2022-03-01
꧁壹.𝟬𝟭💛 ꧂疫情下的營運成本大幅上漲好多小店都寧願停業可想而知繼續營業的小店舖承受多大壓力當日去食店嗰時就見識到史上最冷清嘅觀塘附近幾間食店都無開 就連譚仔都拍烏蠅🥲如果怕堂食有傳播風險 都可以選擇幫襯黃店外賣呀大家係ꜰᴏᴏᴅᴘᴀɴᴅᴀ同ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ都會揾到呢間台式餐廳嫁♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎❥ 壹.𝟬𝟭芒果魯肉飯 $𝟱𝟴超創新配搭!聽落有啲九唔搭八 食落又覺得幾得意魯肉用上五花腩 煮完仍然見到分層 肥瘦適中不太油膩👍🏻飯係用上珍珠米但水太多 好濕….❥ 香葱紫菜牛肉飯 $𝟱𝟴比較和風的味道 牛肉分量都頗多 洋葱味甜❥ 台北夜市小食拼盤 $𝟯𝟲台灣腸好有台灣風味😍 鍾意佢唔係切到臘腸咁爽實嘅口感仲有蜜味😋鹽酥雞炸得酥脆 夠乾爽 唔會皮肉分離非常惹味令人食唔停口😋炸花枝丸就正常發揮啦~❥ 芋泥肉鬆蛋餅 $𝟯𝟱蛋餅食得出係自家調製 口感夠煙韌 外層仲有一片脆脆薄皮唔係用葱油餅加蛋hea整(大佬嗰啲叫手抓餅咪扮蛋餅😡)平時比較喜歡食鹹蛋餅 不過當日咁啱售罄呢款就略嫌味道較淡 如果你係芋泥控的話我會比較推薦試芋泥鮮奶❥ 手作芋頭鮮奶 $𝟭𝟵 (𝗦
꧁壹.𝟬𝟭💛 ꧂
❥ 壹.𝟬𝟭芒果魯肉飯 $𝟱𝟴
超創新配搭!
聽落有啲九唔搭八 食落又覺得幾得意
魯肉用上五花腩 煮完仍然見到分層 肥瘦適中不太油膩👍🏻
飯係用上珍珠米但水太多 好濕….
❥ 香葱紫菜牛肉飯 $𝟱𝟴
比較和風的味道 牛肉分量都頗多 洋葱味甜
❥ 台北夜市小食拼盤 $𝟯𝟲
台灣腸好有台灣風味😍 鍾意佢唔係切到臘腸咁
爽實嘅口感仲有蜜味😋
鹽酥雞炸得酥脆 夠乾爽 唔會皮肉分離
非常惹味令人食唔停口😋
炸花枝丸就正常發揮啦~
❥ 芋泥肉鬆蛋餅 $𝟯𝟱
蛋餅食得出係自家調製 口感夠煙韌 外層仲有一片脆脆薄皮
唔係用葱油餅加蛋hea整(大佬嗰啲叫手抓餅咪扮蛋餅😡)
平時比較喜歡食鹹蛋餅 不過當日咁啱售罄
呢款就略嫌味道較淡
如果你係芋泥控的話我會比較推薦試芋泥鮮奶
❥ 手作芋頭鮮奶 $𝟭𝟵 (𝗦)
芋泥打得好綿得黎又保留到少少口感
甜度適中唔會蓋過天然芋頭味
飲得出真係用上鮮奶 而唔係奶精
半價後價錢好抵飲!
❥ 古早奶茶 $𝟭𝟴 (𝗟)
飲台式飲品必要少甜😂正常甜度通常甜到糖尿
今次個少甜終於真係少甜 茶味出番黎 ʟɪᴋᴇ ɪᴛ ♡´・ᴗ・`♡
💬 小店做緊外賣及2:30ᴘᴍ後九折優惠 仲要無限時任坐 ᴡɪꜰɪ任用添呀
ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7.8/10 👱🏻♀️7.7/10
📍 壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
#cty_黃店