今日帶阿仔出街, 近近地揸車去新都城, 黎到1st choice梗係平靚正台灣菜啦, 發現對面百佳已經將會變做UNY, 等緊枱睇定食mug先.🥢香酥五花肉定食極邪惡!!!! 但好正!!!! 將肥厚五花腩酥炸到勁脆, 切好一塊塊啖啖都有肥膏超邪惡, 但會令人一口接一口咁食, 定食有個飲得嘅上湯菜+開胃青瓜+白飯勁大份. 加左個餸👉🏻 麻辣爽豬肚, 真心辣, 除左d辣椒香料勁足料, 成碟好多條入味豬肚, 38蚊一大碟好抵食.🥢酥炸排骨滷肉飯*推介* 炸得脆香嘅排骨好鬆脆之餘仲一啲都唔Dry, 厚肉好味. 滷肉飯肥瘦適中, d汁份量夠唒撈飯, 珍珠米YummY.🥢紫薯珍珠黑糖冰仙草係My Fav 紫薯n仙草甜品呀🤩, 成碗滿滿嘅珍珠, 仙草, 椰果, 黑糖糖水甜度適中, 啱啱食左d辣野救下火perfect.🧋Li間餐廳一定唔可以錯過嘅就係大大杯嘅足料台式手搖飲品- 我地飲左黑糖仙草凍鮮奶n 芝士奶蓋阿里山金萱…. 相比坊間台式飲品店, li度真心最足料抵飲呀.

麻辣爽豬肚

黑糖仙草凍鮮奶
芝士奶蓋阿里山金萱
  • 上湯浸時菜
2021-09-08 457 瀏覽
餐廳主打正宗台南口味台灣菜,材料大多數由台南進口。環境方面,餐廳裝潢走文青風格,位置算多,坐得都舒服,不過如果枱與枱之間嘅距離大返少少既話就再好啲了😋。-🤍特濃番茄雞排麵$63🤍酥炸排骨滷肉飯$59🤍鹽酥花枝丸 (3粒)$26🤍桂花雞翼(3隻)$26🤍芝士奶蓋白桃烏龍茶$25🤍芝士奶蓋阿華田$25-🤍特濃番茄雞排麵[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼番茄湯底味道唔會話好淡/好濃,剛好,新鮮蕃茄+茄膏既味道😋。而麵係台灣麵,唔會偏軟同硬身,口感適中,有咬口!😋😋😋 雞排份量勁多🤣炸得好香脆,好有鹽香味,每件雞排都好厚肉🤣厚肉得黎都唔會乾身!-🤍酥炸排骨滷肉飯⭐️⭐️⭐️⭐️酥炸排骨一樣份量都係好多😂🤣。炸粉好薄好香脆,另有配一個沙律醬,真係會食到停唔到口😋。而滷肉飯既滷肉食落唔會有種好肥既感覺,比較小見到啲白色脂肪位,對於又想食又怕肥既女仔黎講絕對係好事😂!-🤍桂花雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼都係偏肥偏大隻既😚佢係普通炸雞翼,再配一個桂花汁,都好特別,估唔到都幾好食,唔係將個汁夾硬配埋一齊,食落好清新清甜感覺🍃。-🤍芝士奶蓋阿華田[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼一見到個名就覺得係肥+肥😂。不過又會有一種神奇嘅魔力想試飲,芝士奶蓋好香濃

🤍特濃番茄雞排麵$63
🤍桂花雞翼
⭐️⭐️⭐️⭐️
🤍芝士奶蓋阿華田
[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼
一見到個名就覺得係肥+肥😂。不過又會有一種神奇嘅魔力想試飲,芝士奶蓋好香濃好濃郁好重芝士味🥺而阿華田都冇話因為怕太甜而改淡咗,兩個濃既味道加埋一齊我就諗起係人都飲過既「朱奶」,邪惡得來又真係幾好飲🥺🥺😢。

環境:7/10
服務:8/10
好味指數:8/10
回頭率:8/10
2021-09-06
2021-07-20 958 瀏覽
呢間係商場內嘅小店,50%入座都有近20客,環境裝修好靚好文青,有書卷味,係度食野係幾悠閒舒服嘅提提大家,佢唔收加一,所以點餐係要自己揀好,記低枱號,去返收銀落單,諗清楚先出發麻醬雞絲冷麵,涼拌貓耳朵 $54芝麻醬份量適中,冷麵熟度好,有意粉果種煙韌度,雞絲得一大條加其他超級碎碎$54份量真係少!滷水蛋滷肉飯,滷水牛肚 $50飯嘅份量多,滷肉其實係咪應該叫肉燥?份量如圖蛋一隻,認真我去食西式火腿煎蛋飯呢類頹飯都係$40左右,呢度收$50。。。。唔識寫,蛋有蛋味,飯有飯味,牛肚過淋,菜兩條正正常常咁囉😅滷水雞翼蕃茄濃湯台灣麵,滷水豆腐 $57蕃茄湯要加$4,貴!其實都係盒裝罐裝蕃茄茸做嘅姐,雞翼有5隻,滷水味好入味,非常好食,湯底加錢所以唔hea,算係咁寫明唔收加一,我角度係佢將加一納入食物價錢,$50食滷蛋滷肉,菜加白飯,一次就夠冷麵係單點都$54,點解雞絲少之有少!?我唔明解,出面買雞柳雞胸其實唔算貴,建議試一試就算!

麻醬雞絲冷麵,涼拌貓耳朵 $54
$54份量真係少!

滷水蛋滷肉飯,滷水牛肚 $50
飯嘅份量多,滷肉其實係咪應該叫肉燥?份量如圖
唔識寫,蛋有蛋味,飯有飯味,牛肚過淋,菜兩條正正常常咁囉😅

滷水雞翼蕃茄濃湯台灣麵,滷水豆腐 $57

2021-07-20
2021-07-10 633 瀏覽
作為下午茶達人 當然會食勻全港嘅下午茶今次近近地去左附近嘅新都城行完街順便食埋tea夜晚又唔使煮飯啦🤪🤪呢間人氣台式小店四季良晨嘅休閒下午茶套餐真係好抵食😚.🌟酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底) ($42)排骨炸得鬆脆 份量十足紅燒牛肉湯底有微辣🌶️ 非常惹味 米線夠晒彈牙.🌟紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯) ($55)牛腩又腍又入味個人覺得養生湯底嘅味道好似肉骨茶 非常濃郁湯底絕對係精粹👍🏻而且粗麵條掛湯力十足.🌟台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條 ($38)蛋餅好香蛋味而且好煙韌🥚肉鬆仲滿滿咁包住喺蛋餅入面地瓜薯條大大條 內裏香甜外層香脆🍠.🌟芝士醬酥排骨吐司 ($28)吐司夾左好大塊嘅豬扒同埋好多沙律醬而且吐司仲整得好香脆🥪一口咬落去入面啲豬扒同沙律醬爆曬出嚟.🌟台南手工餡餅(2件) ($28)餡餅外脆內軟餡料豐富仲有肉汁 夠晒juicy😚.🌟凍梅子綠茶 (+$3)麵類嘅下午茶餐都有飲品跟呢杯梅子綠茶酸酸地 非常解渴.🌟凍台式奶茶 (+$7)因為我好鍾意飲奶茶同埋紅豆冰所以見到奶茶都有得加紅豆就馬上加咗🧋加埋落去都好夾.🌟仙氣火龍果茶 ($32)一見到呢杯粉紅色嘅特飲就明點解叫仙氣😝好新鮮嘅味
作為下午茶達人 當然會食勻全港嘅下午茶
今次近近地去左附近嘅新都城行完街順便食埋tea
夜晚又唔使煮飯啦🤪🤪

呢間人氣台式小店四季良晨嘅休閒下午茶套餐真係好抵食😚
🌟酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底) ($42)
酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底)

排骨炸得鬆脆 份量十足
紅燒牛肉湯底有微辣🌶️ 非常惹味
米線夠晒彈牙
🌟紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯) ($55)
紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯)

牛腩又腍又入味
個人覺得養生湯底嘅味道好似肉骨茶 非常濃郁
湯底絕對係精粹👍🏻
而且粗麵條掛湯力十足
🌟台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條 ($38)
台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條

蛋餅好香蛋味而且好煙韌🥚
肉鬆仲滿滿咁包住喺蛋餅入面

地瓜薯條大大條 內裏香甜外層香脆🍠
🌟芝士醬酥排骨吐司 ($28)
芝士醬酥排骨吐司

吐司夾左好大塊嘅豬扒同埋好多沙律醬
而且吐司仲整得好香脆🥪
一口咬落去入面啲豬扒同沙律醬爆曬出嚟
🌟台南手工餡餅(2件) ($28)
台南手工餡餅(2件)

餡餅外脆內軟
餡料豐富仲有肉汁 夠晒juicy😚

🌟凍梅子綠茶 (+$3)
麵類嘅下午茶餐都有飲品跟
呢杯梅子綠茶酸酸地 非常解渴
🌟凍台式奶茶 (+$7)
因為我好鍾意飲奶茶同埋紅豆冰
所以見到奶茶都有得加紅豆就馬上加咗🧋

加埋落去都好夾
🌟仙氣火龍果茶 ($32)
一見到呢杯粉紅色嘅特飲就明點解叫仙氣😝
好新鮮嘅味道同埋用左紅肉火龍果感覺好健康
🌟芝士奶蓋阿華田 ($30)
阿華田非常濃郁
再加埋鹹鹹地嘅芝士奶蓋
將呢兩個味道mix埋一齊非常夾😋
舖頭入面嘅裝修行文青風格

有好多書架同書📚

另外仲有一面花花牆💐 打卡一流

而且食物又抵又高質 真係唔錯
酥炸排骨米線(紅燒牛肉湯底)
紅燒惹味牛腩麵(養生清燉牛肉湯)
台式蛋餅(肉鬆)跟地瓜薯條
芝士醬酥排骨吐司
2021-06-24 857 瀏覽
寶林新都城其實都有幾多嘢食,今日就去了商場內的四季良晨食台灣野。呢間餐廳之前都食過,味道不錯,價錢合理,而且都頗有台灣風味 。下午茶時段超多人,因為它下午茶的選擇又多又抵食,所以都好受歡迎。我們兩人實在太肚餓,所以都點了午市正餐,會大份d。麻辣蕃茄豬肚米線$56份量超大碗,蕃茄湯底味道十分濃郁,有新鮮的蕃茄蓉,鮮甜,加上秘製麻辣醬, 十分惹味。豬肚爽陣,而且切得夠幼,口感較佳。米線亦都有咬口,不會過腍,很不錯。紅燒三寶牛肉定食$79整個定食都有不少配料,除咗有牛肉三寶之外,還有上湯浸時蔬和白飯。三寶分別有牛腩,牛肚,牛筋,滷得入味。牛筋口感軟腍,很有膠質。牛肚爽彈,牛腩牛味濃郁。整個套餐都十分豐富。我們還加點了兩個小食。蕃茄濃湯水餃蕃茄湯底味道濃郁,餃子是豬肉餡,食到肉香,不過餃子皮就較為厚身,薄一點就更好。鹽酥雞扒小食來說鹽酥雞扒都幾大塊。雞扒肉質嫩滑,外皮炸得酥脆。我喜歡把它沾上餃子的蕃茄濃湯,減低油膩感之餘,更能吸收一點蕃茄香甜。食台灣野又怎少得黑糖珍珠鮮奶!$28黑糖味道濃郁,鮮奶香滑,珍珠煙韌,而且飲品超大杯,好抵飲!

我們兩人實在太肚餓,所以都點了午市正餐,會大份d。

麻辣蕃茄豬肚米線$56

紅燒三寶牛肉定食$79

我們還加點了兩個小食。

蕃茄濃湯水餃

鹽酥雞扒

小食來說鹽酥雞扒都幾大塊。

食台灣野又怎少得黑糖珍珠鮮奶!$28
黑糖味道濃郁,鮮奶香滑,珍珠煙韌,而且飲品超大杯,好抵飲!

• 黑糖珍珠鮮奶
  • 麻辣蕃茄豬肚米線
5天前 0 瀏覽
同表姐接完小魔怪放學就去左附近商場食野~因為小魔怪好中意食呢度既蕃茄湯餃子所以我地就入左黎開餐 😁😁見到meun多左啲新出食物都揀左其中一兩款一齊試!!先有跟主食加配既小食表姐每次必點茄子,我就中意呢度既魚丸湯主食要左呢款半筋半肉既紅燒牛肉麵~牛筋入味,牛腩用上肋肉部位,香軟味濃!!之後我地要左香酥五花肉同鹽酥花枝丸做小食齊齊share 我同表姐都好欣賞呢度既五花肉,脆皮炸漿唔厚,肉質香而不膩!!當然仲有小魔怪既蕃茄湯餃啦xppp飲品都出左限定既多多梳打!!我試左百香果口味,酸酸甜甜咁,消暑又解渴:)
同表姐接完小魔怪放學就去左附近商場食野~

因為小魔怪好中意食呢度既蕃茄湯餃子

所以我地就入左黎開餐 😁😁

見到meun多左啲新出食物

都揀左其中一兩款一齊試!!
先有跟主食加配既小食

表姐每次必點茄子,我就中意呢度既魚丸湯

主食要左呢款半筋半肉既紅燒牛肉麵~

牛筋入味,牛腩用上肋肉部位,香軟味濃!!

之後我地要左香酥五花肉同鹽酥花枝丸做小食齊齊share

當然仲有小魔怪既蕃茄湯餃啦xppp

飲品都出左限定既多多梳打!!

我試左百香果口味,酸酸甜甜咁,消暑又解渴:)
2021-10-15 2 瀏覽
今日約左朋友在將軍澳行街購物🥰行到有點累又到食飯時間,我好少去將軍澳果邊,朋友就介紹我去這間食台灣野既四季良晨,餐廳唔算大,但坐位都算闊落坐得都很舒適👍🏻坐下就睇睇餐牌,款式都好多樣樣都好想食,價錢都很抵食,最終點了塔香三杯雞定食配原盅燉湯+上湯時菜鹽酥雞扒炸得好酥脆可口,雞扒很嫩滑多汁😋😋台灣烤香腸好有台灣風味,香腸味道剛好,食落很有口感,切得薄薄的一片片,唔覺唔好覺好快就食晒了👍🏻😋😋😋

鹽酥雞扒
炸得好酥脆可口,雞扒很嫩滑多汁😋😋

台灣烤香腸
2021-10-13 0 瀏覽
呢日黎到四季良晨食好野~早左少少食既你飯,所以都唔駛等位,我地叫左燉湯餐,想飲下湯水~我地分別叫左鹽酥雞排滷肉飯同埋炸排骨滷肉飯,滷肉飯真係必叫,成個餐有一碗滷肉飯,一個燉湯,同埋一個餸,我哋另外仲叫多咗3款小食,分別係:醃青瓜,茄子同豆腐,仲加多左一個紫菜魚蛋湯,另外仲叫咗珍珠奶茶同埋桂花烏龍茶!佢嘅滷肉飯真係好出色,同埋燉湯都真係好好飲,叫呢個燉湯餐真係好抵!炸排骨同埋髯鬚雞扒都夠晒趣同埋葉,份量重好多食完呢個餐其實都好飽再加埋小食真係非常之滿足!仲要配埋珍珠奶茶黎食真係人生一大享受!估唔到佢個紫菜魚蛋湯都咁好飲,茄子就夠晒黑醋味食落去好開胃,拍青瓜都係,食完一啖接一啖停唔到口!

最愛原盅燉湯定食套餐😋燉湯不時都會換款,唔怕會食厭👍🏻⭐必食推介03 鹽酥雞扒滷肉飯🍚💲76呢個價值都超值,雞扒大大塊👍🏻炸粉唔厚好脆,熱辣辣上枱♨️仲有一小碗上湯浸時菜🥒(如果可以俾多啲菜就更好了🙈)同埋原盅燉湯🍲 足料又夠熱👍🏻🤩驚喜之選見到有酸菜魚menu! 🐟🐟就試埋啦😆雖然睇價錢就有啲貴,一碗米線要💲68,原來份量都幾大!賣相亦一流👍🏻👍🏻 夠酸唔夠辣😆味道都唔錯📍新都城中心二期UG樓051F鋪
最愛原盅燉湯定食套餐😋
燉湯不時都會換款,唔怕會食厭👍🏻

⭐必食推介:
D03 鹽酥雞扒滷肉飯🍚💲76
呢個價值都超值,雞扒大大塊👍🏻
炸粉唔厚好脆,熱辣辣上枱♨️
仲有一小碗上湯浸時菜🥒
(如果可以俾多啲菜就更好了🙈)
同埋原盅燉湯🍲 足料又夠熱👍🏻
鹽酥雞排滷肉飯套餐

🤩驚喜之選
見到有酸菜魚menu! 🐟🐟
就試埋啦😆雖然睇價錢就有啲貴,
一碗米線要💲68,原來份量都幾大!
賣相亦一流👍🏻👍🏻

秘罈酸菜魚米線
  • 鹽酥雞排
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2021-10-06 6 瀏覽
有個侍應都幾細心一坐低對住個風口位凍到震個侍應見到即刻問我係咪好凍跟住熄咗頭頂個冷氣另外有一枱客食緊嘅時候嗌左個外賣佢都同個客講 等佢差唔多食完先幫佢落個外賣如果唔係個麵會淋晒養生湯藥材味比較重牛腩都幾淋麵質OK個人覺得紅燒湯比較好味 有少少辣味牛腩煮得幾淋 牛筋仲有少少咬口 未煮到淋晒麵質OK🥒小黃瓜好爽口 酸味重👍🏻茄子索晒黑醋味 好好味我本身唔係好食茄子都覺得好好味梅子綠茶冇見到梅子不過梅子味好濃 好飲
有個侍應都幾細心
一坐低對住個風口位凍到震
侍應見到即刻問我係咪好凍
跟住熄咗頭頂個冷氣

另外有一枱客食緊嘅時候嗌左個外賣
佢都同個客講 等佢差唔多食完先幫佢落個外賣
如果唔係個麵會淋晒
牛腩麵(養生湯)

養生湯藥材味比較重
牛腩都幾淋
麵質OK
紅燒半筋半腩牛肉麵(紅燒湯)

個人覺得紅燒湯比較好味 有少少辣味

梅子綠茶(凍)

梅子綠茶冇見到梅子
不過梅子味好濃 好飲
2021-09-18
紅燒半筋半腩牛肉麵(紅燒湯)
手拍小黃瓜
涼拌黑醋茄子
梅子綠茶(凍)
2021-10-06 11 瀏覽
星期日去咗將軍澳寶琳行街,又去咗「四季良晨」,買下午茶返屋企食,真係好抵食😆台式肉鬆吐司+桂花雞翼+蕃茄湯米線$38尼個下午茶餐性價比極高,台式吐司充滿台灣風味,桂花雞翼外脆內軟,仲有濃郁嘅蕃茄湯米線,冇得頂👍🏻😋芝士醬酥排骨吐司+地瓜薯條+蕃茄湯米線$42芝士味濃郁加上炸得鬆脆,非常可口,香甜外脆,好少地方可以食到❤️鹽酥雞排麵$42外賣會分開湯👍🏻 鹽酥雞份量好多😍 炸得香脆又好味,紅燒湯正,麵夠爽滑👍🏻酥炸排骨滷肉飯 $59大大碗飯😳 滷肉夠味👍🏻 炸排骨味道好好😋 涼拌貓耳朵/ 紫菜肉丸湯 $18$18有兩樣又係好抵😍 好味👍🏻夏日水樣鮮果茶 $29/ 梅子綠茶甜度適中,鮮果足料👍🏻 梅子綠茶梅味濃👍🏻好味抵食不二之選👍🏻

台式肉鬆吐司+桂花雞翼+蕃茄湯米線$38

芝士醬酥排骨吐司+地瓜薯條+蕃茄湯米線$42

鹽酥雞排麵$42
酥炸排骨滷肉飯 $59
大大碗飯😳 滷肉夠味👍🏻 炸排骨味道好好😋

涼拌貓耳朵/ 紫菜肉丸湯 $18
$18有兩樣又係好抵😍 好味👍🏻

夏日水樣鮮果茶 $29/ 梅子綠茶
甜度適中,鮮果足料👍🏻 梅子綠茶梅味濃👍🏻

好味抵食不二之選👍🏻
2021-10-05 5 瀏覽
睇完戲 搵間小店食醫下肚先😋香酥五花肉定食 ($68)本身諗住五花肉咁多油脂食落會好膩,結果餐廳炸得幾乾身同脆口,完全食唔到油膩感,內軟外脆質感好好,另外跟咗個上湯時菜都唔錯,啲菜同湯都好清甜,唔肯定預唔預我飲,但我最後飲晒啲上湯!紅燒惹味牛腩麵 ($70)一個好的湯麵有三樣嘢係重要的: 湯底、麵質同配料,呢個牛腩麵都滿足晒所有條件,紅燒牛肉湯底香濃得嚟又唔會有一層油喺面,而且香料亦無蓋過牛味,而麵條亦都用粗身的,唔會太腍,最後牛腩亦都炆得剛剛好,唔會過硬,認真不錯!桂花雞翼大大隻既炸雞翼,配埋自家製既桂花汁,好特別!甜甜地 幾好食~
睇完戲 搵間小店食醫下肚先😋

香酥五花肉定食 ($68)

紅燒惹味牛腩麵 ($70)

桂花雞翼
2021-09-27 19 瀏覽
今日放假同呀媽去左新都城行街,經過見到間台灣野下午茶好抵食,一於入去試一試,等左幾張枱就有得入✨我地叫左一個牛腩台灣麵,揀左麻辣牛肉湯底,湯底好夠味,加埋麻辣油好襯,更加突顯左牛肉湯既香甜👍🏻牛腩亦炆得好淋、入味,成碗湯麵都唔錯✨另外叫左個鹽酥雞排配滷肉飯,雞排份量好勁,大大塊,炸得幾酥脆,而滷肉飯亦都表現唔錯,唔算好細碗,多滷肉多汁😍✨另外加左小食,涼拌黑醋茄子同埋滷水豆腐。涼拌茄子好好食!酸酸甜甜,幾開胃,滷水豆腐就不過不失✨仲叫左一杯黑糖珍珠鮮奶同阿華田脆脆,兩杯都唔錯,好濃郁,但叫左半糖都仍然好甜,大家記得要留意下喇!

2K
2021-09-26 12 瀏覽
以木色為主調,走文青風格裝潢主打正宗台南口味台菜,材料大多由台南進口牛肉麵湯底用上50斤牛骨、紅蘿蔔及洋蔥熬製而成牛味香濃,配彈牙有口感的台灣手打麵同台灣食到既味道相當接近既牛肉麵專門店紅燒三盛牛肉麵 $75紅燒牛肉湯底濃郁 慢慢滲出淡淡既辣味 又濃香又有牛骨湯既甜味,麵條用台灣麵好掛湯個湯太好飲,反而覺得麵條唔夠添呀! 真心出色又好食紅燒牛肉麵除咗有燉牛肉之外,另外有牛丸,牛肋條 蘿蔔紅蘿蔔同白蘿蔔都炆都好軟身入味至於腱心牛肉就有三片 肉質軟嫩又帶點韌性彈性,紋理都幾靚 牛肉幾濃香牛丸好彈牙, 最後連湯都飲清光,無味精唔口乾四季良晨消費$75 ,不需要加一服務費將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖