餐廳: 壹.01
資訊:

做完Yoga🧘‍♂️有quota緊係要去食餐飽😌壹.01由一班後生仔主理,主打台式快餐,加入創新元素👨🏻‍🍳平平哋又幾有驚喜😛🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊觀塘🐠 ————————————————🔹芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $35邪惡蛋之戀, 蛋餅外脆,內少少煙韌,塞滿綿滑芋泥同肉鬆夾心,完全無手軟,鹹甜相間,飽肚感十足🤰🏻芋泥控表示真係好幸福🦄🔹芒果魯肉飯 $58🫶🏻強烈建議一試!半肥滷肉軟腍入味,鹹香中帶甘甜🐷鮮甜芒果🥭酸酸甜甜超開胃,減輕油膩感,配上濃郁滷肉完全零違和感🤩正常飯都勁大碗,仲可以揀多飯🍚🔹香蔥紫菜牛肉飯 $57肥牛🐮份量超多,唔會太多肥膏,有用洋蔥🧅煮,食落鮮甜,酸菜+多蔥+多紫菜香氣十足,送飯食一流👍🏽明明好飽,都忍唔住食完一啖又一啖🤣🔹全手作芋頭鮮奶(小) $19 (原價 $38)好飲到不得了!芋泥濃厚質感,同鮮奶🥛完美融合,綿密芋泥中有粒粒小芋頭💜味道係天然微微甜味🥹2者平衡⚖️完全唔覺heavy/滯🔹珍珠奶茶(中) $22 (原價 $35)🧋少冰少甜,奶滑茶香,珍珠好有咬口,帶少少黑糖香,甜而不膩🥰🔹台北夜市小食拼盤 $39熱辣辣台灣腸好juicy

做完Yoga🧘‍♂️有quota緊係要去食餐飽😌

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊觀塘🐠
————————————————
🔹芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $35
芋泥控表示真係好幸福🦄

🔹芒果魯肉飯 $58
🫶🏻強烈建議一試!
半肥滷肉軟腍入味,鹹香中帶甘甜🐷
正常飯都勁大碗,仲可以揀多飯🍚

🔹香蔥紫菜牛肉飯 $57
明明好飽,都忍唔住食完一啖又一啖🤣
香蔥紫菜牛肉飯

🔹全手作芋頭鮮奶(小) $19 (原價 $38)

🔹珍珠奶茶(中) $22 (原價 $35)

🔹台北夜市小食拼盤 $39
熱辣辣台灣腸好juicy帶油香,花枝丸好彈牙
鹽酥雞🐔外脆肉嫩✨有陣陣椒鹽味,邪惡滿滿嘅台灣風味😆

🔹牛肉汁煮風琴豆腐 $12
風琴豆腐質感更似日式油揚,牛肉汁滲透豆腐,一咬係濃濃汁,口味相對重,建議配飯食🥢

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌗
🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌖
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌘🌑
👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
♟Overall♟
價錢親民實惠,大件夾抵食❗️
雖然主打台式快餐,但完全唔頹/HEA🫰🏻
可以感受到餐廳嘅用心,味道充滿台灣風味🥰
芒果魯肉飯同芋泥鮮奶,私心大推😛
香蔥紫菜牛肉飯
  • 全手作芋頭鮮奶
2022-10-10 44 瀏覽
𝟚𝟠.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚📌壹.01 (觀塘) @1.01_ig 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號🔎#hkfoodieat_觀塘 💸人均消費: $60-100🪴評分: 4.7/5🈶加一服務費🖇餐廳2:30後會有9折🎊飲品都有半價優惠喔🎉餐廳分類🔖 #hkfoodieat台灣菜🧋#hkfoodieat黃店💛 觀塘除咗塞車仲有壹.01😈最近發現咗呢間喺觀塘嘅平民台式餐廳💗店舖環境光線充足而且裝潢用色清新柔和🫧牆上嘅裝飾簡單得嚟又幾文青🪴入到去就好似去咗鬧市中嘅淨土嘅感覺✨呢間暫時係我喺香港食到最啱口味嘅台灣菜🥹聽講仲係健康無味精而且性價比好高😻良心小店絕對值得支持💛𐂂壹.01芒果滷肉飯 ($58)用芒果配上滷肉飯真係創意十足🥭平時食滷肉飯食到一半都會覺得好膩🙈但佢哋用咗肥瘦均勻嘅滷肉配上咗芒果嘅甜味去中和咗肥肉所帶嚟嗰種好膩嘅感覺🥰成個配搭非常和諧😋配菜仲有雪菜同椰菜🥬個人覺得雪菜為滷肉飯增加咗風味同口感🫶🏻另外賣相相當吸引👻每一樣餸菜都擺得好整齊同埋好色彩繽紛🌈睇嚟芒果師除咗有創意仲好有藝術細胞呢🎨𐂂薑蔥手撕雞飯 ($55)手撕雞飯嘅雞肉係有醃過嘅幾入味🐔撈埋啲飯同埋薑蔥好惹味🌷佢其他配菜
𝟚𝟠.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚

🪴評分: 4.7/5
🈶加一服務費
🖇餐廳2:30後會有9折🎊飲品都有半價優惠喔🎉

芒果滷肉飯

𐂂壹.01芒果滷肉飯 ($58)
薑蔥手撕雞飯

𐂂薑蔥手撕雞飯 ($55)
手撕雞飯嘅雞肉係有醃過嘅幾入味🐔撈埋啲飯同埋薑蔥好惹味🌷佢其他配菜都豐富🌻有白菜、茶葉蛋同芽菜絲等等🍳整體嚟講唔錯而且份量都足夠😙鍾意重口味少少嘅嗌呢個一定會鍾意❤️
芋泥肉鬆脆皮蛋餅

𐂂 芋泥肉鬆脆皮蛋餅 ($39)
蛋餅非常之有驚喜🥳本身我哋兩個都係唔鍾意食頭嘅人類😂因為嗌咗好多鹹食諗住平衡翻所以嗌個甜食🌟微甜又綿密嘅芋泥加埋肉鬆俾厚薄適中又脆脆哋嘅蛋餅皮包住😍食落口十分滿足🙌🏻無論係當甜品定鹹食都一流!

𐂂蜜汁台灣腸 ($15)
蜜糖包裹住個脆超脆嘅台灣腸🤤大大啖肉咁咬落去真係勁滿足😭

𐂂 鹽酥雞球(單份) ($18)
鹽酥雞炸得非常脆🐓新鮮炸落咬開仲有餘溫喺入面👾調味亦都十分惹味🍴

𐂂 大雙檸冬瓜茶 ($41)
平時都唔鍾意飲得太甜🍬冬瓜茶加上檸檬同青檸中和咗佢嘅甜味🍋加埋寒天令到佢口感十足✨

𐂂 大黑糖珍珠鮮奶茶 ($40)
珍珠好Q彈同埋茶味濃啲🧋適合鍾意飲奶茶飲重茶味啲嘅人🍵就算係黑糖都唔會太甜啱翻香港人口味🫖
芒果滷肉飯
芋泥肉鬆脆皮蛋餅
觀塘好多平民野食,最近見勁多人去食依間新開嘅台灣野😆食完覺得又幾唔錯!特別係個芋泥肉鬆蛋餅!🥢台灣小食拼盤 $39 拼盤好抵嗌!有炸花枝丸,台式香腸同鹽酥雞~香腸脹卜卜有肉汁,鹽酥雞皮好薄唔會炸得過乾😋🥢芋泥肉鬆蛋餅 $39其實係被依個蛋餅吸引黎食🤣鹹嘅肉鬆,再加甜嘅芋泥真係好夾!而且超多料,筷子夾都會好聚手😆🍱滷肉便當 $68🍱風琴豆腐牛肉飯 $55滷肉便當嘅肉好多好大塊😳有唔少配料,最鍾意滷鵪鶉蛋同麵筋😋個人覺得牛肉飯仲好食!洋蔥牛肉加甜甜地嘅牛汁,好過食吉野家啦!!另外嗌咗古早味紅茶同黑糖珍珠鮮奶🥤建議可以嗌微甜,因為d珍珠煮到啱啱好又有甜味!

🥢台灣小食拼盤 $39

🥢芋泥肉鬆蛋餅 $39

🍱滷肉便當 $68
🍱風琴豆腐牛肉飯 $55

2022-10-08 103 瀏覽
星期六晚同老公去觀塘食台灣菜。餐廳2:30pm後做緊9折同埋特飲半價,仲要無加一,好抵食呀。壹.01芒果魯肉飯第一次見魯肉飯有芒果做配菜,但食落竟然無違和感,芒果單食都唔會酸,魯肉肥瘦適中,魯肉汁一定要撈飯食,岩晒重口味人士。薑蔥手撕雞飯真係爆多蔥同薑蓉,無骨既手撕雞同所有配料撈勻食最正。芋泥肉鬆蛋餅賣相吸引,芋泥綿滑帶甜,同肉鬆幾夾,蛋餅幾脆口。拉絲芝士火腿蛋餅芝士好大舊,真係拉到絲,呢個組合無得輸。台北夜市小食拼盤有鹽酥雞、台灣腸、花枝丸,鹽酥雞惹味,台灣腸好食,花枝丸彈牙。飲品叫左中size既古早奶茶(少冰少甜)同雙檸冬瓜茶。
星期六晚同老公去觀塘食台灣菜。
壹.01芒果魯肉飯
壹.01芒果魯肉飯
薑蔥手撕雞飯
真係爆多蔥同薑蓉,無骨既手撕雞同所有配料撈勻食最正。
芋泥肉鬆蛋餅
賣相吸引,芋泥綿滑帶甜,同肉鬆幾夾,蛋餅幾脆口。

拉絲芝士火腿蛋餅
芝士好大舊,真係拉到絲,呢個組合無得輸。
拉絲芝士火腿蛋餅
台北夜市小食拼盤
飲品叫左中size既古早奶茶(少冰少甜)同雙檸冬瓜茶。
古早奶茶&雙檸冬瓜茶
2022-10-08
$117.5 (晚餐)
2022-10-08 27 瀏覽
好似有一排無食過台灣嘢朋友又想食蛋餅又去開觀塘見呢個芋泥幾吸引一於就嚟試吓啦芒果魯肉飯 - $58有驚喜嘅見佢個飯加咗水果咁得意所以決定要叫嚟試吓本身抱住試伏嘅心態點知又幾好食喎芒果鮮甜多汁加埋啲飯咁食都幾開胃魯肉飯雖然多蔥但唔太食蔥嘅我都有食到🤣個味幾好,唔會好鹹好重味風琴豆腐牛肉飯 - $55個豆腐真係好有台灣夜市嘅味道牛肉份量都幾多肥牛油脂比例幾好唔會過肥,但又唔會鞋口邪惡蛋之戀 - $39即係芋泥肉鬆蛋餅一嚟已經見到啲芋泥吱晒岀嚟芋泥肉好滑,唔算好甜肉鬆加芝士少少鹹呢個鹹鹹甜甜嘅配撘又幾得意整體感覺似甜品多啲台北夜市小食拼盤 - $39份量都算多有蜜汁台灣腸,酥炸花枝丸同鹽酥雞台灣腸夠Juicy,加埋個蜜汁更好食花枝丸夠晒彈牙鹽酥雞細細粒好易入口雞粒炸完都仲Keep到幾嫩滑花雕雞翼 - $28/3隻雞翼好大隻!夠凍夠結實啱晒夏日熱辣辣咁食😂如果個酒味再濃啲就更加正秘製厚切蜜汁豬扒 - $38好大塊炸完個邊脆卜卜咬開豬扒都幾鬆軟而且Keep到有肉汁全手作芋頭鮮奶 - $24淡淡嘅紫色好靚整體飲落唔算好甜個芋頭底好正好滑,陣味都幾香濃鍾意食芋頭嘅朋友一定要試吓呢度啲芋頭Produc
好似有一排無食過台灣嘢

芒果鮮甜多汁
加埋啲飯咁食都幾開胃
魯肉飯雖然多蔥
但唔太食蔥嘅我都有食到🤣
個味幾好,唔會好鹹好重味

風琴豆腐牛肉飯 - $55
個豆腐真係好有台灣夜市嘅味道
牛肉份量都幾多
肥牛油脂比例幾好
唔會過肥,但又唔會鞋口

邪惡蛋之戀 - $39
即係芋泥肉鬆蛋餅
一嚟已經見到啲芋泥吱晒岀嚟
芋泥肉好滑,唔算好甜
肉鬆加芝士少少鹹
呢個鹹鹹甜甜嘅配撘又幾得意
整體感覺似甜品多啲

台北夜市小食拼盤 - $39
份量都算多
有蜜汁台灣腸,酥炸花枝丸同鹽酥雞
台灣腸夠Juicy,加埋個蜜汁更好食
花枝丸夠晒彈牙

個味就好似係火車食便當一樣
2022-10-05
  • 風琴豆腐牛肉飯
2022-10-07 489 瀏覽
觀塘一向都係美食集中地,今次精選嘅「壹.01」位於駿業街中海日升中心🤩主打多款台式便當、滷肉同地道小食,食物款式多不在話下,而且價錢相當實惠✅鍾意品嘗台式美食嘅朋友有興趣不妨一試~🔸台北夜市小食拼盤($36)小食拼盤包台灣腸、花枝丸同鹽酥雞💓脆皮台灣腸肉汁飽滿,帶蜜糖甜味🍯鹽酥雞炸得香口酥脆,肉質嫩滑而不膩🐓炸花枝丸外層金黃誘人,內裏則爽口彈牙,值得一試💁🏻‍♀️🔸牛肉汁煮風琴豆腐($20/2串)風琴豆腐相當入味,牛肉汁嘅精華滲透於豆腐之中☺️再用上洋蔥點綴,味道更上一層樓👏🏻🔸邪惡蛋之戀($39)即芋泥肉鬆脆皮蛋餅🫔薄身餅皮口感香脆,內裏係爆餡綿密芋泥同鹹香肉鬆,配搭出色💥每一啖都令人幸福滿滿🎊🔸手撕雞便當($65)便當份量豐富💫手撕雞肉質嫩滑,以青瓜絲、西蘭花、鵪鶉蛋、台灣腸、榨菜等作配料,製作盡顯誠意😻撈勻後拌飯享用,更添風味💋🔸薑蔥排骨飯($58)令人眼前一亮嘅排骨飯🙆🏻‍♀️大大塊厚肉排骨完美遮蓋底下嘅白飯,排骨酥脆肉質鮮嫩🐷上面鋪滿大量薑蔥蓉,可拌飯之餘,更有助平衡油膩感❣️🔹全手作芋頭鮮奶($24/中)飲品以綿甜香糯嘅芋泥配搭香濃滑順嘅鮮奶🤠入口充滿芋頭奶香,亦有粒粒芋頭加持🍠絕

🔸台北夜市小食拼盤($36)

🔸牛肉汁煮風琴豆腐($20/2串)

🔸邪惡蛋之戀($39)

🔸手撕雞便當($65)

🔸薑蔥排骨飯($58)

🔹全手作芋頭鮮奶($24/中)
飲品以綿甜香糯嘅芋泥配搭香濃滑順嘅鮮奶🤠入口充滿芋頭奶香,亦有粒粒芋頭加持🍠絕對係真材實料🎉

🔹黑糖珍珠鮮奶($40/大)
黑糖珍珠鮮奶甜度適中🧋珍珠煙韌有嚼勁,加入厚滑富乳香嘅新鮮澳洲牛奶,令人倍感甜蜜✨
╹ 壹.01 - 觀塘 Kwun Tong ╹ #tori觀塘ʅ喺觀塘返工嘅你哋就有福啦😌開得越來越多高質、價錢合理嘅餐廳!今次試吓一間喺中海日升中心裏面嘅台式餐廳🍴依家下午茶、晚市(2:30pm後)仲做緊九折優惠😙ʅ🥚😈邪惡蛋之戀:芋泥肉鬆脆皮蛋餅 (原價:$39 折後:$35.1) (7/10分)好鍾意佢香脆嘅外皮🙈唔同傳統蛋餅咁淋身 幾有新鮮感!芋泥有淡淡嘅甜味 非常足料😗🥭芒果魯肉飯 (原價:$58 折後:$52.2) (8/10分)呢個配搭幾特別 令我諗起泰式芒果糯米飯😂🤣芒果肉幾甜 配搭滷肉又幾得意🤪成個飯嘅份量都幾多 絕對夠飽!仲有排列得好精美嘅配菜 包括雪菜、香蔥、雜菜☺️滷肉肥瘦適中~🤤🍙香蔥紫菜手撕雞飯 (原價:$57 折後:$51.3) (8/10分)個人比較鍾意呢個飯😙手撕雞份量好足 味道比平時出面嘅手撕雞味道淡啲啲 但我覺得已經夠香夠入味☺️重點係成個飯都鋪滿紫菜!紫菜撈飯已經夠正!😍🍗花雕雞翼(3隻) (原價:$28 折後:$25.2) (7/10分)凍食嘅雞翼~有淡淡嘅花雕酒味😛唔會太鹹!🍋雙檸冬瓜茶(中、少冰、少甜) (原價:$17 折後:$15.3) (8
╹ 壹.01 - 觀塘 Kwun Tong ╹
#tori觀塘
喺觀塘返工嘅你哋就有福啦😌
開得越來越多高質、價錢合理嘅餐廳!
今次試吓一間喺中海日升中心裏面嘅台式餐廳🍴
依家下午茶、晚市(2:30pm後)仲做緊九折優惠😙
好鍾意佢香脆嘅外皮🙈
唔同傳統蛋餅咁淋身 幾有新鮮感!
芋泥有淡淡嘅甜味 非常足料😗

呢個配搭幾特別 令我諗起泰式芒果糯米飯😂🤣
芒果肉幾甜 配搭滷肉又幾得意🤪
成個飯嘅份量都幾多 絕對夠飽!
仲有排列得好精美嘅配菜 包括雪菜、香蔥、雜菜☺️
滷肉肥瘦適中~🤤

個人比較鍾意呢個飯😙
重點係成個飯都鋪滿紫菜!紫菜撈飯已經夠正!😍

凍食嘅雞翼~
有淡淡嘅花雕酒味😛唔會太鹹!

🍋雙檸冬瓜茶(中、少冰、少甜) (原價:$17 折後:$15.3) (8/10分)
我通常少飲冬瓜茶 因為怕太甜
但竟然幾鍾意呢杯冬瓜茶🫣
加埋青檸、檸檬酸就好清新~

🍼0冰手作芋頭鮮奶(小) (原價:$19 折後:$17.1) (8/10分)
芋泥多到佔咗成個樽一半嘅空間😳😍
口感綿密之餘 仲咬到細細嘅芋頭粒🤤
連埋鮮奶就更香滑😌🥛
我覺得呢個份量 細細杯 已經十分飽肚!
📍壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #kowloonfood #hkislandfood #mongkokfood #kwuntongfood #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #咖啡 #cafehk #九龍美食 #觀塘美食 #觀塘餐廳 #壹01 #觀塘台灣菜 #觀塘台式
2022-10-06
  • 芒果魯肉飯
放工黎到觀塘,一於同朋友食下台灣小店☺️呢間餐廳環境小清新,可以放鬆心情食一食晚餐!🔹特盛薑蔥牛肉便當 $75呢間特盛薑蔥牛肉便當份量超大🤣便當入面配料極多,有牛肉、台灣腸、鵪鶉蛋、酸菜等⋯牛肉份量多,配料同醬汁都好夾!🔹特盛辣椒大蔥排骨便當(櫻花蝦)$75特盛系列嘅便當真係要兩個人以上分享先可以食用,香炸排骨份量十足,食落香脆可口😋配上香辣大蔥,好有刺激味蕾嘅感覺不得不提的是,呢款特盛便當佈滿櫻花蝦,十分吸引!🔹芋泥肉鬆蛋餅 $39一向都鍾意食蛋餅,呢個芋泥蛋餅個皮偏脆,外脆內軟。芋泥仲食到一粒粒芋頭粒,鍾意呢種有咬口嘅感覺!🔹蜜汁台灣腸 $15呢個台灣腸食到台灣嘅味道,小食之選😆🔹雙檸冬瓜茶 ($21 半價加配)呢杯飲落有驚喜,冬瓜茶飲落去有青檸同檸檬🍋嘅味道,好清新!🔹手作芋頭鮮奶 ($24半價加配)全手工製作嘅芋頭鮮奶,呢個價錢性格比高!芋泥仲咬到一粒粒嘅芋頭粒👍

🔹特盛薑蔥牛肉便當 $75

🔹特盛辣椒大蔥排骨便當(櫻花蝦)$75

🔹芋泥肉鬆蛋餅 $39

🔹蜜汁台灣腸 $15
呢個台灣腸食到台灣嘅味道,小食之選😆

🔹雙檸冬瓜茶 ($21 半價加配)
呢杯飲落有驚喜,冬瓜茶飲落去有青檸同檸檬🍋嘅味道,好清新!

🔹手作芋頭鮮奶 ($24半價加配)

特盛薑蔥牛肉便當
蜜汁台灣腸
特盛辣椒大蔥排骨便當(櫻花蝦)
特盛薑蔥牛肉便當
蜜汁台灣腸
特盛辣椒大蔥排骨便當(櫻花蝦)
2022-10-06 31 瀏覽
<讚👍🏻>2:30pm後有9折‼️飲品半價🤩.🥣邪惡蛋之戀🥣:💰$39(原價$49)需要耐心等待‼️個皮好皮彈牙又脆邊,餡係蛋皮包住一半芋泥一半肉鬆,芋泥好滑又有少少芋頭粒咬下👍🏽🥣台北夜市小食拼盤🥣:💰$39(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)有沾蜜糖既台灣腸有三粒,鹽酥雞外脆內嫩,炸花枝丸好似台灣個味!🥣花雕雞翼三隻🥣:💰$28花雕酒味都幾濃,雞皮好彈牙,肉就好肥厚肉。🥣101芒果魯肉飯🥣:💰$58配有不同蔬菜,魯肉幾軟熟,原來配芒果幾特別,整體減少左肥漏感。🥣402辣椒大蔥手撕雞飯 (有櫻花蝦)🥣:💰$55手撕雞麻油沙薑味重,每塊雞絲都幾大塊,整體較多大蔥,重口味最愛🤫🥤黑糖珍珠鮮奶 (中)🥤:💰$35叫左少甜少冰,但黑糖珍珠係偏甜少少,珍珠偏細粒會易咬啲。🥤全手作芋頭鮮奶 (中) 🥤:💰$24(原價$48係用真鮮奶,奶味重!整體唔會過甜,芋泥差唔多有三分一👍🏽.好味程度:⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐💸人均消費:$50-$100另收加1️⃣服務費:❌再食 ENCORE:✅.📍 壹.01 (觀塘) 📍地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖營業時間:星期一至六 11
<讚👍🏻>

2:30pm後有9折‼️飲品半價🤩
🥣邪惡蛋之戀🥣:💰$39(原價$49)
需要耐心等待‼️

🥣台北夜市小食拼盤🥣:💰$39
(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)

🥣花雕雞翼三隻🥣:💰$28
花雕酒味都幾濃,雞皮好彈牙,肉就好肥厚肉。

🥣101芒果魯肉飯🥣:💰$58

🥣402辣椒大蔥手撕雞飯 (有櫻花蝦)🥣:💰$55

🥤黑糖珍珠鮮奶 (中)🥤:💰$35
叫左少甜少冰,但黑糖珍珠係偏甜少少,
珍珠偏細粒會易咬啲。

🥤全手作芋頭鮮奶 (中) 🥤:💰$24(原價$48
係用真鮮奶,奶味重!整體唔會過甜,芋泥差唔多有三分一👍🏽

好味程度:⭐⭐⭐

再食 ENCORE:✅
📍 壹.01 (觀塘) 📍
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
營業時間:星期一至六 11:30-21:30
#ARESfoodie #ARESfoodlife #hkfoodie
#EatWithAres #MikSik #覓食 #吃貨 #吃貨日常
#hkeat #hkfood #foodiehk #hkig #hkgirl
#hkblogger #foodieblogger #hkdaily #foodporn
#foodlover #foodstgram #foodblogger
#香港美食 #觀塘美食 #壹01
#芒果魯肉飯 #芋泥肉鬆蛋餅 #珍珠奶茶
#芋泥鮮奶 #手撕雞 #台灣菜 #香港人
2022-10-05 26 瀏覽
上次去食丼灜嗰陣見到隔離嘅壹.01有好多人幫襯,所以今日決定過黎試下😎 呢間係由四位青少年開創嘅小店,而店名嘅意思就係希望每日可以進步0.1%,睇得出佢地好有上進心💪🏼 呢到主打台灣菜,除左滷肉飯之外仲有唔少夜市小時同手搖飲料,而且價錢非常親民🥰This restaurant specialises in Taiwanese food and drinks, which was opened by 4 youngsters. 香蔥紫菜手撕雞飯 $57Scallion and Seaweed Hand Shredded Chicken Rice 手撕雞嘅份量超多,鋪滿曬成碗咁濟🥴 肉質嫩滑,配埋紫菜絲、鹹菜同酸菜一齊食非常惹味🤤 上面仲加左唔少嘅青瓜絲令口感提升,同時添加清新嘅感覺🥒There was a heap of shredded chicken, mixed with seaweed and pickles which made it very savoury. There were also cucumber slices to freshen up the palette.

香蔥紫菜手撕雞飯 $57

邪惡蛋之戀 $39
Taiwanese Egg Pancake
呢個係台灣嘅名物,即叫即整,上檯時仲熱辣辣🔥 出面嘅麵皮煎得焦香酥脆,裡面有一層薄薄嘅蛋漿同綿密嘅芋泥🤩 加埋鹹香十足嘅肉鬆另味道更開胃👅
The freshly made egg pancakes were fried till the outer was crispy. The inner consisted of mellow taro paste and pork floss.

台北夜市小食拼盤 $39
Taipei Night Market Assortment
台灣腸、炸花枝丸同埋鹽酥雞都係夜市中嘅必點小食👍🏼 雖然有好多炸嘢,但完全唔覺得油膩😚 我最鍾意就係鹽酥雞,咬嘅脆口嘅外皮之後裡面肉汁飽滿,令我食唔停口😜
There were Taiwanese sausage, cuttlefish balls and fried chicken. Although most were fried, they weren’t too oily.

秘製厚切蜜汁豬扒 $38
Thick Cut Honey Pork Chop
餐廳嘅推介菜色果然有料到👏🏼 外面嘅粉漿只是薄薄一層,所以食落好香脆,唔會太油膩😌 豬扒肉質軟嫩,上面嘅蜜糖同芝麻可以更加帶出鮮甜嘅味道😋
This is one of their recommended dishes. The fried batter was thin and crunchy, and the meat was very tender, with hints of sweetness from the honey.

飲品叫左黑糖珍珠鮮奶 ($40),黑糖味特出但略嫌珍珠淋左啲啲🤏🏼 豆奶 ($13)味道濃郁,口感順滑🥛
Brown Sugar Bubble Milk Tea was strong in brown sugar flavour, but I wish the bubbles were chewier. Soy Milk however was very smooth and silky, with pronounced soy bean aroma.
  • 台北夜市小食拼盤
  • 蜜汁紫菜排骨飯
  • 黑糖鮮奶
  • 小食拼盤
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
2022-10-04 39 瀏覽
今日去開觀塘做野,就同朋友試下呢間台灣野,幾個人試左好多款,咁岩2:30pm 仲有9折,加埋都只係食左2百幾蚊咋,好抵😍🥭芒果魯肉飯$58第一次見魯肉飯會加芒果,本身都驚會唔會怪怪地呢,但食落去又出奇地夾wo,芒果同魯肉份量都唔少,而且芒果好甜,配埋酸菜、蔥、高麗菜食完好滿足🐷蜜汁紫菜排骨飯 $60一黎到嘩好大碗,排骨厚切大大塊,而家炸得好乾身香脆,加上有大量紫菜,配埋飯一齊野都幾野味👍🏻🍠芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39芋泥同肉鬆呢個又甜又咸嘅配搭幾特別,芋泥好綿密而且唔太甜, 蛋餅外皮脆脆地,同埋份量都幾多🧀拉絲芝士火腿蛋餅$39芝士火腿呢個配搭一定唔會錯,好多芝士,岩哂芝士控😌🐥蘇子青瓜手撕雞 $ 25手撕雞都幾嫩滑完全唔鞋,加左青瓜成個味道清新哂咁🧈牛肉汁煮風琴豆腐 $20 好鍾意呢個豆腐,吸哂d牛肉汁好正🍠0冰手作芋頭鮮奶 (M)$48芋頭控必試,芋泥好幼滑而且口感綿密,完全唔甜,岩哂我呢d減肥人士,同鮮奶比例感覺係1:1,加上冇冰,所以味道更加原汁原味咁👍🏻🍋雙檸冬瓜茶$42冬瓜茶底配上青檸同檸檬,好清新嘅組合,酸酸甜甜咁好開胃🧋黑糖珍珠鮮奶 $35鮮奶好滑,甜度岩岩好,珍珠都好有

🥭芒果魯肉飯$58

🐷蜜汁紫菜排骨飯 $60

🍠芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39

🧀拉絲芝士火腿蛋餅$39
芝士火腿呢個配搭一定唔會錯,好多芝士,岩哂芝士控😌

🐥蘇子青瓜手撕雞 $ 25
手撕雞都幾嫩滑完全唔鞋,加左青瓜成個味道清新哂咁

🧈牛肉汁煮風琴豆腐 $20
好鍾意呢個豆腐,吸哂d牛肉汁好正

🍠0冰手作芋頭鮮奶 (M)$48

🍋雙檸冬瓜茶$42
冬瓜茶底配上青檸同檸檬,好清新嘅組合,酸酸甜甜咁好開胃

🧋黑糖珍珠鮮奶 $35
鮮奶好滑,甜度岩岩好,珍珠都好有口感

• 蜜汁紫菜排骨飯
2022-10-04 30 瀏覽
🥢 今次黎到觀塘尋找一間新開冇耐,但好受歡迎嘅貼地台灣小菜,唔好睇佢位置比較偏同隱蔽啊,今日黎食都有客人等緊位㗎,而且見到佢地外賣單好多添 👍🏻 餐廳價錢貼地,而且最讚就係每日2:30pm之後全單9折啊!飲品再半價!良心小店之選啊! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 熔岩蛋之戀·拉絲芝士火腿蛋餅 $39 芝士配埋火腿蛋好夾,餅用咗千島醬,仲拉到絲~揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 邪惡蛋之戀·芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39外皮好香蛋香,每一件芋泥都好大份,好足料!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 蜜汁紫菜酥炸排骨飯 $60排骨超大塊,炸得好香脆入味,紫菜仲鋪滿飯面!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 台北夜市小食拼盤·台灣腸 花枝丸 鹽酥雞 $39鹽酥雞脆唔會太鹹,腸烤得好好,好掛住台灣🥹揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 牛肉汁煮風琴豆腐 $10/串絕對有驚喜!豆腐好似風琴咁,一咬爆曬牛肉汁!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 全手作芋頭鮮奶·中 $48芋泥份量都幾多,加埋鮮奶唔會過甜,解油膩感。揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 黑糖鮮奶·中 $28黑糖唔會過多搞到好甜,鮮奶同黑糖嘅融合一流!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄

✨ 熔岩蛋之戀·拉絲芝士火腿蛋餅 $39
芝士配埋火腿蛋好夾,餅用咗千島醬,仲拉到絲~

✨ 邪惡蛋之戀·芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39
外皮好香蛋香,每一件芋泥都好大份,好足料!

✨ 蜜汁紫菜酥炸排骨飯 $60
排骨超大塊,炸得好香脆入味,紫菜仲鋪滿飯面!

✨ 台北夜市小食拼盤·台灣腸 花枝丸 鹽酥雞 $39
鹽酥雞脆唔會太鹹,腸烤得好好,好掛住台灣🥹

✨ 牛肉汁煮風琴豆腐 $10/串
絕對有驚喜!豆腐好似風琴咁,一咬爆曬牛肉汁!

✨ 全手作芋頭鮮奶·中 $48
芋泥份量都幾多,加埋鮮奶唔會過甜,解油膩感。

✨ 黑糖鮮奶·中 $28
黑糖唔會過多搞到好甜,鮮奶同黑糖嘅融合一流!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄
𝒯𝒶𝒾𝓌𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔🌟101芒果魯肉飯 ($58)💕💕兩個看似唔搭既食品,一齊食又幾好味。不過重點係佢既芒果夠甜同大粒😂所以配上肥肥既魯肉都唔會覺得油膩,係冇罪惡感既情況下食晒成碗🤣如果芒果酸少少應有都會破壞左個配搭飯。魯肉飯配上不同配菜如菜脯,食落爽脆同有少少辣味,正好同魯肉既順滑形成對比,亦增加左整體既層次😍值得一試😙🌟 台北夜市小食拼盤($39)小食拼盤有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞,兩三個朋友一齊分享既分量就啱啱好😍三樣都係熱辣辣剛整出黎,雞件超脆但裹面仲保留到肉汁,如果加少少味粉就更好! 花枝丸夠彈牙,仲提供左蜜糖可以點嚟食。台灣腸相對比較普通,如果配蒜片食應該更正😋不過$39咁多野食真係好抵☺️🌟全手作芋頭鮮奶 ($24)中杯都好大杯,而且個樽好有特色,不過就唔可以重用有少少浪費。芋泥舖滿成個樽底,食之前要先將芋泥同鮮奶攪勻,整體口感唔錯,唔鍾意太甜嘅人一定鐘意😍🌟珍珠奶茶 ($24)珍珠奶茶🧋夠大杯,朋友就略嫌珍珠略甜。晚市都坐滿成間店,每樣嘢食都即叫即整,幾有心思,味道中上。而且價錢正常,會再回訪的🥳📍壹.01 𝐎𝐧𝐞 𝐏𝐨𝐢𝐧𝐭

🌟101芒果魯肉飯 ($58)💕💕

🌟 台北夜市小食拼盤($39)

🌟全手作芋頭鮮奶 ($24)

🌟珍珠奶茶 ($24)
珍珠奶茶🧋夠大杯,朋友就略嫌珍珠略甜。

📍壹.01 𝐎𝐧𝐞 𝐏𝐨𝐢𝐧𝐭 𝐙𝐞𝐫𝐨 𝐎𝐧𝐞
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
101芒果魯肉飯
101芒果魯肉飯
珍珠奶茶
2022-10-03同女朋友去咗觀塘配眼鏡🤓因為太多客人要等長D時間⏲我地就決定去醫完肚先,返去拎眼鏡🕶去咗食間新式創意台灣料理🇹🇼就係壹.01台式料理😍餐廳裝修簡約淺木色風🪑平日晚市時段,非常多人😀因有客剛走,店員安排四位枱,空間感十足4️⃣用手機落單,埋單仲有九折優惠📱🫶🏻我哋點了,101芒果魯肉飯,58蚊碗,大量芒果肉粒,魯肉,雪菜,椰菜,芒果原來同魯肉咁夾,芒果肉粒好清甜,同埋魯肉飯不會油膩之餘,仲有啖啖魯肉嘅香味,十分推薦😊🫶🏻201薑蔥排骨飯,58蚊碗,份量好多,排骨炸得香脆,口感非常鬆軟,仲有得揀多蔥花,大堆蔥花圍住飯,好震撼,配埋酸菜,菜脯,肉燥,拌飯食每啖都好爽脆口感,幾好食😋台北夜市小食拼盤,39蚊碟,有花枝丸,台灣腸,鹽酥雞三款小食,鹽酥雞炸得金黃香口,雞肉好嫩滑,花枝丸都炸得外脆內軟,非常有咬口,台灣腸加上咗蜜糖,燒得好脆口,小食拼盤真係好抵食🥰邪惡蛋之戀,39蚊碟,餅皮非常脆,仲食到有蛋香味,芋泥蓉有淡淡芋香味透出來,有埋肉鬆點綴,味道好食🤓黑糖鮮奶,33蚊杯,鮮奶厚滑富乳香,叫了小甜,但好可惜無加珍珠🙃雙檸冬瓜茶,17蚊杯,冬瓜汁配檸檬汁,口感清爽,飲到少量薏米
2022-10-03

同女朋友去咗觀塘配眼鏡🤓
因為太多客人要等長D時間⏲
我地就決定去醫完肚先,返去拎眼鏡🕶
去咗食間新式創意台灣料理🇹🇼
就係壹.01台式料理😍
餐廳裝修簡約淺木色風🪑
平日晚市時段,非常多人😀
因有客剛走,店員安排四位枱,空間感十足4️⃣
用手機落單,埋單仲有九折優惠📱🫶🏻

雙檸冬瓜茶,17蚊杯,冬瓜汁配檸檬汁,口感清爽,飲到少量薏米味,有滋潤感覺😉

整體環境感覺好乾淨,坐得好舒服☺️
服務好有禮貌,上菜時會介紹菜式名😙
食物性價比超高,價錢唔貴,食物味道高質,同埋好多選擇,會再幫襯 @1.01_ig 試吓其他味蛋餅🥞

#壹.01台式料理
#101芒果魯肉飯
#201薑蔥排骨飯
#台北夜市小食拼盤
#邪惡蛋之戀
#黑糖鮮奶
#雙檸冬瓜茶
壹.01 🇹🇼 台式料理⋆⸜𖤣𖥧𖥣。𖥧𖤣𖥧𖥣「觀塘除咗塞車,重有壹.01」觀塘有一間台式料理餐廳🤤餐廳係有幾個90後嘅年輕人經營✨價錢相當之抵食 款式種類都好多選擇👍🏻推薦必飲🌟全手作芋頭鮮奶🥛💲2️⃣4️⃣呢杯芋頭鮮奶冇額外加任何糖同冰✨所以唔會沖淡左 鮮奶奶味好香濃😋而甜味完全係取決於個芋泥💜芋泥好綿密仲要份量好多 啖啖都有芋泥😍好滿足👍🏻呢個真係好好飲 建議大家去試吓👍🏻❤️🍳芋泥肉鬆脆皮蛋餅💲3️⃣9️⃣芋泥同肉鬆呢個鹹鹹甜甜嘅配搭真係唔會出錯💜佢嘅芋泥好綿密好好食 仲要有埋肉鬆🤤蛋餅外皮小小脆入面又煙煙韌韌 份量仲要幾多㗎🥰佢仲有款拉絲芝士火腿蛋餅 下次試下先❣️🍱香蔥紫菜魯肉飯💲6️⃣0️⃣嗌咗多紫菜 佢真係俾得好多👏🏻魯肉份量仲要都唔少!不過因為太多紫菜味出過魯肉味🤣成個飯係向偏濃味啲🤔份量真係幾多 嗌咗少飯都係食唔曬🤣🐷蜜汁排骨便當💲6️⃣5️⃣嗌咗便當所以佢有好多配料😆排骨又係炸到好香脆 但又唔會太乾✨排骨加左蜜汁所以有啲甜甜哋 幾好食又開胃😋仲要超巨型大過我塊面🫣不過已經預先切好一塊塊👍🏻個人就會鍾意食呢個多啲啦ʕ•ᴥ•ʔ🐥蘇子青瓜手撕雞💲2️⃣5️⃣有得嗌單份或者雙份我哋就嗌咗單份但份量都好多手撕雞啲肉都滑
壹.01 🇹🇼 台式料理
⋆⸜𖤣𖥧𖥣。𖥧𖤣𖥧𖥣
「觀塘除咗塞車,重有壹.01」
觀塘有一間台式料理餐廳🤤

蛋餅外皮小小脆入面又煙煙韌韌 份量仲要幾多㗎🥰
佢仲有款拉絲芝士火腿蛋餅 下次試下先❣️

🍱香蔥紫菜魯肉飯💲6️⃣0️⃣
嗌咗多紫菜 佢真係俾得好多👏🏻
魯肉份量仲要都唔少!
不過因為太多紫菜味出過魯肉味🤣

台北夜市小食拼盤💲3️⃣9️⃣
有花枝丸. 鹽酥雞同台灣腸🙌🏻
全部都係即叫即炸 嚟到嗰陣仲熱辣辣❤️‍🔥
鹽酥雞size一啖一粒 雞肉外脆內軟😚
台灣腸外皮都脆 啖到入面仲有肉汁 仲有啲甜味🫶🏻花枝丸都係脆卜卜🤪

係一間好有台灣風味🇹🇼嘅特色小店🙌🏻
佢哋2點半之後仲做緊9折優惠同特飲半價