2021-03-25 352 瀏覽
位於將軍澳新都城的四季良晨,是家充滿文青風格的餐廳。木製的書架、枱椅讓人感到自然、悠閒。晚市有原盅燉湯定食套餐,也有台灣傳統風味的鹽酥雞等招牌食物等。我們點得很豐富呢。滷水蛋牛腩滷肉飯 + 原盅燉湯套餐($83)套餐有燉湯、上湯蔬菜、牛腩和滷肉飯,好不豐富。菜本身的上湯清甜,也可以喝。牛腩以滷水燉煮,味道甘香濃郁,肉質柔軟,入味到連蘿蔔、蛋都浸入心。滷肉飯有著鹹香的味道,小小的肉粒很好下飯,不會有太多肥肉。小燉盅的外型挺可愛,湯料份量十足。粟米、紅蘿蔔帶出清新的感覺,加上瘦肉,清澈的湯滲出陣陣甜味,感覺好滋潤。滷水豆腐(加$8)豆腐是外皮有點厚,然後內裡柔軟的那種。看這深啡色,就知道味道有多深入了。鹽酥雞排麵($59)老實說,上菜的時候我很驚訝,鹽酥雞排竟然有那麼大塊,份量頗多,立即覺得很抵食。麵那邊有數款湯底可選,我點了最基本的清雞湯,有鮮味的清湯跟鹽酥雞排的香味相輔相成。即炸的雞排外皮非常酥脆,絕對可以用來拍ASMR。咬下去啖啖肉,好滿足。桂花雞翼($26三隻)看到桂花兩字就吸引到我了。原來是炸得酥脆的大大隻雞翼配一碟桂花蜜汁。桂花的香氣和香味都很突出,配上外皮香脆肉質嫩滑的雞翼,
位於將軍澳新都城的四季良晨,是家充滿文青風格的餐廳。

木製的書架、枱椅讓人感到自然、悠閒。

滷水蛋牛腩滷肉飯 + 原盅燉湯套餐($83)

滷肉飯有著鹹香的味道,小小的肉粒很好下飯,不會有太多肥肉。

滷水豆腐(加$8)

鹽酥雞排麵($59)

桂花雞翼($26三隻)
看到桂花兩字就吸引到我了。原來是炸得酥脆的大大隻雞翼配一碟桂花蜜汁。桂花的香氣和香味都很突出,配上外皮香脆肉質嫩滑的雞翼,是完美的組合。

鐵觀音珍珠鮮奶茶($29)
吃台灣菜又怎少得台式飲品呢!這杯以鮮奶,鐵觀音茶包和珍珠鮮製,茶味濃厚,比奶味更突出,珍珠煙靱有咬口。

幸福紅豆與豆乳($24)
充滿大豆香又清新的豆乳,加上香甜的紅豆蓉,味道得以平衡,紅豆軟軟的入口即溶。

用外賣杯裝的好處,就是可以拿走!喝過燉湯後無法即時再喝那麼大杯的飲品,就帶回家享用啦!
2021-03-21
  • 桂花雞翼
  • 滷水蛋牛腩滷肉飯
  • 鹽酥雞排
2021-03-12 410 瀏覽
屋企人想食台灣麵 , 最近就找到喺寶琳新都城廣場的 『四季良晨』, 套餐,午餐,定食各式各款台灣麵食,小食一應俱全~紅燒牛筋三寶台灣麵( 養生湯底 )牛肚,牛筋,牛腩$69佢嘅台灣麵湯底做得唔錯, 喜歡帶少少藥材味的可以揀養生湯底。台灣麵麵質較粗,有咬囗。 養生湯底清甜而不會過於濃味, 淡淡的藥材香味, 配襯的牛筋軟棉腍滑,牛腩帶筋部位 也夠入味夠腍, 牛肚又爽又香。 還配有白蘿蔔,紅蘿蔔, 清甜滋潤。紅燒半筋半腩米線$64不喜歡藥材味湯底也可選擇紅燒湯底, 湯底好濃味如果再辣多一點更perfect。 半筋半腩分量好足,大大件, 配菜還有銀芽, 非常爽口 ,蘿蔔白蘿蔔也很入味 ,碗嘅size係大過塊面好誇張~陳醋味道非常濃郁, 貓耳朵好爽口,酸酸地好開胃!三杯雞很有酒香,九層塔也是重點的香味~ 而且加入大量炸蒜洋蔥非常惹味紫菜魚丸湯紫菜湯清甜, 魚丸變成潮州魚蛋好特別。仙氣火龍果茶這裏飲品非常抵飲,相當大杯。 少冰少甜嘅火龍果茶非常天然清甜, 冇糖漿,香精嘅味道, 非常解渴。 紫紅色的夠曬搶眼! 超濃郁可可可可味濃郁而且唔會太甜~

紅燒牛筋三寶台灣麵( 養生湯底 )牛肚,牛筋,牛腩

紅燒牛筋三寶台灣麵( 養生湯底 )牛肚,牛筋,牛腩$69

紅燒半筋半腩米線

紅燒半筋半腩米線$64

陳醋味道非常濃郁, 貓耳朵好爽口,酸酸地好開胃!

紫菜魚丸湯
紫菜湯清甜, 魚丸變成潮州魚蛋好特別。

超濃郁可可

超濃郁可可
可可味濃郁而且唔會太甜~

紅燒牛筋三寶台灣麵( 養生湯底 )牛肚,牛筋,牛腩
紅燒半筋半腩米線
2021-02-27 700 瀏覽
約咗朋友於將軍澳新都城二期見面,無諗過星期日嘅下午茶時段都咁多人,等左一陣就可以試下朋友推介嘅”四季良晨”。估唔到星期日都有下午茶時段,確係抵。店內環境佈置優美令人食慾大增。下午茶選擇亦有好多,有粉麵、蛋餅、吐司、小食等等。1. 加配小食兩款(涼伴黑醋茄子、滷水豆腐)$15。茄子作為前菜,食落令人開胃。滷水豆腐味香濃,豆腐內外均有滷水香味2. 台式香蔥蛋餅配地瓜薯條($32),地瓜薯條外脆內熱。香蔥蛋餅內蔥份糧多,喜歡食蔥的自己下次一定再叫。3. 腱心牛肉麵(紅燒湯)、熱珍珠奶茶($51、$15)。湯底香濃夠熱,牛仔好厚,肉質好腍,而蘿蔔同樣好腍及入味,十分出色,好有台灣味道。4. 鹽酥雞排米線(蕃茄湯)($43)。蕃茄湯同樣夠熱,酸酸甜甜食落好開胃。鹽酥雞排另上,外皮炸得脆口,內裡雞肉不乾身保持肉汁,而雞扒亦好厚肉5. 紫薯薏米黑糖凍仙草、黑糖生薑茶(熱)($35、$19)。黑糖生薑茶,甜度適中,薑茶入口舒服。紫薯薏米黑糖凍仙草,材料多到滿瀉,適合2人一同分享。整體來講,店內環境舒適,裝修充滿文青味道,。下午茶價錢優惠,食物水準亦高,無得去台灣旅行,可以嚟四季食台式食物都可以一解思念

估唔到星期日都有下午茶時段
,確係抵。

店內環境佈置優美
令人食慾大增。

下午茶選擇亦有好多
,有粉麵、蛋餅、吐司、小食等等。

涼伴黑醋茄子、滷水豆腐

台式香蔥蛋餅+地瓜薯條

腱心牛肉麵(紅燒湯)

鹽酥雞扒米線(蕃茄湯)

,而雞扒亦好厚肉

紫薯薏米黑糖冰鮮草

紫薯薏米黑糖凍仙草,材料多到滿瀉,適合2人一同分享。

整體來講,店內環境舒適,裝修充滿文青味道,。下午茶價錢優惠,食物水準亦高,無得去台灣旅行,可以嚟四季食台式食物都可以一解思念台灣美食之愁。
2021-02-21
涼伴黑醋茄子、滷水豆腐
台式香蔥蛋餅+地瓜薯條
腱心牛肉麵(紅燒湯)
紫薯薏米黑糖冰鮮草
2021-02-12 130 瀏覽
見呢間餐廳有下午茶,幾抵食,所以就禁飛等位食。原來餐廳會先安排客人入座,之後客人要去收銀櫃檯落order俾錢,再等職員上菜。紅燒腱心牛肉麵 $51紅燒牛肉湯底濃郁,另外會帶少少辣味,又鹹又香,麵條掛到湯汁,所以淨係食湯麵都幾好。紅燒牛肉麵除咗有牛肉之外,另外有兩舊蘿蔔,紅蘿蔔同白蘿蔔都炆都好冧,入夠味。至於腱心牛肉就有三片(下午茶餐),肉質又爽又冧,紋理都幾靚。紅燒鹽酥雞扒麵 $39呢個麵有幾個湯底可以揀,都係揀咗紅燒牛肉湯,因為佢辣辣地好開胃🤤呢個餐最正係有鹽酥雞食🐔鹽酥雞好夠味,又唔會太硬。而且佢又唔會有好多粉,啖啖肉😋鹽酥雞又有另一種食法,會將佢擺入啲湯到浸一浸佢,會有另一番滋味。雖然啲皮會有少少淋,但係都仲有啲脆,同埋有少少辣,好好味😋紅燒牛肉水餃 $28/4顧名思義,呢個水餃嘅湯底同紅燒牛肉麵嘅湯底一樣,都係帶啲辣辣地。水餃係豬肉餡,餡料飽滿,撈埋湯底一齊食,味道更佳。不過要趁熱食,要唔係水餃皮會浸冧晒。麻辣紅油水餃 $28/4因為我自己好鍾意食餃子,所以再叫多客水餃。餐廳用咗台式嗰種麻辣油,鹹鹹香香,又有花椒香味,辣油都幾辣。水餃都係豬肉餡。拉絲芝士蛋餅(肉鬆配地瓜薯條)

紅燒腱心牛肉麵 $51

紅燒鹽酥雞扒麵 $39
紅燒鹽酥雞扒麵

紅燒牛肉水餃 $28/4

麻辣紅油水餃 $28/4
因為我自己好鍾意食餃子,所以再叫多客水餃。
麻辣紅油水餃

拉絲芝士蛋餅(肉鬆配地瓜薯條) $40
呢款蛋餅餅皮比較韌身,同平時嘅唔同,QQ的。除咗有蛋,入面包住滿滿嘅肉鬆同溶咗嘅芝士,足料。肉鬆味道適中,唔會話因為太鹹或者有紫菜碎而搶晒味。地方薯條真材實料,甜甜哋,外脆內軟。

芝士奶蓋玄米茶 $26
(下午茶餐加配可以減$5)
芝士奶蓋平時飲得多,不過比較少見有玄米茶,幾特別。玄米茶以茶包開製,茶色淡綠,都幾有焙炒嘅香味。配上幾滑身嘅芝士奶蓋,可以平衡一下肥膩感。
芝士奶蓋玄米茶

蜂蜜檸檬蘆薈 $24
呢杯飲品十分開胃,因為佢用咗好多檸檬汁,比較酸🙉覺得呢杯飲品可以加多啲蜜糖,咁就啱啱好。不過好彩佢下面有啲蘆薈,甜甜地之餘,仲有啲咬口👍🏻
2021-02-08
紅燒鹽酥雞扒麵
麻辣紅油水餃
芝士奶蓋玄米茶
2021-02-04 653 瀏覽
今日放學經過寶琳新都城,屋企人話唔想煮晚飯🙈但係而家又有六點禁堂食🤦🏻‍♀️就打算買外賣返屋企~見到呢間台灣餐廳感覺幾正🥰就嚟試吓~佢有唔同款式嘅台灣菜,價錢經濟又實惠👍🏻唔錯😚秘罈酸菜魚湯飯$68係冬日限定嘅酸菜魚☺️辣辣地嘅酸菜魚,仲有好多娃娃菜,酸菜等等~好濃郁嘅湯底😆酸菜魚幾新鮮🥰酸酸地,幾正👍🏻煲仔塔香三杯雞$52好香好濃郁嘅三杯雞😋調味幾好😊送飯一流☺️三杯雞肉質幾滑👍🏻食落啖啖肉😆滷水雞翼五隻$42雞翼大大隻🤩滷水味幾濃☺️鹹鹹地,同樣好好送飯🥰台灣烤香腸$28好鍾意食台灣腸😍佢切成一片片薄片,食落己有咬口😚涼拌黑醋茄子$8有三個大大嚿茄子🍆平時好鍾意食茄子💕呢個茄子中間有啲肉碎醬料,配埋黑醋,酸酸地又鹹鹹地,好好味😋黑糖珍珠鮮奶熱少甜$29叫咗少甜,其實都仲係幾甜🙈好濃嘅黑糖味☺️鮮奶味都幾濃郁🥰珍珠咬落幾彈牙🤩軟軟淋淋,唔錯👍🏻芝士奶蓋阿華田凍半甜少冰$25好濃嘅阿華田味💕叫咗半甜,所以比黑糖珍珠鮮奶感覺冇咁甜~表面嘅芝士奶蓋幾香幾滑🥰口感幾好☺️餐廳職員嘅服務態度好好💕值得幫襯👍🏻

秘罈酸菜魚湯飯$68

煲仔塔香三杯雞$52

滷水雞翼五隻$42
雞翼大大隻🤩滷水味幾濃☺️鹹鹹地,同樣好好送飯🥰

台灣烤香腸$28
好鍾意食台灣腸😍佢切成一片片薄片,食落己有咬口😚

涼拌黑醋茄子$8

黑糖珍珠鮮奶熱少甜$29

芝士奶蓋阿華田凍半甜少冰$25

餐廳職員嘅服務態度好好💕值得幫襯👍🏻

2021-02-03
外賣自取
2021-04-12 0 瀏覽
休閒台灣菜,成間店舖裝修好別緻,充滿台式風格,而且座位寬闊坐得好舒服,有一種家的感覺。去Ge 時間是下午時間,有lunch set, 款式多價錢便宜!Order左火腿台式蛋餅加地瓜薯條$36 份量十足,地瓜薯條都好甜,份量都好夠!芝士醬酥排骨吐司,大大份只需$28,真係好抵食,排骨炸到好鬆脆,正呀!花生醬奶油吐司$19,一般冇咩特別。鹽酥花枝丸$26/3粒,好彈牙!推介!桂花雞翼$26/3隻,脆卜卜,桂花醬汁好味😋!推介!另外再叫小兩款小食$15,一款係小黃瓜和涼拌黑醋茄子,黑醋茄子味道好夾和好入味,開胃又好味!嘢飲方面order左,芝士奶蓋玫瑰茶$23,芝士奶蓋勁厚一層加上淡淡玫瑰花香,好滿足☺️!

Order左火腿台式蛋餅加地瓜薯條$36
份量十足,地瓜薯條都好甜,份量都好夠

花生醬奶油吐司$19,一般冇咩特別。

鹽酥花枝丸$26/3粒,好彈牙!推介!

桂花雞翼$26/3隻,脆卜卜,桂花醬汁好味😋!推介!

2021-04-11
  • 桂花雞翼
  • 涼拌黑醋茄子
  • 芝士奶蓋玫瑰茶
  • 鹽酥花枝丸
  • 手拍小黃瓜
今日去阿布泰買野,寶林有一間大分店排完隊買完野就係附近同一層搵食呢度有間四季良晨,係食台灣野就入去啦$88 燉湯餐,包湯+菜+主食+飯另外叫左兩杯台式茶飲叫左杯火龍果特飲,另一杯係水果茶另外套餐加錢要多杯桂圓菊花茶茶飲先上,飲住等,順便填埋個手寫資料茶味偏輕,甜味自然,飲完唔會口乾三杯雞,一開蓋已經聞得陣陣香氣散出黎燉湯夠清甜,少油,料多,有雞肉有粟米蘿蔔上湯菜,無咩特別啦,味道淡講返三杯雞肉,肉多骨少,啖啖肉,爆得香口三杯 麻油米酒加醬油,麻油味淡,酒味不濃整體上味道唔搶,合格有餘既三杯菜式再黎就係另一款定食,應該叫滷牛肉三寶牛展片兩片,牛肋條兩件,兩粒彈牙牛丸滷得夠透夠入味,但加返少少辣應該會更好食整體上抵食,份量豐富免加一,落單去收銀講台號,最後會送餐將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖Shop UG051F, UG/F, MCP Central, 8 Mau Yip Road, Tseung Kwan O
今日去阿布泰買野,寶林有一間大分店
排完隊買完野就係附近同一層搵食
呢度有間四季良晨,係食台灣野就入去啦

$88 燉湯餐,包湯+菜+主食+飯
另外叫左兩杯台式茶飲
叫左杯火龍果特飲,另一杯係水果茶
另外套餐加錢要多杯桂圓菊花茶
茶飲先上,飲住等,順便填埋個手寫資料
茶味偏輕,甜味自然,飲完唔會口乾

三杯雞,一開蓋已經聞得陣陣香氣散出黎
燉湯夠清甜,少油,料多,有雞肉有粟米蘿蔔
上湯菜,無咩特別啦,味道淡

講返三杯雞肉,肉多骨少,啖啖肉,爆得香口
三杯 麻油米酒加醬油,麻油味淡,酒味不濃
整體上味道唔搶,合格有餘既三杯菜式

再黎就係另一款定食,應該叫滷牛肉三寶
牛展片兩片,牛肋條兩件,兩粒彈牙牛丸
滷得夠透夠入味,但加返少少辣應該會更好食
整體上抵食,份量豐富
免加一,落單去收銀講台號,最後會送餐
將軍澳貿業路8號
新都城中心2期UG樓UG051F號舖
2021-04-06 13 瀏覽
今日係復活節連假最後一日,揀咗嚟將軍澳睇戲,睇戲前去食台灣野醫一醫肚先。我地12點幾來到四季良晨,入面冇咩人,唔洗等,今日仲要有lunch set😍Lunch set 包左 主食+小食+餐飲紅燒惹味牛腩麵($64)要左台灣麵(有米線揀)、養生湯(有紅燒牛肉湯/雞湯揀)、小食要左滷水豆腐養生湯一飲就知加左當歸,唔鐘意當歸嘅勿揀台灣麵粗幼適中,成個麵都吸左個湯嘅味牛腩夠淋夠入味豆腐細細粒,都好入味,味道偏甜鹽酥雞扒雞肉飯(另可以轉滷肉飯)($64)小食要左滷水牛肚雞肉飯係一絲絲嘅雞肉,面頭有炸蒜,飯撈左滷水汁,成個感覺唔油膩,好味。鹽酥雞扒個皮好脆,食落「格格」聲,入面雞肉唔算好乾,但肉汁唔夠,好在佢唔似出面一般既鹽酥雞咁咸滷水牛肚都係入味偏甜餐飲叫左麥茶,飲落唔知點解有啲阿華田味✨呢度點餐係要自己出去買,之後店員會送埋位,唔洗加一

Lunch set 包左 主食+小食+餐飲

紅燒惹味牛腩麵

紅燒惹味牛腩麵($64)
養生湯一飲就知加左當歸,唔鐘意當歸嘅勿揀
台灣麵粗幼適中,成個麵都吸左個湯嘅味
牛腩夠淋夠入味
豆腐細細粒,都好入味,味道偏甜

鹽酥雞扒雞肉飯

鹽酥雞扒雞肉飯(另可以轉滷肉飯)($64)
小食要左滷水牛肚
滷水牛肚都係入味偏甜

餐飲叫左麥茶,飲落唔知點解有啲阿華田味

✨呢度點餐係要自己出去買,之後店員會送埋位,唔洗加一
2021-04-06
紅燒惹味牛腩麵
鹽酥雞扒雞肉飯
  • 紅燒牛腩麵
2021-03-27 29 瀏覽
農曆新年期間消耗了不少海味,今日正好往新都城中心某海味店補充吓貨品。購物完畢後來個特色晚餐,大家都想吃台式,就選擇了這間食肆,名字很特別,佈置也具文藝氣息。晚上七時許顧客也不少,等了一會才有位,店鋪不算大,空間感也足夠。手工花枝丸米線選擇了清鷄湯底,更能突顯花枝丸鮮味,入口爽脆,米線也夠軟滑。雞翅膀滷肉飯滷水雞翼另上夠入味,肉質厚滑。滷肉細細粒滿載飯面,和雞翼很相配,份量也足夠。現做煎餃子即叫即煎,餃皮煎得薄脆,肉餡新鮮美味,再蘸少許香醋,更為惹味,吃時要小心燙熱和肉汁溢出。古早味滷水牛肚雖是小吃,碟頭也不少,牛肚夠爽脆而帶滷水香味,是一道耐吃又惹味嘅小食。鹽酥雞排,大大塊即叫即炸,外皮十分香脆,裡面嘅雞肉保持嫰滑,肉汁充盈,鹹度適中,份外美味。飲品選擇了仙氣火龍果茶和 夏日水漾雜果茶,紅肉火龍果鲜味清甜,雜果給人清新怡神感覺。
手工花枝丸米線

雞翅膀滷肉飯

現做煎餃子
小食。
鹽酥雞排,
大大塊即叫即炸,外皮十分香脆,裡面嘅雞肉保持
嫰滑,肉汁充盈,鹹度適中,份外美味。
飲品選擇了
2021-03-26 12 瀏覽
疫情期間都仲係慣咗叫外賣返屋企位於新都城廣場嘅四季良辰見到好多人買外賣今晚都想試一試!佢係食台式食品嘅,咁一定要嗌花枝丸做小食啦!花枝丸一份份量都幾多!因為每粒都好大粒!除此之外,仲嗌左炸雞翼!不過略嫌個炸粉厚咗少少~叫台式嘢,點可以唔叫滷肉飯!滷肉飯有香菇、榨菜、肉碎等等⋯⋯非常入味!另外仲嗌左小食拼盤,有牛展、滷水蛋等等,好似置身於台灣夜市咁!十分懷念旅行嘅日子!希望疫情快啲過去~大家都可以周遊列國!嘢飲當埋甜品~所以嗌左兩杯芝士奶蓋!芝士奶蓋阿里山金萱,勁推介!茶底好香濃!配合埋濃濃嘅芝士奶蓋!有意想不到嘅奇妙感覺~~另一杯芝士奶蓋阿華田。出邊比較少有!加咗芝士奶蓋後,好似所有飲品都變得好好味
疫情期間都仲係慣咗叫外賣返屋企
位於新都城廣場嘅四季良辰
見到好多人買外賣
今晚都想試一試!

佢係食台式食品嘅,咁一定要嗌花枝丸做小食啦!

花枝丸一份份量都幾多!因為每粒都好大粒!

除此之外,仲嗌左炸雞翼!不過略嫌個炸粉厚咗少少~

叫台式嘢,點可以唔叫滷肉飯!
滷肉飯有香菇、榨菜、肉碎等等⋯⋯非常入味!

十分懷念旅行嘅日子!
希望疫情快啲過去~大家都可以周遊列國!

嘢飲當埋甜品
所以嗌左兩杯芝士奶蓋!
芝士奶蓋阿里山金萱,勁推介!
茶底好香濃!配合埋濃濃嘅芝士奶蓋!
有意想不到嘅奇妙感覺~~

另一杯芝士奶蓋阿華田。
出邊比較少有!加咗芝士奶蓋後,好似所有飲品都變得好好味

外賣自取
  • 芝士奶蓋阿里山金萱
  • 滷肉飯
2021-03-25 20 瀏覽
一到放假就唔想煮,都係落街食台灣野😌士林胡椒豬肚湯飯好足料,豬肚超多,切成幼條狀容易入口,同埋容易咬開。除了有基本的胡椒、豬肚、酸菜,還有好林的銀杏同埋娃娃菜,啲銀杏好好味。這碗湯的胡椒份量都好多,係辣辣地,但食完好暖胃。紅燒牛筋三寶麵有牛筋、牛腩、牛丸。牛筋好靚好林,勁多骨膠原,牛腩索曬牛肉湯的味道。點了養生牛肉湯,鍾意藥膳味道的,呢個係必點的湯底,感覺好補身🤩。鹵水牛肚好正,好入味,牛肚林得黎又有咬口,呢碟係最快比我地清曬既一碟😂麻辣紅油水餃的水餃好大隻,比平時食的紅油抄手多肉好多,同埋都真係幾辣下,食得辣的朋友應該好鍾意鐵觀音珍珠鮮奶茶不會很甜,偏淡。四季良晨的食物感覺都比較健康,出街食飯都無咁有罪疚感
一到放假就唔想煮,都係落街食台灣野😌

鐵觀音珍珠鮮奶茶不會很甜,偏淡。

四季良晨的食物感覺都比較健康,出街食飯都無咁有罪疚感
2021-03-13
  • 麻辣紅油水餃
  • 士林胡椒豬肚湯飯
  • 鹵水牛肚
  • 三盛紅燒牛肉麵
🕰️用餐時間:20:00-21:15 👥人數:2人店內環境寧靜,適合兩三人聚會;牆身寫滿了打氣字句,很是鼓勵人心。整體來說,滷水食品不錯,奶蓋飲品也十分好喝。三拼牛肉飯定食(腱心牛肉、牛腩、牛丸)  ($68)配上湯浸時菜及白飯腱心牛肉及牛腩尤其好吃,很軟很入味!特別喜歡定食包括一碟白菜仔蟲草花杞子豬肚雞湯飯 ($73)湯不太重藥材味,偏甜,大概因為放了不少杞子和紅棗。湯與飯分開盛,可根據自己喜歡的米飯軟硬度泡食。小食兩款 ($15) —滷水豆腐涼拌貓耳朵豆腐有咬口,應該是硬豆腐,滷水也不錯;雲耳醋味濃而不辣。台南手工餡餅 (2件) ($28)芝士奶蓋飲品配桂花烏龍茶 ($28)配鐵觀音 ($26)兩者皆用真茶包,茶味清香;奶蓋亦「芝」味濃厚。選了走冰及無糖,稍微較好的選擇,減低罪惡感。
[English menu provided by restaurant 😃]

🕰️用餐時間:20:00-21:15 👥人數:2人

三拼牛肉飯定食(腱心牛肉、牛腩、牛丸)
 ($68)
配上湯浸時菜及白飯

三拼牛肉飯定食

蟲草花杞子豬肚雞湯飯 ($73)
蟲草花杞子豬肚雞湯飯

小食兩款 ($15) —
滷水豆腐

涼拌貓耳朵
豆腐有咬口,應該是硬豆腐,滷水也不錯;雲耳醋味濃而不辣。
小食

台南手工餡餅 (2件) ($28)
台南手工餡餅

芝士奶蓋飲品

配桂花烏龍茶 ($28)
配鐵觀音 ($26)

2021-03-18
三拼牛肉飯定食