2019-07-08
寶琳最近商場翻身完,多咗好多新食肆,而台灣野喺寶琳亦係近年難得一見。餐廳裝修同餐牌都好有台式風格。提提你,入去餐廳坐低左之後可以慢慢揀想食乜嘢,然後出去櫃檯落單俾錢,返埋位坐一陣食物就會送到去你個位,成個過程都好順暢好快捷。酥炸排骨米線配番茄湯 ($71)個番茄湯真係冇得輸,好清甜,好開胃,好啱夏天食,配埋我最鍾意嘅米線成件事好夾。之前喺出面食過台式炸排骨好肥膩,有啲陰影,但四季良辰嘅排骨做得好出色,一啲都唔肥,啱晒怕肥但又好鍾意食炸嘢嘅你哋!滷水雞翼米線配清雞湯 ($58)滷水雞翼好入味,而且仲要有四隻,比想像中多。今次已經係第二次食呢個米線,依然好鍾意。如果你同我一樣都係雞翼控,咁我相信你都會好鍾意💗芝士奶蓋抹茶, 宇治抹茶拿鐵($28, $25) 因為我同同行嘅朋友都係抹茶嘅忠實粉絲,見到所有飲品都一定會揀抹茶,所以我哋一個揀凍飲,另一個揀咗熱飲。芝士奶蓋略嫌厚咗啲,但調味恰到好處,唔會太甜。另外個宇治抹茶拿鐵超重抹茶味,一啲都唔將貨就價,好飲過出面連鎖台茶飲品店沖個d好多!煎餃子4隻 ($28)每次黎都一定會叫,因為佢真係外脆內多汁。上碟仲好有心機擺盤,餃子皮又唔會太厚,唔係北
酥炸排骨米線配番茄湯 ($71)
滷水雞翼米線配清雞湯 ($58)
芝士奶蓋抹茶, 宇治抹茶拿鐵($28, $25)
煎餃子4隻 ($28)
每次黎都一定會叫,因為佢真係外脆內多汁。上碟仲好有心機擺盤,餃子皮又唔會太厚,唔係北方個仲食到想死既感覺。
桂花雞翼3隻 ($23)
坦白講呢個有啲失望,因為個炸粉太厚,而且有啲油膩,個人比較鍾意佢哋嘅滷水雞翼。
🍽7.5/10