餐廳: 壹.01
資訊:

2022-10-03 45 瀏覽
冇食一排 雖然有點趕時間😅但都要衝過去買個 #外賣 先#邪惡蛋之戀 #芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39留意返 依家 #外賣自取 1430 後 全單9️⃣折所以只係 $35.1 #好抵👍🏻水準keep 著都係咁高 大家要俾少少耐性 佢地唔會為咗快出order所以揸流攤點都會煎到蛋餅夠脆 先會roll 芋泥同肉鬆50 50比例 正👍🏻依家仲有 #夏日三重優惠#冬瓜茶 #芋泥鮮奶 #半價 🈹抵成咁 當然要加多杯 #雙檸冬瓜茶 $42 (大杯)不過依家半價 再加9折🤭🤭 $18.9=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowkwuntong #yellow觀塘 #yellow台灣菜 #yellow蛋餅#hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

冇食一排 雖然有點趕時間😅

點都會煎到蛋餅夠脆 先會roll
芋泥同肉鬆50 50比例 正👍🏻

依家仲有 #夏日三重優惠
#冬瓜茶 #芋泥鮮奶 #半價 🈹
抵成咁 當然要加多杯 #雙檸冬瓜茶 $42 (大杯)
不過依家半價 再加9折🤭🤭 $18.9

=====================

2022-09-29
5 分鐘 (外賣自取)
芋泥肉鬆脆皮蛋卷
  • 熔岩蛋之戀
2022-10-02 56 瀏覽
2022.9.21 星期三 7pm店鋪小小,放工時間都超熱鬧,很多人來吃晚餐。QR code下單,收銀處付款。飯和小食都5分鐘後上枱,雖然多客人但效率很高。••••••••••••••••••••| 芒果魯肉飯 | $58✨點了少飯走蔥,大大碗不似少飯啊。芒果肉、魯肉、雪菜、椰菜,排列得好吸引。魯肉比一般的大粒,肥肉比例適中,不會油膩。醬汁濃郁,有芒果清甜味中和了鹹味,雪菜也不會太鹹,又有足夠蔬菜。原來分量真的頗多。| 蜜汁紫菜排骨飯 | $60✨同樣是點了少飯走蔥。飯量和配菜和以上一樣珍珠正常。排骨很大塊,正常厚度不太薄,表面少少酥脆,易咬不會乾,不過就有點鹹,紫菜都帶有少許鹽味,吃著吃著就覺得過鹹了。| 台北夜市小食拼盤 (台灣腸、花枝丸、鹽酥雞) | $36✨小食上枱夠熱,炸得金黃香口,不會厚炸粉不太油,調味不錯。| 邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) | $39✨微暖,餅皮不算脆,但芋泥裡還有芋粒,淡淡芋香味透出來,與蛋香味很夾。肉鬆分量適中加多了一種口感。| 雙檸冬瓜茶 (大) | (原價$42) $21✨點了少甜,青檸味比較突出,酸酸甜甜,清新解膩。| 黑糖珍珠鮮奶 | $4
2022.9.21 星期三 7pm

••••••••••••••••••••

| 芒果魯肉飯 | $58
蜜汁紫菜排骨飯
| 蜜汁紫菜排骨飯 | $60
台北夜市小食拼盤
✨小食上枱夠熱,炸得金黃香口,不會厚炸粉不太油,調味不錯。
邪惡蛋之戀
| 邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) | $39

| 雙檸冬瓜茶 (大) | (原價$42) $21
✨點了少甜,青檸味比較突出,酸酸甜甜,清新解膩。

| 黑糖珍珠鮮奶 | $40
✨忘記了搖勻,後來先攪拌。奶味比較重,珍珠正常,如果有多點黑糖會比較好。

晚市9折

••••••••••••••••••••

超抵食,晚市有九折,味道不錯,兩個人吃似乎也點得太多,所以我們不知不覺吃滯了😆
2022-09-21
2022-10-01 70 瀏覽
香港有不少台灣菜,但要找有特色的真的不多,而在觀塘這個熱鬧的地區就有一間很創新的台式料理餐廳,菜式都十分有創意,無論拍照和味道都非常吸引😍餐廳位置亦很方便易找,接近地鐵站。重點!超級便宜!下班或休假想不到吃什麼都一定要來試試,價錢十分平民🤩壹.01芒果魯肉飯🥭$58必吃創意招牌菜式😍芒果夠香甜完全不酸,魯肉都是半肥瘦的,加上惹味滷水十分美味,和芒果搭配吃少了油膩感,這個配搭真的很驚喜而又創新🥳台北夜市小食拼盤🍽 $36想一次能試最多不同小吃的,絕對要點這個小食拼盤🤓台灣腸煎至外層很脆,鹽酥雞粒雞肉很嫩滑,一口一粒很爽呢🤪還有外脆內爽口花枝丸。芋泥肉鬆蛋餅 $39這次最期待的菜式😋蛋餅有兩款口味,喜歡鹹食可吃芝士火腿那款,芝士拉絲很有口感。而我就點了甜的芋泥肉鬆😜完全不會讓人失望,芋泥不會太死甜,很新鮮,上面加了肉鬆,味道相當配合,外層是熱脆蛋餅,口感很豐富。推介!0冰手作芋頭鮮奶🥛(S)$38飲品款式雖然數量不多,但重點推介的手作芋頭鮮奶完全不會讓人失望!入口都是充滿芋頭奶香,每一口都好豐富,芋泥好幼滑,加上沒有加冰,不會有那種死甜感,奶味濃郁!古早奶茶🧋(M)$31奶茶香甜入口,不過

壹.01芒果魯肉飯🥭$58

台北夜市小食拼盤🍽 $36

芋泥肉鬆蛋餅 $39

0冰手作芋頭鮮奶🥛(S)$38

古早奶茶🧋(M)$31
奶茶香甜入口,不過不失,喜歡喝奶茶的也可以點😌
2022-09-28
5 分鐘 (堂食)
  • 芒果魯肉飯
2022-10-01 29 瀏覽
咁啱黎到觀塘,就緊係要試下呢間bookmark左嘅台式餐廳呢度最出名就係芋泥肉鬆蛋餅 ig見好多人打卡 作為芋泥控嘅我就緊係要黎朝聖啦鋪頭位置比較偏僻 店面亦唔算大 我今次就買左外賣。芋泥肉鬆蛋餅 芋泥肉鬆呢個組合真係無得輸 鹹鹹甜甜 好味得黎唔會滯。呢個蛋餅份量夠多 芋泥餡好多 一口咬落去爆曬出黎 非常滿足 而且蛋餅皮軟熟 唔會太乾 口感非常好!我一個人食曬成盒!由於係外賣 有d凍左 相信如果係熱辣辣食 會更加好食!炸排骨便當 呢個便當份量就非常十足啦 一大塊排骨。不過我就覺得質素普通,排骨炸得太老,食落好柴。而且醃得唔夠 無咩味 只係得外層炸粉嘅酥脆感 個人就覺得麻麻地。而且炸得太油 飯又無汁太乾 食左幾啖就食唔落啦
咁啱黎到觀塘,就緊係要試下呢間bookmark左嘅台式餐廳

鋪頭位置比較偏僻 店面亦唔算大 我今次就買左外賣。
芋泥肉鬆蛋餅
而且蛋餅皮軟熟 唔會太乾 口感非常好!我一個人食曬成盒!
由於係外賣 有d凍左 相信如果係熱辣辣食 會更加好食!

炸排骨便當
  • 芋泥肉鬆麻糬蛋餅
2022-10-01 32 瀏覽
壹.01 是由年輕人開的一家台式料理店,位置沒有想象中那麼偏僻:從地鐵站B2出口直行,直到看到右邊有HSBC就轉右,再繼續向前走,直至看到前方的Pacific Coffee就向左轉入去,繼續直行就看到中海日升中心了☺️餐廳環境光猛舒適,牆上有很可愛的插畫🤣提醒大家可以14:30後來噢!14:30後有特飲半價和全單九折(雖然本來價錢就挺平民的),食物飲品都很高質,值得支持呀🙆🏻‍♀️🥭壹.01芒果魯肉飯(少飯)💰58欣賞店鋪有少飯、走蔥等等客制化選擇~ 雖然看過它的照片,但食物來到的時候才發現芒果和魯肉都比自己想象中大粒😆芒果清甜,配上魯肉、雪菜、椰菜,除了不會膩以外,口感和味道都很豐富滿足☺️魯肉汁也足夠拌勻整個飯,不愧是招牌菜,推薦👍🏼·🐓薑蔥手撕雞飯(少飯走姜)💰55可以看到手撕雞同樣份量好多🤩不需要有汁都挺好吃,不過因為這樣,吃的時候可能會有點乾(需要配飲料),如果可以有點醬汁就更好了😗手撕雞不會有很多肥膏,吃得安心,朋友認為整體質素above average🙆🏻‍♀️·🫔芋泥肉鬆蛋餅💰39這款蛋餅是偏向溫和的味道,因為肉鬆味道較重,即使看上去肉鬆份量比芋泥少,但實際上兩者的味道十分平均

🥭壹.01芒果魯肉飯(少飯)💰58

🐓薑蔥手撕雞飯(少飯走姜)💰55

🫔芋泥肉鬆蛋餅💰39

這款蛋餅是偏向溫和的味道,因為肉鬆味道較重,即使看上去肉鬆份量比芋泥少,但實際上兩者的味道十分平均👌🏻另外這家的蛋餅餅皮是偏煙韌的一面,保留一點點脆口,所以吃著不會覺得很熱氣;蛋味也比外面的濃郁😹
這個價錢有八件真的很可以👍🏼
(如果大家是重口味人士的話就建議點拉絲芝士火腿蛋餅,因為那款還有加千島醬🤣)
🍋雙檸冬瓜茶(L)(少甜少冰)💰42
雙檸的酸味較突出,不是說很有驚喜,但就是清新解膩/轉換口味的選擇 (又可以吃多件蛋餅了🤓
🥛0冰手作芋頭鮮奶(M)💰48
它們的芋泥和鮮奶是分開的,所以大家可以自己調整喝的每一口中芋泥和鮮奶的比例😌
芋泥順滑不會太甜,鮮奶厚度剛好不會很膩;喜歡店家在製作芋泥時保留了一些顆粒!! 如果可以小粒一點點就完美了☺️ (始終用飲管喝要挺用力才啜到🙈)
十分謝謝店家的招待,是很滿足的一餐🥰
午餐
  • 芒果魯肉飯
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 全手作芋頭鮮奶
  • 壹.01芒果魯肉飯
  • 101芒果魯肉飯
  • 零冰全手作芋頭鮮奶
2022-10-01 164 瀏覽
餐廳由幾位二十多歲的年青年主理,主打魯肉、排骨、便當等不同系列的台式料理,價錢親民,不收加一服務費。芋泥肉鬆蛋餅 $39爆餡芋泥,好綿密好香芋頭味,配上肉鬆鹹甜相配都幾有驚喜,蛋餅皮薄,香脆口感。台北夜市小食拼盤 $39台灣腸甜甜的好好味、花枝丸外皮炸得好酥脆,爽口彈牙、鹽酥雞雞肉嫩滑。秘製厚切蜜汁豬扒 $38炸粉夠薄夠脆, 表面有點點椒鹽調味,調味粉份量剛好 ,味道不會過咸亦不過油膩。特盛紫菜牛肉飯便當 $77份量超級多,面頭佈滿海量紫菜,底下的牛肉洋蔥加入了照燒汁,使得味道被完美的融合在一起,牛肉亦保留了嫩滑的口感。黑糖珍珠鮮奶 (中) $35鮮奶厚滑富乳香,珍珠粉糯QQ,煙韌彈牙。雙檸冬瓜茶 (大) $21冬瓜汁配檸檬汁,口感清爽,不會太甜,也不會好酸。
芋泥肉鬆蛋餅 $39
台北夜市小食拼盤 $39

秘製厚切蜜汁豬扒 $38
特盛紫菜牛肉飯便當 $77
黑糖珍珠鮮奶 (中) $35
鮮奶厚滑富乳香,珍珠粉糯QQ,煙韌彈牙。

雙檸冬瓜茶 (大) $21
冬瓜汁配檸檬汁,口感清爽,不會太甜,也不會好酸。
2022-10-01 33 瀏覽
#手撕雞便當 👅8/10 $65唔係講笑 好大碗 食到我 飽死了個碗極闊🤣🤣🤣不過個碗個底唔係好深 no worry😂碗飯有好多配料青瓜 花生 台腸 西蘭花 菜甫 酸菜 鵪鶉蛋 肉 (sorry唔識分咩肉)(係好食嘅)堅豐富 每樣野比少少你 成碗野好colourful搞到我覺得好似$65都唔係好貴姐🤣而且啲手撕雞都幾多🥹 幾足料架😍.味道👅: 8/10賣相👀:9/10扺食💰:7.5/10.#熔岩蛋芝戀 (拉斯芝士火腿蛋餅)呢個蛋餅非常拉絲🧀小編對此幾滿意😂😂😂而且有好多醬 每啖口感都好豐富. 味道👅: 8/10賣相👀:8.5/10扺食💰:7.5/10.整體而言 成間餐廳啲野食睇落都好吸引下次一定會繼續嚟食😍而且環境算係幾整齊+感覺乾淨而且仲有9折!!!所以:環境🎑: 8/10
#手撕雞便當 👅8/10 $65
而且啲手撕雞都幾多🥹 幾足料架😍
味道👅: 8/10
賣相👀:9/10
扺食💰:7.5/10
#熔岩蛋芝戀 (拉斯芝士火腿蛋餅)
呢個蛋餅非常拉絲🧀
扺食💰:7.5/10
整體而言 成間餐廳啲野食睇落都好吸引
下次一定會繼續嚟食😍
而且環境算係幾整齊+感覺乾淨
而且仲有9折!!!
所以:
環境🎑: 8/10
今日工作需要快閃觀塘,夜咗啲收工個肚打晒鼓,同事推介一間新餐廳,食完真心推介,講緊嘅就係呢間「壹.01」台式食品餐廳啦!鋪頭位於觀塘中海日升中心2樓,即係駿業街嗰邊。雖然店面唔算好大,但係好四正,店內係自助式用QR Code落單,方便客人慢慢揀。職員服務亦好有禮貌,重點係食物好抵食!🎈壹.01芒果魯肉飯 $58餐廳特別推介嘅芒果魯肉飯,多汁鮮甜嘅芒果🥭,配上熱辣辣嘅魯肉飯🍚,出奇地夾!餐廳句tagline「睇落小奇怪,食落好和諧」真係無講錯😂而且芒果同魯肉嘅份量都好多,絕對夠送飯有餘🤭🤭🎈特盛紫菜手撕雞便當 $77呢個就係我至愛💜,滑捋捋、香噴噴嘅手撕雞,配上大量蔥花同紫菜,食落又香又有層次感,真係正到無朋友!🤤而且飯入面仲有菜甫、西蘭花、椰菜、滷水面根等配料,又滋味又飽肚,呢個價錢性價比超高!細食嘅女仔可以考慮同人夾份食,咁就可以留下胃口食下面嘅小食啦✌🏻🎈芋泥肉鬆蛋餅 $39呢個小食我第一次試,幾驚喜😮軟綿綿嘅蛋餅香滑芋蓉,配上咸香肉鬆,味道好好!初初我有擔心會唔會膩同滯,但食落完全無,可以當小食咁同朋友兩份食😉🎈台北夜市小食併盤 $39小食併盤份量好多,有台式香腸、花枝丸、炸雞,

🎈壹.01芒果魯肉飯 $58

🎈特盛紫菜手撕雞便當 $77

🎈芋泥肉鬆蛋餅 $39

🎈台北夜市小食併盤 $39
小食併盤份量好多,有台式香腸、花枝丸、炸雞,每一款都有幾粒,一定夠食,而且係新鮮炸好上菜,香口又惹味😋呢個價錢,真係抵食到爆!

🎈手作芋頭鮮奶 (S) $38
奶香加上芋頭蓉非常襯,鮮牛奶質地又薄又滑,配街頭小食係唔錯的選擇~🥛

🎈雙檸冬瓜茶(M) $35
我自己就更加中意飲呢杯款冬瓜茶☕, 揀左少甜同少冰, 所以凍同甜度都恰到好處,而且好解渴,檸檬🍋清新感覺亦好突出。

事後睇返單,先發現食物比我預期中平咗😮原來餐廳而家做緊2:30pm之後落單有九折,特飲仲有半價😮😮😮嘢食好味仲要咁扺,絕對encore-able 🎖👍🏻
2022-09-28
5 分鐘 (堂食)
  • 壹.01芒果魯肉飯
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
2022-09-29 88 瀏覽
💕收工約左朋友係觀塘行街,朋友話想食台灣野,就搵到呢間台式餐廳~睇個menu 有好多食物都好啱我口味🤤┈✨ 壹.01芒果魯肉飯 $58- 必食推介‼️一望到餐牌見到個名覺得好吸引!好少見芒果配魯肉飯依個配搭~魯肉飯好好食,滷得入味之餘,肥肉同瘦肉既比例都好恰當,芒果又甜又多汁,連埋魯肉飯食可以中和魯肉嘅肥膩感,好夾呀(๑´ڡ`๑)✨蜜汁排骨便當 $65- 另一個必食推介‼️蜜汁排骨大大塊!一咬落塊去,外皮炸衣超~脆!而且好入味😋 便當入面都有不同嘅配菜,包括台灣腸、滷豆皮、鵪鶉蛋、酸菜、西蘭花、椰菜,好豐富呢(๑´ڡ`๑)✨芋泥肉鬆蛋餅 $39- 一見到有芋泥肉鬆依個選擇,即刻毫不猶豫咁叫咗🤣蛋餅入面有滿滿既芋泥,再配上肉鬆,鹹甜鹹甜好好味🤤👍🏻✨台北夜市小食拼盤 $36- 呢份小食拼盤有台灣腸、花枝丸同鹽酥雞,三款食物都炸得好香口,而且真係有台灣夜市食既味道~不得不提鹽酥雞,size剛好一口一粒,肉質鮮嫩多汁,下次黎會再encore!😋✨全手作芋頭鮮奶 $24- 不得不說依度既芋泥產品做得好好👍🏼芋頭鮮奶入面會有綿密既芋泥同細細粒既芋頭,飲落好有口感,亦唔會過甜,依杯好有水準🤩✨珍珠豆奶

✨ 壹.01芒果魯肉飯 $58
蜜汁排骨便當

✨蜜汁排骨便當 $65

✨芋泥肉鬆蛋餅 $39

✨台北夜市小食拼盤 $36
全手作芋頭鮮奶

✨全手作芋頭鮮奶 $24

✨珍珠豆奶 $20
- 珍珠豆奶入面既珍珠口感煙靭,有好香既黑糖味,搭配豆奶會比鮮奶冇咁漏~
台北夜市小食拼盤

💕總括而言,依間壹.01係會encore同值得推介比大家😌每款食物定價唔高,價錢唔會好貴,而且份量好多,就算只叫一個便當都一定會食得飽,味道唔錯😋如果多人黎叫多幾款小食share都好開心🥳
蜜汁排骨便當
全手作芋頭鮮奶
  • 芋泥肉鬆蛋餅
嚟到觀塘呢個美食集中地,突然之間想食啲台灣嘢,等味蕾去一去轉旅行,就去咗試呢間cp值極高嘅《壹.01》台式料理💞餐廳位於中海日升中心2樓,裝修好有家庭式簡潔嘅感覺💯 份外親切~望下menu有好多唔同嘅選擇,映入眼簾嘅都係舊時去台灣旅行時見慣見熟嘅地道台式菜式,有飯有小食有台式飲品。再望吓價錢發覺都好抵食🙈 特別係佢啲小食多數都係十幾蚊就可以試到,啱曬budget有限但係想試多啲嘢嘅朋友✨1. 壹.01芒果魯肉飯係比較新穎嘅配搭🥰 亦係佢哋飯類嘅主打,一碗飯入面有齊魯肉、酸菜、菜脯、肉燥,魯肉及肉燥十分入味,而中間嘅清甜嘅芒果肉畫龍點睛地化解開魯肉嘅油膩感,所以就算食曬成碗咁大嘅魯肉飯都唔覺得漏,仲要食越開胃添💦2. 蜜汁厚切排骨,同樣係抵食之選👍成件排骨切都整整齊齊,塞滿曬成個碟🤭感覺好澎湃🤪 排骨炸得好香脆,個脆漿嘅厚薄啱啱好🤏 外面仲掃咗一層薄薄嘅蜜糖,鹹甜嘅感覺十分滋味🤭3. 牛肉汁煮風琴豆腐,呢個真係要推介,風琴豆腐索曬啲牛肉汁嘅油脂同香濃感覺,每咬一啖都會喺口腔必啲汁出嚟,重點係價錢極平‼️4. 熔岩蛋之戀(即係拉絲芝士火腿蛋餅)蛋餅一上檯熱辣辣好大份,個皮有少少彈而口感軟熟,
1. 壹.01芒果魯肉飯
4. 熔岩蛋之戀(即係拉絲芝士火腿蛋餅)蛋餅一上檯熱辣辣好大份,個皮有少少彈而口感軟熟,入面就包住火腿芝士~🧀輕輕夾起蛋餅,半熔嘅芝士就會好纏綿咁拉絲🙈 而且蛋餅面頭淋上千島醬,十分開胃嘅呢✔️
5. 台式夜市小食拼盤,超級抵食之選!一個拼盤就有齊鹽酥雞、台灣腸同埋花枝丸,啱曬有選擇困難症嘅人士~花枝丸好大粒,炸得好酥脆,食落爽口彈牙,出面重滲咗啲調味粉好惹味😚鹽酥雞炸得好脆身一啲都唔油膩,台灣腸有少少蜜糖甜甜哋好好味,成個併盤份量亦都唔少😆 眼見餐廳入面都好多食客叫呢個~
飲品
1. 零冰手作芋頭鮮奶
用上澳洲嘅新鮮牛奶,口感香濃滑順!而芋泥質感綿密,Feel到啖啖都係心機~利用飲管將底層嘅全手作芋泥同鮮奶一齊吸啜上嚟,好有幸福嘅感覺🌸

2. 雙檸冬瓜茶
顧名思義係用咗新鮮嘅黃檸加青檸沖成嘅冬瓜茶,飲落好清涼,仲有滿滿嘅台灣味,好似飛咗去台灣咁,加上有得畀我哋揀小甜/小冰等等,十分貼心🙇🏻

**疫情期間相信大家都好掛住台灣,呢間餐廳嘅食物我覺得絕對係水準之上,重點係價錢一啲都唔貴,分量又夠多🥳大家嚟開觀塘,希望印象唔再只係得塞車,仲會記得《壹.01》,真係誠意推介🙆
  • 台式夜市小食拼盤
  • 牛肉汁煮風琴豆腐
2022-09-28 17 瀏覽
親民價🇹🇼台式餐廳 · 壹.01 (觀塘)#台式#觀塘#壹01 餐廳主打台灣小食,滷肉飯及多種不同的便當🍱。我平日夜晚六點去到餐廳已經坐滿人🙌🏻◼️$58 蔥薑排骨飯 -一上枱已經聞到好香蔥油味,表面放咗超超超級多蔥😂排骨炸得好香脆,好夠味,排骨都好大份。配料仲有菜甫,蘿蔔絲同白菜。建議大家一定要撈勻食🙌🏻◼️$57 香蔥紫菜手撕雞飯 -食落去口感好豐富,滿滿的紫菜香,再加上菜甫同酸菜,令料理風味更突出。雞肉好滑👍🏻👍🏻👍🏻好食!◾️$39 芋泥肉鬆脆皮蛋捲 -是鹹甜的味道,意外的夾。食落去有芋泥淡淡的香味。但略嫌蛋捲皮唔夠鬆脆。◼️$39 台灣夜市小食拼盤▫️入邊有台灣腸、鹽酥雞、花枝丸。🤣一次過可以滿足晒💕炸物好出色。台灣腸外皮搽咗蜜糖,令表皮更香脆🔸$17 雙檸冬瓜茶 -唔會好甜,飲到淡淡的青檸檬味。💁🏻‍♀️食物份量超級多🙌🏻一個女仔應該唔會食得晒🤣 💘餐廳而家2:30後外賣九折🤫🏘餐廳環境好闊落,👍🏻裝修也很台式風格。🤵🏻🤵🏻‍♀️服務態度好好,有笑容,個侍應見我諗好耐特登行出嚟推介我有乜嘢好食🤣。📍 地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

親民價🇹🇼台式餐廳 · 壹.01 (觀塘)
#台式#觀塘#壹01

餐廳主打台灣小食,滷肉飯及多種不同的
便當🍱。我平日夜晚六點去到餐廳已經坐滿人🙌🏻

雞肉好滑👍🏻👍🏻👍🏻好食!

◾️$39 芋泥肉鬆脆皮蛋捲 -是鹹甜的味道,意外的夾。
食落去有芋泥淡淡的香味。但略嫌蛋捲皮唔夠鬆脆。

◼️$39 台灣夜市小食拼盤

🔸$17 雙檸冬瓜茶 -唔會好甜,飲到淡淡的青檸檬味。

💁🏻‍♀️食物份量超級多🙌🏻一個女仔應該唔會食得晒🤣

💘餐廳而家2:30後外賣九折🤫

🏘餐廳環境好闊落,👍🏻裝修也很台式風格。

📍 地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2022-09-27 29 瀏覽
又返到嚟我地頭覓食!今次就要食下係中海日升中心入面嘅台灣菜!依間近排又喺IG好紅嘅抵食台灣菜壹.01❤️一入到去見到「觀塘除咗塞車」呢句說話,即刻諗起首歌「那裏只塞駿業里」😂❤️香蔥紫菜手撕雞飯 $57好似比較少喺台灣菜食到依個飯,通常都係滷肉飯為主。我覺得食呢個飯感覺好似食緊牛角飯😂手撕雞經過醃製都好好味🤤大大舊肉好正!❤️拉絲芝士蛋餅 $39熱辣辣嘅蛋餅配合埋芝士仲有千島醬令蛋餅變到非常惹味😋❤️台灣夜市小食拼盤 $36依個拼盤有齊晒想食嘅嘢!鹽酥雞、台灣香腸、花枝丸完全係必食嘅嘢!一定要嗌!❤️手作芋頭鮮奶 $24真材實料有好多芋泥,配合埋香滑嘅牛奶😚正!觀塘其實都幾多台灣菜選擇,如何做到突圍而出喺味道同餸菜設計上面都要花點心機❤️我覺得依間餐廳做到 !希望依間餐廳繼續保持水準😊下次再到回訪,我一定要食芒果滷肉飯😋
依間近排又喺IG好紅嘅抵食台灣菜壹.01❤️

一入到去見到「觀塘除咗塞車」呢句說話,即刻諗起首歌
「那裏只塞駿業里」😂

❤️香蔥紫菜手撕雞飯 $57
好似比較少喺台灣菜食到依個飯,通常都係滷肉飯為主。
我覺得食呢個飯感覺好似食緊牛角飯😂
手撕雞經過醃製都好好味🤤大大舊肉好正!

❤️拉絲芝士蛋餅 $39
熱辣辣嘅蛋餅配合埋芝士仲有千島醬令蛋餅變到非常惹味😋

❤️台灣夜市小食拼盤 $36

❤️手作芋頭鮮奶 $24
真材實料有好多芋泥,配合埋香滑嘅牛奶😚正!

觀塘其實都幾多台灣菜選擇,
如何做到突圍而出喺味道同餸菜設計上面都要花點心機❤️
我覺得依間餐廳做到 !
希望依間餐廳繼續保持水準😊
下次再到回訪,我一定要食芒果滷肉飯😋
2022-09-27 81 瀏覽
在網上看到這家位於觀塘的 壹.01 的台灣菜挺多好評, 所以早前就跑去試試!另外,原來這裡在14:30 後下單會全單9折,還沒吃已感覺挺抵吃呀!我去的時候是平日,過了午飯時間才來,所以人不多,不用等就可入內坐下!這裡是自行用手機掃 QR Code 下單,我倆分別點了台北夜市小倉拼盤,芒果魯肉飯,香蔥紫菜手撕雞飯,邪惡蛋之戀,古早紅茶及雙檸冬瓜茶!台北夜市小食拼盤$36 拼盤有台灣腸,炸花枝丸及鹽酥雞,算是所點的菜中入口是熱騰騰的一道,味道挺好,不算很油膩,鹽酥雞入口香脆,不過我反而最欣賞是台灣腸,Size挺大的,有點像司華力腸,但入口帶台灣風味,不油膩而且Juicy!芒果魯肉飯$58 平時吃魯肉飯真的吃不少,加了芒果的魯肉飯感覺配搭挺新鮮的,所以就點來試試!這個飯份量挺大份的,魯肉與芒果同吃,味道配搭上還可以的,但不會因為加了芒果令鲁肉飯變得更好吃,反而每吃一口還帶有一股魚生的味道(我有所懷疑是不是芒果切粒的時候,用具沒有清洗乾淨),而且整碗飯只是暖而非熱騰騰的!香蔥紫菜手撕雞飯$57 這個飯的溫度比魯肉飯的還要冷,一入口只感到微暖,比芒果魯肉飯飯溫還要低,已感到不是味兒,手撕雞味道不

台北夜市小食拼盤$36

挺大的,有點像司華力腸,但入口帶台灣風味,不油膩而且
Juicy!

芒果魯肉飯$58

香蔥紫菜手撕雞飯$57

這個飯的溫度比魯肉飯的還要冷,一入口只感到微暖,比芒果魯肉飯飯溫還要低,已感到不是味兒,手撕雞味道不算濃,也不太入味,要靠周邊的配料同吃來增加味道,味道不覺得特別好吃,而且腦海即時會浮出吃一次後不會再點這個想法!
香蔥紫菜手撕雞飯
邪惡蛋之戀$39 即是係芋泥肉鬆脆皮蛋餅

這款蛋餅的用料跟我所吃過的台式蛋餅有點不同,而且口感不是Q彈那種! 它外皮好像是用春卷皮,裡面再包上一層厚點的餅皮,再放上肉鬆,芋泥及蛋,所以入口先吃到外皮的脆脆感,芋泥帶少許甜味,整體味道有點不算很夾的感覺,而且最敗北是我吃到有一股"油溢味",令人失望!
邪惡蛋之戀 (即是係芋泥肉鬆脆皮蛋餅)
古早紅茶$14 (半價) 雖然點了少冰少甜,但喝的時候反而不覺得帶甜味,紅色帶少許苦澀,感覺在跟喝無糖紅茶,沒什麼特別!

雙檸冬瓜茶$17 (半價) 也是點了少冰少甜,甜度剛好,不太甜,而冬瓜味不算濃,還能喝到淡淡的檸檬味,有點像在喝淡味檸檬茶的!
古早紅茶 + 雙檸冬瓜茶
[總結]

這裡環境空問不算很大,坐位之間也挺狹窄,所以人多的話也應該挺擠迫的, 而這頓飯因在14:30 後下單的,所以全單有9折,吃了這麼多款也只收了 $199,以價格及份量來看,這裡確實能滿足到飽肚這方面,但以食物質素及味道上來評分,性價比一般!

另外,我去的時候人不是很多,雖然出菜有點慢,但這不是問題,問題是送來的飯菜都只有微暖,而不是熱的,這才是我要扣分的原故之一,其次是這裡堂吃也是採用即棄碗碟,有點不太環保,希望日後能作出改善!
2022-08-05
1 分鐘 (堂食)
2022-09-26 113 瀏覽
呢間餐廳由幾位90後後生仔經營,分別擔當芒果師、蛋餅師、排骨師、小食師、特飲師,製作多款地道台灣菜🇹🇼💗壹.01芒果魯肉飯 ($58)魯肉肥瘦得宜,份量亦好多,但滷汁未夠香濃入味。芒果粒香甜多汁,有助中和滷肉油膩感🥭另配有酸菜、蔥花、菜脯,非常豐富🍛💗蜜汁紫菜排骨飯 ($60)厚切排骨炸得金黃酥脆,強調無添加鬆肉粉,以人手揼鬆豬扒,做到肉質結實鬆軟,以蜜汁調味🐷配上大量紫菜蔥花,超好餸飯🍚💗小食拼盤 ($36)拼盤內有鹽酥雞、花枝丸、台灣腸,鹽酥雞炸得外脆內嫩,灑上惹味五香粉🐔;花枝丸爽口彈牙,仲有花枝粒粒🦑;台灣腸皮脆爆汁,帶蜜汁甜味🍯💗拉絲芝士火腿蛋餅 ($39)蛋餅皮薄煙韌,內𥚃包住澎湃半融芝士同火腿片🫔配上千島沙律醬同炸蒜碎,超級香口惹味🧀💗蘇子青瓜手撕雞 ($25/ 單份)手撕雞脾肉厚嫩滑,加入祕製涼拌醬同蘇子,配搭青瓜絲,感覺清新開胃🥙💗0冰手作芋頭鮮奶 ($24)選用新鮮澳洲牛奶,奶香特別濃郁,加入綿密香濃嘅全手作芋泥,飲落仲有好多芋頭粒粒🍠💗黑糖珍珠鮮奶 ($40)黑糖珍珠煙韌軟糯,加入新鮮澳洲牛奶,香濃奶味帶滿滿古早黑糖風味🧋

💗壹.01芒果魯肉飯 ($58)
壹.01芒果魯肉飯

💗蜜汁紫菜排骨飯 ($60)
蜜汁紫菜排骨飯

💗小食拼盤 ($36)
小食拼盤

💗拉絲芝士火腿蛋餅 ($39)
拉絲芝士火腿蛋餅

💗蘇子青瓜手撕雞 ($25/ 單份)
蘇子青瓜手撕雞

💗0冰手作芋頭鮮奶 ($24)
0冰手作芋頭鮮奶

💗黑糖珍珠鮮奶 ($40)
黑糖珍珠鮮奶

小食拼盤
拉絲芝士火腿蛋餅
蘇子青瓜手撕雞
黑糖珍珠鮮奶
-//位於觀塘•由4位青年人開設嘅台灣餐廳🇹🇼 主打多款便當、滷肉飯、台灣地道小食等等記得 記得 記得‼️ 大家只要2:30pm後入座就可享全單9折優惠,外賣同樣都係有9折同埋所有特飲就有半價優惠,認真幾抵食🥳📍芒果魯肉飯 $58魯肉飯係台灣經典菜式😆呢款絕對唔馬虎!聽講呢個飯都幾受歡迎,好多人都會嚟食架果然係有驚又有喜啊🤣 大膽創新嘅新挑戰好彩冇我想像中咁差,口味獨特,都幾盞鬼個魯肉都幾嫩,再連埋芒果食 味道幾清新既配料都唔少 有葱、菜甫、酸菜,建議撈勻食冇諗過魯肉飯都可以咁多花臣👏🏻 俾個Like先📍蜜汁紫菜排骨飯 $60呢款秘製酥炸排骨,大概需時15分鐘左右🔥同你塊臉一樣咁大既炸排骨瞓係到🥹 堅厚身一啖飯 再一啖紫菜🤣好似食唔完既飯團咁仲非常大方勁多葱🤣但個飯有啲汁會再好啲排骨方面都幾入味,唔需要再放其他調味啦同埋真心份量都好足料,女仔應該食唔晒🥹📍拉絲芝士火腿蛋餅 $39呢款必試!蛋餅係即叫即製🥚煎得都幾香脆加埋大量千島醬,己經成功俘虜我個心喇😻記得一定要趁熱食,咁先可以有拉絲效果🧀但大家要留意啲芝士🤭 會辣親你個櫻桃小嘴📍台北夜市小食拼盤 $36滋味小食之選就有台灣腸、鹽酥雞、

//位於觀塘•由4位青年人開設嘅台灣餐廳🇹🇼
主打多款便當、滷肉飯、台灣地道小食等等

記得 記得 記得‼️ 大家只要2:30pm後入座
就可享全單9折優惠,外賣同樣都係有9折
同埋所有特飲就有半價優惠,認真幾抵食🥳

📍芒果魯肉飯 $58

魯肉飯係台灣經典菜式😆呢款絕對唔馬虎!
聽講呢個飯都幾受歡迎,好多人都會嚟食架
果然係有驚又有喜啊🤣 大膽創新嘅新挑戰
好彩冇我想像中咁差,口味獨特,都幾盞鬼
個魯肉都幾嫩,再連埋芒果食 味道幾清新既
配料都唔少 有葱、菜甫、酸菜,建議撈勻食
冇諗過魯肉飯都可以咁多花臣👏🏻 俾個Like先

📍蜜汁紫菜排骨飯 $60

呢款秘製酥炸排骨,大概需時15分鐘左右🔥
同你塊臉一樣咁大既炸排骨瞓係到🥹 堅厚身
一啖飯 再一啖紫菜🤣好似食唔完既飯團咁
仲非常大方勁多葱🤣但個飯有啲汁會再好啲
排骨方面都幾入味,唔需要再放其他調味啦
同埋真心份量都好足料,女仔應該食唔晒🥹

📍拉絲芝士火腿蛋餅 $39

呢款必試!蛋餅係即叫即製🥚煎得都幾香脆
加埋大量千島醬,己經成功俘虜我個心喇😻
記得一定要趁熱食,咁先可以有拉絲效果🧀
但大家要留意啲芝士🤭 會辣親你個櫻桃小嘴

📍台北夜市小食拼盤 $36

滋味小食之選就有台灣腸、鹽酥雞、花枝丸
叫呢個拼盤就可以 一次過滿足你三個願望🤩

📍寒天雙檸冬瓜茶 $29(L)

冬瓜茶味道酸酸甜甜,味道清新幾好飲🤪
寒天好似珍珠幾有咬口,亦可以揀中/大杯

📍全手作芋頭鮮奶 $24

芋泥控必試既飲品💜香濃奶味係口中徘徊
跟住芋頭味道會慢慢滲透出嚟,口感好綿密
果然係人手製作😍 仲飲到有唔少芋頭粒粒

#觀塘美食
#餐廳推介
不設加一服務費✖️

抵食程度:🌝🌝🌝🌗🌚

📍壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖