💛😋薑蔥魯肉飯 $58薑蔥係👧🏻嘅至愛,每次叫燒味飯都要叫多薑蔥🤣今次竟然見到有個薑蔥魯肉飯,好特別,好少見兩種濃味嘅嘢食咁樣match😌但係有異常地夾😂👍魯肉都幾香口,而且個汁都幾多,每一粒飯都有魯肉汁味👍配埋薑蔥香味,更加惹味😋😋香蔥紫菜手撕雞飯 $57手撕雞份量都幾多,而且食落肉質都算柔嫩🥰味道方面唔算話好重味,但如果你鍾意蔥嘅香味,食呢個你一定會鍾意,食落會好清淡同好fresh👍🏼👍🏼椒蔥牛肉飯 $55我發覺佢每一個飯啲餸都好多份量,呢個牛肉採用左肥牛,肥牛嘅肥瘦比例尚算均勻😙食落都食到牛肉嘅香味飯配有牛肉汁,同某集團式牛肉飯比,呢個牛肉汁唔會話好似太肥同埋相對上清香😍😍😍推薦酥炸秘製厚賜蜜汁豬扒 $38好好味😋豬扒個皮好脆,裏面嘅豬肉好軟身,而且好juicy😋😋豬扒嘅汁絕對唔係油,而係豬扒本身個肉汁👍個皮炸到脆卜卜,充滿蜜汁既香味😋食完一舊又即刻想食第二舊😋👍芋泥肉鬆麻糬蛋餅 $39蛋餅皮都算薄,裏面嘅芋泥餡同肉鬆分量都好多👍芋泥食落唔會好甜,淡淡甜芋泥香味😋😋配埋鹹鹹地嘅肉鬆,好好味😋👧🏻本身唔鍾意食蛋,

薑蔥魯肉飯 $58

香蔥紫菜手撕雞飯 $57

椒蔥牛肉飯 $55
椒蔥牛肉飯

酥炸秘製厚賜蜜汁豬扒 $38

芋泥肉鬆麻糬蛋餅 $39
👧🏻本身唔鍾意食蛋,但好鍾意食肉鬆,所以覺得好啱佢😍😍不過如果鍾意食重蛋味,可能會有小小失望🤔

全手作芋泥鮮奶 $24
佢哋嘅芋泥真係好香,而且飲落唔覺得加咗糖😋😋之前👧🏻👦🏽介紹過milksha既芋泥鮮奶,就係偏甜嘅。而壹.01依杯會更加fresh,更加飲到芋泥既香味😋😋一定要試試
椒蔥牛肉飯
2022-02-19 24 瀏覽
好耐之前都已經試過同朋友堂食黎過呢個地方👍🏻今次就試吓叫外賣先,好彩有預早打咗電話號碼過嚟咋!到左門口超級多人排隊😚-▪️蜜汁紫菜排骨飯$60炸到超級無敵酥脆嘅外皮入面包住厚實嘅豬扒肉,咬落去有少少韌口但啖啖肉🐷配以香酥嘅紫菜以及新鮮蔥花拌入粒粒飽滿嘅米飯入面真係超級滿足👍🏻Sauce方面采用咗香甜嘅蜜汁所以都好好送飯!▪️芋頭肉鬆麻薯芝士蛋餅$44蛋餅師誠意之作😋入面仲餡料非常豐富爆滿:先有煮到軟糯嘅嘅麻薯、香甜綿滑嘅芋泥蓉、再加上少少酥脆嘅肉鬆同埋融岩嘅拉絲芝士!配搭完美非常好味,仲要勁唔求其好有擺盤添!
▪️蜜汁紫菜排骨飯$60

▪️芋頭肉鬆麻薯芝士蛋餅$44