2018-09-02
今晚去西灣河食飯,行過呢間喺碼頭旁嘅餐廳都好多次,今日就入去試試。都幾多人,好彩仲有 last 一張檯,唔洗等位。脆脆野菜沙律首先食d開胃小食,呢個沙律好特別,上面有d脆脆應該係藜麥,有口感,味道都幾好。帶子雞翼燒雞翼食得多,見到有帶子雞翼,本來以為係帶子加雞翼,點知係帶子釀左喺雞翼入面燒,真係好特別。 雞翼燒得很香,帶子都滲了點肉汁味,原雞味同帶子味都幾夾。燒秋葵、青椒仔、大磨菇秋葵爽口多汁,內裡都燒乾,沒有太滑潺的感覺。簡單鹽燒,只要食材新鮮,已經帶出食物鮮味。青椒仔都好細條,燒香後嫩口爽脆,帶小小辣。蘑菇切粒燒,燒汁滲透,很滋味。燒京都絹豆腐之前見人話係必食推介,上檯時候都覺得賣相一般,誰不知入口外脆內軟,口感十足,加上表面的燒汁,更香口惹味。松葉蟹肉鍋燒烏冬最後當然要揀d飽肚野,蟹肉大大條,肉質嫩滑鮮甜,野菜加烏冬大大一鍋,烏冬滑嘟嘟,湯底味道清點帶點鮮,石鍋又燒得熱喇喇👍🏻 食d 殿粉質令呢餐飯更圓滿。
脆脆野菜沙律
帶子雞翼
燒秋葵、青椒仔、大磨菇
青椒仔都好細條,燒香後嫩口爽脆,帶小小辣。
蘑菇切粒燒,燒汁滲透,很滋味。
燒京都絹豆腐
松葉蟹肉鍋燒烏冬