2021-07-20 18 瀏覽
呢間係商場內嘅小店,50%入座都有近20客,環境裝修好靚好文青,有書卷味,係度食野係幾悠閒舒服嘅提提大家,佢唔收加一,所以點餐係要自己揀好,記低枱號,去返收銀落單,諗清楚先出發麻醬雞絲冷麵,涼拌貓耳朵 $54芝麻醬份量適中,冷麵熟度好,有意粉果種煙韌度,雞絲得一大條加其他超級碎碎$54份量真係少!滷水蛋滷肉飯,滷水牛肚 $50飯嘅份量多,滷肉其實係咪應該叫肉燥?份量如圖蛋一隻,認真我去食西式火腿煎蛋飯呢類頹飯都係$40左右,呢度收$50。。。。唔識寫,蛋有蛋味,飯有飯味,牛肚過淋,菜兩條正正常常咁囉😅滷水雞翼蕃茄濃湯台灣麵,滷水豆腐 $57蕃茄湯要加$4,貴!其實都係盒裝罐裝蕃茄茸做嘅姐,雞翼有5隻,滷水味好入味,非常好食,湯底加錢所以唔hea,算係咁寫明唔收加一,我角度係佢將加一納入食物價錢,$50食滷蛋滷肉,菜加白飯,一次就夠冷麵係單點都$54,點解雞絲少之有少!?我唔明解,出面買雞柳雞胸其實唔算貴,建議試一試就算!

麻醬雞絲冷麵,涼拌貓耳朵 $54
$54份量真係少!

滷水蛋滷肉飯,滷水牛肚 $50
飯嘅份量多,滷肉其實係咪應該叫肉燥?份量如圖
唔識寫,蛋有蛋味,飯有飯味,牛肚過淋,菜兩條正正常常咁囉😅

滷水雞翼蕃茄濃湯台灣麵,滷水豆腐 $57

2021-07-20
2021-07-10 151 瀏覽
作為下午茶達人 當然會食勻全港嘅下午茶今次近近地去左附近嘅新都城行完街順便食埋tea夜晚又唔使煮飯啦🤪🤪呢間人氣台式小店四季良晨嘅休閒下午茶套餐真係好抵食😚.🌟酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底) ($42)排骨炸得鬆脆 份量十足紅燒牛肉湯底有微辣🌶️ 非常惹味 米線夠晒彈牙.🌟紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯) ($55)牛腩又腍又入味個人覺得養生湯底嘅味道好似肉骨茶 非常濃郁湯底絕對係精粹👍🏻而且粗麵條掛湯力十足.🌟台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條 ($38)蛋餅好香蛋味而且好煙韌🥚肉鬆仲滿滿咁包住喺蛋餅入面地瓜薯條大大條 內裏香甜外層香脆🍠.🌟芝士醬酥排骨吐司 ($28)吐司夾左好大塊嘅豬扒同埋好多沙律醬而且吐司仲整得好香脆🥪一口咬落去入面啲豬扒同沙律醬爆曬出嚟.🌟台南手工餡餅(2件) ($28)餡餅外脆內軟餡料豐富仲有肉汁 夠晒juicy😚.🌟凍梅子綠茶 (+$3)麵類嘅下午茶餐都有飲品跟呢杯梅子綠茶酸酸地 非常解渴.🌟凍台式奶茶 (+$7)因為我好鍾意飲奶茶同埋紅豆冰所以見到奶茶都有得加紅豆就馬上加咗🧋加埋落去都好夾.🌟仙氣火龍果茶 ($32)一見到呢杯粉紅色嘅特飲就明點解叫仙氣😝好新鮮嘅味
作為下午茶達人 當然會食勻全港嘅下午茶
今次近近地去左附近嘅新都城行完街順便食埋tea
夜晚又唔使煮飯啦🤪🤪

呢間人氣台式小店四季良晨嘅休閒下午茶套餐真係好抵食😚
🌟酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底) ($42)
酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底)

排骨炸得鬆脆 份量十足
紅燒牛肉湯底有微辣🌶️ 非常惹味
米線夠晒彈牙
🌟紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯) ($55)
紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯)

牛腩又腍又入味
個人覺得養生湯底嘅味道好似肉骨茶 非常濃郁
湯底絕對係精粹👍🏻
而且粗麵條掛湯力十足
🌟台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條 ($38)
台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條

蛋餅好香蛋味而且好煙韌🥚
肉鬆仲滿滿咁包住喺蛋餅入面

地瓜薯條大大條 內裏香甜外層香脆🍠
🌟芝士醬酥排骨吐司 ($28)
芝士醬酥排骨吐司

吐司夾左好大塊嘅豬扒同埋好多沙律醬
而且吐司仲整得好香脆🥪
一口咬落去入面啲豬扒同沙律醬爆曬出嚟
🌟台南手工餡餅(2件) ($28)
台南手工餡餅(2件)

餡餅外脆內軟
餡料豐富仲有肉汁 夠晒juicy😚

🌟凍梅子綠茶 (+$3)
麵類嘅下午茶餐都有飲品跟
呢杯梅子綠茶酸酸地 非常解渴
🌟凍台式奶茶 (+$7)
因為我好鍾意飲奶茶同埋紅豆冰
所以見到奶茶都有得加紅豆就馬上加咗🧋

加埋落去都好夾
🌟仙氣火龍果茶 ($32)
一見到呢杯粉紅色嘅特飲就明點解叫仙氣😝
好新鮮嘅味道同埋用左紅肉火龍果感覺好健康
🌟芝士奶蓋阿華田 ($30)
阿華田非常濃郁
再加埋鹹鹹地嘅芝士奶蓋
將呢兩個味道mix埋一齊非常夾😋
舖頭入面嘅裝修行文青風格

有好多書架同書📚

另外仲有一面花花牆💐 打卡一流

而且食物又抵又高質 真係唔錯
酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底)
紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯)
台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條
芝士醬酥排骨吐司
2021-06-24 472 瀏覽
寶林新都城其實都有幾多嘢食,今日就去了商場內的四季良晨食台灣野。呢間餐廳之前都食過,味道不錯,價錢合理,而且都頗有台灣風味 。下午茶時段超多人,因為它下午茶的選擇又多又抵食,所以都好受歡迎。我們兩人實在太肚餓,所以都點了午市正餐,會大份d。麻辣蕃茄豬肚米線$56份量超大碗,蕃茄湯底味道十分濃郁,有新鮮的蕃茄蓉,鮮甜,加上秘製麻辣醬, 十分惹味。豬肚爽陣,而且切得夠幼,口感較佳。米線亦都有咬口,不會過腍,很不錯。紅燒三寶牛肉定食$79整個定食都有不少配料,除咗有牛肉三寶之外,還有上湯浸時蔬和白飯。三寶分別有牛腩,牛肚,牛筋,滷得入味。牛筋口感軟腍,很有膠質。牛肚爽彈,牛腩牛味濃郁。整個套餐都十分豐富。我們還加點了兩個小食。蕃茄濃湯水餃蕃茄湯底味道濃郁,餃子是豬肉餡,食到肉香,不過餃子皮就較為厚身,薄一點就更好。鹽酥雞扒小食來說鹽酥雞扒都幾大塊。雞扒肉質嫩滑,外皮炸得酥脆。我喜歡把它沾上餃子的蕃茄濃湯,減低油膩感之餘,更能吸收一點蕃茄香甜。食台灣野又怎少得黑糖珍珠鮮奶!$28黑糖味道濃郁,鮮奶香滑,珍珠煙韌,而且飲品超大杯,好抵飲!

我們兩人實在太肚餓,所以都點了午市正餐,會大份d。

麻辣蕃茄豬肚米線$56

紅燒三寶牛肉定食$79

我們還加點了兩個小食。

蕃茄濃湯水餃

鹽酥雞扒

小食來說鹽酥雞扒都幾大塊。

食台灣野又怎少得黑糖珍珠鮮奶!$28
黑糖味道濃郁,鮮奶香滑,珍珠煙韌,而且飲品超大杯,好抵飲!

• 黑糖珍珠鮮奶
  • 麻辣蕃茄豬肚米線
2021-06-19 412 瀏覽
嚟到將軍澳新都城2期「四季·良晨」,之前試過午餐覺得好食,所以今次試下晚餐由於食早飯的關係(未夠6點),所以唔使等位可入座。好喜歡店內的裝修同佈置,好有文青 feel 茶品 menu小吃 menu定食及飯類套餐有兩款晚市套餐可以選擇。1. 原盅燉湯上湯浸時菜紅燒三寶牛肉定食($93)。三寶有牛筋、牛腩、牛肚,牛筋同牛肚煮得好腍及入味,加埋上湯時菜及足料燉湯,一個人基本上都食唔晒2. 鹽酥雞扒滷肉飯($59),雞扒外層脆漿厚度適中,炸得外脆內熱,。滷肉飯保持一貫水準,滷肉份量亦多,配白飯確一流。3. 台式烤香腸($28),同樣外皮烤得香脆,內裡有少許肥豬肉,入口更覺美味,加上預先切好一片片,方便入口,夠細心。4. 加配小食(涼拌黑醋茄子、滷水豆腐)($18)。滷水豆腐十分入味,而茄子配上黑醋,酸酸地,十分醒胃,兩道好好嘅餐前小食。5. 滷水蛋($8),滷水味香濃同入味,每人半隻剛剛好。整體來講,餐廳裝修舒適,職員態度親切,食物水準高,好有台灣嘅味道,可以一試再試。

由於食早飯的關係(未夠6點),所以唔使等位可入座。

好喜歡店內的裝修同佈置,好有文青 feel

茶品 menu

小吃 menu

定食及飯類套餐

有兩款晚市套餐可以選擇。

原盅燉湯上湯浸時菜紅燒三寶牛肉定食

鹽酥雞扒滷肉飯

。滷肉飯保持一貫水準,滷肉份量亦多,配白飯確一流。

台式烤香腸

,加上預先切好一片片,方便入口,夠細心。

5. 滷水蛋($8),滷水味香濃同入味,每人半隻剛剛好。

,可以一試再試。
2021-06-12
原盅燉湯上湯浸時菜紅燒三寶牛肉定食
鹽酥雞扒滷肉飯
台式烤香腸
2021-06-05 488 瀏覽
今天約妹妹及姨甥仔於將軍澳聚一聚,妹妺好介紹~新都城中心的《四季良晨》。店內擺設充滿文青風格,書卷味濃,絕對是打卡好地方,也可以輕鬆休閒吃番餐台灣菜。紅椒鹽酥雞扒麵(麻辣牛肉湯)~鹽酥雞扒炸得卜卜脆,好香口,可自選添加麻辣辣油,越辣越和惹味。紅燒腱心牛肉麵~腱心牛肉入味有口感,台灣麵麵質爽口,湯底香濃值得一讚。紅燒牛三寶麵(牛筋、牛腩、牛肚)牛肚好爽口,牛筋大大件炆得軟滑,牛腩好味夠淋,一次過食曬三款牛,非常滿足。遇見珍珠可可~凍朱古力奶加珍珠,姨甥仔至愛。仙氣火龍果茶~採用茉莉花茶做茶底,加入健康火龍果,消暑解渴好選擇。凍奶茶(少冰)~台式奶茶有別於港式奶茶,另有一番風味。價錢相宜,多點四個小食:鹵水蛋、紫菜魚丸湯有特式、涼拌貓耳朵酸咪咪好醒胃及手拍小黃瓜爽脆可口。

紅椒鹽酥雞扒麵(麻辣牛肉湯)~

紅燒腱心牛肉麵~
腱心牛肉入味有口感,台灣麵麵質爽口,湯底香濃值得一讚。

紅燒牛三寶麵(牛筋、牛腩、牛肚)

遇見珍珠可可~
凍朱古力奶加珍珠,姨甥仔至愛。

仙氣火龍果茶~
採用茉莉花茶做茶底,加入健康火龍果,消暑解渴好選擇。

凍奶茶(少冰)~
台式奶茶有別於港式奶茶,另有一番風味。

價錢相宜,多點四個小食:

2021-06-04
2021-07-21 0 瀏覽
今日約左一位好耐冇見既朋友仔係新都城一聚,我地都特別鍾意食台灣食物,所以係朋友既介紹下我地去左四季良晨食野。店內充滿文青既氣息,係一個既輕鬆又休閒的好地方。紅燒筋腩牛肉麵,湯底香濃冇味精,牛肉厚而不韌,有真正台灣的香味。花生醬奶油吐司配地瓜薯條+蕃茄湯麵,半份厚厚的吐司,均勻抹上奶油跟厚厚的花生醬,香氣四溢。地瓜薯條香脆可口,大人小朋友都鍾意食。蕃茄湯麵用新鮮既蕃茄熬製,很鮮甜,酸酸甜甜很開胃。煎餃子金黃酥脆,內餡多汁。食完正餐當然要食返個甜品啦,所以叫左紫薯意米黑糖冰仙草,滿滿材料的甜品,大大粒的紫薯,配著黑糖仙草,味道甜而不膩,很適合同朋友一齊分享最後叫左阿華田珍珠同仙草奶茶飲品,仙草奶茶有淡淡的仙草香氣,阿華田珍珠加左黑塘珍珠落去,口感唔差,小朋友都愛飲。整體黎講,下午茶時段食物大大份,價錢合理,上餐時間快,如果鍾意食台灣風味,不妨到「四季良晨」一試。

店內充滿文青既氣息,係一個既輕鬆又休閒的好地方。

煎餃子金黃酥脆,內餡多汁。

2021-07-21 0 瀏覽
今晚到新都城中心見朋友,她剛新屋入夥,大家高高興興一個下午,晚飯就在商場搵食,她介紹「四季·良晨」台灣小店,店內以圖書館佈置,文青味十足,台式食物又低又好食😁😁原盅燉湯定食套餐:紅燒三寶牛肉定食$93 +轉雞肉飯$6紅燒牛筋、牛腩、牛肚炆得腍滑入味,配滷汁雞肉飯,食唔停😋😋鹽酥雞扒雞肉飯定食$76鹽酥炸雞扒,大大塊,外脆內軟又juicy,配上嫩滑雞肉及滷汁,粒粒飽滿嘅珍珠飯,口感一流 👍👍定食包括原盅燉冬瓜排骨湯,上湯浸紹菜,清淡冇味精👍加配小食$18滷水豆腐,美味可口😋涼拌黑醋茄子🍆茄子軟糯,冰涼開胃👍仙氣芒果凍茶$25仙氣十足,原粒芒果打成嘅凍飲🥤,酸酸甜甜好醒神😍😍黑糖仙草鮮奶$27仙草QQ,加上鮮奶黑糖,有益又好味🥰🥰

原盅燉湯定食套餐:
紅燒三寶牛肉定食$93 +轉雞肉飯$6
紅燒牛筋、牛腩、牛肚炆得腍滑入味,配滷汁雞肉飯,食唔停😋😋

鹽酥雞扒雞肉飯定食$76
定食包括原盅燉冬瓜排骨湯,上湯浸紹菜,清淡冇味精👍

加配小食$18
滷水豆腐,美味可口😋
涼拌黑醋茄子🍆茄子軟糯,冰涼開胃👍

仙氣芒果凍茶$25
仙氣十足,原粒芒果打成嘅凍飲🥤,酸酸甜甜好醒神😍😍

黑糖仙草鮮奶$27
仙草QQ,加上鮮奶黑糖,有益又好味🥰🥰
2021-07-17
  • 夏日水漾鮮果茶
  • 鹽酥雞排
  • 黑糖珍珠鮮奶
2021-07-21 0 瀏覽
因疫情關係,旅遊受限制,好耐冇去旅行。自己本身情有獨鍾台灣食物,所以決定搵間有台灣風味既餐廳食下野。入到店環境十分有台灣的風味,仿如置身寶島一樣。麻醬雞絲冷麵係夏天必食既食物,而且清爽可口,麻醬既味道鹹鹹甜甜, 充滿芝麻濃郁既香氣, 冷麵或雞絲都非常好食。台式香蔥蛋餅係台灣非常經典既食物,酥脆既外皮,散發著濃郁既蛋香,口感帶點煙韌。台灣烤香腸係台灣非常受歡迎既街頭小食之一,呢個香腸外皮香脆不會太咸,香甜又惹味多汁。黑糖珍珠鮮奶手搖飲品,放入晶瑩剔透的黑糖珍珠,再與香濃的鮮奶結合,不添加任何人工添加物,味道香甜又健康。

寶琳新都城的週末,下午茶時間超多人排隊既一間台灣餐廳—— 四季良辰💚。滷水豬手飯定食上堂浸時蔬 (加$6轉滷肉飯)$74豬手軟淋入味,啖啖骨膠原,愛美的女生可以不愛嗎?🤤🤤🤤紅燒半筋半腩牛肉 $69紅燒湯底香味濃醇回甘,牛筋富有膠質彈牙的,油花分布均勻,軟嫩不澀,齒頰留香。 麻辣牛肚 $42牛肚煙韌有咬口,加入秘製醬汁,令牛肚增添四川風味。呢個麻辣牛肚有d辣🤣,食到我倆流鼻涕🥲🥲🥲。又或者係我地唔食得辣啦😹。仙氣芒果茶 $25真係好有仙氣,夠晒清新解膩。好飲😋香濃珍珠奶茶 $17茶底香濃,珍珠有咬口!👍

滷水豬手飯定食上堂浸時蔬 (加$6轉滷肉飯)$74
豬手軟淋入味,啖啖骨膠原,愛美的女生可以不愛嗎?🤤🤤🤤

紅燒半筋半腩牛肉 $69

麻辣牛肚 $42

仙氣芒果茶 $25
真係好有仙氣,夠晒清新解膩。好飲😋

香濃珍珠奶茶 $17
茶底香濃,珍珠有咬口!👍
2021-07-19 0 瀏覽
天氣咁熱緊係帶埋小朋友去泳池降下温。出黎個人都散晒唔想煮飯就出街食喇!將軍澳泳出黎直去就只有新都城,真係太攰喇唔想郁,就諗住是但揾間就腳既食完返屋企。行過經過四季良晨,呢間台式食店多數都係去買台式飲品,好少食所以就望下夜晚有咩食,估唔到晚套餐都幾岩食喎,就入去開餐喇。食得台式餐廳緊係要食滷肉飯,我地就叫左炸排骨滷肉飯同埋鹽酥雞滷肉飯套餐,各跟原盅燉湯,同埋上湯浸時菜,成份餐有菜有肉仲有飯夠晒飽。滷肉飯入邊既滷肉餸粒粒分明,睇得好清楚係冬菇同肉粒咁。試過食過一d都唔知食緊係唔係滷肉汁加飯,諗起都怕怕。 炸排骨,外脆內軟,香噴噴。鹽酥雞大大塊,同樣外脆內軟,唔同既係鹽酥雞外層仲多左塊雞皮,脆卜卜口感豐富。原盅燉湯日日唔同,我地果日係冬瓜排骨粟米,好飲足料又夠味道。

2021-07-12 4 瀏覽
🌟芝士醬酥排骨吐司+香濃奶茶 ($28+$6)吐司烘到好脆, 塊排骨都幾厚,炸到金黃色配埋芝士醬同沙律醬, 超正😍🌟紅燒鹽酥雞扒台灣麵+香濃奶茶($42+$3)紅燒湯底都幾正, 味道夠濃, 雞扒炸得好酥脆, 有肉汁唔會好乾, 台灣麵彈牙, 小編以為下午茶, 麵既份量會得好少, 但食落都幾多下, 再飲埋杯奶茶, 超飽!抵食!👍🏻
🌟芝士醬酥排骨吐司+香濃奶茶 ($28+$6)

🌟紅燒鹽酥雞扒台灣麵+香濃奶茶($42+$3)
2021-07-10 5 瀏覽
住在這裡附近,吃課很多次了,食物真的不差,不過就是每次點餐的時候體驗都很差,收銀的態度語氣令人很不愉快。真心希望能夠改善,不知是人手問題還是其他,希望能夠快快改善!
2021-07-10 1 瀏覽
星期六中午入去嗌咗個紅燒牛肉麵同排骨便當。紅燒牛肉麵個湯底都夠濃,唯獨飲完一兩啖,之後喉嚨有啲乾澀,同藥材味係偏濃的。而牛肉全部都係肉,沒有筋或者肥肉,可能煮得有啲老,的肉比較鞋,所以下次再食都唔會再嗌。至於排骨便當就好啲,分量都夠多,排骨炸到鬆脆,不過都係同樣問題都係偏乾,唯獨得個鹵水蛋比較好食。飲品方便出色過餐品,嗌咗珍珠奶茶,珍珠都夠煙韌,份量亦夠多,奶茶走咗甜都仍然夠奶味,大大杯一杯夠兩個人分。
2021-07-09 3 瀏覽
最近真係好掛住台灣美食,所以呢日同朋友黎左食台灣野!!!呢度有齊台式牛肉麵、肉燥飯等台灣特式食品,仲有我去台灣必食既蛋餅同地瓜條添 🥰🥰所以我要左一份肉鬆芝士蛋餅,朋友就要左一份排骨吐司餐,我地另外order咗台式餡餅同炸雞排一齊share 😁😁我自己加左碗紫菜魚丸湯,魚丸係彈牙既花枝丸!!朋友既吐司餐好豐富~除左吐司同炸雞翼,仲有一碗蕃茄米線 😍😍朋友話吐司內既炸排骨(豬排)好正!!我既蛋餅配上我最中意食既炸地瓜條:)我地另外order既小食都唔錯!!呢款餡餅食落似係巨大version既餃子鍋貼咁,仲會爆汁添架xppp我地最後仲叫左一客仙草黑糖冰做甜品 😆😆我地要既仙草仲有紅綠豆同薏米添:)呢度既台式飲品都好有水準架 🤤🤤🤤
最近真係好掛住台灣美食,所以呢日同朋友黎左食台灣野!!!

我自己加左碗紫菜魚丸湯,魚丸係彈牙既花枝丸!!

朋友既吐司餐好豐富~

除左吐司同炸雞翼,仲有一碗蕃茄米線 😍😍

朋友話吐司內既炸排骨(豬排)好正!!

我既蛋餅配上我最中意食既炸地瓜條:)

我地另外order既小食都唔錯!!

我地最後仲叫左一客仙草黑糖冰做甜品 😆😆

我地要既仙草仲有紅綠豆同薏米添:)

呢度既台式飲品都好有水準架 🤤🤤🤤