2020-01-11 253 瀏覽
今日早收工就去左新都城行下,隔左差唔多成3-4年無黎原來已經變左咁多而且仲多左好多餐廳.行過經過見到呢間四季良晨裝修得幾靚又幾有文青feel就入左去.餐廳係半快餐形式要自己係出面點左餐先然後就可以坐底等食.作為一間台灣餐飯梗係點一點牛肉麵食下,三盛牛肉麵配有腱心牛肉,牛腩同牛丸配紅燒牛肉湯.湯底都有6款選擇,由清湯到重口味湯底都有.紅燒牛肉湯底帶少少辣椒香入口幾香牛香味帶微甜又唔會好油膩,飲完都唔會好口渴.本身唔知牛腱係咪黎,上枱先知牛展=牛腱.牛腱肉唔會切得好薄,厚厚一塊肉質爽彈又夠入味.牛腩夠腍之餘又唔會無晒牛肉質感,帶有牛脂香.最欣賞係牛丸!估唔到咁濃牛肉味,入口又好爽彈.台灣麵既麵條彎彎曲曲入口都幾滑豐有彈性唔會入口感覺好糊.滷水豆腐切成一粒粒,滷得夠入味得黎又唔會好咸.食台灣野當然都唔會少左台式飲品,仙氣火龍果茶真係用新鮮既紅肉火龍果汁打成.杯內呈紅粉色既漸變層好仙氣.飲落好清甜仲食到少少紅火龍果籽,食完濃味既牛肉麵飲返杯新鮮果系茶解渴又降温.

滷水豆腐切成一粒粒,滷得夠入味得黎又唔會好咸.

2020-01-06 259 瀏覽
台灣菜,總係食極唔厭!今日去到主打台式食物嘅四季良晨,晚市時間嚟到,少不免要等下先有坐,好彩都唔算等咗好耐就可以入去食嘢啦。呢到食物種類多,有飯有麵、小食、台式飲品,款式好多,任君選擇。紅燒四寶麵 配煎餃及涼菜($88),呢Set非常抵食。唔單止有主菜,仲配埋小食添。腱心牛肉麵($58),腱心牛肉非常腍身,且有牛味,都唔錯架。而店家所提供嘅麵量非常多,細食嘅伙伴未必食得曬。若嫌單食主菜唔夠,呢到仲可以加配小食,而且價錢相當實惠。滷水蛋($6)涼拌黑醋茄子($12),呢個好好味,醋味好足,推介大家一試。番茄濃湯水餃($28),真係大大隻,而且又夠足料,超飽肚推介。嚟得食台灣菜,又點少得台式飲品呢?所以我地都點咗兩杯,野飲上枱速度非常快,好抵讚。提提大家,呢到要自己出去Counter點餐架。呢到唔洗加一,相當抵食,平日晚餐唔知食乜好,嚟呢到食都唔錯架。仲有一點值得讚,店家侍應好細心,見到我漏咗外套,馬上衝出門口拎俾我,超好人,十個讚!

若嫌單食主菜唔夠,呢到仲可以加配小食,而且價錢相當實惠。
滷水蛋($6)

提提大家,呢到要自己出去Counter點餐架。
2020-01-03
  • 涼拌黑醋茄子
2019-11-29 894 瀏覽
跟朋友在附近打完波到附近的新都城中心覓食八時左右一間台式餐廳門口還要排隊應該不錯,決定一試門外有自動取籌機取號,還可以看到還要等幾多張枱,十分方便店內的裝修很美,是一間台式的文青木製CAFE難怪年青食客居多店內下單是採用先付款後取餐記著帶位店員給你的枱號,再到出面收銀處下單就可以了門外還有外賣處專門售賣外賣飲品,最近很多店鋪也採用類似形式7號餐 - 三拼牛肉飯定食 - $88三件腱心牛肉、三件牛腩、兩粒牛丸上湯浸時菜雙蓮百合燉排骨湯+$6轉滷肉飯腱心牛肉和牛腩很軟腍,完全不韌,牛味很重最欣賞入面的燉湯,入面材料十足去燉煮,有帶骨的牛肉和蓮藕,有些少牛肉,吃下入口即溶配菜亦很健康,除了上湯浸大白菜,還有小白菜和些少芽菜台式滷肉飯是必吃的,甘香惹味,拌飯一流D26餐 - 特盛紅燒四寶麵 - $88+$3特濃蕃茄湯 配台灣麵跟手拍小黃瓜及現做煎餃子(3隻)麵碗直徑超級長有腱心牛肉、牛腩、牛丸和豬手豬手炆得很腍入味兩個主菜都很正宗的台南風味,有古早味滷水蛋 +$6滷水豆腐 +$6台灣傳統小食,必吃推介加配茶研社飲品,正價減5元夏日水漾鮮果茶 - $25就是出面的水果茶,很多水果的切件,喝完又可
跟朋友在附近打完波
到附近的新都城中心覓食
八時左右一間台式餐廳門口還要排隊
應該不錯,決定一試
門外有自動取籌機取號,還可以看到還要等幾多張枱,十分方便

店內的裝修很美,是一間台式的文青木製CAFE
難怪年青食客居多
店內下單是採用先付款後取餐
記著帶位店員給你的枱號,再到出面收銀處下單就可以了
門外還有外賣處專門售賣外賣飲品,最近很多店鋪也採用類似形式
三拼牛肉飯定食

7號餐 - 三拼牛肉飯定食 - $88
三件腱心牛肉、三件牛腩、兩粒牛丸
上湯浸時菜
+$6轉滷肉飯
腱心牛肉和牛腩很軟腍,完全不韌,牛味很重
配菜亦很健康,除了上湯浸大白菜,還有小白菜和些少芽菜
台式滷肉飯是必吃的,甘香惹味,拌飯一流
特盛紅燒四寶麵

D26餐 - 特盛紅燒四寶麵 - $88
+$3特濃蕃茄湯 配台灣麵
煎餃子
跟手拍小黃瓜及現做煎餃子(3隻)
麵碗直徑超級長
有腱心牛肉、牛腩、牛丸和豬手
豬手炆得很腍入味
兩個主菜都很正宗的台南風味,有古早味
滷水蛋&豆腐

滷水蛋 +$6
滷水豆腐 +$6
台灣傳統小食,必吃推介
夏日水漾鮮果茶

加配茶研社飲品,正價減5元
夏日水漾鮮果茶 - $25
就是出面的水果茶,很多水果的切件,喝完又可以吃
仙氣火龍果茶

仙氣火龍果茶(少甜) - $25
就是火龍果沙冰,很天然的味道,健康
2019-11-28
$123.5 (晚餐)
三拼牛肉飯定食
2019-11-08 865 瀏覽
之前在將軍澳廣場品嚐過新開的桂花小幸,對食物質素相當滿意 ,今次在寶琳逛街也發現了Tea Mikoo的四季良晨 食物款式相近,飲品款式這店好像比較多一些選擇餐牌款式大致一樣滷水豬手飯定食 $78 配上上湯浸娃娃菜配上原盅燉湯-無花果山藥燉排骨+$6 白飯轉雞肉飯+$6 小食-滷水豆腐豬手炆得好入味也非常淋身,有入口即溶的感覺雖然只加$6的豆腐份量也不少,用上了豆腐乾滷水雞肉飯用上了雞胸肉肉質比較實,另配上了乾蒜,因為沒有加上任何醬汁食落會比較乾身,個人更喜歡滷肉飯古早味滷水拼盤 $58 拼盤包4款-雞翼 牛𦟌 牛肚 滷蛋牛肉濃湯水餃 $28 牛肉湯有少少微辣,希望餐牌上有寫水餃每隻都非常大隻,包住了大大粒的豬肉蕃茄濃湯水餃 $28 蕃茄濃湯甜甜的也配上了一樣的水餃芝士奶蓋阿華田 $25 阿華田不太甜滿適合女士飲用,還配上了非常邪惡的芝士奶蓋 奶蓋也滑身但芝士味道不太濃,也許是為了不宣賓奪主仙氣火龍果茶 $30 用上了新鮮的火龍果配上淡淡的烏龍茶,味道也很清新味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介

餐牌款式大致一樣

滷水豬手飯定食 $78

配上上湯浸娃娃菜
配上原盅燉湯-無花果山藥燉排骨
+$6 白飯轉雞肉飯
+$6 小食-滷水豆腐
豬手炆得好入味也非常淋身,有入口即溶的感覺
雖然只加$6的豆腐份量也不少,用上了豆腐乾滷水

滷水豬手飯定飯

滷水豆腐

古早味滷水拼盤 $58

拼盤包4款-雞翼 牛𦟌 牛肚 滷蛋

滷水拼盤

牛肉濃湯水餃 $28

牛肉湯有少少微辣,希望餐牌上有寫
水餃每隻都非常大隻,包住了大大粒的豬肉

牛肉濃湯水餃

蕃茄濃湯水餃 $28

蕃茄濃湯甜甜的也配上了一樣的水餃

蕃茄濃濃水餃

芝士奶蓋阿華田 $25

芝士奶蓋阿華田

仙氣火龍果茶 $30

用上了新鮮的火龍果配上淡淡的烏龍茶,味道也很清新

仙氣火龍果

仙氣火龍果
  • 滷水豬手飯定食
  • 蕃茄濃湯水餃
2019-11-07 487 瀏覽
一向都好鍾意食台灣野,聽朋友講將軍澳有間食台灣野係幾好味嘅,今日雖然遲左放工,依然決定去會一會。八點幾去到,間餐廳都幾多人,好彩等左一陣都可以入坐啦,一睇個Menu,有好多唔同嘅菜式,乜都唔好叫咗小食先,我哋要咗椒鹽花枝丸同埋桂花雞翼,上菜嘅時候仲係熱辣辣,都唔錯。主食方面,我點左三杯雞套餐,有好軟綿綿嘅飯,惹味嘅三杯雞,仲有送上湯浸時蔬,仲有一碗燉湯添,個湯係冇味精添加,都好鮮甜,適合啲平時冇住家湯飲嘅人。同行嘅朋友叫咗個牛肉麵,都好足料,有牛丸、牛腩,湯底都好濃郁,仲有藥膳味道,如果麵質硬返少少會更有口感。另外,我要咗一杯火龍果特飲,係用紅火龍果做嘅,味道好新鮮。朋友就要左招牌嘅水果茶,佢都幾滿意。裝修方面,餐廳採用台灣風格,牆上有一整排嘅書,屬於清新小文清路線。當晚見到其他枱都係一啲同朋友聚餐嘅客人,氣氛熱鬧。餐廳入面有幾張大嘅木枱,適合一大班朋友過嚟傾計聚會。總括黎講,餐廳晚餐都價錢相宜,最貴嘅都只不過係80幾蚊,但係質素有保證,我會話為之驚喜,有機會會再來食

2020-02-03 19 瀏覽
放假前,小朋友放早,每日放工都要急急腳趕去接放學,lunch又未食,攪到變左每日都要我食lunch,小朋友食Tea,唔係間間餐廳Teatime都有lunch食,係寶林就俾我揾到間。本來只係覺得佢個名幾好聽《四季•良晨》幾詩意,入邊裝修都好文青feel,原來係間台式小店。由於太肚餓,即order 咗一個古早味滷水拼盤 同埋一個鹽酥雞扒滷肉飯,後來發現佢既Tea都好正, 又叫咗一份 桂花雞翼 鹽酥花枝丸, 同埋 半份芝士醬酥排骨吐司 +地瓜薯條+ 蕃茄米線。以為碟仔細細都食得晒,結果緊係要打包。味道方面滷肉飯同蕃茄米線都不過不失, 反而鹽酥雞扒正,食落同某大雞扒店差唔多。花枝丸彈牙,桂花雞翼係炸雞翼點桂花醬仲有地瓜薯條小朋友話好食過普通薯條,大大條好有口感,芝士醬酥排骨吐司 鹹鹹地、 脆卜卜 ,好好味。最後滷水拼盤夠晒入味。飲品係我地台式飲品既最愛黑糖珍珠鮮奶,黑糖珍珠黑糖味唔多夠,略嫌美中不足。

2020-01-29 10 瀏覽
It’s strange that I will recommend their squid balls instead of their beef noodles. This place in general offers authentic Taiwanese cuisine with a fair pricing. We decided to come during a weekdays for lunch, it was packed with people and a queue for it. Once we were seated, we picked two beef dishes - Taiwanese beef noodles in original soup broth and also their rice with beef in three ways. Interior is clean and colourful. the portion of the noodles was big enough for one and with the side dis
the portion of the noodles was big enough for one and with the side dishes which I will definitely recommend - fried squid balls. It was delicious and flavorful. Noodles include a good portion of veggie and beef too.
on the other hand, we also had the beef in three ways with rice. The three kinds of beef include - beef balls, brisket and beef shank. It was a good combination, as I get to taste a bit of everything! We had a satisfying lunch and will definitely be back to try their drinks and other dishes.
  • 椒鹽花枝丸
  • 三盛牛肉麵
  • 三拼牛肉飯定食
2020-01-22 20 瀏覽
早兩日畀卡住約咗兩個阿姨返將軍澳食飯 話百佳門口,開咗好多間食肆可以試下, 今次我哋揀咗四季良晨 因為見到門口好多人排隊 咁我哋就拎咗飛之後行咗一陣 都好快就有位 入咗之後 原來唔係搵侍應落單, 原來好似快餐店咁要出去自己買飛 跟住先會有侍應送餐到你面前, 我哋叫咗好多嘢食,三盛紅燒牛肉麵, 牛肉入味夠淋 牛丸彈牙, 煲仔.塔香三杯雞飯, 呢個酒味太重 我就麻麻地, 鹽酥雞扒滷肉飯 呢個超好食 我個仔自己一個食曬成塊雞扒, 大雞扒唔會炸到乾曬 切開仲有肉汁👍🏻👍🏻 特盛紅燒四寶麵, 可以媲美燒臘舖嘅四宝飯, 一樣咁深得我心, 花之丸超彈牙爽口, 再加埋涼拌貓耳朵 酸醋嘅味道簡直 醒胃 當然唔少得梗係嗌臺式特飲喇 我哋分別叫咗 脆脆阿華田, 芝士奶蓋阿華田, 芝士奶蓋白桃烏龍茶, 夏日水漾 水果茶, 四杯都各有特色但係都係唔係咁夠甜, 所以大家係唔需要少甜嘅😆
2020-01-21 13 瀏覽
搬咗去沙田之後,比卡豬少見咗兩個阿姨,今晚約咗佢地去新都城行街,諗住有賀年佈置可以影吓相,點知乜都冇,唯有周圍行吓,年近歲晚都冇乜人 ,但行到呢度見到門口咁多人等位,我地都肚餓就試吓,入到去見到裝修好文青,啱哂兩個雲英未嫁嘅姨仔,四寶飯就食得多,呢個特盛紅燒四寶麵,有豬手、花枝丸、滷水蛋同牛肉,湯麵除咗食材,個湯底都好重要,呢度湯底好吸引,唔係加咗師傅嘅味道,連比卡豬都食咗兩碗麵可想而知,牛肉都好嫩滑,花枝丸好彈牙,豬手夠淋,而我最鍾意嘅滷水蛋就係要個心有流質感,正呀!鹽酥雞排滷肉飯,雞排整得外脆內軟,肉汁豐富,比卡豬一個人仔食哂一塊,個滷肉飯留返俾媽媽,值得介紹係跟餐個椰子燉湯,飲落好清潤,估佢唔到,煲仔塔香三杯雞飯,士林胡椒豬肚湯飯,兩個姨仔都話唔錯,份量剛剛好,桂花雞翼,配上桂花蜜,令到炸得香脆嘅雞翼非常香口,一流,麻辣爽豬肚同涼拌貓耳朵兩個小食一定要試,食到唔停得口,呢度都有台式飲品,我鍾意芝士奶蓋白桃烏龍茶,太座話脆脆阿華田都好好飲,總括嚟講呢度都幾好食,唔怪之得咁多人等位,下次再幫襯吓先!
,值得介紹係跟餐個椰子燉湯,飲落好清潤,估佢唔到
  • 麻辣爽豬肚
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2020-01-19 17 瀏覽
今晚約咗媽咪食飯,帶佢去食古早味滷肉飯先!非常中意餐廳環境,書櫃佈置充滿文青感覺,花花牆就好有仙氣🌸🌺🌷<鹽酥雞扒滷肉飯定食套餐>呢個套餐好抵食,仲有上湯浸時菜同原盅燉湯。鹽酥雞扒外層脆身,咬落夠嫩滑多肉汁 炸得好好👍🏻滷肉飯令我諗起係台灣夜市瘋狂食食食嘅日子,我食哂成碗飯🥰燉湯夠甜,落咗無花果🤩<台南手工餡餅>比我想像中大件,餡餅煎得好香,個皮唔會太厚,配料有豬肉同菜👍🏻唔會太油膩。<古早味滷水拼盤>有腱心牛肉、牛肚、雞翼、蛋,滷水夠哂入味,送飯一流呀!牛肚好爽口,而且份量都幾多!2個人食剛剛好。<仙氣火龍果茶>推介呀!火龍果同茶底好夾,味道夠refreshing,唔會太甜。
今晚約咗媽咪食飯,帶佢去食古早味滷肉飯先!

<鹽酥雞扒滷肉飯定食套餐>

燉湯夠甜,落咗無花果🤩

<台南手工餡餅>

<古早味滷水拼盤>
<仙氣火龍果茶>
  • 鹽酥雞排滷肉飯
  • 煎手工餡餅
2020-01-18 9 瀏覽
又搵老公食晏,試下台式先三盛紅燒牛肉麵($68)(腱心牛肉、牛腩、牛丸)因為唔太食辣,所以冇叫到,湯底濃郁甜甜地,份量多,麵條彈牙,牛腩仲好淋同入味,還有蘿蔔、菜及芫茜配菜。酥炸排骨滷肉飯($58)份量都幾多,滷肉飯好有台式風味。酥炸排骨,皮鬆脆不會太厚,排骨都唔鞋口。桂花雞翼($26)幾特別,雞翼係酥炸,外脆內軟,桂花就另外一碟仔上,香濃桂花味,甜甜的,杰稀都算適中。台式烤香腸($28)去台式鋪必叫之一,烤得不錯。野飲叫左兩柸台式特飲芒果綠茶(+$8)鐵觀音珍珠鮮奶茶($28)
又搵老公食晏,試下台式先

三盛紅燒牛肉麵($68)
(腱心牛肉、牛腩、牛丸)

酥炸排骨滷肉飯($58)
份量都幾多,滷肉飯好有台式風味。
酥炸排骨,皮鬆脆不會太厚,排骨都唔鞋口。

桂花雞翼($26)

台式烤香腸($28)
去台式鋪必叫之一,烤得不錯。

野飲叫左兩柸台式特飲

芒果綠茶(+$8)
鐵觀音珍珠鮮奶茶($28)
2020-01-17 17 瀏覽
無飯夫婦今天又要到屋企附近吃晚餐,選了這一間台灣菜。晚上要等位置,但流轉都算快,大概十分鐘便有位餐廳是先到收銀處買餐,再會送到我們枱上滷水蛋牛腩滷肉飯 - 套餐有娃娃菜和是日燉湯燉湯非常足料,對於無飯夫婦來說有湯飲是恩物牛腩肉質很厚但非常軟稔!配上滷水汁是非常入味!還有我最愛的滷肉飯,此套餐性價比很高麻辣酥炸排骨麵 - 套餐有前菜拍青瓜,煎餃子。青瓜酸酸辣辣非常醒胃,煎餃子熱辣辣而帶有滿滿肉汁酥炸排骨炸得香脆可口,但肉質較薄點晚餐再點台式飲品可以減$5木瓜純鮮奶 - 木瓜是新鮮現打的,味如道非常濃郁,再混入鮮奶是沒得輸的組合遇見珍珠可可 - 是朱古力再加珍珠,朱古力味香濃,珍珠非常煙韌此台灣菜在將軍澳區來說是偏高質,而且性價比高,值得再來

餐廳是先到收銀處買餐,再會送到我們枱上

滷水蛋牛腩滷肉飯 - 套餐有娃娃菜和是日燉湯

燉湯非常足料,對於無飯夫婦來說有湯飲是恩物

麻辣酥炸排骨

酥炸排骨炸得香脆可口,但肉質較薄

點晚餐再點台式飲品可以減$5
木瓜純鮮奶

遇見珍珠可可

此台灣菜在將軍澳區來說是偏高質,而且性價比高,值得再來
木瓜純鮮奶
遇見珍珠可可