今天一朝早去完大埔行山,喺超級城經過哩間超日系靚靚cafe就決定要好好慰勞自己!行完山超肚餓,兩個人都叫了好多嘢食!首先來的是蟹肉薯蓉沙律($79),蟹肉新鮮,沙律有幾款菜,開胃之選! 日式紅酒燉牛肉蛋包飯($98),蛋包飯超香滑!牛肉一點也不靭,配埋甜甜的紅酒汁,10分鐘清碟了!明太子香腸意粉($82),哩個好creamy得黎又唔會膩,意粉好彈牙,明太子香腸有口感,同個意粉好夾!炸北海道大蝦配豚豬扒($188),個豬扒真係日本空運四元豚,超爽口新鮮,超好食!個大蝦也十分香脆!甜點叫了棉花糖朱古力多士($76),好邪惡但必點!個棉花糖烤得剛好,半流心,加埋個厚多士,吃完有超幸福的感覺呢!飲品叫了抹茶鮮奶咖啡($48),抹茶味夠哂香濃,不會死奶味,賣相也滿分!雲朵沙冰($52),沙冰加上益力多,解渴清涼,又不會太甜。裝修真係超日系,食完好似飛左轉日本咁!大滿足!

蟹肉薯蓉沙律

炸北海道大蝦配豚豬扒($188),個豬扒真係
日本空運四元豚,超爽口新鮮,超好食!個大蝦也十分香脆!

抹茶鮮奶咖啡

雲朵沙冰($52),沙冰加上益力多,解渴清涼,又不會太甜。
雲朵沙冰

裝修真係超日系,食完好似飛左轉日本咁!大滿足!
蟹肉薯蓉沙律
雲朵沙冰
  • 炸北海道大蝦配四元豚豬扒
2022-04-18 369 瀏覽
日式燉紅酒牛肉蛋包飯:燉牛肉蛋包飯上枱吸引,牛肉份量十足,大概有五至六件,牛肉和筋部均勻。重點在於雞蛋,店員會立即代為切一刀,神奇之蛋立即打開蓋着所有米飯,未完全熟的雞蛋香噴噴熱辣辣,招牌蛋包飯的確實至名歸!玉子蟹肉炒烏冬:特別的炒烏冬,蟹肉、鮮菇、洋蔥加入烏冬之中,再用日式湯汁炒煮,喜歡濕濕地的感覺。南蠻炸雞:驚喜的炸雞,酸酸甜甜醬汁加入炸好的嫩雞塊,再配以日式蛋黃醬,味道好好味!最重要是炸雞皮脆肉滑!絕對是小食首選。日式布甸:睇得又食得!賣相極之吸引,小匙羹一口一口吃下去,慢慢享受布甸的甜香味。和風布甸蛋糕:相比日式布甸較為飽肚,但是味道絕不輸蝕!三層不同的滋味同時入口,好吃的蛋糕甜點!

✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯✨ $98🐂震騰騰嘅蛋上枱之後店員會喺你面前界開隻蛋😍睇住入面d蛋漿呈半熟狀態流出尼🤪真係好治癒💕燉牛肉大大舊但肉質都幾腍🥩仲好入味甜甜地好好味😋✨南蠻炸雞✨ $88 🐤超級推介👍🏻💕炸雞外脆內juicy啖啖肉🤤醬汁好惹味酸酸甜甜食到停唔到口🤣✨明太子香腸意粉✨ $82🍝超濃厚嘅明太子醬👏🏻每條意粉都可以掛哂汁🤩而且又唔會太咸好好味👅✨岩燒芝士多士✨ $65🧀🍞多士好鬆軟😋parma ham好味

✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯✨ $98🐂

多士好鬆軟😋
parma ham好味
  • 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
  • 南蠻炸雞
今日同朋友去咗大埔覓食😋。餐廳開門時間係12點,未開門已經見到有條龍出現咗就知有幾受歡迎啦🤣!去到餐廳,裝修好有日本🇯🇵風格,都有格調,黃燈令到個氣氛更加温暖💛。-🍴蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦($82) - 相片中係已經係切開咗嘅樣😋,一上枱嘅時候,店員會問食客使唔使影相再切開同倒醬,態度好好😆。蕃茄醬味道唔算濃,雞蛋非常滑😚,飯底係炒飯,仲見到有紅蘿蔔粒同節瓜粒。炸蝦配上他他醬,炸得非常脆,而且會食到大大條嘅蝦肉,食到膩可以配埋下面嘅沙律🥗。份量都算大,食完都覺得好滿足🥰。-🍴綠茶戚風蛋糕(+$28) - 綠茶係偏奶嘅抹茶🍵,抹茶味唔濃,味道唔會太甜、太苦啱啱好😋,只係食下面嘅戚風蛋糕會有啲乾,一定要配埋上面嘅忌廉🧁一齊食,就會食到順滑嘅口感!-🍴和風布甸蛋糕🍮🍰(+$28) - 依個甜品係跟朋友嘅主食🤣,不過好食到要分享!分別分咗3️⃣層,最面係一層薄薄嘅焦糖,中間係雲呢拿布甸,最底係海棉蛋糕。口感非常豐富🤩,中間嘅布甸會見到有雲呢拿籽,食落味道好香,加上少少苦嘅焦糖中和左布甸嘅甜,非常推介👍🏻!
2022-04-15
  • 和風布甸蛋糕
2022-04-13 36 瀏覽
行過大埔超級城,見到呢間cafe既裝修好日本和風既格調😍木色既格調﹐好vintage,好似去左日本旅行咁😍門口仲放左棵楓樹,有好多唔同既餐具擺設😍不過,真係大排長龍,都要等成15-20分鐘😂但係都值得既😆欣賞佢既上菜速度夠快,唔使等太耐😵入座後,成個環境氣氛都好復古!睇完個menu之後,樣樣都心思思想點😩🥺壽喜燒風牛肉🍳蛋包飯:個牛肉好惹味好juicy,個蛋包飯會上碟後,由waiter係你面前切開再淋上個汁,好享受,滑蛋加埋個牛肉,好好食,都幾飽下!明太子香腸意粉:意粉既軟硬度岩岩好,食落滿滿既明太子,個秘製醬汁同埋香腸都好夾,份量都好夠👍南蠻炸雞🍗:食落酸酸甜甜既無骨炸雞,有醬汁得黎都仲keep到係香脆,食落好開胃!好想係咁食,不過怕熱氣🤭草莓🍓法式多士:法式多士做到外脆內軟,再加埋個日本士多啤梨醬,好清甜,唔會覺得假!同埋士多啤梨都好甜👍 Latte☕:奶香味好重🥰咖啡味都好香草莓沙冰🍹:好香既士多啤梨,飲落酸酸微微咁,好似加左乳酸咁😍杯野又整得靚,打卡一流!

Latte☕:奶香味好重🥰咖啡味都好香

2022-04-13 40 瀏覽
今日去大埔食嘢,原來大埔超級城改變咗好多,裏面居然有間日式餐廳間隔擺設完全唔似喺香港。今日嗌咗燉牛肉蛋包飯、南蠻炸雞、玉子蟹肉炒烏冬、草莓法式多士、日式布甸同埋櫻桃梳打水。真係不得了!!!先講下燉牛肉蛋包飯,跟牛肉味道濃沃配合返蛋味嫩滑再加埋比較淡口嘅汁料,配合出嚟味道一絕。南蠻炸雞皮脆肉嫩,而且佢嘅醬汁有點甜酸咪咪,而且唔會令到人哋有油膩嘅感覺,呢個令到人食到停唔到口。玉子蟹肉炒烏冬,反而就有小小龍蝦汁的味道,佢嗰個汁好鮮甜令到食完想飲埋啲汁佢😁草莓法式多士充滿蛋漿,而且生果極新鮮,原本比較多油嘅西多士佢配合咗新鮮嘅水果令到容易入口唔會滯嘅感覺。日式布甸好大浸嘅雲呢拿味,再加埋蛋香,絕對係女士嘅至愛。再加埋杯櫻桃梳打水,原本以為淡茂茂,但係當攪勻咗底部嘅沉澱,同埋杯內嘅薄荷葉,令到原本比較悶熱嘅感覺全部消卻。最好係食咗咁多嘢,價錢都十分合理,500蚊都唔使👏👏👏

日式布甸好大浸嘅雲呢拿味,再加埋蛋香,絕對係女士嘅至愛。

最好係食咗咁多嘢,價錢都十分合理,500蚊都唔使👏👏👏
2022-04-13
10 分鐘 (堂食)
  • 南蠻炸雞
  • 日式布甸
今次搵食搵到嚟大埔區!😆聽講過大埔超級城入邊有一間充滿日本風情嘅咖啡店。作為一個思鄉情切嘅香港人,緊係要嚟打卡同滿足食日本菜嘅胃口!去到餐廳門口,就已經見到有唔少人排緊隊。門前嘅裝飾樹、周邊商品同擺滿書嘅書架都好吸引眼球!🤩日式紅酒燉牛肉蛋包飯每一款嘅蛋包飯都好想試,但最後尾都係揀咗呢個日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷厚厚嘅雞蛋,再等職員即場𠝹開佢,成個蛋就會包住咗個飯。個飯係炒飯底配埋滑一滑嘅雞蛋特別好食。主菜紅酒燉牛肉,食到少少甜嘅紅酒味道,牛肉燉得啱啱好入晒味,一啲都唔會韌。😋牡蠣蕃茄意粉第二道主食點咗呢道牡蠣蕃茄意粉。🍝意粉上面鋪上好多牡蠣,連埋個蕃茄汁一齊煮,酸酸甜甜幾開胃,亦都帶出左海鮮嘅鮮味。🍅牡蠣嘅質素都唔錯,size同份量絕無欺場。小倉紅豆牛油多士甜品嗰方面幾經掙扎揀咗小倉紅豆牛油多士。表面堆滿晒甜絲絲紅豆嘅厚多士,伴隨一塊香濃嘅牛油🧈,兩者嘅融合實在好夾。鍾意甜啲嘅就可以沾多啲紅豆🫘,我個人呢就比較鍾意沾牛油多啲。😆抹茶鮮奶咖啡講到日本點可以少得抹茶味嘅飲品呢,今次就揀咗抹茶鮮奶咖啡。將三種元素溝埋一齊,有抹茶嘅香味🍵,鮮奶嘅奶香順滑🍼,又有咖啡嘅醒腦提神☕️,令我有意想唔到嘅

小倉紅豆牛油多士

小倉紅豆牛油多士、抹茶鮮奶咖啡、波子汽水沙冰

抹茶鮮奶咖啡

講到日本點可以少得抹茶味嘅飲品呢,今次就揀咗抹茶鮮奶咖啡。將三種元素溝埋一齊,有抹茶嘅香味🍵,鮮奶嘅奶香順滑🍼,又有咖啡嘅醒腦提神☕️,令我有意想唔到嘅驚喜。

波子汽水沙冰

另一個好代表到日本嘅飲品當然係波子汽水啦。今次依款係波子汽水味嘅沙冰,大熱天時飲就啱晒啦,透心涼又可以回味下日本嘅風味。🍧

日式布甸

另一款甜品揀咗日式布甸,作為一個布甸控,梗係要試吓啦。布甸上面鋪咗粒紅卜卜嘅車厘子同埋啲cream。🍒震騰騰嘅布甸淋上糖漿好吸引呀!食到布甸嘅中心位置有濃郁嘅奶香味,布甸唔會太甜,係我鍾意嘅味道。🍮

呢一間昭和風嘅喫茶店,無論打卡定係食物嘅質素都唔錯,價錢又幾親民,下次去開大埔都會想再嚟幫襯㗎!☺️
2022-04-08
10 分鐘 (堂食)
小倉紅豆牛油多士、抹茶鮮奶咖啡、波子汽水沙冰
  • 抹茶鮮奶咖啡
  • 小倉紅豆牛油多士
近期多咗喺屋企煮嘢食,屋企物資都用得7788喇~趁weekend有free shuttle bus,我同寶寶就出咗去大埔超級城補倉😎💕一落車覺得有啲肚餓,就醒起原來我哋冇食嘢就出嚟🙈諗起呢一間次次經過都見到人龍嘅日式餐廳,今日出開嚟買嘢就順便試吓☺️點知一排真係排咗半個幾鐘😳呢間餐廳最吸睛嘅莫過於門口果一大棵花樹🤓室內放咁大棵花樹做裝飾嘅餐廳真係非常少見,而且成個Area嘅擺設➕飾櫃都襯得好靚,整體感覺好和諧,所以係咁見到有人影相📸️部份擺設仲可以買走添~月見炸雞 $95雞件新鮮即炸🤩咬落去外脆內軟,而且唔會炸得好乾💕炸粉亦唔會太厚👏🏻碟入面仲配以甜辣醬汁➕一個生嘅蛋黃,以我性格一定係一嘢篤爆個蛋黃撈埋啲甜辣醬當係汁咁蘸😂果然味道surprise到我🤩🤩蘸埋呢個mix醬,除咗香脆之外,炸雞入口仲好香滑❗️香滑得來又唔會好漏好滯💕覺得食得油膩又可以食條蔥清一清☺️成件事嘅配搭、味道、口感都非常不錯👍🏻👍🏻💕日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98見咁多人推薦蛋包飯,一場嚟到一定要黎試吓☺️D蛋真係好嫩滑🤩食落感覺好似半生熟咁,份量仲好多添,食得好滿足🥳唔知一份蛋包飯到底用咗幾多隻蛋去整呢🤨牛肉喺牛腩肉來,炆得
近期多咗喺屋企煮嘢食,
屋企物資都用得7788喇~
趁weekend有free shuttle bus,
我同寶寶就出咗去大埔超級城補倉😎
💕
一落車覺得有啲肚餓,
就醒起原來我哋冇食嘢就出嚟🙈
諗起呢一間次次經過都見到人龍嘅日式餐廳,
今日出開嚟買嘢就順便試吓☺️
點知一排真係排咗半個幾鐘😳

呢間餐廳最吸睛嘅莫過於門口果一大棵花樹🤓
室內放咁大棵花樹做裝飾嘅餐廳真係非常少見,
而且成個Area嘅擺設➕飾櫃都襯得好靚,
整體感覺好和諧,
所以係咁見到有人影相📸️
部份擺設仲可以買走添~

月見炸雞 $95

雞件新鮮即炸🤩
咬落去外脆內軟,而且唔會炸得好乾💕
炸粉亦唔會太厚👏🏻
碟入面仲配以甜辣醬汁➕一個生嘅蛋黃,
以我性格一定係一嘢篤爆個蛋黃撈埋啲甜辣醬當係汁咁蘸😂
果然味道surprise到我🤩🤩
蘸埋呢個mix醬,除咗香脆之外,
炸雞入口仲好香滑❗️
香滑得來又唔會好漏好滯💕
覺得食得油膩又可以食條蔥清一清☺️
成件事嘅配搭、味道、口感都非常不錯👍🏻👍🏻
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98

見咁多人推薦蛋包飯,一場嚟到一定要黎試吓☺️
D蛋真係好嫩滑🤩
食落感覺好似半生熟咁,
份量仲好多添,食得好滿足🥳
唔知一份蛋包飯到底用咗幾多隻蛋去整呢🤨
牛肉喺牛腩肉來,炆得好夠腍好入味💕
所以食完都唔會癡牙😆

加入埋紫菜絲,
成件事即刻變得好「和風」💕
掛滿醬汁嘅意粉 creamy 又滑溜😍
醬汁香濃味道討好😋
採用嘅香腸亦係日式嘅微脆皮腸,
絕對唔係cheap野來🤭
岩燒芝士厚切多士 $65

估唔到芝士厚多士嘅面頭覺然會有Parma ham,有d surprise🤭
又幾有創意喎😂
麵包嘅質感好軟熟☺️
除咗必須嗰層芝士層之外,
仲有幾片原塊Camembert芝士喺表面🥰
整體來講唔算好Heavy~
仲好貼心咁幫客人平均切咗三件👏🏻👏🏻讚❗️
伯爵茶戚風蛋糕 $51

戚風蛋糕質感鬆軟,
帶淡淡嘅伯爵茶香❣️
表面嗰層又似乳酪又似cream嘅東西有輕微嘅檸檬香,
同個蛋糕幾夾,
係一個清新風嘅甜品💕
泡沫咖啡 $39

紫薯牛乳 $38

2022-04-09
30 分鐘 (堂食)
午餐
  • 紅酒燉牛肉蛋包飯
2022-04-10 43 瀏覽
放假嚟大埔行下 順便搵下有咩好食見到呢間打卡人氣cafe真係好受歡迎 下午4點都仲要排隊入座門口有棵櫻花樹 人人排住隊都打個卡先好彩等左20分鐘就有位喇海鮮蕃茄醬蛋包飯蛋包飯應該係呢度招牌 枱枱都有叫蛋包飯上枱時仲震震下 一切開半熟蛋漿流出嚟勁吸引呀蕃茄醬係用新鮮蕃茄煮成 味道酸甜大蝦爽口 魷魚圈柔軟得嚟有彈性玉子蟹肉炒烏冬用左讚岐烏冬 食落比較彈牙啖啖都食到蟹肉同冬菇嘅鮮味 值得推介炸北海道大蝦配豚豬扒大堆頭炸物 炸衣薄薄一層夠酥脆熱辣辣超好味 一定要點個沙律醬 勁出色棉花糖朱古力多士多士質地好鬆軟 好重牛油香味燒棉花糖帶啲焦糖香又幾好食喎士多啤梨益力多冰沙真材實料用士多啤梨打成 加埋益力多酸酸甜甜紫薯牛乳用3.6牛乳 口感濃厚又幼滑
放假嚟大埔行下 順便搵下有咩好食

士多啤梨益力多冰沙
真材實料用士多啤梨打成 加埋益力多酸酸甜甜

紫薯牛乳
用3.6牛乳 口感濃厚又幼滑

每次經過都好多人 次次都趕時間懶得等今次終於的起心肝去排隊雖然係平日 當可能撞正lunch time 所以都等咗差唔多半個鐘頭先有位入面裝修都好精緻好retro仲有個corner賣souvenir咁 📍日式紅酒燉牛肉蛋包飯係呢間舖招牌菜 啲蛋好嫩滑 個飯底都好足料好夠味個牛肉煮得好軟好juicy 最impressed 係佢個紅酒汁 真係好香紅酒味之餘又唔會太over 為成道菜增加咗香味 📍明太子香腸意粉呢個都好出色 佢個忌廉sauce有滿滿嘅明太子係入面 個意粉都好掛汁 不過一個人食會好膩📍蟹肉忌廉可樂餅炸得好香脆幾欣賞佢同個蕃菇汁一齊serve 因為就咁食會好膩 個蕃茄汁酸酸甜甜咁 仲有啲新鮮蕃茄碎 咁就中和到個油膩感📍岩燒芝士多士個包烘得都幾脆 如果芝士可以多啲拉到絲就更邪惡👻📍抹茶鮮奶咖啡(凍/熱)叫咗凍同熱各一 覺得熱嘅出色啲因為佢係加咗個抹茶粉落去個奶到一齊打成奶泡 所以飲落個抹茶嘅香味好出 跟住就再飲到咖啡香 味道好有層次
每次經過都好多人 次次都趕時間懶得等

炸得好香脆
幾欣賞佢同個蕃菇汁一齊serve

📍岩燒芝士多士
個包烘得都幾脆 如果芝士可以多啲拉到絲就更邪惡👻

📍抹茶鮮奶咖啡(凍/熱)
叫咗凍同熱各一
覺得熱嘅出色啲
2022-04-02 59 瀏覽
喺ig見到呢間蛋包飯裝修得好靚,好有日本昭和復古風,嘢食價錢亦都合理就嚟咗試😛門口有一條小人龍,排咗十幾分鐘左右🤓❃ 蟹肉忌廉可樂餅 $62我本身好鐘意食忌廉蟹肉薯餅,但呢度唔算好creamy同脆,只係暖暖哋,而且同底下嘅凍嘅蕃茄唔係好夾😣唔推介❃ 壽喜燒風牛肉蛋包飯 $85蛋包嚟到嘅時候會喺你面前切開,壽喜燒味道甜甜哋同蛋包飯都夾,但牛肉嘅質素普通🤫❃ 草莓法式多士 $68水果有啲偏酸🍓整體比較乾,但係賣相唔錯,如果跟埋飲品呢個價錢可以接受嘅🧐❃ 伯爵茶戚風蛋糕 (+$28)蛋包飯加$28 可以跟呢個蛋糕,呢個係全部嘢食入面最好食嘅,蛋糕唔乾又鬆軟,加埋上面嘅cream好好食😛❃ 紫薯牛乳 (+$28)❃ 榛子鮮奶咖啡 (多士跟配)總括嚟講,食物同飲品嘅質素都中規中矩,無話邊樣特別難食或者好好味,不過以價錢嚟講都還可以,同埋成間鋪都好靚好有日本嘅感覺🇯🇵打卡都唔錯,如果經過都可以試吓😌

❃ 蟹肉忌廉可樂餅 $62

❃ 壽喜燒風牛肉蛋包飯 $85

❃ 草莓法式多士 $68

❃ 伯爵茶戚風蛋糕 (+$28)

❃ 紫薯牛乳 (+$28)

❃ 榛子鮮奶咖啡 (多士跟配)

• 伯爵茶戚風蛋糕
早前於大埔超級城開了一間新的日系Cafe,在門口已經會見到大大棵花樹,好吸眼睛。由於假日都很多人排隊,所以我和男友決定平日一去,品嚐一個下午茶,好好感受和體驗一下和風,也順便拍拖二人世界一下。門口有擺設,也可以讓客人買小禮物。拍出來似幅畫哦!這次好有運,剛好門口樹旁有枱,好開心,可以不停打卡拍照。枱上的小植物,加少少風格便不同!我們二人分別點了兩個多士餐,都是點餐牌推介的。意想不到是包飲品!HAHA~我們點了:小倉紅豆牛油多士和岩燒芝士多士。我點的紫薯鮮奶好好飲,紫薯味道突出,不會太甜,第一口已經令我震驚,好好飲!櫻花梳打要等多一會才有櫻花味道,但坐得耐的朋友是沒有影響。小倉紅豆牛油多士到了!滿滿的紅豆粒!好幸福! 多士要讚一下,處理的時間剛剛好,不會太乾,配上紅豆粒和芝士,吃下去一陣甜味湧上心頭,而且紅豆增加了口感。岩燒芝士多士上面有個用簿火腿造成的花花~美!這是咸食多士~跟剛才的紅豆不同,是另一個口味!岩燒芝士入口香味濃郁,而且沒有油膩感。連我平時不吃芝士的都喜歡上。食物和飲品質素很高,而且餐廳環境很好,非常推介。日系喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten地址:大埔安邦路8-
門口有擺設,也可以讓客人買小禮物。
拍出來似幅畫哦!

這次好有運,剛好門口樹旁有枱,好開心,可以不停打卡拍照。
枱上的小植物,加少少風格便不同!

我們點了:小倉紅豆牛油多士和岩燒芝士多士。

櫻花梳打要等多一會才有櫻花味道,但坐得耐的朋友是沒有影響。

小倉紅豆牛油多士到了!
滿滿的紅豆粒!好幸福!
岩燒芝士多士上面有個用簿火腿造成的花花~美!
這是咸食多士~跟剛才的紅豆不同,是另一個口味!
岩燒芝士入口香味濃郁,而且沒有油膩感。
連我平時不吃芝士的都喜歡上。
食物和飲品質素很高,而且餐廳環境很好,非常推介。

日系喫茶ちょうぼ
Choubo Kissaten

地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

#喫茶ちょうぼ #ChouboKissaten #日系 #大埔超級城 #多士 #下午茶
#食評 #food #enjoy #ming #foodie #blogger
2022-03-28
2022-03-18 192 瀏覽
大埔超級城長期排長龍既餐廳之一,係出面已經望到裝修好靚,所以就算要排隊都要試一下🤣🤣🤣🤣(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌗🌑鰻魚玉子蓋飯($98)睇相就知道非常足料,條鰻魚非常長🤣🤣🤣🤣玉子燒亦煮得好好味🤩淋上鰻魚汁非常之好送飯,好食😋😋日式紅酒燉牛肉蛋包飯($98)蛋包飯係呢間野既招牌菜,佢會上到枱就幫你切開個蛋,介會好細心問你切之前要唔要影左相先🤣🤣然後一切開係澎湃既蛋漿,牛肉亦都燉係好淋,睇得又食得😎日式卡邦尼意粉($72)呢個係3個黎講比較普通既一個,因為屋企人鍾意食清淡啲,所以呢個就好岩佢🤣🤣 Lotus焦糖芝士脆餅(+$28)呢個真係好好食,焦糖同芝士既配搭可以話係perfect🥰🥰念念不忘,但係第二次再去食已經賣曬🥲🥲巴斯克芝士蛋糕(+$28)呢個芝士蛋糕比lotus個個就差少少,佢既芝士味唔夠濃,同埋食2啖都好快會覺得滯左,冇咁推薦😝😝價錢:🌕🌕🌕🌗🌑價錢同平時商場入面嘅日式西餐廳都差不多,份量都算大份,如果女仔黎講,一個人食一份都會覺得飽🤫交通:🌕🌕🌕🌗🌑位於大埔超級城商場入邊,如果搭火車的話可以係大埔墟站搭K12接駁巴士,或者搭去到大埔中心既巴士都好方便😎如果揸車的話

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑

鰻魚玉子蓋飯($98)
鰻魚玉子蓋飯

日式紅酒燉牛肉蛋包飯($98)
日式紅酒燉牛肉蛋包飯

日式卡邦尼意粉($72)
日式卡邦尼意粉

Lotus焦糖芝士脆餅(+$28)

巴斯克芝士蛋糕(+$28)

價錢:🌕🌕🌕🌗🌑

交通:🌕🌕🌕🌗🌑
如果揸車的話,大埔超級城都有幾個停車場,多層停車場有購物泊車優惠,其他頭一個鐘頭免費,所以都非常方便😄不過要注意星期六日交通非常繁忙,難啲等到泊車位🤪🤪

環境:🌕🌕🌕🌕🌘
餐廳環境設計好靚,係古典嘅設計,喺餐廳正中間仲有一棵假嘅楓葉樹,都有好多人喺嗰度打卡㗎🥰🥰
座位黎講出邊嗰幾張枱就比較闊落,入邊嗰啲枱,枱同枱之間就會比較近,要睇下好唔好彩可以咁岩坐到出面個幾張枱🤣🤣

性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
食物質素都尚算唔錯,呢個價錢黎講份量算充足,餐廳環境設計特別打卡影相都一流,可以一試😝😝
45 分鐘 (堂食)
2022-03-13 678 瀏覽
新年特登入大埔品嚐呢間人氣日系cafe, 就算疫情之下仲要排左一陣隊先可以入座就知係好野. 門口一大棵櫻花樹係標誌, 仲擺設左日本習誌同茶具頗有日系氣氛. 飲品叫左Flat white同matcha latte, matcha latte幾有濃郁抹茶味又唔太甜, 夠creamy又唔太over, 係推介之一食物方面車蠻炸雞熱辣辣醬汁又多, 炸粉唔厚而雞肉仲好滑, 非常唔錯鰻魚玉子蓋飯大大條鰻魚配埋一大舊玉子燒, 份量不少, 略嫌玉子燒較實但味道還可以. 日式卡邦尼意粉有啲意外驚喜, creamy嘅芝士汁濃郁程度剛剛好, 但另外配搭木魚碎令整碟意粉有特色香味而又不膩, 我個人幾like開頭侍應安排普通二人枱比我地, 但張枱太細我地又叫左唔少野食, 上菜上到一半侍應都醒覺唔好意思調左我地去梳化位坐4人枱所以都加番啲分

所以都加番啲分

Matcha Latte
  • MatchaLatte
  • FlatWhite
2022-03-12 622 瀏覽
餐廳:喫茶ちょうぼ地區:大埔地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖日期:5/3/2022時間:13:30人數:2人 等位: 0mins 價錢: $498🌟日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98🌟佢嘅炒飯底好香,粒粒分明,加上佢嘅秘製醬汁真心一流😍而且蛋食落非常嫩滑,仲有流心效果😋而佢嘅牛肉係用牛腩,燉得好入味,真係絕對值得推介👍🏻👍🏻👍🏻🌟明太子香腸意粉 $82🌟明太子加上店家秘製嘅醬汁搭配香腸意粉真係好夾,食落好香奶油味又有滿滿嘅明太子😋而意粉嘅軟硬度亦剛剛好👍🏻份量亦十足😙情侶/朋友share食都好唔錯😌🌟🌟🌟南蠻炸雞 $88🌟🌟🌟依款無骨炸雞加上酸甜嘅醬汁仍然保持到佢嘅香脆,應該係即叫即炸,食落好開胃,完勝唔少其他炸雞專門店😝食完都好想再encore🤤真係必食呀!😋🌟岩燒芝士多士 $65🌟多士香口唔燶,加上厚厚嘅芝士真係好邪惡😈芝士面上仲有燻煙肉同沙律可以一齊配搭,令多士食落更Fresh😌飲品方面嗌咗抹茶牛乳 $42同埋,巨峰提子梳打 $42。抹茶牛乳抹茶偏濃,亦有陣陣牛乳味,都幾唔錯。巨峰提子梳打就飲落超Fresh,好啱我哋嘅口味👍🏻最後食埋個日式布甸🍮($36)做飯後甜
餐廳:喫茶ちょうぼ
地區:大埔