有朋友介紹俾我話呢間野好特別!作為銅鑼灣食神經我當然要去試吓啦!當日我專誠入馬鞍山,車左我個老友頌安邨食神!阿良哥去試吓!當日正常路線很塞,我哋就有西貢嗰邊去,原來都唔係遠喎⋯⋯都可以接受,仲慳返兩程隧道😂😂終於去到啦,真係10分神奇。個Menu說實際唔算係太好睇,客人角度...想點餐,侍應竟然要自己行出門口和Casher落單!😅唔好負面住,入鄉隨俗,心裏面諗果然夠特別!我就嗌左排骨滷肉飯,良哥就叫咗雞扒滷肉飯,叫咗三粒炸花枝丸五隻雞中翼,由於呢個係套餐送湯仲有飲品。兩個就話佢身體好所以夜晚飲黑糖薑茶冇問題。我就飲咗香芋奶蓋你到咗嘢飲先我就覺得香芋奶蓋唔夠冰,良哥就話唔好飲咁凍為你健康好!呢間餐廳幾特別旁邊有書可以攞嚟睇。之後正餐到,飲第一口湯,覺得淡左啲。良哥就話冇味精係咁㗎,飲多兩啖就有味。我哋喺銅鑼灣食筍食味精唔係問題最緊要啲味精夠靚!最少食佛手以上!唔鍾意食迪迪⋯⋯哈哈。肉操飯方面食咗我就同阿良哥講好似台灣好啲。兩個就話佢呢個呢係做返香港人清淡啲為主。台灣嗰啲飯底有油,唔係個個受到。我就好鍾意食佢個雞扒佢就話我排骨幾好。花枝丸大家都覺得好,桂花雞翼嗰個桂花糖水好特別應該試吓。頌
有朋友介紹俾我話呢間野好特別!

作為銅鑼灣食神經我當然要去試吓啦!

當日我專誠入馬鞍山,車左我個老友頌安邨食神!阿良哥去試吓!

呢間餐廳幾特別旁邊有書可以攞嚟睇。

頌安邨食神果然有一手!好嘢!

2019-11-22 59 瀏覽
食物午市套餐有主食+小食+飲品,種類唔算好多,有飯有麵價錢上都算抵食,唔洗加一紅燒惹味牛腩麵 $58隻碗係非常之大,見到都嚇親牛腩有4大舊,配料有紅白蘿蔔同白菜仔,絕對係物超所值牛腩都算淋,而且每舊都幾大舊,食到我都吽左麵就揀左台灣麵,軟硬適中湯底係紅燒牛肉湯,少少辣,以甜味為主食晒哩碗麵已經夠飽椒鹽花枝丸事關我擺到最後先食,食的時候已經凍左,皮又淋左不過味道都唔錯,正常的花枝丸味,又大粒椒鹽味就無咩,聽到隔離枱講係椒鹽花枝丸先醒起係椒鹽味,望一望隻碟又真係有椒鹽熱梅子綠茶唔多地方有得飲梅子綠茶,所以有得揀一定揀佢梅子味重過綠茶,都幾甜,但好好飲環境店舖裝潢舒適,梳化位比較窄服務點餐需要自行去收銀處比錢落單,亦可以用支付寶點餐姐姐們有禮貌,上餐收拾都好快手
食物
午市套餐有主食+小食+飲品,種類唔算好多,有飯有麵
價錢上都算抵食,唔洗加一

紅燒惹味牛腩麵 $58
隻碗係非常之大,見到都嚇親
牛腩有4大舊,配料有紅白蘿蔔同白菜仔,絕對係物超所值
牛腩都算淋,而且每舊都幾大舊,食到我都吽左
麵就揀左台灣麵,軟硬適中
湯底係紅燒牛肉湯,少少辣,以甜味為主
食晒哩碗麵已經夠飽
紅燒惹味牛腩麵

椒鹽花枝丸
事關我擺到最後先食,食的時候已經凍左,皮又淋左
不過味道都唔錯,正常的花枝丸味,又大粒

熱梅子綠茶
唔多地方有得飲梅子綠茶,所以有得揀一定揀佢
梅子味重過綠茶,都幾甜,但好好飲
熱梅子綠茶

店舖裝潢舒適,梳化位比較窄

點餐需要自行去收銀處比錢落單,亦可以用支付寶點餐
姐姐們有禮貌,上餐收拾都好快手
2019-11-20
紅燒惹味牛腩麵
2019-11-21 33 瀏覽
我和朋友之前到過迎海馬鞍山吃過這間四季良辰,今天剛好在將軍澳新都城中心二期附近,看見兩點沒有太多人等位,上班族都匆匆吃完就離開了,那我可以嘆一個下午茶和朋友聊聊天,將軍澳新都城中心都非常大,商場裏面的超級市場食肆等等的配套都非常完善,大家不妨可以來二期走一走。店員安排了我坐兩日卡位,非常熱情,裝修亦非常有文青格局,我看見他的特飲都是在旁邊獨立一間水吧部。我們點了香酥排骨辛辣麵套餐加$6可以配小食我們叫了上湯浸時菜煎餃子四隻****一般 台灣烤香腸*****好像臘腸的感覺很好吃芝士奶蓋玫瑰茶*****好飲,不太甜台南手工餡餅兩件**吃一個都太油膩,建議share鹽酥花枝丸三粒*****超級彈牙很有花枝味道最喜歡的一道小食桂花雞翼三隻****最特別的是他是有桂花蜜糖可以點著吃鐵觀音珍珠鮮奶茶*****茶味加鮮奶非常匹配

我們點了香酥排骨辛辣麵套餐

好像臘腸的感覺很好吃

芝士奶蓋玫瑰茶*****
好飲,不太甜

台南手工餡餅兩件**
吃一個都太油膩,建議share

鹽酥花枝丸三粒*****
超級彈牙很有花枝味道最喜歡的一道小食

桂花雞翼三隻****
最特別的是他是有桂花蜜糖可以點著吃

鐵觀音珍珠鮮奶茶*****
茶味加鮮奶非常匹配

2019-11-20 34 瀏覽
黎到將軍澳搵食,經過見到呢間台灣食品小店門口好多人等緊位即刻攞飛等位,等左一陣就有位餐廳入面裝修充滿文青的味道周圍都有好多書本既擺設,仲有一個位置係打咭粉紅色花花牆粉紅花花控表示等唔到花牆位表示可惜唯有遠觀選好食物就到門口排隊點餐付款門口仲有部懷舊扭彈彈波機小食-烤台灣腸,我最愛的台灣腸,份量唔算小,目測有2條腸,烤得幾香口滷肉飯唔太鹹,滷肉含肥膏量不多,所以入口都唔算肥膩,只係重口味的我略嫌唔夠濃味鹽酥雞扒,雞扒皮炸得好脆,肉嫩,正豬手,浸得未夠時間,所以肉質唔夠淋及唔夠入味,但豬手醬汁味道幾好,比較清淡~正三杯雞,夠濃味,雞的份量裝滿一個小瓦鍋,都非常足夠一個人食,只是偏鹹一點,但送白飯食一流牛丸麵,清湯底,岩晒小朋友食,選了台灣麵,質地好滑,有小小煙靭感覺,有咬口,牛丸彈牙,蘿蔔好淋好內味,得一舊太少,有啲可惜飲品要左2杯特飲魔力水晶可可,係咖啡啫喱配朱古力飲品,朱古力好似阿華田嘅味道,好貼心地冇加入好多冰塊,就會令到飲品味道變淡,本人不太好甜食,所以覺得甜左啲芝士奶蓋鐵觀音,鐵觀音入口幾清,慢慢茶味會變濃,因為最特別係有一個茶包喺入面,即使冰塊溶左,茶味都唔會變淡,芝士奶蓋夠厚
黎到將軍澳搵食,經過見到呢間台灣食品小店門口好多人等緊位
即刻攞飛等位,等左一陣就有位
餐廳入面裝修充滿文青的味道

周圍都有好多書本既擺設,仲有一個位置係打咭粉紅色花花牆

粉紅花花控表示等唔到花牆位表示可惜
唯有遠觀
選好食物就到門口排隊點餐付款
門口仲有部懷舊扭彈彈波機

鹽酥雞扒,雞扒皮炸得好脆,肉嫩,正

飲品要左2杯特飲

芝士奶蓋鐵觀音,鐵觀音入口幾清,慢慢茶味會變濃,因為最特別係有一個茶包喺入面,即使冰塊溶左,茶味都唔會變淡,芝士奶蓋夠厚身,不過有點太膩
2019-11-08
15 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2019-11-15 55 瀏覽
寶琳難得一見嘅良心餐廳下午茶好抵食!食咗碗滷肉花枝丸米線🍜(清雞湯)都只係$28仲有其餘兩款湯底揀加多杯芝士奶蓋抹茶$23冇加一服務費環境一流有wifi~文青味濃. 周圍都係書同字句台灣人人情味真係好重大家快啲嚟試吓
寶琳難得一見嘅良心餐廳

有wifi~
文青味濃. 周圍都係書同字句

台灣人人情味真係好重

大家快啲嚟試吓
滷肉花枝丸米線(清雞湯)
2019-11-15
2 分鐘 (堂食)
滷肉花枝丸米線(清雞湯)
  • 滷肉花枝丸米線
  • 芝士奶蓋抹茶
2019-11-10 53 瀏覽
今次肥雞去到將軍澳新都城搵食咁肥仔呢就試咗呢間四季良晨嘅台式餐廳八點鐘去到都人山人海好多人仲排緊隊咁肥仔今次呢就嗌咗個鹽酥雞扒滷肉飯配套餐嘅套餐好抵金埋燉湯同埋油菜仙七十零蚊所以佢非常適合一個人自己去食飯份量又多咁佢今次嘅燉湯呢係排骨湯冇乜未曾飲落去非常之清淡好適合一啲成日外出食飯 食到已經好濃味嘅人清下個口腔, 咁佢嘅鹽酥雞扒咋得非常之香脆配埋滷肉飯其實係非常之下飯嘅一碟餸而且分量好足女仔食可能有少少吃力, 鋪頭出面仲有間茶飲店可以喺出面買埋飲品入嚟咁肥雞就嗌咗個香芋奶茶味道都唔錯
2019-11-01
2019-11-08 966 瀏覽
之前在將軍澳廣場品嚐過新開的桂花小幸,對食物質素相當滿意 ,今次在寶琳逛街也發現了Tea Mikoo的四季良晨 食物款式相近,飲品款式這店好像比較多一些選擇餐牌款式大致一樣滷水豬手飯定食 $78 配上上湯浸娃娃菜配上原盅燉湯-無花果山藥燉排骨+$6 白飯轉雞肉飯+$6 小食-滷水豆腐豬手炆得好入味也非常淋身,有入口即溶的感覺雖然只加$6的豆腐份量也不少,用上了豆腐乾滷水雞肉飯用上了雞胸肉肉質比較實,另配上了乾蒜,因為沒有加上任何醬汁食落會比較乾身,個人更喜歡滷肉飯古早味滷水拼盤 $58 拼盤包4款-雞翼 牛𦟌 牛肚 滷蛋牛肉濃湯水餃 $28 牛肉湯有少少微辣,希望餐牌上有寫水餃每隻都非常大隻,包住了大大粒的豬肉蕃茄濃湯水餃 $28 蕃茄濃湯甜甜的也配上了一樣的水餃芝士奶蓋阿華田 $25 阿華田不太甜滿適合女士飲用,還配上了非常邪惡的芝士奶蓋 奶蓋也滑身但芝士味道不太濃,也許是為了不宣賓奪主仙氣火龍果茶 $30 用上了新鮮的火龍果配上淡淡的烏龍茶,味道也很清新味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介

餐牌款式大致一樣

滷水豬手飯定食 $78

配上上湯浸娃娃菜
配上原盅燉湯-無花果山藥燉排骨
+$6 白飯轉雞肉飯
+$6 小食-滷水豆腐
豬手炆得好入味也非常淋身,有入口即溶的感覺
雖然只加$6的豆腐份量也不少,用上了豆腐乾滷水

滷水豬手飯定飯

滷水豆腐

古早味滷水拼盤 $58

拼盤包4款-雞翼 牛𦟌 牛肚 滷蛋

滷水拼盤

牛肉濃湯水餃 $28

牛肉湯有少少微辣,希望餐牌上有寫
水餃每隻都非常大隻,包住了大大粒的豬肉

牛肉濃湯水餃

蕃茄濃湯水餃 $28

蕃茄濃湯甜甜的也配上了一樣的水餃

蕃茄濃濃水餃

芝士奶蓋阿華田 $25

芝士奶蓋阿華田

仙氣火龍果茶 $30

用上了新鮮的火龍果配上淡淡的烏龍茶,味道也很清新

仙氣火龍果

賣相

衞生

推介
2019-11-06
10 分鐘 (堂食)
滷水豬手飯定飯
  • 滷水豬手飯定食
  • 仙氣火龍果茶
  • 蕃茄濃湯水餃
2019-11-07 555 瀏覽
一向都好鍾意食台灣野,聽朋友講將軍澳有間食台灣野係幾好味嘅,今日雖然遲左放工,依然決定去會一會。八點幾去到,間餐廳都幾多人,好彩等左一陣都可以入坐啦,一睇個Menu,有好多唔同嘅菜式,乜都唔好叫咗小食先,我哋要咗椒鹽花枝丸同埋桂花雞翼,上菜嘅時候仲係熱辣辣,都唔錯。主食方面,我點左三杯雞套餐,有好軟綿綿嘅飯,惹味嘅三杯雞,仲有送上湯浸時蔬,仲有一碗燉湯添,個湯係冇味精添加,都好鮮甜,適合啲平時冇住家湯飲嘅人。同行嘅朋友叫咗個牛肉麵,都好足料,有牛丸、牛腩,湯底都好濃郁,仲有藥膳味道,如果麵質硬返少少會更有口感。另外,我要咗一杯火龍果特飲,係用紅火龍果做嘅,味道好新鮮。朋友就要左招牌嘅水果茶,佢都幾滿意。裝修方面,餐廳採用台灣風格,牆上有一整排嘅書,屬於清新小文清路線。當晚見到其他枱都係一啲同朋友聚餐嘅客人,氣氛熱鬧。餐廳入面有幾張大嘅木枱,適合一大班朋友過嚟傾計聚會。總括黎講,餐廳晚餐都價錢相宜,最貴嘅都只不過係80幾蚊,但係質素有保證,我會話為之驚喜,有機會會再來食

2019-11-06 53 瀏覽
果日入去將軍澳搵細妹食晚飯,佢介紹我食依間台灣鋪頭,佢本身好中意食台灣菜嘅,都好推介依間,因為原來價錢相宜之外,仲有好多類型嘅野食,有肉燥飯、台灣麵、好多種好吸引嘅小食,同埋芝士茶、花茶、水果茶、果汁!仲要唔算好貴,真係正!我地叫咗好多樣野一齊share食,有鹽酥雞扒牛肉麵,$58,啲雞扒炸得剛剛好,好嫩好好食,份量十足。仲有有蕃茄花枝丸台灣麵,$51,佢啲麵好大碗,重點係個蕃茄湯底有味得黎好清,完全係食緊真正嘅蕃茄味,一啲麵唔會似味精湯。花枝丸又大大粒,勁抵食!然後有台灣烤香腸小食,$28,我細妹勁中意食,食到飽麵話要食哂啲台灣腸因為平時真係好少可會食到咁似台灣夜市嘅腸仔😋仲有炸花枝丸,$23 有3粒,好有口感,幾好食!最後,都係我最愛,滷水雞翼,$38有5隻,或者想食小小就$23 3隻,但因為我同細妹都勁中意食滷水雞翼,所以叫咗5隻😋唔少得嘅係凍飲,一杯芒果qq綠茶,$20;另一杯係蜜桃烏龍蘆薈$24,依杯超推介!好清新好飲,最好嘅係可以自己揀糖份同少冰果啲!今餐食到好飽好滿足,下次想食台灣野一定會再食依間!

2019-10-29
5 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽花枝丸
2019-11-05 60 瀏覽
之前曾經在坑口光顧過一間台灣餐廳,原來 寶琳也有姊妹分店, 餐廳旁邊是台式飲料店。內部裝修有一種很舒服的感覺, 還有一些很勉勵的字句, 十分療癒。紅燒四寶麵($68)連餃子和前菜,麵是台灣手工麵,湯底有很濃厚的藥材味, 配料有豬手、牛展、蛋和花枝丸等等。 可以另外加購小吃, 我們還點了貓耳朵、手拍小黃瓜和浸時菜。 貓耳朵即是雲耳。 雲耳和小黃瓜都很爽口,酸酸味味很開胃。這間分店還有湯飯, 之前坑口分店都沒有見過。 胡椒豬肚湯飯($58), 胡椒辣味重, 有豬肚、紹菜、鹹菜還有白果。鐵觀音珍珠鮮奶茶($28)和芝士奶蓋桂花烏龍茶($28)都是用原個茶包, 茶香十足

2019-11-04 38 瀏覽
秋高氣爽的一晚約了一個舊朋友見面,我們選擇了一家台式餐廳,裝橫很整齊,喜歡餐廳的色調,很有文藝及文青風格,適合朋友們打卡或坐一晚閒談。朋友和我各叫了一個晚市套餐和小吃分享,鹽酥雞扒份量很多,外皮香脆而且肉質嫩滑,配麻辣醬是另一番野味,牛肉湯底很香濃,甜甜辣辣的,又不太油膩,麵線可以選米線或台灣麵,個人推薦台灣麵因為有口感,煙韌的,雞翼滷得很入味,滷水汁還有香麻味,餃子和手工餡飽都頗香口,豬肉餡和外皮材料份量剛好,滷水拼盤則可以滿足你幾個願望,牛肚特別好吃,台式飲品選擇很多,而且質量也很不錯檸檬蘆薈清甜,芝士奶蓋抹茶濃郁,值得一去再去👍
2019-11-02 41 瀏覽
太耐冇食過台式野,有朋友話食過《四季良晨》話呢間唔錯叫我去開將軍澳就去食下,剛巧今日同仔仔去拎野順便食下。係寶琳地鐵行去新都城都好方便,好易就找到間店,仔仔一座低已經話間店d 野食好香 😂,我諗佢係太肚餓了, 所以拿拿聲就睇餐牌,睇下有咩正野食先。@@三盛紅燒牛肉麵 《腱心牛肉,牛腩,牛丸》加$3轉麻辣牛肉湯小辣 ~ 個湯底好有牛味,牛肉和牛腩夠哂淋,但個牛丸就唔夠彈牙,個麵連湯一齊食好夾。@@鹽酥雞扒滷肉飯 ~ 炸得好酥的雞扒分開上,個滷肉飯上面放很多滷肉和濃郁的汁,好下飯。@@紫菜魚丸湯 ~ 咪睇細細碗都幾入味飲落很順口。@@涼拌貓耳朵 ~ 即係雲耳,小小辣唔錯@@黑醋茄子 ~ 我自己一口氣食哂,呢個冷盤我太愛食了。@@手拍小黃瓜 ~ 比仔仔霸住來食,我只偷到幾舊食, 好清爽。最後仲叫了兩杯特飲 ,黑糖珍珠鮮奶 ~ 珍珠夠淋好味道芝士奶蓋白桃烏龍茶加珍珠 ~個芝士奶蓋唔夠濃太淡了。

係寶琳地鐵行去新都城都好方便,好易就找到間店,

~ 個湯底好有牛味

@@鹽酥雞扒滷肉飯

@@紫菜魚丸湯 ~ 咪睇細細碗都幾入味飲落很順口。

@@涼拌貓耳朵 ~ 即係雲耳,小小辣唔錯

@@黑醋茄子 ~ 我自己一口氣食哂,呢個冷盤我太愛食了。

最後仲叫了兩杯特飲 ,
黑糖珍珠鮮奶 ~ 珍珠夠淋好味道
芝士奶蓋白桃烏龍茶加珍珠 ~個芝士奶蓋唔夠濃太淡了。
今日特登過黎將軍澳搵朋友食個Tea!💕諗諗下對上一次見面就係台灣!☺️所以索性不如就食過台灣Tea回味一下!😋朋友係將軍澳地膽!👍🏼經佢介紹下黎到四季良晨!😘門口寫咗三句會令到人開心既句子!☺️睇到激勵既句子都會自然行入去!🚶🏼‍♂️🚶🏼‍♀️心情都靚d!🥰入到去環境好文清Feel!📔🤓座位亦都很舒適!💺感覺就像細個去圖書館溫書似的!📕📗📘令人回味番!🥰侍應亦都好好人!🥰👍🏼知道我朋友帶BB!👶🏻立即比張BB座椅我地!💺👶🏻十分細心!🥰👍🏼食物方面餐牌有好多唔同款式我地揀!👍🏼食左台式雙拼麵!🍜麵質很好!👍🏼🍜食落去好有口感!😋而且麵條適中!🍜👍🏼湯底方面揀左養生清燉牛肉湯!🐂🍲店員仲好細心講湯底有小小藥材味!🐂但飲落藥材味得好小而且覺得係好好飲!👍🏼🍲香三杯雞!🐔雞很嫩!👍🏼🐔肉質唔錯!🐔👍🏼夠曬濃味!👍🏼🐔台南手餡餅!🥠餡料如果再濃烈一點會比較好!🥠👍🏼其他仲叫左台灣香腸!💕茉莉珍珠奶綠!🍵🥤茉香綠茶!🥤🍵價錢方面食咗咁多嘢埋單$200都唔使!💰如果食台灣野亦係東區既朋友又係一個好嘅選擇!一定會再來食這裡的台灣麵!👍🏼😋🍜🥰#

食物方面餐牌有好多唔同款式我地揀!👍🏼

#四季良晨
#將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖
下午茶
2019-11-01 31 瀏覽
最近我發現咗呢間抵食得黎 裝修唔頹嘅台式小店🤓呢到行文青風 以木材為主調 有少少似台灣嘅Cafe牆上仲有好多金句 最深刻印象既係:「最美麗的風景係眼睛係唔到既」😌🇹🇼三盛牛肉麵-蕃茄湯 ($71)我食親台灣野都會揀牛肉麵或者滷肉飯見到隔離枱碗牛肉麵賣相好靚 於是就叫左黎試加咗$3轉番茄湯 味道好清甜 鍾意嘅可以飲埋個湯😃成日都係紅燒牛肉湯好悶🙈三盛嘅意思係 牛丸 牛𦟌 牛腩牛丸爽口彈牙厚實 牛展同牛腩大大舊 半肥瘦 唔鞋口麵條屬於比較粗嗰隻 有咬口 我哋影相影左一輪都冇過淋嘅問題👌🏻-🇹🇼煲仔塔香三杯雞 ($48)成個煲仔咁上 非常足料 有成10件雞三杯雞本身應該好辣 但係呢個台灣版就一啲都唔辣😌個汁好惹味 用嚟撈飯一流 唔會好油膩👍🏽-🇹🇼台南手工餡餅 ($28)仲以為會細細件 原來唔係😯餅皮香脆 厚度適中 餅裏面有豬肉同椰菜我朋友話 第一口咬落去 有輕微爆汁-🇹🇼蕃茄濃湯水餃 ($28)細細碗 屬於小食💪🏽一碗有四五隻水餃 應該係人手親自包水餃皮稍微有點厚 不過裏面嘅豬肉好滑蕃茄湯底與牛肉麵嘅湯底一樣清甜🥰-🇹🇼桂花雞翼 ($23)雞肉應該係新鮮炸起嘅 上枱熱辣辣皮炸得好香脆 咬落

最近我發現咗呢間抵食得黎 裝修唔頹嘅台式小店🤓
呢到行文青風 以木材為主調 有少少似台灣嘅Cafe
牆上仲有好多金句 最深刻印象既係:
「最美麗的風景係眼睛係唔到既」😌

🇹🇼三盛牛肉麵-蕃茄湯 ($71)

我食親台灣野都會揀牛肉麵或者滷肉飯
見到隔離枱碗牛肉麵賣相好靚 於是就叫左黎試
加咗$3轉番茄湯 味道好清甜 鍾意嘅可以飲埋個湯😃
成日都係紅燒牛肉湯好悶🙈
三盛嘅意思係 牛丸 牛𦟌 牛腩
牛丸爽口彈牙厚實 牛展同牛腩大大舊 半肥瘦 唔鞋口
🇹🇼煲仔塔香三杯雞 ($48)

成個煲仔咁上 非常足料 有成10件雞
三杯雞本身應該好辣 但係呢個台灣版就一啲都唔辣😌
個汁好惹味 用嚟撈飯一流 唔會好油膩👍🏽
🇹🇼台南手工餡餅 ($28)
仲以為會細細件 原來唔係😯
餅皮香脆 厚度適中 餅裏面有豬肉同椰菜
我朋友話 第一口咬落去 有輕微爆汁
🇹🇼蕃茄濃湯水餃 ($28)
細細碗 屬於小食💪🏽
一碗有四五隻水餃 應該係人手親自包
水餃皮稍微有點厚 不過裏面嘅豬肉好滑
蕃茄湯底與牛肉麵嘅湯底一樣清甜🥰
🇹🇼桂花雞翼 ($23)
雞肉應該係新鮮炸起嘅 上枱熱辣辣
皮炸得好香脆 咬落去唔乾 而係鮮嫩肉汁
配埋啲桂花汁 估唔到咁襯😍
桂花糖漿有好香嘅桂花味 唔係假嘅糖水味🌸
🇹🇼芒果QQ綠茶 (+$15)
呢到淨係飲品都有好多款 而且有唔同系列
例如最經典嘅奶蓋類到豆奶類都有
不過今晚想清啲😆
鋪頭分開咗一邊做外賣飲品 下次行過可以試吓其他款
🇹🇼豆奶 (+$8)
配上牛肉麵 一流🌜
  • 桂花雞翼
  • 三盛牛肉麵
2019-10-31 23 瀏覽
去左台灣讀左四年書,成日都好掛住台灣嘅美食,今日去新都城行街,見到有間台灣嘅,忍吾住入左去試下😝左邊個杯紅豆抹茶好得,抹茶味好濃!紅豆夠棉但係吾會太爛,好有口感,抹茶加上紅豆真係絕配!右邊個杯係芋頭奶茶,芋頭味濃,吾係太甜,不過差在冇芋泥,加埋芋泥嘅話就正啦🥰佢個滷水豆腐好好食,同台灣食到嘅一模一樣,佢啲豆腐吾係香港平時食到個啲,相對有口感豆味濃,滷得好入味但係又吾會太鹹。重點係跟餐只係加6蚊乍!抵到爛!我同個friend一人叫左一個麵,我叫左清燉牛腩麵,個味似係台灣食開嘅藥膳排骨湯嘅味,啲牛肉好淋身好入味,我勁鐘意🤤個friend叫左蕃茄炸雞排麵,我偷食左兩啖,個湯好濃郁,麵係幼麵,夾埋啲湯汁一齊食超正😋 個雞排都炸得好脆口又吾太油,個炸皮吾會話好厚,啲肉汁好多,岩岩上枱要小心吾好辣親🤣見到有個小食叫做桂花雞翼,第一次聽到有人用桂花配雞翼,身為雞翼迷嘅我緊係要試下啦!原來係用左炸雞翼配上桂花糖漿,桂花糖嘅香甜配上香脆嘅雞翼,估吾到都真係幾夾,鹹甜鹹甜嘅味道好特別😌我朋友鐘意食辣野,叫左個麻辣紅油餃子,餃子係白菜豬肉餡,好多汁。個辣油加左豆瓣醬,食起上黎好香豆瓣醬味,小小麻,吾算係太辣

我朋友鐘意食辣野,叫左個麻辣紅油餃子,餃子係白菜豬肉餡,好多汁。個辣油加左豆瓣醬,食起上黎好香豆瓣醬味,小小麻,吾算係太辣,我同朋友都話好食😋😋

以後係學校隔離個公館夜市後面有一間上海野,佢啲餡餅超好食,個個禮拜都會去食。今次黎依到竟然都有餡餅,我忍吾住都叫多左2個🤣佢個餡餅都整得比較耐,我地差吾多食完先上,不過等待係值得嘅,一咬落去就爆曬啲汁出黎,皮薄多汁,啲餡比例岩岩好,外脆內軟,算係我係噤多個最surprise嘅一個,諗到都想去再食過🤤🤤

Overall黎講,同台灣本地味道基本上冇野差別,不過係啲份量真係好大份,差啲食吾曬🤣下次真係要帶多兩個friend黎食,先可以試多兩樣👭👭