餐廳: 壹.01
資訊:

2022-02-17 25 瀏覽
是日決定專程嚟 @1.01_ig 之前成日見到大家出post 介紹佢個 #蛋餅 每一次都感引到我🤤🤤十二點過到嚟 沿路開始見有人放lunch 不過上到舖 慶興台內唔多人 暫得一兩枱客坐底雖然店員有俾menu 睇 但原來係scan QR code 落order 架~有 #滷肉 #排骨 #牛肉 同 #手撕雞 便當不過我係想食 #蛋餅 🤤🤤🤤點知😱😱😱😱😱點解話 #售罄 🌩問店員 原來要1600 後先有😭😭😭咁專程嚟到 唯有試其他啦⋯⋯ 有機會嚟外賣啦🥺#蜜汁紫菜酥炸排骨飯 $60雖然店內堂食客唔多 不過應該好多外賣order所以等咗成15mins 先到🤷🏻‍♀️不過我估係因為 #酥炸排骨 佢 #即叫即整 上菜時熱辣辣 個皮仲脆脆地👍🏻 推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼不過就真心蜜味冇咩 唔多覺😅#全手作芋頭鮮奶 (小)跟餐 $19芋泥係微甜 仲有啲芋頭粒 加上鮮奶絕對唔怕太甜太膩 雖然係凍飲 但入面絕無加冰 係預先整好放雪櫃=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowkwuntong #yellow觀塘 #yellow台灣菜 #台灣美食 #hker #hkig #hong
是日決定專程嚟 @1.01_ig

芋泥係微甜 仲有啲芋頭粒 加上鮮奶
絕對唔怕太甜太膩
雖然係凍飲 但入面絕無加冰 係預先整好放雪櫃

=====================
#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowkwuntong #yellow觀塘 #yellow台灣菜 #台灣美食 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2022-02-17
15 分鐘 (堂食)
蜜汁紫菜酥炸排骨飯
2022-02-16 38 瀏覽
主打健康、無味精台式料理💓有招牌芒果魯肉飯🥭、牛肉便當🍱、邪惡蛋餅🫔、特濃芋泥鮮奶等等,杯上印有 每「」進步1%,睇得出用心態度💮邪惡蛋之戀 芋泥肉鬆蛋餅 $39芋泥好香好清甜,配埋肉鬆口感豐富,鍾意芋泥既朋友必選👍🏻拉絲芝士火腿蛋餅 $39我就最鍾意邪惡嘅嘢,所以呢個岩哂我,勁多芝士🤤503牛肉便當 $65牛肉便當🍱入面除咗好多牛肉之外,仲有鵪鶉蛋、台灣腸、雪菜🤩,牛肉好淋多肉汁💮101芒果魯肉飯 $58第一次食魯肉飯配有芒果🥭,魯肉份量多味道濃,配芒果清甜好夾,入面仲有豬腸,重口味既我大愛😍全手作芋頭鮮奶 $48好抵飲跟飯+$24,因為全手作,飲到有層次粒粒芋頭💜雙檸冬瓜茶 $42大大杯跟飯+$21,冬瓜茶係我其中對台灣飲品最愛,清清甜甜,感覺健康又清熱😂
主打健康、無味精台式料理💓

邪惡蛋之戀 芋泥肉鬆蛋餅 $39
芋泥好香好清甜,配埋肉鬆口感豐富,鍾意芋泥既朋友必選👍🏻

拉絲芝士火腿蛋餅 $39
我就最鍾意邪惡嘅嘢,所以呢個岩哂我,勁多芝士🤤

503牛肉便當 $65

101芒果魯肉飯 $58

全手作芋頭鮮奶 $48
好抵飲跟飯+$24,因為全手作,飲到有層次粒粒芋頭💜

雙檸冬瓜茶 $42
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 芒果魯肉飯
2022-02-15 31 瀏覽
呢間台式餐廳價錢親民,CP值高💡😋蜜汁紫菜酥炸排骨飯$60賣相吸引,排骨外層脆口,肉質鬆軟,同配菜撈埋一齊食,口感豐富,表面淋上蜜汁,味道甜甜地芋泥肉鬆脆皮麻糬蛋餅$39蛋餅外層做到好薄,芋泥同肉鬆好足料,味道好夾,口感做到煙煙靭靭拉絲芝士火腿蛋餅$39蛋餅外層做到好薄,芝士份量好多,做到拉絲效果台北夜市小食拼盤$32小食拼盤入面有鹽酥雞.台灣腸.花枝丸,3款都炸得香脆,鹽酥味道正常,台灣腸嘅蜜糖味好惹味,花枝丸爽口彈牙蘇子手撕雞(半份)$23手撕雞肉質嫩滑,配上青瓜,味道清新零冰手作芋頭鮮奶(中)$24味道唔太甜,底部有好多芋泥,芋泥口感綿密
呢間台式餐廳價錢親民,CP值高💡😋

蜜汁紫菜酥炸排骨飯$60

芋泥肉鬆脆皮麻糬蛋餅$39

拉絲芝士火腿蛋餅$39
蛋餅外層做到好薄,芝士份量好多,做到拉絲效果

台北夜市小食拼盤$32

蘇子手撕雞(半份)$23
手撕雞肉質嫩滑,配上青瓜,味道清新

零冰手作芋頭鮮奶(中)$24
味道唔太甜,底部有好多芋泥,芋泥口感綿密

• 蜜汁紫菜排骨飯
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 全手作芋頭鮮奶
2022-02-15 926 瀏覽
#大食小公主觀塘區出動👸🤪 聽聞咗好耐嘅芋泥肉鬆蛋餅😍😍絕對係觀塘小店💛💛💛🤩🤩最緊要係價錢親民🚩芋泥肉鬆蛋餅$35一上枱已經見到大量嘅芋泥🤩蛋餅外層煙韌裏面包着大量嘅芋泥同埋肉鬆鍾意食甜味蛋餅嘅朋友可以選擇呢一個🚩拉絲芝士火腿蛋餅 $39真係名副其實做到拉絲芝士🤩非常足料☺️☺️而且蛋餅有千島醬夾埋一齊食超級好食鍾意食鹹味蛋餅嘅朋友去選擇呢一個🥰個人比較鍾意食呢一個味道嘅蛋餅😊🚩鹽酥雞$16$16有一份鹽酥雞正正常常雞肉唔會太乾勝在份量都幾多🚩 牛肉汁煮風琴豆腐 $12呢個小食比較少見所以試一試風琴豆腐吸哂牛肉汁呢款風琴豆腐比較有口感😊🚩秘製厚切蜜汁豬扒$38呢款望落去同排骨好似嘅其實係酥炸豬扒肉汁Juicy調味足夠值得要一份share食🚩零冰全手作芋頭鮮奶$24顧名思義成嘢飲都係冇冰嘅淨係充滿芋泥同埋鮮奶份量基本上係一半一半芋泥好幼滑而且唔會太甜基本上每枱一杯😋😋
#大食小公主觀塘區出動👸🤪

芋泥好幼滑而且唔會太甜
基本上每枱一杯😋😋

• 秘製厚切蜜汁豬扒
2022-02-15 88 瀏覽
壹.01係觀塘新開嘅台式餐廳🇹🇼主打蛋餅、台式便當同台式特飲~講起蛋餅,之前係台灣早餐店食過就幾鍾意,不過依家冇得去旅行,唯有去台式餐廳止下癮🥺我哋兩點幾嚟到,唔算太多人,不過座位之間可以再鬆動少少🤏🏻環境舒適簡潔,有台灣小店嘅感覺~去到2:30pm之後仲要全單9折同特飲半價,真係幾抵食🤣落order掃QR code就得,好方便💁🏻‍♀️🍤台北夜市小食拼盤 $36呢個小食拼盤有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞,一次過滿足晒三個願望😂鹽酥雞炸粉比較厚,冇乜鹽香,可改進🤔台灣腸有蜜糖,幾香脆,唔錯😋花枝丸好好食!入面仲有花枝,煙韌有咬口🤤🍱蜜汁紫菜排骨飯 $60台式便當有好多選擇同配搭!呢個飯我叫咗多紫菜,嚟到真係好多,食落幾特別😂排骨幾酥脆,不過入面就有少少乾同柴,火喉控制同醃肉上還可改進~不過真係份量十足,少完飯都仲有好多🤣🍱薑蔥魯肉飯 $58好少見到有薑蔥魯肉飯,特登叫嚟試試佢~結論係薑蔥同魯肉唔係幾夾😂因為薑蔥太重口味,蓋過咗魯肉味,咸咗少少🤏🏻魯肉因為唔係滷肉,所以偏瘦冇乜肥膏🤔🧀熔岩蛋之戀 $39嚟到重頭戲拉絲芝士火腿蛋餅😋呢個真係超級無敵邪惡,重量級芝士,熱辣辣上,真係拉到勁長嘅絲🤣食落
壹.01係觀塘新開嘅台式餐廳🇹🇼
主打蛋餅、台式便當同台式特飲~
講起蛋餅,之前係台灣早餐店食過就幾鍾意,
不過依家冇得去旅行,唯有去台式餐廳止下癮🥺

我哋兩點幾嚟到,唔算太多人,
不過座位之間可以再鬆動少少🤏🏻
環境舒適簡潔,有台灣小店嘅感覺~
去到2:30pm之後仲要全單9折同特飲半價,

🍤台北夜市小食拼盤 $36
呢個小食拼盤有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞,
一次過滿足晒三個願望😂
鹽酥雞炸粉比較厚,冇乜鹽香,可改進🤔
台灣腸有蜜糖,幾香脆,唔錯😋
花枝丸好好食!入面仲有花枝,煙韌有咬口🤤

🍱蜜汁紫菜排骨飯 $60
台式便當有好多選擇同配搭!
呢個飯我叫咗多紫菜,嚟到真係好多,食落幾特別😂
排骨幾酥脆,不過入面就有少少乾同柴,
火喉控制同醃肉上還可改進~
不過真係份量十足,少完飯都仲有好多🤣

🍱薑蔥魯肉飯 $58
好少見到有薑蔥魯肉飯,特登叫嚟試試佢~
結論係薑蔥同魯肉唔係幾夾😂
因為薑蔥太重口味,蓋過咗魯肉味,咸咗少少🤏🏻
魯肉因為唔係滷肉,所以偏瘦冇乜肥膏🤔
薑蔥魯肉飯

🧀熔岩蛋之戀 $39
嚟到重頭戲拉絲芝士火腿蛋餅😋
呢個真係超級無敵邪惡,重量級芝士,
熱辣辣上,真係拉到勁長嘅絲🤣
食落又幾驚喜,雖然好多芝士,
但唔會太膩,上面淋咗千島醬,又幾夾~
整體口感好軟熟,外面有少少脆,正🤤

🧋黑糖鮮奶(大)$33
呢杯又幾好飲喎!
黑糖幾香,鮮奶甜度適中,
唯一缺點係啲黑糖瘋狂沉底🤣
🧋古早奶茶(大)$18
因為叫咗少甜,所以冇乜味🥲
茶底唔夠濃,整體普普通通~
總體嚟講,呢度嘅服務唔錯,幾友善~
便當份量好多,價錢唔貴,適合學生哥👨🏻‍🎓
特別推薦花枝丸同蛋餅,幾好食🤣
不過肉類嘅火候控制可改善~
2022-02-12
  • 黑糖鮮奶
  • 花枝丸
由幾位90後年輕人主理💛, 主打手作滷肉飯、台式便當、芋泥肉鬆麻糬蛋餅、芋泥鮮奶等等2:30pm後堂食/外賣全單9折, 特飲仲有半價優惠, 樣樣嘢食都大大份, 食物質素高, 真心好抵食 ~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~ 𓌈˒˒ 必試 - 芋泥肉鬆麻糬蛋餅即叫即製, 蛋餅皮煎至表面薄脆, 內有爆餡手作芋泥同肉鬆, 芋泥口感綿滑, 好香芋味! 加入麻糬有微煙韌口感, 芋泥配搭肉鬆, 呢個組合真係好正! 𓌈˒˒ 特盛薑蔥排骨便當🍱大大塊厚切排骨, 即叫即炸, 啖啖肉! 配菜有薑蓉、蔥粒、台灣腸、鵪鶉蛋、麵筋、椰菜、西蘭花、酸菜、花生等等, 超豐富的!𓌈˒˒ 特盛椒蔥手撕雞便當🍱櫻花蝦同椒蔥鋪滿晒成個便當! 配菜有台灣腸、鵪鶉蛋、麵筋、西蘭花等等, 手撕雞醃得入味, 肉質好嫩, 辣椒嘅微辣頗為惹味𓌈˒˒ 手作芋頭鮮奶🥛芋頭味突出, 搭配鮮奶, 飲落幾綿滑, 甜度啱啱好

𓌈˒˒ 必試 - 芋泥肉鬆麻糬蛋餅

𓌈˒˒ 特盛薑蔥排骨便當🍱

𓌈˒˒ 特盛椒蔥手撕雞便當🍱

𓌈˒˒ 手作芋頭鮮奶🥛
芋頭味突出, 搭配鮮奶, 飲落幾綿滑, 甜度啱啱好
2022-02-14
外賣自取
餐廳以供應台式口味嘅便當為主,小食當然亦有蛋餅同台式飲品。一見到menu有「芋泥xxx」,即刻嗌嚟食吓先🤤▪️芋泥肉鬆麻糬蛋餅 $39|薄脆蛋餅皮夾有搶眼芋泥、鹹鹹甜甜嘅肉鬆同軟腍麻糬。雖然都係估得到嘅味道,但食台式嘢多數都會嗌返件嚟食🙈今次呢份就算係頭尾嗰兩件都有餡,唔會得返塊餅皮👍🏻▪️芋頭鮮奶 $24|芋泥份量差唔多佔咗3分1,質地都算綿滑,顆粒唔算大,記得搞勻飲。▪️ 薑蔥排骨飯 $58|勁量薑蔥,以為要食白切雞🤣肉排炸得香脆,切件上,方便,啖啖肉。配菜係翠玉瓜,可以解膩。份量大兜,夠飽肚。飯係短身嘅珍珠米,略嫌有硬身(自己比較鍾意食軟硬適中嘅飯🙈)另外,因為一見有好多薑蔥就成兜撈勻咗再食,食完成口都係薑蔥味🙈唔想個口重口味,應該要逐少撈落飯食。▪️芒果魯肉飯 $58|呢個飯嘅配搭比較少見。今次朋友自告奮勇試試佢🤣不過放心,原來芒果嘅酸甜,再連較濃味嘅魯肉,食落又幾夾,唔會好奇怪。賣相方面,搶眼嘅芒果亦為碗飯加分😎▪️雙檸冬瓜茶 $17-便當有唔同大細可以揀,今次叫咗正常size都有食剩,相信平時食量大嘅人都會飽。喺觀塘放飯又想食台式便當嘅話,都可以試吓。(不過就留意飯可能偏硬)-

芋泥肉鬆麻糬蛋餅

薑蔥排骨飯

▪️雙檸冬瓜茶 $17
芋泥肉鬆麻糬蛋餅
餐廳依家做緊星期一至六2:30pm後全單9折‼️有幾杯指定飲品仲有半價優惠(當然包括左芋泥奶)🙊👍主打多款台式便當、小食及飲品🍱有2款蛋餅仲做緊試賣優惠😛餐廳採用掃QR code落單🙆🏻‍♀️🍢sɴᴀᴄᴋ· 芋泥肉鬆蛋餅 $35﹟個蛋餅外層酥脆, 內裏包住大量軟綿既芋泥同埋肉鬆, 味道鹹鹹甜甜, 餅皮同餡料係口感上都有對比, 幾不錯☺️💕🍴ᴍᴀɪɴ· 蜜汁紫菜排骨飯 $60﹟排骨份量都足夠, 幾厚肉, 唔會太鞋口, 個蜜汁醃得幾入味, 食落甜甜地的☺️選項仲可以簡多飯多蔥多紫菜😎🤟美中不足係啲飯偏硬身...同埋汁唔太夠🙈🍴ᴍᴀɪɴ· 豆腐風琴牛肉飯 $55﹟牛肉口感同份量都正常發揮, 整得入味得黎都唔會話鹹, 豆腐都完美吸收左啲汁既精華, 但都係有同一個問題...飯有點硬同埋汁唔夠😣後尾同餐廳職員反映返, 佢地都虛心接受, 同埋話如果下次唔夠汁可以問佢地拎😛🥤ᴅʀɪɴᴋ· 0冰手作芋泥鮮奶中杯 $24 (原價$48)﹟半價咗之後超抵飲, 成杯飲品有一半都係芋泥🤩‼️口感夠綿滑, 仲有啲芋粒口感, 奶味香濃, 甜度主要黎自啲芋泥, 所以甜度不會高💕係吸之前要用啲時間去打散返啲一團團既泥🤪飲完表示很

🍢sɴᴀᴄᴋ· 芋泥肉鬆蛋餅 $35

🍴ᴍᴀɪɴ· 蜜汁紫菜排骨飯 $60

🍴ᴍᴀɪɴ· 豆腐風琴牛肉飯 $55

﹟半價咗之後超抵飲, 成杯飲品有一半都係芋泥🤩‼️口感夠綿滑, 仲有啲芋粒口感, 奶味香濃, 甜度主要黎自啲芋泥, 所以甜度不會高💕係吸之前要用啲時間去打散返啲一團團既泥🤪飲完表示很滿足🙊
0冰手作芋泥鮮奶

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 雙檸冬瓜茶中杯 $17 (原價$35)
﹟飲品叫咗小甜, 所以飲落都唔會甜膩, 幾清新, 有啲凍檸茶feel🤣
0冰手作芋泥鮮奶
  • 零冰全手作芋頭鮮奶
💎總評分:9.5/10-小編好少嚟觀塘,今次又係嚟洗完車之後想食台灣野,就揾到呢間由幾位90後主理、主打台式飯同蛋餅嘅人氣小店🇹🇼,標榜天然、健康、好味,堅持無味精、無鬆肉粉💚。室內環境以純白色調為主,配淺色木枱凳,牆上貼上可愛嘅台式圖案😗,店員係幾位好親切嘅姨姨,仲不限用餐時間任用WI-FI🌐,俾人一種好cute好warm嘅感覺。1️⃣ 香蔥紫菜魯肉飯 $60Menu嘅飯類主要分為魯肉、排骨、牛肉、便當4大類🍱,款款賣相都好吸引,望落超足料。最後㨂左最俱代表性嘅魯肉飯🌟,魯肉肥瘦適中,好入味,加紫菜呢個配搭好特別,而且份量大方,舖滿一層,撈埋魯肉成功增添味道層次感👍🏻。2️⃣ 拉絲芝士火腿蛋餅 $48;手作芋泥肉鬆蛋餅 $48小店嘅蛋餅係signature,食落果然與眾不同✨。外皮似係加厚左嘅春卷皮,比一般蛋餅薄,而且口感煙韌。芝士火腿成功做到拉絲效果🧀,加埋千島醬味道一流。芋泥肉鬆呢個配搭第一次食,芋泥打得香滑配肉鬆🍠,一鹹一甜又幾好食喎!3️⃣ 秘製厚切排骨 $38超高水準嘅炸排骨♥️,同樣即叫即炸,嚟到時香噴噴,望落己經好吸引🤤。炸粉唔厚仲要炸得好酥脆,而且面頭茶左層蜜糖每啖都食到蜜香味🍯,
💎總評分:9.5/10

1️⃣ 香蔥紫菜魯肉飯 $60

2️⃣ 拉絲芝士火腿蛋餅 $48;手作芋泥肉鬆蛋餅 $48
蛋餅

3️⃣ 秘製厚切排骨 $38
超高水準嘅炸排骨♥️,同樣即叫即炸,嚟到時香噴噴,望落己經好吸引🤤。炸粉唔厚仲要炸得好酥脆,而且面頭茶左層蜜糖每啖都食到蜜香味🍯,唔知點解肉質偏瘦但係又唔會乾淨淨喎,仲要鬆化無雪味,簡直無可挑剔💯。
秘製厚切排骨

4️⃣台北夜市小食拼盤 $36
Menu好多小食選擇,若然想試多D野可以叫拼盤,酥炸花枝丸大粒彈牙,台灣香腸惹味、鹽酥雞熱辣辣夠酥脆👍🏻,雖然全部係係煎炸野,但係無好油淋淋👏🏻,用椒鹽調味,抵食價錢一次過淺嚐三款小食🤑!

5️⃣ 蘇子手撕雞 $25 (單份)
雞肉首先用鹽焗方法煮熟,所以己經好入味,鐘意D雞唔係手撕得好碎,仲可以食到嫩滑嘅口感🐓,簡單嘅調味食落清新開胃,無辣油麻油唔會好油膩,特別之處係加咗藜麥,比芝麻更健康💚,墊底嘅青瓜絲都唔好放過🥒,味道一流嘅涼菜。

6️⃣ 和風牛肉汁風琴豆腐 $12
好奇什麼是風琴豆腐,原來真係一大塊切到風琴咁款🙈。索晒和風牛肉汁D味道,鹹甜balance得剛好,不過小編就覺得有D油膩。
和風牛肉汁風琴豆腐

7️⃣ 雙檸冬瓜茶 $17;手作芋頭鮮奶 $24
飲品以家做緊半價,無藉口唔叫啦🤣!極力推介芋頭鮮奶,本來咁肥嘅野小編係唔會叫,不過俾佢粉紫嘅賣相吸引住,一試之下有驚喜🥰!芋頭泥打得軟滑,香芋溝奶嘅味道好match💯,而且甜道適中,不過比較heavy會頂胃。想要refreshing D嘅可以㨂冬瓜茶🍹,欣賞小店可以㨂少甜,因為好多地方冬瓜茶係fix左甜度,加埋檸檬味成件事清新解渴🍋。
雙檸冬瓜茶 /手作芋頭鮮奶

Menu野食吸引高質,唔收加一服務費,店員仲要好nice💁🏻‍♀️,係間有人情味嘅餐廳,用餐體驗100分。而家外賣自取&下午2:30後仲有9折優惠💰,喺附近反工揾地方lunch,或者晚市禁堂食叫takeaway,小店都係個好選擇👍🏻!
環境服務:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 聽聞呢帶成日抄牌,但係條街一樣泊到滿。見今日毛毛雨,又俾小編揾到個街位喺正商場門口,平安無事嘅情況底下就好方便。
2022-01-22
蛋餅
秘製厚切排骨
雙檸冬瓜茶 /手作芋頭鮮奶
  • 手作芋泥肉鬆蛋餅
  • 蘇子手撕雞
  • 手作芋頭鮮奶
2022-01-31 542 瀏覽
-{💛觀塘台灣菜🍜}今次又黎到觀塘揾台灣野食~黎到食左個下午茶🥳🤤蜜汁紫菜排骨飯🤤 ($60)有炸排骨 底層係有魯肉嘅😜排骨有肉汁炸皮酥脆👻加埋香蔥撈飯好惹味😋👖褲評: 7.8/10🤤拉絲芝士火腿蛋餅🤤 ($39)蛋餅真係做倒拉絲仲要拉到好長☺️食倒麻糬煙韌嘅口感😆成份份量超多🥰上面嘅係千島醬 如果要走茜嘅要講聲😂👖褲評: 8/10🤤小食拼盤🤤 ($36)有齊台灣腸 花枝丸同鹽酥雞🤓台灣腸烤得夠脆皮同食倒個蜜汁😆而花枝丸同鹽酥雞就正常啦👖褲評: 7.3/10🤤 鹽酥雞 🤤 ($16)見平平地就追加多份鹽酥雞😙略賺乾左啲但份量都多!👖褲評: 7/10🤤全手作芋頭鮮奶🤤 ($24)鮮奶唔甜 芋頭味好出亦甜甜地😋芋泥佔左個杯嘅一半😂😂唔算係綿滑嘅👖褲評: 7.6/102點半後有9折抵食左🥳整體野食都出色🤩觀塘台灣菜又有多間選擇喇😚性價比: 7/10服務: 8/10環境: 8.3/10🚩 壹.01 🚩地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
{💛觀塘台灣菜🍜}
今次又黎到觀塘揾台灣野食~黎到食左個下午茶🥳

🤤蜜汁紫菜排骨飯🤤 ($60)

👖褲評: 7.8/10

🤤拉絲芝士火腿蛋餅🤤 ($39)

👖褲評: 8/10

🤤小食拼盤🤤 ($36)

👖褲評: 7.3/10

🤤 鹽酥雞 🤤 ($16)
見平平地就追加多份鹽酥雞😙略賺乾左啲但份量都多!

👖褲評: 7/10

🤤全手作芋頭鮮奶🤤 ($24)

👖褲評: 7.6/10

鹽酥雞
全手作芋頭鮮奶
  • 鹽酥雞球
2022-01-29 62 瀏覽
晚餐.事隔幾日 又食台式嘢🤣.網上見啲食評好吸引 就一直想試明明下午經過見到餐牌 蛋餅係$35 但平日要5點後先有5點後諗住喺openrice落咗單先行去拎唔知點解要$44?!所以都係去到先落單...叫咗3個飯 一個蛋餅 一杯飲品好似叫咗6人份量咁🤣🤣 .- 芒果魯肉飯芒果令個魯肉飯感覺清新啲魯肉有啲係成嚿肥膏嚟😆仲有啲係酸齋?!.- 蜜汁紫菜排骨飯排骨無人哋講到咁厚咁juicy色水仲有啲深 好似燶燶地不過都幾好味.- 薑蔥手撕雞飯啲薑蔥味 令人感覺好似食緊燒味飯🤣飯有啲藜麥 扮吓健康但唔知點解啲雞食落有啲'梅'.- 芋泥肉鬆蛋餅有6嚿好樣嘅 + 2嚿一頭一尾蛋皮比較薄 甚至係有啲脆有肉鬆都味道扁偏淡.- 0冰手作芋頭鮮奶就係芋泥+奶 無冰芋泥黐晒喺杯邊杯底 同啲奶係分開晒好難先飲到如果係有啲芋泥同奶攪埋一齊 會開心啲.本來仲想試芋泥球 但無得賣😞整體味道都唔錯 飯量超多但食完口渴咗成晚 有啲不安
事隔幾日 又食台式嘢🤣
網上見啲食評好吸引 就一直想試
明明下午經過見到餐牌
蛋餅係$35 但平日要5點後先有
5點後諗住喺openrice落咗單先行去拎
唔知點解要$44?!
所以都係去到先落單...
叫咗3個飯 一個蛋餅 一杯飲品
好似叫咗6人份量咁🤣🤣

- 芒果魯肉飯
芒果令個魯肉飯感覺清新啲
魯肉有啲係成嚿肥膏嚟😆
仲有啲係酸齋?!
- 蜜汁紫菜排骨飯

整體味道都唔錯 飯量超多
但食完口渴咗成晚 有啲不安
外賣自取
2022-01-28 22 瀏覽
無論食物 環境都有台灣清新嘅感覺依家2:30pm後再有九折 飲品半價.🥭 壹.01芒果魯肉飯 $58招牌菜 以芒果嘅果酸中和肉嘅油脂肉質分明 帶有細細塊爽口嘅豬皮調味溫和 醬汁分量夠撈飯唔會太濕將芒果同魯肉撈勻一齊食 好夾😍芒果汁會融入飯粒之間 更為清爽!仲有椰菜 麵筋做配料 值得一試😚.🌶 特盛椒葱排骨便當 $78專登試下特盛便當 以炸櫻花蝦點綴多咗啲蔬菜 鵪鶉蛋 台灣腸 醃菜🥦而辣椒大葱直接塞爆個盒 好瘋狂🥺要我撥走晒啲葱先影到塊炸豬扒🤣排骨厚肉帶油脂 傳統炸皮吸晒啲汁會有啲偏向甜味噌醬 屬濃味之選!.🐣 芋泥肉鬆蛋餅 $39為咗蛋餅而至 紫色芋泥真係好靚餅皮偏向超薄脆 再包覆住麻糬咁樣肉鬆唔多 唔會蓋過芋頭嘅味道🤪調味亦都係少油少糖嘅 輕鬆完食!.🇹🇼 台北夜市小食拼盤 $36花枝丸 台灣腸 加埋椒鹽鹽酥雞🐣呢個反而就真係油炸 會多油少少為花枝丸造就出酥脆感 真材實料!.🥛 全手作芋頭鮮奶 $24三分一杯都係芋頭 折實價係$21.6感覺上行過路過都可以買杯過口癮帶些許纖維感 杯底又有大嚿芋頭而另外一杯古早紅茶($14)走甜🫖茶味夠濃 帶清新嘅花香又唔會澀喉.整體調味唔太重 食完都
無論食物 環境都有台灣清新嘅感覺
依家2:30pm後再有九折 飲品半價

🥭 壹.01芒果魯肉飯 $58
招牌菜 以芒果嘅果酸中和肉嘅油脂
肉質分明 帶有細細塊爽口嘅豬皮
調味溫和 醬汁分量夠撈飯唔會太濕
將芒果同魯肉撈勻一齊食 好夾😍
芒果汁會融入飯粒之間 更為清爽!
仲有椰菜 麵筋做配料 值得一試😚

🌶 特盛椒葱排骨便當 $78
專登試下特盛便當 以炸櫻花蝦點綴
多咗啲蔬菜 鵪鶉蛋 台灣腸 醃菜🥦
而辣椒大葱直接塞爆個盒 好瘋狂🥺
要我撥走晒啲葱先影到塊炸豬扒🤣
排骨厚肉帶油脂 傳統炸皮吸晒啲汁
會有啲偏向甜味噌醬 屬濃味之選!

🐣 芋泥肉鬆蛋餅 $39
為咗蛋餅而至 紫色芋泥真係好靚
餅皮偏向超薄脆 再包覆住麻糬咁樣
肉鬆唔多 唔會蓋過芋頭嘅味道🤪
調味亦都係少油少糖嘅 輕鬆完食!

🇹🇼 台北夜市小食拼盤 $36
花枝丸 台灣腸 加埋椒鹽鹽酥雞🐣
呢個反而就真係油炸 會多油少少
為花枝丸造就出酥脆感 真材實料!
🥛 全手作芋頭鮮奶 $24
茶味夠濃 帶清新嘅花香又唔會澀喉
整體調味唔太重 食完都唔覺油膩
啱晒觀塘打工仔 堂食外賣都方便😚
2022-01-24
10 分鐘 (外賣自取)
2022-01-25 53 瀏覽
而家做緊晚市外賣九折+飲品半價🤯抵到爛🤩老闆好有心做,禁堂食期間真係要多多支持!以下全部係折後價錢💜芋泥肉鬆蛋餅 $35.1 (7.9/10)💜蛋餅皮仲係行煙韌路線,芋泥超足料爆曬出嚟😍如果芋泥芋頭味再重啲就正啦!🧀拉絲芝士火腿蛋餅 (7.9/10) $35.1🧀超足料芝士拉絲!上面啲秘製千島醬勁有特色🍳🍼全手作芋頭鮮奶 $21.6 (8.2/10)🍼冇冰嘅芋頭鮮奶大滿足🥺💜冇點額外加糖,完全係我嘅最愛!🍖特盛紫菜排骨便當 $69.3 (8/10)🍖話明係特盛,配菜有台灣腸、鵪鶉蛋、麵筋、肉燥、酸菜同各種蔬菜,超豐富!🤩排骨即叫即炸大大份,啖啖肉❤️🥭芒果魯肉飯 $52.2 (7.8/10)🥭聽落好奇怪,點知又幾夾🤣本身魯肉好足料,夠撈晒成碗飯!芒果酸酸甜甜咁勁開胃😋🍢酥炸花枝丸 $13.5 (8/10)🍢花枝丸好彈牙,入面食到一粒粒嘅花枝,外面嘅椒鹽好香口❤️🥛豆漿 $11.7 (7.7/10)🥛超大杯!味道偏甜係台式早餐店嘅感覺🤍
💜芋泥肉鬆蛋餅 $35.1 (7.9/10)💜
🧀拉絲芝士火腿蛋餅 (7.9/10) $35.1🧀
超足料芝士拉絲!上面啲秘製千島醬勁有特色🍳
🍼全手作芋頭鮮奶 $21.6 (8.2/10)🍼
冇冰嘅芋頭鮮奶大滿足🥺💜冇點額外加糖,完全係我嘅最愛!
🍖特盛紫菜排骨便當 $69.3 (8/10)🍖
🥭芒果魯肉飯 $52.2 (7.8/10)🥭
🍢酥炸花枝丸 $13.5 (8/10)🍢
花枝丸好彈牙,入面食到一粒粒嘅花枝,外面嘅椒鹽好香口❤️
🥛豆漿 $11.7 (7.7/10)🥛
超大杯!味道偏甜係台式早餐店嘅感覺🤍
特盛紫菜排骨便當
特盛紫菜排骨便當
一間好近apm嘅小店,主打台式便當,質素都唔錯👍🏻👍🏻 ==========================特盛薑蔥牛肉便當【$75】首先牛肉份量超多❗❗食極都仲有牛肉🐮牛肉都唔會太韌薑蔥微微爆過都幾香😁而且配菜都幾多嘅,有比較少見嘅鵪鶉蛋、台灣腸、西蘭花同麵筋等等👍🏻👍🏻整體嚟講係幾好味嘅😊而且食完飽到傻,細食d嘅可以嗌佢regular size個d,仲會平$10~$20 特盛薑蔥魯肉飯【$78】魯肉係有肥有瘦,口感不錯,亦都幾入味👍🏻配菜就同牛肉飯一樣,都係咁豐富😂整體上都唔錯😀 芝士火腿蛋餅【$35】呢個堅好味😋😋首先火腿、芝士同蛋餅成件事已經好夾而且佢芝士味好香濃,仲可以拉絲添🤪整體食落好惹味 手作芋頭鮮奶【$24】飲落幾重芋香個底都好多芋泥啱曬芋泥控😂😂 古早味奶茶【$18】呢個正正常常普普通通啦🙂 Overall其實feel到呢間店幾有心做嘅,d便當都幾有質素👍🏻👍🏻Btw以上價錢未計佢個折扣,下午茶有九折😊==========================💢評分💢食物 ❤❤❤❤🤍價錢 ❤❤❤🤍🤍💢💢💢💢💢💢💢總分 ❤❤❤❤🤍=======================
一間好近apm嘅小店,主打台式便當,質素都唔錯👍🏻👍🏻
特盛薑蔥牛肉便當【$75】
首先牛肉份量超多❗❗
食極都仲有牛肉🐮牛肉都唔會太韌
薑蔥微微爆過都幾香😁
整體嚟講係幾好味嘅😊

特盛薑蔥魯肉飯【$78】
魯肉係有肥有瘦,口感不錯,亦都幾入味👍🏻
配菜就同牛肉飯一樣,都係咁豐富😂
整體上都唔錯😀

芝士火腿蛋餅【$35】
呢個堅好味😋😋
首先火腿、芝士同蛋餅成件事已經好夾
而且佢芝士味好香濃,仲可以拉絲添🤪
整體食落好惹味

手作芋頭鮮奶【$24】
飲落幾重芋香
個底都好多芋泥
啱曬芋泥控😂😂

古早味奶茶【$18】
呢個正正常常普普通通啦🙂

Btw以上價錢未計佢個折扣,下午茶有九折😊
💢評分💢
特盛薑蔥牛肉便當
特盛薑蔥魯肉飯
芝士火腿蛋餅
2022-01-24
10 分鐘 (外賣自取)
特盛薑蔥牛肉便當
特盛薑蔥魯肉飯
芝士火腿蛋餅
2022-01-24 112 瀏覽
香港的台灣菜千篇一律,不外乎魯肉飯﹑牛肉麵……最近見到有間餐廳用「芒果魯肉飯」作為招牌菜,創意十足!當日5點想到「壹.01」食個early dinner,怎料招牌菜竟然售罄了!!!雖然有些少失望,但是其他台式料理一樣好食又足料!「壹.01」的命名很有意思——當1加1%便等如1.01,意思是小店想每日都進步1%,而且想追求細節上的完美,做好每1%!這間台式餐廳是由幾位二十出頭的後生仔逆市創業,努力鑽研創意菜式,這種努力又堅持的精神很值得欣賞!壹.01堅持用心製作無味精﹑無鬆肉粉的台式料理,份外健康!餐廳提供多達30款便當及10多款台式小食,選擇頗為大眾化。而且定價十分親民,一碗滿料的便當只需$60左右,堂食全日免加一。餐廳最近更推出優惠,2:30後入座全單9折,CP值極高!♢ 🐖香蔥紫菜魯肉飯 $60餐廳用上肥美的五花肉作為魯肉,肉質軟腍,而且煮得頗入味,散發出濃郁的醬香味,很適合下飯!這碗飯還有滿滿的紫菜﹑椰菜、蔥花﹑鹵水花生和麵筋作為配料,十分豐富!值得一提的是餐廳很貼心,飯量可以選擇多飯﹑正常或少飯,所以我選擇了少飯,留返quota食其他小食。♢ 🌶️辣椒大蔥排骨飯 $58排骨非常巨

♢ 🐖香蔥紫菜魯肉飯 $60

♢ 🌶️辣椒大蔥排骨飯 $58
排骨非常巨型和厚身,炸粉不厚又炸得酥脆!排骨上淋有蜜汁和撒有芝麻,帶點微甜的味道口感豐富!值得一提的是排骨肉質鬆軟,容易咬開。原來餐廳沒有添加鬆肉粉,而是老闆人手用鎚仔來揼鬆D肉,超有心思!配菜也絕不馬虎,有櫻花蝦﹑紅椒和青椒,微辣和鹹香的味道融合在一起,份外惹味!不過落單時網站有注明排骨要即炸,需時10分鐘。

♢ 🍠邪惡蛋之戀 - 芋泥肉鬆麻糬蛋餅 $35
推薦必點,蛋餅是店舖的招牌菜之一!蛋餅的餡料豐富,芋泥加上肉鬆是鹹甜的味道,加了麻糬後口感煙韌,整體很有層次感!蛋餅皮整得非常薄身,煎得香脆,不會油膩。芋泥不會太甜,而且份量很多,多到快滿溢出來!

♢ 😋台北夜市小食拼盤 $36
小食拼盤可以食到3款小食:台灣腸﹑花枝丸和鹽酥雞。台灣腸圓圓的很厚身,不是那種很幼細的腸仔,表皮煎得香脆可口。花枝丸爽口彈牙有嚼勁,如果更大粒就更好了!鹽酥雞味道適中,不會過鹹,而且炸得很乾身,有點像M記脆香雞翼的口感。以上3款小食都發揮得很好,CP值極高!

♢ 🐓蘇子青瓜手撕雞(單份) $25
手撕雞肉質滑嫩,添加了芝麻和蘇子後香氣濃郁,帶有些少辛味頗為惹口!值得一讚的是調味豐富卻不會過於油膩,不會像厚興瑜手撕雞那麼油。

♢ 🥤黑糖鮮奶(M) $28
中杯的黑糖鮮奶其實也不算小杯,可選少甜,黑糖微甜的味道剛好,奶味也夠濃郁。

壹.01的食物質素很有水準,年輕人製作的無添加台式料理很有心思,食得滋味又健康!以上食物是原價,計算9折後兩人埋單只需$220左右,性價比極高!今次未能嚐到招牌菜「芒果魯肉飯」頗為遺憾,不過良心小店值得我再度回訪💛!
  • 蜜汁排骨便當
  • 邪惡蛋之戀