2022-09-09 137 瀏覽
同朋友聚餐揀咗呢間餐廳叫咗兩個餸 一個湯 一個面兩個人食到好飽 好滿足豉椒炒蜆呢個炒蜆同出邊嘅炒蜆嘅味道有啲唔同佢係加咗啲海鮮醬去炒甜甜地幾得意啲蜆好新鮮隻隻都好肥美唔會剩係得啲殼蟹油炒麵呢個聽落個名好特別 所以好想試但係食落又唔覺得有好重嘅蟹味有少少失望依個麵有加避風塘脆脆落去好香口海鮮豆腐羹有好多隻蝦 豆腐嘅份量都幾足幾好味好暖胃椒鹽焗鮮魷唔會好油 幾香脆上面又係啲避風塘脆脆好好味相信避風塘脆脆會係呢間餐廳經常用到嘅配料
同朋友聚餐

椒鹽焗鮮魷

相信避風塘脆脆會係呢間餐廳
經常用到嘅配料
2022-09-01 56 瀏覽
心血來潮想食海鮮,知道呢間喜記好出名,評價都唔錯。應該幾正宗,所以就拉埋朋友一齊食😆😆避風塘炒蟹:堆積如山嘅避風塘炸蒜覆蓋咗成隻蟹😱而且斤兩十足,絕無嬉場👏🏻雖然呢度只係一隻蟹,但份量絕對夠晒兩個人食!個人覺得最多肉同埋最甜嘅部位係蟹嘅腳趾尾😆👍🏻招牌醉鮑魚:調味比例調配得好好👏🏻酒味唔會搶走鮑魚嘅鮮味,食落亦唔會嗆喉。椒鹽大瀨尿蝦:瀨尿蝦好多蝦膏,肉質肥美~師傅好細心咁切開咗幾份,所以好易剝出嚟🥰豉椒炒蜆:重鑊氣,好惹味🤤味道唔會太鹹,全部吐晒沙好乾淨👍🏻呢度嘅海鮮絕對唔係呃遊客嗰種,全部明碼實價。用料新鮮,味道夠正宗,性價比超高!🤗
2022-09-01 45 瀏覽
同朋友第一次嚟到喜記,我哋兩條友又想食避風塘炒蟹又想試埋佢哋其他招牌小菜,嗌個二人豪華套餐($1068)就啱晒喇🤗主角避風塘炒辣蟹(一隻)拆開蟹殼入面啖啖肉👍🏻加埋上面啲炸蒜,真係惹味十足!🙌🏻🤤🤤椒鹽大瀨尿蝦(一隻)瀨尿蝦嘅外殼炸得香脆,沾滿椒鹽~但蝦殼內嘅蝦肉仍然保持鮮甜多汁,好出色👏🏻三選一豉椒炒(蜆/青口)/上湯浸水蜆,我哋揀咗豉椒炒蜆。鑊氣夠,食落冇沙,下酒一流!🥳招牌醉鮑魚(二隻)肉質肥美,口感Q彈~少許酒味令鮑魚成個味道同口感昇華咗,更加甘醇肉嫩👏🏻二選一蟹油炒麵/避風塘炒牛河,我哋揀咗後者。鑊氣十足又唔油膩👏🏻牛肉鮮嫩,河粉滑溜~醬料香濃,炸蒜蓉份量慷慨。一啖一滋味😋

我身边的朋友一直都推荐我去试试喜记的避风塘炒蟹,今日一试果然名不虚传!极度具有本地特色又好吃,强烈建议每个刚来港的朋友都去试试🥳!!.餐厅的装修很有传统中式酒楼的风格,一进门就能大大地看到蔡澜先生题的“蟹皇”二字,墙上还挂满了荣誉奖章,让我们还未开始品尝就已经十分期待!🔸避风塘炒辣蟹🦀️(强烈推荐!)喜记的56年招牌菜必须得叫,炒蟹使用的都是越南的野生肉蟹,蟹肉更有弹性、更鲜甜!在点餐之后,店员就会很热情地找你“认领”螃蟹哈哈(下图),确认食材的新鲜度💯经过厨师的料理后,鲜红的螃蟹铺满了浓香四溢的炸蒜;鲜香酥脆的炸蒜香而不腻,蟹肉饱满、鲜甜多汁,丝毫没有普通青蟹的苦涩味,再搭配上独家的避风塘酱料,别提有多香了😭🔹豉椒炒蚬🦪(推荐)他家的蚬肉非常新鲜,而且每一颗都很饱满,口感QQ的很弹牙。重点介绍他家的秘制酱料,不仅没有掩盖住蚬肉本身的香甜,还增添了很多丰富的层次,称它为米饭终结者一定都不为过吧🫶🏻🔸蟹油炒面🍝(推荐)这家店在炒面里加入了肉蟹鲜甜的油脂,比普通的酱油炒面香了好几百倍😋!炒面的口感弹牙,蟹油特有的香味配上了些许酥脆的炸蒜,一点都不会觉得腻,满嘴香呼呼的!.🍴餐厅:喜记避风塘炒

🔸
避风塘炒辣蟹🦀️(强烈推荐!)

🔹
豉椒炒蚬🦪(推荐)

🔸
蟹油炒面🍝(推荐)

🍴餐厅:喜记避风塘炒辣蟹 (湾仔总店)
📍地址:湾仔谢斐道379-389号特丽楼地下1-4号铺
💰人均:250-400(大家可以去Openrice那里买套餐券,会划算很多哦!)
〰️〰️〰️
想知道香港哪里有好吃的?
戳主页持续关注我 💙 收获更多快乐宝藏🍭
2022-08-12 60 瀏覽
同一班朋友一起慶祝升職食飯,7點門口已經排曬隊好旺埸。我地book左位,但都唔洗點等已經好快安排入座。入到去店裏乾淨企理,好闊落😆見到6人豪華套餐都好吸引,價錢唔貴,食物有以下呢幾款😋魷魚拼白飯魚~鮮魷爽嫩,外皮酥脆,白飯魚好大條👍🏽炸得香口爽脆乾身,椒鹽味啱啱好食完都唔會好口渴😍菠蘿咕嚕肉酸度適中,d肉係半肥瘦,咬落去仲食到卜卜脆既感覺,肉也不會炸得太乾…而且裡面還有少許肉汁…加上新鮮既菠蘿肉,非常醒胃🤤🤤避風塘炒蟹啖啖肉好好食,炸蒜好香口仲有少少辣,非常吸引,蟹肉結實鮮甜,加埋啲炸蒜一齊食真係勁勁勁好食👍🏽👍🏽👍🏽避風塘炒河鑊氣好夠,有少少辣但係好惹味再加上面頭鋪滿炸蒜超好味😍今餐真係好滿意😋個個都讚不絕口

今餐真係好滿意😋個個都讚不絕口
2022-08-12 54 瀏覽
一行8人浩浩蕩蕩去喜記補足媽媽生日, 有個8人豪華套餐就啱晒我哋,食到舔舔脷,開心滿足😍避風塘炒蟹隻蟹都真係幾大隻,有唔辣到大辣可以揀,我哋試左小辣,隻蟹都好厚肉,蟹肉鮮甜又多膏,加埋爆炒辣蒜,真係無得輸,勁惹味😋椒鹽大瀨尿蝦~呢個都係必食之一好味!,瀨尿蝦好大隻肉好多,勁鮮甜唔太咸, 非常滋味,食完真係想再食多隻😄魷魚拼白飯魚為當晚我既最愛,鮮魷炸得酥脆白飯魚好大條,炸得香口爽脆乾身,椒鹽味適中,從大家極速清碟已可知味道如何😄黃金蝦彈牙爽口配上鹹蛋黃的濃香,粉醬薄而清脆,美味到不得了,不消五分鐘,我哋已掃清全碟😄媽媽好滿意🥰仲話爸爸生日都要嚟呢度食😍

媽媽好滿意🥰仲話爸爸生日都要嚟呢度食😍
2022-08-11 56 瀏覽
之前食海鮮,唔係西貢,流浮山,就係三聖,今次好想食但係又唔想去咁遠,沒有想過喺市區都有一間嘩多海鮮食既菜館,2人豪華套餐有以下呢幾樣野食招牌醉鮑魚酒味濃郁芳香,鮑魚煙韌而不硬,味道鮮甜肉厚,口感一流👍🏽避風塘炒蟹~避風塘口味真的無人能敵,炸蒜十分香,蟹肉結實鮮甜,配上炸蒜十分香口😋椒鹽大瀨尿蝦好新鮮,真係好大隻,大大舊肉,肉多鮮甜,,再加埋有大量炸蒜勁香口,真係食唔停口😋豉椒炒蜆~炒蜆好入味,蜆肉粒粒都好大隻醬卜卜勁有口感👍🏽招牌蟹油炒麵鑊氣火喉十足,每條炒麵都能上色,炒麵加入芽菜、洋蔥及蔥一齊炒,每食一啖都有蟹油既香味😋食完呢餐真係好回味🥰

與舊同事敘舊,無論如何也要食好些。今次選了喜記。這間食店以海鮮最有名,之前到過一次,味道確不錯,今次我哋點咗2人豪華套餐$1068。先黎一個避風塘炒蟹,隻蟹都幾厚肉,又甜又多膏,加埋無得輸既爆炒辣蔥蒜,勁惹味😍招牌醉鮑魚鮮甜肉厚,唔黐牙,醉鮑魚真係第一次食,酒香唔濃,唔會蓋過晒鮑魚啲鮮味👍🏽👍🏽椒鹽大瀨尿蝦~賴尿蝦炒得香脆而不油膩, 肉鮮嫩, 椒鹽味香口,食得出啲賴尿蝦好新鮮,入面仲有少少炸得好香既羔,實在太好味😋豉椒炒蜆很入味,味道調得不錯有少少辣好惹味,好夠鑊氣離遠都聞到好香,最正嘅係粒粒都冇沙🥰真心覺得每味小菜都做得好好有下次👍🏽

真心覺得每味小菜都做得好好有下次👍🏽
2022-08-10 45 瀏覽
遇啱有老友生日,一於要慶祝食番餐,當然要以壽星仔的口味為首啦. 佢最鍾意食海鮮, 特別係炒蟹,我哋就搵咗呢間好出名食炒蟹嘅菜館,唔使諗就揀左6人招牌豪華套餐😍😍 避風塘炒蟹~炒辣蟹可揀辣度,但即使揀咗微辣,辣度都不容小覷;隻蟹鮮甜幾好肉,蟹蓋都算多膏😍加埋香脆炸蒜香口又惹味😋椒鹽大瀨尿蝦梗係惹味,蝦身軟,鮮甜味濃,大大舊肉,食完要啜哂每一隻手指回味呢😋😋😋魷魚拼白飯魚也很出色,炸得乾淨沒有多餘油脂,入口酥脆不覺油膩,吃多了也沒有負擔👍🏽豉椒炒蜆份量係好多,粒粒蜆肉又大粒無沙👍🏽👍🏽每粒蜆肉都掛滿豉汁🥰好有鑊氣味道香噴噴出曬黎🥰食完大家即刻問下一個生日係幾時要快啲再嚟食過😄

食完大家即刻問下一個生日係幾時要快啲再嚟食過😄
2022-08-10 37 瀏覽
生日之夜一行6人來到灣仔喜記吃一餐新鮮味美的海鮮餐,一次過吃了多樣海鮮。叫咗個6人招牌豪華套餐 $2388。今晚最美味的是避風塘炒蟹,那隻巨蟹拑拍得住在澳洲吃的那隻像雞脾般大的蟹拑呢!啖啖肉👍🏽👍🏽就連不太識食蟹的我也來盡情的拆蟹😄當然還有其他的美味菜色,以下逐樣介紹黃金蝦包到成隻蝦都係鹹蛋黃,份量剛剛好🥰魷魚拼白飯魚炸得香口,脆卜卜的😋招牌醉鮑魚鮮甜肉厚,煙韌而不硬,口感一流,再加上酒嘅香味,食完一隻真係唔夠喉😄蒜蓉時菜~白菜仔好夠鑊氣,每條菜都夾住好多蒜蓉喺裏面,咬落去好香好好味😋😋我諗唔使等到下一個生日我哋就會再嚟食過😄

我諗唔使等到下一個生日我哋就會再嚟食過😄
2022-08-09 44 瀏覽
聽同事講過話依間食避風塘炒蟹好正,好出名,今晚我地一行4人就去左e間飯店食晚飯🥣,餐牌有好多唔同嘅小菜,揀左4人海鮮特惠套餐分別有:菠蘿咕嚕肉能夠做到外脆肉嫩多汁,酸甜汁相當夠味,加上新鮮菠蘿肉,非常醒胃🥰避風塘炒蟹~隻蟹都幾大隻。有唔辣至大辣選擇,我哋揀左微辣。好惹味同入味。d汁滲透左入蟹肉😍😍蟹肉保持到嫩滑,正👍🏽豉椒炒蜆~炒蜆很入味,味道調得不錯,份量也不少,啲蜆洗得好乾淨,唔會咬落去成口都係沙👍🏽👍🏽👍🏽招牌醉鮑魚肉厚彈牙, 但口感十足,鮑魚浸晒喺啲酒裏面,令到每咬一啖鮑魚,啲汁加埋啲酒香漂晒出嚟🥰🥰總括來說全部都唔錯, 會值得再去😋😋

總括來說全部都唔錯, 會值得再去😋😋
2022-08-09 42 瀏覽
每當想吃海鮮小菜,立即想到這裏來;還有這裏的小菜夠鑊氣,而且游水海鮮好新鮮,今次試咗個四人豪華套餐$1588。招牌醉鮑魚原隻上酒香撲鼻,酒味唔會過濃啱啱好可以帶出鮑魚既鮮味😍😍鮑魚彈牙不會過老好鮮甜😋😋椒鹽大瀨尿蝦,椒鹽味十足,食到我哋舔舔脷😋跟住仲嗌左個避風塘炒蟹,omg,真係炒得好香,好多肉而啲又好鮮甜,仲有爆哂羔呀!太正了!爆油亦無令蟹失去鮮味,火喉啱啱好👍🏽豉椒炒蜆個汁好香蒜味同豆豉味,少少辣地好好味,啲蜆都好新鮮冇沙👍🏽👍🏽仲有個好特別既避風塘炒河,河粉好滑吸晒啲味同埋辣辣地,真係好惹味😋我哋已經約定下次再嚟食過🥰🥰🥰

我哋已經約定下次再嚟食過🥰🥰🥰
2022-08-08 50 瀏覽
一行七人揾海鮮小菜食,西貢鯉魚門南丫島太遠,布袋澳交通又唔方便.....於是到這食評唔錯的老牌菜館,晚上七點左右嚟到已經很旺塲,我哋叫咗個8人豪華套餐$3388。椒鹽大瀨尿蝦好味! 好大隻肉多, 鮮甜, 加埋YIP得好, 唔太咸, 非常滋味😋 魷魚拼白飯魚外皮酥脆,鮮魷爽嫩,沾上陳醋,味道更顯突出😋😍避風塘炒蟹一上檯,大家就忍唔住即刻起筷👍🏽炸蒜鋪滿蟹身,非常吸引,蟹肉結實鮮甜,食咸香惹味,加上少少辣,食到舔舔脷😋豉椒炒蜆很入味😋味道調得不錯😍份量也不少。避風塘炒河好有鑊氣,辣辣哋再加埋啲炸蒜好嘢味🥰今餐好滿足全部食物都係水準之上我哋個個都好滿意🥰🥰🥰

避風塘炒河好有鑊氣,辣辣哋再加埋啲炸蒜好嘢味🥰
今餐好滿足全部食物都係水準之上我哋個個都好滿意🥰🥰🥰
2022-08-08 48 瀏覽
昨晚約了幾個朋友出來食飯,朋友提議來這間試試,我哋點了四人豪華套餐。而自已比較喜歡其中的幾個小菜分別有:椒鹽大瀨尿蝦好新鮮😍入面仲有少少羔炸得好香🥰🥰招牌醉鮑魚好鮮甜,酒味唔算太重可以接受,肉質軟唔黐牙👍🏽一人一隻啱啱好😄豉椒炒蜆~色、香、味全部都有😋炒蜆份量係超多粒粒洗得乾淨無沙😍菠蘿咕嚕肉都系平時同屋企出街食飯一定點的野食,菠蘿咕嚕肉外脆肉嫩,菠蘿好新鮮又甜,送飯一流😋避風塘炒蟹炒得好香食落都吾算好辣既👍🏽而且啖啖肉好好食😋鍾意食海鮮嘅朋友一定要過嚟試吓!

鍾意食海鮮嘅朋友一定要過嚟試吓!
2022-08-05 58 瀏覽
上網日日望住美食博主食海鮮,到我生日啦,家人帶左我食四人豪華套餐 ,來一個海鮮盛宴~😌入到去就帶我地去圓枱,坐低望到古色古香的設計,都幾特別,服務員照顧周到,上菜前推介我地菜式前菜係蟹油拍青瓜,青瓜好清甜加上香口蟹油淋在青瓜上,簡直流口水~🤤之後避風塘炒蟹,連蟹殼一齊上,大大隻,絕對係足料的蟹肉,而且又多肉,肉質又有口感,炒得又夠穫氣,而且好易咬口~再上招牌醉鮑魚,一人一隻食醉鮑魚,鮑魚甜而肥美,配埋酒香,簡直係人生一大樂事享受🤗椒鹽大瀨尿蝦係剪開哂,唔係誇張,而係真係好好味,瀨尿蝦好滑彈牙胸唔腥,椒鹽味又炒得剛剛好,配啤酒一流😎豉椒炒蜆又係絕等菜式,大排檔必食的,豉椒汁充滿哂粒蜆肉內,蜆肉又大大粒,夠咬口🤟🏻菠蘿咕嚕肉係我至愛,酸酸甜甜,好開胃,送上一口白飯,好食!🙌蒜蓉炒時菜係中和左咁多油膩的菜式,菜係好清鮮,簡單的配搭已經好好味~🎊最後係避風塘炒牛河,炒牛河係每個人都食過,但呢間店的特色係用避風塘醬料來炒,炒起來十分惹味,好滿足呀總括而言,我同家人相當滿意,值得再光顧