一向都好中意黎鯉景灣海旁散步,貪呢度靜靜地夠寫意,好chill! 已經好耐無黎呢頭嘅我,發現咗呢間專食串燒嘅日本餐廳,門面望落非常正宗,又響正碼頭格離,邊食邊暵埋個全海景,氣氛一流一向中意食澱粉嘅我,叫咗南瓜同番薯,兩者分別都燒得好香,有淡淡牛油味,好食芝士年糕同京都絹豆腐都係外脆內軟,豆腐入面極嫩滑,屬於必試首選鍋燒烏冬嘅麵條好幼,但比一般嘅更滑同彈牙,滑到好難先夾到而日本番茄沙律食落都好refreshing另外叫咗接骨木花梳打,飲落酸酸甜甜好清新,值得一試總括黎講,餐廳價錢雖然偏高,食品份量都比較細,不過作為佐酒嘅串燒小食,加上優美嘅環境,整體都令我十分回味

鍋燒烏冬嘅麵條好幼,但比一般嘅更滑同彈牙,滑到好難先夾到
而日本番茄沙律食落都好refreshing
另外叫咗接骨木花梳打,飲落酸酸甜甜好清新,值得一試

2018-04-02
2018-04-02 94 瀏覽
早排一家人去左西灣河一間新新地食日式串燒店食飯,老家實實初初真係無太大既期望又唔就腳,點知係高質串燒店!先不講味道,價錢真心同出面普通既日式串燒店差唔多,但裝修好日式而且坐得好舒服!驚喜位係佢會有個熱石座住令串燒唔會輕易變凍,好貼心!食物方面,因為實在太多野,所以就精選幾款最好味既黎介紹啦!紅菜頭蘿蔔沙律做前菜,酸酸甜甜好開胃月見紫蘇免治雞肉棒:自家製無買返黎既咁死實,肉質較鬆化而且肉汁好多,紫蘇味好突出但都算夾,燒到岩岩好,加埋雞蛋好味!雞翼:點都無諗過我會介紹雞翼!雞翼無咩特別既調味可以做,所以燒工係好重要!佢燒得外脆,雞皮油份燒晒出黎滲入左雞肉,所以好juicy , 好出色。粟米清甜,是簡單的美食。面頭的牛油令味道提升!豚大腸:點都估唔到會有豬大腸,醬汁調味好濃入味,燒香表面但入面軟熟無膏,簡單而好味!牛舌:最愛既牛舌都係高水準,爽口唔過熟,一咬落去爆晒啲汁出黎,諗起都覺得正!總括黎講,所有既串燒同做得好出色而且價錢非常合理,所以如果唔介意行遠少少既話,絕對係性價比高既串燒店。

食物方面,因為實在太多野,所以就精選幾款最好味既黎介紹啦!

紅菜頭蘿蔔沙律做前菜,酸酸甜甜好開胃

粟米清甜,是簡單的美食。面頭的牛油令味道提升!

2018-03-31 108 瀏覽
老公話復活節假期同我去行吓食好嘢,帶咗我去鯉魚門三家村。原本我以為係去食海鮮,佢最後同我去三家村碼頭搭船去西灣河,原來佢一早訂咗枱,喺西灣河碼頭隔離間日本餐廳食晚飯😆之前經過,覺得間餐廳好神秘,好特別裡面環境一流,全海景,睇到d船泊岸整個環境其實好舒適,d音樂好柔和,好有日本寧靜舒服既感覺主要係食串燒,亦有前菜、沙律、湯同熱食都好多選擇串燒 (由左至右) - 白鱔、廣島蠔、日本豚五花、香菇和月見紫蘇免治雞棒(自家製)全部都好好味呀白鱔好香脆可口,廣島蠔好肥美,豚五花好淋身好好味,冬菇一向都係我至愛,自家製雞棒既月見紫蘇味好清香,配埋個雞蛋醬油食,正d串燒係由廚房師傅燒好,再用個裝有熱石既盒上菜,等客人可以慢慢享受串燒既同時唔怕d食物會好快凍左,讚帶子雞翼我最鍾意食呢個,超好味雞翼個皮好香脆,雞翼包住粒帶子,一啖咬落去裡面好juicy,好好味美國安格斯肉眼老公最鍾意呢個,7成熟左右,好有牛味好淋身,好食前菜 - 燒明太子賣相精緻,微辣既明太子配爽脆清新既青瓜,好好既配搭,好味熱食 - 芝士年糕呢個老公都好鍾意食,仲encore左一次熱辣辣既年糕,咬落去裏面係流心芝士,好香滑熱食 - 鍋燒

之前經過,覺得間餐廳好神秘,好特別

裡面環境一流,全海景,睇到d船泊岸
整個環境其實好舒適,d音樂好柔和,好有日本寧靜舒服既感覺

主要係食串燒,亦有前菜、沙律、湯同熱食
都好多選擇

全部都好好味呀

帶子雞翼

我最鍾意食呢個,超好味

老公最鍾意呢個,7成熟左右,好有牛味好淋身,好食

前菜 - 燒明太子

賣相精緻,微辣既明太子配爽脆清新既青瓜,好好既配搭,好味

熱食 - 芝士年糕

呢個老公都好鍾意食,仲encore左一次
熱辣辣既年糕,咬落去裏面係流心芝士,好香滑

熱食 - 鍋燒烏冬

食完串燒都要食返啲粉麵
係日本手打烏冬,仲有一塊甜腐皮
一人分一小碗剛剛好

因為好好味,所以我地再encore左串燒同叫甜品

京都絹豆腐

外脆內嫩,外層掃上甜甜地醬油,好味
之後再encore左廣島蠔

日本蕨餅

甜品為呢一餐畫上完美既句號,今晚食得非常開心同超級滿足

P.S. 可以喺油塘三家村碼頭搭船到西灣河碼頭,可以欣賞埋日落🌄
2018-03-31 92 瀏覽
放工想鬆一鬆,去d靜靜地有海景既餐廳同老婆浪漫一下,西灣河碼頭原來係一個唔錯既選擇,個度朋友去過一間名叫既「埠」既日本居酒屋,餐廳正正坐落於碼頭,有無敵海景,環境唔錯,啱曬慢慢享受下美食,傾下計放鬆一下。餐廳唔算大,但坐位亦好闊落,日式既佈置,氣氛感覺好好,如果坐喺窗邊嘅位置就更加一流,餐廳主打係日式串燒,食物選擇多,串燒係即燒,上枱時會用熱石爐保溫,免得食物放涼,十分體貼。牛舌 $45牛舌爽口,充滿油份,口感非常好,一串有兩大塊,食完即刻再encore,必食之選。豚大腸$27男人的浪漫除左支竹火腩之外就應該係豚大腸,豚大腸除去大部份肥膏,完全唔肥,好香口,送酒仲更加一流。赤雞皮$25雞皮完全唔肥,燒得香脆,有d似台灣夜市既炸雞皮,好食。赤雞腿肉$27雞腿肉嫩滑,味道夠香,但個人比較喜歡燒雞皮。大葱豚面頰 $27蔥同豚肉相間排列,豚肉有油脂而不太肥,大葱唔會好重味,我平時唔太喜歡大葱都覺得好味。雞軟骨 $18十分爽口,調味做得好好,而且燒得好香口日本豚五花 $32豚五花真係超級好味,肉質彈牙,肉同脂肪比例剛剛,但完全不覺油膩,每人一串食完都想再食。墨魚腸 $32一小段一小段嘅墨魚腸,充

牛舌 $45

豚大腸$27

赤雞皮$25
雞皮完全唔肥,燒得香脆,有d似台灣夜市既炸雞皮,好食。

赤雞腿肉$27
雞腿肉嫩滑,味道夠香,但個人比較喜歡燒雞皮。

大葱豚面頰 $27

雞軟骨 $18
十分爽口,調味做得好好,而且燒得好香口

日本豚五花 $32

墨魚腸 $32
一小段一小段嘅墨魚腸,充滿墨魚汁香味,亦有墨魚肉喺裏面,味道好好。

絹豆腐 $32
用離燒既豆腐質地比較實,師傅技巧一流,可以燒到外脆內軟,加埋燒汁塗嚮面,絕對要一試。

月見紫蘇免治雞棒$47
自家製免治雞棒,配合蛋王豉油,必試之食品。

鍋燒烏冬 $48
鍋燒烏冬連個爐一齊上,份量唔算多,烏冬口感十分細滑,湯底味道好,加上一大片腐皮,值得推介,食完一個唔夠喉,我地再encore。
蕨餅 $39
甜品選擇唔算多,只有兩款,我哋揀咗蕨餅,雖然份量唔多,食完串燒再食個甜品先夠完美,四塊蕨餅加上豆粉,甜度適中,好味。

餐廳雖然唔大,坐位唔多,但敢樣先可以令每一款食物廚師都能用心製作,而且餐廳環境非常好,適合靜靜地傾吓計,慢慢食,談談情,真係一個同另一半離品賞美食既餐廳。
復活節假期開始,想搵好野食享受一下,朋友一早搵了這間在西灣河碼頭的一間食日本串燒店。入到去算寬闊,又可以望住個海,感覺舒服良好。首先叫左燒明太子,有青瓜伴碟上,唔錯。之後以串燒為主-燒京都娟豆腐,外脆內軟。燒A4和牛,可以,期待再好啲。燒栗米我至愛,食材很鮮,又香口,師父加左鹽(少量)吊味,好正。燒紫蘇葉免治雞肉棒,攪勻隻蛋點汁,雖然我對紫蘇葉一般,但都好好味,出色。燒牛舌,必食之一,有咬口,燒得恰到好處,推介燒廣島蠔,這個真的不得了,要讚師父有水準有心機有耐性,除左燒的時間準,沒有過火,又要燒到蠔剛好收左身,鎖咗水份。難道極之高,本身食材也是很好,加點鹽吊吊味,我無野想講,再黎多幾份啦,唔該必食還有叫左燒雞翼,香菇等等,同樣係好好味,最後叫左鍋燒烏冬埋尾臨走前再叫左叫左芝士年糕當甜品。都係必食。大滿足,食到串燒師父的心機更加係食客的口福,侍應同樣也很招呼周全,謝謝🙏🏻

首先叫左燒明太子,有青瓜伴碟上,唔錯。之後以串燒為主-
燒京都娟豆腐,外脆內軟。
燒A4和牛,可以,期待再好啲。
燒栗米
我至愛,食材很鮮,又香口,師父加左鹽(少量)吊味,好正。
燒牛舌,必食之一,有咬口,燒得恰到好處,推介

必食

臨走前再叫左叫左芝士年糕當甜品。都係必食。

• 芝士年糕
2018-03-30 1339 瀏覽
說起西灣河這地區,最容易讓人想起的大概就是匯集了各種美食的太安樓吧!? 但有天順著路一直走到海傍時卻發現了一個像淺水灣的地方那裡除了有名車、跑步的人,還有幾間外國餐廳不過最讓我提起興趣的是那家近貼在西灣河碼頭的日本餐廳 ლ(`∀´ლ)先點 - 蟹籽沙律 ($48) 來作為前菜有時沙律雪得久了,會吃到雪藏的味道~幸好這個能吃到的是食材鮮味味噌湯 ($28) & 豚肉味噌湯 ($24)前者較為鹹味重一點。後者我還以為是前者再加上豚肉而已但原來調味方面會是喝起來比較甜!湯料除了豆腐外,還有豚肉片 (ゝ∀・)這裡主要是吃串燒吧?看到餐牌上有不少的可以選擇點好的串燒不是用碟子直接上桌,而是放在一個網架上送來在這架有燒紅了的石頭,讓串燒能保持在微熱的溫度,吃起來更香月見紫蘇免治雞棒-自家製 ($47)這個配醬油+生蛋來吃~拌勻後蛋味更為濃郁,同時也突出了雞棒的味道反倒可能蛋確實是太濃的關係,紫蘇什麼的吃不出味道耶羊扒 ($81) - 不會很羶。但這個羊好像有點細隻 ... ?! 是說有點值得稱讚店員的是,在我們苦惱要怎樣分的時間,主動拿出刀叉給我們!美國安格斯肉眼 ($81) - 本身的調味有點濃
但有天順著路一直走到海傍時卻發現了一個像淺水灣的地方
那裡除了有名車、跑步的人,還有幾間外國餐廳
先點 - 蟹籽沙律 ($48) 來作為前菜
蟹籽沙律
味噌湯 ($28) & 豚肉味噌湯 ($24)
前者較為鹹味重一點。後者我還以為是前者再加上豚肉而已
這裡主要是吃串燒吧?看到餐牌上有不少的可以選擇
點好的串燒不是用碟子直接上桌,而是放在一個網架上送來
在這架有燒紅了的石頭,讓串燒能保持在微熱的溫度,吃起來更香
月見紫蘇免治雞棒-自家製 ($47)
反倒可能蛋確實是太濃的關係,紫蘇什麼的吃不出味道耶
月見紫蘇免治雞棒-自家製
美國安格斯肉眼 ($81) - 本身的調味有點濃,但肉較為嫩身比羊好吃點
美國安格斯肉眼
除了肉,當然也有點蔬菜類喔~ 番薯 ($24) & 直菇 ($20)
兩者都不會燒到很乾身!番薯吃起來甜甜的,菇的水份亦滿滿 (ゝω◕✿)
番薯
但要說最好吃的應該是 - 廣島蠔 ($45)
ヽ(*´ω`)ノ 燒過的蠔看起來依舊還是很飽滿!!而且一串還有兩隻啊
肉厚肥美~咬下去的瞬間便嚐到那份鮮味甜而濃
廣島蠔
另外還點了 - 芝士年糕 ($18)
年糕的面層應該塗了一層味噌? 吃起來的鹹香有點不一樣 (*´Q`*)
芝士年糕
最後點的是 - 關東煮 ($108) 整個鍋上而且一直熱著的。
湯頭甘甜的很好喝!蘿蔔和蛋只有一件~蘿蔔雖然很入味,但稍微有點渣
此外還有芋絲、獅子狗魚蛋、油豆腐福袋等等,整個很豐富喔!
關東煮
題外話/補充資料: 這晚天氣不錯,打開趟門走進店內~已經感受到微微的涼風,感覺滿舒服 偶而會有些船靠岸劃破了那份寧靜 ... 比起在高處看著海景,這種近距離更讓我心動
2018-03-23
$282.5 (晚餐)
蟹籽沙律
月見紫蘇免治雞棒-自家製
番薯
2018-03-26 550 瀏覽
吹住海風 望住夜景 食住高質串燒呢間日本餐廳真係一流 行中高級路線食物種類都幾多 主要以串燒為主 另有多款酒精飲品入到去係隱世料理的感覺 木門後係大概七至八張木枱 七點黎到已經滿座了 好彩有book枱!前菜叫左燒明太子 有8小件 以青瓜做底 以清新感覺中和明太子的濃味 唔會好似出面有啲太魚腥味之後梗係一輪又一輸的串燒🤤🤤🤤Round1-左至右:秋葵 雞軟骨 月見免治雞肉棒 冬菇 紫蘇味噌雞腿肉 豆腐 墨魚腸 牛舌月見免治雞肉棒係配生蛋豉油既 用筷子將生雞蛋搞均 再點雞棒落去 鮮甜的豉油簡直有畫龍點睛的效果!推介!紫蘇味噌雞腿肉 好嫩滑 紫蘇味道突出豆腐 開頭都無叫 但店員推介佢 一於試下 點知又有驚喜 滑溜豆腐配上濃郁醬汁!墨魚腸 真係十分推介 一串三粒 食到粒粒真材實料墨魚之餘 墨魚鮮味都好突出!仲Encore左一次!牛舌 梗加係食串燒不能不點的!厚燒牛舌 以淡淡的鹽味輕輕調味 口感好正 油脂豐富!Round2 係左二的A4和牛串同左三的帶子雞翼A4和牛 肉味濃烈 內裡呈粉嫩色 油脂分泌旺盛!帶子雞翼圓滾滾漲卜卜好得意 一咬開已經見到原隻帶子係入面!雞翼外皮夠香脆 內裡嫩滑!Roun
吹住海風 望住夜景 食住高質串燒
呢間日本餐廳真係一流 行中高級路線
食物種類都幾多 主要以串燒為主 另有多款酒精飲品
燒明太子

之後梗係一輪又一輸的串燒🤤🤤🤤

紫蘇味噌雞腿肉 好嫩滑 紫蘇味道突出

Round2 係左二的A4和牛串同左三的帶子雞翼
A4和牛 肉味濃烈 內裡呈粉嫩色 油脂分泌旺盛!
帶子雞翼圓滾滾漲卜卜好得意
帶子雞翼
一咬開已經見到原隻帶子係入面!雞翼外皮夠香脆 內裡嫩滑!
帶子雞翼

Round3係赤雞肝!好似仲King Size過我平時係日本食個d咁!入面好滑 熟得剛剛好!
赤雞肝

仲有白饍 熱辣辣 外脆內軟 自己一個KO晒三件😂
白饍

之後叫左粒芝士年糕 都幾大件 好軟身 開頭expect係外甜內鹹 點知調返轉喎!外面的日式醬油連紫菜 入面係半溶芝士 帶微甜味幾過癮!

最後叫多個熱食關東煮 有火heat住上枱

勁多配料!蔬菜福袋 玉子 蘿蔔 蒟蒻 獅子狗 豆腐
唔係誇張 但係個關東煮湯係我飲過最好味嘅 極度鮮甜 但係食得出係天然嘅鮮甜味 一碗又一碗咁樣清晒!!!
其實未完!食飽飽梗係要食返個甜品
有兩款選擇分別係南高梅果凍同蕨餅!
蕨餅

本身鍾意食後者 點知果凍更有驚喜
原粒南高梅 果凍有幽香清甜嘅梅子味 成件事好自然好舒服!必點!
南高梅果凍

順帶一提 每位店員都識日文 仲見到佢哋用全日文落單!感覺好似返咗日本咁!服務態度勁好 係勁好!下次想食串燒或者掛住日本都會再返嚟!

2018-03-24
燒明太子
赤雞肝
白饍
南高梅果凍
2018-03-24 106 瀏覽
有時候食飯就係為咗追求味道, 但有時候就純粹為咗情調, 前兩日去嘅呢間埠就係兩者兼備嘅好例子。 餐廳位於西灣河碼頭, 地點唔算話好易搵, 如果唔係經朋友介紹, 可能都會錯過咗呢間餐廳。一入到去, 我已經對餐廳嘅環境非常滿意, 事關我哋係對住個無敵大海景去食嘢,聽住啪啪嘅海浪聲同感受微微嘅海風,心情都變得特別好。甘蝦鹽漬呢個甘蝦鹽漬食落有淡淡嘅酒香,味道較想像中甘甜。蟹子沙律食落感覺非常清新, 師傅將青瓜絲 切得幼奶的,十分易入口。 燒雞腿肉、大蔥豚面頰及日本豚五花呢度嘅串燒都係跟住熱石爐一齊上,因此熱度同風味都能夠保持。 呢三串串燒各有特色, 燒雞腿肉雞皮外層燒得十分香脆, 雞肉肉質嫩滑;豚面豚較其他部位滑嫩,連埋大蔥食非常香口;而我最為偏愛五花肉,豚肉夾雜住燒完嘅肥膏香,香口之餘肉汁亦得以保留,相當好食。燒雞軟骨及椎茸椎茸食落充滿冬菇香,咬落非常多汁。燒直菇比起椎茸我更喜歡直菇,燒完之後外層金黃香口,咬入口有啖啖嘅菇汁,非常好食。燒牛舌燒牛舌唔算厚身,但火喉控制得岩岩好,唔會太硬,咬落保持到彈牙口感。燒白鱔呢個個人覺得係必點!好難得食到啲咁好味嘅燒白鱔!!首先外層有燒至脆卟卟嘅魚皮,

甘蝦鹽漬

呢個甘蝦鹽漬食落有淡淡嘅酒香,味道較想像中甘甜。

蟹子沙律

食落感覺非常清新, 師傅將青瓜絲 切得幼奶的,十分易入口。

燒雞腿肉、大蔥豚面頰及日本豚五花

燒雞軟骨及椎茸

椎茸食落充滿冬菇香,咬落非常多汁。

燒直菇

燒牛舌

燒白鱔

呢個個人覺得係必點!好難得食到啲咁好味嘅燒白鱔!!首先外層有燒至脆卟卟嘅魚皮,入面嘅鱔肉燒得剛熟,咬落有香口嘅魚油,火喉控制得剛好。

燒雞翼及紫蘇免治雞棒

師傅細心咁將燒雞翼拆骨,方便食用。免治雞肉紫蘇味都幾特出,點埋調制好嘅生雞蛋食感覺都幾特別,值得一試。

燒雞皮及美國牛肉

燒雞皮非常香脆,但唔算特出。而美國牛肉則又係一項必點之選!!牛肉燒得岩岩好 ,食落肉質嫩滑多汁,牛肉味香濃,非常好食!

整體而言餐廳價位屬於中等,但以食物質素同環境黎講,性價比絕對係非常高!
2018-03-23 765 瀏覽
以前不時會經西灣河碼頭去鯉魚門體育館攀石,但愈大愈忙,已經好少再踏足碼頭。估唔到今次嚟唔係搭船,而係食串燒。埠嘅燒物用石爐保溫,以瀨戶奈海藻鹽調味。成得最豪嘅係厚切A4和牛。平時冇食開唔知價,望落係細塊,但食落真係不得了。和牛喺爐上一直滴油,發出「炸炸」聲。 厚切和牛令肉心保持嫰粉紅,成塊肉都充滿油脂香,牛味好濃。月見紫蘇免治雞棒食法比較特別,可以將雞棒切成細段,然後沾上蛋漿。雞棒甜甜地,沾上蛋汁肉質更嫰滑。京都絹豆腐幾有驚喜。一端上枱見到豆腐偏黑好似燶咗咁,其實有啲錯愕。但一食就知佢係將甜醬油焦糖化,令絹豆腐比炸豆腐更脆。豆腐密度好高,食落結實,豆味濃陏。喺電視見過人話日本燒雞皮好正,所以就點嚟試試。果然冇錯!雞皮燒到出晒油,食落脆口,有雞油香但唔油膩,好似豬油渣咁嗰種質地咁。羊扒雖然定價較高,但燒得好出色。入面嘅肉係嫰粉紅,但生嘅部分好易咬開,好稔,好香!鍋燒烏冬滑嘟嘟咁,鰹魚昆布湯係全鍋嘅精華所在,腐皮就吸晒呢啲精華。哈!睇到都覺得正啦!蟹腳燒鹽味經外殼滲入鮮甜蟹肉。蟹鉗位啲肉厚到成支漿糊筆咁!啖啖肉,啖啖海水味。食埋甜品,呢餐靚景正嘢食冇得輸。

瀨戶奈海藻鹽

埠嘅燒物用石爐保溫,以瀨戶奈海藻鹽調味。
厚切A4和牛

厚切和牛令肉心保持嫰粉紅,成塊肉都充滿油脂香,牛味好濃。
月見紫蘇免治雞棒

雞棒甜甜地,沾上蛋汁肉質更嫰滑。

羊扒

羊扒雖然定價較高,但燒得好出色。

入面嘅肉係嫰粉紅,但生嘅部分好易咬開,好稔,好香!
鍋燒烏冬

鱈場蟹腳燒

哈!睇到都覺得正啦!蟹腳燒鹽味經外殼滲入鮮甜蟹肉。

蟹鉗位啲肉厚到成支漿糊筆咁!

啖啖肉,啖啖海水味。
蕨餅

食埋甜品,呢餐靚景正嘢食冇得輸。
厚切A4和牛
鍋燒烏冬
鱈場蟹腳燒
2018-03-23 93 瀏覽
西灣河碼頭除咗連接咗鯉魚門同鯉景灣,原來仲有間靚景日式串燒居酒屋。埠嘅燒物全部以瀨戶奈海藻鹽調味,帶出食材鮮味。首先推介嘅當然係鱈場蟹腳燒($328)。蟹腳大大隻、啖啖鮮甜蟹肉。廚師將蟹腳放喺海藻鹽堆上燒,海藻鹽嘅鹹經橙紅色嘅外殼滲入蟹肉,帶出海水味。豪氣地點咗蟹腳燒,當然要點返啲串燒拉上補下。但相對低價位嘅串燒亦盡顯心思。雖然串燒主要係用海藻鹽調味,但用鹽比例針對每樣食材都各有不同。例如燒香菇鹽落得較輕,灑咗少少糖,帶出菇菌類嘅甜味;而燒牛舌因為肉汁、油香濃厚,亦冇落太多嘅鹽,而且食落爽口唔韌~大大粒帶子都可以釀入雞翼? 帶子雞翼望落漲卜卜,外皮撐得好薄,所以食落好似炸過咁脆。帶子被雞油包圍,食落肉質更加滑。唔想食太多肉嘅點一鍋烏冬亦係唔錯嘅選擇。扁身稻庭烏冬滑不溜口,鰹魚昆布湯底好清甜,水準拍得住唔少烏冬專賣店。埠嘅menu有齊前菜至甜品,配埋恬靜靚海景同柔和燈光,食串燒都變成浪漫滿分嘅fine dining~

2018-03-21 120 瀏覽
餐廳在西灣河的海邊,座位後有一個很大的海景,把餐廳裝修成在船上的樣子,看着海景吃串燒,非常寫意。大蔥豚面頰因為看見菜單上新奇的名字,就點了一串來試試看,豚面頰的肉質較結實,並不是想像中好像豬頸肉的爽脆肉質,餐廳並沒有做過多的調味,而是附上了海藻鹽和七味粉,豚面頰點上一點點海藻鹽更加突出其肉味,這串串燒還配上大蔥增加了清新感,整個感覺很日式呢。日本豚五花豚五花就稍為有點肥肉,肥瘦相間一層層的,相比較下我較喜愛豚五花,因為在肉味中還帶有一點油香,吃上去沒有那麼結實。美國安格斯肉眼非常喜愛吃牛的人來到這裏一定要試一試這裡的美國安格斯肉眼,這串安格斯肉眼其實份量還不少,肉質很易咬,牛味很濃脂肪比例不高。A4和牛(厚切)終於到最期待的A4和牛了,趁熱咬下去油香滿瀉,肉質比美國安格斯肉眼更加嫩,只是放涼了一點之後沒有那麼好吃,建議要趁熱吃才能吃到那熱辣辣的油香。紫蘇梅子赤雞腿肉又是一樣很新奇的配搭,雞腿肉上放上了一些酸甜的梅子醬和紫蘇,我很愛紫蘇和梅子這樣的配搭。紫蘇有點像香料的味道配上酸酸甜甜的梅子,味道較濃,雞腿肉燒得不鞋口,肉質嫩滑,非常好吃。帶子雞翼帶子雞翼一上場漲鼓鼓的,皮燒得非常香脆,

大蔥豚面頰
左:  大蔥豚面頰        中:    紫蘇梅子赤雞腿肉        右:  日本豚五花

海藻鹽

日本豚五花
美國安格斯肉眼
A4和牛(厚切)
左:  A4和牛       右:  美國安格斯肉眼

紫蘇梅子赤雞腿肉
左: 紫蘇梅子赤雞腿肉. 右: 廣島蠔

左:  帶子雞翼

帶子雞翼一上場漲鼓鼓的,皮燒得非常香脆,咬了兩口已經可以看到中間有半粒帶子。整串味道較清淡,一定要配一些海藻鹽和七味粉會更加惹味。
赤雞皮

燒得非常香脆,已經有點豬油渣的味道,實在想叫多幾串來配酒吃。
廣島蠔

廣島蠔的表面也是燒得焦焦的,廣島蠔很大粒,而且十分新鮮,中間肉質非常幼嫩,沒有燒得過熟,同樣海藻鹽在帶出鮮味的時候又起了很大的作用。
2018-03-17
15 分鐘 (堂食)
2018-03-19 544 瀏覽
今日係白色情人節,咁搵左一間浪漫既餐廳,咁就係西灣河碼頭,所以今日放工就去左觀塘搭船去西灣河,好方便一落船就見到呢間餐廳終於等到我男朋友黎到就入去,我地一早book左位入到去見到美麗的海景,環境又寧靜又舒適我地大約7點去到,當時都唔太多人,後來都漸漸多人了雞泡魚干質感比較厚,唔夠香脆可口,但味道不錯豚肉露荀卷豚肉包住露荀無咁肥膩的感覺,肉質好鮮美廣島蠔燒完味道都好鮮味,燒到鎖住蠔汁都很鮮甜好想再encore!牛舌燒得好入味,又好林京都絹豆腐外皮是炸出來,好香口!而且內裡十分細嫩一夜干今次食一夜干既魚叫做”花魚”,魚質好滑仲帶出陣陣的鹽味,不需要用任何醬油都製好味道,吃得津津有味月見紫蘇免治雞棒配上這個醬汁,更增添味道幾特別燒雞翼雞翼燒得好靚金黃色都算好大隻

終於等到我男朋友黎到就入去,我地一早book左位

入到去見到美麗的海景,環境又寧靜又舒適

我地大約7點去到,當時都唔太多人,後來都漸漸多人了

雞泡魚干
質感比較厚,唔夠香脆可口,但味道不錯

豚肉露荀卷
豚肉包住露荀無咁肥膩的感覺,肉質好鮮美

廣島蠔
燒完味道都好鮮味,燒到鎖住蠔汁都很鮮甜
好想再encore!

燒得好入味,又好林

京都絹豆腐
外皮是炸出來,好香口!而且內裡十分細嫩

一夜乾

一夜干

月見紫蘇免治雞棒
配上這個醬汁,更增添味道幾特別
雞翼

燒雞翼
雞翼燒得好靚金黃色
都算好大隻
2018-03-14
一夜乾
雞翼
2018-03-18 115 瀏覽
上星期放工經過西灣河海膀見到依間新開日本料,於是同個朋友就入左去試下係正西灣河碼頭隔離因爲係正碼頭隔離的關係,所以在店裏可以見到泊在碼頭的船感覺幾新鮮雞泡魚干$78,好香口豚肉露筍卷$37,薄薄的豚肉包住露筍燒起來香口,豚肉雖然有點油膩,但有露荀中和返,所以唔覺得油淋淋燒雞翼$36,雞翼唔會燒得過火,啱啱好香脆可口廣島蠔$45,廣島蠔應該係刺身級,只係放在熱爐上暖一暖佢就食得雞軟骨$18,燒起上面放左海鹽牛舌$45,牛舌是厚切的,肉質好淋京都絹豆腐$32,豆腐好滑,外面炸了再加香料一夜干$148(必食首選),今日一夜干是花魚,肉質鮮嫩,感覺像食新鮮魚月見紫蘇免治雞棒$47,自家製的雞肉棒,進食時點雞蛋,另一番風味最後就係甜品 蕨餅 $39
係正西灣河碼頭隔離
因爲係正碼頭隔離的關係,所以在店裏可以見到泊在碼頭的船
感覺幾新鮮
雞泡魚干$78,好香口
燒雞翼$36,雞翼唔會燒得過火,啱啱好香脆可口
雞軟骨$18,燒起上面放左海鹽
牛舌$45,牛舌是厚切的,肉質好淋
京都絹豆腐$32,豆腐好滑,外面炸了再加香料
一夜干$148(必食首選)
,今日一夜干是花魚,肉質鮮嫩,感覺像食新鮮魚
最後就係甜品 蕨餅 $39
  • 一夜干
2018-03-17 85 瀏覽
今晚嚟到西灣河碼頭嘅串燒店食飯,好彩bk左位先唔洗干等咋😌 入面比較細,但座位係坐得舒服嘅,外面仲有小露台可以望下海吹下海風咁🌊🌊 串燒種類繁多,我地先點左最愛嘅牛舌同a4和牛!牛舌好有咬口但又冇渣💁🏻 和牛燒得好好,肉汁依然鎖住,脂肪比例平均,入口d油會爆出嚟但非常香同唔膩❤️ 另外墨魚腸亦好正,彈牙鮮美😘 蘆筍豬肉卷亦十分推薦,兩者配合得好好,互補不足!上面沾左d調味,食落冇咁寡😎烏冬好有心思!麵質煙韌,湯清甜🐟

另外墨魚腸亦好正,彈牙鮮美😘

烏冬好有心思!麵質煙韌,湯清甜🐟
2018-03-15 132 瀏覽
西灣河碼頭隔鄰最近新開了一間日式串燒店,小店裝潢滿有日式居酒屋的風味,當中加入了一點時尚元素,偏暗的環境配上柔和的燈光,感覺悠閒中帶點氣派;店內設有僻靜的獨立廂房,坐擁180度海景,在裡邊享用美食實為一樂也。細閱餐牌,這裏提供的菜式種類頗多,前菜、沙律、湯品和熱食均有供應,而作為主打的日式串燒,選擇更是多元化,讓人三心兩意,拿不定主意。甘蝦塩漬,細細隻軟嫩的甜蝦撈上蒜香醬汁,鮮甜惹味,美國安格斯肉眼火喉控制剛好,肉味濃郁,咬落鬆軟多汁。赤雞皮燒得剛好夠乾身,但又不會過硬,酥脆油香,火候拿捏得十分準確,已很久沒遇過這麽有質素的燒雞皮了。赤雞肝入口軟潤,甘香酥化,配上甜香照燒汁,更顯惹味。月見紫蘇免治雞棒,自家製的免治雞棒,入口鬆軟多汁,帶著淡淡的紫蘇清香,蘸上日本雞蛋和醬油撈成的醬汁,添上了濃香滑溜,更是美味。大蔥豚面頰燒得外焦內嫩,肉香爽口。豚肉蘆筍卷,薄薄的豚肉捲著爽脆露筍,入口清爽中帶點肉香,口感不俗。燒豬腸外皮酥脆,内裡甘香,脂香滿瀉,愛好內臟的筆者當然忍不住再來一客。燒明太子配上青瓜片,青瓜片中和了明太子的濃膩,鹹香中見清爽,口感豐富,用來送酒實在一流。關東煮,油揚、豆腐、蒟蒻

甘蝦塩漬

甘蝦塩漬,細細隻軟嫩的甜蝦撈上蒜香醬汁,鮮甜惹味,
美國安格斯肉眼

美國安格斯肉眼火喉控制剛好,肉味濃郁,咬落鬆軟多汁。
赤雞肝 / 赤雞皮

赤雞肝入口軟潤,甘香酥化,配上甜香照燒汁,更顯惹味。

雞軟骨 / 大蔥豚面頰

大蔥豚面頰燒得外焦內嫩,肉香爽口。
豚肉蘆筍卷

燒豬腸外皮酥脆

關東煮

關東煮,油揚、豆腐、蒟蒻和竹輪卷,放在濃甜的湯汁中煮得入味,吃完這麼多燒物,換換口味來點熱食湯品,飽肚之餘亦中和了油膩感。

整晚的出品都十分高質,個人覺得質素更可與銅鑼灣某元祖級日式串燒店一較長短,加上店家細心的以熱石爐為串燒保溫,讓客人可摸住酒杯底慢慢享用,十分專業貼心。收費雖屬中高檔定價,但以味道,論環境,談招呼都算很合理,絕對值得一試,筆者和朋友已在約定下次再來Encore歡聚一番。

餐牌快拍

2018-02-28
3 分鐘 (堂食)
甘蝦塩漬
赤雞肝 / 赤雞皮