2019-07-10 26 瀏覽
星期五放工出街食飯,揀咗就近既台灣嘢食晚餐~環境主打文青風格,裝修感覺治癒,最鍾意望到牆身見到好多立體花,好有青春氣息~~滷水蛋牛腩雞肉飯套餐套餐材料豐富,滷肉飯汁配白飯味道香口,雞肉鋪滿整個白飯面,肉質嫩滑,配埋滷蛋其實已經好滿足~牛腩份量都多,不過燜得可以再入味啲,軟硬度適中,不過肉質就略嫌有啲乾身,浸多少少湯會更好吃~有不少蔬菜做伴碟,蔬菜都吸收左牛腩汁都幾入味~燉湯夠足料,飲到底見到有不少材料,飲落清甜可口,不過隔咗油會更飲到湯嘅精華更好味~~涼拌貓耳朵木耳口感爽脆,調味料控制得宜,酸甜度剛剛好~辣椒唔會太多,唔會比辣味蓋過酸甜,係不錯既開胃小菜~~番茄濃湯水餃蕃茄湯底濃郁,水餃吸收左湯嘅精華有濃厚嘅蕃茄味,水餃餡料算足夠,而且咬開有肉汁流出來,唔會乾身~~三盛牛肉麵(蕃茄湯)湯底濃郁,牛肉量足夠,牛丸咬落彈牙,牛腩吸收左番茄湯肉質軟諗,而且燜得都夠入味,牛展夠爽口,厚度適中,啖啖肉非常滿足~~芝士奶蓋鐵觀音叫咗少甜整體感覺唔算甜,反而飲到茶味更加順口,芝士味唔算重,但係個人認為少許芝士味已經令整體口感頗為豐富,係一個唔錯嘅選擇~~桂圓杞子菊花冰茶整體清甜可口,係養生之選,食到
星期五放工出街食飯,揀咗就近既台灣嘢食晚餐~

~滷水蛋牛腩雞肉飯套餐
滷水蛋牛腩雞肉飯套餐

~涼拌貓耳朵
涼拌貓耳朵

~番茄濃湯水餃
蕃茄濃湯水餃

~三盛牛肉麵(蕃茄湯)
番茄湯三盛牛肉麵

~芝士奶蓋鐵觀音
芝士奶蓋鐵觀音
~桂圓杞子菊花冰茶
整體清甜可口,係養生之選,食到粒粒杞子覺得口感不錯,不過甜度較難控制,飲慣茶或者少甜既我覺得甜度比較高~
桂圓杞子菊花冰茶
2019-07-04