2022-07-09 50 瀏覽
首先排隊,3個人去,不斷係咁俾兩人抬打尖。等咗成45分鐘先入到去。入到去環境都ok, 嘩,中伏!叫咗3樣嘢,得個蛋包飯係ok,加埋仲要成400蚊。見佢得個名,上網check原來係富臨旗下。。真係唔怪之得,大家可以唔洗去。
2022-07-04 53 瀏覽
這間長期排隊的日式cafe, 竟然當天直接walk-in就可以, 可能8:00時間比較晚, 所以見餐廳還有多餘位置, 如果大家想去食可以晚上的時間8點零是不錯的選擇,不需要浪費時間排隊。餐廳環境: 全間餐廳已深木色為主調, 感覺很復古 ,每個座位上面會有一盞昏黃色的燈, 所以看上去比較暗沉, 但是氣氛很適合傾偈。食物質素: 請問這間餐廳最出名的是蛋包飯, 但當天我們沒有試,叫了一客日式卡邦尼意粉, 普普通通, 不過不失, 因為這是日式的關係,所以 意粉上面很多木魚, 但食落感覺有些怪怪。另外嗌了一個日式燉牛舌燴飯, 味道可以,可惜飯太淋,太多醬汁,牛舌有些還沒有炆得夠軟熟。叫了一杯蜜桃梳打,好飲。服務態度: 不過不失

叫了一杯蜜桃梳打,好飲。

服務態度: 不過不失

2022-06-28
2022-07-01 49 瀏覽
呢間Cafe嘅裝修偏復古❤️好適合打卡😍1.壽喜燒風牛肉蛋包飯 ($85)蛋包飯好大份😍😍😍一切開個畫面好療癒🤤🤤個厚蛋包住珍珠米既炒飯,粒粒分明,裏面亦有唔同材料,例如洋蔥,口感十足😚。美中不足既係但係我覺得個汁偏咸。我下次會試下其他蛋包飯😗💥評分:7.5/102.明太子香腸意粉 ($82)個明太子意粉好濃味,有香腸同菇材料都幾夾,但可能因為食完蛋包飯先叫,最後食唔哂,就有少少漏😢💥評分:7.5/103.日式布甸 ($36)布甸好好食🤤🤤🤤好香既奶味,上面有焦糖,有少少似以前喺日本便利店食嗰啲布甸,忍唔住一啖接一啖😍💥評分:8.5/10 💥總評分:7.5/10 👍🏻所有食物都好飽肚,下次會試埋其他甜品👍🏻
呢間Cafe嘅裝修偏復古❤️好適合打卡😍

1.壽喜燒風牛肉蛋包飯 ($85)
💥評分:7.5/10

2.明太子香腸意粉 ($82)
💥評分:7.5/10

3.日式布甸 ($36)

💥評分:8.5/10

💥總評分:7.5/10
👍🏻所有食物都好飽肚,下次會試埋其他甜品👍🏻
平時經過大埔呢間喫茶ちょうぼ 門口都好多人 今日有幸唔多人可以試下呢間平日咁多人既餐廳,本嚟抱住好期待既心情好試但係今次既過程令我以後都唔會想再嚟。首先入去排隊門口係無人招呼個個都好似好忙咁完全唔會理客人係出面等。職員呼呼喝喝咁叫掃安心出行但其實一早掃咗企係到等只不過係無人理。入面環境同裝修都好靚好有日系風格。之後到點食物又係隔咗好耐先有人得閒落單都算,睇到open rice咁多好評希望野食係ok首先好快嚟咗前菜個前菜清新開胃,叫咗個漢堡扒有啲乾身。。。牛肉蛋包飯啲肉幾淋味道一般般 野飲好普通無咩特別淨係得甜品🍮好食總括嚟講性價比好低。最大問題係咁既價錢服務態度好差,職員圍埋係到大聲講嘢 hehe哈哈 特別係一位比較高大既男職員講嘢大大聲仲夾雜粗口 又無禮貌 一副不可一世既態度 客人入嚟同走招呼都唔識打 當客人無到繼續吹水 點解呢個價錢可以咁既服務態度咁衰過茶餐廳係唔係因為多人食就無服務?

2022-06-28 54 瀏覽
次次經過都被餐廳出面佈置吸引,睇落去好復古風~打卡認真一流😍加上店內裝修都好昭和風,一下子夢回舊時代–壽喜燒風牛肉蛋包飯 💰85分量都幾多下(飯好大份,牛肉也好多),蛋非常嘅嫩🤤都好滑,感覺沒冇調味,飯有D驚訝嘅係番茄味?!em...番茄味嘅飯配上壽喜燒嗰醬汁,有DD奇怪🧐,壽喜燒醬汁都幾多,味道都係偏甜~牛肉好嫩,完全唔柴😍比較驚喜嘅係沙律好好味❗尤其係紅蘿蔔絲(重點錯)–日式卡邦尼意粉 💰72同普通卡邦尼意粉冇區別,味道被木魚花遮住曬,好少奶油味,甚至芝士味也冇,分量都幾少下,吃耐左會有D漏,可能係蛋黃嘅原因🤔唔係幾抵_小倉紅豆.牛油 💰65麵包烘得好香脆,建議趁熱食❗牛油溶化在麵包上真係冇得輸! 紅豆好香甜~亦都好軟爛🤤配上香滑嘅牛油,搭配一齊食真係非常👍,就係配沙拉有D奇奇怪怪,呢道甜品(?)會配上兩道小菜(蘆筍配上芝麻醬➕薯仔泥沙律)味道都唔錯–日式布甸 💰36店裡嘅招牌❗見到好多人都order,布丁勁香濃,口感唔似普通嘅彈牙布丁,似係奶凍😍非常絲滑~入口即融嘅口感,不愧係招牌,真係好大驚喜! 奶香味都好濃–草莓沙冰 💰48味道偏酸,係酸酸甜甜嘅口感🤤似係草莓乳酪沙冰,飲起身

壽喜燒風牛肉蛋包飯 💰85

日式卡邦尼意粉 💰72
_
小倉紅豆.牛油 💰65

日式布甸 💰36

草莓沙冰 💰48
味道偏酸,係酸酸甜甜嘅口感🤤似係草莓乳酪沙冰,飲起身好開胃,唯一不足就係過於酸😖,我自己幾中意呢種酸,可能宜家唔係🍓季節掛

特上蕎麥茶 💰38
非常普通,就係一個普通茶包+熱水🥲都幾細杯下,如非必要,千其唔好點

❗收服務費
❗都幾多人排隊下,要注意時間
2022-06-25 33 瀏覽
店內環境十分舒適,有少量打卡位置。店員服務我不錯。適合兩至四位朋友享用。食物選擇不算多,但每一碟都十分精美。今次和朋友叫左兩主食及一甜品😋1. 日式紅酒燉牛肉蛋包飯紅酒汁和牛肉好夾😋牛肉夠嫩,而蛋會由職員即場切開,可當作小表演🤣 2. 明太子香腸意粉意粉表現普通,份量適中,一人食用剛剛好。3.伯爵茶戚風蛋糕最有驚喜的一樣美食,看似平平無奇,但伯爵茶味十分香濃,表面的cream配搭十分好味😋大推!

1. 日式紅酒燉牛肉蛋包飯

2. 明太子香腸意粉

意粉表現普通,份量適中,一人食用剛剛好。

3.伯爵茶戚風蛋糕

與朋友相聚,係openrice見到呢間好評好多,啲野食又望落幾好,就選擇了此日式餐廳,去前還有點期待星期六中午很多人在門口排隊,入到去地方有少少迫,二人枱比較細但都放到兩個人既野食我選擇了蟹肉玉子炒烏冬,而朋友選擇了一個意粉我忘了全名而一開始我想選擇焙茶牛乳,而朋友想要蕎麥茶,但卻說沒有焙茶,而純茶只剩煎菜😓最後只好選擇抹茶牛乳及榛子咖啡此時想留下menu叫甜品,但卻說全線甜品都沒有,因未返貨,十分無奈。後來回想都係好事,如果叫左甜品又多樣野中伏😓朋友的意粉,味道還可以,相比我的玉子炒烏冬好太多了真的不建議大家選擇此炒烏冬,根本是蛋黃撈烏冬,無乜味,撈玉子後勁稀,真係唔好食😓本身係烏冬愛好者,真係好失望這杯抹茶牛乳,陣抹茶味好假,同出面cafe既相差得太遠,四十幾蚊一杯完全唔值,咁細杯飲都飲唔晒😓😓😓朋友的榛子咖啡就不過不失全餐飯最好味就係佢既前菜😂😂埋單$264或者食蛋包飯會好好多

我選擇了蟹肉玉子炒烏冬,而朋友選擇了一個意粉我忘了全名
最後只好選擇抹茶牛乳及榛子咖啡

朋友的意粉,味道還可以,相比我的玉子炒烏冬好太多了

朋友的榛子咖啡就不過不失

全餐飯最好味就係佢既前菜😂😂埋單$264
或者食蛋包飯會好好多

2022-06-18
30 分鐘 (堂食)
2022-06-17 49 瀏覽
這是我最近最喜歡的日本蛋包飯餐廳,看看雞蛋就知道了!!😝復古咖啡廳充滿了昭和時代的裝飾,讓我想起了日本!我們點了蛋包飯配日式紅酒燉牛肉,非常好吃,牛肉超級嫩!如果您來這個地方,這是必須訂購的物品!!!!我們也喜歡蟹肉和炒烏冬面,蟹肉很新鮮,烏冬面呈奶油狀,蟹味十足! 側面也很出色。炸蝦配炸豬排又熱又脆!!!!像我這樣的奶酪愛好者會喜歡他們的烤奶酪吐司,上面還有帕爾馬火腿,吐司真是太棒了!作為甜點,我們點了蛋奶布丁,簡單而光滑。簡單的永遠是最好的! 我媽媽喜歡她的飲料——草莓養樂多冰沙,非常清爽。雖然我喜歡我的紅豆奶,但它是用新鮮的日本牛奶製成的!
2022-06-13 44 瀏覽
平常行過,見好多人排隊等入座,故試了-次便沒有再來,今天見沒有人等位,梗係要再來享受下啦,首先員工服務態度很好,環境又舒適,食物賣相又靚·咖喱牛腩蛋包鈑,牛腩夠腍,雞蛋嫰滑,值得-試

咖喱牛腩蛋包鈑,牛腩夠腍,雞蛋嫰滑,值得-試
沙律前菜
2022-06-13
  • 咖喱牛腩蛋包鈑
昭和風復古cafe近年愈開愈多,不論是港島、九龍還是新界區都有。喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten 位於大埔超級城,提供和洋料理星期六晚市來要等大約半小時左右。除了用餐位,還有一個位置是售賣精品之類。店主要以棕色系為主,用上靛藍色的梳化配合較暗的燈光,有種恬靜感。而我們坐的是位於店最入面唯一一個吧桌,有點自成一角。不過旁邊有扇門,店員出入得都有些頻密就是囉點主食可以升級套餐,如果您會點飲品或是甜品的話,升級會是不錯的選擇升級套餐配飲品 & 是日涼拌菜 (+$28) 那個涼拌菜應該是紅菜頭來,味道一般,但醬的顏色看著有點嚇人。紫薯牛乳 & 朱古力咖啡 - 杯子好看,很有儀式感。前者的香芋味都算濃,不過應該是沖粉?飲到尾沒看到有渣;後者則朱古力味偏濃。日式紅酒燉牛肉蛋包飯 ($98) - 流心蛋包飯好像是推薦就點了這個。蛋包飯上桌後店員會問要不要拍照,然後才會用刀切開蛋的部份再淋上醬汁,那個醬汁全倒下去有點後悔,太多了吧?! 吃落覺得頗鹹的 ... 所以應該倒一半就好。蛋很滑溜,飯是炒飯底配上入味的燉牛肉確實不錯!烤自家製漢堡扒 ($138) - 外層大概是多烤過火,焦得來很硬
而我們坐的是位於店最入面唯一一個吧桌,有點自成一角。
不過旁邊有扇門,店員出入得都有些頻密就是囉

升級套餐配飲品 & 是日涼拌菜 (+$28)
飲到尾沒看到有渣;後者則朱古力味偏濃。
紫薯牛乳
朱古力咖啡

蛋很滑溜,飯是炒飯底配上入味的燉牛肉確實不錯!
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 ($98)

烤自家製漢堡扒 ($138) - 外層大概是多烤過火,焦得來很硬 ...
幸好內裡吃落很Juicy,還有黑椒的味道。
薯條炸得稍為乾身,有幾條更是完全扁掉,看起來又油又硬的樣子 ...
烤自家製漢堡扒

最後甜品是 - 日式布甸,本來是想點和風布甸蛋糕,但下單時說沒有了。
布甸的蛋香滿滿,質感比較厚實,整體甜味不會過膩!
日式布甸
題外話/補充資料: 商場在做免費泊車優惠,使用電子貨幣付款滿$300便可免費泊3小時車。
2022-06-04
30 分鐘 (堂食)
朱古力咖啡
日式布甸
餐廳走日式懷舊昭和時代風,裝修很有格調。一入門口放咗一棵櫻花樹,樹下有不同嘅精品。等位嘅時間可以細看,亦都可以打卡。食物款式方面有:厚切多士🍞、炸物🍤、甜品🍮、日本茶🍵、蛋包飯🥚、意粉🍝、定食🍱及咖啡☕️。抹茶鮮奶咖啡$42飲品嘅杯碟真係好靚。特別係呢杯抹茶咖啡。花紋細緻,顏色漂亮,加上拉花,賞心悅目。覺得自己好似貴婦咁。咖哩牛肋肉蛋包飯$88上碟嘅時候店員會問你:使唔使影相先啊?預咗大家會相機食先。📷切開雞蛋嗰一刻,真係嘩左一聲。好滑溜啊!牛肋肉好淋、牛味好濃、咖喱味甜甜地配雞蛋同飯好好食😋日式布旬擺盤好漂亮,布甸上面加咗cream同士多啤梨🍓,為整個lunch畫上一個完美嘅句號。

餐廳走日式懷舊昭和時代風,裝修很有格調。

抹茶鮮奶咖啡$42
覺得自己好似貴婦咁。

咖哩牛肋肉蛋包飯$88
上碟嘅時候店員會問你:使唔使影相先啊?
預咗大家會相機食先。📷
切開雞蛋嗰一刻,真係嘩左一聲。好滑溜啊!
牛肋肉好淋、牛味好濃、咖喱味甜甜地配雞蛋同飯好好食😋

日式布旬

2022-06-09 54 瀏覽
好少入大埔,見到呢間嘢啲評價幾好,所以就嚟試吓,門面裝修幾靚,都好日式,應該好多人喺度打卡,食物出名嘅蛋包飯我今次就冇食,因為仲好飽,不過都試咗其他嘢食,先講咗鍾意食嗰樣嘢~雞蛋紫菜醬米飯~個紫菜醬真係超級好食😋又唔會太鹹,紫菜味濃郁,加埋隻雞蛋好滑~另外叫左個小食,係吉列大蝦同埋炸豬扒,呢樣就有些少失望,啲粉仲口嗰隻蝦,塊豬扒都好薄~最失望係跟餐嘅沙律,冇好過有,同茶記啲雜果沙律一樣~唔係唔好食,不過唔應該喺呢度出現😅😅啲茶都正常,不過係用茶包嘅,感覺就冇咁矜貴~另外有杯紫色嘅雲朵沙冰係益力多味都正常~個吐司都好一復,啲芝士唔芝士,鍾意爆芝士嘅話就會失望~個牛肉漢堡扒就正常,煎得幾好唔老~佢嗰日都幾好彩唔使排隊~要排隊就未必等了~
雞蛋紫菜醬米飯~
啲茶都正常,不過係用茶包嘅,感覺就冇咁矜貴~
另外有杯紫色嘅雲朵沙冰係益力多味都正常~
個吐司都好一復,啲芝士唔芝士,鍾意爆芝士嘅話就會失望~
個牛肉漢堡扒就正常,煎得幾好唔老~
佢嗰日都幾好彩唔使排隊~
要排隊就未必等了~

2022-06-04
2022-06-06 61 瀏覽
📍喫茶ちょうぼ🍱是日ʟᴜɴᴄʜ。壽喜燒風牛肉蛋包飯💰85份量非常多,侍應拎到來仲比時間我地📸完先切開熱辣辣嘅蛋皮淋醬汁落飯,滿滿醬汁好開胃👍🏻。南蠻塔塔醬炸豬扒飯💰138🐷扒炸到香脆多汁又皮薄,加埋酸酸地醬汁一齊夾入口,真係美食當前點忍到口😂。🍵餐飲+$28@1🔺特上培茶🔺特上蕎麥茶日本茶真係好味醒神,雖然今日天氣🥵,但我同老公都揀飲熱飲🫢。食後感👉🏻今日等候時間大概20分鐘左右,店面裝飾靚得來望落好舒服但店內較逼有點格格不入,更美中不足係我地被安排住果張二人台,細到好可憐,食完速閃不過好彩食物不錯🥲。
📍喫茶ちょうぼ
🍱是日ʟᴜɴᴄʜ

壽喜燒風牛肉蛋包飯💰85

南蠻塔塔醬炸豬扒飯💰138

🍵餐飲+$28@1
🔺特上培茶
🔺特上蕎麥茶
日本茶真係好味醒神,雖然今日天氣🥵,但我同老公都揀飲熱飲🫢

2022-06-05
20 分鐘 (堂食)
2022-06-03 535 瀏覽
小妹帶咗友人嚟大埔海濱公園賞花🌸賞完花打完卡就去咗大埔超補充返個五臟廟先,周圍行經哩間日式昭和cafe 見到門口已經有長長嘅人龍,門口仲放咗櫻花樹周大量日式精品供逛逛打卡👍🏻 我地見入座情況都唔算等得耐,就先排隊再睇情況,果真不消一會兒便能安排入座👍🏻蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 $82差唔多每一台都會叫嘅蛋包飯,小妹都唔執輸啦,蛋包飯都有唔少選擇,我地揀咗蕃茄醬拼炸大蝦🍤,厚重有份量嘅滑蛋製成橄欖🫒形狀,上台時店員會俾足夠打卡時間,再輕輕劃一刀,滑嫩嘅蛋漿就會傾盆而下鋪滿係炒飯上,再加上濃濃嘅蕃茄醬,味道更似濃版嘅羅宋湯,酸酸甜甜好開胃玉子蟹肉烏冬 $92蟹肉鋪滿係烏冬加上新鮮生雞蛋🥚,雞蛋為本第已經creamy 嘅烏冬再加添一份滑順感,而烏冬加上大量菌類同忌廉烹煮而成,雖然係少烏冬但小妹更愛這款有少少醬料嘅撈烏冬😋炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188開心share 必點推介,炸蝦大大隻,重點係炸得超級脆身,咬落去真係嗦嗦聲,超香脆可口,炸豬扒都不錯而粉漿夠薄,酥脆juicy😋,加上大量椰菜絲可以中和油膩感草莓法式多士 $68打卡一流,草莓🍓控必選🤗新鮮嘅士多啤梨🍓同藍莓🫐加上酸酸甜甜嘅草莓果

蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 $82

玉子蟹肉烏冬 $92

炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188

草莓法式多士 $68
打卡一流,草莓🍓控必選🤗新鮮嘅士多啤梨🍓同藍莓🫐加上酸酸甜甜嘅草莓果醬,法式多士浸透蛋漿再煎香配上鮮果更滋味

日式布甸 $36
又一個幾乎每一台都必點嘅甜品🍮,擺搬別致,布甸滑溜蛋味足夠,加上輕盈嘅忌廉同新鮮士多啤梨🍓,一口接一口不消五分鐘就已經清盤了

雲朵沙冰
粉紫色嘅沙冰好似雲彩嘅顏色,雲朵沙冰其實係益力多乳酸味沙冰,夏日炎炎透心涼

草莓沙冰
Baby pink 草莓🍓沙冰,又一草莓控之選,新鮮草莓加入牛奶打成,香濃順滑,仲可以食到微粒嘅草莓蓉👍🏻
  • 日式布甸
  • 炸北海道大蝦配四元豚豬扒
  • 草莓沙冰
  • 雲朵沙冰
2022-06-02 400 瀏覽
今日係大埔行開街,見到依間裝修好復古日式風既cafe,環境又好似幾大幾舒適,就入左去試下😂✨另設加一-💕 日式红酒燉牛肉蛋包飯$98👅好味指數:7.5/10蛋包飯好似係依到招牌菜🍛,店員上菜時會隨即切開蛋包飯🔪同淋上红酒汁🍷,蛋半生熟流心狀態,好香滑🤤。飯底係炒飯底,淡淡醬油香再加左甘荀🥕,幾爽口,飯配埋紅酒汁+蛋,酸酸甜甜好開胃,口感又滑溜☺️。牛肉都燉得好軟腍,肉同脂肪比例各佔一半,唔怕肥既話會食得好開心🤣。-💕 月見炸雞$95👅好味指數:8.8/10幾特別既口味😳,生雞蛋+醬汁,食落質感同味道似係稀小小既果醬,酸甜滑溜口感☺️,炸雞炸得勁酥脆😍,肉質鮮嫩勁juicy😍。-💕 牡蠣蕃茄意粉$92👅好味指數:8.8/10蕃茄味濃又鮮甜🍅,意粉帶點硬度有咬口😍,口感有彈性😍,配料都有好多菇同蠔,蠔大大粒🦪,每粒都好飽滿有蠔鮮味☺️-💕 棉花糖朱古力多士$76👅好味指數:8/10多土上放左9粒棉花糖,焗過後多士好香脆,棉花糖面層輕脆內拉絲☺️配埋朱古力醬,味道更濃郁。-💕 伯爵茶戚風蛋糕$51👅好味指數:8.8/10我中意依個多過多士😋 戚風蛋糕好鬆軟又有小小濕潤感,伯爵茶奶蓋味又好突岀,好正😍
✨另設加一

服務:8/10
整體味道:8/10
回頭率:8/10
2022-05-31
15 分鐘 (堂食)
月見炸雞
牡蠣蕃茄意粉