2018-12-11
又到放假嘅星期日,等埋太太做完家務先去行街,佢話屋企欠一部细嘅電視放係房中,想去睇吓,下午去咗旺角D大型連鎖店度睇,睇咗兩間電器鋪頭,终於買咗一部24寸嘅電視机,等嗰店員包好部電視,比埋錢,行出門口嘅時候,太太问係咪食咗飯先回家呢,問佢想食乜,佢話凍凍地想食雞煲,我話啱啦,上次食过嘅,又係附近,又唔使行咁遠,嗰間(回到味來)係有雞煲食又可以打边爐,一舉兩得,去到嘅時候,因為時間尚早,唔使等位,侍應招呼我俩坐底,俾咗嗰餐牌我地睇,因為太太想食雞煲,而我又唔係食得咁辣嘅,所以叫咗一個 黃燜雞煲,食住先,雞好入味,好滑,食到差不多嘅時候,就叫侍應加番啲湯,要嚟淥嘢食,太太鍾意食菜,我 喜歡食牛 所以就叫咗一個雜菜,一個手切牛頸脊 ,雜菜都有好多選擇 ,有菜心,白菜, 黃芽白 ,仲有兩嚿粟米同埋冬菇, 牛頸脊都好大碟 ,只要淥一陣就食得,加埋一個自己調配嘅醬汁,特别惹味,因為嗰湯底已有雞和牛肉味,所以啲菜都非常好食,粟米非常甜,食咗個半鐘就叫侍應埋單,回家裝埋部電視先,下次可以叫多幾個朋友嚟,因為好食嘅嘢係要分甘同味嘅。
嗰間(回到味來)
侍應招呼我俩坐底,俾咗嗰餐牌我地睇,
食住先,雞好入味,好滑
,雜菜都有好多選擇 ,有菜心,白菜, 黃芽白 ,
,特别惹味,
因為嗰湯底已有雞和牛肉味,所以啲菜都非常好食,粟米非常甜,