2022-09-01 45 瀏覽
同朋友第一次嚟到喜記,我哋兩條友又想食避風塘炒蟹又想試埋佢哋其他招牌小菜,嗌個二人豪華套餐($1068)就啱晒喇🤗主角避風塘炒辣蟹(一隻)拆開蟹殼入面啖啖肉👍🏻加埋上面啲炸蒜,真係惹味十足!🙌🏻🤤🤤椒鹽大瀨尿蝦(一隻)瀨尿蝦嘅外殼炸得香脆,沾滿椒鹽~但蝦殼內嘅蝦肉仍然保持鮮甜多汁,好出色👏🏻三選一豉椒炒(蜆/青口)/上湯浸水蜆,我哋揀咗豉椒炒蜆。鑊氣夠,食落冇沙,下酒一流!🥳招牌醉鮑魚(二隻)肉質肥美,口感Q彈~少許酒味令鮑魚成個味道同口感昇華咗,更加甘醇肉嫩👏🏻二選一蟹油炒麵/避風塘炒牛河,我哋揀咗後者。鑊氣十足又唔油膩👏🏻牛肉鮮嫩,河粉滑溜~醬料香濃,炸蒜蓉份量慷慨。一啖一滋味😋