2020-09-12 285 瀏覽
行開新都城一定會食呢間因為食材新鮮而且味道真係拍得住真正台灣當地既味道!麻辣紅燒腱心牛肉麵+滷水蛋&豆腐耐冇食真係好掛住佢D麵,麻辣香而不太辣而且佢既麵質彈牙之餘掛湯都一流! 腱心牛肉軟淋而又好重牛味,加上紅蘿蔔同埋蘿蔔入哂味,成碗麵都令我諗起台灣個陣既味道!另外跟餐可以加錢叫小食,我就叫咗滷水蛋&豆腐,滷水味夠濃所以食落真係好正,一定唔會後悔!鹽酥雞排麵朋友食鹽酥雞排麵,麵質基本上都一樣而佢塊雞排真係超大塊而且好厚肉,炸粉唔會太多同埋炸既時間岩岩好仲可以保留到肉汁!煎餃子餃子都係佢既招牌之一,因為佢係手包所以肉汁比起出面買既更加濃厚同埋餡料飽滿!桂花雞翼呢個亦都好有驚喜,炸得脆卜卜既雞翼加上一碟桂花醬可以點嚟食,甜咸既口感出奇地夾!鮮果茶&紅豆奶茶飲品方面都好足料同埋夠哂大杯,食完成餐飯都未飲完!紅豆奶茶既紅豆煲到淋哂好出味,加埋奶茶好好飲!

麻辣紅燒腱心牛肉麵+滷水蛋&豆腐

鹽酥雞排麵

煎餃子

桂花雞翼

鮮果茶&紅豆奶茶

• 麻辣紅燒腱心牛肉麵
2020-09-04 326 瀏覽
喺而家困難重重之下想去台灣真係非常之難,咁唯有喺香港繼續覓食台灣野以回味一下台灣嘅味道🤣🤣🤣位於寶琳嘅四季良辰經常都有好多捧場客,相信佢哋都比好多正宗嘅台灣食物吸引住, 而的確價錢又唔太貴嘅情況之下確實可以支持一下。首先要推介嘅絕對係呢度嘅台灣麵,尤其是以牛骨作為湯底嘅牛三寶面,裏面包括牛筋牛腩同埋牛肚,呢三款都係牛之中最受歡迎嘅部位,配合埋龍龍嘅牛骨湯一齊飲真係有甜有鮮味,又唔鹹但同時又食到台灣嘅品味👍🏼👍🏼如果講小食嘅話相信炸墨魚丸都係一大特色,唔好以為係好似打邊爐嗰啲墨魚丸,而係依照台灣口味嘅手打墨魚丸仲要係大大粒,食落去當然會有墨魚肉,同時墨魚漿嘅味道亦都係鮮味十足,如果話香港嘅墨魚丸係彈牙嘅話台灣嘅墨魚丸會係飽滿軟糯❤️另外主菜方面亦都可以試吓正宗嘅三杯雞,同喺茶餐廳或者其他餐廳食嘢三杯雞略有唔同,醬汁要求煮得濃一啲,務求雞球盡快吸收醬汁嘅精華,以致唔會出現雞同埋醬分離嘅味道😉飲品當然都係呢一度嘅一大特色,飲品牌可以佔左足足一版,而且大部份都係喺出邊絕少見到,例如多多梳打。但台灣嘅嘢飲一定要數到奶蓋茶,所以今次就試咗奶蓋烏龍茶, 奶蓋嘅味道清新而不膩。配合一啖茶融合埋一齊就感受

飲品當然都係呢一度嘅一大特色,飲品牌可以佔左足足一版,而且大部份都係喺出邊絕少見到,例如多多梳打。但台灣嘅嘢飲一定要數到奶蓋茶,所以今次就試咗奶蓋烏龍茶, 奶蓋嘅味道清新而不膩。配合一啖茶融合埋一齊就感受到烏龍奶茶嘅味道,係食完咁多嘢嘅情況之下飲番一杯清新嘅奶蓋茶的確係一大完美嘅句號。
2020-08-21
  • 椒鹽花枝丸
  • 三盛牛肉麵
又食台灣原味道了!有時大肚婆嗰幾日食開嗰款就會係咁encore(笑🤣), 過哂繁忙嘅lunch hour果然好快有枱👏🏻.🥢鹽酥雞排滷肉飯 (HKD64)即叫即炸👍🏻鹽酥嘅皮脆到不得了! 雞肉仲要係一貫嘅厚切+juicy, 配充滿肉汁味道濃嘅滷肉飯有如置身台灣夜市嘅感覺, 每一啖飯食到滷肉的.🥢麻辣牛肚麵*中辣* (HKD57)大中小辣通常我都go for中辣保險d, 識食一定整羹辣椒🌶️醬撈匀湯底, 湯頭味道帶點甜, 牛肉麵質地非常掛湯. 牛肚大件切啖啖爽口入味, 份量多到要老公幫手, 抵食encore之選, lunch set仲附送小碗小食添.🥢煲仔塔香三杯雞 (HKD52)9層塔嘅香味徐徐飄出, 煲仔未到於沙沙作響但熱度十足. 雞件大件又惹味, 當中嘅洋葱🧅, 蒜頭🧄> 唔怕濃味嘅我地都KO哂, d蒜頭係已炒到完全腍身超正.🥢蜂蜜檸檬🍋蘆薈 (HKD19)食左啲煎炸+辣野, 飲返杯蜂蜜檸檬平衡返先.🥢蜜桃🍑烏龍蘆薈 (HKD19)烏龍茶香, 同蜜桃汁非常balance呢, 蘆薈粒份量超豐富derrr.

🥢
鹽酥雞排滷肉飯 (HKD64)

🥢
麻辣牛肚麵*中辣* (HKD57)

🥢
煲仔塔香三杯雞 (HKD52)
煲仔塔香三杯雞

🥢
蜂蜜檸檬🍋蘆薈 (HKD19)
蜂蜜檸檬蘆薈

食左啲煎炸+辣野, 飲返杯蜂蜜檸檬平衡返先.
🥢
蜜桃🍑烏龍蘆薈 (HKD19)
蜜桃烏龍蘆薈

2020-08-31
煲仔塔香三杯雞
蜂蜜檸檬蘆薈
蜜桃烏龍蘆薈
2020-08-19 25 瀏覽
下午茶真係好抵食呀,我幾個人叫咗好多款茶餐,款式有好多,而且價錢又平,真係排隊等都值得!拉絲芝士肉鬆蛋餅配地瓜薯條$40🍟香港唔多台灣餐廳有得食蛋餅,所以見到即刻嗌,個皮唔乾,肉鬆多到會爆出黎,如果面再加番啲醬油膏會更加正宗。地瓜薯條好特別,夠粗身甜甜地,正!個餐加$6就有飲品,抵食。另外跟餐加咗兩個小食$15,揀咗拍黃瓜同埋滷蛋,拍黃瓜酸酸地好開胃,必食!煎餃子配桂花雞翼$28每樣有兩件,分量唔算多,雞翼炸得好香脆配上桂花蜜,都幾清新。台式肉鬆吐司$20厚多士上面有肉鬆同埋芝士醬,食下午茶輕食之選!酥炸排骨台灣麵$39台灣麵麵質偏淋,炸排骨有一大塊,又香又脆台式香腸小食$28唔會太肥唔會太瘦,剛剛好,正宗台灣風味,同黑x牌有得fight!必食!紫薯薏米黑糖冰仙草$35中間係黑糖沙冰加上綠豆、薏米、紫薯同埋仙草!非常足料,仙草比較硬身,有少少似涼粉。不錯不錯!另外,飲品出乎意料地好飲,通常台式餐廳啲飲品都一般般,但佢都價錢合理又好飲。蜜桃烏龍多多$30,入面好似有成支益力多咁。夏日水漾鮮果茶$30,入面有多款唔同嘅新鮮水果,偏向桃味,清爽之選。如果唔想飲太甜,芝士奶蓋桂花烏龍$28都值

拉絲芝士肉鬆蛋餅配地瓜薯條$40🍟

煎餃子配桂花雞翼$28

台式肉鬆吐司$20
厚多士上面有肉鬆同埋芝士醬,食下午茶輕食之選!

酥炸排骨台灣麵$39
台灣麵麵質偏淋,炸排骨有一大塊,又香又脆

台式香腸小食$28

紫薯薏米黑糖冰仙草$35

如果唔想飲太甜,芝士奶蓋桂花烏龍$28都值得推薦,奶蓋做得好香,桂花味淡淡的,茶底都好香。

整體來講咁嘅價錢真係性價比好高!下次再食~

成間餐廳格局係走文青路線,裝修都幾好睇。
  • 台灣烤香腸
  • 夏日水漾鮮果茶
  • 桂花雞翼
  • 芝士奶蓋桂花烏龍茶
  • 手拍小黃瓜
2020-08-18 414 瀏覽
位於將軍澳新都城中心2期 UG051F 號舖的 四季良晨 (Cafe Mikoo),主打台灣菜。餐廳以啡色為主色,播放著周杰倫、林俊傑等台灣歌手的歌曲,感覺悠閑舒適。餐廳在星期一至五,十一時至二時供應午市套餐,包主食、小吃及飲品各一。午市套餐的份量十足,男士吃也相當夠飽。滷水蛋牛腩 配 滷肉飯 (套餐 $74 )(Minced pork rice with soy egg and brisket)滷肉飯盛得滿滿,而且肉燥的份量也不少,肉燥味道鹹鹹香香,還有口感QQ的香菇粒。滷肉飯採用了台灣珍珠米,外形圓潤,口感軟糯。滷水蛋和牛腩是另上的,牛腩有五大件,如果能煮得再軟少許,口感會更佳。滷水蛋味道微鹹,而且一份有一整隻雞蛋,相當滿足。。旁邊還有少量蔬菜和蘿蔔作配菜。滷水牛肚 (Marinated beef tripe)牛肚的份量比想像中多,而且滷得入味,口感也不會太硬。特別加配了三款小食。涼拌黑醋茄子 (Eggplant with black vinegar)茄子煮得夠軟身,吸滿了黑醋,味道酸酸的,相當開胃。滷水豆腐 (Soy tofu)豆腐也是滷得相當入味,而且採用了較為硬身的豆腐,頗有

滷水蛋牛腩 配 滷肉飯 (套餐 $74 )

旁邊還有少量蔬菜和蘿蔔作配菜。

滷水牛肚 (Marinated beef tripe)
牛肚的份量比想像中多,而且滷得入味,口感也不會太硬。

特別加配了三款小食。
茄子煮得夠軟身,吸滿了黑醋,味道酸酸的,相當開胃。

滷水豆腐 (Soy tofu)
豆腐也是滷得相當入味,而且採用了較為硬身的豆腐,頗有口感。

蘿蔔牛肉湯 (White radish beef soup)
湯底牛肉味豐富,伴滷肉飯吃,感覺不錯。朋友則覺得蘿蔔有少許渣,稍微影響了口感。

黑糖珍珠鮮奶 (Black Sugar Pearl with Milk)
黑糖和珍珠份量十足,整體感覺冰爽香甜。朋友則覺得甜度可以略為減少許。
2020-08-17
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 滷水豆腐
  • 滷水蛋牛腩滷肉飯
2020-09-23 0 瀏覽
蕃茄酥炸排骨米線~米線很大碗,煙韌彈牙,蕃茄湯很濃,小朋友都愛吃😋炸排骨很脆,排骨肉汁還能保留的,不錯加小食兩碟(上湯浸時菜,涼拌黑醋茄子)~套餐加15元就有兩碟,而且份量也不少,絕對超值🤣🤣番茄濃湯水餃8隻~餃子都是他們自家製的,較平時吃到的新鮮桂花雞翼 3隻~炸物小吃,炸得很脆,對愛好小食炸物的要吃了🤣🤣椒鹽花枝丸 5粒~家人都異口同聲最愛這個,因花枝味濃郁,外皮粉醬炸得剛剛好,外脆內軟,超好吃👍黑糖珍珠鮮奶 少冰~少冰剛剛好,奶味挺濃仙氣火龍果茶 加蘆薈 少冰少甜~這個火龍果味道挺特別,特意加上蘆薈,多了口感更好喝

番茄濃湯水餃8隻~餃子都是他們自家製的,較平時吃到的新鮮

黑糖珍珠鮮奶 少冰~少冰剛剛好,奶味挺濃

2020-09-19 20 瀏覽
新都城都有四季良辰嘅分店真係太好啦,呢度嘅嘢食又平,仲要大大碟,仲要每一碟都好好味,好又喺台灣食嘅感覺,每次想去台灣都要嚟食一次,思鄉🤣👍🏻叫咗一個滷肉蛋牛腩滷肉飯依度嘅老玉真係超有水準,滷水蛋好入味,而且牛腩好嫩好入味,滷肉飯都有好多汁,絕對唔會乾爭爭😚另外叫咗紅燒牛筋三寶麵我叫咗紅燒做湯底,真係一流,說是一啲都唔吝嗇,落足料,抵食🤩芝士醬酥排骨吐司配桂花雞翼配蕃茄湯麵咁大個餐都只係$42 ,特別係蕃茄湯麵好龍嘅蕃茄味,而且桂花雞翼都係必食推介😊另外叫咗台南手工餡餅超超超超超好味,裏面好多肉,味道好夾再叫咗兩杯嘢飲一杯係芝士賴蓋返烏龍茶,令一杯係仙草凍奶茶,兩杯都解渴好飲,好香濃嘅芝士味,仲要係用真茶包沖繩🤟🏻😆

叫咗一個滷肉蛋牛腩滷肉飯

另外叫咗紅燒牛筋三寶麵

芝士醬酥排骨吐司配桂花雞翼配蕃茄湯麵
另外叫咗台南手工餡餅
超超超超超好味,裏面好多肉,味道好夾

再叫咗兩杯嘢飲
2020-09-13 12 瀏覽
今日嘅午餐就係呢間主打台式料理餐廳。麻辣紅燒腱心牛肉麵$63可揀辣度,今日揀小辣,入口少少麻,唔太辣。牛𦟌肉好冧,麵質唔錯,食到尾唔會變糊。牛骨湯頭好好味。紅燒鹵水雞翼麵$48雞翼嫩滑,唔太鹹麻醬雞絲冷麵配涼拌貓耳朵$54呢個好難整到唔好食鐵觀音珍珠鮮奶茶$28加左奶茶味唔濃,唔會好甜,珍珠煮透有咬口加配滷水蛋$8
今日嘅午餐就係呢間主打台式料理餐廳。

麻辣紅燒腱心牛肉麵$63
可揀辣度,今日揀小辣,入口少少麻,唔太辣。
牛𦟌肉好冧,麵質唔錯,食到尾唔會變糊。牛骨湯頭好好味。

紅燒鹵水雞翼麵$48
雞翼嫩滑,唔太鹹

麻醬雞絲冷麵配涼拌貓耳朵$54
呢個好難整到唔好食

鐵觀音珍珠鮮奶茶$28
加左奶茶味唔濃,唔會好甜,珍珠煮透有咬口

加配滷水蛋$8
2020-09-04 29 瀏覽
好耐都冇食過台式午餐啦,我又心思思想食台灣牛肉麵,就決定嚟而家人氣好高嘅台式餐廳食啦,我間唔中都會嚟寶琳,所以依間野嘅人氣係有幾高係知道的,每次嚟呢度都要排一陣隊,好彩今次食飯淨係排咗幾分鐘嘅時間,一坐低我已經決定要食呢度嘅牛肉麵,實在太耐冇食啦!我同朋友兩個人食,佢就食下午茶餐,台式蛋餅配炸番薯條,我哋另外再要咗餃子同埋雞翼,朋友話佢今日好好胃口,所以仲要左一個酥炸排骨配滷肉飯,我就當然要依度嘅麻辣牛肉麵啦,其實佢可以揀要米線定係要台灣麵,不過我個人鍾情於台灣麵!我哋一人一杯特飲,好掛住佢嘅芝士奶蓋,所以我就飲芝士奶蓋阿華田,朋友就要黑糖珍珠鮮奶!上菜嘅速度真係好快,雖然滿座,但係員工好有效率!佢嘅台灣牛肉麵真係好豐富,用粒十足,而且啲牛肉係厚切,夠晒口感,入晒味,其實碗麵都幾大碗㗎,一定夠一個人食,呢度嘅份量可以同朋友分享一齊食,入邊仲有牛丸,我好欣賞呢度嘅牛丸,夠晒彈牙,而且唔係癡牙嘅,呢度嘅牛丸真係好高質素!朋友對依度嘅蕃薯條讚不絕口,佢話依個地瓜薯條外脆內軟,而且冇油膩感,一啲罪惡咁都冇呀!呢度嘅酥炸排骨真係好好味,可以睇得出佢唔係剩係得骨,係滿滿嘅肉,真係好有口感好好味!我
朋友話佢今日好好胃口,所以仲要左一個酥炸排骨配滷肉飯,
我哋一人一杯特飲,
上菜嘅速度真係好快,雖然滿座,但係員工好有效率!
佢嘅台灣牛肉麵真係好豐富,
用粒十足,而且啲牛肉係厚切,
朋友對依度嘅蕃薯條讚不絕口,
佢話依個地瓜薯條外脆內軟,而且冇油膩感,一啲罪惡咁都冇呀!
呢度嘅酥炸排骨真係好好味,
可以睇得出佢唔係剩係得骨,係滿滿嘅肉,真係好有口感好好味!
我好鍾意呢度嘅煎餃子,
一樣都係外脆內軟,而且個皮唔會散,表面係趣卜卜,好過癮!
芝士奶蓋阿華田,上面嗰層芝士奶蓋鹹鹹地,就咁食好正,撈勻啲阿華田飲,又係另一種層次,另一種口感!
黑糖珍珠鮮奶,黑糖味好香,佢嘅珍珠份量好足夠,而且好有口感!
2020-09-02 25 瀏覽
無得去台灣 唯有去食台灣麵先啦這間店舖 坐位不多,店鋪內無論裝修 擺設都很文青 order 食物是自己去收銀處比錢 店員會為你送上食物 很方便。我們叫左滷水蛋牛腩鹵肉飯 牛腩很淋,好入味而且分量都多,不過個人比較重口味,所以我覺得鹵肉唔夠味。老公叫的三盛紅燒牛肉麵 ,三盛包括腱心牛肉,牛腩和牛丸,麵很煙韌,而且牛丸很彈牙!以上食物可加配飲品,價錢大概$6-8,如果再加$4 就有珍珠或紅豆配料,我加左奶茶,老公唔記得幫我叫加珍珠,不過都好飲,要讚讚杯奶茶,很香濃,是台灣味道
無得去台灣 唯有去食台灣麵先啦

這間店舖 坐位不多,店鋪內無論裝修 擺設都很文青
我們叫左滷水蛋牛腩鹵肉飯 牛腩很淋,好入味
而且分量都多,不過個人比較重口味,所以我覺得鹵肉唔夠味。

第二次去四季良辰,上一次自己去,只係食得落碗麵,今次encore都冇再失望,仲帶多咗個朋友一齊,可以叫埋小食。兩次我都嗌咗鮮茄牛腩牛筋麵,湯濃、牛筋同牛腩都炆得好淋,牛筋接近入口即溶,啖啖骨膠原🐮朋友嗌嘅酥炸排骨滷肉飯,我都試咗少少,滷肉飯好足料,不過排骨略嫌少少乾,要點醬先入口。小食方面,我哋叫咗桂花雞翼同花枝丸,雞翼配桂花汁一流,好清新,不過花枝丸食落去感覺有啲粉,但綜合幾樣野,還是會推介。至於飲品,我叫咗芝士奶蓋烏龍茶加珍珠,佢呢度嘅茶係用茶包沖,茶味好可能比出面手調店差少少。不過,雖然我唔記得咗叫少甜少冰,但味道仍然啱啱好,唔會太甜,呢一點我係幾滿意。唔知係咪因為有一排疫情,啲人少咗出街食嘢,呢個下晝都幾滿。其實呢度環境好適合一個人來食,因為整體感覺好自在,好舒適,當然兩個人來都冇問題啦。

2020-08-31 25 瀏覽
一直以為將軍澳地區偏遠,所以很少出沒在這個地區,不過這個疫情,令到我思想有點改變,便用Apps搜尋如何到這裏,發現有專缐小巴和巴士都會來到。想不到在九龍城,坐專線小巴, 20分鐘就可以來到這裏,沒有想像中這麼困難。T23清燉酥炸排骨麵配清雞湯$39。排骨香脆,而沒有炸得太乾,肉汁鎖在裏面。清雞湯濃淡適中。蜂蜜綠茶加珍珠,凍飲加$3珍珠加$4。甜度適中,茶香味濃,珍珠爽口彈牙。麻辣牛肚$42,麻辣味道十足,是正宗四川麻辣的香氣,配合麻辣味道十足,是正宗四川麻辣的香氣,配合軟腍的牛肚,是非常美味的小食。T28紅燒腱心牛肉麵$51配養生清燉牛肉湯。養生清燉牛肉湯的藥材味十足,個人建議可以減少藥材的份量,味道會更佳。紅燒腱心牛肉麵,牛肉炆煮得很腍,容易入口。麵質爽口彈牙。香濃奶茶凍飲加$3 ,珍珠加$4。花奶和奶茶的味道適中。台灣烤香腸$28,烤過的香腸,味道香甜。椒鹽花枝丸$26,花枝丸爽口,沒有太多的麵粉。魔力水晶鴛鴦$24,奶茶和咖啡的味道均衡,水晶爽口彈牙。黑糖仙草凍鮮奶$29,鮮奶份量十足,混合了黑糖的香味,喝完這杯飲品,已經很飽了。
T23清燉酥炸排骨麵配清雞湯$39。
排骨香脆,而沒有炸得太乾,肉汁鎖在裏面。清雞湯濃淡適中。

蜂蜜綠茶加珍珠,凍飲加$3珍珠加$4。
甜度適中,茶香味濃,珍珠爽口彈牙。

T28紅燒腱心牛肉麵$51配養生清燉牛肉湯。

紅燒腱心牛肉麵,牛肉炆煮得很腍,容易入口。麵質爽口彈牙。

香濃奶茶凍飲加$3 ,珍珠加$4。
花奶和奶茶的味道適中。

台灣烤香腸$28,烤過的香腸,味道香甜。

椒鹽花枝丸$26,花枝丸爽口,沒有太多的麵粉。

魔力水晶鴛鴦$24,奶茶和咖啡的味道均衡,水晶爽口彈牙。

天氣悶熱,胃口不是特別佳,不想吃太濃味或是油膩的飯餸,點了個酸酸的湯麵,易入口又開胃。先來個小吃吧。滷水豆腐:豆腐滷得入味,跟湯麵一併兒吃最適合不過。先來個小吃吧。滷水豆腐:豆腐滷得入味,跟湯麵一併兒吃最適合不過。蕃茄水餃麵:鮮紅的湯底,配上原粒切角蕃茄,很天然濃稠的蕃茄味道。每粒菜肉作餡料的水餃都很飽滿。麵條煙韌,不過不太掛湯。光顧了蠻多次的一家台式味道的小店,平日通常總是點飲品,加上上次晚餐後已經售罄,所以沒有機會一試這個新的甜品餐牌,這次終於品嚐了。紫薯薏米黑糖冰仙草:這個台式甜品,感覺罪疚感不太強烈,因用的都是較健康的食材,切粒紫薯粉狀,薏米有嚼口,黑糖冰沙配仙草,是最佳配搭,吃完透心涼。
每粒菜肉作餡料的水餃都很飽滿。麵條煙韌,不過不太掛湯。