餐廳: 壹.01
資訊:

2022-01-23 34 瀏覽
【觀塘• 壹.01】————————————————————————近期係觀塘學沖咖啡☕星期日好多店冇開Lunch時候亂入一個冇咩人商場 去了間台式店相信要平日先多返正人士嚟餐廳個裝飾句吸引我🤣「觀塘除咗塞車,重有壹.01」放工時間真係唔坐巴士🌟香蔥紫菜牛肉飯 HKD57好好 有得揀多汁多紫菜少飯🤣好啱我鍾意食蔥朋友好啱 啲牛肉真心唔少仲要唔同配料 椰菜,麵筋,花生 口感多層次又豐富 🌟特盛椒蔥手撕雞 HKD75叫得特盛 材料更加多 基本料外 有鵪鶉蛋,台灣腸,酸菜手撕雞份量充足嫩滑 加上白芝麻同藜麥🌟芋泥肉鬆麻糬蛋餅HKD39有驚喜😍蛋餅煎得香脆 食得到蛋味 而最緊要係芋泥超級香甜 但如果多少少肉鬆更prefect 唔飲牛奶的我 表示試唔到手作芋頭奶😫🌟牛肉汁風琴豆腐串 HKD12🌟滷肉汁肉燥蔬菜 HKD15🌟秘製滷肉HKD28。餐廳環境:📸📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰人均消費 HKD125✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki觀塘 #nkiki台灣菜🏠 壹.01 📮 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
【觀塘• 壹.01】
————————————————————————
近期係觀塘學沖咖啡☕星期日好多店冇開
Lunch時候亂入一個冇咩人商場 去了間台式店
相信要平日先多返正人士嚟

🌟香蔥紫菜牛肉飯 HKD57
好好 有得揀多汁多紫菜少飯🤣好啱我
鍾意食蔥朋友好啱 啲牛肉真心唔少
仲要唔同配料 椰菜,麵筋,花生 口感多層次又豐富

🌟特盛椒蔥手撕雞 HKD75
叫得特盛 材料更加多 基本料外 有鵪鶉蛋,台灣腸,酸菜
手撕雞份量充足嫩滑 加上白芝麻同藜麥

#nkiki觀塘 #nkiki台灣菜

🏠 壹.01
📮 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2022-01-20 485 瀏覽
呢間台式良心小店食物質素唔錯,價錢仲相當親民,14:30後幫襯仲做緊9折及飲品半價優惠,非常抵食👍🏻🇹🇼芒果魯肉飯($58)第一次食芒果配魯肉飯,魯肉肥瘦適中,份量都幾多,而芒果則可中和魯肉膩感,令整碗飯變得清新,估唔到呢個配搭無違和感之餘,味道都幾match😆另每款飯都跟配椰菜、甜麵筋及花生,夠晒豐富😋🇹🇼薑蔥排骨飯($58)排骨厚身大塊又炸得香脆,本以為薑蔥同港式燒味常見嘅薑蔥蓉一樣,但原來只係純蔥粒及薑蓉,與相象有出入😂除咗排骨,仲有少量魯肉,同樣跟配椰菜、甜麵筋及花生。🇹🇼台北夜市小食拼盤($36)拼盤有台灣腸、花枝丸及鹽酥雞,全部都新鮮即炸,非常香口惹味😋🇹🇼熔岩蛋之戀($39)呢款係拉絲芝士火腿蛋餅,蛋餅新鮮即製,保證熱辣辣👍🏻拉絲芝士真係好邪惡,但一定要趁熱食,凍咗會變硬及無咗拉絲效果。🇹🇼蘇子青瓜手撕雞($25)手撕雞雞肉嫩滑唔韌,味道偏清淡,但唔會覺得唔夠味,配埋爽口青瓜口感倍增😋🇹🇼雙檸冬瓜茶 (中)($17)冬瓜茶可自選甜度及冰量,味道酸酸甜甜幾好飲,而且都幾大杯。

🇹🇼芒果魯肉飯($58)

🇹🇼薑蔥排骨飯($58)

🇹🇼台北夜市小食拼盤($36)

🇹🇼熔岩蛋之戀($39)

🇹🇼蘇子青瓜手撕雞($25)

🇹🇼雙檸冬瓜茶 (中)($17)
冬瓜茶可自選甜度及冰量,味道酸酸甜甜幾好飲,而且都幾大杯。
下午茶
  • 薑蔥魯肉飯
  • 芒果魯肉飯
  • 鹽酥雞球
  • 蜜汁台灣腸
  • 熔岩蛋之戀
  • 雙檸冬瓜茶
呢個觀塘小店主打台式便當 選擇都幾多 價錢親民合理 分量都好足仲有小食同蛋餅😜 飲品就相對少選擇啲特盛椒蔥排骨便當 $75分量超級大 配菜仲有櫻花蝦塊豬扒就真係好厚切 不過呢就韌左啲同嚡左啲 但味道係唔錯的風琴豆腐牛肉飯 $55超級索汁既風琴豆腐🤪對於我呢個唔食蔥既煩膠我好多款都唔食😂😂😂但幾有驚喜 啲牛又唔會淨係得肥膏小食拼盤 $36小香腸 花枝丸 餃子(鹽酥雞賣哂🥲)無野輸 超抵食😂拉絲芝士火腿蛋餅 $35呢個蛋餅分量又係好多 有2塊咁多佢質地係蔥油餅咁 好酥脆啲芝士多到呢😜😜😜超邪惡因為太晏去 食唔到招牌既芋泥蛋餅😮‍💨下次一定會試 期待👏🏻👏🏻👏🏻
呢個觀塘小店主打台式便當

對於我呢個唔食蔥既煩膠
我好多款都唔食😂😂😂
但幾有驚喜 啲牛又唔會淨係得肥膏

小食拼盤 $36
小香腸 花枝丸 餃子(鹽酥雞賣哂🥲)
無野輸 超抵食😂

下次一定會試 期待👏🏻👏🏻👏🏻
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 風琴豆腐牛肉飯
2022-01-16 114 瀏覽
最近冇晚市堂食又唔想自己煮🙈就決定放工買外賣返屋企食🥡呢間觀塘嘅小店依家做緊外賣9折優惠就決定係度買今晚嘅晚餐😋.🌟芒果魯肉飯 ($58)平日魯肉飯就食得多 配埋芒果都係第一次見!🥭比起平日魯肉飯再加炸排骨/雞排 呢個組合更加清新芒果好有效咁減低左魯肉飯嘅油膩感而且魯肉飯嘅調味亦都好出色足料👍🏻.🌟辣椒大蔥排骨飯 ($58)大大塊酥炸排骨 見到都流晒口水🤤除左有大量嘅大蔥之外 仲有d櫻花蝦係底🦐味道相當唔錯 趁熱食味道更佳🔥.🌟香蔥紫菜牛肉飯 ($57)牛肉飯又係幾出色 牛肉同洋蔥煮得入味又夠腍而且仲配埋滿滿嘅紫菜😝份量都好大份足料 仲會有小量台式配菜同蔬菜附上.🌟秘製厚切蜜汁豬扒 ($38)呢個睇落同排骨好似 又係酥炸同豬肉🐷但係味道有少少分別 估計呢款豬扒有用上額外嘅調味料而且仲要冇骨啖啖肉 個人鐘意呢個豬扒多d🤗.🌟邪惡蛋之戀 ($35)呢個其實即係芋泥肉鬆麻糬蛋餅芋泥打得均勻幼滑 味道仲好香甜 睇黎係選擇原料下左苦工呢個蛋餅嘅組合好夾 忍唔住食多幾件😋.🌟古早奶茶 (中杯) ($15)特飲依家做緊半價 而且亦都被佢嘅份量多到嚇左一跳🤯好難想像咁大杯都只係中杯 所以真係好抵味道奶
最近冇晚市堂食又唔想自己煮🙈
就決定放工買外賣返屋企食🥡
呢間觀塘嘅小店依家做緊外賣9折優惠
就決定係度買今晚嘅晚餐😋

🌟芒果魯肉飯 ($58)
芒果魯肉飯

平日魯肉飯就食得多 配埋芒果都係第一次見!🥭
比起平日魯肉飯再加炸排骨/雞排 呢個組合更加清新
芒果好有效咁減低左魯肉飯嘅油膩感
而且魯肉飯嘅調味亦都好出色足料👍🏻
🌟辣椒大蔥排骨飯 ($58)
辣椒大蔥排骨飯

大大塊酥炸排骨 見到都流晒口水🤤
除左有大量嘅大蔥之外 仲有d櫻花蝦係底🦐
味道相當唔錯 趁熱食味道更佳🔥
🌟香蔥紫菜牛肉飯 ($57)
香蔥紫菜牛肉飯

牛肉飯又係幾出色 牛肉同洋蔥煮得入味又夠腍
而且仲配埋滿滿嘅紫菜😝
份量都好大份足料 仲會有小量台式配菜同蔬菜附上
🌟秘製厚切蜜汁豬扒 ($38)
秘製厚切蜜汁豬扒

呢個睇落同排骨好似 又係酥炸同豬肉🐷
但係味道有少少分別 估計呢款豬扒有用上額外嘅調味料
而且仲要冇骨啖啖肉 個人鐘意呢個豬扒多d🤗
🌟邪惡蛋之戀 ($35)
邪惡蛋之戀

呢個其實即係芋泥肉鬆麻糬蛋餅
芋泥打得均勻幼滑 味道仲好香甜
睇黎係選擇原料下左苦工
呢個蛋餅嘅組合好夾 忍唔住食多幾件😋
🌟古早奶茶 (中杯) ($15)
古早奶茶 (中杯)

特飲依家做緊半價 而且亦都被佢嘅份量多到嚇左一跳🤯
好難想像咁大杯都只係中杯 所以真係好抵
味道奶味比茶味更突出🧋
外賣自取
2022-01-13 59 瀏覽
見到拎得可以order之前見過評價唔錯既台式料理壹.01,就揀咗蜜汁排骨便當同鹽酥雞球單份💛12:24落單,提示12:45可以拎得,但我到店問發現完全沒整🙃因為lunch hour好忙冇人理我果張單⋯⋯我問咗之後先有店員拎單去廚房⋯⋯其他用OR用熊貓或者到店先買既都走得七七八八我先拎到我啲嘢⋯⋯遲咗20分鐘,好彩我今日唔趕時間🙃排骨便當都算量足,排骨厚肉大過手掌,米飯上仲有少少肉燥,配菜有西蘭花,蝦丸,香腸,翠玉瓜,麵筋,同少少酸菜。蝦丸香腸同酸菜好味,西蘭花翠玉瓜同麵筋就正正常常。米飯係用台稉九號米,唔錯有飯香,口感軟硬適中,排骨唔乾不過又唔算juicy,略有調味不過就唔知蜜汁係邊😂炸衣唔厚但有好明顯麵皮味,兩個字概括not bad😅鹽酥雞球就⋯⋯顏色明顯炸燶,調味上胡椒粉味比較濃,略鹹咗少少🤏,唔乾不過個size叫雞球真係有啲勉強😅蜜汁排骨便當6.5/9鹽酥雞球5.5/9OVERALL 6.0/9沒有比較就沒有傷害,如果同我最鍾意既台式料理做比較呢間真係麻麻😅如果係附近返工解決食飯都幾ok,不過特登黎就完全冇必要叻。

蜜汁排骨便當6.5/9
鹽酥雞球5.5/9

OVERALL 6.0/9

2022-01-13 60 瀏覽
觀塘中海日升真係有好多嘢食,今次就去試下依間壹.01既台灣菜👀主打魯肉、排骨、牛肉等各類小食,免加一之餘👈🏻14:30後仲有9️⃣折,仲要冇限時任坐任用wifi,真係可以chill下🥰🥰芒果魯肉飯份量十足,足以兩個人食,真係估唔到芒果同魯肉飯可以咁夾架😎😎每一啖都食到魯肉同芒果,甜甜酸酸鹹鹹咁好開胃😆而且佢地既魯肉煮得好入味,又唔會太油太濃味,味道一流😋😋薑蔥排骨飯排骨超大塊,表面炸得好酥脆,食落又juicy多汁💦肉香都幾突出添,配埋薑蔥味道唔錯🤪🤪邪惡蛋之戀外皮好香脆又薄🤤🤤芋泥份量十足爆哂餡加埋肉鬆,咸得黎帶點甜,食落又唔會覺得膩,十分推介👍🏻👍🏻 台北夜市小食拼盤有台灣腸、鹽酥雞、花枝丸,3樣都炸得好香脆🤩🤩食到椒鹽香又唔太鹹wo~我最中意既係花枝丸,粒粒都好飽滿😍😍😍手作芋頭鮮奶中意芋泥既一定會覺得好正😍😍芋泥好綿滑,入面仲有啲芋頭增加口感,飲落又唔會好甜☺️☺️黑糖鮮奶黑糖味好香濃,鮮奶質感亦好厚滑😙😙

芒果魯肉飯

薑蔥排骨飯

邪惡蛋之戀

台北夜市小食拼盤

手作芋頭鮮奶

黑糖鮮奶
黑糖味好香濃,鮮奶質感亦好厚滑😙😙
2022-01-08
午餐
  • 邪惡蛋之戀
  • 芒果魯肉飯
  • 零冰全手作芋頭鮮奶
👍🏻特盛薑蔥蜜汁排骨飯 $67.5豬排好厚切🤩!肉質偏瘦但唔會好乾柴好硬醃得入味有豬肉香,無雪味炸到好酥脆,炸粉唔厚表面淋左層蜜糖,甜甜地好好食😋特盛配料多好多,除左每碗都有既甜麵筋同花生仲有鵪鶉蛋、台灣腸、雪菜、西蘭花同翠玉瓜整體味道同份量都唔錯但啲飯比較硬同痴埋一舊🤭同埋薑蔥唔係港式茶記/燒味個種只係薑還薑蔥還蔥放埋一齊同想像既薑蔥有啲出入😂味道:8/10性價比:7/10-👌🏻辣椒大蔥櫻花蝦手撕雞飯 $49.5鹽焗手撕雞醃得入味,鹹度岩岩好😙唔係撕到一絲絲咁,而係雞粒/塊size辣椒同大蔥撈埋食都唔辣,味道似紅椒多啲仲有啲櫻花蝦,但差咁啲鹹香雖然價錢唔貴但手撕雞份量偏少,整體唔係好夠送飯😐味道:6/10性價比:7/10-👍🏻蜜汁紫菜排骨飯 $54個人覺得呢個最抵食🥳!排骨份量同特盛差唔多,一樣咁厚切酥脆😛配料就得每碗都有既甜麵筋同花生麵筋吸哂啲醬汁,甜甜地幾好食正常量既紫菜都密鋪飯面,唔夠仲可以嗌多紫菜🤪味道:8/10性價比:8/10-👍🏻拉絲芝士火腿蛋餅 $35.1餅皮似茶樓嘅薄罉,比較煙韌個種厚薄適中,邊位有啲啲脆芝士味唔太濃但有鹹香,一定要趁熱食拉絲😎!凍咗芝士就會硬晒痴埋一
👍🏻特盛薑蔥蜜汁排骨飯 $67.5
豬排好厚切🤩!肉質偏瘦但唔會好乾柴好硬
醃得入味有豬肉香,無雪味
炸到好酥脆,炸粉唔厚
表面淋左層蜜糖,甜甜地好好食😋
特盛配料多好多,除左每碗都有既甜麵筋同花生
仲有鵪鶉蛋、台灣腸、雪菜、西蘭花同翠玉瓜
整體味道同份量都唔錯
但啲飯比較硬同痴埋一舊🤭
同埋薑蔥唔係港式茶記/燒味個種
只係薑還薑蔥還蔥放埋一齊
同想像既薑蔥有啲出入😂
味道:8/10

👌🏻辣椒大蔥櫻花蝦手撕雞飯 $49.5
鹽焗手撕雞醃得入味,鹹度岩岩好😙
唔係撕到一絲絲咁,而係雞粒/塊size
辣椒同大蔥撈埋食都唔辣,味道似紅椒多啲
仲有啲櫻花蝦,但差咁啲鹹香
雖然價錢唔貴但手撕雞份量偏少,整體唔係好夠送飯😐
味道:6/10

👍🏻蜜汁紫菜排骨飯 $54
個人覺得呢個最抵食🥳!
排骨份量同特盛差唔多,一樣咁厚切酥脆😛
配料就得每碗都有既甜麵筋同花生
麵筋吸哂啲醬汁,甜甜地幾好食
正常量既紫菜都密鋪飯面,唔夠仲可以嗌多紫菜🤪
味道:8/10
性價比:8/10

👍🏻拉絲芝士火腿蛋餅 $35.1
餅皮似茶樓嘅薄罉,比較煙韌個種
厚薄適中,邊位有啲啲脆
芝士味唔太濃但有鹹香,一定要趁熱食拉絲😎!
凍咗芝士就會硬晒痴埋一舊
面頭吱左千島醬,味道好似個啲夏威夷風情pizza咁🤣
再灑上炸蒜更加香口😜
味道:7/10
性價比:8/10

👍🏻鹽酥雞球(雙份) $27
外皮炸得好脆,冇油益味,整體唔會好油😬
調味啱啱好,唔會太鹹或者太淡
啲肉未至於乾爭爭,不過就細粒咗啲,肉唔多😐
味道:7/10

全日唔使加一之餘
而家晚市仲做緊全單九折優惠,好抵食🤪
(以上嘅價錢係九折後折實)
📍#壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

壹.01觀塘壹.01高質抵食台式便當蛋餅🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍😍地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次黎到觀塘呢間台式餐廳,同地鐵站距離大約10分鐘,位置都真係唔係太起眼,如果唔係睇到多人食,都唔會有機會去到。餐廳既枱好大張好方便,仲坐得好舒服😌佢2:30後仲有9折優惠,啲嘢食大大碟真係好抵食。餐廳係有幾個後生仔開既,食物質素真係好有誠意,佢哋仲非常歡迎D人去嗰到坐下Hea下。如果冇乜野做,同朋友去食下野吹下水都幾正。而家創業已經係一件唔容易嘅事,遇到有年輕人創業更加應該好好支持🧡🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹壹.01芒果魯肉飯 $58 Rating: 7/10。正常發揮。芒果令成件事更fresh。但個人喜歡惹味既魯肉飯。但呢個就比較淡。汁唔夠撈哂個飯蜜汁紫菜排骨飯 $60 Rating:7/10。正正常常。排骨都幾大塊。但就有D過咸。如果炸得嫩啲會更好。紫菜配埋個甜甜地嘅蜜汁撈飯幾夾風琴豆腐牛肉飯 $55 Rating:8/10。其實同吉野家牛肉飯

壹.01

💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍😍

地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

今次黎到觀塘呢間台式餐廳,
同地鐵站距離大約10分鐘,
位置都真係唔係太起眼,
如果唔係睇到多人食,
都唔會有機會去到。
餐廳既枱好大張好方便,
仲坐得好舒服😌
佢2:30後仲有9折優惠,
啲嘢食大大碟真係好抵食。
餐廳係有幾個後生仔開既,
食物質素真係好有誠意,
佢哋仲非常歡迎D人去嗰到坐下Hea下。
如果冇乜野做,同朋友去食下野吹下水都幾正。
而家創業已經係一件唔容易嘅事,
遇到有年輕人創業更加應該好好支持🧡

壹.01芒果魯肉飯

壹.01芒果魯肉飯 $58 Rating: 7/10
。正常發揮
。芒果令成件事更fresh
。但個人喜歡惹味既魯肉飯
。但呢個就比較淡
。汁唔夠撈哂個飯
蜜汁紫菜排骨飯

蜜汁紫菜排骨飯 $60 Rating:7/10
。正正常常
。排骨都幾大塊
。但就有D過咸
。如果炸得嫩啲會更好
。紫菜配埋個甜甜地嘅蜜汁撈飯幾夾
風琴豆腐牛肉飯

風琴豆腐牛肉飯 $55 Rating:8/10
。其實同吉野家牛肉飯差唔多
。但係值得一讚嘅就係個豆腐
。佢索晒啲汁😍😍😍
。令成件事加咗好好好多分
。肥牛又多
。汁又夠撈飯
。會因為個豆腐想食多次🤪
邪惡蛋之戀 酥炸花枝丸 鹽酥雞球

。正正常常
。炸得幾香

$44 Rating: 9/10
。呢度嘅招牌蛋餅😍
。麻薯令到成個蛋餅好煙韌
。少少甜又綿密嘅芋泥同肉鬆好夾
。救命啊🆘好想Encore!!!!!

蜜汁紫菜排骨飯
風琴豆腐牛肉飯
邪惡蛋之戀 酥炸花枝丸 鹽酥雞球
2022-01-12 42 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️正所謂哪裏只塞駿業里🚎作為觀塘嘅打工仔 每日返工日逼夜逼🚌Lunch time或者收工就梗係要對自己好啲食返餐好嘅🤩❶邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆麻糬蛋餅)$39 (試賣價)小店新開張,蛋餅以試賣價出售🍳蛋餅嘅外皮係春卷皮 有別於平時食到嘅🥚食落相當更加香脆 😬但個人就略嫌外皮太薄 外皮味道唔太突出🙊至於餡料方面 就超豐富🤩有分量十足嘅芋泥同埋煙韌嘅麻薯 🍽飽腹感簡直超高🖤❷台北夜市小食拼盤 $36呢個小食拼盤簡直係一次過滿足晒你3️⃣個願望有鹽酥雞、花枝丸同埋台灣腸🇹🇭小食都係即叫即炸 上枱仲熱辣辣🔥呢個價錢就食到三樣嘢來講 真係冇乜挑剔🤑❸蘇子青瓜手撕雞(雙份)$45去骨嘅手撕雞配上唔少嘅青瓜絲🥒食落簡直係雙重嘅口感 .🤭帶點清新同時雞味又濃郁🐥無論係小食定送飯都一流🍚❹薑蔥魯肉飯 $58嚟到台式餐廳又點可以唔試佢嘅滷肉飯呢🐖呢度嘅滷肉肥瘦適中🐷滷肉飯仲配左大量嘅薑蔥滷汁 食落相當惹味🤤❺雙檸冬瓜茶 (+愛玉)$22❻全手作芋頭鮮奶 $24飲品方面依家就做緊半價💰想清新啲嘅就可以試吓呢杯雙檸冬瓜茶🧋想飽腹啲嘅就可以試吓芋頭鮮奶🥛飲品甜度岩岩好🥸不過值得一讚嘅係芋頭鮮奶嘅芋泥相當軟
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

正所謂哪裏只塞駿業里🚎
作為觀塘嘅打工仔 每日返工日逼夜逼🚌
Lunch time或者收工就梗係要對自己好啲食返餐好嘅🤩

❶邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆麻糬蛋餅)$39 (試賣價)
小店新開張,蛋餅以試賣價出售🍳
蛋餅嘅外皮係春卷皮 有別於平時食到嘅🥚
食落相當更加香脆 😬
但個人就略嫌外皮太薄 外皮味道唔太突出🙊
至於餡料方面 就超豐富🤩
有分量十足嘅芋泥同埋煙韌嘅麻薯 🍽
飽腹感簡直超高🖤

❷台北夜市小食拼盤 $36
呢個小食拼盤簡直係一次過滿足晒你3️⃣個願望
有鹽酥雞、花枝丸同埋台灣腸🇹🇭
小食都係即叫即炸 上枱仲熱辣辣🔥

飲品甜度岩岩好🥸
不過值得一讚嘅係芋頭鮮奶嘅芋泥相當軟滑😽
芋頭控就千祈唔好錯過啦⚠️

2022-01-11 40 瀏覽
其實觀塘都算幾多嘢食,特別係有好多都藏身係工廠大廈🧐 今次嚟觀塘再次食台灣菜!.壹.01 芒果魯肉飯 $58好少見到魯肉飯會加埋芒果,幾新穎!🥭魯肉夠味,而且唔會太細粒,每一粒都有肥有瘦,配菜仲有少少花生同埋豆乾。特盛紫菜排骨便當 $77好大份🤣🤩排骨炸得鬆脆但係肉質冇話好腍。除咗排骨之外,重有豆乾 花生 台灣腸 鵪鶉蛋 翠玉瓜等等。成個飯撈埋啲配菜食口感好豐富。芋泥肉鬆蛋餅 $35必食!🤩 見到個個嚟食都會嗌!佢個蛋餅同我平時食開嗰啲唔係好一樣,個皮比較薄同埋煎到好脆身。芋泥份量好多,唔會太甜。蜜汁台灣腸 $15味道就係同佢個名一樣😂😂😂i love台灣腸!.酥炸花枝丸 $15正正常常 彈牙大粒!.鹽酥雞球-雙份 $30$30就咁大多兜都幾抵食,炸粉唔會太厚,雞肉都幾嫩,椒鹽味夠。😋全手作芋頭鮮奶 $24雙檸冬瓜茶 $17我見佢而家2:30之後/外賣自取有九折,都幾抵食!

壹.01 芒果魯肉飯 $58

特盛紫菜排骨便當 $77
好大份🤣🤩排骨炸得鬆脆但係肉質冇話好腍。

芋泥肉鬆蛋餅 $35

蜜汁台灣腸 $15
味道就係同佢個名一樣😂😂😂i love台灣腸!
酥炸花枝丸 $15
正正常常 彈牙大粒!
鹽酥雞球-雙份 $30

全手作芋頭鮮奶 $24
雙檸冬瓜茶 $17
我見佢而家2:30之後/外賣自取有九折,都幾抵食!
下午茶
2022-01-11 29 瀏覽
繼續禁晚市堂食都阻止唔到我周圍覓食既決心今晚做fatpanda 去觀塘買外賣返屋企食呢排見到好多朋友介紹呢間既蛋餅我當然要試下啦好食既蛋餅可遇不可求選擇困難症既我本身淨係諗住買芋泥蛋餅最後買埋芝士蛋餅同牛肉飯返屋企同屋企人share芋泥肉鬆麻糬蛋餅 $39 (外賣自取9折後$35)蛋餅皮煎到表面脆包住入面既芋泥同肉鬆芋泥份量多又夠綿滑間中會食到粒粒芋頭好有口感芋泥同肉鬆既配搭冇得輸啦拉絲芝士火腿蛋餅 $39 (外賣自取9折後$35)食完甜既蛋餅當然要叫埋佢地鹹既蛋餅芝士、火腿同蛋呢個組合又係完勝店員溫馨提示: 如果驚拎到返屋企凍左可以叮返熱先食 (一樣做到拉絲效果)風琴豆腐牛肉飯 $55 (外賣自取9折後$49)比menu上面個句「謙虛D講一句牛飯就係比人地好食」吸引左我去試餐廳自家製既台式洋蔥醬汁配埋牛肉飯幾好食私心想多D汁撈飯就更加好不過都係我心目中牛肉飯既Top 3 睇定下次既心水係排骨飯同芋頭鮮奶

繼續禁晚市堂食都阻止唔到我周圍覓食既決心
今晚做fatpanda 去觀塘買外賣返屋企食
呢排見到好多朋友介紹呢間既蛋餅我當然要試下啦
好食既蛋餅可遇不可求
選擇困難症既我本身淨係諗住買芋泥蛋餅
最後買埋芝士蛋餅同牛肉飯返屋企同屋企人share

芋泥肉鬆麻糬蛋餅 $39 (外賣自取9折後$35)
蛋餅皮煎到表面脆
包住入面既芋泥同肉鬆
芋泥份量多又夠綿滑
間中會食到粒粒芋頭好有口感
芋泥同肉鬆既配搭冇得輸啦

拉絲芝士火腿蛋餅 $39 (外賣自取9折後$35)
食完甜既蛋餅當然要叫埋佢地鹹既蛋餅
芝士、火腿同蛋呢個組合又係完勝

風琴豆腐牛肉飯 $55 (外賣自取9折後$49)
餐廳自家製既台式洋蔥醬汁配埋牛肉飯幾好食
私心想多D汁撈飯就更加好
不過都係我心目中牛肉飯既Top 3
睇定下次既心水係排骨飯同芋頭鮮奶
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 風琴豆腐牛肉飯
2022-01-09 44 瀏覽
邪惡蛋之戀 $35 芋泥肉鬆脆皮麻糬蛋餅🥞層次超豐富 蛋餅皮>雞蛋>麻糬>芋泥+肉鬆 蛋餅🫔外皮薄口感酥脆👏🏻雞蛋🍳唔係薄薄一層保留到嫩滑質感😻可惜蛋香較弱🤭存在感低麻糬無味無想像中咁煙韌 偏軟身😢芋泥🍠好正✨份量超多真材實料👍🏻夾雜左芋頭粒芋泥口感綿密🤤味道唔會過甜有淡淡芋頭香💯我係因為芋泥而黎好彩無令我失望😇肉鬆 份量較芋泥少 鹹香味唔夠突出但鹹甜搭配都幾夾👌🏻整體來說, 芋泥餡無得輸🎉一個人都可以輕鬆ko🤪個人認為 如果蛋餅皮厚啲 可以增加咬口 會更出色😋

邪惡蛋之戀 $35

如果蛋餅皮厚啲
可以增加咬口
會更出色😋
2022-01-08 32 瀏覽
今日介紹下係觀塘既親民小店 服務態度好好的💛感覺佢地係落左心思令到啲野食更加迎合港人口味🍳 熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)$39蛋餅好似係佢地近期先出 好開心因為唔係間間台式料理都有🥳佢地有兩款蛋餅 另外有款芋泥肉鬆麻糬都好吸引蛋餅係即叫即整 真係有好多芝士🧀想講個千島醬真係精粹 仲加左啲乾蒜幾特別🍳 特盛辣椒大蔥牛肉便當(有櫻花蝦)$75呢度便當既選擇實在有太多 所以就揀左款咩都有啲試下😎特盛真係好足料好大份 男仔食都唔係好食得晒除左肥牛之外仲有好多配料 西蘭花、翠肉瓜、酸菜同台灣腸等等係個營養平均又飽肚既便當🍱🍳 蜜汁紫菜排骨(酥炸)$60初頭以為佢係蜜汁排骨 原來佢係炸排骨面頭再加左蜜糖排骨既外皮炸得好香脆 肉質都唔會太乾配紫菜係比較新奇既配搭 如果可以多返啲汁應該會更好味!🍳 台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)$36台灣腸一般出面都切得好薄身 但呢個係好大舊 食落滿足好多😝花枝丸好飽滿 食落真係有一粒粒章魚 真材實料🐙唯獨是係鹽酥雞有幾粒太少肉 好似淨係食到炸粉既感覺🙈🍳 雙檸冬瓜茶 $17無錯 我又係飲冬瓜茶 加左檸檬更有層次🍋比起其他台式餐廳 我覺得佢地都幾有家常
今日介紹下係觀塘既親民小店 服務態度好好的💛

想講個千島醬真係精粹 仲加左啲乾蒜幾特別

🍳 特盛辣椒大蔥牛肉便當(有櫻花蝦)$75
呢度便當既選擇實在有太多 所以就揀左款咩都有啲試下😎
特盛真係好足料好大份 男仔食都唔係好食得晒
除左肥牛之外仲有好多配料 西蘭花、翠肉瓜、酸菜同台灣腸等等
係個營養平均又飽肚既便當🍱

🍳 蜜汁紫菜排骨(酥炸)$60
初頭以為佢係蜜汁排骨 原來佢係炸排骨面頭再加左蜜糖
排骨既外皮炸得好香脆 肉質都唔會太乾
配紫菜係比較新奇既配搭 如果可以多返啲汁應該會更好味!

🍳 台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)$36
台灣腸一般出面都切得好薄身 但呢個係好大舊 食落滿足好多😝
花枝丸好飽滿 食落真係有一粒粒章魚 真材實料🐙
唯獨是係鹽酥雞有幾粒太少肉 好似淨係食到炸粉既感覺🙈

🍳 雙檸冬瓜茶 $17
無錯 我又係飲冬瓜茶 加左檸檬更有層次🍋

比起其他台式餐廳 我覺得佢地都幾有家常便飯既感覺
因為試過其他餐廳都加左好多調味粉 但呢間完全唔會!
2022-01-08 40 瀏覽
都好耐無約朋友食飯喇😅難得終於夾到時間🤔就揀咗間位於KT近排大受歡迎嘅台式料理😋方面大家都幾就腳👣而且環境空間感大可以一邊食嘢一邊傾到計🤓店員又好Nice👍🏻食物方面比傳統嘅台灣菜新派D偏向Fushion感覺🤔特別係大熱嘅拉絲芝士蛋餅😍😍去到好彩唔洗一陣就有位🥳而Order食物方面係用手機點餐嘅📱簡單易用🔸酥炸蜜汁排骨飯🔸本身想試下其中大熱嘅蜜汁紫菜排骨飯😔轉咗酥炸蜜汁排骨飯😳酥炸個皮炸得好薄身👍🏻排⻣肥瘦適中啖啖肉👅仲好入味配料又有兩粒鶴鶉蛋🥚紅腸酸菜🥬西蘭花🥦充滿魯肉汁嘅飯😋好豐富🔹薑蔥手撕雞飯🔹手撕雞份量都幾多🤤夾埋薑絲、青瓜絲、椰菜同蔥花一齊食非常惹味😋😋🔸拉絲芝士火腿蛋餅🔸呢個真係必點🤤🤤蛋餅外皮好脆口👍🏻咬一啖好似食薯片嘅口感😁芝士拉絲效果突出🤗加埋千島醬、荽茜、乾蒜碎粒味道好豐富😋值得一試❗️🔹台北夜市小食拼盤🔹揀咗傳統小食有台灣腸、鹽酥雞、花枝丸😍3樣都好香脆😚即叫即整👍🏻食到有椒鹽香又唔過鹹🔸魯肉汁肉燥蔬菜🔸嗌多咁多熱氣嘢😆點都要揀返樣蔬菜黎平衡下嘅🥬翠肉瓜同椰菜索晒魯肉汁😍唔洗一陣就清晒😂而且同小食拼盤價錢都好實惠🤩🔹古早奶茶🔹飲品方面雖然都知無港式茶味濃厚🤔有時飲下
都好耐無約朋友食飯喇😅

🔸魯肉汁肉燥蔬菜🔸
🔹古早奶茶🔹
飲品方面雖然都知無港式茶味濃厚🤔有時飲下台式都唔錯㗎

🔸雙檸冬瓜茶🔸
朋友就揀咗呢杯好好飲👍🏻同台灣飲到嘅無異😄甜甜酸酸清新又解渴😎
總結🟡由幾位志同道合嘅90後主理嘅比較傳統台式小店好創新🌟每樣嘢食都有心思♥️店員又好nice🤗仿似去咗台灣一樣😊飲品半價%晚市仲有9折添💲經過KT想食台式值得一試❗️❗️
2022-01-07 35 瀏覽
蜜汁紫菜排骨飯🍖($60)成個飯既名都好吸引, Menu度寫要等20分鐘, 但係去到好快就有, 今次我地係堂食佢都係用外賣碗裝🥡 排骨炸得比較乾身, 蜜汁味欠奉, 紫菜配飯係一定好食, 不過有半兜飯都係唔熱既😩 另外仲有生蔥花做配料都ok既,但係就冇我想像中咁好食🤭101芒果魯肉飯🥭($58)比較有突色既魯肉飯, 呢個揀左多飯, 但係其實都唔係多左好多, 魯肉偏肥, 但係都算滷得入味既😊 配埋芒果既甜係有助於解除油膩感👍🏽 整體黎講呢個飯比上面果個好全手作芋頭鮮奶🥛($48)勁耐冇飲過台式野, 基本上一落完單杯飲品就出現, 因為材料就係芋泥同牛奶🤣 不過芋泥太痴, 好難攪得開, 變左兩樣野分開左, 到之後攪多兩攪混合到少少就變得唔錯😆 如果可以輕輕幫我地攪開左先俾我地會好啲原本想試埋個蛋餅, 但係要5點後先有, 所以無緣食到😣 同埋想平啲既話可以2:30後黎會有9折優惠👍🏽
蜜汁紫菜排骨飯🍖($60)

101芒果魯肉飯🥭($58)

全手作芋頭鮮奶🥛($48)