2021-09-25 1099 瀏覽
冇得去日本旅行 嚟呢間新開嘅「喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten」就啱晒🧳裝修好有心思 配合番一年四季 而家門口就擺咗楓樹🥰佢地主打洋食料理 介紹咗佢地嘅鹹食先🇯🇵.📌炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $145份量真係好多 豬扒好厚切 有六舊咁多🤤佢係用咗日本四元豚 豬味真係好濃🐷炸皮唔會好厚 炸得好香脆😍不過有燒汁同埋雞蛋沙律醬嘅位就會淋晒🙈個人鍾意炸蝦好啲🍤好大隻 肉質爽口彈牙 呢款都炸得好脆🤩配埋個雞扒沙律好夾😚.📌日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98應該可以成為招牌菜✨見每枱都會嗌👀用咗牛肋肉 牛味唔算好濃 但肉質軟嫩唔會太韌😋隻蛋係上枱店員喺面前切 打卡一流🙌🏻蛋係半熟 好滑都好重蛋香🥚入面個飯係炒飯底 完全唔𝒉𝒆𝒂🥳不過就略嫌佢太多汁 令飯粒唔夠爽口比較濕同漿口🙈但係個味係可以嘅😛.📌南蠻炸雞飯 $82定食會配飯同涼拌菜 但嗰日冇比到涼拌菜~試完炸豬扒炸蝦 當然要試埋個炸雞🍗三款最鍾意係雞🐔炸皮係硬脆𝒕𝒚𝒑𝒆 雖然雞肉唔係好滑好𝒋𝒖𝒊𝒄𝒚嗰啲 但成個口感唔錯😆.講完鹹食 就到最鍾意嘅飯後甜品🍮呢到嘅野食份量好大 想食甜品就唔好嗌咁多野食🙈.📌小倉紅豆·牛油厚切吐司 $75店員推介
📌炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $145

📌日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98

📌南蠻炸雞飯 $82
南蠻炸雞飯

📌小倉紅豆·牛油厚切吐司 $75
店員推介咗呢款𝒕𝒐𝒂𝒔𝒕💕見好多人都嗌𝒇𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝒕𝒐𝒂𝒔𝒕好似都幾吸引 下次可以試吓😌吐司唔係烘到好似茶木嗰啲成舊脆 呢到淨係包皮好脆 入面就保持鬆軟🍞麵包幾有驚喜 濕潤度夠 外脆內軟 仲好香嘅牛奶味🥛面頭勁多紅豆蓉 仲有塊牛油🧈幾鍾意個紅豆蓉唔會太爛 仲有啲原粒紅豆 味道偏甜 不過係清甜唔會太死甜😎
小倉紅豆·牛油厚切吐司

📌伯爵茶戚風蛋糕 $38
平時啲𝒄𝒂𝒇𝒆嘅戚風蛋糕都賣得幾貴 但呢間價錢平仲要好大件🤩蛋糕口感超鬆軟好有彈性🤣伯爵茶味唔算好濃 同埋都偏甜咗啲🤏🏻不過淋喺面嘅伯爵茶忌廉就好正😍好滑伯爵茶味都好濃☕️
伯爵茶戚風蛋糕

📌特上玄米茶 $38
個玄米味幾香 飲完仲可以叫店員加熱水😌
特上玄米茶

📌冷泡煎茶 $45
茶底幾濃好消滯 配蛋糕食就最啱🍵
冷泡煎茶

2021-09-25 129 瀏覽
新店速遞🇯🇵 大埔超級城最近開了一間昭和懷舊風格的喫茶店,吸引了不少客人到訪,非常熱鬧~ 店面很有味道,浪漫的楓葉樹下擺放了不同種類的日式精品,等候入座的時候也可以看看呢。店內環境帶點古樸的氛圍,連Menu都很精緻,彷彿置身於日本之中🔸照燒雞皮餃子小食點了一份邪惡的雞皮餃子🥟 沾上蛋漿吃,令滋味更加溫潤🔹炸北海道大蝦配四元豚豬扒另點了一份炸物拼盤炸北海道大蝦配四元豚豬扒,四元豚豬扒炸得酥脆可口又充滿肉汁🐷大蝦份量十足,非常彈牙~🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯這裡的蛋包飯賣相超美,必點菜式之一!店員貼心的讓我先拍照打卡再幫忙切開 📷 一刀切開的效果真的很治癒,看著半熟蛋漿湧岀,澆上的醬汁緩緩流開,真的是視覺和味覺的享受。紅酒燉牛肉很軟淋入味,滑溜蛋漿包著炒飯,裡面有西芹、洋蔥和紅蘿蔔等,入口鬆軟又細膩,變化出多種層次感🔹鰻魚玉子蓋飯這個也份量十足,原條鰻魚底下是厚厚的玉子燒,淋上特製醬汁,超好下飯的。啖啖肉的鰻魚讓人再三回味這裡的飲品都很精緻,除了咖啡、日本茶之外,也有梳打、沙冰、和4.3牛乳飲品等等。和朋友點杯飲品和厚切多士,來吃下午茶也是不錯的選擇🫖 🔸飲品我們就點了草莓沙冰和巨峰提子梳打,

照燒雞皮餃子

🔸照燒雞皮餃子
小食點了一份邪惡的雞皮餃子🥟 沾上蛋漿吃,令滋味更加溫潤

🔹炸北海道大蝦配四元豚豬扒

🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯
鰻魚玉子蓋飯

🔹鰻魚玉子蓋飯

草莓沙冰

🔸飲品
我們就點了草莓沙冰和巨峰提子梳打,草莓沙冰真的超美,配合餐廳環境打卡一流~~ 草莓控一定要點🍓 乳酸沙冰味道酸酸甜甜,夏天來一杯很清涼開胃。
Lotus 焦糖芝士脆餅

🔹Lotus 焦糖芝士脆餅
甜點同樣沒令人失望🥰 一定要留肚吃呢~
焦糖芝士脆餅口感幼滑,灑滿了Lotus餅乾碎碎,脆餅裡面還有香氣十足的焦糖醬,充滿魅力的一道甜品💓

新店開張期間更有八折優惠,折下來再加一,這麼豐富的晚餐也不用$500🥳 性價比一流

照燒雞皮餃子
鰻魚玉子蓋飯
草莓沙冰
Lotus 焦糖芝士脆餅
新開張,率先幫大家試一試,寫上幾款推介!(新開張八折,真係值得一試,第一日已經好多人排隊)👍🏻日式紅酒燉牛肉蛋包飯成碟飯賣相一流,好豐富。先講牛肉,超級嫩口,肥瘦得宜,仲帶點軟筋,重點係牛味道極濃郁,配埋帶點甜嘅紅酒汁,將成個味道昇華,我就略嫌得四舊唔夠喉!蛋包飯嘅雞蛋切出來會有點流質,就算食到最後都仲好嫩滑,證明煮嘅時候考慮周到,無過火候!裏面包嘅係番茄口味炒飯,仲有點翠玉瓜同紅蘿蔔粒豐富口感。至於配菜嘅南瓜同茄子都好出色,新鮮、綿滑、絕對唔會過熟太淋,連伴碟細節位置都絕不馬虎,值得一讚!👍🏻雞蛋沙律厚切多士餐廳完全還原到係日本嘅雞蛋三文治味道,麵包烘熱咗外微脆內鬆軟,唔會過乾,配搭經典沙律醬味同黑胡椒,旁邊仲附帶咗蔬菜沙律,輕盈得來又令人滿足。👍🏻炸北海道大蝦配四元豚豬扒一上枱見到份量好多,係聚餐分享之選。每款都好脆身,熱辣辣即整,炸蝦有成手掌咁長,兩隻手指咁粗,食落好新鮮,唯一美中不足可能係炸蝦嘅粉感比較重。至於豬排,大大件,可能因為用咗日本嘅四元豚,豬味同樣濃郁,而每塊嘅側面都見到有啲汁,色澤粉嫩,肉質絕對唔會好鞋,值得一試!碟中仲有兩款醬汁可以比客人點來配撘,使到食嘅時候唔會
新開張,率先幫大家試一試,寫上幾款推介!
(新開張八折,真係值得一試,第一日已經好多人排隊)

👍🏻日式紅酒燉牛肉蛋包飯

👍🏻雞蛋沙律厚切多士

👍🏻炸北海道大蝦配四元豚豬扒
一上枱見到份量好多,係聚餐分享之選。每款都好脆身,熱辣辣即整,炸蝦有成手掌咁長,兩隻手指咁粗,食落好新鮮,唯一美中不足可能係炸蝦嘅粉感比較重。至於豬排,大大件,可能因為用咗日本嘅四元豚,豬味同樣濃郁,而每塊嘅側面都見到有啲汁,色澤粉嫩,肉質絕對唔會好鞋,值得一試!碟中仲有兩款醬汁可以比客人點來配撘,使到食嘅時候唔會過於單調。

👍🏻鰻魚玉子蓋飯
長過手掌嘅原條鰻魚,加埋掌心咁大嘅玉子燒,超級好厚身,淨係睇樣都覺得吸引。鰻魚味道夠濃,又有點帶微焦嘅邊,同面頭嘅紫菜附和,加埋絕不吝嗇嘅醬汁,香氣一絕!而玉子燒係傳統嘅味道,甜甜地大口大口咁食,配上粒粒晶瑩有嚼口嘅白飯,好快就完食!

👍🏻Lotus焦糖芝士脆餅:
是次甜品賣相簡潔大方,唔會太甜太膩,食落唔似預先整咗好耐,啲餅乾都唔會淋晒。焦糖脆餅份量剛好,中間有層薄薄焦糖醬,配搭忌廉芝士同堅果碎,用來作結真係完美!

👍🏻波子汽水沙冰:
淨係賣相已經好有日本風味,特別係粒櫻桃,紅綠對比色令飲品嘅質感有所提升。飲落冇藥水味,冰涼冰涼,成件事好清新,唔會太甜,食住嘢飲仲好解膩添,如果可以再大杯啲就仲好啦(´▽`)

👍🏻焙茶牛乳(凍):
焙茶同牛乳一向係最佳配搭,可惜外間唔係咁常有,今次係Menu見到即刻忍唔住叫返杯。焙茶粉質細緻香濃,牛乳香滑,兩者份量配搭得宜,最欣賞係冇額外添加糖,飲到最純正嘅味道,果然無令人失望!

👍🏻👍🏻環境帶點復古味道,有格調,絕對係約會之選。餐廳利用咗柔和嘅黃燈,配合令人放鬆嘅輕鬆音樂

👍🏻👍🏻服務非常到位(為你切蛋包飯前會細心提示你可先影相打卡,仲會耐心等待)

💡新開張八折,性價比極高!!!!
  • 鰻魚玉子蓋飯
2021-09-23 49 瀏覽
大埔新開了一家日本風格的餐廳經過見到只有幾人排隊等了一會就可以進內裡面空間頗大坐得挺舒服🍴紅酒燉牛肉蛋包飯蛋滑嫩有蛋汁飯有炒過一旁有番茄、南瓜、茄子等蔬菜牛肉有三大塊 不過紅酒味不突出份量不少 女生的話一人一半剛好🍴炸北海道大蝦配炸四元豚豬排來到的時候已經不太熱兩樣炸物都炸得酥脆吃得出食材新鮮配上的醬料有雞蛋碎和青瓜減低了炸物的油膩🍴雞皮餃子剛炸好熱辣辣雞皮炸得香脆裡面的餡料鹹香沾上蛋黃和醬油同吃更滋味🍴布拉塔芝士沙律不知道是漏單還是怎樣最後才上這道沙律布拉塔芝士外表圓滾滾的非常可愛外面的馬蘇里拉奶酪切開 裡面包著柔軟的忌廉牛奶味香濃配上旁邊的水果和紅莓醬酸酸的很開胃🍴巴斯克芝士蛋糕原本想吃焦糖脆餅 可惜賣曬巴斯克蛋糕口感軟綿個人比較喜歡緊密一點的口感🍴焙茶牛奶茶味非常香濃濃厚到有少少苦如果牛奶比例多少少會更好
大埔新開了一家日本風格的餐廳
經過見到只有幾人排隊
等了一會就可以進內
裡面空間頗大
坐得挺舒服

🍴紅酒燉牛肉蛋包飯
蛋滑嫩有蛋汁
飯有炒過
一旁有番茄、南瓜、茄子等蔬菜
牛肉有三大塊 不過紅酒味不突出

茶味非常香濃
濃厚到有少少苦
如果牛奶比例多少少會更好
2021-09-23 62 瀏覽
開張以來都有一條小人龍在商場排隊等位,今日和老公咁啱放假,經過見到唔洗點等位,就不妨入去試一下。我哋叫咗一客芫茜青醬蝦意粉、咖哩牛肉蛋包飯,加HKD25就可以選擇一杯飲品和送上涼伴小吃一碟,所以我哋點了一杯熱Mocha 、一杯抹茶鮮奶咖啡,但有點失望,所有食物和飲品一上枱,已經唔夠熱,賣相、昧道係唔錯,可以影相呃下like⋯⋯尤其係兩杯熱咖啡,唔熱唔凍,暖暖的、怪怪的,不喜歡,熱咖啡唔夠熱真係完全失敗!
2021-09-23
5 分鐘 (堂食)
最近碌社交平台見到大埔新開左間日系西式餐廳打卡好靚🍁, 於是今日小妹就約埋朋友仔一齊去試下😆! Lunch時間排滿哂人, 不過好好彩等左一陣好快都入到去! 餐廳出面擺有多本日本雜誌📚, 飾品⚱, 文具🖋, 家品🍶, 花飾🎍🌹等等, 全部都係日本製造, 對於好耐未番鄉下嘅人嚟講, 見到e d已經好開心😍! 餐廳怖置走高級西式路線, 感覺好似身處神戶北野異人館一樣, 打卡已經💯!🌟紫薯牛乳🍠🍼紫薯牛乳用上3.6嘅牛乳, 飲落好滑, 紫薯味愈飲愈濃郁, 甜度適中!🌟波子汽水沙冰青綠色嘅波子汽水沙冰飲落好清新解渴, 消暑一流🌟岩燒乳酪🧀🍞多士外層焦脆, 內層柔軟, 中間有大量流心嘅乳酪, 上面配有巴馬火腿, 夾埋一齊食, 咸咸香香, 味道不錯!🌟南蠻炸雞🐔炸雞好大碟, 件件都有番咁上下份量, 炸得色澤金黃, 外層香脆可口, 雞肉鮮嫩多汁, 沾上醬汁非常惹味, 旁邊仲有大量椰菜絲, 口感爽脆配埋炸雞口感更豐富!🌟日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐂蛋包飯非常足量, 牛肉肉味濃郁, 口感軟腍入味, 配以正宗嘅日式蛋包飯, 一切開蛋汁從上流落嚟, 不論視覺定味覺享受都相當滿足!🌟日式炸豬扒飯🐖炸豬扒外層酥脆, 豬

🌟紫薯牛乳🍠🍼

🌟波子汽水沙冰
青綠色嘅波子汽水沙冰飲落好清新解渴, 消暑一流

🌟岩燒乳酪🧀🍞

🌟南蠻炸雞🐔

🌟日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐂

🌟日式炸豬扒飯🐖
炸豬扒外層酥脆, 豬肉味道鮮嫩, 肉汁豐富, 配搭醬汁一齊食非常滋味, 旁邊仲有大量椰菜絲同薯蓉, 十分足量!

🌟日式布甸🍮
布甸上面嘅士多啤梨大大粒而且味道甜美, 布甸口感幼滑, 蛋味香濃, 份量剛好, 甜而不膩!
2021-09-18
2021-09-22 66 瀏覽
喺大埔超級城經過呢間新開嘅餐廳見到好多人排隊所以諗住難得入到咁遠就試下 (新店開張有八折)-我同朋友都有兩個餐想試 然後就分別叫咗紅酒同壽喜燒蛋包飯蛋包飯黎到會問洗唔洗影相先 然後會喺你面前切開蛋包同淋汁 -🎏日式紅酒燉牛肉蛋包飯 💰$98🎏壽喜燒牛肉蛋包飯 💰$85(+$25 飲品及是日涼拌菜)(+45飲品及喫茶蛋糕)前者牛肉都幾大舊 不過有少許偏肥🥲後者好入味 但有幾塊牛肉似煮得過熟 有啲韌🥲兩者牛肉不過不失 未到好食程度反而蛋好滑同好香 煮蛋包時間控制得好好 切開瞬間流心🤤🤤-🎏抹茶牛乳 4.3牛乳加上苦澀抹茶 口感好濃厚🎏青森蘋果梳打 朋友話唔太點飲到蘋果味-餐廳環境不錯 簡約風 坐落唔擠迫門口位有張大檯放咗好多文具 擺設但睇唔到有價錢牌 唔知喺非賣品定可以買?
喺大埔超級城經過呢間新開嘅餐廳見到好多人排隊
所以諗住難得入到咁遠就試下 (新店開張有八折)
我同朋友都有兩個餐想試 然後就分別叫咗紅酒同壽喜燒蛋包飯
蛋包飯黎到會問洗唔洗影相先 然後會喺你面前切開蛋包同淋汁
🎏日式紅酒燉牛肉蛋包飯 💰$98
🎏壽喜燒牛肉蛋包飯 💰$85
(+$25 飲品及是日涼拌菜)
(+45飲品及喫茶蛋糕)
前者牛肉都幾大舊 不過有少許偏肥🥲
後者好入味 但有幾塊牛肉似煮得過熟 有啲韌🥲
兩者牛肉不過不失 未到好食程度
反而蛋好滑同好香 煮蛋包時間控制得好好 切開瞬間流心🤤🤤
🎏抹茶牛乳 4.3牛乳加上苦澀抹茶 口感好濃厚
🎏青森蘋果梳打 朋友話唔太點飲到蘋果味
餐廳環境不錯 簡約風 坐落唔擠迫
門口位有張大檯放咗好多文具 擺設
但睇唔到有價錢牌 唔知喺非賣品定可以買?
New Japanese cafe alert in @taipomegamallhk! Elegantly designed with wood accents and dark teal seats, @choubo_kissaten serves up quality sweet and savory Japanese dishes at affordable prices. There was a long queue when we went (most possibly attracted by the opening 20% off like us), but fortunately we could distract ourselves by browsing through the miscellaneous goods on sale at the restaurant entrance. If you order any omurice, the waiter will cut open the omelette and pour sauce on top upo

Omurice with Japanese Style Beef Stew in Red Wine Sauce

[Beef Stew Omurice]
If you order any omurice, the waiter will cut open the omelette and pour sauce on top upon serving, so remember to get your phones ready. The crunchy zucchini and carrot dices in the fried rice had a nice contrast with the tender oxtail and accompanying veggies (eggplant, cherry tomato and pumpkin).

Unatama Don

[Eel Don]
Generously drizzled in a thick soy sauce that gave flavor to the fluffy rice, the massive boneless eel completely covered the thick block of tamago egg below. Yummy!

Chicken Nanban (Small)

[Chicken Nanban]
The crispy fried chicken was drizzled in a thick sweet and sour glaze plus a thin tartar sauce, giving it a whirlwind of flavor. The refreshing cabbage shreds on the side and decorative chili threads on top added a finishing touch to the dish.

Baked Cheese Thick Sliced Toast

[Baked Cheese Toast]
Total cheese overload - besides the top layer, we were surprised to discover that there was melted cheese in the middle as well. The toast was thoughtfully sliced into three pieces and served with a side salad. Bonus points for the pretty parma ham flower!

Custard Pudding

[Custard Pudding]
Lucky that we got our hands on the last caramel custard pudding, which was heavenly smooth, ultra creamy and topped with a huge cherry. Probably one of the best purins I’ve had lately.

[Purple Drinks]
Unintentionally ordered color-coordinated drinks! These really exceeded our expectations - the rich sweet potato flavor went well with the milky foam while the grape and yakult was evenly balanced. Both drinks tasted even better after a little stirring with the sustainable straws!

2021-09-13
20 分鐘 (堂食)
Chicken Nanban (Small)
Custard Pudding
大埔呢間人氣日式餐廳,有我最愛嘅蛋包飯🥰「炸北海道大蝦配四元豚豬扒」日本炸蝦大大隻,炸完裡面都唔會好乾,脆卜卜。四元豬扒比普通豬扒,口感好正。「日式紅酒燉牛肉蛋包飯」外層滑嘟嘟,賣相好靚,店員貼心切開再淋上汁,紅酒烹調嘅牛肉,味道更佳。「咖哩炸雞飯」咖哩都分好多種,日式咖哩特別香,而且唔會辣,小朋友都好like。炸雞份量好多。「岩燒乳酪多士」多士口感超鬆軟,加入豐厚嘅芝士,外層脆口,超好味「日式布甸」唔好睇佢細細杯,食得出好足料。又香又滑「波子汽水沙冰」炎炎夏日飲杯smoothie, 透心涼「焙茶牛乳」茶味同奶味比例恰當
大埔呢間人氣日式餐廳,有我最愛嘅蛋包飯🥰

「炸北海道大蝦配四元豚豬扒」

日本炸蝦大大隻,炸完裡面都唔會好乾,脆卜卜。
四元豬扒比普通豬扒,口感好正。

「日式紅酒燉牛肉蛋包飯」

「咖哩炸雞飯」

「岩燒乳酪多士」

多士口感超鬆軟,加入豐厚嘅芝士,外層脆口,超好味

「日式布甸」

唔好睇佢細細杯,食得出好足料。又香又滑

「波子汽水沙冰」

炎炎夏日飲杯smoothie, 透心涼

「焙茶牛乳」

• 日式布甸
  • 波子汽水沙冰
  • 焙茶牛乳
2021-09-19 65 瀏覽
·碰巧行經餐廳室外的走廊,見擺放了枱椅,猛然意會到開了一間新餐廳。在餐廳外排隊等了五分鐘左右便被安排到餐廳最後向街的座椅,感覺唔錯,食物種類不多,主要是蛋包飯,意粉,炸物,甜品,我選了芫茜醬蝦粉還有驚喜呢,可以有空時再來感受內咖 啡室的情調
2021-09-18 43 瀏覽
🍁位於大埔新開的Cafe「喫茶ちょうぼ」是濃濃昭和風情的復古日式裝潢,木制家俱與有著溫暖色調的唯美燈光,環境舒適寫意。餐廳除供應洋食料理,更有日本製精品出售。✨新張期內有八折優惠,性價比更高!🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯($98)這種蛋包飯在日本屬於半熟派蛋包飯,煎成橄欖形賣相飽滿,用刀輕輕劃開後,隱藏其中的蛋液像黃金瀑布一般,把飯蓋住!牛肉软糯入味,搭配著珍珠米,吃到最後都要把碟子給舔乾淨了。通常只有在動漫里才會出現,如今卻變成了現實!🍗南蠻炸雞(小$85)香口的炸雞外脆內軟,配上酸酸甜甜的南蠻醋和他他醬,開胃又美味!🧀️岩燒乳酪厚切多士($72)岩燒乳酪質地非常柔軟細膩,芝士奶香濃郁,配上鹹香的Parma ham,口感豐富,三重滋味!🍮日式布甸($35)質感比較厚實,蛋味濃郁,這個甜度一定是螞蟻人首選。🍠紫薯牛乳($38)有没有人和我一样是紫薯控的?看到粉紫色已經走心了,奶香濃郁,不太甜很健康的感覺。🍓草莓沙冰($48)顏值爆表的草莓沙冰,冰爽酸甜和甜蜜的奶蓋,整體配搭不錯!
🍁

新張期內有八折優惠,性價比更高!

🍳
日式紅酒燉牛肉蛋包飯($98)

🍗
南蠻炸雞(小$85)

🧀️
岩燒乳酪厚切多士($72)

🍮
日式布甸($35)
質感比較厚實,蛋味濃郁,這個甜度一定是螞蟻人首選。

🍠
紫薯牛乳($38)

🍓
草莓沙冰($48)
顏值爆表的草莓沙冰,冰爽酸甜和甜蜜的奶蓋,整體配搭不錯!
2021-09-17 76 瀏覽
平日8:30 入去食飯,唔洗等位直入。門前有棵大樹🌳,好靚好吸引,以啡色、大地色為主,燈光較暗,給客人秋天的感覺!9月開幕正好配合秋季主題! 😉😉😉樹下佈滿日本的精品、文具、花、香薰等等,給客人購買,很有新鮮感👍🏻如果等位時可以去看看精品打發時間😃非常好! 日本的產品特別美麗精緻! 🉐🉐🉐🌳大樹旁邊就是一個古典書櫃,放滿日本雜誌,給客人滿滿日本文藝風,無得去旅行,扮去了日本吧! 😃😃😀裝修看得出很有心思!喜歡古典優雅風格的人會喜歡。 😍😍😍😍點菜後10分鐘已經上菜,非常快!❤️🙂我點了紅酒燉牛肉蛋包飯,賣相已經很美!職員送上枱時問我們要不要拍照📷,然後她用刀切開了蛋包,把濃濃的醬汁倒入蛋包飯裏面。感覺非常新鮮和新奇,紅酒燉牛肉不會有紅酒味,牛肉也很好味😋不過未夠「林」,可以再煮「林」啲😁😁😁還有其他配菜矮瓜🍆蕃茄🍅南瓜🍠醬汁好香,蛋汁夠滑,白飯又夠多,整體很豐富! 不過無包飲品! 🥣🥣🥣🥣另外,再叫了蛋沙律厚多士,有沙律菜附送,包一杯飲品。蛋沙律和多士冇咩特別,味道好普通,賣相係好睇嘅! 🥚🥚🥚☕️飲品我叫了Hazelnut latte,好飲,帶甜,奶泡豐富細滑,咖啡杯好特別,係古典嘅杯設
平日8:30 入去食飯,唔洗等位直入。

🉐🉐🉐

點菜後10分鐘已經上菜,非常快!❤️🙂
不過無包飲品! 🥣🥣🥣🥣

☕️飲品我叫了Hazelnut latte,好飲,帶甜,奶泡豐富細滑,咖啡杯好特別,係古典嘅杯設計,厚厚實實好似金屬做,非常有質感! 餐具🍴看得出是很有心思挑選,所有菜式製作都好用心機!值得讚賞! 😍😍👍🏻👍🏻

職員方面,大家都好有禮貌,日本🇯🇵餐廳一定要做足! 店10:00 關門,職員主動9:30叫埋單,下次再試其他東西😊😊😊🥣👍🏻👍🏻

總結: 價格方面少少偏貴,中環價格,大埔街坊商場,希望保持品質和水準!而家新開張期間全單有8折,街坊優惠! 開心!

2021-09-16
2021-09-16 46 瀏覽
“日式紅酒燉牛肉蛋包飯”($98)“芫茜青醬蝦意粉”($82)“炸北海道大蝦配四元豚豬扒”($145)“岩燒乳酪厚切多士”($72)“日式布甸”($35)“雲朵沙冰”($52)“草莓沙冰”($48) 大埔新開咗間日式昭和風嘅喫茶店一入門口有一大棵楓樹喺道好靚🍁打卡啱哂😍菜式方面有提供蛋包飯,意粉,定食,炸物等等另外都有幾款厚多士同甜品😚咁我地就各樣都叫啲嚟食吓😆首先係餐廳推介嘅日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🐮上枱時店員會幫你界開隻蛋然後淋上醬汁🤩成個畫面真係好治癒😝食落口感好夠嫩滑☺牛肉都腍身唔會怕韌😋第二個主食叫咗芫茜青醬蝦意粉🦐🍝雖然睇落好青咁,但食落芫荽味唔會太重青醬味道會比較突出💚大蝦蝦肉都算爽口🦐扁意粉質地煙煙韌韌咁幾有口感😚炸物就揀咗炸北海道大蝦配四元豚豬扒🦐🐷豬扒外面夠哂脆,入面嘅肉好鬆化🤤炸蝦就正正常常咁冇咩特別🤣呢碟炸物份量都幾大,豬扒食極都仲有咁🤣厚切多士有鹹有甜,我地就要咗岩燒乳酪味🍞其實即係焗芝士🧀食落香濃得嚟又唔會太溜☺多士預先切好成9粒,進食好方便😝甜品方面要咗日式布甸🍮食落好夠滑溜又香甜☺最正嘅係佢唔係落藥水車厘子而係新鮮車厘子🍒😝飲品選擇都唔少,有咖啡/茶/梳打
“日式紅酒燉牛肉蛋包飯”($98)
“芫茜青醬蝦意粉”($82)
“炸北海道大蝦配四元豚豬扒”($145)
“岩燒乳酪厚切多士”($72)
“日式布甸”($35)
“雲朵沙冰”($52)
“草莓沙冰”($48)

大埔新開咗間日式昭和風嘅喫茶店
一入門口有一大棵楓樹喺道好靚🍁打卡啱哂😍
菜式方面有提供蛋包飯,意粉,定食,炸物等等
另外都有幾款厚多士同甜品😚
咁我地就各樣都叫啲嚟食吓😆

首先係餐廳推介嘅日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🐮
上枱時店員會幫你界開隻蛋然後淋上醬汁🤩
成個畫面真係好治癒😝
食落口感好夠嫩滑☺牛肉都腍身唔會怕韌😋

第二個主食叫咗芫茜青醬蝦意粉🦐🍝
雖然睇落好青咁,但食落芫荽味唔會太重
青醬味道會比較突出💚大蝦蝦肉都算爽口🦐
扁意粉質地煙煙韌韌咁幾有口感😚

炸物就揀咗炸北海道大蝦配四元豚豬扒🦐🐷
豬扒外面夠哂脆,入面嘅肉好鬆化🤤
炸蝦就正正常常咁冇咩特別🤣
呢碟炸物份量都幾大,豬扒食極都仲有咁🤣

厚切多士有鹹有甜,我地就要咗岩燒乳酪味🍞
其實即係焗芝士🧀食落香濃得嚟又唔會太溜☺
多士預先切好成9粒,進食好方便😝

甜品方面要咗日式布甸🍮
食落好夠滑溜又香甜☺
最正嘅係佢唔係落藥水車厘子而係新鮮車厘子🍒😝

飲品選擇都唔少,有咖啡/茶/梳打/牛乳/沙冰
我地就要咗2杯沙冰,分別係草莓🍓同雲朵☁️
草莓沙冰飲落好清甜☺
雲朵其實即係益力多味😍
紫紫地色咁好靚打卡一流💜
2021-09-15 60 瀏覽
🍁門口有售賣永生花及日式擺設 🎌日式紅酒燉牛肉蛋包飯店員上碟時會幫手切開隻蛋, 裡面既半熟蛋漿會慢慢流出, 再淋上秘製醬汁, 配上炒飯底, 美味しい!牛肉肉質軟淋, 啖啖肉!🎌草莓益力多沙冰🎌芫茜青醬蝦意粉 西式Pesto + Coriander Sauce, 幾乾身~ 大大隻蝦蝦~ 🎌炸北海道大蝦四元豚炸皮唔會太厚, 炸得幾酥脆, 豬扒用上日本四元豚, 大蝦咬落爽口彈牙~ 配上日本椰菜絲及特製他他醬~🎌岩燒乳酪多士岩燒乳酪上枱嘅時候呈現流心狀態, 不過真係要快快食, 凝固咗之後就比較滯~🎌日式布甸細細個, 加入了雲呢拿籽幾香, 略然質感實咗少少~ 🎌培茶牛奶
🍁門口有售賣永生花及日式擺設

🎌日式紅酒燉牛肉蛋包飯

🎌草莓益力多沙冰

🎌芫茜青醬蝦意粉

🎌炸北海道大蝦四元豚

🎌岩燒乳酪多士

🎌日式布甸
細細個, 加入了雲呢拿籽幾香, 略然質感實咗少少~

🎌培茶牛奶

2021-09-12
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
大埔新開業💕洋式日料理cafe,一收到風已經即刻嚟試💨 一去到店外已經排滿大堆人等食 !一入門已經已經被嗰棵秋意濃濃既🍁楓樹吸引咗🤩 聽講佢仲會隨季節性更換㗎,咁每個季節都有唔同感覺啦😚·樹下面仲有好多不同日風既創意家品展覽,好似餐具,小擺設咁,猶如置身日本一樣😍 好令人懷念 ! 個人更喜歡店家用上柔和帶點憂鬱既暗黃燈光💡 加上深色木系裝潢,俾人一樣猶如置身懷念歐陸日風般,好有feel😌·🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 HKD$98店員醒目又貼心地俾我哋相機食先📸👍 一切開已經見到半熟蛋漿緩緩流出😻蛋漿既治癒程度🤤🤤 係令人好想將佢放落口!好滑好juicy💯 飯底粒粒分明,珍珠米煙韌有咬口。而紅酒燉牛肉🐮口感就好似燉腍咗嘅牛腩咁,軟腍得嚟不失嚼勁😚·🐠鰻魚玉子蓋飯 HKD$98鰻魚肉質帶點微微彈性,但略為過份軟腍,失咗少許嚼勁🙂 勝在夠大條及搭配濃厚燒汁,惹味度挽回不少分數☺最吸睛👀係厚切玉子🥚 層次感豐富而且好有咬口,整體不錯的。·🐓南蠻炸雞 (小) HKD$85估唔到份量都有咁多 ! 2個人真係食唔哂😄 炸雞香脆結實🍗 特製沙律醬汁味道帶點甜味,令人引唔住食完又食😋·🍞小倉紅豆牛油法

🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 HKD$98

🐠鰻魚玉子蓋飯 HKD$98

最吸睛👀係厚切玉子🥚 層次感豐富而且好有咬口,整體不錯的。
🐓南蠻炸雞 (小) HKD$85

🍞小倉紅豆牛油法式多士 HKD$75

烘過嘅厚多士本身已經好香😚 再配上北海道小倉紅豆同厚切牛油,真係超級邪惡😈

綿密香甜嘅紅豆蓉啖啖甜蜜滋味💕 食完真係唔知又肥幾多磅啦🙈😄
🌬雲朵沙冰 HKD$52

估不到原來係🍇香提口味,雖然唔係一大嚿雲朵喺杯面既效果,但一層層營造既雲朵都好吸睛😻
💜紫薯牛乳 HKD$38

美美既透明杯子營造到如瀑布效果😍 紫薯粉灑喺杯面真係好靚💜