2019-07-16 28 瀏覽
今日放假過咗嚟寶琳探朋友,因為朋友搬咗嚟寶琳住,順便一齊去食個Tea🥰🥰🥰去到新都城二期見到都唔少選擇啵,最後俾呢間台式小店吸引住喔🤩🤩🤩裝修好台灣嘅感覺,木系做主題,牆上掛咗好多有意思嘅字句,好文青嘅感覺喔🤗🤗雖然我哋係食Tea,但係我地勁餓,所以嗌咗好多嘢食「鹽酥雞排滷肉飯」「台灣烤香腸」「煲仔塔香三杯雞」「桂花雞翼」「上湯浸時菜」「芝士奶蓋玄米茶」「熱玄米茶」嚟到台灣小店點可以唔食鹽酥雞扒啵,呢度啲鹽酥雞扒好正宗喎,即叫即整熱辣辣,脆皮而且雞肉好滑,充滿鹽酥嘅味道🤗🤗滷肉飯亦都好足料,唔係好似出邊啲餐廳得小小既滷肉😆😆送飯真係一流呀🥰🥰「煲仔塔香三杯雞」第一次食嘢,塔香葉令到三杯雞好香,我哋以為得幾舊雞啦,點知成煲都係,好抵食喔🤪🤪「台灣烤香腸」令我覺得自己好似去咗台灣咁,如果下次可以成條食就好啦🤩「桂花雞翼」係呢度嘅招牌菜,啲雞翼炸完之後淋上桂花嘅醬汁,甜甜的味道好特別💕💕兩杯嘢飲都幾好飲啵,「芝士奶蓋玄米茶」有驚喜,濃郁嘅芝士奶蓋配上淡淡的玄米茶,好夾呀

雖然我哋係食Tea,但係我地勁餓,所以嗌咗好多嘢食[囧][囧]「鹽酥雞排滷肉飯」「台灣烤香腸」「煲仔塔香三杯雞」「桂花雞翼」「上湯浸時菜」「芝士奶蓋玄米茶」「熱玄米茶」嚟到台灣小店點可以唔食鹽酥雞扒啵,呢度啲鹽酥雞扒好正宗喎,即叫即整熱辣辣,脆皮而且雞肉好滑,充滿鹽酥嘅味道🤗🤗滷肉飯亦都好足料,唔係好似出邊啲餐廳得小小既滷肉😆😆送飯真係一流呀🥰🥰

2019-07-16
下午茶
  • 椒鹽花枝丸
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2019-07-15 20 瀏覽
呢排突然之間好想食台式小食見到呢間都幾多選擇試咗特色桂花雞翼本身冇諗過呢兩個配搭會work仲諗住又甜又咸會好奇怪點知出奇地夾桂花味中和左炸雞翼嘅油膩程度變咗可以食多幾舊都唔怕手工餡餅一到已經聞到好香而且唔會好油膩入面包嘅係豬肉仲有少少生菜韭菜可以中和左佢嘅油膩程度呢個好飽肚食兩件已經夠晒飽第一次食呢款芝士酥排骨toast諗緊會唔會有啲似豬扒包結果反而似平時食嘅西式三文治有少少生菜絲加上口口嘅芝士醬酸酸甜甜嘅感覺酥排骨一啲都唔硬超軟身呢個記得要趁熱食因為包身都有少少烤過凍左食會即刻扣分食完桂花雞翼一定要飲埋佢個桂花奶蓋烏龍茶平時冇乜興趣飲茶但係加咗桂花香嘅甜味即刻中和左茶嘅苦味仲有依家最hit嘅奶蓋簡直係一次過滿足晒三個願望
呢排突然之間好想食台式小食

仲有依家最hit嘅奶蓋
簡直係一次過滿足晒三個願望
  • 桂花雞翼
2019-07-15 7 瀏覽
Authentic Taiwanese food found around the corner !A place with all sorts of snacks , drinks n noodle/riceTried the crispy squid ballsTexture is super soft with a thin layer of fried layer on topSmell really good from far alreadyLove it with the choice of small or big portionthe Minced pork bun smells goodAnd I am surprised tat it doesn’t taste as oily as it looksThe pork inside is tenderNot overcookedLove how the vegetables inside bring a sense of freshness This is the first time I tried the Osm

Tried the crispy squid balls

The pork inside is tender
Not overcooked

This is the first time I tried the Osmanthus sauce with chicken wing
Doesn’t sound like a good pairing at the beginning but u should definitely give it a try
Can’t imagine how well the sweetness balance with the saltiness of the wings
N it kinda make it less heavy so you can finish them one by one
Definitely recommended this to everyone

How can you miss the osmanthus cheese oolong tea after the chicken wings haha
It’s much more interesting than just having a normal oolong tea
With this u have the bitterness from the tea together with the sweetness from osmanthus , then adding extra texture with the cheese cover
Everything all in one cup!
2019-07-14 21 瀏覽
將軍澳區的小先鋒見到佢幾靚小清新嘅外表 (不過唔少人等位)其實我好耐之前食的,隔左好耐先寫翻個評裝潢好有台灣cafe感覺,木屋仔加偽文青書本擺設花花牆好靚,係寶林少有嘅特式餐廳,可以影靚相厄like講翻嘢食先li個桂花炸雞排麵幾好食炸得夠熱夠脆,點下桂花糖出奇地清香麵就普通,湯底唔係話好濃嗰隻,唔夠熱,但整體係協調嘅有珍奶飲,跟餐加錢味道ok正常辣牛肉麵就幾好牛肉幾多,有芫荽辣汁都幾辣下,佢好細心咁分開俾我自己落,因為我落單嗰陣掌握唔到佢嘅小辣會唔會好辣,定係唔辣,所以佢俾我自己決定
將軍澳區的小先鋒見到佢幾靚
小清新嘅外表 (不過唔少人等位)
其實我好耐之前食的,隔左好耐先寫翻個評

裝潢好有台灣cafe感覺,木屋仔加偽文青書本擺設

花花牆好靚,係寶林少有嘅特式餐廳,可以影靚相厄like

講翻嘢食先
li個桂花炸雞排麵幾好食
炸得夠熱夠脆,點下桂花糖出奇地清香
麵就普通,湯底唔係話好濃嗰隻,唔夠熱,但整體係協調嘅

有珍奶飲,跟餐加錢
味道ok正常

辣牛肉麵就幾好
牛肉幾多,有芫荽
2019-07-13 27 瀏覽
一人晚市套餐有湯又有菜,仲有主食,都幾抵幾豐富。晚市套餐選擇比主餐牌少,令到有選擇困難症嘅我更易揀到。👻飯,通常有得揀肉操飯或者雞肉飯,兩個汁嘅味其實係一樣,但係雞肉就有多啲肉鋪喺面,同埋個雞肉係凍架,夏天食呢個都會幾開心。鹽酥雞扒超級好味,調味粥,又唔會喊刀斧嗰隻,鹽酥炸得好鬆脆,肉厚多汁,皮又唔會太太厚太多粉,正!套餐送嘅燉湯好清甜,落足料,好多雪梨同豬肉。加咗$6要杯香濃奶茶,係台灣珍珠奶茶嘅味道,唔係我鍾意果種港式,一時唔記得咗叫咗🤑裝修簡單,牆上標語好台灣feel,係略嫌座位同隔離枱有少少近。

滷水蛋牛腩雞肉飯

套餐送嘅燉湯好清甜,落足料,好多雪梨同豬肉。

鹽酥雞扒滷肉飯
鹽酥雞扒滷肉飯
2019-07-13 26 瀏覽
個日放工同朋友係樓下搵野食.四季良晨晚餐時間長期都排隊.見個人小d 就去試.佢有麵同飯類簡.晚餐都係有set.店餐要出番收銀處之後有人拎食物黎.首先上左煎餃子.不錯.煎得香.個皮都香脆.朋友叫左三杯雞set.有個清菜白飯加湯.個雞都幾香.十分入味.一個set 夠哂飽.佢叫左杯棉花可可.好飲朱古力味十弟濃.上面亦有好多棉花糖.我就叫左個清雞湯花支丸餃子米線.花支丸十分彈牙.餃子同煎餃係一樣.有買隻咁多.湯餃無咁熱氣.我仲加左隻老水雞蛋飲品我叫左個芝士奶蓋茶.甜度岩岩好.個芝士奶蓋都好正.好rich.仲要好多.好開心.埋單都係200幾蚊。食到飽飽十分底食
佢叫左杯棉花可可.好飲朱古力味十弟濃.上面亦有好多棉花糖.
埋單都係200幾蚊。食到飽飽十分底食
用餐優惠
試食活動
2019-07-12 22 瀏覽
今日係西環收工,出發去將軍澳睇樓順便食野,對於好少去寶琳既我黎講,有一種尋寶既感覺。去到新都城佢有左右兩邊商場,我兜左一陣,發現成個商場係得呢間台灣野 -「四季良晨」要排隊,見佢價錢唔貴,本住有伏齊齊中既心態,試一試佢。 2個人食,好意外我朋友無叫麵,因為佢好中意台灣牛肉麵,佢解釋話:「今日翻工好累,食麵都feel唔到好唔好食,無mood。反而如果個飯夠好食,可以喚醒個靈魂,精神啲,所以挑戰一下…………………..(好玄,唔知佢講乜,可能真係好累….)」 咁我叫左個養生湯底既三盛牛肉麵,佢叫左個鹽酥雞飯。啲飯套餐好奇怪/有趣,要你揀魯肉飯or雞肉飯。魯肉飯就經常食,咁試試雞肉飯睇下咩料。 唔係等左好耐啲野食就黎到,真係好似手撕雞肉+飯,啲雞肉有雞香味,首先加分(如果你唔明咩感覺,你可以想象下,你食魯肉飯會唔會有「魯肉飯啲魯肉好有魯肉香味」?一種遇到美食,喜悅既感覺。)鹽酥雞夠脆夠滑,做到應做既效果,好食而無需多講,竟然有菜跟餐,好貼心。最癡線係個湯!好香,好清,好好味,湯入面既牛腩,入口融化咁濟。呢煲湯究竟煲幾耐先可以煲到啲牛腩咁腍? 個養生湯牛肉湯麵,omg,個湯底好適合養生,注重健康

個養生湯牛肉湯麵,omg,個湯底好適合養生,注重健康既人士,湯底有淡淡既藥材味。麵條既口感都唔錯,如果牛肉可以在煮腍啲,會係另一個滿分之作(我食過牛肉更腍既牛肉麵,好正。)當然,純粹個人喜好,如果你唔中意好腍既牛肉,咁呢碗其實幾適合你。

最後,叫多左2杯飲品:中國茶 x 2 + 芝士奶蓋/珍珠。真係用茶包沖,茶味足夠,甜度同冰量可以自己揀,價錢都係28蚊左右。

想知野食好唔好食,其實好簡單,無咩特定標準,你只要問自己一個問題,如果你肚餓既時候會唔會諗起呢一餐?會唔會翻黎再食?

我會答你,我會!咁你明啦。加上呢度既裝修,我覺得好有台灣文青既感覺,如果佢開分店開係西貢海邊,邊食邊飲奶茶,邊聽~ 聽海的聲音,係享受黎既~
2019-06-26
10 分鐘 (堂食)
這個7月才剛開始但總有點納悶!預料不定時定候驟晴驟雨而且這個起落不定的情況會持續籠罩著整個城市。噢 ....... 怪不得我整天提不起勁來!靈機一動,心想不如讓自己歇一歇,稍稍沉澱一下吧!新開張的【四季‧良晨】主打悠閒小清新風格,正正是適合現在狀態的我...一日之計在於晨...雖然不是晨早來到,但晚上都這裡都能令我賞心悅目....新都城低層,【四季‧良晨】呢間就係我之前吃過的【桂花小幸】既姊妹店,門面差不多,都是走台式風格,門面的左邊有賣台式飲料。門口都有明確的指示告訴了落單既流程,半自助式,先自行到櫃枱點餐付款,再有員工送到你所在枱號,滲透濃濃文青風,書卷味重喔,非常方便喔。入面悠閒小清新風格,以藍色為主色,再用木系既座枱,座椅,屋形陳架放盆栽,仲有個大大的書櫃,濃濃文青生活味道,挺舒服的,古早味十足,襯番古早味台灣料理呢。【四季‧良晨】餐牌選擇不少呀,不過真係同【桂花小幸】,牌食物好相似,另外都係同一款既菜但可以不同湯底不同的配麵或飯又可以加小食,配飲品。餐牌唔算好多,但就變化多多喔。🔹花枝丸水餃米線(養身湯) $62 加配滷水蛋 $6我一向對米線情有獨鍾,叫左呢碗都幾開心,因為水

🔹花枝丸水餃米線(養身湯) $62 加配滷水蛋 $6

花枝丸水餃米線(養身湯)

我一向對米線情有獨鍾,叫左呢碗都幾開心,因為水餃大大隻,皮薄餡足皮夠柔嫩 ,花枝丸都係彈牙又夠墨味。養身養身湯湯底好好飲呀,聞到陣陣藥膳味香氣醇厚,但清清的,飲啖湯都唔會有罪惡咁。而每條麵條吸收晒湯底的精華,口感爽口彈牙,果然是台灣麵呀!

+$6就有滷水蛋
滷水蛋這類小食極受歡迎,滷料芳香,濃郁有層次,隻蛋食落去全熟的,蛋黃粉粉好夠味。
滷水蛋

🔹麻醬雞絲冷麵 配涼拌貓耳朵 $52加配滷水蛋 $6
雞絲涼拌冷麵,比想像中好吃多了。但麻醬太重手,每一啖都掛得超滿麻醬味,吃到最後有點膩呢。但外表望落去都色彩好繽紛!!
麻醬雞絲冷麵 配涼拌貓耳朵

主要配料有三樣野,雞絲、青瓜絲同埋雞蛋絲,全部一次過撈埋一齊,其口感係冰冰凍凍又三種味道三種口感,味道都尚算唔錯,夏天食有點小加分。呢個價位算抵食吧。

🔹煲仔.塔香三杯雞 $48
有時天氣熱吃不下,但見佢係小食之一,應該份量細細,食小小亦無防,端上這道茶,單單用醬汁拌飯相信就能嗑掉一碗飯!因為味道太濃了。三杯指的是「麻油、米酒、醬油」,現代人注重養生,都儘量不吃太油太鹹, 但這裡有點重手喔。
煲仔.塔香三杯雞

雞腿肉骨件同肉件都多,經切塊再炒,外表美美,肉件夠嫩,唯一敗北真的是偏鹹呀。

我地一人叫咗一杯台式飲品!
🔹超濃旭可可 $18及🔹桂圓杞子菊花冰茶 $20
兩杯都是選擇少糖,可可跟名字一樣超濃旭,當中的香味和可可產生微妙苦味,但整體是偏甜呢。
桂圓杞子菊花冰茶有少少糖味但令味道更加豐富有層次,桂圓杞子有咬口,但在場食晚餐,用外賣杯上好像不太好呢!雖然可以比你拎走飲但相對不夠環保呢。店家的菊花冰茶味比起一般的店子複雜,冰茶當中的一分甜跟茶的單寧伴隨而來,實在是非常之特別。
超濃旭可可及桂圓杞子菊花冰茶

【四季‧良晨】裝潢擺設別具用心,舒適寫意,處處花草盆栽,細節位做得好足,可以慢慢食遠離刻板的都市。

細食的朋友將主食可以二人Share食然後再叫小食都好夠了,因為食物份量都唔細架!試多D其他野食又是一個不錯的選擇呢。
滷水蛋
煲仔.塔香三杯雞
  • 麻醬雞絲冷麵
2019-07-10 8 瀏覽
雖然屋企樓下商場都算多嘢食,但係好多價位都偏貴,有時候都唔係好捨得食。近排新開左呢間四季良晨個價錢比較貼地,又成日都好多人排隊,忍唔住都去試一試佢。鋪頭嘅裝修都幾文青,仲有書可以比客人睇,氣氛幾好,同事隔離黐住一間聯營台式飲品店 tea mikoo,買外賣或者堂飲都可以今次叫咗一個麻辣腱心牛肉麵、麻醬雞絲撈麵配涼拌貓耳朵、塔香三杯雞、烤香腸、同埋兩杯飲品,一杯係仙氣火龍果茶,另一杯係蜜桃烏龍蘆薈。牛肉麵個腱心,原來即係牛𦟌。呢個麵有驚喜!湯底夠濃,牛𦟌夠冧,另外上嘅麻辣汁都好好食,冇諗過可以係呢度食到碗咁高質嘅牛肉麵!麻醬雞絲撈麵係冷麵,有大量雞絲同青瓜絲,配埋個貓耳朵消暑一流塔香三杯雞嘅塔香其實即係九層塔,非常香口惹味;烤香腸都算大件夾抵食!兩杯嘢飲都好有驚喜,開頭以為會係死甜,但飲落果味好足,尤其是火龍果茶,超正!好耐都未食過咁高質嘅台式野,但一兩個人胃口有限,最好同多幾個朋友嚟可以食多啲!

• 紅燒腱心牛肉麵
2019-07-10 38 瀏覽
將軍澳新都城商場 提供不少美食, 特色餐廳 俾區內人, 基本上區內人日常飲嘅食嘅買嘅都齊備好少會出城。平日時間過咗去新都城食午餐, 發現最近新開咗间台灣食肆, 主打台南菜同台式茶飲。店舖喺商場二期, 台式小店裝修, 舒服自然,滿有文青feel。揀咗飲品, 會喺隔離 《幸福之茶研社》自己直接取或者送回店內。珍珠阿華田$24唔係好甜, 珍珠勁煙韌,不過咬到牙都攰😅。仙氣火龍果茶$30味道好清甜, 呈深紅色, 唔通用咗紅肉嗰隻火龍果?腱心牛肉麵紅燒湯底$58牛展肉用咗中心嘅部位所以好軟熟。 面身較焾不過都好索湯好好味! 湯底味道濃郁,但個人覺得偏甜, 還好帶微微嘅辣中和返個甜味。紫菜魚丸湯$6牛肉麵外加了小食, 魚丸好彈牙結實👍塔香三杯雞$48個煲唔係熱辣辣甘上, 有酒香和九層塔嘅香氣, 但雞件較靭和乾。手拍小黃瓜 小食加$12青瓜好爽脆,唔令醃得太酸或太鹹, 夏天食好清新開胃。涼拌貓耳朵$12 酸酸辣辣嘅小食都係好開胃, 貓耳朵特別小巧爽脆。蕃茄濃湯水餃$28水餃皮比較腍, 包得唔夠結實。 濃湯蕃茄仲有唔少嘅蕃茄肉, 夠曬開胃醒神。鹽酥花枝丸$23 外皮酥脆, 做到酥炸生蠔外皮果種效果。

珍珠阿華田$24
唔係好甜, 珍珠勁煙韌,不過咬到牙都攰😅。

仙氣火龍果茶$30

味道好清甜, 呈深紅色, 唔通用咗紅肉嗰隻火龍果?
腱心牛肉麵(紅燒湯底)
腱心牛肉麵紅燒湯底$58
紫菜魚丸湯
紫菜魚丸湯$6
牛肉麵外加了小食, 魚丸好彈牙結實👍
塔香三杯雞
塔香三杯雞$48
手拍小黃瓜
手拍小黃瓜 小食加$12
青瓜好爽脆,唔令醃得太酸或太鹹, 夏天食好清新開胃。
涼拌貓耳朵$12
酸酸辣辣嘅小食都係好開胃, 貓耳朵特別小巧爽脆。
蕃茄濃湯水餃$28
鹽酥花枝丸$23
外皮酥脆, 做到酥炸生蠔外皮果種效果。 花枝丸超足料, 內有勁大粒嘅魷魚。

仙氣火龍果茶
腱心牛肉麵(紅燒湯底)
紫菜魚丸湯
2019-07-10 9 瀏覽
成日經過新都城廣場,見到有一間台式餐廳「四季良晨」,剛剛開幕不久,旁邊還有一間附屬飲品店「幸福之茶研社」,因此今天決定去吃晚餐,估唔到8:00去到,門口企滿同我地一樣取票等候入座嘅朋友仔。呢間餐廳落單方式比較特別,先記着自己所坐的枱號,然後拿着餐牌都門口的收銀處落單付款,飲品亦可以同時在這邊下單,返回座位等一等就有職員送餐麻辣三寶米線(豬肚、牛肚、水餃)$68湯底辣到校道可以選擇大中小辣,麻辣味非常惹味和香口,水餃皮薄,唔會厚皮,牛肚同豬肚非常爽口!三盛牛肉米線(紅燒牛肉湯)$68三盛係邊三盛呢,就係腱心牛肉、牛腩同牛丸,呢個紅燒牛肉湯帶小小辣味,但係唔鍾意食辣嘅我都能夠食到,湯底非常濃厚而且不油膩,米線吸收左湯底嘅精華,真係好美味,牛丸非常彈牙,牛肉同牛腩炆得好淋!滷水雞翼(五隻)$38還加配了兩款小食(涼拌黑醋小茄子、手拍小黃瓜)各$12最後飲品方面,我們選擇了可可珍珠拿鐵$28、芝士奶蓋白桃🍑烏龍茶$28呢個芝士奶蓋白桃烏龍茶個奶蓋好濃厚,而且係用烏龍茶包,所以茶底夠香,同清甜,絕對唔係一個茶包沖十幾杯嗰種質素,確實難得!可可珍珠拿鐵珍珠份量十分多,淡淡都飲到Q彈的珍珠,而且朱古

麻辣三寶米線(豬肚、牛肚、水餃)$68

三盛牛肉米線(紅燒牛肉湯)$68

滷水雞翼(五隻)$38

還加配了兩款小食(涼拌黑醋小茄子、手拍小黃瓜)各$12

可可珍珠拿鐵珍珠份量十分多,淡淡都飲到Q彈的珍珠,而且朱古力唔會太甜,飲晒成杯都唔會覺得油膩!

• 三盛紅燒牛肉麵
2019-07-10 19 瀏覽
今日經過新都城中心,搵間主打食台灣菜、吊下思鄉病癮我同朋友選擇左晚飯時間黎食,幸運地只等左5分鐘左右就入得呢間既芝士奶蓋鐵觀音,坊間飲到既都會芝士味較重,呢度飲到係雲呢拿味同埋有一浸芝士既咸香味,味道好特別,亦唔會搶過茶既香味,值得一讚而朋友就叫咗白桃烏龍茶,白桃味好出,同烏龍茶既味,味道清新我地叫左好多小食,有手拍小黃瓜 (+$12)滷水蛋 (+$6)涼拌貓耳朵(+$12)桂花雞翼 ($38@5)黎到主食既部分,我就叫左鹽酥雞排鹵肉飯 $58,再加左鹽酥花枝餅 $23@3 朋友就叫左麻辣牛肚麵 $51 佢唔係好食得辣,所以叫左小辣。原本牛肉湯底已經好香,再加微微既辣味
今日經過新都城中心,搵間主打食台灣菜、吊下思鄉病癮

我同朋友選擇左晚飯時間黎食,幸運地只等左5分鐘左右就入得

而朋友就叫咗白桃烏龍茶,白桃味好出,同烏龍茶既味,味道清新

我地叫左好多小食,有手拍小黃瓜 (+$12)

滷水蛋 (+$6)

涼拌貓耳朵(+$12)

桂花雞翼 ($38@5)

朋友就叫左麻辣牛肚麵 $51
2019-07-10 15 瀏覽
🌿 四 季 良 晨 🦖 💚tko平民台灣餐廳 人均100多小小左右✨😍▫️鹽酥雞排滷肉飯 $76雞排炸漿唔會好厚 食落唔會覺得好乾好鞋 仲要份量都幾多 而滷肉既份量岩岩好 可以撈勻成個飯 🍚 ▫️三盛牛肉麵 $68所謂既三盛即係牛𦟌牛腩牛丸 個人最中意既係入面既牛𦟌 幾有咬口 而台灣麵就幾彈牙 唔會煮到好淋又或者痴埋一舊咁 紅燒湯底有小小辣 如果唔食得辣可以揀其他湯🤪 ▫煎餃子 $28 ▫️芝士奶蓋阿華田 $30阿華田唔算好濃 唔係喜茶個種濃度 但芝士奶蓋都幾厚 味道唔錯 整體感覺唔會好膩 不錯 ▫️黑糖珍珠鮮奶 $29對於我呢個重口味人士黎講都有小小偏甜 珍珠唔會好淋冇咬口 係一杯合格既黑糖珍珠鮮奶 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖#四季良晨 #eatwifcathy_寶琳 #eatwifcathy_將軍澳 #eatwifcathy_台式
🌿 四 季 良 晨 🦖 💚
tko平民台灣餐廳 人均100多小小左右✨😍
▫️鹽酥雞排滷肉飯 $76
▫️三盛牛肉麵 $68
▫煎餃子 $28
▫️芝士奶蓋阿華田 $30
2019-07-10 33 瀏覽
星期五放工出街食飯,揀咗就近既台灣嘢食晚餐~環境主打文青風格,裝修感覺治癒,最鍾意望到牆身見到好多立體花,好有青春氣息~~滷水蛋牛腩雞肉飯套餐套餐材料豐富,滷肉飯汁配白飯味道香口,雞肉鋪滿整個白飯面,肉質嫩滑,配埋滷蛋其實已經好滿足~牛腩份量都多,不過燜得可以再入味啲,軟硬度適中,不過肉質就略嫌有啲乾身,浸多少少湯會更好吃~有不少蔬菜做伴碟,蔬菜都吸收左牛腩汁都幾入味~燉湯夠足料,飲到底見到有不少材料,飲落清甜可口,不過隔咗油會更飲到湯嘅精華更好味~~涼拌貓耳朵木耳口感爽脆,調味料控制得宜,酸甜度剛剛好~辣椒唔會太多,唔會比辣味蓋過酸甜,係不錯既開胃小菜~~番茄濃湯水餃蕃茄湯底濃郁,水餃吸收左湯嘅精華有濃厚嘅蕃茄味,水餃餡料算足夠,而且咬開有肉汁流出來,唔會乾身~~三盛牛肉麵(蕃茄湯)湯底濃郁,牛肉量足夠,牛丸咬落彈牙,牛腩吸收左番茄湯肉質軟諗,而且燜得都夠入味,牛展夠爽口,厚度適中,啖啖肉非常滿足~~芝士奶蓋鐵觀音叫咗少甜整體感覺唔算甜,反而飲到茶味更加順口,芝士味唔算重,但係個人認為少許芝士味已經令整體口感頗為豐富,係一個唔錯嘅選擇~~桂圓杞子菊花冰茶整體清甜可口,係養生之選,食到
星期五放工出街食飯,揀咗就近既台灣嘢食晚餐~

~滷水蛋牛腩雞肉飯套餐
滷水蛋牛腩雞肉飯套餐

~涼拌貓耳朵

~番茄濃湯水餃
蕃茄濃湯水餃

~三盛牛肉麵(蕃茄湯)
番茄湯三盛牛肉麵

~芝士奶蓋鐵觀音
芝士奶蓋鐵觀音
~桂圓杞子菊花冰茶
整體清甜可口,係養生之選,食到粒粒杞子覺得口感不錯,不過甜度較難控制,飲慣茶或者少甜既我覺得甜度比較高~
桂圓杞子菊花冰茶
2019-07-04
5 分鐘 (堂食)
滷水蛋牛腩雞肉飯套餐
番茄湯三盛牛肉麵
芝士奶蓋鐵觀音
桂圓杞子菊花冰茶
2019-07-08 39 瀏覽
今日屋企附近近開呢間台灣菜既餐廳,心郁郁就去左試啦.....入面既裝飾幾文青感覺,好適合留倩影😆😆鹽酥雞排滷肉飯呢個一個套餐附送素湯同埋時菜,份量都好足料,而且雞排好大件,炸粉薄雞排非常厚肉,食落一啲都唔柴仲好多汁,雞味都幾濃。肉燥超級入味,加埋小小既肥肉同埋香菇,鮮甜得黎仲超易送飯。煲仔塔香三杯雞飯三杯雞都幾足料,雞件完全吸收哂洋蔥蒜頭同埋九層塔既味道,十分惹味。呢個都係晚市套餐黎既,素湯係用合掌瓜同埋無花果煲既,味道清香。三拼牛肉飯定食定食三拼係牛腩,牛𦟌同埋牛丸。牛𦟌咬落軟滑,牛腩滷得十分入味,大大件十分抵食。最值得一提係牛丸,完全冇諗過牛丸牛味超級濃郁,彈牙爽口唔黏牙,真係好岩牛魔王。特盛紅燒四寶麵台灣麵煮得軟硬適中,加埋紅燒牛肉湯,超夾。除左牛𦟌煮得好軟滑之外,豬手都入味,花枝丸超級彈牙,味濃好食。蕃茄濃湯水餃水餃份量十分,大大隻幾足料,蕃茄湯底都鮮味十分,十分夾。麻辣牛肚麻辣味好濃郁,牛肚超爽口而且份量都十足。加埋麻辣味道十分惹味同埋醒神。愛麻辣之人必點之選。我地仲點左幾杯台式特飲試一試。水果茶味道唔錯,甜味同果味濃郁;芝士奶蓋白桃烏龍茶清香唔膩;鐵觀音珍珠鮮奶茶唔太甜而且
入面既裝飾幾文青感覺,好適合留倩影😆😆

鹽酥雞排滷肉飯

煲仔塔香三杯雞飯

三拼牛肉飯定食

特盛紅燒四寶麵

蕃茄濃湯水餃
水餃份量十分,大大隻幾足料,蕃茄湯底都鮮味十分,十分夾。

麻辣牛肚
麻辣味好濃郁,牛肚超爽口而且份量都十足。
加埋麻辣味道十分惹味同埋醒神。愛麻辣之人必點之選。

我地仲點左幾杯台式特飲試一試。水果茶味道唔錯,甜味同果味濃郁;芝士奶蓋白桃烏龍茶清香唔膩;鐵觀音珍珠鮮奶茶唔太甜而且茶味香濃;魔力水晶可可朱古力超濃郁。